Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche verffentlicht

Η τσιφλικοποίηση των Μετεώρων

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Λαϊκοί Αγώνες | Γνώμη / Ανάλυση author Donnerstag April 05, 2018 19:56author by Πυρήνας Αναρχικών Κομμουνιστών Καλαμπάκαςauthor email anarxokommounistes_kalampakas at espiv dot net Report this post to the editors

Στον θεσσαλικό κάμπο, ακόμα και σήμερα, η φεουδαρχία επιβιώνει κατά τόπους. Γιατί, ως φεουδαρχική και μόνον, μπορούμε να θεωρήσουμε την άτυπη, μα απόλυτα υπαρκτή, ιδιοκτησιακή κατοχύρωση των δημόσιων γαιών και δασών προς όφελος ορισμένων νεο-ολιγαρχών, οι οποίοι κρατούν ή επιχειρούν να κρατήσουν ζωντανούς τους δεσμούς τους με το επίσημο φεουδαρχικό παρελθόν τους. Οι νεοτσιφλικάδες αυτοί είναι συγκεκριμένοι. Είναι τα μοναστήρια και ο κλήρος, είναι οι απόγονοι των προεστών, οι τωρινοί μεγαλογαιοκτήμονες, καθώς και επιφανή στελέχη της τοπικής πολιτικής ελίτ, μέλη κομματικών σχηματισμών.
81686ac5a02a786d32fb60278217b1fa.jpg

Να τελειώνουμε με τα κατάλοιπα της φεουδαρχίας και τους νεοτσιφλικάδες

Λίγα λόγια για την τσιφλικοποίηση των Μετεώρων

Στις 25/4/2017 μόλις λίγες μέρες πριν τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι πολίτες της Καλαμπάκας ανακάλυψαν πως το συμβούλιο θα γνωμοδοτούσε για ένα ήδη κατατεθειμένο Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τα Μετέωρα και ακριβέστερα το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Ο δήμαρχος Καλαμπάκας, Χ. Σινάνης, απέκρυπτε συνειδητά για άγνωστο χρονικό διάστημα την ύπαρξη του Π.Δ. Πάντως, λίγο-πολύ, οι θέσεις του για το εν λόγω ζήτημα είναι γνωστές ήδη από το 2014. Συγκεκριμένα, συμφωνούσε μέσω επιστολής του με τις απαγορεύσεις που είχε συντάξει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, Ματζανά.

Τι ορίζουν, λοιπόν, αυτές οι απαγορεύσεις για το χώρο των Μετεώρων; Υπαγορεύουν: α) την απομάκρυνση των αυτοαπασχολούμενων μικροπωλητών, β) την απαγόρευση αθλητικών-ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων (βλ. αναρρίχηση και άλλα extremesports), γ) την απαγόρευση λήψης φωτογραφιών και βιντεοσκόπησης, δ) την απαγόρευση του ελεύθερου camping, ε) την εκδίωξη όσων διατηρούν μικροεκτάσεις εντός της αδόμητης ζώνης.

Το συγκεκριμένο Π.Δ. επισφραγίζει και ισχυροποιεί την επικυριαρχία του κλήρου σε ένα ολόκληρο φυσικό τοπίο, που ουσιαστικά καθίσταται φέουδο στα χέρια των ρασοφόρων. Αυτές οι μεθοδεύσεις αποσκοπούν στη μετατροπή των Μετεώρων σε ένα άβατο, για το οποίο τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχουν τα μοναστήρια. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η εκκλησία είναι από τα ισχυρότερα κεφάλαια στη χώρα κατέχοντας αμύθητες αφορολόγητες περιουσίες, κινητής και ακίνητης ιδιοκτησίας, οι οποίες ανάγονται στο μακρύ παρελθόν και εδράζονται κατά βάση σε αυτοκρατορικά χρυσόβουλα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, σε διατάγματα της τότε οθωμανικής εξουσίας και σε κομπρεμί με χούντες, δικτατορίες και στελέχη της μεταπολιτευτικής κρατικής ελίτ. Με λίγα λόγια, μιλάμε για καταχρηστική ιδιοποίηση δημόσιου-κοινοτικού πλούτου με την αρωγή της εκάστοτε εξουσίας. Αυτόν τον ρόλο, άλλωστε, επιτελούσε διαχρονικά η εκκλησία και συνεχίζει ακάθεκτη και σήμερα. Αποτελεί δεκανίκι της εκάστοτε εξουσίας, με σκοπό τη συμβολή στη διαιώνιση της υποτέλειας των από τα κάτω, ώστε να μην κλονίζονται τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Ακόμα, μετατοπίζει την εστίαση από τον υλικό κόσμο, στο ιδεαλιστικό κατασκεύασμα μεταφυσικής έμπνευσης της μεταθανάτιας, παραδείσιας ή κολάσιμης ζωής, με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζει τους από τα κάτω από τις υλικές συνθήκες της οικονομικής εκμετάλλευσης και πολιτικής ανελευθερίας και καταπίεσης που βιώνουν, από τους εγκόσμιους δυνάστες τους.

