Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Διεθνή

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche verffentlicht

Kommende Veranstaltungen

Διεθνή | Εργατικοί Αγώνες

Keine kommenden Veranstaltungen verffentlicht

Η εργατική τάξη

category Διεθνή | Εργατικοί Αγώνες | Γνώμη / Ανάλυση author Mittwoch Oktober 24, 2018 21:53author by Melbourne Anarchist Communist Group - Anarkismo Report this post to the editors

Δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον αγώνα ενάντια στον σεξισμό, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, το θρησκευτικό φανατισμό, το μίσος κατά των τρανς ή οποιαδήποτε άλλη καταπίεση μετά την Επανάσταση. Κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε το ότι η Επανάσταση δεν θα έρθει ποτέ. Αντίθετα, πρέπει να επιστρέψουμε στη θεμελιώδη αρχή με βάση την οποία δημιουργήθηκε το συνδικαλιστικό κίνημα - Touch One, Touch All (Η επίθεση στον ένα είναι επίθεση σε όλους). Όλες οι μορφές καταπίεσης, εντός και εκτός χώρων εργασίας, αποτελούν επίθεση στην αλληλεγγύη μας και, επομένως, στην εργατική τάξη στο σύνολό της.
touch_one_touch_all_crop.jpg

Η Αναρχική Κομμουνιστική Ομάδα Μελβούρνης (Melbourne Anarchist Communist Group - MACG) πιστεύει ότι η εργατική επανάσταση είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας κοινωνίας ειρήνης, ελευθερίας και ισότητας για όλους. Αυτό δεν είναι μια μοδάτη άποψη.

Και είναι κατανοητό ότι η άποψή μας δεν είναι μοδάτη, για δύο λόγους. Πρώτον, τα καπιταλιστικά μέσα ενημέρωσης και τα καπιταλιστικά εκπαιδευτικά ιδρύματα εργάζονται σκληρά για να ενσταλάξουν στους ανθρώπους την πίστη σε άλλους δρόμους προς μια δίκαιη κοινωνία ή να δυσφημήσουν την ιδέα αυτή. Δεύτερον, η αποτυχία των Κρατών που υποστηρίζουν την επανάσταση των εργαζομένων να επιτύχουν μια ελεύθερη και ισότιμη κοινωνία συνεισέφερε αρκετά στη δυσφήμηση τόσο του στόχου όσο και της στρατηγικής. Έτσι, οι άνθρωποι που εξακολουθούν να πιστεύουν στην επανάσταση των εργαζομένων πρέπει να δώσουν γι αυτό κάποιες εξηγήσεις. Στην MACG πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε.

Πριν από την άνοδο του βιομηχανικού καπιταλισμού, τα όνειρα της κατάργησης της κατεστημένης κοινωνικής τάξης και της δημιουργίας μιας οικονομικής ισότητας περιορίζονταν μόνο στα κεφάλια κάποιων διανοούμενων ή σε περιστασιακές εκρήξεις κατά τη διάρκεια επαναστατικών περιόδων. Οι διανοούμενοι συνήθως πίστευαν σε αυταρχικές κομμουνιστικές ουτοπίες που μπορούσαν να δημιουργηθούν μόνο από έναν κυβερνήτη ή ηγέτη - αλλά που κανένας κυβερνήτης ή ηγέτης δεν θα ήθελε να δημιουργήσει. Οι εκρήξεις αυτές αποτύγχαναν όταν αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της έλλειψης αγαθών και είτε εμφανίστηκαν νέες άρχουσες τάξεις είτε αναδιοργανώθηκαν οι παλαιές.

Η Βιομηχανική Επανάσταση ξεκίνησε στην Αγγλία στα τέλη του 18ου αιώνα και, κατά τα επόμενα εκατό χρόνια, εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις Αποικίες της Βρετανίας και αλλού. Η εργατική τάξη διαχωρίστηκε από τη μεσαία τάξη, αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν είχαν πλέον καμιά ρεαλιστική προσδοκία να προχωρήσουν στην αυτοαπασχόληση. Ήταν αυτή η νέα εργατική τάξη που συγκρότησε ένα μαζικό κίνημα προς μια ελεύθερη και ισότιμη κοινωνία, γιατί αυτή ήταν η τάξη που αποτελούσε μια δύναμη που διέθετε το απαραίτητο κίνητρο για μια πιθανή εξουσία. Αυτό το κίνημα προανήγγειλε μια κοινωνία βασισμένη σε αυτές τις αξίες λόγω της οργανικής σύνδεσης μεταξύ της πρακτικής δράσης του κινήματος και των δομών της νέας κοινωνίας.

