user preferences

Η “Huerta Grande” της FAU

category Αργεντινή / Ουρουγουάη / Παραγουάη | Αναρχικό κίνημα | Γνώμη / Ανάλυση author Thursday April 18, 2019 20:38author by Dmitri (transl) Report this post to the editors

Θεωρία, ιδεολογία και πολιτική πρακτική

Η ταξική πάλη υπήρχε πολύ πριν από τη θεωρητική της σύλληψη. Ο αγώνας των εκμεταλλευόμενων δεν περίμενε την επεξεργασία ενός θεωρητικού έργου. Η ύπαρξή του προηγείται της γνώσης γι’ αυτό, υπήρχε εκεί πριν γίνει γνωστός, πριν από τη θεωρητική ανάλυση της ύπαρξής της.
fel_1.jpg

Θεωρία, ιδεολογία και πολιτική πρακτική: Η “Huerta Grande” της FAU

H “Huerta Grande” ή “O Mεγάλος Oπωρώνας” γράφτηκε το 1972 ως εσωτερικό ντοκουμέντο συζήτησης της Federación Anarquista Uruguaya (Αναρχική Ομοσπονδία Ουρουγουάης), αφότου οι Tupamaros, μια ομάδα γκεβαριστών, απέτυχε να προωθήσει την ένοπλη στρατηγική του foquismo* και αμέσως πριν από το βάναυσο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουνίου 1973. Το κείμενο αυτό εξετάζει τη φύση της θεωρίας και της στρατηγικής και υποστηρίζει ότι μια βασική πτυχή της επαναστατικής πολιτικής οργάνωσης είχε μια βαθιά κατανόηση της υλικής πραγματικότητας που ενημερώνεται από την πρακτική θεωρία και πολιτική πράξη. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται καινούργιο ή καινοφανές, αλλά οι συνέπειες αυτού του γεγονότος έχουν επηρεάσει βαθιά από τότε τον λατινοαμερικάνικο αναρχισμό και έτσι η “Huerta Grande” έχει καταστεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο του ρεύματος του Especifismo.

Η Federación Anarquista Uruguaya, γνωστή ως FAU, ιδρύθηκε το 1956 και ήταν η πρώτη οργάνωση που προώθησε την οργανωτική ιδέα του Especifismo (για περισσότερα σχετικά με το Espeficismo βλέπε “Οικοδομώντας έναν επαναστατικό αναρχισμό" και "Especifismo: Η αναρχική πράξη της οικοδόμησης λαϊκών κινημάτων και επαναστατικών οργανώσεων στη Νότια Αμερική "). Η FAU οραματίστηκε το σκοπό της οργάνωσής της ως ένα συντονισμό αγωνιστών προς τη στρατηγική της "κοινωνικής εισδοχής", δηλαδή της συνεργασίας των αγωνιστών με σκοπό την ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής τόσο εντός όσο και κατά τη διάρκεια της συγκρότησης των μαζικών οργανώσεων. Ο ενδιάμεσος στόχος ήταν η οικοδόμηση της λαϊκής εξουσίας των μαζικών οργανώσεων και τελικά η δημιουργία μιας ευρείας κλίμακας ελευθεριακού κινήματος το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει ρήξη με το κράτος.

Στη δεκαετία της δεκαετίας του '60 η οργάνωση ήταν ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία της Ουρουγουανικής CNT, μιας εθνικής κλίμακας συνδικαλιστική συνομοσπονδία που συνένωνε το 90% των οργανωμένων εργαζομένων, της Αντίστασης Εργατών-Φοιτητών ή ROE, μιας ομοσπονδίας μαχητικών εργατικών και φοιτητικών ομάδων που αριθμούσε περίπου 12.000 μέλη, και την ένοπλη πτέρυγα της FAU, την OPR-33. Πιο πρόσφατα, τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η FAU βοήθησε στη δημιουργία πολλών παρόμοιων αναρχικών οργανώσεων στη Βραζιλία, την Αργεντινή και τη Χιλή και ενέπνευσε άλλες αναρχικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

Σημείωση: Η χρήση του όρου "κόμμα" εδώ είναι σύμφωνη με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τον όρο ο Errico Malatesta ως συνώνυμο της πολιτικής οργάνωσης: "με τη λέξη" κόμμα "εννοούμε όλους όσοι βρίσκονται στην ίδια πλευρά, δηλαδή όσους και όσες μοιράζονται τις ίδιες γενικές φιλοδοξίες και όσους και όσες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αγωνίζονται για τους ίδιους στόχους εναντίον κοινών αντιπάλων και εχθρών”.

