Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Η Lola Gutiérrez για σύλληψή της

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Καταστολή / Φυλακές | Νέα author Tuesday December 27, 2016 18:52author by Dmitri (republishing) - MACG (personal capacity) Report this post to the editors

Στις 25 Νοεμβρίου ταξιδεύω στην Αθήνα με πρόθεση να βοηθήσω έναν νέο Κούρδο (τον “Α”) που έχει χάσει ένα μέρος της οικογένειάς του και χρειάζεται να φτάσει στη Γερμανία, όπου ζει ένας θείος του. Γνωρίζοντας ότι το ταξίδι από την Ελλάδα στη Γερμανία έχει παραπάνω δυσκολίες, αποφασίζω να του διευκολύνω τη διαδικασία για να ταξιδέψει στη Βαρκελώνη, όπου υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τον βοηθήσουν να φτάσει στον προορισμό του.
cysaq4mxgaevjyx.jpg

Η συντρόφισσα Lola Gutiérrez περιγράφει τη σύλληψη και τη φυλάκισή της στην Αθήνα

Στις 25 Νοεμβρίου ταξιδεύω στην Αθήνα με πρόθεση να βοηθήσω έναν νέο Κούρδο (τον “Α”) που έχει χάσει ένα μέρος της οικογένειάς του και χρειάζεται να φτάσει στη Γερμανία, όπου ζει ένας θείος του. Γνωρίζοντας ότι το ταξίδι από την Ελλάδα στη Γερμανία έχει παραπάνω δυσκολίες, αποφασίζω να του διευκολύνω τη διαδικασία για να ταξιδέψει στη Βαρκελώνη, όπου υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τον βοηθήσουν να φτάσει στον προορισμό του.

Στις 26 συναντιόμαστε για να δούμε τις λεπτομέρειες και να σχεδιάσουμε τον τρόπο να περάσουμε ως μητέρα και γιος (ο “Α” θα έχει μαζί του τα νόμιμα χαρτιά ενός από τα παιδιά μου).

Στις 27 το μεσημέρι κατευθυνόμαστε προς το αεροδρόμιο και όταν κάνουμε το check-in, η αεροσυνοδός υποψιάζεται τον “Α” και του κάνει κάτι που αργότερα καταλαβαίνω ότι ήταν ένα είδος μικρού γλωσσικού τεστ. Κατά την άποψή μου, αυτή είναι που ειδοποιεί τους αστυνομικούς που βρίσκονται στο νέο σημείο ελέγχου που έχει τοποθετηθεί στο αεροδρόμιο.

Όταν φτάνουμε στον έλεγχο, δυο αστυνομικοί μας σταματάνε και μας βομβαρδίζουν με ερωτήσεις. Ανακαλύπτουν ότι δεν είμαστε μητέρα και γιος και μας στέλνουν σε έναν χώρο όπου βρίσκονται κι άλλα άτομα υπό κράτηση. Από ό,τι βλέπω, το κριτήριο επιλογής είναι 100% φυλετικό.

Μετά από λίγα λεπτά μας μεταφέρουν σε άλλο αστυνομικό παράρτημα μέσα στο ίδιο το αεροδρόμιο, όπου υπάρχουν ήδη άλλοι άνθρωποι και μετά θα έρθουν κι άλλοι. Είναι μια σκληρή μέρα δουλειάς για την αστυνομία.

Μας χωρίζουν. Ένας αστυνομικός με απειλεί. Μια γυναίκα αστυνομικός μου λέει να γδυθώ, μου κάνει σωματικό έλεγχο και ψάχνουν τις αποσκευές μου.

Εκείνο το βράδυ με μεταφέρουν μαζί με άλλους (και τον “Α”) στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου. Εκεί μας φακελώνουν, μου δίνουν μια κατάθεση που αρνούμαι να υπογράψω και μας μεταφέρουν στα κρατητήρια, όπου, μαζί με άλλες 8 γυναίκες, περνάω 3 νύχτες. Δεν μας κακοποιούν σωματικά, αλλά μας κακοποιούν ψυχολογικά. Τις μεταφορές τις κάνουμε με χειροπέδες. Έχω έναν δικηγόρο.

