user preferences

Φασιστική επίθεση στο “Plume Noire”

category Γαλλία / Βέλγιο / Λουξεμβούργο | Αντιφασισμός | Ανακοίνωση Τύπου author Tuesday November 22, 2016 21:05author by Coordination des Groupes Anarchistes Report this post to the editors

Αυτές οι επιθέσεις είναι μέρος του σχεδίου προώθησης των νέων φασιστικών θέσεις σε αρκετές γαλλικές πόλεις, όπως η Λιλ και Λυών, που χρησιμεύουν ως βάσεις οργάνωσης αυτής της φασιστικής στρατηγικής εκφοβισμού. Στη Λυών, υπάρχουν τώρα τέσσερα γραφεία φασιστικών οργανώσεων (PNF, Gud, Action Française και «les identitaires"), χωρίς καμία αντίδραση από τις αρχές και από τον Δήμο Λυών.
300_0___20_0_0_0_0_0_arton214.jpg

Φασιστική επίθεση στην Croix Rousse (Λυών) και στο αναρχικό βιβλιοπωλείο “la Plume Noire”

Το Σάββατο 19 Νοέμβρη 2016, νωρίς το απόγευμα, φονταμενταλιστές καθολικοί και άλλοι ακροδεξιοί καλούσαν σε διαδήλωση στην τοποθεσία Colbert, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε σχέδιο μετατροπής της εκκλησίας «Saint-Bernard” (επί του παρόντος εκτός λειτουργίας) σε επιχειρηματικό κέντρο, και να απαιτήσουν π΄θσω ό,τι αποδόθηκε στην Αδελφότητα «Άγιος Pie X", μια ιδιαίτερα αντιδραστική καθολική οργάνωση, που συνεργάζεται με φασιστικούς κύκλους.

Αυτή η διαδήλωση είχε απαγορευθεί από τη Νομαρχία. Στη δήλωσή του, ο νομάρχης αναφέρθηκε σε κίνδυνο διατάραξης της δημόσιας ασφάλειας και, κατά επαίσχυντο τρόπο, απέδωσε τις ευθύνες για τη βία τόσο στους φασίστες όσο και στους προοδευτικούς και αντιφασίστες που ήσαν παρόντες στη γειτονιά.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευση, με τα μέλη της GUD (Groupe Union Défense), Action Française (Γαλλική Δράση) και Parti Nationaliste Français (Γαλλικό Εθνικιστικό Κόμμα), να φορούν κράνη και να φέρουν όπλα. Έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση μπροστά στο βιβλιοπωλείο μας, το "Plume Noire”, τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Αυτοί οι φασίστες, που ήσαν έτοιμοι να διαπράξουν βίαιες ενέργειες, δεν σταματήθηκαν ή ελέγχθηκαν από τους πολλούς αστυνομικούς που ήταν εκεί. Αντ‘ αυτού, οι εν λόγω αστυνομικοί προστάτευαν τη διαδήλωσή τους και καθυστέρησαν τους αντιφασίστες και κατοίκους της γειτονιάς να φτάσουν εκεί.

Εμείς δεν εκπλαγήκαμε από όλα αυτά, ακόμη και στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ακόμη και όταν αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν ένα πρόσχημα για την αύξηση της καταστολής κατά των προοδευτικών κοινωνικών κινημάτων. Πριν από λίγες εβδομάδες, ένα βράδυ, η αστυνομία διαμαρτύρηθηκε στους δρόμους της Λυών, συμβαδίζοντας με αυτή την ακροδεξιά.

Γύρω στις 6 το απόγευμα, όταν τελείωσε η φονταμενταλιστική διαδήλωση, περίπου είκοσι φασίστες, καλά εξοπλισμένοι, ανέβηκαν στους λόφους της «Croix Rousse" και κατευθύνθηκαν με άγριες διαθέσεις προς το "Plume Noire", όπου υπήρχε μια ντουζίνα συντρόφων μας.

Οι σύντροφοι στο βιβλιοπωλείο κατέβασαν το μεταλλικό παραπέτασμα για την προστασία τους, αλλά οι φασίστες κατάφεραν να επιτεθούν και πάλι και σπάζοντας μια κλειδαριά, καταστρέφοντας τα τζάμια που ήταν πίσω από αυτό.
Η αντίσταση των συντρόφων μας εμπόδισε τους φασίστες να εισέλθουν στο χώρο, αλλά δεν μπορούσαν να αποφευχθούν οι ζημιές: η καταστροφή όλων των υαλοπινάκων και μέρος των μεταλλικών περσίδων. Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά σε αυτήν την επίθεση που κράτησε αρκετά λεπτά, κυρίως λόγω των αντικειμένων (πέτρες, μεταλλικά εργαλεία, φιάλες) που εκτοξεύονταν από τους φασίστες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια οι φασίστες φώναζαν ξενοφοβικά συνθήματα "est chez nous", "la France aux Français" (Η Γαλλία για τους Γάλλους”) και “Θάνατος στους Εβραίους”.

Η ειδεχθής αυτή επίθεση δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. τα ίδια έγιναν σχεδόν 20 χρόνια πριν όταν ακροδεξιοί πυρπόλησαν το προηγούμενο κτίριο όπου στεγαζόταν το “la Plume Noire” το 1997. Επίσης, σήμερα έχουμε νέα άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού, η οποία οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των επιθέσεων κατά των μειονοτήτων, συνδικαλιστών, φεμινιστριλών, αντιρατσιστών, LGBT και προοδευτικών αγωνιστών.

Αυτές οι επιθέσεις είναι μέρος του σχεδίου προώθησης των νέων φασιστικών θέσεων σε αρκετές γαλλικές πόλεις, όπως η Λιλ και Λυών, που χρησιμεύουν ως βάσεις οργάνωσης αυτής της φασιστικής στρατηγικής εκφοβισμού. Στη Λυών, υπάρχουν τώρα τέσσερα γραφεία φασιστικών οργανώσεων (PNF, Gud, Action Française και «les identitaires"), χωρίς καμία αντίδραση από τις αρχές και από τον Δήμο Λυών.

Ενόψει αυτών των προκλήσεων, επιβεβαιώνουμε ότι δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε και καλούμε σε αλληλεγγύη και σε μια μεγάλη αντίσταση από όλες τις συνιστώσες του προοδευτικού στρατόπεδου.

Coordination des Groupes Anarchistes (Ομάδα της Lyon του «Συντονισμού Αναρχικών Ομάδων)

*Μετάφραση: “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 22 Νοέμβρη 2016.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]