Σήμερα, η εργατική τάξη είναι η μεγαλύτερη τάξη στον κόσμο, ξεπερνώντας τους αγρότες και ακόμη και τους φτωχούς των αστικών κέντρων του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, οι οποίοι είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοαπασχολούμενοι σε άτυπους τομείς. Σήμερα είμαστε πολύ πιο ισχυροί από τότε που έγινε η Ρωσική Επανάσταση πριν από έναν αιώνα. Η κοινωνική παραγωγικότητα εργασίας είναι τόσο μεγάλη που πολλοί συμφωνούν ότι ο κόσμος είναι αρκετά πλούσιος ώστε να καταργήσει τη φτώχεια αν υπήρχε μόνο η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο. Η φτώχεια, κάποτε μια αναπόφευκτη τραγωδία, αποτελεί τώρα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Από την εμφάνισή τους στα τέλη της δεκαετίας του 1860, οι αναρχικοί της ταξικής πάλης διακήρυξαν ότι η εργατική τάξη είναι αυτή που θα καταργήσει τον καπιταλισμό. Υποστηρίζουμε την επανάσταση γιατί συμφωνούμε με τη φράση που αποδίδεται στην Lucy Parsons: "Ποτέ μην εξαπατηθείτε ότι οι πλούσιοι θα σας επιτρέψουν να ψηφίσετε ενάντια στον πλούτο τους. Πιστεύουμε ότι η εργατική τάξη είναι κεντρική λόγω της αριθμητικής της υπεροχής, αλλά κυρίως επειδή οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να δημιουργούν τον πλούτο και να κάνουν την κοινωνία να λειτουργεί καθημερινά. Μπορούμε να καταλάβουμε τους τόπους εργασίας, την πηγή της δύναμης των καπιταλιστών, και να οικοδομήσουμε τη δική μας εξουσία. Ο αγώνας για καλύτερους μισθούς και συνθήκες είναι το σχολείο στο οποίο ομάδες εργαζομένων συνειδητοποιούν τη δύναμή τους και πιστεύουν σε μια κοινωνία που βασίζεται στην αλληλεγγύη που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει.

Οι επικριτές της στρατηγικής της ταξικής πάλης σπέρνουν αντιδραστικές ιδέες ανάμεσα στην εργατική τάξη. Είναι αλήθεια ότι πολλοί εργάτες έχουν ρατσιστικές, σεξιστικές και ομοφοβικές συμπεριφορές και ασκούν διάφορες μορφές καταπιεστικής συμπεριφοράς. Οι ηγέτες και οι προπαγανδιστές αντιδραστικών ιδεών στην κοινωνία, όμως, είναι στην πραγματικότητα οι ισχυροί καπιταλιστές. Χρόνια ρατσιστικής πολιτικής από πολιτικούς όπως ο John Howard, ο Tony Abbott και ο Peter Dutton ήταν απαραίτητα, για παράδειγμα, συνετέλεσαν στην άνοδο των φασιστικών καθαρμάτων στην Αυστραλία, όπως οι True Blue Crew και οι Soldiers of Odin. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