Την Τρίτη 29 ο δικαστής, σε προκαταρκτική ακρόαση, διατάζει την αποφυλάκισή μου με κατηγορίες (παροχή βοήθειας σε άτομο που δεν έχει τα κατάλληλα χαρτιά προκειμένου να περάσει τα σύνορα) και χωρίς εγγύηση.

Παρά τη δικαστική απόφαση, η αστυνομία εξακολουθεί να μας έχει υπό κράτηση στο τμήμα του αεροδρομίου. (1)

Μετά από περίπου 30 ώρες, όταν πλέον νομίζουμε όταν θα μας αφήσουν ελεύθερους, μια από τις γυναίκες που ήμασταν μαζί στα κρατητήρια και εγώ, μεταφερόμαστε με άγνωστο όχημα: δεν ξέρουμε πού και αρνούνται να μας δώσουν εξηγήσεις.

Μας πάνε στο Ελληνικό: ξανά σωματικός έλεγχος και ψάξιμο στα πράγματά μας. Έπειτα εισαγωγή στη φυλακή για μετανάστες. (2)

Παραμένω εκεί μέχρι την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 05:50 το πρωί, όταν με μεταφέρουν στο αεροδρόμιο. Πρόκειται για απέλαση υπό παρακολούθηση. Δυο αστυνομικοί με συνοδεύουν μέχρι το αεροπλάνο όπου με “αναλαμβάνει” ένα μέλος του πληρώματος του αεροπλάνου. (3)

Προσγειώνομαι στη Βαρκελώνη στις 10:40, δίνουν το διαβατήριό μου σε έναν αστυνομικό, ο οποίος κάνει κάποια διαδικαστικά και μου το επιστρέφει.

Με υποδέχονται πολύ θερμά η οικογένειά μου, οι σύντροφοί μου κι οι φίλοι μου.

1. Ο δικηγόρος με ενημερώνει ότι υπάρχει νόμος στην Ελλάδα που επιτρέπει στην αστυνομία να κρατάει κάποιον άνθρωπο που θεωρεί επικίνδυνο για τη χώρα υπεράνω των δικαστικών αποφάσεων. Ο αρχηγός της αστυνομίας του αεροδρομίου της Αθήνας αποφάσισε να με ταξινομήσει κι εμένα μεταξύ αυτών των ανθρώπων.

2. Η δομή και η λειτουργία είναι ίδιες με τη δομή και τη λειτουργία μιας φυλακής. Πρόκειται για ένα κέντρο όπου χωράνε περίπου 80 γυναίκες. Τις μέρες που βρίσκομαι εγώ εκεί είμαστε περίπου 37. Μας φυλάνε γυναίκες αστυνομικοί. Το φαγητό είναι πάντα κρύο και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα για την προσωπική καθαριότητα (για παράδειγμα, ήμασταν δυο μέρες χωρίς χαρτί υγείας). Η καθαριότητα του χώρου αναλαμβάνεται από τις ίδιες τις φυλακισμένες και έτσι κρατιέται στοιχειωδώς καθαρά. Όλα τα παράθυρα και οι ενδεχόμενες έξοδοι προς τα έξω διαθέτουν διπλά κάγκελα και περίφραξη από πίσω. Το προαύλιο έχει επίσης τέσσερεις σειρές από συρματόπλεγμα. Υπάρχουν τέσσερα τηλέφωνα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αν έχεις κάρτα. Δεν επιτρέπεται να τηλεφωνήσεις στην πρεσβεία από το τηλέφωνο του γραφείου του αστυνομικού τμήματος όπως ορίζει ο νόμος.

Όλες οι γυναίκες που καταφτάνουν εκεί είναι αποπροσανατολισμένες και μπερδεμένες και δέχονται μόνο τη στήριξη των άλλων γυναικών που κρατούνται εκεί. Υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις από ανθρωπιστική σκοπιά (μητέρα που έχει χωριστεί από τα παιδιά της, ένα εκ των οποίων θηλάζει, γυναίκα τυφλή που έχει χωριστεί από τους συγγενείς της, γυναίκες που βρίσκονται εκεί πάνω από έξι μήνες κτλ.).