“Huerta Grande”

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει (δηλαδή, τη συγκυρία), είναι απαραίτητο να σκεφτούμε σωστά. Να σκεφτούμε σωστά σημαίνει να οδηγήσουμε και να μεταχειριστούμε κατάλληλα τα δεδομένα που παράγονται σχετικά με την πραγματικότητα σε τεράστιους όγκους.

Η σωστή σκέψη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναλύσουμε σωστά αυτό που συμβαίνει στη χώρα αυτή τη δεδομένη στιγμή, ή την ιστορία μιας άλλης χώρας. Αυτό απαιτεί μέσα. Για την εκπλήρωση του μας, τα μέσα είναι έννοιες και για να σκεφτόμαστε με συνέπεια, απαιτείται μια σειρά από έννοιες που έχουν αλληλεπιδράσει με άλλες. Έτσι, απαιτείται ένα σύστημα εννοιών, μια θεωρία.

Χωρίς θεωρία διατρέχει κανείς τον κίνδυνο να εξετάζει κάθε πρόβλημα ατομικά, απομονωμένα, ξεκινώντας από διαφορετικές απόψεις σε κάθε περίπτωση ή εξετάζοντάς τις με βάση την υποκειμενικότητα, τις εικασίες, την εκλάστοτε εμφάνισή τους κλπ.

Το κόμμα ήταν σε θέση να αποφύγει σοβαρά λάθη επειδή μπορούσαμε να σκεφτούμε με βάση έννοιες που έχουν ένα σημαντικό επίπεδο συνοχής. Έχει κάνει επίσης σοβαρά λάθη λόγω της ανεπαρκούς ανάπτυξης της θεωρητικής μας σκέψης ως οργάνωσης.

Για να προτείνουμε ένα πρόγραμμα, πρέπει να γνωρίζουμε την οικονομική, πολιτική και ιδεολογική πραγματικότητα της χώρας μας. Το ίδιο είναι απαραίτητο και για την κατεύθυνση της δημιουργίας μια πολιτικής γραμμής αρκετά σαφούς και συγκεκριμένης. Εάν έχουμε ανεπαρκή ή λανθασμένη γνώση, δεν θα έχουμε ένα πρόγραμμα αλλά μόνο μια πολύ γενική γραμμή, δύσκολη στην εφαρμογή σε όλα τα μέρη όπου έχει εισχωρήσει το κόμμα. Εάν δεν υπάρχει σαφής γραμμή, δεν υπάρχει αποτελεσματική πολιτική πρακτική. Η πολιτική βούληση του κόμματος τότε κινδυνεύει να εξανεμισθεί, ο “εθελοντισμός” στην πράξη καταλήγει να κάνει απλά ό,τι εκπορεύεται από καθαρή καλή θέληση, αλλά δεν καθορίζει το αποτέλεσμα των γεγονότων, γιατί η προεπισκόπισή του είναι ανακριβής. Είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε με βάση αυτά [τα γεγονότα] και με αυτά ενεργούμε αυθόρμητα.

Χωρίς μια γραμμή για τη θεωρητική δουλειά, μια οργάνωση, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι, θα μπερδευτοπυμε σε περιστάσεις που δεν μπορούν ούτε να επηρεάσουν ούτε να γίνουν κατανοητές. Η πολιτική γραμμή απαιτεί ένα πρόγραμμα, που θεωρείται ως ο στόχος που πρέπει να επιτευχθεί σε κάθε στάδιο. Το πρόγραμμα δείχνει ποιες δυνάμεις είναι ευνοϊκές, ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι είναι προσωρινοί μόνο σύμμαχοι. Αλλά για να το ξέρουμε αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε βαθιά την πραγματικότητα της χώρας. Επομένως, η απόκτηση αυτών των γνώσεων είναι τώρα θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Και για να μάθουμε, χρειαζόμαστε θεωρία.

