user preferences

Ενάντια στις ύαινες

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αναρχικό κίνημα | Νέα author Tuesday May 02, 2017 18:41author by αναρχική συλλογικότητα Οκτάνα Report this post to the editors

Θα είμαστε εκεί αν προσπαθήσουν να εκκενώσουν την Rosa Nera. Όχι μόνο ως σύντροφοι δίπλα στους συντρόφους μας, αλλά και ως κομμάτι αυτού του τόπου. Για να υπερασπιστούμε έμπρακτα ως τοπική κοινωνία, την ελευθερία μας να οργανωνόμαστε και να αγωνιζόμαστε ενάντια στο ψέμα, την αλλοτρίωση, την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Ενάντια στις αξίες δηλαδή πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε και συνεχίζει να οικοδομείται η Κρήτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης. Θα είμαστε εκεί, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να διεκδικούμε έναν τόπο ελεύθερο από τα δεσμά του κεφαλαίου και της μικροεξουσίας. Μια κοινωνία αντάξια της θυσίας και του μόχθου των ανθρώπων που την έχτισαν.

rosanera.jpg

Το τελευταίο διάστημα πληροφορηθήκαμε ότι συζητιέται η εκκένωση της Κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά, προκειμένου να αξιοποιηθεί από ξενοδοχειακό όμιλο.

Αρχικά, τι σημαίνει αξιοποίηση, επενδύσεις και ανάπτυξη στην τουριστική βιομηχανία της Κρήτης;

Οι επενδύσεις στον τουριστικό τομέα είναι κέρδος. Κέρδος για τον τόπο; Όχι, είναι κέρδος στις τσέπες των ξενοδόχων, που αντλείται από την υπερεργασία των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Επενδύσεις για το ντόπιο κατεστημένο των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει μόστρα και πολιτικό κεφάλαιο. Δίνουν δηλαδή την ευκαιρία σε βουλευτές και τοπικούς παράγοντες να κόψουν τις πολυπόθητες για το παραγοντιλίκι κόκκινες κορδέλες˙ γιατί οι κόκκινες κορδέλες φέρνουν ως γνωστόν δημοσιότητα και ψήφους. Οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δεν είναι παρά όροι που χρησιμοποιούνται από τη μία για να φτιάξουν πολιτικές καριέρες κι από την άλλη για να καλλωπίσουν την εργοδοτική κερδοφορία και την τρομοκρατία στα σκλαβοπάζαρα των ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού.

Είναι εκείνη η ανάπτυξη που δίνει δουλειά σε καμαριέρες, σερβιτόρους κ.α. με απλήρωτα 12ωρα, μηδενικά ρεπό γιατί έχουμε φουλ σεζόν, δουλειά σε πολλαπλά πόστα, αναγκαστική εργασία εν μέσω τραυματισμών κλπ. Είναι η ανάπτυξη των νεκρών εργατών και των εκατοντάδων εργατικών ατυχημάτων στην Κρήτη. Είναι η ανάπτυξη που θέλουν οι ξενοδόχοι του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων που αντιδρούν στην εγκατάσταση προσφύγων στο νησί γιατί θα πλήξει τον τουρισμό. Η ανάπτυξη που θέλει ο κ. Βαμιεδάκης, εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού στην Περιφέρεια Κρήτης και ιδιοκτήτης του τουριστικού κάτεργου Elounda Breeze, ο οποίος τρομοκρατεί και απολύει εκδικητικά όσους εργαζόμενους ζητάνε τα δεδουλευμένα τους στις επιχειρήσεις του. Γι αυτούς, ανάπτυξη σημαίνει να σε ταΐζουν ψίχουλα για 6 μήνες τον χρόνο και να λες ευχαριστώ γιατί τουλάχιστον δεν είσαι άνεργος για όλον τον χρόνο.