Στο φλέγον ζήτημα των Μετεώρων εμφανίζονται τακτικά κατευθυνόμενες αντιδραστικές φωνές που υποστηρίζουν την αποστείρωση και την τσιφλικοποίηση των Μετεώρων. Όπως και στο παρελθόν υπήρχαν λακέδες των τσιφλικάδων που επικροτούσαν ανοιχτά ή και όχι- την ασυδοσία των προεστών, έτσι και σήμερα στρατευμένες πένες των μοναχών και της τοπικής εξουσίας, μέσα από ΜΜΕ της περιοχής (βλ. Stagon News και Μετεώρων Λιθόπολις) και δημοτικά συμβούλια αβαντάρουν την ολοκληρωτική παράδοση των Μετεώρων στα μοναστήρια και τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, σε ένα περιβάλλον συνεργασίας, αλλά και ανταγωνισμού μεταξύ των μοναστηριών, των τουριστικών επιχειρήσεων και των ξενοδοχειακών μονάδων. Η σαθρή επιχειρηματολογία αυτών των στρατευμένων φωνών της κληρικαλιστικής αντίδρασης στηρίζεται σε έναν βαθύτατο συντηρητισμό και πουριτανισμό, ο οποίος αντανακλάται άλλωστε και στην υπόσταση του ίδιου του μοναστικού κέντρου, το οποίο οι ίδιοι υπερασπίζονται μετά μανίας. Διατείνονται πως τα Μετέωρα αποτελούν ανέγγιχτο και αποκλειστικό φυλάκιο υπεράσπισης του ελληνικού έθνους και της ορθόδοξης πίστης, γι αυτό και πρέπει να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Η θέση τους αυτή, θεωρείται από τους ίδιους ως θέσφατο και αυτονόητα, κοινώς παραδεκτή από όλους. Στο όνομα όμως της πατρίδας και του χριστιανισμού συντελέστηκε αυτή η αλόγιστη κλοπή δημόσιου πλούτου και η συνακόλουθη μετατροπή του φυσικού τοπίου σε κτήμα των μοναστηριών.

Η επίκληση στην ιερότητα και στη διαφύλαξη, μέσα από σειρά απαγορεύσεων, των Μετεώρων βρίσκεται ενώπιον εσωτερικών αντιφάσεων και παραδοξοτήτων. Τα λόγια τους έρχονται σε σύγκρουση με τις πράξεις τους. Η προστασία του φυσικού τοπίου, όχι μόνο δε διαφυλάσσεται, αλλά υποσκάπτεται συστηματικά μέσω των παράνομων εκβραχισμών, των ανεγέρσεων ορόφων, των εσωτερικών και εξωτερικών ανακαινίσεων σε μονές, των διανοίξεων νέων ασφαλτόδρομων και διαπλατύνσεων των ήδη υφιστάμενων, των περιτοιχίσεων και των εκχερσώσεων δασικών εκτάσεων, καθώς και των κατασκευών χώρων στάθμευσης δίπλα από τα μοναστήρια. Από το πλήθος των κατασκευαστικών εργασιών, παράγονται μπάζα, απόβλητα και υπολείμματα σοβάδων, τα οποία καταλήγουν στα μονοπάτια, τα βράχια και τα δάση των Μετεώρων, δημιουργώντας μια ιδιότυπη χωματερή με επιβλαβείς συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον. Όλα αυτά γίνονται για την εξυπηρέτηση των εκατομμυρίων τουριστών, που πρόκειται να αποθέσουν τον οβολό τους στα παγκάρια των μονών και στους πάγκους που αυτές διατηρούν για την πώληση των θρησκευτικών τους σουβενίρ.Τέλος, τα μοναστήρια διατηρούν υπό την κυριότητά τους, ως άλλοι φεουδάρχες, τεράστιες δασικές εκτάσεις και βοσκοτόπια, τα οποία νοικιάζουν σε ιδιοκτήτες μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων.