Το κόμμα χρειάζεται μια σαφή εικόνα για να μπορέσει να σκεφτεί με συνέπεια για τη χώρα, την περιοχή και τους αγώνες των διεθνών εργατικών κινημάτων σε όλη την ιστορία. Πρέπει να έχουμε ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για να οργανώσουμε και ταξινομήσουμε την αυξανόμενη μάζα δεδομένων σχετικά με την οικονομική, πολιτική και ιδεολογική πραγματικότητα.

Πρέπει να έχουμε μια μέθοδο για την ανάλυση αυτών των δεδομένων, για να δούμε ποιο είναι πιο σημαντικό, ποιες πρέπει να είναι οι πρώτες και ποιες αργότερα, προκειμένου να τοποθετήσουμε σωστά τις δυνάμεις μας σε αυτό το μέτωπο εισδοχής. Ένα εννοιολογικό σχέδιο που θα μας επιτρέπει να συνδέουμε ένα πράγμα με το άλλο με μια συστηματική και συνεκτική τάξη είναι ζωτικής σημασίας για τους στόχους μας. Ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να είναι σε θέση να βρει παραδείγματα για το πώς θα ενεργήσουν χρησιμοποιώντας αυτές τις έννοιες για άλλους που δρουν σε άλλες πραγματικότητες.

Αλλά αυτό το έργο της γνώσης της χώρας μας πρέπει να το κάνουμε οι ίδιοι γιατί κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας.

Δεν προτείνουμε να εφεύρουμε θεωρητικά σχέδια από το μηδέν. Δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε μια νέα θεωρία και όλα τα παρακλάδια της. Ο λόγος γι' αυτό είναι η γενική καθυστέρηση του κινήματός μας και των εξειδικευμένων θεσμών του και η έλλειψη διαθεσιμότητάς μας να αναλάβουμε αυτό το καθήκον.

Ως εκ τούτου, πρέπει να λάβουμε τη θεωρία όπως αυτή είναι επεξεργασμένη, με κριτική ανάλυση. Δεν μπορούμε απλώς να δεχτούμε οποιαδήποτε θεωρία με τυφλά μάτια, χωρίς να την υποβάλουμε σε κριτική, σαν να ήταν ένα δόγμα.

Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε μια πλήρη μεταμόρφωση της χώρας μας και δεν θα υιοθετήσουμε ως τρόπο σκέψης μια θεωρία που δημιουργήθηκε από την αστική τάξη. Εάν έχουμε αστικές αντιλήψεις, θα σκεφτούμε ό,τι η μπουρζουαζία θέλει να σκεφτούμε.

Θέλουμε να μελετήσουμε και να σκεφτούμε για την Ουρουγουάη και την περιοχή ως επαναστάτες. Ως εκ τούτου, μεταξύ των στοιχείων που ανήκουν στα διάφορα σοσιαλιστικά ρεύματα, θα υιοθετήσουμε πάντα εκείνα τα στοιχεία που μας βοηθούν να κάνουμε ακριβώς αυτό: να σκεφτόμαστε και να αναλύουμε ως επαναστάτες, τη χώρα, την περιοχή και άλλες περιοχές και εμπειρίες.

Δεν θα υιοθετήσουμε μια θεωρία μόνο και μόνο επειδή είναι στη μόδα. Το να ζήσουμε επανειλημμένα "εισαγωγές" τις οποίες πίστευσαν άλλοι σε άλλες μεριές του κόσμου, σε άλλες εποχές, για άλλες καταστάσεις και προβλήματα, δεν είναι θεωρία. Μόνο οι τσαρλατάνοι το κάνουν αυτό.

