user preferences

Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις | Σάββατο 21/1

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αντιφασισμός | Νέα author Monday January 23, 2017 16:54author by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκηςauthor email lib_thess at hotmail dot com Report this post to the editors

Η αλήθεια είναι ότι αν και τους τελευταίους μήνες η «δράση» των φασιστών της πόλης μας έκανε πολύ συχνά να μειδιάσουμε, αυτό το τελευταίο, το να μην εμφανιστούν καν στην συγκέντρωση που κάλεσαν, έστω πίσω από την κάλυψη των μπάτσων όπως συνήθως, έστω σε κλειστό χώρο, έστω έξω από την πόλη… θέτει τον πήχη ακόμα “ψηλότερα”! Το γεγονός δε ότι την επόμενη ημέρα (22/1) έβγαλαν ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν κάλεσαν στην πορεία και όλα ήταν κόλπο των αντιφασιστών, οι οποίοι μόνοι τους τύπωσαν τα τρικάκια που καλούσαν στην εθνικιστική πορεία (!!!), απλά απογειώνει την ξεφτίλα τους, αλλά παράλληλα απογειώνει και το αστείο της υπόθεσης!

9.jpg

Ενημέρωση από τις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις | Σάββατο 21/1

Μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες των φασιστών της πόλης μας να καλέσουν συγκέντρωση, η νεο-εμφανισθείσα «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης» καλούσε και πάλι σε φασιστική συγκέντρωση, στις 21/1/2017 στη συμβολή των οδών Λαγκαδά με Αγίου Δημητρίου.

Είχε προηγηθεί από διάφορες γελοίες ναζιστικές γκρούπες, με ευφάνταστα εξίσου γελοία ονόματα, η “απολύτως πετυχημένη” (όπως οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν) συγκέντρωση τους, την Κυριακή 8/1, για το τόπο της οποία οι υπόλοιποι “συνέλληνες” τους ενημερώθηκαν μόνο δύο ώρες πριν. Η συγκέντρωση τους λοιπόν έγινε … στο Ωραιόκαστρο, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και με κρυφό κάλεσμα έχουν καταλάβει καλά ότι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης δε θα παρελάσουν.

Κρυμμένοι πίσω από τους μπάτσους, στο πιο απόμακρο προάστιο της Θεσσαλονίκης και όμως, χρειάστηκε να κρατήσουν το κάλεσμά τους κρυφό ώς και δυο ώρες πριν τη συγκέντρωση για να μπορέσουν να εμφανιστούν, συγκεντρώνοντας, πέρα από το γνωστό περιφερόμενο θίασο που πλαισιώνει όλες τις ανάλογες “πετυχημένες” συγκεντρώσεις στη Βόρεια Ελλάδα, ελάχιστους κατοίκους της πόλης ή έστω του Ωραιοκάστρου.

Το Σάββατο 21/1, οι αντιφασίστες και αντιφασίστριες της πόλης περίμεναν την εμφάνιση των φασιστών στο σημείο που οι ίδιοι είχαν καλέσει τη συγκέντρωση ένα μήνα πριν, πετώντας μάλιστα τρικάκια (!) στους δρόμους της πόλης. Και αυτό έκαναν λοιπόν: περίμεναν και περίμεναν τους φασίστες, οι οποίοι … δεν τους τίμησαν με την παρουσία τους.

Στην πόλη υπήρχαν δύο αντιφασιστικές συγκεντρώσεις: η μία στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Παπαζώλη, λίγα μέτρα μακριά από το κάλεσμα των φασιστών, η οποία καλούνταν από αναρχικές και αντιεξουσιαστικές- αντιφασιστικές συλλογικότητες της πόλης και η άλλη στο Άγαλμα Βενιζέλου από αναρχικές συλλογικότητες και αριστερές οργανώσεις.