Λίγα λόγια για την καταπάτηση του δάσους Μπάρμπα στο Ελάφι Καλαμπάκας

Στις 4/9/2017 συνεργείο υλοτόμων με την επικουρία 80 μπάτσων βάλθηκαν να απλώσουν τα ξερά τους και να προχωρήσουν στην υλοτόμηση του δάσους Μπάρμπα στο Ελάφι Καλαμπάκας, το οποίο παραμένει ελεύθερο και ανέγγιχτο εδώ και 40 χρόνια, χάρη στα καίρια αντανακλαστικά των κατοίκων της περιοχής, που έχουν μπλοκάρει από το 1968 κάθε προσπάθεια κατακρεούργησης του δάσους από ιδιώτες. Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί ορισμένοι διεκδικητές του δάσους, με καταβολές από γνωστά αστικά τζάκια της περιοχής, στους οποίους συγκαταλέγεται και επιφανής βουλευτής του Σύριζα Τρικάλων, οι οποίοι αυτόκλητα λογαριάζουν τους εαυτούς τους ως νόμιμους κατόχους του δάσους. Για να ξετυλίξουμε όλο το κουβάρι αυτής της υπόθεσης, πρέπει να ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν της οθωμανοκρατίας (έστω και αν θεωρούμε πως αυτός ο όρος δεν είναι πολιτικά εντελώς δόκιμος, καθώς η άρχουσα κάστα της εποχής δεν ήταν αποκλειστικά και μόνο οθωμανικής καταγωγής, βλ. Έλληνες προύχοντες και προεστοί). Με την αποχώρησή τους από τον ελλαδικό χώρο, οι οθωμανικές αρχές παραχώρησαν δασικές εκτάσεις, αλλά και χωράφια και βοσκοτόπια, στους προεστούς της περιοχής, παρέχοντάς τους δικαιώματα χρήσης, αλλά όχι κυριότητας. Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα, καθώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των γαιών, επί της ουσίας μεταβιβάστηκε από τον έναν αφέντη στον άλλο, διατηρώντας την εκμετάλλευση των άκληρων και υποτελών μαζών. Με το πέρασμα των χρόνων όμως, αυτό το άτυπο καθεστώς καταχρηστικής και κληρονομικής ιδιοκτησίας των γαιών , δεν έχει θιχτεί ούτε στο παραμικρό.

Οι σύγχρονοι τσιφλικάδες θέλουν να επιβάλλουν την πυγμή τους σε μια ολόκληρη τοπική κοινότητα, επικαλούμενοι την καταγωγή τους από τους τότε προεστούς, αυτούς που ζούσαν δηλαδή από τον κάματο των φτωχών, τους οποίους ξεζούμιζαν για ένα πιάτο φαγητό. Αυτό το κληρονομικό δικαίωμα επιβολής έρχονται να πραγματώσουν με τη βοήθεια των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, κοινώς την αστυνομία, αποσκοπώντας στην τρομοκράτηση των κατοίκων του Ελαφιού. Οι απόγονοι των προεστών θέλουν να ρημάξουν τη φύση προς ίδιον όφελος. Όμως συνάντησαν τις αντιστάσεις των κατοίκων του χωριού, οι οποίοι έσπευσαν να υπερασπιστούν τον φυσικό πλούτο της περιοχής τους από τις καπιταλιστικές ορέξεις όσων επιβουλεύονται την ακεραιότητά του. Ο Σύριζα όμως, δεν το έβαλε κάτω. Προσπάθησε να κάνει, αυτό που πράττει από τότε που ανέλαβε την κρατική διαχείριση. Να εξαγοράσει δηλαδή τη λαϊκή συναίνεση με κούφια λόγια και υποσχέσεις για την υποτιθέμενη ευημερία του συνόλου, απονεκρώνοντας τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Στην πραγματικότητα όμως, αποτελεί το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, που μασκαρεύτηκε με προοδευτικό και ανθρωπιστικό προσωπείο.