Η θεωρία είναι ένα όργανο, ένα εργαλείο που εξυπηρετεί έναν σκοπό. Υπάρχει η παραγωγή των γνώσεων που πρέπει να παράγουμε. Το πρώτο πράγμα που μας ενδιαφέρει είναι το να γνωρίζουμε είναι η χώρα μας. Αν δεν είμαστε σε θέση να παράγουμε νέα χρήσιμη γνώση για την πολιτική μας πρακτική, η θεωρία είναι απολύτως άχρηστη, είναι μόνο ένα θέμα αδράνειας, για στείρα ιδεολογική πολεμική.

Κάποιος που αγοράζει ένα μεγάλο σύγχρονο μηχάνημα και αντί να εργάζεται σε αυτό οδεύει όλη την ημέρα μιλώντας γι’ αυτό, παίζει έναν κακό ρόλο, είναι ένας τσαρλατάνος. Ακριβώς όπως εκείνος που είχε το μηχάνημα διαθέσιμο και προτιμούσε να τα κάνει όλα με το χέρι, επειδή "έτσι γινόταν πριν ..."

Ορισμένες διαφορές μεταξύ της θεωρίας και της ιδεολογίας

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε μερικές διαφορές ανάμεσα σε αυτό που συνήθως ονομάζεται θεωρία και σε αυτό που ονομάζεται ιδεολογία.

Η θεωρία στοχεύει στην εκπόνηση εννοιολογικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται για να σκεφτούμε με αυστηρότητα και σε βάθος την συγκεκριμένη πραγματικότητα. Με αυτή την έννοια, μπορούμε να θεωρήσουμε τη θεωρία ως ισοδύναμη με μια επιστήμη.

Από την άλλη πλευρά, η ιδεολογία αποτελείται από στοιχεία μη επιστημονικού χαρακτήρα, τα οποία συμβάλλουν στη δυναμική της δράσης της, με βάση το γεγονός ότι, αν και έχουν σχέση με τις αντικειμενικές συνθήκες, δεν προκύπτουν αυστηρά από αυτές. Η ιδεολογία εξαρτάται από αντικειμενικές συνθήκες, αν και δεν καθορίζεται μηχανικά από αυτές.

Η βαθιά και αυστηρή ανάλυση μιας συγκεκριμένης κατάστασης, με τον πραγματικό και αντικειμενικό της τρόπο, είναι μια θεωρητική ανάλυση όσο το δυνατόν πιο επιστημονική. Η έκφραση των κινήτρων, η πρόταση των προσδοκιών, των ιδεωδών στόχων - όλα αυτά ανήκουν στον τομέα της ιδεολογίας.

Η θεωρία βελτιώνει και ορίζει τα στοιχεία της προετοιμασίας της πολιτικής δράσης, ενώ η ιδεολογία δίνει κίνητρα, παρορμήσεις και ρυθμίζει τους "ιδανικούς" στόχους και στυλ.

Μεταξύ της θεωρίας και της ιδεολογίας υπάρχει μια πολύ στενή σχέση, καθώς οι προτάσεις της δεύτερης βασίζονται και υποστηρίζονται από τα συμπεράσματα της θεωρητικής ανάλυσης. Η αποτελεσματικότητα μιας ιδεολογίας ως κινητήριας δύναμης για πολιτική δράση είναι εξίσου σταθερή με βάση τα συμπεράσματα της θεωρίας.

Η προσέγγιση της θεωρητικής εργασίας

Η θεωρητική δουλειά είναι πάντα ένα έργο που βασίζεται και υποστηρίζεται από τις πραγματικές διαδικασίες, σε αυτό που συμβαίνει στην ιστορική πραγματικότητα. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου ότι πρόκειται για έργο που βρίσκεται εξ ολοκλήρου στη σφαίρα της σκέψης, επομένως, δεν υπάρχουν έννοιες εκεί που να είναι πιο πραγματικές από άλλες.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε δύο βασικές προτάσεις:

Ξεκινώντας από αυτές τις βασικές διαβεβαιώσεις, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις ακριβείς εξελίξεις της θεωρητικής εργασίας, δηλαδή την προσπάθεια της γνώσης που καθοδηγείται από το σκοπό της απόκτησης αυστηρών επιστημονικών γνώσεων.

