Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Διεθνή

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Kommende Veranstaltungen

Διεθνή | Φύλο

Keine kommenden Veranstaltungen veröffentlicht

8 Μάρτη: Ενάντια στην Πατριαρχία

category Διεθνή | Φύλο | Ανακοίνωση Τύπου author Donnerstag März 08, 2018 03:52author by Aναρχική Συλλογικότητα mⒶnifesto Report this post to the editors

Στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη, οι εργάτριες στον τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κατέβηκαν σε απεργία για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών. Δυο χρόνια αργότερα, οι ίδιες εργάτριες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους. Το 1908 στους δρόμους της Νέας Υόρκης διαδήλωσαν 15.000 εργάτριες, ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.
8march300x169.jpg

8 Μάρτη: ημέρα μνήμης ενάντια στην Πατριαρχία

Στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη, οι εργάτριες στον τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κατέβηκαν σε απεργία για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών. Δυο χρόνια αργότερα, οι ίδιες εργάτριες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους. Το 1908 στους δρόμους της Νέας Υόρκης διαδήλωσαν 15.000 εργάτριες, ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Από τότε μέχρι σήμερα οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές υπήρξαν ραγδαίες, στα πλαίσια πάντα του καπιταλιστικού συστήματος. Η θέση της γυναίκας στην παραγωγή βελτιώθηκε σημαντικά μέσα από συνεχείς συλλογικούς αγώνες, που συνεχίζονται αδιάλειπτα. Εκείνο όμως που δεν άλλαξε ουσιαστικά είναι η πατριαρχική βία. Και όταν μιλάμε για πατριαρχική βία, προφανώς και δεν είναι μόνο η πρόσθετη ταξική εκμετάλλευση-καταπίεση των γυναικών στους εργασιακούς χώρους. Δεν είναι μόνο τα μικρότερα μεροκάματα που εισπράττουν σε αρκετές περιπτώσεις και οι συχνές απολύσεις τους λόγω εγκυμοσύνης. Η σκόπιμη εμμονική ανάγνωση της πατριαρχίας αποκλειστικά κάτω από το πρίσμα της ταξικής εκμετάλλευσης-καταπίεσης, ουσιαστικά συγκαλύπτει και κουκουλώνει την ουσία της προκαπιταλιστικής αυτής εξουσιαστικής κοινωνικής δόμησης. Τα καθημερινά εγκλήματα εις βάρος γυναικών (είτε cis είτε trans), οι αμέτρητες καθημερινές σεξιστικές επιθέσεις που υπόκεινται, από το επίπεδο της σεξουαλικής παρενόχλησης στη δουλειά, στο δρόμο, στις παρέες, μέχρι την κακοποίηση, τον βιασμό και την γυναικοκτονία, δεν μπορούν να κουκουλωθούν κάτω από οποιαδήποτε σχετικοποίηση, κάτω από κανέναν μεταμοντέρνο αγνωστικισμό «ίσων αποστάσεων». Η πατριαρχική βία δεν είναι μεμονωμένες «παραβιάσεις ορίων» όπως αρέσκονται να προπαγανδίζουν συστηματικά, οι συνεπείς απολογητές/τριες της κουλτούρας του βιασμού. Είναι σεξιστικές επιθέσεις φασιστικής επιβολής. Είναι βιασμοί, κακοποιήσεις και γυναικοκτονίες, από άντρες καθημερινούς, κάθε τάξης, κάθε ιδεολογίας και κάθε μορφωτικού επιπέδου, από εύπορους καθηγητές πανεπιστημίου που κακοποιούν γυναίκες, μέχρι το ούγκανο της διπλανής παρέας που περιμένει υπομονετικά σαν τον γύπα για να εξαπολύσει την σεξιστική του επίθεση, έως και τον μεροκαματιάρη της διπλανής πόρτας που βρίσκει ανοχή από τον κοινωνικό περίγυρο, για να ασκήσει σεξιστική βία πάνω στη γυναίκα του, στη σύντροφό του, στη κόρη του. Αυτή η ωμή φασιστική βία είναι η κορυφή του παγόβουνου. Προετοιμάζεται συστηματικά, καλλιεργείται καθημερινά και κανονικοποιείται μέσα απο την γενικευμένη κοινωνική ανοχή και την συγκάλυψη σε μυριάδες μικρότερης έντασης σεξιστικές συμπεριφορές και περιστατικά έμφυλης υποτίμησης.

