Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche verffentlicht

Εκπαίδευση

textProgettifici e dittatori scolastici 23:09 Jul 05 0 comments

textLa Buona Scuola 02:50 Okt 05 0 comments

textLa Buona Scuola 16:04 Sep 09 0 comments

textEducar para la bobada 07:32 Jan 08 0 comments

textAteismo diventa materia scolastica in Irlanda 17:59 Sep 27 0 comments

mehr >>
Recent articles by Quieta Movere
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Εκπαίδευση

Νίκη για τους N... Okt 02 17 by Αναρχική Ομοσπονδία

Καμία ανοχή σ&#... Jun 12 17 by Ελευθεριακά και αυτόνομα σχήματα

Καμία ανοχή σ&#... Mai 27 17 by Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

Ιδρυτική διακήρυξη Quieta Movere

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εκπαίδευση | Γνώμη / Ανάλυση author Montag Mai 15, 2017 19:26author by Quieta Movere Report this post to the editors

Αντιτάσσουμε την ελευθεριακή παιδεία ως αντίβαρο στο υπάρχον εκπαιδευτικό μοντέλο που απηχεί το κυρίαρχο φαντασιακό συμβάλλοντας στη διαιώνιση της κυριαρχίας. Σκοπός δεν είναι η συσσώρευση μιας ατελείωτης στοίβας καταχωρημένης γνώσης. Σκοπός είναι η επίγνωση των κοινωνικών δυνάμεων που ασκούνται στον άνθρωπο και η διαμόρφωση χαρακτηροδομών ικανών να συνθέσουν το μωσαϊκό του κοινωνικού με τον ιδιαίτερο υποκειμενικό αλλά και αλληλέγγυο τρόπο τους. Μια παιδεία κάτοπτρο της χειραφετημένης κοινωνίας για την οποία αγωνιζόμαστε.
ggf.jpg

Ιδρυτική διακήρυξη

Ένα ιδρυτικό κείμενο είναι αποτύπωση μιας πρωταρχικής ανάγκης. Ανάγκη που γεννήθηκε αναλύοντας τα δεδομένα της πραγματικότητας που βιώνουμε, αντιπαλεύοντας κάποια δεδομένα της, με σκοπό τη συμβολή στο χτίσιμο μιας καινούριας. Η σχηματική απεικόνιση του εγχειρήματος θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τον κύκλο. Στον κύκλο κάθε σημείο του αποτελεί αρχή και τέλος του και όλα τα σημεία ισαπέχουν από το κέντρο. Στη βάση αυτή οργανωνόμαστε και εμείς: Ισότιμα, χωρίς ιεραρχίες, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, όπου το κάθε μέλος της συνέλευσης αποτελεί αρχή και τέλος του συλλογικού. Και αυτή η βάση δεν είναι απλά μια σύμβαση που θέσαμε μεταξύ μας. Επιδιώκει να λειτουργήσει ως μια προεικόνιση, να αποτελέσει ένα πρόπλασμα της κοινωνίας που δε θα θεμελιώνεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου και φύσης για να προοδεύσει, να αναπτυχθεί, αλλά αδιάσειστη αρχή της θα είναι η αλληλεγγύη, η πίστη στην αξία και τις δυνατότητες του ανθρώπου. Μια αξία που βλέπουμε να θρυμματίζεται καθημερινά, όπου και αν στραφούμε. Από την εσωτερίκευση νοοτροπιών κοινωνικού κανιβαλισμού, το φταίμε και εμείς που δεν οδηγεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την απεμπλοκή από το βούρκο αλλά στην αυτοενοχοποίηση των καταπιεσμένων, μέχρι τη στυγνή εργασιακή εκμετάλλευση που μας επιφυλάσσουν τα πάσης φύσεως αφεντικά, δεξιά και αριστερά. Το κράτος έχει συνέχεια και αυτή είναι η καθυπόταξη των πολλών με κάθε μέσο στις βουλήσεις και τα συμφέροντα των λίγων.

Διεθνής και εγχώρια πολιτική συγκυρία

Η παρούσα συνθήκη δεν ξεφεύγει από τον κανόνα μιας ακόρεστης ληστρικής εξουσίας σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η φράση κλειδί των ημερών που ζούμε είναι ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική (There Is No Alternative-T.I.N.A.). Υπό τη σκέπη της, λοιπόν, συντελούνται εγκλήματα ανθρώπινης διαχείρισης κατά τα γεωπολιτικά συμφέροντα, οικονομικής αφαίμαξης και ακραίας φτώχυνσης πληθυσμών καθώς, σε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της ελλάδας φυσικά, δεν αρκεί πια η δημιουργία εξωτερικών εχθρών, με βάση εθνοτικά ή θρησκευτικά κριτήρια, αλλά κατασκευάζεται συνεχώς κι ένας εσωτερικός εχθρός, ένας μετανάστης, μια τεμπέλα εργάτρια, ένα χωριό γεμάτο τρομοκράτες. Έτσι ώστε να χάσουμε και να χάνουμε συνεχώς οποιαδήποτε αίσθηση ενότητας, απέναντι στους ταξικούς εχθρούς μας, καθιστώντας μας αδύναμους, χτυπώντας τη δυναμική που μπορεί να εκλύσει η από τα κάτω κοινωνική αλλαγή, η απάντηση δηλαδή των καταπιεσμένων.

