user preferences

Αυτοί βαράνε το ντέφι

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Monday February 25, 2019 20:02author by ΕΣΕ Ιωαννίνων και Ρεθύμνου Report this post to the editors

Εμείς χορεύουμε

Ανακοίνωση των ΕΣΕ Ιωαννίνων και Ρεθύμνου για την προσχηματική αύξηση μισθού
screenshot_20190220pdf.png

Έχουν περάσει ήδη 7 χρόνια από τη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η συνθήκη στους περισσότερους, αν όχι σε όλους, τους κλάδους εργασίας επιδεινώνεται σταθερά. Πιο συγκεκριμένα η κατάργηση τηςυποχρεωτικής ισχύος των συλλογικών κλαδικών συμβάσεων τον Μάιο του 2012 αυτομάτως μείωσε τις απολαβέςμέχρι και στο μισό, αφού πλέον ο κατώτατος μισθός ορίζεται από την κατακρεουργημένη Εθνική Γενική ΣυλλογικήΣύμβαση η οποία κυριάρχησε σχεδόν παντού.

Αυτό σημαίνει πως όποια εργατική διεκδίκηση έγινε στους κλάδους επί σειρά δεκαετιών πήγε περίπατο και οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ συνδικάτων – εργοδοσίας έπαψε να ισχύει θεσμικά και νομοθετημένα, παγιώνοντας τον έλεγχο του κράτους σε ότι αφορά τη διαμόρφωση των όρων και των συνθηκών της εργασίας. Με άλλα λόγια, οι αυξομειώσεις των μισθών βρίσκονται πλέον στα χέρια του κάθε υπουργού ήμάλλον καλύτερα του κάθε κομματικού σχεδιασμού.

Έκτοτε έχουν επέλθει μια σειρά αντεργατικών νόμων, βαριές φορολογήσεις,περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού, υπογραφή τρίτου μνημονίου. Ταυτόχρονα ζήσαμε εναλλαγές κυβερνήσεων και προσώπων, που όλοι τους προεκλογικά υποσχέθηκαν φοροαπαλλαγές, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, εξόδους από τη κρίση, σκίσιμο μνημονίων (σελίδα- σελίδα ή και ολόκληρο) και λοιπά ευφάνταστα αστεία. Οι κυβερνήσεις αυτές άλλοτε παρουσιάζονται δεξιές άλλοτε δήθεν αριστερές.

Οι τελευταίες μάλιστα κάνουν πως τάχα έχουν φιλολαϊκή ατζέντα και θαακολουθήσουν διαφορετική στρατηγική για να προασπίσουν τα συμφέροντα τουεργαζομένου, του ανέργου, του δυναστευμένου. Η πραγματικότητα όμως είναι πωςόταν τελειώνει το προεκλογικό σόου, γίνεται αντιληπτό ότι όσα πρόσωπα και ανπεράσουν από τις καρέκλες της εξουσίας ο ρόλος του κράτους παραμένει ένας: ηεπέκταση των συμφερόντων του κεφαλαίου και των αφεντικών.Μια πιο επίκαιρη υπόσχεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι η τροποποίηση της Εθνικής ΓενικήςΣυλλογικής Σύμβασης και η αύξηση του κατωτάτου μισθού τη στιγμή που (τυχαία;) γίνεται λόγος για πρόωρεςεκλογές.

Η συγκεκριμένη κυβέρνηση, η οποία περίτρανα απέδειξε ότι είναι επάξια των προκάτοχων της, με τιςσυνεχείς μεθοδεύσεις της για την αφαίμαξη της εργατικής τάξης, “αναγκάζει” τα αφεντικά να μας πετάξουν πίσω έναξεροκόμματο απ’ αυτά που βοήθησε να μας κλέψουν. Άλλο ένα ψηφοθηρικό τρικ που αποσκοπεί στην ενίσχυση τωνποσοστών στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Κανείς δε μπορεί να μας εγγυηθεί ότι η αύξηση αυτή είναιδιασφαλισμένη, ειδικά από τη στιγμή που ο βασικός μισθός είναι προσδεδεμένος με τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Επιπλέον, το επικοινωνιακό κρατικό παιχνίδι δεν μπορεί να πείσει κανέναν, όταν με το ένα χέρι “χαϊδεύει”υποτίθεται τους εργαζόμενους και με το άλλο τους ρίχνει απανωτές σφαλιάρες, είτε με την μείωση του αφορολόγητου, είτε με την εντατικοποίηση και το ξεχείλωμα των ωραρίων. Οι φανφάρες των αυξήσεων, δεν άγγιξαν καθόλου τα αφεντικά, ειδικά στις χιλιάδες επιχειρήσεις που πληρώνουν με μαύρα μεροκάματα και υποασφαλισμένη εργασία.Αναμφίβολα δεν έχει χαριστεί τίποτα στους εργαζόμενους από το κράτος και το κεφάλαιο.

Η καλυτέρευση των υλικών όρων της επιβίωσης έχει επέλθει μέσα από συλλογικούς αγώνες και διεκδικήσεις, οργάνωση στασωματεία και αντίσταση στους χώρους της δουλειάς. Δεν τρέφουμε καμία προεκλογική αυταπάτη, αντιθέτωςπροτάσσουμε την ταξική πάλη με συναδελφικότητα και αλληλεγγύη, μακριά από κόμματα και τις υποσχέσεις τους

.Για να πάρουμε πίσω ότι μας έκλεψαν και συνεχίζουν να μας κλέβουν τα αφεντικά μας: την ασφάλιση, το μισθό, τον ελεύθερο χρόνο, τις ζωές μας.

ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ese.ioanninon.squat.gr – ese.ioanninon@gmail.com| fb: ΕΣΕ Ιωαννινων

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

eserethymnou.espivblogs.net– eserethymnou@espiv.net | fb: ΕΣΕ Ρεθύμνου

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]