Υπάρχει επίσης ένα πιο ισχυρό επιχείρημα κατά της απόρριψης της εργατικής τάξης. Οι εργαζόμενοι που έχουν αντιδραστικές ιδέες είναι σαν να πυροβολούν στα πόδια τους. Ο ρατσισμός τους, ο σεξισμός τους, η ομοφοβία τους κ.λπ. είναι όργανα της ίδιας τους της ήττας. Παράλληλα με την παρεμπόδιση της δίκαιης κοινωνίας, η αντίδραση νικά τους εργαζόμενους στον καθημερινό αγώνα για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες. Οι μαύροι εργαζόμενοι χάνουν μαζικά από τον ρατσισμό, αλλά οι λευκοί εργαζόμενοι χάνουν επίσης. Οι εργαζόμενες γυναίκες χάνουν μαζικά από το σεξισμό, αλλά οι άνδρες εργαζόμενοι χάνουν επίσης. Και ούτω καθεξής. Μόνο οι καπιταλιστές κερδίζουν από τις αντιδραστικές ιδεολογίες και την κάθε είδους καταπίεση που τις δικαιολογούν με κάθε τρόπο.

Δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον αγώνα ενάντια στον σεξισμό, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, το θρησκευτικό φανατισμό, το μίσος κατά των τρανς ή οποιαδήποτε άλλη καταπίεση μετά την Επανάσταση. Κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε το ότι η Επανάσταση δεν θα έρθει ποτέ. Αντίθετα, πρέπει να επιστρέψουμε στη θεμελιώδη αρχή με βάση την οποία δημιουργήθηκε το συνδικαλιστικό κίνημα - Touch One, Touch All (Η επίθεση στον ένα είναι επίθεση σε όλους). Όλες οι μορφές καταπίεσης, εντός και εκτός χώρων εργασίας, αποτελούν επίθεση στην αλληλεγγύη μας και, επομένως, στην εργατική τάξη στο σύνολό της.

Είναι στο χωνευτήρι του αγώνα που οι εργαζόμενοι μαθαίνουν αυτά τα μαθήματα πιο γρήγορα. Το πιο ονομαστό παράδειγμα ήταν η μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων του 1984-85 στη Βρετανία. Τα ανθρακωρυχεία, οι μακρόχρονοι προμαχώνες του σεξισμού, άλλαξαν όταν οι γυναίκες μπήκαν μπροστά στον αγώνα. Λίγες γυναίκες απασχολούνταν απευθείας στα ορυχεία, αλλά οι γυναίκες ήταν αυτές που είδαν ότι η ίδια η ύπαρξη των κοινοτήτων τους διακυβεύεται. Η συγκέντρωση χρημάτων από ομάδες μεταναστών και ΛΟΑΤ δημιούργησε περισσότερους δεσμούς αλληλεγγύης που μεταμόρφωσαν τη συνείδηση ​​των ανθρακωρύχων. Σε δώδεκα μήνες οι ανθρακωρύχοι έμαθαν νέες στάσεις καθημερινής ζωής, κάτι που κράτησε δεκαετίες για την υπόλοιπη εργατική τάξη στη Βρετανία.

Ο αγώνας της εργατικής τάξης συνδέεται με την επανάσταση με τρεις τρόπους. Πρώτον, ο αγώνας διεξάγεται εκεί από όπου το κεφάλαιο αντλεί τη δύναμή του - στο χώρο εργασίας. Δεύτερον, ο αγώνας για μισθούς και καλύτερες συνθήκες δείχνει ότι οι οικονομικές κρίσεις είναι αναπόφευκτες μέσα στον καπιταλισμό και η αυξανόμενη απειλή μιας ανεπανόρθωτης κρίσης αυξάνεται συνεχώς. Και, τρίτον, μόνο με αγώνα η εργατική τάξη θα μάθει τη σιδερενια αλληλεγγύη που είναι απαραίτητη για την επανάσταση. Καθώς αποκρύπτει όλες τις αντιδραστικές προκαταλήψεις (αυτό που ο Μαρξ αποκαλούσε "το χλευασμό των ηλικιών"), η εργατική τάξη θα επανασυγκροτηθεί σαν ένα σώμα ελεύθερων και ίσων ανθρώπων κατάλληλων για μια ελευθεριακή κομμουνιστική κοινωνία.

TOUCH ONE
TOUCH ALL

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο δελτίο The Anvil (Το Αμόνι) της Αναρχικής Κομμουνιστικής Ομάδας Μελβούρνης (Melbourne Anarchist Communist Group - MACG), τεύχος 7/2, Σεπτ.-Οκτ. 2018. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης. Σύνδεσμος: http://melbacg.wordpress.com

Verwandter Link: http://melbacg.wordpress.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Neste 8 de Maro, levantamos mais uma vez a nossa voz e os nossos punhos pela vida das mulheres!