Η διάκριση γίνεται, από τη μια, μεταξύ της υπάρχουσας, συγκεκριμένης πραγματικότητας, μεταξύ των πραγματικών ιστορικών διαδικασιών και, από την άλλη, των διαδικασιών που αποκτώνται από τη γνώση και την κατανόηση αυτής της πραγματικότητας. Με άλλα λόγια, είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουμε τη διαφορά μεταξύ ύπαρξης και σκέψης, μεταξύ πραγματικότητας όπως είναι και τι μπορούμε να γνωρίζουμε γι’ αυτήν.

Η θεωρητική εργασία βασίζεται πάντα σε μια προκαθορισμένη πρώτη ύλη. Η θεωρία δεν εξέρχεται από την πραγματική συγκεκριμένη πραγματικότητα ως τέτοια, αλλά προέρχεται από πληροφορίες, δεδομένα και ιδέες αυτής της πραγματικότητας. Αυτό το πρωτογενές υλικό αντιμετωπίζεται, κατά τη διαδικασία της θεωρητικής εργασίας, από ορισμένες χρήσιμες έννοιες και ορισμένα μέσα σκέψης. Το προϊόν αυτής της διαδικασίας είναι η γνώση.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν μόνο πραγματικά, συγκεκριμένα και μοναδικά αντικείμενα (που καθορίζονται από ιστορικές καταστάσεις, καθορισμένες κοινωνίες, καθορισμένοι χρόνοι). Η διαδικασία της θεωρητικής εργασίας επιδιώκει να τα γνωρίσει.

Μερικές φορές η θεωρητική εργασία στοχεύει σε αφηρημένα αντικείμενα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, υπάρχουν μόνο στη σκέψη, αλλά είναι απαραίτητα μέσα, προϋπόθεση για να γνωρίσουν πραγματικά αντικείμενα (για παράδειγμα την έννοια των κοινωνικών τάξεων κλπ.). Στην παραγωγή γνώσης, μετατρέπεται η πρώτη ύλη (επιφανειακή αντίληψη της πραγματικότητας) σε ένα προϊόν (μια αυστηρή επιστημονική γνώση γι ‘αυτήν).

Ο όρος «επιστημονική γνώση» πρέπει να οριστεί στη σχέση του με την κοινωνική πραγματικότητα. Εφαρμόζεται στην πραγματικότητα, υπονοεί την κατανόησή του με αυστηρή ορολογία, την καλύτερη προσέγγιση στην πραγματικότητα όπως είναι.

Πρέπει να πούμε ότι αυτή η διαδικασία κατανόησης της κοινωνικής πραγματικότητας, όπως γίνεται και με οποιοδήποτε άλλο πραγματικό αντικείμενο μελέτης, είναι επιρρεπής σε ένα άπειρο θεωρητικό βάθος. Καθώς η φυσική, η χημεία και άλλες επιστήμες μπορούν να εμβαθύνουν απεριόριστα τις γνώσεις τους για τις πραγματικότητες που αποτελούν τους αντίστοιχους μαθησιακούς τους στόχους, με τον ίδιο τρόπο η κοινωνική επιστήμη μπορεί να εμβαθύνει επ’ αόριστον τη γνώση για την κοινωνική πραγματικότητα. Επομένως, είναι ανεπαρκές να περιμένουμε μια "τελική" γνώση της κοινωνικής πραγματικότητας για να αρχίσουμε να ενεργούμε πάνω σε αυτήν για να την αλλάξουμε. Θα είναι το ίδιο ανεπαρκής αν προσπαθήσουμε να την αλλάξουμε χωρίς βαθιά γνώση.

