user preferences

Έργα και ημέρες…

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Friday July 07, 2017 18:51author by ΕΣΕ-Αθήνας Report this post to the editors

Των Μ. Χριστοφορίδη και Ι. Τοπαλίδη, εργοδοτών της \

Η συνολική επίθεση που δέχονται μπορεί να απαντηθεί και να ανατραπεί στη βάση της σύνδεσης των ταξικών – κοινωνικών αγώνων. Στο χέρι μας είναι, να μπλοκάρουμε και θα μπλοκάρουμε τις δρομολογημένες διαθέσεις και τις πολιτικές επιλογές τους. Προέχει η ζωή μας, η αξιοπρέπειά μας και όχι τα κέρδη των αφεντικών και των τραπεζών. Οπλισμένοι με αποφασιστικότητα και επιμονή θα αγωνιστούμε όλοι/ες μαζί, για να ανατρέψουμε το ξεκοκάλισμα των μισθών κάθε εργαζόμενου.
wp_20160611_002.jpg

Έργα και ημέρες των Μ. Χριστοφορίδη και Ι. Τοπαλίδη, εργοδοτών της Ιδιωτικής Κλινικής “Νέο Αθήναιον”

H πρώην ιδιωτική κλινική «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» στο Παγκράτι, ήταν συμφερόντων του αγγειοχειρουργού Μιχάλη Χριστοφορίδη, και του αναισθησιολόγου Ιωάννη Τοπαλίδη. Η κλινική ¨πτώχευσε ¨ το 2016, ύστερα από αίτηση, του Εμπορικού Διευθυντή της, Κων/νου Γιωτόπουλου και του Προσωπάρχη Κων/νου Διακουμή. Η εταιρεία που απασχολούσε 150 περίπου εργαζόμενους, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2003 από τον όμιλο «EUROMEDICA», που κατείχε ποσοστό 35% στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Μεγαλομέτοχος δε στον όμιλο «EUROMEDICA» είναι η εταιρεία «Axon Συμμετοχών» που ανήκει στον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για υπόθεση καταβολής μίζας ύψους 1,6 εκατ. ευρώ προς τους Ακη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο, από offshore εταιρεία που φέρεται να του ανήκει. Παρά την πώλησή της σε επόμενους κλινικάρχες παρέμενε «συνδεδεμένο πρόσωπο» με τον όμιλο «EUROMEDICA». Η τελευταία της αγοραπωλησία πραγματοποιήθηκε το 2007.

Η εργοδοσία ξεκίνησε τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών από τις αρχές του 2011. Αρχικά για ένα μήνα και, στη συνέχεια, με τους μήνες να προστίθενται ο ένας πάνω στον άλλον, με αποτέλεσμα, να όφειλε δεδουλευμένα από 6 έως και 17 μηνών στους περισσότερους από αυτούς και με τα «έναντι» να κυριαρχούν αντί της υποχρεωτικής καταβολής της μισθοδοσίας. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενοι «χόρταιναν» με μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις για αποκατάσταση της μισθοδοσίας τους. Μια τακτική που είχε σαν αποτέλεσμα η εργοδοσία να κερδίζει χρόνο, ουσιαστικά διογκώνοντας το ύψος των οφειλόμενων μισθών και με μόνιμη δικαιολογία την καθυστέρηση των αποπληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ. Την ίδια περίοδο μετέφεραν από τα ταμεία της κλινικής σε προσωπικούς λογαριασμούς , ποσά άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έκανε απόπειρες να ενταχθεί σε άρθρα του πτωχευτικού κώδικα (99 και 106β), μια γνωστή τακτική που ακολουθούν κάποιες επιχειρήσεις προκειμένου να ξεφύγουν από τους δεκάδες πιστωτές (προμηθευτές) και τους εργαζομένους όταν έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη προς αυτούς. Ωστόσο, η ένταξή της στο άρθρο 99 δεν επιτεύχθηκε γιατί ουδέποτε είχε τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη σχετική ρύθμιση (π.χ. καταβολή εγγυοδοσίας), ούτε έχει εκδοθεί η σχετική διοικητική πράξη περί αποδοχής και υπαγωγής της σε καθεστώς ρύθμισης.