Στεκόμαστε αλληλέγγυα δίπλα σε κάθε γυναίκα (είτε cis είτε trans) που βιώνει την πατριαρχική βία. Στεκόμαστε αλληλέγγυα, υλικά, ηθικά και πολιτικά, δίπλα στις έγκλειστες γυναίκες που η αυτοάμυνά τους κρίθηκε από την πατριαρχική δικαιοσύνη ως έγκλημα. Στεκόμαστε συντροφικά μαζί με τις γυναίκες που διαπομπεύτηκαν μέσα σε δικαστήρια, κρατικά και μη, επειδή κατήγγειλαν σεξιστικές επιθέσεις. Στεκόμαστε συντροφικά δίπλα στις γυναίκες που σπάσαν την σιωπή τους, αλλα και δίπλα σ’ εκείνες που ακόμη δεν βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν. Στεκόμαστε εχθρικά απέναντι σε κάθε κυριαρχική αγέλη που σχετικοποιεί σε οποιοδήποτε επίπεδο την πατριαρχική βία, που αγκαλιάζει στοργικά και ξεπλένει βιαστές, κακοποιητές και τραμπούκους σεξιστές. Καμιά ανοχή στο φασιστικό ζόφο της πατριαρχίας. Ο αταλάντευτος αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη συνεχίζεται.

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΖΟΦΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ

ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ

Βόλος, 6 Μάρτη 2018

Aναρχική Συλλογικότητα mⒶnifesto

https://manifesto-volos.espivblogs.net/?p=1996

Verwandter Link: https://manifesto-volos.espivblogs.net
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”

Διεθνή | Φύλο | Ανακοίνωση Τύπου | gr

Fr 05 Jun, 13:06

browse text browse image

Sorry, no stories matched your search, maybe try again with different settings.

imageΘεσμικός και ελευθ&#... Mär 14 by Dmitri 0 comments

Δέκα διαφορές μεταξύ θεσμικού και ελευθεριακού φεμινισμού
Με βάση το πρωτότυπο κείμενο στα ισπανικά, μεταφράσαμε και συμπληρώσαμε το κείμενο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην οποία ζούμε και λειτουργούμε.

imageΤέχνη, φεμινισμός κ&... Feb 25 by Dmitri (republishing) 0 comments

Η συμμετοχή γυναικών καλλιτεχνών, που μεταξύ άλλων απευθύνουν ερωτήματα σχετικά με τους κοινωνικούς ρόλους και τις έμφυλες επιτελέσεις, με έργα τους σε μεγάλες διοργανώσεις και εκθέσεις σημαντικών ιδρυμάτων είναι πλέον γεγονός ακόμη και στην ελληνική εικαστική πραγματικότητα, η οποία με επιδεικτική καθυστέρηση ακολούθησε τις διεθνείς εξελίξεις

imageΦεμινισμός, Διαθεμ&#... Jan 05 by Dmitri (republishing) 0 comments

Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι το σώμα δεν είναι συνδεδεμένο με την ιδιωτική σφαίρα ή τον εαυτό -όπως υποστηρίζει η Δυτική αντίληψη για το αυτόνομο άτομο-, αλλά ότι είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τις υλικές εκφράσεις της κοινότητας και του δημόσιου χώρου. Με αυτή την έννοια, το σωματικό και το κοινωνικό δεν διαχωρίζονται ξεκάθαρα, αλλά υπάρχει αυτό που ονομάζεται “κοινωνική σάρκα” [Wendy Harcourt και Arturo Escobar].

imageΑναρχία σημαίνει ε&#... Nov 07 by Dmitri (republishing) 0 comments

Μια αφίσα για ένα φεστιβάλ οικονομικής στήριξης σε συλληφθέντες αντιφασίστες ανακινεί, μάλλον επίτηδες, θαμμένες ιστορίες στις μνήμες του αντιεξουσιαστικού/αναρχικού κινήματος στη Γαλλία. Ιστορίες που τραυμάτισαν τα άτομα που τις βίωσαν και που είχαν αντίκτυπο στις ζωές τους. Έθεσαν επίσης σε προβληματισμό τον κόσμο που τις έμαθε. Η αφίσα η ίδια, η επιλογή του καλλιτέχνη που τη δημιούργησε, αλλά και η αντίδραση στη μετέπειτα κριτική που έγινε, είναι ενδεικτικές των πατριαρχικών λογικών/λόγων/νοοτροπιών, αλλά και των πατριαρχικών τρόπων οργάνωσης, αναπαράστασης και απεικόνισης που εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και μέσα στα αντιεξουσιαστικά/αναρχικά/αυτόνομα κινήματα. Και όχι μόνο στη Γαλλία.

imageΦεμινισμός, Διαθεμ&#... Aug 28 by Abbey Volcano & J. Roger 0 comments

Κριτική στους φιλελεύθερους τρόπους θέασης της “διαθεματικότητας” και σκιαγράφηση μιας αναρχικής προσέγγισης με βάση την ταξική πάλη.

more >>
Sorry, no press releases matched your search, maybe try again with different settings.
© 2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]