Σ αυτό το πλαίσιο, η λεηλασία της καπιταλιστικής περιφέρειας όπως και η ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων έχει ως συνέπεια την καταστροφή κάθε πτυχή κοινωνικής ζωής σε Αφρική και Μέση Ανατολή όπου ο πόλεμος, κηρυγμένος ή ακήρυχτος έχει ξεκληρίζει τους ντόπιους πληθυσμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια κατατρεγμένων ανθρώπων να επιχειρούν με κάθε τρόπο τη φυγή και την είσοδο στην Ευρώπη. Την Ευρώπη που στο σήμερα μόνο ως φρούριο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, υψώνοντας φράχτες, απομονώνοντας και αποκλείοντας ανθρώπους από τον κοινωνικό ιστό ενώ ταυτόχρονα κατασκευάζει πλαστούς εσωτερικούς εχθρούς με το όνομα του πρόσφυγα ή του λαθρομετανάστη κατά το δοκούν, δημιουργώντας καθεστώτα έκτακτης ανάγκης. Με αυτόν τον τρόπο και με πρόφαση τον πόλεμο στην τρομοκρατία τα κράτη περνούν στην συνολική καταστολή της κοινωνίας ποινικοποιώντας κάθε έκφανση αντίστασης και αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων.

Την ίδια στιγμή που το κράτος και το κεφάλαιο εντείνουν τον πόλεμο στους από τα κάτω, δείχνοντας έτσι την ενιαία τους κίνηση και την συνέχεια τους παρά τις αλλαγές πολιτικών σκηνικών, με την περαιτέρω εξαθλίωση τους και την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα (μειώσεις μισθών-συντάξεων, μαύρη εργασία, εξαντλητικά ωράρια), δίνουν πάσα στα φασιστικά και νεοναζιστικά μορφώματα, που αποτελούν την πιο ακραία έκφανση του εκμεταλλευτικού αυτού συμπλέγματος. Όπου τους δίνεται ο χώρος να αναπνεύσουν, λειτουργώντας ως μακρύ χέρι του κράτους, νομιμοποιούνται, στρέφονται ενάντια στον κόσμο της αντίστασης και του αγώνα ή και παρουσιάζονται ως κάτι ριζοσπαστικό απομακρύνοντας τις συνειδήσεις των από τα κάτω από την επαναστατική προοπτική.

Πανεπιστήμιο | Γνώση

Η κοινωνία αναδιαρθρώνεται. Το πανεπιστήμιο αναδιαρθρώνεται. Μια λέξη που πιθανόν να είναι φτωχή για να περιγράψει την αλλαγή στην πανεπιστημιακή πραγματικότητα που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια. Όπως και η κοινωνία καλείται να πληρώσει τα σπασμένα και να συμμορφωθεί στις νέες απαιτήσεις των αφεντικών, έτσι και το πανεπιστήμιο καλείται να εξορθολογιστεί. Απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων, παράδοση σε ιδιώτες βασικών λειτουργιών (σίτιση στη λέσχη, καθαριότητα), μετακύλιση του κόστους φοίτησης στο φοιτητικό σώμα, υποχρηματοδότηση, η επικείμενη εφαρμογή διδάκτρων και για τις προπτυχιακές σπουδές συνθέτουν ένα τοπίο ενός πανεπιστημίου που η αγορά το καλεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Φτηνό και πειθαρχημένο εργατικό δυναμικό και να εξαιρείται και κανείς από το πανεπιστήμιο, γιατί τα χαλινάρια ήταν αφημένα.