Για μας η φερόμενη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση δεν μπορεί επ ουδενί να μεταρρυθμίσει το κράτος και τον καπιταλισμό, οδηγώντας το σύστημα προς μια πιο ανθρώπινη τροχιά. Είναι ο ίδιος ο πυρήνας του κράτους και του κεφαλαίου, που θεσμικά και δομικά ορίζει την εκμετάλλευση ανθρώπου και φύσης από άνθρωπο, την καταπίεση και την κυριαρχία του κράτους εις βάρος ολόκληρης της κοινωνικής πλειοψηφίας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Μεριμνά δηλαδή για τα συμφέροντα των λίγων εις βάρος των πολλών. Γι αυτόν τον λόγο, οι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις και συνδιαλλαγές των από τα κάτω με όργανα της εξουσίας, θα τους βρίσκουν πάντοτε ζημιωμένους. Αποτελούν πράξεις ειρήνευσης με τον ταξικό μας εχθρό. Τα αρνιά δε ζητούνε προστασία από τον λύκο. Αυτήν την ωμή πραγματικότητα βίωσαν και οι κάτοικοι του Ελαφιού, όταν εξαπατήθηκαν από τις θολές υποσχέσεις των στελεχών του Σύριζα, οι οποίοι όχι μόνο τις διέψευσαν, αλλά μόλις μετά από δύο μέρες έστειλαν διμοιρίες μπάτσων για να προχωρήσουν ανέφελα οι διεργασίες υλοτόμησης. Οι βουλευτές του Σύριζα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον κρατικό τους θώκο, ώστε να καρπωθούν την περιουσία, που κατ εμάς θα έπρεπε να ανήκει στην κοινότητα, με όρους κοινοκτημοσύνης και αυτοδιαχείρισης, όντας με αυτόν τον τρόπο πραγματικά δημόσια, κοινοτική και διαθέσιμη για την εξυπηρέτηση των αναγκών του συνόλου και όχι των λίγων. Την εξαγορά της συνείδησης των εκμεταλλευόμενων επιχείρησε να κατοχυρώσει με μια επίδειξη τυχοδιωκτισμού και η Χρυσή Αυγή, η οποία ως ανοιχτά δηλωμένο φασιστικό μόρφωμα, αποτελεί την πιο επιθετική εφεδρεία του κεφαλαίου, αλλά και εχθρό όλων των καταπιεσμένων.

Στον θεσσαλικό κάμπο, ακόμα και σήμερα, η φεουδαρχία επιβιώνει κατά τόπους. Γιατί, ως φεουδαρχική και μόνον, μπορούμε να θεωρήσουμε την άτυπη, μα απόλυτα υπαρκτή, ιδιοκτησιακή κατοχύρωση των δημόσιων γαιών και δασών προς όφελος ορισμένων νεο-ολιγαρχών, οι οποίοι κρατούν ή επιχειρούν να κρατήσουν ζωντανούς τους δεσμούς τους με το επίσημο φεουδαρχικό παρελθόν τους. Οι νεοτσιφλικάδες αυτοί είναι συγκεκριμένοι. Είναι τα μοναστήρια και ο κλήρος, είναι οι απόγονοι των προεστών, οι τωρινοί μεγαλογαιοκτήμονες, καθώς και επιφανή στελέχη της τοπικής πολιτικής ελίτ, μέλη κομματικών σχηματισμών. Όσο οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε πολιτικούς μεσσίες, όσο εμπιστεύονται με σχεδόν θρησκευτικό ζήλο την αστική νομοθεσία και δικαιοσύνη, όσο ελπίζουν στον κοινοβουλευτισμό και την συνδιαλλαγή με τους από τα πάνω, τόσο θα βιώνουν την ήττα και την απογοήτευση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε το τέλος της ιστορίας που θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε οι κυρίαρχοι, για να αποδεχόμαστε παθητικά την εξαθλίωση που προδιαγράφουν οι υπάρχουσες κοινωνικές και παραγωγικές σχέσεις, ειδικά εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης. Οι ακηδεμόνευτοι, συλλογικοί, κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες, με όπλο την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση των από τα κάτω, μπορούν να ανοίξουν δρόμους για μερικές νίκες των καταπιεσμένων, εντάσσοντας την καθημερινή μας πάλη, σε όποια πτυχή του κοινωνικού πεδίου και αν εκτυλίσσεται, ως οργανικό και αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού αγώνα για την πανανθρώπινη χειραφέτηση από τα δεσμά του κράτους και του κεφαλαίου. Η κοινωνία της γενικευμένης αυτοδιεύθυνσης, της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλοβοήθειας και της κοινοκτημοσύνης, για την οποία αγωνιζόμαστε, επιδιώκουμε να επαναπροσδιορίσει τη σχέση ανθρώπου και φύσης, σε ενιαία μια οικολογική συνύπαρξη, λογαριάζοντας τη φύση και τον άνθρωπο, ως οργανικούς κρίκους του οικοσυστήματος, τη στιγμή που ο καπιταλισμός έχει ισοπεδώσει την φύση και το περιβάλλον στα πλαίσια της συνεχούς εμπορευματοποίησης για την ακόρεστη αναπαραγωγή του κεφαλαίου.