Από πολύ νωρίς (11:00) το σημείο στο οποίο καλούσαν συγκέντρωση οι φασίστες καταλήφθηκε από ομάδα αντιφασιστών και παρέμεινε υπό τον έλεγχό τους μέχρι και το τέλος της ημέρας.

Στις 14:30 καλούνταν η συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου. Από εκεί, ένα κομμάτι της συγκέντρωσης κινήθηκε με πορεία ώς τη διασταύρωση Παπαζώλη & Αγίου Δημητρίου, όπου υπήρχε η δεύτερη συγκέντρωση. Ένα άλλο κινήθηκε και πάλι με πορεία ώς τη συμβολή των οδών Λαγκαδά και Αγίου Δημητρίου, όπου βρίσκονταν από νωρίς το πρωί αντιφασίστες και αντιφασίστριες αποτρέποντας στην πράξη την συγκέντρωση των φασιστών.

Πέρυσι σε ανάλογο κάλεσμα του Ιερού Λόχου στο ίδιο σημείο, οι φασίστες, αφού συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν το σημείο στο οποίο είχαν καλέσει, συγκεντρώθηκαν πίσω από τις κλούβες (και με την προστασία αυτών) στο στενό που αποτελεί την προέκταση της Αγίου Δημητρίου.

Φέτος… απλά δεν εμφανίστηκαν! Και δεν αναφερόμαστε στο κοινό της εκδήλωσης, αλλά στους διοργανωτές της… οι οποίοι βλέποντας τους 500 και πλέον αντιφασίστες και αντιφασίστρεις να ελέγχουν 3 διαφορετικά σημεία του κέντρου της πόλης -πάντα πιστοί στο “vivere pericolosamente” (στο “ζην επικινδύνως” επί του ελληνικότερο)- προτίμησαν να χωθούν λίγο πιο βαθιά στις τρύπες τους.

Μάλλον οι νεολαίοι δεν είχαν ενημερωθεί από τους πρεσβυτέρους τους στον Ιερό Λόχο μετά και την τελευταία τους προσπάθεια πώς κάνουν συγκέντρωση οι φασίστες σε αυτή τη πόλη: κρυφά, μη ανακοινωμένα, εκτός κέντρου και με μπάτσους να τους φυλάνε.

Η αλήθεια είναι ότι αν και τους τελευταίους μήνες η «δράση» των φασιστών της πόλης μας έκανε πολύ συχνά να μειδιάσουμε, αυτό το τελευταίο, το να μην εμφανιστούν καν στην συγκέντρωση που κάλεσαν, έστω πίσω από την κάλυψη των μπάτσων όπως συνήθως, έστω σε κλειστό χώρο, έστω έξω από την πόλη… θέτει τον πήχη ακόμα “ψηλότερα”! Το γεγονός δε ότι την επόμενη ημέρα (22/1) έβγαλαν ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν κάλεσαν στην πορεία και όλα ήταν κόλπο των αντιφασιστών, οι οποίοι μόνοι τους τύπωσαν τα τρικάκια που καλούσαν στην εθνικιστική πορεία (!!!), απλά απογειώνει την ξεφτίλα τους, αλλά παράλληλα απογειώνει και το αστείο της υπόθεσης!

Στις 18:00, και αφού ήταν πλέον απολύτως σαφές ότι οι «μαχητικοί» φασίστες της πόλης μας δεν θα τολμήσουν να ξεμυτίσουν, οι 3 συγκεντρώσεις ενώθηκαν και βγήκαν σε πορεία, η οποία κινήθηκε στους εξής δρόμους κάνοντας έναν κύκλο όλου του κέντρου της πόλης: Λαγκαδά, Εγνατία, Καμάρα, Ιασωνίδου, Ολύμπου, Αριστοτέλους.