Τι είναι και τι δεν είναι οι Καταλήψεις

Οι Καταλήψεις δεν είναι χώροι για τα αφεντικά αλλά για την εργατική τάξη και τις συνελεύσεις της. Είναι χώροι στέγασης κι όχι ιδιοκτησίας, όπου οι εκμεταλλευόμενοι και οι καταπιεσμένοι στεγάζουν τις πολιτικές και κοινωνικές τους ανάγκες. Είναι κοινότητες πολιτισμού, με καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που αναδύονται από την ίδια τοπική κοινωνία και όχι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στις Καταλήψεις δεν θα διασκεδάσεις ανάμεσα σε μπράβους. Για να μπεις δεν χρειάζεται να έχεις επενδύσει στην γκαρνταρόμπα σου, ούτε χρειάζεται να φας το μισό σου μηνιάτικο για να πιεις μια ρακή. Οι Καταλήψεις είναι εστίες αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη. Κρατάνε ζωντανή την αντιφασιστική ιστορία και προασπίζονται την τοπικότητα. Είναι χώροι παιδείας, δεν διδάσκουν μύθους για κρυφά σχολειά και αυταπάτες για τη δημοκρατία και τις εκλογές της. Αντίθετα, μελετούν και συζητούν -με ειδικούς και μη- για την κοινωνία, τους αγώνες και τις επιστήμες της. Είναι χώροι ενημέρωσης και πληροφόρησης˙ όχι μηντιακής μυθοπλασίας τύπου Σρόιτερ-Ευαγγελάτου και άλλων υπαλλήλων σε δημοσιογραφικά ουρητήρια. Εδώ, η ενημέρωση δεν βγαίνει κατά παραγγελία. Οι καταλήψεις τέλος, είναι χώροι ψυχαγωγίας˙ και δεν μιλάμε για το μπανιστήρι του Survivor. Αυτήν την ψυχαγωγία την προσφέρει ο Αλαφούζος (ΣΚΑΙ, Καθημερινή) και τα ατσαλάκωτα παπαγαλάκια του˙ οι μουτζαχεντίν του Μένουμε Ευρώπη που τολμούν να μιλάνε για πολιτισμό και νεολαία. Εμείς αντίθετα μιλάμε για μια ψυχαγωγία συλλογική, όπου πομπός και δέκτης είναι ο άνθρωπος˙ μια ψυχαγωγία που κοινωνικοποιεί και διαπαιδαγωγεί. Αυτές είναι οι Καταλήψεις. Είναι σπόροι που διασκορπά ο άνεμος της αντίστασης και φυτρώνουν όπου φτάνουν τα ρεύματά του. Δεν είναι ενδημικά είδη καμιάς περιοχής αλλά φύονται εκεί που οι άνθρωποι παίρνουν την ζωή τους στα χέρια τους.

Για όλα τα παραπάνω και για άλλα που δεν χωράνε εδώ, οι Καταλήψεις στεγάζουν και προσελκύουν πολύ κόσμο. Οι εχθροί τους κράτος, φασίστες, εργοδοσία, αστυνομία, μαφία- ξέρουν ότι δεν λέμε ψέματα. Δεν μπορούν να το αρνηθούν γιατί έχουν μάτια και βλέπουν. Βλέπουν τις εκατοντάδες κόσμου που μαζεύονται κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις και τα γλέντια των γενεθλίων της Rosa Nera και της Κατάληψης Ευαγγελισμού, στα αναρχικά μπλοκ στον δρόμο, στις δράσεις και τις δραστηριότητες της αντιεξουσιαστικής-ελευθεριακής κοινότητας της Κρήτης.

Θα είμαστε εκεί αν προσπαθήσουν να εκκενώσουν την Rosa Nera. Όχι μόνο ως σύντροφοι δίπλα στους συντρόφους μας, αλλά και ως κομμάτι αυτού του τόπου. Για να υπερασπιστούμε έμπρακτα ως τοπική κοινωνία, την ελευθερία μας να οργανωνόμαστε και να αγωνιζόμαστε ενάντια στο ψέμα, την αλλοτρίωση, την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Ενάντια στις αξίες δηλαδή πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε και συνεχίζει να οικοδομείται η Κρήτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης. Θα είμαστε εκεί, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να διεκδικούμε έναν τόπο ελεύθερο από τα δεσμά του κεφαλαίου και της μικροεξουσίας. Μια κοινωνία αντάξια της θυσίας και του μόχθου των ανθρώπων που την έχτισαν.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ROSANERA

αναρχική συλλογικότητα Οκτάνα
μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας

http://oktana.espivblogs.net

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Employees at the Zarfati Garage in Mishur Adumim vote to strike on July 22, 2014. (Photo courtesy of Maan workers union)

Front page

Loi travail 2017 : Tout le pouvoir aux patrons !

En Allemagne et ailleurs, la rpression ne nous fera pas taire !

El acuerdo en preparacion entre la Union Europea y Libia es un crimen de lesa humanidad

Mourn the Dead, Fight Like Hell for the Living

SAFTU: The tragedy and (hopefully not) the farce

Anarchism, Ethics and Justice: The Michael Schmidt Case

Land, law and decades of devastating douchebaggery

Democracia direta j! Barrar as reformas nas ruas e construir o Poder Popular!

Resea del libro de Jos Luis Carretero Miramar Eduardo Barriobero: Las Luchas de un Jabal (Queimada Ediciones, 2017)

Anlise da crise poltica do incio da queda do governo Temer

Ds maintenant, passons de la dfiance la rsistance sociale!

17 maggio, giornata internazionale contro lomofobia.

Los Mrtires de Chicago: historia de un crimen de clase en la tierra de la democracia y la libertad

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) Libertad inmediata a nuestro compaero Mikola Dziadok!

DAFın Referandum zerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Rordin: Playing The Big Man in America

Ns anarquistas saudamos o 8 de maro: dia internacional de luta e resistncia das mulheres!

zgrlğmz Mcadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarit avec Tho et toutes les victimes des violences policires ! Non la loi Scurit Publique !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]