Τα τελευταία χρόνια είδαμε να ξεπηδούν ιδεολογήματα, τα οποία έκαναν λόγο για αιώνιους φοιτητές και παρουσίαζαν το πανεπιστήμιο ως άντρο ανομίας και νεανικής εξέγερσης. Όλα αυτά, στην πραγματικότητα ήρθαν να επιτελέσουν μια πολύ συγκεκριμένη λειτουργία. Να λασπολογήσουν το φοιτητικό σώμα και να συγκαλύψουν τη ζωτικότητα και τη μαχητικότητα των αγώνων του φοιτητικού κινήματος. Αγώνες, οι οποίοι ανέκαθεν διεκδικούν καλύτερους όρους σπουδών και διαβίωσης για όλους/όλες και συνολικοποιούν το ζήτημα του κοινωνικού μετασχηματισμού. Η κυριαρχία, δια στόματος δεξιάς και ρεφορμιστικής αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) επιλέγει να καταστείλει την μήτρα των κοινωνικών αντιστάσεων σε κάθε τους πεδίο δράσης. Η δεξιά, ωμά και βίαια. Η αριστερά, τάσσοντας και πουλώντας ελπίδα. Μια ελπίδα, χιλιοειπωμένη, χιλιοιδωμένη που ανά περιόδους βγαίνει στο πολιτικό προσκήνιο (βλέπε ΠΑ.ΣΟ.Κ.) ως φορέας κοινωνικών αλλαγών με προοδευτικό πρόσημο. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι τίποτα άλλο από την άλλη όψη του νομίσματος. Ενός νομίσματος, μιας συνεχούς πολιτικής την οποία το κράτος εφαρμόζει εις βάρος των καταπιεσμένων. Η ανάθεση της διαχείρισης των ζωών μας σε μεσσίες με αριστερό/δεξιό μανδύα συνθέτει ένα τοπίο κινηματικής κάμψης στο σήμερα. Η συνθήκη αυτή σε συνδυασμό με την ήδη εντατικοποιημένη πραγματικότητα στους ρυθμούς σπουδών και ζωής και τη διάψευση της ελπίδας για θεσμική αλλαγή προς όφελος του κοινωνικού σώματος οδηγούν στην εξατομίκευση, στην ασφάλεια του πλαστού μικρόκοσμου, στην αποποίηση των ευθυνών που φέρουμε ο καθένας και η καθεμιά για να σπάσουμε το καθεστώς φόβου, να χτίσουμε το παρόν με τους όρους που θέτουμε εμείς και να συνθέσουμε την αξιοπρέπεια των ζωών μας.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τη λειτουργία του πανεπιστημίου εντός του υπάρχοντος συστήματος, πρέπει να το εκλάβουμε, αφενός, ως ένα ίδρυμα εξουσιοδοτημένο για την παραγωγή νέων γνωστικών και τεχνολογικών μέσων. Οι έρευνες αποτελούν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει το κεφάλαιο, ώστε να εκλεπτύνει τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Σ αυτό το πλαίσιο αναδεικνύεται και το ζήτημα της κρατικής υποχρηματοδότησης, με το δημόσιο κεφάλαιο να δίνει ελευθερίες στο ιδιωτικό για να αντλήσουν κέρδος και τα δυο. Έτσι κιόλας, παρατηρούμε, την υποχρηματοδότηση τμημάτων, όπως αυτά των ανθρωπιστικών επιστημών, που δε συμφέρουν και πολύ και μια ευέλικτη σχέση με πανεπιστημιακά τμήματα των οποίων τα προϊόντα πουλάνε. Αφετέρου, το πανεπιστήμιο αποτελεί οργανικό κομμάτι του εκπαιδευτικού θεσμού. Η εκπαίδευση, λοιπόν, έρχεται να σπείρει τις επόμενες γενιές των ανθρώπων που θα στελεχώσουν τη μηχανή. Ο τύπος του ανθρώπου που διαπαιδαγωγείται είναι εξειδικευμένος, πειθήνιος, αποτραβηγμένος από τα βάρη της πολιτικής, που επωμίζονται λίγοι και πεφωτισμένοι.

Και τώρα ας αναφερθούμε και στον ακαδημαϊσμό. Ένας ακαδημαϊσμός που τείνει να συγκαλύψει τις κοινωνικές και πολιτικές προκείμενες της επιστήμης, ενδύοντας την με έναν μανδύα της ουδετερότητας, του εξορθολογισμένου, του φυσικοποιημένου. Ένας επιστημονισμός που τοποθετεί τον καθηγητή στο βάθρο της αυθεντίας, συγκαλύπτοντας τους υποκειμενισμούς του πομπού και δημιουργώντας τις επίπλαστες συνθήκες μιας αντικειμενικοποιημένης θέασης της γνώσης. Η γνώση, όμως, στη θεώρηση μας αποτελεί κάθε άλλο από ένα άψυχο τεμάχιο, που μεταβαίνει από άνθρωπο σε άνθρωπο με όρους ιδιοκτησίας. Η διαδικασία, όσο και τα παραπάνω μέσα για την μεταλαμπάδευση της γνώσης απεικονίζονται εν τέλει και στο ίδιο το αποτέλεσμα της, τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο κατασταλάζει η γνώση στον παθητικό δέκτη. Γνώση κυριαρχική που εντείνει τους διαχωρισμούς ανάμεσα στον κάτοχο και το δέκτη. Η διαδικασία αυτή αποστειρώνει τη γνώση από τα απελευθερωτικά της χαρακτηριστικά, καθώς είναι μια γνώση μερική, απόλυτα εστιασμένη σε συγκεκριμένα ερωτήματα, στερούμενη της συνολικής εικόνας. Σκοπός παύει να είναι ο άνθρωπος και η απάντηση στα ερωτήματα γύρω από τις ανάγκες του, αλλά μια ακόρεστη μανία για την συνεχή επιστημονική πρόοδο.