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΦΥΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΟΤΣΙΦΛΙΚΑΔΩΝ

ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Πυρήνας Αναρχικών Κομμουνιστών Καλαμπάκας

Verwandter Link: http://www.facebook.com/AnarxokommounistesKalampakas
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Neste 8 de Maro, levantamos mais uma vez a nossa voz e os nossos punhos pela vida das mulheres!

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Λαϊκοί Αγώνες | gr

Sa 20 Apr, 05:24

browse text browse image

cropped96194995296576995695795996541.jpg imageΕίμαστε εδώ για να μ... 22:53 So 29 Jul by ΕΣΕ Ρεθύμνου 0 comments

H μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και ο υποβιβασμός κάθε άλλης παραγωγικής δραστηριότητας ενέχουν πάντα τον κίνδυνο η πόλη να καταρρεύσει σε περίπτωση που σταματήσει να πουλά το τουριστικό. Και η φούσκα του τουρισμού φαίνεται να εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ύπαρξη αστάθειας και πολέμου στις γειτονικές χώρες, συνθήκη στην οποία συμβάλλει ενεργά το ελληνικό κράτος.

20133e0fdca21275db24b1ccc1f939d0.jpg imageΝα αντεπιτεθούμε! 04:43 Do 14 Dez by Αναρχική Ομοσπονδία 0 comments

Απέναντι στη βαρβαρότητα του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, μέσα από την ακηδεμόνευτη κοινωνική και ταξική οργάνωση και αντεπίθεση από τη βάση, χωρίς ηγέτες και αντιπροσώπους, ο μετασχηματισμός των υπαρχουσών παραγωγικών και κοινωνικών σχέσεων, διέρχεται μέσα από την καταστροφή του κράτους και του καπιταλισμού δια της κοινωνικής επανάστασης. Για να φτιάξουμε έναν κόσμο για όλους και όχι για λίγους. Έναν κόσμο όπου ο καθένας θα παράγει ανάλογα με τις δυνατότητές του και θα λαμβάνει σύμφωνα με τις ανάγκες του.

de8.jpg imageΝα περάσουμε στην α&... 20:31 Mo 04 Sep by Dmitri 0 comments

Ως αναρχικοί, αυτό που προκρίνουμε είναι να βάλουμε μπρος για την κοινωνική επανάσταση και τον ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, συλλογικά, ακηδεμόνευτα και από τα κάτω. Είναι ο αγώνας για την καταστροφή του κράτους και του καπιταλισμού, για την άρση κάθε διαχωρισμένης εξουσίας και εκμεταλλευτικής σχέσης, με στόχο τη δημιουργία μιας αταξικής και ακρατικής κοινωνίας γενικευμένης αυτοδιεύθυνσης, με την αλληλεγγύη ως συνεκτικό της δεσμό. Όλα αυτά σχηματοποιούνται απτά διαμέσου της κατάληψης των μέσων παραγωγής και της εργατικής αυτοδιαχείρισης, χωρίς αφεντικά, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινότητας, συντείνοντας στην οργάνωση της παραγωγής και της διανομής από τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του.