Διεθνή | Εργατικοί Αγώνες | gr

Mo 26 Aug, 13:50

browse text browse image

18052473_120332000281462827_1754088053_o.jpg imageΟι ταξικοί αγώνες δ&... 21:52 So 30 Apr by ΕΣΕ - FAU 0 comments

Η ΕΣΕ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της FAU Γερμανίας σε όλα τα άτομα, τις πρωτοβουλίες, τις συλλογικότητες και τα συνδικάτα βάσης, για μια διεθνή μέρα δράσης για την Εργασία και τη Μετανάστευση καλεί σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση πορεία της 1ης Μάη στο Πολυτεχνείο Πατησίων και Στουρνάρα 11πμ με κεντρικό σύνθημα: Οι ταξικοί αγώνες δεν γνωρίζουν σύνορα!

Οι Παλαιστίνιοι εργάτες περνάνε καθημερινά από &#9 imageΠαλαιστίνιοι εργά ... 20:23 So 20 Jan by filistina 0 comments

Η πολιτική πραγματικότητα της ισραηλινής κατοχής δεν επιτρέπει στους παλαιστίνιους εργάτες να κάνουν μια ελεύθερη και συνειδητή επιλογή για την επιβίωσή τους. Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε εποικισμούς, δεδομένου ότι η οικονομία τους είναι κατεστραμμένη μετά από 45 χρόνια ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής.

ese.jpg imageΓια την 31 Μάρτη 17:47 Sa 24 Mr by ΕΣΕ Αθήνας 0 comments

Κείμενο της ΕΣΕ Αθήνας για την πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης ενάντια στον καιταλισμό (Μ31)

textΓράμμα των Πολωνών &... 15:23 Do 01 Jul by Dmitri (republished) 0 comments

Mια απόπειρα διεθνούς συντονισμού εργαζομένων βιομηχανικού κολοσσού. Γράφτηκε την προηγούμενη του δημοψηφίσματος, που δεν είχε θετική κατάληξη για τους εργαζόμενους. Αν και παλιό πλέον (13 Ιούνη 2010), αξίζει η καταγραφή του..

chicago_3.jpg imageΜήνυμα για την 1η Μάη... 20:59 Do 01 Mai by Αναρκομμουνιστικές οργανώσεις 0 comments

Για την ειρήνη, την τροφή και τη στέγαση για όλους, για σταθερή και ασφαλή εργασία Προς μια ελευθεριακή εναλλαγή

textΔιεθνές Συνέδριο 19:41 Di 11 Sep by CGT Andalucia 0 comments

Διεθνές Συνέδριο συνδικαλισμού της βάσης και απαρχής κοινωνικών δεσμών των χωρών της Ευρώπης και των χωρών του Maghreb. Μάλαγα 28- 30 Σεπτέμβρη 2007.

imageΠρολετάριοι όλων τ&... Mr 10 by Σωτήρης Λυκουργιώτης 0 comments

Ο εργάτης αισθάνεται ότι είναι ο εαυτός του έξω από την εργασία του, και όταν εργάζεται αισθάνεται έξω από τον εαυτό του. Νιώθει άνετα όταν δεν εργάζεται. Κι όταν εργάζεται δεν νιώθει άνετα. Κατά συνέπεια, η εργασία του δεν είναι εθελοντική, αλλά καταναγκαστική. Και η καταναγκαστική εργασία δεν είναι η ικανοποίηση μιας ανάγκης, αλλά μονάχα ένα μέσο για να ικανοποιήσει ανάγκες εκτός της εργασίας. Ο αλλότριος χαρακτήρας της φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι μόλις πάψει να υπάρχει σωματικός ή άλλος εξαναγκασμός η εργασία αποφεύγεται σαν πανούκλα.
Καρλ Μαρξ

imageΕίναι επαναστατικ ... Jan 08 by Zaher Baher 0 comments

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί μια πολύ σύντομη άποψη για την εργατική τάξη, είτε ως μια επαναστατική τάξη συνολικά που μας οδηγεί σε μια αταξική και μη ιεραρχική κοινωνία είτε όχι. Εξηγεί ότι ο κόσμος έχει αλλάξει, το ίδιο και η εργατική τάξη, αναφέρεται στην πραγματικότητα και την πραγματική ζωή αντί να βασίζεται στα κείμενα των παλαιών και ιερών βιβλίων.

