user preferences

Φασιστική επίθεση στο Plume Noire

category Γαλλία / Βέλγιο / Λουξεμβούργο | Αντιφασισμός | Ανακοίνωση Τύπου author Tuesday November 22, 2016 21:05author by Coordination des Groupes Anarchistes Report this post to the editors

Αυτές οι επιθέσεις είναι μέρος του σχεδίου προώθησης των νέων φασιστικών θέσεις σε αρκετές γαλλικές πόλεις, όπως η Λιλ και Λυών, που χρησιμεύουν ως βάσεις οργάνωσης αυτής της φασιστικής στρατηγικής εκφοβισμού. Στη Λυών, υπάρχουν τώρα τέσσερα γραφεία φασιστικών οργανώσεων (PNF, Gud, Action Franaise και les identitaires"), χωρίς καμία αντίδραση από τις αρχές και από τον Δήμο Λυών.
300_0___20_0_0_0_0_0_arton214.jpg

Φασιστική επίθεση στην Croix Rousse (Λυών) και στο αναρχικό βιβλιοπωλείο la Plume Noire

Το Σάββατο 19 Νοέμβρη 2016, νωρίς το απόγευμα, φονταμενταλιστές καθολικοί και άλλοι ακροδεξιοί καλούσαν σε διαδήλωση στην τοποθεσία Colbert, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε σχέδιο μετατροπής της εκκλησίας Saint-Bernard (επί του παρόντος εκτός λειτουργίας) σε επιχειρηματικό κέντρο, και να απαιτήσουν π΄θσω ό,τι αποδόθηκε στην Αδελφότητα Άγιος Pie X", μια ιδιαίτερα αντιδραστική καθολική οργάνωση, που συνεργάζεται με φασιστικούς κύκλους.

Αυτή η διαδήλωση είχε απαγορευθεί από τη Νομαρχία. Στη δήλωσή του, ο νομάρχης αναφέρθηκε σε κίνδυνο διατάραξης της δημόσιας ασφάλειας και, κατά επαίσχυντο τρόπο, απέδωσε τις ευθύνες για τη βία τόσο στους φασίστες όσο και στους προοδευτικούς και αντιφασίστες που ήσαν παρόντες στη γειτονιά.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευση, με τα μέλη της GUD (Groupe Union Dfense), Action Franaise (Γαλλική Δράση) και Parti Nationaliste Franais (Γαλλικό Εθνικιστικό Κόμμα), να φορούν κράνη και να φέρουν όπλα. Έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση μπροστά στο βιβλιοπωλείο μας, το "Plume Noire, τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Αυτοί οι φασίστες, που ήσαν έτοιμοι να διαπράξουν βίαιες ενέργειες, δεν σταματήθηκαν ή ελέγχθηκαν από τους πολλούς αστυνομικούς που ήταν εκεί. Αντ αυτού, οι εν λόγω αστυνομικοί προστάτευαν τη διαδήλωσή τους και καθυστέρησαν τους αντιφασίστες και κατοίκους της γειτονιάς να φτάσουν εκεί.

Εμείς δεν εκπλαγήκαμε από όλα αυτά, ακόμη και στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ακόμη και όταν αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν ένα πρόσχημα για την αύξηση της καταστολής κατά των προοδευτικών κοινωνικών κινημάτων. Πριν από λίγες εβδομάδες, ένα βράδυ, η αστυνομία διαμαρτύρηθηκε στους δρόμους της Λυών, συμβαδίζοντας με αυτή την ακροδεξιά.

Γύρω στις 6 το απόγευμα, όταν τελείωσε η φονταμενταλιστική διαδήλωση, περίπου είκοσι φασίστες, καλά εξοπλισμένοι, ανέβηκαν στους λόφους της Croix Rousse" και κατευθύνθηκαν με άγριες διαθέσεις προς το "Plume Noire", όπου υπήρχε μια ντουζίνα συντρόφων μας.