21231917_523201901356172_961726168617247121_n.jpg imageΣάββατο, 9 Σεπτεμβρί... 20:27 Mo 04 Sep by Dmitri 0 comments

Η μόνη απάντηση είναι η αυτοοργάνωση των από τα κάτω σε κάθε μέτωπο του κοινωνικού-ταξικού πολέμου, η αντίσταση και η αλληλεγγύη. Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς φυλακές και σύνορα, χωρίς κράτη και αφεντικά.

deth21750x1024.jpg imageΝα περάσουμε στην α&... 21:22 Mo 28 Aug by Αναρχική Ομοσπονδία 0 comments

Για μας, η πολιτική ελευθερία και η οικονομική ισότητα μπορούν να λογίζονται μόνο ως αδιαχώριστες όσον αφορά τη χειραφέτηση των πληβειακών στρωμάτων, εξ ου η αδιαιρετότητα και η συμβατότητα της αναρχίας με τον κομμουνισμό. Η ολιστική αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου και η βίωση της ανθρωπινότητας βρίσκουν την πλήρη έκφρασή τους στην κοινωνία που δομείται πάνω στη βάση του ελευθεριακού κομμουνισμού.

thessaloniki_3.jpg imageΟι κινητοποιήσεις 17... 17:26 Sa 20 Mai by Αναρχική Ομοσπονδία 0 commentsΔεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι οι μονόημερες απεργίες ή οι διήμερες κινητοποιήσεις, όσο αυτές μένουν περιορισμένες στο γεγονός της ψήφισης του νέου μνημονίου, θα είναι τίποτα άλλο από αγωνιστικά τελετουργικά που δίνουν ένα κάποιο μήνυμα δυσαρέσκειας. Την ίδια εκείνη στιγμή που τις στηρίζουμε, πρέπει να προσπαθούμε να θέσουμε σε κίνηση μια νέα διαδικασία. Μια διαδικασία σχεδιασμένης αντεπίθεσης σε όλα τα μέτωπα: στο πεζοδρόμιο, στο δρόμο, στη δουλειά, στη γειτονιά.

18601216_1797218623923391_1697630022_n.jpg imageΚινητοποιήσεις 17-18 Μ ... 17:21 Sa 20 Mai by αναρχική ομάδα δυσήνιος ίππος 0 comments

Από την πλευρά μας, την πλευρά των ανέργων, των εργατών, των φτωχών, των πληβείων, η ιστορία των κοινωνικών και ταξικών αγώνων μας δείχνει πως οι προλετάριοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους θεσμούς, τα κοινοβούλια, τις εκλογές, τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες, τους εμπόρους ελπίδας και τους διαμεσολαβητές της ταξικής πάλης.

wp_20160611_002.jpg imageΔεν ελπίζω τίποτα, α... 06:02 Di 16 Mai by Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας 0 comments

17 του Μάη όλοι και όλες ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και συμμετέχουμε στις Πανελλαδικές Απεργιακές κινητοποιήσεις. Απεργούμε όλες και όλοι εμείς που κράτος και αφεντικά ληστεύουν τα αιματοβαμμένα μεροκάματα μας. Αγωνιζόμαστε μαζικά ενάντια σε όλους αυτούς που κλέβουν τις ζωές μας και παλεύουμε όλες και όλοι εμείς που στις δικές μας πλάτες αυξάνουν τα κέρδη τους τα αφεντικά. Απεργούμε κάθε ένας και κάθε μία από μας που μας ζητάνε να συνηθίσουμε την αλυσίδα στον λαιμό μας για τα υπερκέρδη των τραπεζών και την σωτηρία του ανθρωποβόρου καπιταλισμού.

12311094_1697455980474713_9086228949900891244_n.jpg imageΜια απο τα ίδια ή μια... 05:59 Di 16 Mai by ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 0 comments

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΘΗΝΑ 10:30 ΠΟΡΕΙΑ, Μουσείο, στηρίζουμε τα μπλοκ των σωματείων βάσης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 9:00 ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ, Τσιμισκή με Αριστοτέλους 10:00 ΠΟΡΕΙΑ, Καμάρα, στηρίζουμε τα μπλοκ των σωματείων βάσης ΗΡΑΚΛΕΙΟ 9:00, ΠΟΡΕΙΑ, Άγαλμα Βενιζέλου

apergia_17.jpg imageΓενική Απεργία 15:16 Sa 13 Mai by αναρχική ομάδα δυσήνιος ίππος 0 comments

Η ολομέτωπη επίθεση του κράτους και των αφεντικών και η διαρκής επιβολή νέων επαχθέστερων όρων εκμετάλλευσης και καταπίεσης εκφράζουν την συνολική διαδικασία βίαιης αναδιάρθρωσης του κρατικού και καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας. Η σημερινή πολιτική διαχείριση, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις επιδιώξεις του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου, την πολιτική της Ε.Ε. και των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέτει σε εφαρμογή ένα νέο γύρω λεηλασίας απέναντι στην κοινωνία με όρους ακόμα πιο επαχθείς και σκληρότερους από το παρελθόν αφού τα μέτρα που προέκυψαν από το κλείσιμο της αξιολόγησης κατέληξαν στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου και έρχονται να προστεθούν στα ερείπια που έχουν αφήσει πίσω τους τα τρία προηγούμενα μνημόνια.