Ελευθεριακή εκπαίδευση

Μιλάμε για μια γνώση χωρίς επίγνωση. Αυτό διαθλάται και στις σχέσεις που συνάπτονται στον ακαδημαϊκό κύκλο, οι οποίες, αν και ευαγγελίζονται την ισότητα και το σεβασμό, στην πραγματικότητα θεμελιώνονται στη βάση του ανταγωνισμού και του αριβισμού. Εμείς στον αντίποδα όλων αυτών έχουμε να προτάξουμε το εξής: αλληλεγγύη. Αντιλαμβανόμενοι τον άνθρωπο και την κοινωνικότητα ως οργανικώς αλληλένδετα, η ελευθεριακή εκπαίδευση εστιάζει στην αυτοσυνειδησία.

Αντιτάσσουμε την ελευθεριακή παιδεία ως αντίβαρο στο υπάρχον εκπαιδευτικό μοντέλο που απηχεί το κυρίαρχο φαντασιακό συμβάλλοντας στη διαιώνιση της κυριαρχίας. Σκοπός δεν είναι η συσσώρευση μιας ατελείωτης στοίβας καταχωρημένης γνώσης. Σκοπός είναι η επίγνωση των κοινωνικών δυνάμεων που ασκούνται στον άνθρωπο και η διαμόρφωση χαρακτηροδομών ικανών να συνθέσουν το μωσαϊκό του κοινωνικού με τον ιδιαίτερο υποκειμενικό αλλά και αλληλέγγυο τρόπο τους. Μια παιδεία κάτοπτρο της χειραφετημένης κοινωνίας για την οποία αγωνιζόμαστε. Μια παιδεία απαγκιστρωμένη από τον παρόντα ρόλο της ως αγωγού και μηχανισμού εμπέδωσης της εξουσίας και της ιεραρχίας, που θα λάβει το χαρακτήρα της υποβοηθούμενης αυτοεκπαίδευσης, θέτοντας στο προσκήνιο τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις επιθυμίες του ατόμου, έχοντας αποβάλλει τις προκαταλήψεις που έφερε, μεταφυσικές και μη, βαδίζοντας στο εξής προς την αναζήτηση και τη βίωση της ανθρωπινότητας. Αντιστοίχως, επιζητούμε την επαναφορά της γνώσης στο κοινωνικό σύνολο, την ανάδειξη του απελευθερωτικού της χαρακτήρα, την άρση των διαχωρισμών που γεννά η εξειδίκευση, προσεγγίζοντας τη γνώση κριτικά και διαλεκτικά.

Αναρχική αντιπρόταση
Επιμένω σ έναν άλλο κόσμο.
Τον έχω τόσο ονειρευτεί.
Τόσο πολύ έχω σεργιανίσει μέσα του,
που πια,
είναι αδύνατο να μην υπάρχει.

Στην κυρίαρχη αφήγηση που στηρίζεται στην ανυπαρξία οποιασδήποτε άλλης εναλλακτικής εκτός από την αναπαραγωγιμότητα του εαυτού της, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιταχθούμε. Να αντιταχθούμε ξεκινώντας από την αυτοοργάνωσή μας, ακριβώς ως πρόπλασμα για αυτό που θέλουμε να ζήσουμε, μια χειραφετημένη κοινωνία γενικευμένης αυτοδιεύθυνσης.

Η ελεύθερη συμφωνία, η οριζοντιότητα, η αλληλεγγύη και το κοινοτικό πνεύμα θα είναι οι δείκτες για την όσο το δυνατόν ευρύτερη πραγμάτωση της ατομικής και συλλογικής ευημερίας και αρμονίας. Σε μια χειραφετημένη κοινωνία η άρση του διαχωρισμού διανοητικής-χειρωνακτικής εργασίας, το ξεπέρασμα της αλλοτριωμένης εργασίας και του μερισμού είναι δυνατόν να συμβούν ώστε οι άνθρωποι να είναι ελεύθεροι να ικανοποιούν τις κλίσεις τους και να βαδίζουν προς την ολιστική αυτοπραγμάτωσή τους. Είναι ανάγκη να απαλλαγούμε από εξουσιαστικές και ιεραρχικές σχέσεις που δομούνται με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, τη θρησκεία, αντιπαραβάλλοντας την ισότητα, την αλληλοβοήθεια και το σεβασμό στην ετερότητα. Ακόμη, είναι επιτακτικό να σταματήσουμε τη λεηλασία της φύσης, προτάσσοντας την αρμονική συμβίωση με το οικοσύστημα.