3. Η οικογένειά μου και το συνδικάτο μου (CGT) ξεκινάνε μια καμπάνια αλληλεγγύης που συμπεριλαμβάνει μια συγκέντρωση (200 άτομα) μπροστά στο ελληνικό προξενείο στη Βαρκελώνη στις 5 Δεκεμβρίου. Μια αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων γίνεται δεκτή από το προσωπικό του προξενείου. Επίσης ο αντιδήμαρχος της Βαρκελώνης στέλνει γράμμα υπεράσπισής μου στον Έλληνα πρόξενο στην πόλη. Την ίδια μέρα, 5 Δεκεμβρίου, δέχομαι τηλεφώνημα από εργαζόμενη στην ισπανική πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία ενδιαφέρεται για την κατάστασή μου, μου εξηγεί τις διαδικασίες που ακολουθούν με την ελληνική αστυνομία και με ενημερώνει ότι έχει ειδοποιηθεί για τη σύλληψή μου μέσω του γραμματέα διεθνών σχέσεων της CGT και ενός δημοσιογράφου.

Πηγή: libertariocomunismo@gmail.com

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Καταστολή / Φυλακές | Νέα | gr

Thu 28 Mar, 19:02

browse text browse image

2.jpg imageΕνημέρωση για δράσ&#... 16:24 Mon 26 Dec by Αναρχική Ομοσπονδία - Περιφέρεια Αθήνας 0 comments

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, η Αναρχική Ομοσπονδία καλούσε σε δράσεις σε τρεις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία) σε ένδειξη αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων του Κολαστηρίου. Στηρίζουμε τα αιτήματα των κρατουμένων για ένταξη του Άγιου Παύλου στο ΕΣΥ (δηλαδή η μετεξέλιξη του σε -έστω και στοιχειωδώς- νοσοκομείο) και την κανονικοποίηση της αποφυλάκισης λόγω υγείας, που τώρα βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην αυθαίρετη διάθεση της «δικαιοσύνης» με αποτέλεσμα να πεθαίνει, με σχεδόν σταθερό ρυθμό, ένας άνθρωπος τον μήνα.

Το σήμα της ASI imageΣερβία: Σύλληψη ανα&... 03:38 Sun 06 Sep by Λευτέρης Αλφάδης 0 comments

Η Σερβική αστυνομία προχώρησε σε σύλληψη μελών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας (ASI) ως υπόπτους για συνδέσεις με την ομάδα Μαύρος Ηλίας (Crni Ilija) που έχουν πάρει την ευθύνη για επιθέσεις με μολότοφ εναντίων της Ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.

απεργός πείνας επί 43 μέρες! imageΆμεση απελευθέρωσ ... 01:37 Sun 23 Aug by @ 0 comments

Όσοι επιλέγουν τον δρόμο της αξιοπρέπειας και της αντίστασης, χαρακτηρίζονται «επικίνδυνοι για τη δημοκρατία». Στο πρόσωπο του Θοδωρή τιμωρούμαστε όλοι μας. Να τον πάρουμε άμεσα από τα χέρια τους.

1y7qef2.jpg imageΑλληλεγγύη στο Θοδ&#... 03:00 Fri 21 Aug by Αλληλεγγύη 0 comments

ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,
Αναρχικοί - Αντιεξουσιαστές - Αλληλέγγυοι απο τα Νότια Προάστια της Αθήνας

text42 μέρες απεργίας πεί... 22:31 Thu 20 Aug by Dmitri 0 comments

Νέα από τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης και δελτίο ιατρικής γνωμάτευσης για την υγεία του Θοδωρή Ηλιόπουλου.

parembasi01.png imageΗράκλειο Κρήτης: Δρ&... 14:50 Thu 20 Aug by Solid@rity 0 comments