imageΗ εργασία δεν είναι ... Feb 17 by antisystemic 0 comments

Το παρόν αποτελεί αναδημοσίευση της συνεισφοράς μου στο πέμπτο τεύχος της επιθεώρησης Κοινωνικός Αναρχισμός. Για περισσότερες πληροφορίες για το εγχείρημα εδώ: https://koursal.wordpress.com/

imageΑπελευθέρωση από τ&#... Apr 04 by Πέτρος Πέτκας 0 comments

... Γι αυτό και πρέπει να επανασυνδεθούμε με την σκέψη εκείνων των στοχαστών του παρελθόντος που αγωνίσθηκαν για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος, που ύψωσαν τις φωνές τους σαν πυρσούς από μακριά και καλώντας από ψηλά σαν από αθέατη βίγλα μας υπενθυμίζουν διαρκώς ότι χρειάζεται μεν να πατάμε γερά στην γη, αλλά και να ατενίζουμε και τον ορίζοντα γιατί ο κόσμος μας απογυμνωμένος από προσδοκία, γίνεται ψυχρός και γκρίζος. Κάτι του λείπει!

imageΚαταγωγή των τάξεω&#... Nov 27 by Κώστας Σβόλης 0 comments

Ο Κροπότκιν ... ...επικαλείται τη δυνατότητα για συγκρότηση μιας νέας μορφής χειραφετητικής κοινωνικής οργάνωσης, που θα υπερβαίνει τις προηγούμενες μορφές, γιατί θα είναι συνειδητά εξισωτική, αναρχική και κομμουνιστική. Μια δυνατότητα που η πραγμάτωση της εξαρτάται από την ικανότητα των ανθρώπων να αναδείξουν ως συνειδητά πολιτικά χαρακτηριστικά των κοινωνιών τους την αλληλοβοήθεια και την συνεργασία.

more >>

imageΟι ταξικοί αγώνες δ&... Apr 30 0 comments

Η ΕΣΕ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της FAU Γερμανίας σε όλα τα άτομα, τις πρωτοβουλίες, τις συλλογικότητες και τα συνδικάτα βάσης, για μια διεθνή μέρα δράσης για την Εργασία και τη Μετανάστευση καλεί σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση πορεία της 1ης Μάη στο Πολυτεχνείο Πατησίων και Στουρνάρα 11πμ με κεντρικό σύνθημα: Οι ταξικοί αγώνες δεν γνωρίζουν σύνορα!

imageΓια την 31 Μάρτη Mr 24 0 comments

Κείμενο της ΕΣΕ Αθήνας για την πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης ενάντια στον καιταλισμό (Μ31)

textΓράμμα των Πολωνών &... Jul 01 MACG (personal capacity) 0 comments

Mια απόπειρα διεθνούς συντονισμού εργαζομένων βιομηχανικού κολοσσού. Γράφτηκε την προηγούμενη του δημοψηφίσματος, που δεν είχε θετική κατάληξη για τους εργαζόμενους. Αν και παλιό πλέον (13 Ιούνη 2010), αξίζει η καταγραφή του..

imageΜήνυμα για την 1η Μάη... Mai 01 Anarkismo 0 comments

Για την ειρήνη, την τροφή και τη στέγαση για όλους, για σταθερή και ασφαλή εργασία Προς μια ελευθεριακή εναλλαγή

textΔιεθνές Συνέδριο Sep 11 0 comments

Διεθνές Συνέδριο συνδικαλισμού της βάσης και απαρχής κοινωνικών δεσμών των χωρών της Ευρώπης και των χωρών του Maghreb. Μάλαγα 28- 30 Σεπτέμβρη 2007.

more >>
2005-2019 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]