Επιλέγουμε λοιπόν, να συλλογικοποιήσουμε τις αρνήσεις και τις αντιστάσεις μας, διερευνώντας μια αναρχική αντιπρόταση για τον επαναστατικό κοινωνικό μετασχηματισμό, την ατομική και συλλογική απελευθέρωση. Γι αυτό το λόγο, συμμετέχουμε σε κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, γεφυρώνοντας έτσι τους μερικούς-αιτηματικούς αγώνες με το συνολικό χειραφετικό πρόταγμα. Αναγνωρίζοντας τους εαυτούς μας ως κομμάτι της κοινωνικής βάσης, δημιουργούμε αυτοοργανωμένες, αντιιεραρχικές δομές και σχήματα, που ως καθρέφτης της χειραφετημένης κοινωνίας για την οποία αγωνιζόμαστε, φέρουν εντός τους ελευθεριακές πρακτικές και διαδικασίες, διότι επιθυμούμε τα μέσα που χρησιμοποιούμε να βρίσκονται σε αντιστοιχία με το σκοπό. Τέλος, θεωρούμε πως η ατομική και συλλογική χειραφέτηση για να λογιστούν και να είναι όντως τέτοιες, θα είναι έργο δικό μας, των από τα κάτω, καθώς μόνο εμείς μπορούμε να γνωρίζουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, χωρίς να έχουμε συνεπώς αυταπάτες για μεσσίες και έναν ανθρώπινο καπιταλισμό ή για πατερναλιστές και πρωτοπορίες που ευαγγελίζονται την κοινωνική απελευθέρωση μέσα από μια πολιτική επανάσταση και ένα εργατικό κράτος, συνεχίζοντας έτσι την εξουσιαστική, εκμεταλλευτική και ιεραρχική διαβάθμιση της κοινωνίας.

Ποιοί/ές είμαστε;

Ως φοιτητές και φοιτήτριες αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής βάσης και ως εκ τούτου παρεμβαίνουμε στο κοινωνικό πεδίο που κινούμαστε καθημερινά. Μέσα από την παρουσία και τη δράση μας επιδιώκουμε τη διάχυση της αναρχικής αντίληψης αγώνα μες στα πανεπιστήμια, δηλαδή μιας κίνησης συνεπούς, αμεσοδημοκρατικής και ανταγωνιστικής προς ότι ποδηγετεί την αξιοπρέπεια των ζωών μας. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσω της γενικής συνέλευσης, όπου οι απόψεις του καθενός λογίζονται και σταθμίζονται με το ίδιο βάρος. Η συνέλευση είναι μια ανοιχτή διαδικασία, την οποία μπορεί να παρακολουθήσει ο καθένας και η καθεμιά αρκεί να έχει έρθει σε μια πρότερη επαφή με το λόγο και τη δράση της συλλογικότητας και αυτά να τον βρίσκουν, κατά το δυνατόν, σύμφωνο. Έτσι, οργανωνόμαστε μέσα στη Quieta Movere. Έτσι, για να ταράζουμε τα ήρεμα νερά. Γιατί η αλυσίδα της κοινωνικής εκμετάλλευσης σπάει όταν ο αφέντης αποκαθηλώνεται. Τίποτα, λοιπόν, δε μας χωρίζει όσο μας ενώνει η αλληλεγγύη.

Που και πότε;

Κάθε Σάββατο στις 16:00 στα γρασίδια φιλοσοφικής Α.Π.Θ.

email: quieta_movere@espiv.net

http://quieta-movere.espivblogs.net/

Μάης 2017

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Rojava: Mensaje urgente de un compaero anarquista en Afrin

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εκπαίδευση | gr

Fr 22 Jun, 08:16

browse text browse image

unnamed_287_1.jpg imageΝίκη για τους Nuriye Glmen και... 18:18 Mo 02 Okt by Αναρχική Ομοσπονδία 0 comments

Η ακαδημαϊκός Nuriye Glmen και ο δάσκαλος Semih zaka έχουν ξεπεράσει αυτή τη στιγμή τις 200 μέρες απεργίας πείνας. Ήδη από τις 9 και από τις 23 Νοεμβρίου 2016 αντίστοιχα, οι δύο εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν καθιστικές διαμαρτυρίες μπροστά από το Μνημείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην λεωφόρο Yksel της Άγκυρας. Aιτήματά τους είναι η επαναπρόσληψή τους, η άρση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που προβλέπουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που δε συμπορεύονται με το καθεστώς του Ερντογάν ή κρίνονται ύποπτοι για αυτό, καθώς και η παύση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί σε γενικευμένο βαθμό στην Τουρκία έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