Παρέμβαση για την άμεση απελευθέρωση του Θ.Ηλιόπουλου στο κηποθέατρο Ν.Καζαντζάκης στο Ηράκλειο Κρήτης

textΑπόπειρα εμπρησμο ... 20:22 Sat 25 Jul by Φάμπρικα Υφανέτ 0 comments

Σήμερα σάββατο στις 5.05 το ξημερώματα κάποια σαΐνια έβαλαν γκαζάκια στη σιδερένια κεντρική είσοδο της κατάληψης Φάμπρικα Υφανέτ. Τοποθέτησαν τσάντα που περιείχε 6 γκαζάκια, 1 τετράλιτρο μπιτόνι και ένα κουτί προσανάματα.

textΣυλλήψεις (06/12/08- 28/12/08) 12:47 Mon 29 Dec by Αλληλέγγυος 0 comments

Οι προσαγωγές φυσικά ήταν πολλές χιλιάδες και αδύνατον να υπολογιστούν, γι’ αυτό και δεν αναφέρονται.

textΣυλλήψεις (από 06/12/08 μέ`... 18:34 Mon 22 Dec by "Κάποιοι" 0 comments

Συλλήψεις: 246 – Προφυλακίσεις: 66

textΟι ώς τώρα συλλήψει&... 20:21 Sat 20 Dec by "Καταμετρητής" 0 comments

Από 6/12/08 μέχρι 17/12/08, Συλλήψεις: 239 – Προφυλακίσεις: 67

more >>

imageΤελεσίγραφο στην Ε&#... Dec 06 by Αργύρης Αργυριάδης 0 comments

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Ο ακροδεξιός συμβιβασμός με την φιλελεύθερη αστική δημοκρατία είναι απλά μια τακτική κίνηση. Το πραγματικό πνεύμα της ακροδεξιάς εκκολάπτετε μέσα στο αυγό του φιδιού. Απλά καλύπτεται με έναν θεσμικό νομιμόφρονά μανδύα του εθνοσωτήρα από τους νεοφασίστες με σκοπό να κερδίσει την ευυποληψία και να κερδίσει την εξουσία. Σε αυτό το ιδεολογικό παιχνίδι της εξουσίας το μυαλό όπως πάντα είναι ο στόχος. Είναι πασιφανές ότι πρέπει όχι μόνο να αντισταθούμε σε αυτή την θεσμική λοβοτομή αλλά να καταδείξουμε ότι η κοινωνία δεν πρόκειται να κάνει πίσω προς όφελος ενός υπερφίαλου σωβινισμού. Η ακροδεξιά στην κυβέρνηση στοχεύει στην αποδόμηση της κοινοτυπίας του κακού.

imageΑνομία Sep 30 by Αργύρης Αργυριάδης 0 comments

Εν κατακλείδι οι αγωνιζόμενοι άνθρωποι θα πρέπει να σταθούν ανάχωμα στον κοινωνικό δαρβινισμό και τον κανιβαλισμό ο οποίος κυριαρχεί δυστυχώς στα στενά των Εξαρχείων. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους κατοίκους, εργαζόμενους και τους θαμώνες της περιοχής. Αλλιώς είναι δεδομένο ότι με την είσοδο και μόνιμη εγκατάσταση της αστυνομίας στην περιοχή, η -οποία όχι μόνο δεν παρεμποδίζει αλλά κάνει τα στραβά μάτια στο ναρκοεμπόριο - θα οδηγήσει σίγουρα από το κακό στο χειρότερο. Δεν τρέφουμε αυταπάτες.

imageΗ συγκλονιστική «απ&... Apr 29 by Τάσος Θεοφίλου 0 comments

Η "απολογία" του Τάσου Θεοφίλου σήμερα 28 Απριλίου 2017 στην εκδίκαση του εφετείου του, καθρέφτισε για άλλη μια φορά την καθαρότητα του πνεύματός του, το αίσθημα αλληλεγγύης και την αξιοπρέπεια που τον διακρίνει αλλά και την ουσιαστική πολιτική και κοινωνική του συνείδηση.