Οι (πάνω από 500) αντιφασίστες και αντιφασίστριες έδειξαν για ακόμα μία φορά ότι σε αυτή την πόλη οι φασίστες δεν έχουν ούτε μία σπιθαμή γης.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης – Μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας

Related Link: http://libertasalonica.wordpress.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Attaque fasciste sur la Croix Rousse et contre la librairie libertaire la Plume Noire

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αντιφασισμός | Νέα | gr

Sun 23 Apr, 18:02

browse text browse image

img_000.png imageΗ κανονικότητα του &... 18:53 Sun 16 Mar by Dmitri 0 comments

Η κανονικότητα του ναζιστικού φαινομένου. Ο φασισμός στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

textΗ κινητοποίηση του &... 06:30 Sat 17 Sep by ORA MIDEN 0 comments

Τα ποντικια κρυβονται στις τρυπες τους.Οι νεοναζί έχουν δεχτεί ένα πρώτο ισχυρό πολιτκό πλήγμα-Η αντιφασιστική κινητοποίηση συνεχίζεται

textΕναντια στη φασιστ&#... 06:23 Thu 15 Sep by ORA MIDEN 0 comments

Από τις 16 εώς τις 18 Σεπτεμβρίου η φασιστική συμμορία της "χρυσής αυγής" μαζί με ευρωπαίους ομοιδεατες της σχεδιάζουν κάμπινγκ.

textΕνάντια στο φασιστ&#... 10:17 Thu 01 Sep by Dmitri 3 comments

Στις 16-18 Σεπτεμβρίου στο Δάσος του Καϊάφα στο νομό Ηλείας, 30 χλμ. από την πόλη του Πύργου, θα γίνει το περιβόητο φεστιβάλ των νεοναζί.

image"Μη συστημικός φασι&... Feb 12 by Φώτης Τερζάκης 1 comments

Άρθρο του Φώτη Τερζάκη - αναδημοσίευση από το 2ο τεύχος της πολιτικής επιθεώρησης "Κοινωνικός αναρχισμός" που κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του 2013 με κύρια θεματική τον φασισμό.

imageΜνήμη & Λήθη Oct 31 by Δρ Αργύρης Αργυριάδης 0 comments

Ο ρόλος των κοινωνικών κινημάτων είναι να στέψουν την προσοχή προς την ανθρώπινη χειραφέτηση και την κοινωνική απελευθέρωση, διαμέσου της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, συστατικά στοιχεία που αντιμάχονται την εθνοκεντρική κατασκευή τα οποία απεχθάνεται ο εθνικισμός. Η επιλογή της μνήμης πρέπει να είναι πάντα κοινωνική, στέλνοντας τον εθνικισμό στην λήθη εκεί που του αξίζει. Άλλωστε ο προδοτικός εφιάλτης ήταν έλληνας κάτι που υπέρμαχοι της «προγονικής» ιστορίας συνειδητά αποκρύπτουν. Οι εθνικιστές είναι οι νέοι εφιάλτες για την κοινωνία. Γι’ αυτό και η μέγιστη δυνατή πράξη, η απονομιμοποίηση τους δεν θα γίνει από την «θεσμική δημοκρατία» αλλά από την ίδια την κοινωνία, όχι των εθνών, αλλά των ανθρώπων!

imageΟι μελανοχίτωνες μ&#... Oct 26 by Ευάγριος Αληθινός - Άπατρις 0 comments

“Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθάνεις
Όμορφα κι όρθιος σε δημόσια θέα
Με λένε Παύλο Φύσσα από τον Περαία
Ελληνας μ’ ό,τι συνάδει αυτό -όχι μια σημαία, μελανοχίτωνας γόνος του Αχιλλέα και του Καραϊσκάκη-”
(Παύλος Φύσσας - a.k.a. Killah P - “Ζόρια”)

imageΜαχαίρια και Τριαν&#... Oct 04 by Dmitri (republishing) 0 comments

Σημειώσεις σχετικά με την πολιτική δολοφονία του Πάυλου Φύσσα και τη στρατηγική της έντασης