12271006_10208333839767850_800842283_o.jpg imageΚαμία ανοχή στις μα&... 18:31 Mo 12 Jun by Ελευθεριακά και αυτόνομα σχήματα 0 comments

Η βία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο του φοιτητικού κινήματος, όταν νομιμοποιείται από τους καταπιεσμένους/ες και στρέφεται ενάντια στον κόσμο του Κεφαλαίου. Για αυτό και η κατάργηση των φοιτητικών εκλογών είναι χρέος των ίδιων των φοιτητών/ριών και όχι κάποιων πεφωτισμένων.

rocinante.jpg imageΚαμία ανοχή σε πρακ&... 17:58 Sa 27 Mai by Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε 0 comments

Αν οι εκλογές πρέπει να καταργηθούν, αν οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να αλλάξουν μορφή, αν οι συλλογικές διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν οριζόντιες πέρα από την ανάθεση και την γραφειοκρατία, είναι ζήτημα των ίδιων των φοιτητών/ριών και όχι κάποιας ομάδας τραμπούκων. Το ίδιο το φοιτητικό κίνημα θα είναι αυτό που θα αποφασίσει τα χαρακτηριστικά και τις δομές που επιθυμεί να έχει. Οι απαγορεύσεις λοιπόν είτε προέρχονται από το Κράτος, είτε από τα αφεντικά, είτε από μια αντικοινωνική ομάδα είναι αναγκαίο να βρίσκουν απέναντι κάθε συλλογικότητα που αποσκοπεί σε έναν απελευθερωτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας για τους καταπιεσμένους/ες.

croppedhead0111.png imageΑυτοοργανωμένο Κυ ... 19:54 Do 24 Mr by Dmitri (αναδημοσίευση) 0 comments

Υπάρχει λοιπόν άμεση ανάγκη ο φοιτητικός κόσμος να αποκτήσει πολιτική συνείδηση, να οργανωθεί και να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες όχι μόνο για τη κάλυψη των δικών του αναγκών αλλά και για να βελτιώσει το σύνολο της κοινωνίας εκ βάσεως. Ενάντια στην αδιαφορία, την ηττοπάθεια και τη λογική της ανάθεσης, προτάσσουμε την αυτοοργάνωση/αυτοδιαχείριση, δηλαδή την οργάνωση μας ως φοιτητές σε οριζόντιες αντιιεραρχικές δομές, μακριά από την λογική των κομμάτων και των παρατάξεων, και την κάλυψη των αναγκών μας χωρίς την διαμεσολάβηση καμίας ιδιωτικής επιχείρησης ή κρατικού φορέα.

imagehandler1702x336.jpg imageΘεσσαλονίκη: Γεγον&#... 19:08 Di 11 Nov by Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό- Μαύρ 0 comments

Τα γεγονότα της Τετάρτης 5 Νοεμβρίου καταδεικνύουν για άλλη μια φορά τη στενή συνεργασία κράτους και παρακράτους ενάντια σε κάθε κομμάτι της κοινωνίας που αντιστέκεται σε μηχανισμούς που θρέφουν φασιστικές ιδεολογίες. Συγκεκριμένα, εκείνη τη μέρα, πραγματοποιούνταν εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκλογικό τμήμα για τη δυτική Θεσσαλονίκη είχε οριστεί το 11ο δημοτικό σχολείο Ευόσμου.

poreiagiapaideia4.jpg imageΑλληλεγγύη στους υ&#... 20:01 Sa 09 Nov by Αναρχική συλλογικότητα Καθ' oδόν 0 comments

Κείμενο που μοιράστηκε στη Ζωγράφου στις 23/10/13, στη διαδήλωση αλληλεγγύης για την απεργία των εργαζομένων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

ese.jpg imageΤρομοκρατία είναι &#... 06:39 Mi 18 Sep by ΕΣΕ Ιωαννίνων 0 comments

Με την αλληλεγγύη για όπλο μας καταφερόμαστε στο φόβο, την εξατομίκευση και την καταστολή που προσπαθούν να επιβάλουν αφεντικά και κράτος και απάνταμε με συλλογικούς και αυτοοργανωμένους αγώνες. Προτάσσουμε την αυτοοργάνωση των εργατών μέσα στους χώρους της δουλειάς τους, και την συμμετοχή στα πρωτοβάθμια σωματεία τους ενάντια στους επαγγελματίες συνδικαλιστές γραφειοκράτες, ως τη μόνη σοβαρή και ρεαλιστική απάντηση όσον αφορά τις εργατικές διεκδικήσεις. Αγώνες από τα κάτω, από έμας για εμάς. Ενάντια στο φόβο, την εξατομίκευση και την καταστολή που προσπαθούν να επιβάλουν τα αφεντικά και το κράτος.