Η εταιρεία «ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ Α.Ε.», στην οποία ανήκει το «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ», εμπλέκεται σε σκάνδαλο του ΕΤΑΑ. Εισέπραττε νοσήλια, χωρίς την απαιτούμενη από τον νόμο επισύναψη της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και δίχως να γίνει συμψηφισμός με τις ογκώδεις οφειλές που είχε προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ωστόσο, όπως φαίνονταν οι μεγάλοι χαμένοι θα ήταν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι της κλινικής που χάνουν τα δεδουλευμένα τους, καθώς οι μνημονιακοί μηχανισμοί σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση στρώνουν τον δρόμο στην εργοδοτική ασυδοσία.

Η χυδαία στάση των μηχανισμών του υπουργείου εργασίας αποδεικνύει τον πραγματικό ρόλο των κρατικών θεσμών σε σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων, ενώ παράλληλα αναδεικνύει και το τέλμα των εργατικών διεκδικήσεων που περιορίζονται στη συνδικαλιστική νομιμότητα και τη συνδιαλλαγή μέσω της θεσμικής οδού.

Επιπλέον, η κλινική λειτουργούσε ως πλυντήριο εργαζομένων με «παραιτήσεις» παλιών εργαζομένων-πρόσληψη νέων με πετσοκομμένα δικαιώματα. Παρά τον φόβο και την απογοήτευση που επικρατούσε, μια χούφτα εργαζομένων σήκωσαν κεφάλι και διεκδικήσαν συλλογικά τα δεδουλευμένα σπάζοντας τον κατακερματισμό στους κόλπους των εργαζομένων. Μερικοί μάλιστα από αυτούς έχουν επιτύχει και δικαστικώς την καταδίκη των εργοδοτών για την καταβολή των δεδουλευμένων.

Σήμερα , οι εργοδότες, σε αγαστή συνεργασία με τις πλάτες του κράτους , μια χαρά, συνεχίζουν την ζωή τους, αφήνοντας τους εργαζόμενους να προσπαθούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, πίσω από την πτωχευτική διαδικασία, αμφίβολο αν θα τα πάρουν, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του κράτους. Ο μεν Χριστοφορίδης Μιχάλης , συνεργάζεται με την ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, που του παρέχει ¨ασυλία¨, χωρίς να ενδιαφέρεται για το αν άφησε πίσω του εργαζόμενους στην εξαθλίωση και την ανεργία,. Επί πλέον, έχει ιδιωτικό ιατρείο, επι της Βασ. Σοφίας 37 ( μια περιοχή , από τις ακριβότερες στην Αθήνα). Ο δε, Τοπαλίδης Ιωάννης , συνεργάζεται με το ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ στο Ψυχικό. Όλοι με την αμέριστη συμπαράσταση του κράτους.

Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και οι απλήρωτες εργαζόμενες της κλινικής «Νέο Αθήναιον» δεν θα γίνουν παρατηρητές της κλοπής των δεδουλευμένων τους για να τα ‘χει καλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάθε κυβέρνηση με τα αφεντικά , τις τρόικες και του ληστές της τάξης μας. Δεν θα θυσιάσουν την ζωή, την αξιοπρέπειά και την ταξική τους συνείδηση για να φουσκώσουν κι άλλο οι ήδη ξεχειλωμένες τσέπες τους.

Η συνολική επίθεση που δέχονται μπορεί να απαντηθεί και να ανατραπεί στη βάση της σύνδεσης των ταξικών – κοινωνικών αγώνων.

Στο χέρι μας είναι, να μπλοκάρουμε και θα μπλοκάρουμε τις δρομολογημένες διαθέσεις και τις πολιτικές επιλογές τους. Προέχει η ζωή μας, η αξιοπρέπειά μας και όχι τα κέρδη των αφεντικών και των τραπεζών.

Οπλισμένοι με αποφασιστικότητα και επιμονή θα αγωνιστούμε όλοι/ες μαζί, για να ανατρέψουμε το ξεκοκάλισμα των μισθών κάθε εργαζόμενου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να πληρωθούν οι κατακλεμμένοι και κατακλεμμένες εργαζόμενοι/ες του «Νέο Αθήναιον»

Να ξανακάνουμε το συνδικαλισμό επικίνδυνο

Χριστοφορίδη μην ξεχνάς-ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΣ

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση – Αθήνας

Related Link: https://ese.espiv.net/2017/07/06/%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%83-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%b3%ce%...e%bf/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]