Οι σύντροφοι στο βιβλιοπωλείο κατέβασαν το μεταλλικό παραπέτασμα για την προστασία τους, αλλά οι φασίστες κατάφεραν να επιτεθούν και πάλι και σπάζοντας μια κλειδαριά, καταστρέφοντας τα τζάμια που ήταν πίσω από αυτό.
Η αντίσταση των συντρόφων μας εμπόδισε τους φασίστες να εισέλθουν στο χώρο, αλλά δεν μπορούσαν να αποφευχθούν οι ζημιές: η καταστροφή όλων των υαλοπινάκων και μέρος των μεταλλικών περσίδων. Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά σε αυτήν την επίθεση που κράτησε αρκετά λεπτά, κυρίως λόγω των αντικειμένων (πέτρες, μεταλλικά εργαλεία, φιάλες) που εκτοξεύονταν από τους φασίστες.

Καθ όλη τη διάρκεια οι φασίστες φώναζαν ξενοφοβικά συνθήματα "est chez nous", "la France aux Franais" (Η Γαλλία για τους Γάλλους) και Θάνατος στους Εβραίους.

Η ειδεχθής αυτή επίθεση δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. τα ίδια έγιναν σχεδόν 20 χρόνια πριν όταν ακροδεξιοί πυρπόλησαν το προηγούμενο κτίριο όπου στεγαζόταν το la Plume Noire το 1997. Επίσης, σήμερα έχουμε νέα άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού, η οποία οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των επιθέσεων κατά των μειονοτήτων, συνδικαλιστών, φεμινιστριλών, αντιρατσιστών, LGBT και προοδευτικών αγωνιστών.

Αυτές οι επιθέσεις είναι μέρος του σχεδίου προώθησης των νέων φασιστικών θέσεων σε αρκετές γαλλικές πόλεις, όπως η Λιλ και Λυών, που χρησιμεύουν ως βάσεις οργάνωσης αυτής της φασιστικής στρατηγικής εκφοβισμού. Στη Λυών, υπάρχουν τώρα τέσσερα γραφεία φασιστικών οργανώσεων (PNF, Gud, Action Franaise και les identitaires"), χωρίς καμία αντίδραση από τις αρχές και από τον Δήμο Λυών.

Ενόψει αυτών των προκλήσεων, επιβεβαιώνουμε ότι δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε και καλούμε σε αλληλεγγύη και σε μια μεγάλη αντίσταση από όλες τις συνιστώσες του προοδευτικού στρατόπεδου.

Coordination des Groupes Anarchistes (Ομάδα της Lyon του Συντονισμού Αναρχικών Ομάδων)

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης, 22 Νοέμβρη 2016.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
#Nobastan3Causales: seguimos luchando por aborto libre en Chile

Front page

Alan MacSimin (1957-2018)- Rest In Power

[Colombia] Entre la crisis actual y las posibilidades latentes

Nota sobre o atual cenrio da luta de classes no Brasil

Devrimci Anarşist Faaliyet: "The states project of eliminating revolutionary opposition hasnt finished yet"

Μετά την καταστροφή τι;

Aufruf zur Demonstration am 2.9.2018 in Unterl "Rheinmetall entwaffnen Krieg beginnt hier"

Mass protest in central and southern Iraq

Ecology in Democratic Confederalism

[Colombia] Perspectivas sobre la primera vuelta de las elecciones presidenciales de Colombia 2018

Call for Solidarity with our Russian Comrades!

8 reasons anarchists are voting Yes to Repeal the hated 8th

Comunicado de CGT sobre la Nakba, 70 aos de dolores para el Pueblo Palestino

[ZAD] Les expulsions ont commenc, la zad appelle se mobiliser

Assassinato Poltico, Terrorismo de Estado: Marielle Franco, Presente!

La Huelga General del 8 de Marzo, un hito histrico

A interveno federal no Rio de Janeiro e o xadrez da classe dominante

Halklarla Savaşan Devletler Kaybedecek

Σχετικά με τον εμπρησμό

Ciao, Donato!

[Uruguay] Ante el homicidio de un militante sindical: Marcelo Silvera

[Argentina] Terrorista es el Estado: Comunicado ante el Informe Titulado "RAM"

[Catalunya] Continuisme o ruptura. Sobre les eleccions del 21D

Reconnaissance par Trump de Jrusalem comme capitale d'Isral : de l'huile sur le feu qui brle la Palestine

Noi comunisti anarchici/libertari nella lotta di classe, nell'Europa del capitale

2005-2018 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]