imageΠαύλος Φύσσας: Όρθι&... Sep 26 by Αλέξανδρος Πραντούνας 0 comments

Μπορεί άραγε κάποιος να πεθάνει «όμορφα»; Κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα. Σίγουρα όμως ο Παύλος Φύσσας πέθανε «σε δημόσια θέα». Τον σκότωσαν θρασύδειλα καθάρματα – και τον σκότωσαν γιατί έζησε όρθιος. Και βέβαια, όχι μόνο έζησε, αλλά και πέθανε όρθιος. Οι δολοφόνοι του αντίθετα, ζούσαν και ζουν σκυφτοί. Σκυφτοί απέναντι στα αφεντικά τους. Γονατισμένοι μπροστά στον Παύλο.

more >>

imageΟ φασισμός τσακίζε&#... Feb 23 0 comments

Αν όμως νομίζουν πως με αυτό τον τρόπο θα ανακόψουν το κοινωνικό κίνημα, τις κατακτήσεις και τους αγώνες του, κάτι έχουν καταλάβει λάθος. Είμαστε διατεθειμένοι να τους βοηθήσουμε. Γιατί θα καταλάβουν τι θα πει να κλείνεις τον δρόμο σε αντιφασίστες, να προστατεύεις τα ναζιστικά καθάρματα και να φυλάς τους εκμεταλλευτές. Θα το καταλάβουν κι από την καλή κι από την ανάποδη!

imageΠολιτικό Κάλεσμα σ&#... Feb 14 0 comments

Αντικρατικό - αντικαπιταλιστικό - αντιφασιστικό κάλεσμα στη δίκη της Χρυσής Αυγής τις ημέρες εκδίκασης της υπόθεσης για την επίθεση στο αναρχικό-αντιεξουσιαστικό στέκι αντίπνοια Τρίτη 14 Φλεβάρη, 9.00, Εφετείο

imageΒέροια: Μια αντιφασ&... Jan 22 0 comments

Ο εχθρός των ναζί είναι το εργατικό και κοινωνικό κίνημα που παλεύει για δικαιοσύνη. Ας μην διαψεύσουμε τους φόβους τους ούτε στιγμή. Δεν φτάνει στο δρόμο να κατεβαίνουν οι 200-300 ενεργοί πολίτες για να πνίξουν το φίδι. Χρειάζεται να φτιαχτεί ένα ακηδεμόνευτο «από τα κάτω» οριζόντιο μαχητικό αντιφασιστικό κίνημα, στην εργασία, στα σχολεία, τις γειτονιές κ.α που όχι μόνο θα φράζει το δρόμο στους φασίστες, αλλά θα ανοίγει γενικευμένα το δρόμο της αντίστασης και της ανυπακοής στις προσταγές των “από πάνω”.

imageΗ αντιφασιστική τη&#... Dec 12 0 comments

Το Σάββατο 10/12 οι ναζί της Χρυσής Αυγής, άφαντοι στην πόλη της Πάτρας τα τελευταία χρόνια, επιχείρησαν στα κρυφά, χωρίς καμιά δημόσια ανακοίνωση νωρίτερα, να πραγματοποιήσουν εκδήλωση στα γραφεία τους με τον ευρωβουλευτή Επιτήδειο. Και αυτό γιατί την τελευταία φορά που το ανακοίνωσαν από πριν δεν κατάφεραν καν να προσεγγίσουν τα γραφεία τους (ενώ 2-3 που βρίσκονταν σε αυτά παρέμειναν εκεί εγκλωβισμένοι για ώρες), ύστερα από την άμεση συγκέντρωση αντιφασιστών στο χώρο.

imageΣυγκέντρωση στο Ωρ&#... Sep 19 0 comments

Η μάχη ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό είναι μακροχρόνια επειδή κάποιοι του προσφέρουν στέγη

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Προσυγκέντρωση Τρίτη 20/9 στις 17.00 Αγ. Βενιζέλου Συγκέντρωση στην πλατεία έναντι Δημαρχείου Ωραιοκάστρου στις 18.00

more >>
© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]