more >>

imageΤουριστικοποίηση ... Dez 27 by Dmitri (αναδημοσίευση) 0 comments

Πράγματα, κοινωνικές σχέσεις και χώρος αλέθονται στο μύλο του τουριστικού lifestyle (και όχι μόνο), για να παραδοθούν απονευρωμένα και διπλά ψεύτικα ως καταναλωτικά προϊόντα. Έτσι λοιπόν, το ελληνικό τουριστικό μοντέλο με τη συμβολή του airbnb, δεν πουλάει πλέον τους ελληνικούς προορισμός ως κάτι μυθικό, όπως προέτρεπε η αξέχαστη καμπάνια του ΕΟΤ προς τους τουρίστες, αλλά την ίδια την εμπειρία της ελληνικής πραγματικότητας.

imageΓια το φετιχισμό τη&... Dez 19 by Αναρχική Συλλογικότητα ΚΑΘ 0 comments

Ο κόσμος που ζούμε δεν βελτιώνεται. Καταστρέφεται. Δεν αρκεί βέβαια η βία για την καταστροφή του Κράτους και του Κεφαλαίου, όπως δεν αρκούν και οι μερικοί αγώνες για την εξασφάλιση των λίγων που μας έχουν απομείνει. Αυτό που μπορεί πραγματικά να αποτελέσει το έναυσμα για ένα καλύτερο κόσμο, είναι η συνολικοποίηση του αγώνα μας στη βάση των προταγμάτων της κοινωνικής επανάστασης και της κοινωνικής απελευθέρωσης. Είναι το όραμα για μια νέα κοινωνία ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης, που θα οικοδομηθεί πάνω στα συντρίμμια του Καπιταλισμού και του Κράτους.

imageΟ σκοπός δεν αγιάζε&... Dez 06 by Αναρχική Συλλογικότητα mⒶnifesto 0 comments

Την επαναστατική προοπτική δεν θα την οικοδομήσουμε, ούτε από μας για μας μέσα σε κάποιο εξεγερτικό θερμοκήπιο, ούτε λειτουργώντας θεαματικά ως ζορό, από έξω και από τα πάνω, λειτουργώντας δηλαδή ως διαμεσολαβητές/ήτριες για λογαριασμό των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων. Είναι ιστορικό μας καθήκον να ξαναψηλαφίσουμε, να αντιληφθούμε σε βάθος την ιστορική εξέλιξη και τις σύγχρονες συνθήκες, συνεχίζοντας τον ανολοκλήρωτο επαναστατικό βηματισμό των πολιτικών μας προγόνων, αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων συντροφισσών και συντρόφων που αγωνίστηκαν, πολέμησαν και πέθαναν για να θεμελιώσουν και να σηκώσουν ψηλότερα το οικοδόμημα της ταξικής, κοινωνικής και ατομικής απελευθέρωσης από τα δεσμά της κυριαρχίας και της πατριαρχίας, παραδίδοντας ο ένας στην άλλη μια καλύτερη θέση μάχης.

imageΜητσοτάκη κάθαρμα! Mai 31 by Γ. Α. 0 comments

Δεν υπάρχει περίπτωση. Δεν ξεχνάμε. Δεν συγχωρούμε. Δεν σεβόμαστε. Ο αγώνας για ζωή, ο αγώνας για ελευθερία, ο αγώνας για δικαιοσύνη, ο αγώνας για έναν κόσμο όπου θα δημιουργούμε αντί να πολεμάμε με τη φτώχεια, θα περάσει πάνω από την πραγματική dolce vita, όλων αυτών των καθαρμάτων που οργανώνουν την καπιταλιστική αθλιότητα με το αζημίωτο.
Κάθε αγώνας για κοινωνική απελευθέρωση, θα είναι αγώνας ενάντια σε αυτούς που σε κάθε στιγμή της ιστορίας βρέθηκαν απέναντι από την κοινωνία για λογαριασμό του Κεφαλαίου. Και κάθε σύνθημα σε κάθε έναν από αυτούς τους αγώνες, θα κάνει ηχώ με το σύνθημα του '65 και του '91: ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΘΑΡΜΑ!

