user preferences

Recent articles by Ασύμμετρη Απειλή
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Αναρχική Ιστορία

Απόπειρες αν ... Jul 03 23 by Αναρχικοί Αγ.Αναργύρων – Καματερού

«Ο Ήλιος της Αν... Nov 14 22 by Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής

Σπάζοντας τι ... Jul 08 22 by Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση

Έτοιμοι για Επανάσταση

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αναρχική Ιστορία | Νέα author Monday December 19, 2016 04:36author by Ασύμμετρη Απειλή Report this post to the editors

Επιτροπές Άμυνας της CNT στην Βαρκελώνη

Κυκλοφορεί από την Ασύμμετρη Απειλή το βιβλίο του Agustin Guillamon: "Έτοιμοι για Επανάσταση: Οι Επιτροπές Άμυνας της CNT στην Βαρκελώνη 1933-38". Κεντρική διάθεση στο βιβλιοπωλείο του κινηματικού εκδοτικού εγχειρήματος Los Solidarios στη Σπύρου Τρικούπη 44. Κάθε Δευτέρα 18:30 - 21:30 και κάθε Σαββατο 13:00 - 15:00.
15420790_1134457620000348_1939215816335140438_n.jpg

Έτοιμοι για Επανάσταση: Οι Επιτροπές Άμυνας της CNT στην Βαρκελώνη 1933-38

Κυκλοφορεί από την Ασύμμετρη Απειλή το βιβλίο του Agustin Guillamon: "Έτοιμοι για Επανάσταση: Οι Επιτροπές Άμυνας της CNT στην Βαρκελώνη 1933-38"

Κεντρική διάθεση στο βιβλιοπωλείο του κινηματικού εκδοτικού εγχειρήματος Los Solidarios στη Σπύρου Τρικούπη 44. Κάθε Δευτέρα 18:30 - 21:30 και κάθε Σαββατο 13:00 - 15:00.

Για επικοινωνία, αποστολή με αντικαταβολή κλπ: lossolidarios@riseup.net και halastor@yahoo.gr

Η CNT-FAI ήταν πάντα κάτι περισσότερο από μια εργατική ένωση. Βρισκόταν σε κάθε πτυχή της ζωής της εργατικής τάξης, στις κοινωνικές δραστηριότητες της, στη λογοτεχνία και τον πολιτισμό, την παιδεία και τις σχέσεις της. Έτσι, όταν αναφέρουμε πως οι Επιτροπές Άμυνας ήταν οι “ένοπλες οργανώσεις της CNT", εννοούμε πως αυτές οι ομάδες ήταν οι Επιτροπές Άμυνας της κάθε περιοχής της εργατικής τάξης στην οποία ανήκαν.

Όντας ένα οργανικό μέρος της κοινότητας αποτελούσε έναν άκρως σημαντικό παράγοντα σε όλα αυτά. Τα περισσότερα μέλη των Επιτροπών Άμυνας είχαν μεγαλώσει στις περιοχές που εκπροσωπούσαν, γνώριζαν τους φίλους και τους εχθρούς του επαναστατικού κινήματος και ήξεραν τη διάθεση και το περιεχόμενο της γειτονιάς τους. Είχαν συμμετάσχει σε απεργίες για τα ενοίκια, είχαν βοηθήσει στις αντιστάσεις στις εξώσεις, είχαν βοηθήσει οικονομικά τις διάφορες οικογένειες σε περιόδους ασθένειας, και εμπόδιζαν το άνοδο των τιμών από άπληστους καταστηματάρχες, και είχαν προβεί και σε αρκετές άλλες δράσεις. Αντιλαμβανόντουσαν τις απώλειες και τις μικρές νίκες που συνέθεταν την ίδια την ζωή της εργατικής τάξης, και όταν ήρθε η 19η Ιούλη μπορούσαν να ριχτούν γρήγορα στη δράση εναντίον του στρατού με τη βοήθεια των ανθρώπων της εργατικής τάξης που γνωρίζονταν μεταξύ τους και ήταν μέρος των κοινοτήτων τους.

Πάνω απ' όλα αυτή ήταν μια προγραμματισμένη και προετοιμασμένη απάντηση ακόμη και αν, κατά καιρούς, η κατάσταση φαινόταν χαοτική. Μέσα σε λίγες μέρες, οι Επιτροπές Άμυνας είχαν υπό τον έλεγχο τους δρόμους. Χάρη σ 'αυτούς, στη γενναιότητα των ομάδων δράσης της FAI, και στο θάρρος των κοινοτήτων της εργατικής τάξης, τα γεγονότα στη Βαρκελώνη έγιναν κάτι το πραγματικά συναρπαστικό, μια θαυμάσια νίκη επί των ενόπλων δυνάμεων του στρατού που προετοίμασαν τον δρόμο για τον ελευθεριακό κομμουνισμό. Οι Επιτροπές Άμυνας είχαν τις ικανότητες, την υποστήριξη, και, ναι, τη δύναμη για να κάνουν κάτι τέτοιο πραγματικότητα.

This page has not been translated into Kurdî / کوردی yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]