imageΤα χίλια πρόσωπα το&... Apr 16 by Άνθος του Κακού 0 comments

Ο "μέσος πολίτης" λέει για τον Καρέλι: "καλά του κάνανε" και τον σκότωσαν γιατί δολοφόνησε έναν άνθρωπο στα "καλά καθούμενα". Μάλιστα, αντιλαμβανόμαστε αυτή την πρόταση πάνω σε δυο άξονες, το φόβο και την εκδίκηση. Ο "μέσος πολίτης" φοβάται τον όποιο Καρέλι γιατί είναι "κακούργος", "ληστής", "φονιάς" κλπ.

imageΕπιτήρηση και Φυλά&#... Mar 29 by Dmitri (republishing) 0 comments

Επιτήρηση και Φυλάκιση. Η σύντομη ιστορία της πειθαρχίας
Εισήγηση για τον κύκλο προβολών στο κοινωνικό κέντρο Πάτρας

more >>

imageΗ Karala για την Ροζάβα κα... Jan 09 0 comments

Το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου, τα εδάφη της Ροζάβα και του Νότιου Κουρδιστάν βομβαρδίστηκαν από πολεμικά αεροσκάφη της TSK (Τουρκικός Στρατός). Το YPG ανακοίνωσε ότι βομβαρδίστηκαν το κέντρο της πόλης του Κομπάνι, ένα νοσοκομείο στον λόφο Μιστενούρ, το δάσος του Κομπάνι, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, οι σιταποθήκες και πολλά χωριά. Οι εισβολείς, που δεν μπορούσαν να επιτύχουν αποτελέσματα με χημικά όπλα και πολυάριθμες επιχειρήσεις εισβολής για μήνες, έστρεψαν την κατεύθυνση προς τη Rojava, που είναι τα εδάφη της επανάστασης αυτή τη φορά.

imageΥπερβάλων ζήλος Mar 07 0 comments

Παραφράζοντας το εθνικιστικό κρεσέντο «ας ξεβρομίσει» λοιπόν η Αθήνα από τη δυσωδία της αστυνομικής αυθαιρεσίας και αστυνομοκρατίας, «ας ξεβρομίσει» η Ομόνοια από το άντρο ανθρωποκτόνων που λέγεται Α.Τ. Ομονοίας, ας «ξεβρομίσει» από όσους εμπειρογνώμονες τους συγκαλύπτουν πιστοποιώντας πλαστές αιτίες θανάτου κρατουμένων του Α.Τ. Ομόνοιας.

imageΕνάντια στην επίσκ&#... Dec 07 1 of Anarkismo Editorial Group 0 comments

Να δωθεί ένα μύνημα διεθνιστικής αλληλεγγύης και έμπρακτης κοινότητας των αγωνιζόμενων. Να δωθεί ένα μύνημα ενάντια στα πολεμικά σχέδια στην περιοχή μας, ενάντια στο φασιστικό καθεστώς Ερντογάν, στο πλευρό των Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών που το αντιμάχονται.

imageΝίκη στους Nuriye Gülmen και Semih Özakç... Oct 16 0 comments

Οι προλετάριοι όλων των χωρών δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας. Βρισκόμαστε στο ίδιο ταξικό στρατόπεδο, παρά τα όσα διαγγέλλουν οι αστικές αφηγήσεις, που θέλουν να διαιωνίσουν την πολιτική ανελευθερία και την οικονομική εκμετάλλευση των από τα κάτω, προς όφελος των κυρίαρχων. Οφείλουμε να απαντήσουμε λοιπόν στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα που καταδυναστεύει τις ζωές μας και μας ξεζουμίζει καθημερινά, οργανώνοντας και διεξάγοντας ακηδεμόνευτα την κοινωνική επανάσταση για την παγκόσμια χειραφέτηση των πληβειακών στρωμάτων, που θα σημάνει τη γενικευμένη κοινωνική αυτοδιεύθυνση.

imageΑλληλεγγύη στον αν&#... Sep 20 0 comments

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στο σύντροφο και σε όλους τους αρνητές στράτευσης που βρίσκονται στο στόχαστρο δικαστικών, στρατιωτικών και κρατικών θεσμών. Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλης της τάξης μας.

more >>
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]