imageΗ (έμμεση) ιδιωτικοπ... Mai 24 by αναρχική ομάδα cumulonimbus 0 comments

Η παρούσα εισήγηση διαβάστηκε στην εκδήλωση για την καταστροφή και τη λεηλασία της φύσης και της κοινωνίας από το κράτος και το κεφάλαιο, στο στο πλαίσιο του 2ημέρου για την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό που διοργάνωσε η αναρχική ομάδα δυσήνιος ίππος στην Πάτρα.

Η αξία του νερού ως φυσικού πόρου, το νερό ως μέσο πίεσης και εξαναγκασμού, (απο)ιδιωτικοποίηση του νερού, και η (έμμεση) ιδιωτικοποίησή του στην Κέρκυρα.

more >>

imageΕίμαστε εδώ για να μ... Jul 29 0 comments

H μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και ο υποβιβασμός κάθε άλλης παραγωγικής δραστηριότητας ενέχουν πάντα τον κίνδυνο η πόλη να καταρρεύσει σε περίπτωση που σταματήσει να πουλά το τουριστικό. Και η φούσκα του τουρισμού φαίνεται να εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ύπαρξη αστάθειας και πολέμου στις γειτονικές χώρες, συνθήκη στην οποία συμβάλλει ενεργά το ελληνικό κράτος.

imageΝα αντεπιτεθούμε! Dez 14 0 comments

Απέναντι στη βαρβαρότητα του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, μέσα από την ακηδεμόνευτη κοινωνική και ταξική οργάνωση και αντεπίθεση από τη βάση, χωρίς ηγέτες και αντιπροσώπους, ο μετασχηματισμός των υπαρχουσών παραγωγικών και κοινωνικών σχέσεων, διέρχεται μέσα από την καταστροφή του κράτους και του καπιταλισμού δια της κοινωνικής επανάστασης. Για να φτιάξουμε έναν κόσμο για όλους και όχι για λίγους. Έναν κόσμο όπου ο καθένας θα παράγει ανάλογα με τις δυνατότητές του και θα λαμβάνει σύμφωνα με τις ανάγκες του.

imageΝα περάσουμε στην α&... Sep 04 1 of Anarkismo Editorial Group 0 comments

Ως αναρχικοί, αυτό που προκρίνουμε είναι να βάλουμε μπρος για την κοινωνική επανάσταση και τον ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, συλλογικά, ακηδεμόνευτα και από τα κάτω. Είναι ο αγώνας για την καταστροφή του κράτους και του καπιταλισμού, για την άρση κάθε διαχωρισμένης εξουσίας και εκμεταλλευτικής σχέσης, με στόχο τη δημιουργία μιας αταξικής και ακρατικής κοινωνίας γενικευμένης αυτοδιεύθυνσης, με την αλληλεγγύη ως συνεκτικό της δεσμό. Όλα αυτά σχηματοποιούνται απτά διαμέσου της κατάληψης των μέσων παραγωγής και της εργατικής αυτοδιαχείρισης, χωρίς αφεντικά, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινότητας, συντείνοντας στην οργάνωση της παραγωγής και της διανομής από τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του.

imageΣάββατο, 9 Σεπτεμβρί... Sep 04 1 of Anarkismo Editorial Group 0 comments

Η μόνη απάντηση είναι η αυτοοργάνωση των από τα κάτω σε κάθε μέτωπο του κοινωνικού-ταξικού πολέμου, η αντίσταση και η αλληλεγγύη. Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς φυλακές και σύνορα, χωρίς κράτη και αφεντικά.

imageΝα περάσουμε στην α&... Aug 28 0 comments

Για μας, η πολιτική ελευθερία και η οικονομική ισότητα μπορούν να λογίζονται μόνο ως αδιαχώριστες όσον αφορά τη χειραφέτηση των πληβειακών στρωμάτων, εξ ου η αδιαιρετότητα και η συμβατότητα της αναρχίας με τον κομμουνισμό. Η ολιστική αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου και η βίωση της ανθρωπινότητας βρίσκουν την πλήρη έκφρασή τους στην κοινωνία που δομείται πάνω στη βάση του ελευθεριακού κομμουνισμού.

more >>
2005-2019 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]