user preferences

Search author name words: Dmitri (ed.)

Ο πυρηνικός τρόμος που απέκρυψαν

category Ινδονησία / Φιλιππίνες / Αυστραλία | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Νέα author Sunday May 21, 2006 14:27author by Dmitri (ed.) - Anarkismo Report this post to the editors

Ντοκιμαντέρ για το σκάνδαλο των πυρηνικών δοκιμ

Θανατηφόρα ψέματα που έμειναν κουκουλωμένα για 50 χρόνια από τις αυστραλιανές αρχές.

Θανατηφόρα ψέματα που έμειναν κουκουλωμένα για 50 χρόνια από τις αυστραλιανές αρχές, για καταστροφικές πυρηνικές δοκιμές με πολλά ανθρώπινα θύματα, φέρνει στο φως ένα ντοκιμαντέρ με τον εύγλωττο τίτλο «Σιωπηλή Θύελλα» (όπου ο ηθοποιός Μπιλ Μπράουν υποδύεται τον επιστήμονα Χέντλεϊ Μόρστον στις δραματοποιημένες σκηνές του ντοκιμαντέρ).

Έπρεπε να περάσουν 50 ολόκληρα χρόνια μετά τις εν λόγω πυρηνικές δοκιμές στην Αυστραλία – για την ακρίβεια στις έρημες και αχανείς εκτάσεις της Νόιας και Δυτικής Αυστραλίας – αποδεικνύεται ότι οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας είχαν επιμελώς αποκρυφτεί από τον πληθυσμό. Όλες οι λεπτομέρειες, αλλά και το παρασκήνιο της υπόθεσης, αποκαλύπτονται ανάγλυφα στο ντοκιμαντέρ «Σιωπηλή Θύελλα».

Το 2001, επιστήμονες από εργαστήριο της Μελβούρνης προχώρησαν σε μια εξαιρετική ανακάλυψη. Βρήκαν εκατοντάδες δοχεία αποτεφρωμένων ανθρώπινων οστών, που είχαν αποθηκευθεί πριν από 40 και πλέον χρόνια. Όλα τα δοχεία αποτελούσαν υλικό δειγματοληψιών από ανθρώπους οι οποίοι έπασχαν από καρκίνο των οστών ή λευχαιμία και/ή είχαν εχαχθεί από βιοψίες, χωρίς τη συγκατάθεση των ίδιων! Τα οστά αυτά αποτελούσαν τις απτές αποδείξεις για τη μόλυνση με ένα από τα πλέον επικίνδυνα δηλητήρια - το στρόντιο 90 - ένα υποπροϊόν που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα μετά από κάθε πυρηνική δοκιμή.

Συγκεκριμένα, το στρόντιο 90 διαχύθηκε στην ατμόσφαιρα μετά τις πυρηνικές δοκιμές της δεκαετίας του 1950 στην Αυστραλία και την Πολυνησία (κυρίως από Άγγλους) και, στη συνέχεια, μέσω της διατροφικής αλυσίδας, κατέληξε στους ανθρώπινους οργανισμούς. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν και αυτό ήταν εις γνώσιν των αρχών. H μακάβρια συλλογή των δειγμάτων, άλλωστε, το αποδεικνύει περίτρανα.

Το ντοκιμαντέρ «Σιωπηλή Θύελλα», του οποίου σκηνοθέτης είναι ο Πίτερ Μπατ, παρακολουθεί την προσπάθεια του διάσημου επιστήμονα Χέντλεϊ Μόρστον να μιλήσει, για πρώτη φορά το 1956 – και, μάλιστα, σε μια περίοδο κατά την οποία ο λεγόμενος Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο αποκορύφωμά του – για τους θανάσιμους κινδύνους των πυρηνικών δοκιμών στη χώρα του. «Οι πόλεις μας, το έδαφος και η διατροφική μας αλυσίδα έχουν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια εδώ και πολλά-πολλά χρόνια», καταγγέλλει ο Μόρστον.

Το στρόντιο 90 εντοπίζεται ακόμη και στο γάλα. Όμως, τα ευρήματα του Χέντλεϊ Μόρστον αμφισβητήθηκαν από την τότε αυστραλιανή κυβέρνηση. Ο ίδιος χαρακτηρίσθηκε ως «επιστήμονας με συμφέροντα κατασκοπείας». Μια κλίκα, μάλιστα, διεφθαρμένων Άγγλων και Αυστραλών (οι πρώτοι ήταν επικεφαλής εκείνων των δοκιμών) οι οποίοι ήλεγχαν τις επαφές των τότε κυβερνήσεων, προσπάθησε να εμποδίσει τη δημοσίευση των ερευνών του - οι επίμαχες πυρηνικές δοκιμές έγιναν στο διάστημα 1953-1956.

Αλλά και όταν η δημοσίευση έγινε σε επιστημονικό περιοδικό, τα ίδια κέντρα την «μπλόκαραν» και δεν την άφησαν να πάρει μεγάλες διαστάσεις στο ευρύ κοινό. Πολλά χρόνια αργότερα, οι επίσημες εκθέσεις απέδειξαν το δίκιο των ισχυρισμών του Μόρστον. H Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αυστραλίας (ASIO) είχε προσπαθήσει να τον απομονώσει με τις κατηγορίες του «συκοφάντη» και του «κατασκόπου»...

Σήμερα, μετά τα νέα ευρήματα και παρά τις προσπάθειες απόκρυψης, οι συζητήσεις είναι πλέον έντονες και τα αποτελέσματα των ερευνών εμφανίζονται διεξοδικά στο εν λόγω ντοκιμαντέρ μέσα από συνεντεύξεις συνεργατών του Μόρστον και θέτοντας τα ερωτήματα: «Ποιος λέει την αλήθεια και πότε; Πώς κατευθύνεται η επιστήμη και τα MME; Υπάρχει όριο ασφαλείας στα ραδιενεργά κατάλοιπα;». Και κυρίως: «Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων μακροπρόθεσμα;».

Το 2001, ο Ρότζερ Κρος έγραψε το βιβλίο «Διένεξη», το οποίο, επίσης, αναφέρεται στην εν λόγω υπόθεση. Στη συνέχεια, ο ίδιος έπειτα έγινε ιστορικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ «Σιωπηλή Θύελλα».

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που συνδέει την ιστορία του Χέντλεϊ Μόρστον με το σκάνδαλο των πυρηνικών δοκιμών εκείνης της εποχής και των τυμβωρύχων πάνω στις σορούς 20.000 ανθρώπων, το οποίο είχε μείνει σκόπιμα κρυφό...

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]