croppedlogo_blogcopy.jpg imageΟι απεργοί θα νικήσ&... 09:24 Do 12 Sep by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης 0 comments

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την προκήρυξη γενικής απεργίας διαρκείας, ώστε ο αγώνας να αποκτήσει έναν επικίνδυνο χαρακτήρα για τον φασιστικό κρατικό μηχανισμό. Ένας αγώνας συγκρουσιακός, πολιτικοποιημένος και μετωπικός, που έρχεται σε αντίθεση με τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ αλλά και με τον κομματικό συνδικαλισμό του ΠΑΜΕ και της ΟΛΜΕ. Αφού το κράτος επέλεξε τον δρόμο της καταστολής κάθε κοινωνικής αντίστασης, τότε πρέπει να συγκροτήσουμε ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης μέσα στις τάξεις των ίδιων των εργαζομένων αλλά και αμοιβαίας συνδιαλλαγής με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις των αντιστεκόμενων.

ekpaideusi.jpg imageΚαμία ανοχή στην απ&... 21:09 Mo 15 Jul by Κλαδική Εκπαίδευσης Α Π Ροσινάντε 0 comments

Καμία ανοχή στην απαξίωση της δημόσιας μέσης εκπαίδευσης - Ανακοίνωση της Κλαδικής ένωσης Εκπαίδευσης σχετικά με την κατάργηση 46 ειδικοτήτων ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ

34396_457826783577_692448577_5503376_3563617_n_2.jpg imageΗ γραφειοκρατία κα&#... 08:38 Do 16 Mai by Α.Π. Ροσινάντε 0 comments

Η γραφειοκρατία κατέστειλε τη βάση, η βάση να τσακίσει τη γραφειοκρατία - Ανακοίνωση της Α.Π. Ροσινάντε για το κρατικοσυνδικαλιστικό πραξικόπημα εις βάρος των καθηγητών

more >>

imageΑπό την άμπωτη στην ... Jan 13 by Αυτόνομα Σχήματα 0 comments

Από την άμπωτη στην παλίρροια και πάλι πίσω - 3 συζητήσεις για τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και ορισμένες κριτικές σημειώσεις για την προοπτική των ταξικών αγώνων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση - Το βιβλίο αυτό δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2015 ως μια απόπειρα καταγραφής, κριτικής και αυτοκριτικής της ιστορίας του απεργιακού αγώνα των εργαζόμενων στα Πανεπιστήμια και των φοιτητών το 2013.

imageΣκέψεις για το σχολ&... Aug 18 by Dmitri 0 comments

Το Δίκτυο Κριτικής στην Εκπαίδευση είμαστε μία μικρή ομάδα εκπαιδευτικών κυρίως από την πρωτοβάθμια η οποία δραστηριοποιείται τα τελευταία 2-3 χρόνια. Διατηρούμε παράλληλα ένα blog το giaenadiaforetikosxoleio.wordpress.com ανεβάζοντας κείμενα προβληματισμού, μεταφράσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.α.

imageΗ εκπαίδευση υποφέ&#... Sep 23 by Πάολο Φρέιρε 0 comments

Μια προσεχτική ανάλυση της σχέσης δασκάλου- μαθητή από την κατώτερη βαθμίδα ως την ανώτερη, μέσα κι έξω από το σχολείο, αποκαλύπτει τον βαθειά αφηγηματικό της χαρακτήρα. Από τη μια μεριά είναι εκείνος που αφηγείται, το Υποκείμενο (ο δάσκαλος), και από την άλλη εκείνοι που υπομονετικά ακούνε τον ομιλητή, τα αντικείμενα (οι μαθητές). Το περιεχόμενο άσχετα αν πρόκειται η=για αξίες ή για εμπειρικές διαστάσεις της πραγματικότητας- κατά την αφήγηση τείνει να γίνει άψυχο και απολιθωμένο. Η εκπαίδευση υποφέρει από την αρρώστια της αφήγησης. [...]

imageΗ απεργία των καθηγ&... Mai 11 by eagainst 0 comments

Ονειρευόμαστε μια απεργία που, όταν πάνε οι μπάτσοι να επιδώσουν τα φύλλα επιστράτευσης στους απεργούς καθηγητές, θα βρεθούν μπροστά σε απεργιακές επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουν και μαθητές. Μπορείτε; Μπορούν; Μπορούμε; Αν όχι, ας συνεχιστούν μέσα από τις οθόνες οι φιλολογικές τηλε-συζητήσεις και οι σικέ εικονομαχίες από πολιτικάντηδες, συνδικαλισταράδες, κομματάρχες, κλαίουσες μανάδες και κάθε άσχετο. Αν ναι, υπάρχει χρόνος για αυτοοργάνωση και αντεπίθεση.

imageΓια την ελευθεριακ&#... Jun 06 by Συνέλευση για την ελευθεριακή παιδεία και την αυ&# 0 comments

Ας επιχειρήσουμε να συμβάλλουμε λοιπόν για έναν επαναστατικό διαφωτισμό, (διαλεύκανση- κατανόηση της πραγματικότητας). Να κάνουμε πράξη το όραμά μας για την απελευθέρωση του ανθρώπου και της κοινωνίας από τα δεσμά της εξουσίας και το σκοταδισμό. Και να εδραιωθεί ο νέος οικουμενικός άνθρωπος, η επανάσταση του αδύνατου και της ουτοπίας απέναντι στο τετριμμένο, στο αυτονόητο, στο μίζερο παρόν. Για το μέλλον που ανήκει στην αταξική οικουμενικότητα.

more >>

imageΝίκη για τους Nuriye Glmen και... Okt 02 0 comments

Η ακαδημαϊκός Nuriye Glmen και ο δάσκαλος Semih zaka έχουν ξεπεράσει αυτή τη στιγμή τις 200 μέρες απεργίας πείνας. Ήδη από τις 9 και από τις 23 Νοεμβρίου 2016 αντίστοιχα, οι δύο εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν καθιστικές διαμαρτυρίες μπροστά από το Μνημείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην λεωφόρο Yksel της Άγκυρας. Aιτήματά τους είναι η επαναπρόσληψή τους, η άρση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που προβλέπουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που δε συμπορεύονται με το καθεστώς του Ερντογάν ή κρίνονται ύποπτοι για αυτό, καθώς και η παύση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί σε γενικευμένο βαθμό στην Τουρκία έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

imageΚαμία ανοχή στις μα&... Jun 12 0 comments

Η βία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο του φοιτητικού κινήματος, όταν νομιμοποιείται από τους καταπιεσμένους/ες και στρέφεται ενάντια στον κόσμο του Κεφαλαίου. Για αυτό και η κατάργηση των φοιτητικών εκλογών είναι χρέος των ίδιων των φοιτητών/ριών και όχι κάποιων πεφωτισμένων.

imageΚαμία ανοχή σε πρακ&... Mai 27 1 of Anarkismo Editorial Group 0 comments

Αν οι εκλογές πρέπει να καταργηθούν, αν οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να αλλάξουν μορφή, αν οι συλλογικές διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν οριζόντιες πέρα από την ανάθεση και την γραφειοκρατία, είναι ζήτημα των ίδιων των φοιτητών/ριών και όχι κάποιας ομάδας τραμπούκων. Το ίδιο το φοιτητικό κίνημα θα είναι αυτό που θα αποφασίσει τα χαρακτηριστικά και τις δομές που επιθυμεί να έχει. Οι απαγορεύσεις λοιπόν είτε προέρχονται από το Κράτος, είτε από τα αφεντικά, είτε από μια αντικοινωνική ομάδα είναι αναγκαίο να βρίσκουν απέναντι κάθε συλλογικότητα που αποσκοπεί σε έναν απελευθερωτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας για τους καταπιεσμένους/ες.

imageΑυτοοργανωμένο Κυ ... Mr 24 MACG (personal capacity) 0 comments

Υπάρχει λοιπόν άμεση ανάγκη ο φοιτητικός κόσμος να αποκτήσει πολιτική συνείδηση, να οργανωθεί και να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες όχι μόνο για τη κάλυψη των δικών του αναγκών αλλά και για να βελτιώσει το σύνολο της κοινωνίας εκ βάσεως. Ενάντια στην αδιαφορία, την ηττοπάθεια και τη λογική της ανάθεσης, προτάσσουμε την αυτοοργάνωση/αυτοδιαχείριση, δηλαδή την οργάνωση μας ως φοιτητές σε οριζόντιες αντιιεραρχικές δομές, μακριά από την λογική των κομμάτων και των παρατάξεων, και την κάλυψη των αναγκών μας χωρίς την διαμεσολάβηση καμίας ιδιωτικής επιχείρησης ή κρατικού φορέα.

imageΘεσσαλονίκη: Γεγον&#... Nov 11 0 comments

Τα γεγονότα της Τετάρτης 5 Νοεμβρίου καταδεικνύουν για άλλη μια φορά τη στενή συνεργασία κράτους και παρακράτους ενάντια σε κάθε κομμάτι της κοινωνίας που αντιστέκεται σε μηχανισμούς που θρέφουν φασιστικές ιδεολογίες. Συγκεκριμένα, εκείνη τη μέρα, πραγματοποιούνταν εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκλογικό τμήμα για τη δυτική Θεσσαλονίκη είχε οριστεί το 11ο δημοτικό σχολείο Ευόσμου.

more >>
2005-2018 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]