Η αυστηρή επιστημονική γνώση της κοινωνικής πραγματικότητας, της κοινωνικής διάρθρωσης, επιτυγχάνεται μόνο μέσω της επεξεργασίας πληροφοριών, στατιστικών δεδομένων κ.λπ., με τη βοήθεια εννοιολογικών μέσων, τα οποία έχουν δοκιμασθεί και ισχύουν. Μέσα από την πρακτική της θεωρητικής εργασίας επιδιώκουμε την παραγωγή αυτών των εννοιολογικών εργαλείων, κάθε φορά ακριβέστερων και πιο συγκεκριμένων, διαδικασία που μας οδηγεί στη γνώση της συγκεκριμένης πραγματικότητας του περιβάλλοντός μας.

Μόνο μέσα από μια επαρκή θεωρητική κατανόηση, βαθιά και επιστημονική, μπορούν να αναπτυχθούν ιδεολογικά στοιχεία (φιλοδοξίες, αξίες, ιδανικά κλπ.) που αποτελούν επαρκή μέσα για τη μετατροπή αυτής της κοινωνικής πραγματικότητας με τη συνοχή των αρχών και της αποτελεσματικότητας στην πολιτική πρακτική.

Πολιτική πράξη και γνώση της πραγματικότητας

Επομένως, μια αποτελεσματική πολιτική πρακτική απαιτεί: τη γνώση της πραγματικότητας (θεωρία), την αρμονική συμπόρευσή της με τις αντικειμενικές αξίες του μετασχηματισμού (ιδεολογία) και συγκεκριμένα πολιτικά μέσα για την επίτευξη τέτοιου μετασχηματισμού (πολιτική πρακτική). Τα τρία αυτά στοιχεία συγχωνεύονται σε μια διαλεκτική μονάδα που αποτελεί την προσπάθεια μετασχηματισμού που στοχεύει το κόμμα.

Κάποιος μπορεί να ρωτήσει: Πρέπει να περιμένουμε μια τελική θεωρητική εξέλιξη για να αρχίσουμε να δρούμε; Όχι. Η θεωρητική εξέλιξη δεν είναι ακαδημαϊκό πρόβλημα, δεν ξεκινά από το μηδέν. Γεννιέται, παρακινείται και αναπτύσσεται από την ύπαρξη ιδεολογικών αξιών και πολιτικής πρακτικής. Περισσότερο ή λιγότερο σωστά, περισσότερο ή λιγότερο λανθασμένα, αυτά τα στοιχεία υφίστανται ιστορικά πριν από τη θεωρία και παρακινούν την ανάπτυξή της.

Η ταξική πάλη υπήρχε πολύ πριν από τη θεωρητική της σύλληψη. Ο αγώνας των εκμεταλλευόμενων δεν περίμενε την επεξεργασία ενός θεωρητικού έργου. Η ύπαρξή του προηγείται της γνώσης γι’ αυτό, υπήρχε εκεί πριν γίνει γνωστός, πριν από τη θεωρητική ανάλυση της ύπαρξής της.

Ως εκ τούτου, από αυτή τη βασική κατάθεση, γίνεται θεμελιώδης και απαραίτητη η δράση, η άσκηση πολιτικής πράξης. Μόνο μέσω της [πράξης], μέσω της συγκεκριμένης ύπαρξής της στις καθορισμένες συνθήκες της ανάπτυξής της, μπορούμε να επεξεργαστούμε ένα χρήσιμο θεωρητικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που δεν είναι άχρηστη συσσώρευση αφηρημένων απόψεων με κάποια συνοχή στην εσωτερική λογική του, αλλά χωρίς καμία συνοχή με την ανάπτυξη των πραγματικών διαδικασιών. Για να θεωρηθούν αποτελεσματικά, είναι ακριβές να δράσουμε.

Μπορούμε να καταργήσουμε τη θεωρία με τη δικαιολογία της πρακτικής επείγουσας ανάγκης; Όχι. Μπορεί να υπάρχει, πρέπει να πούμε, μια πολιτική πράξη που βασίζεται αποκλειστικά σε ιδεολογικά κριτήρια, ως εκ τούτου, αβάσιμη ή ανεπαρκώς θεμελιωμένη σε επαρκή θεωρητική ανάλυση. Αυτό είναι κοινό στο περιβάλλον μας.

Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι, στην πραγματικότητά μας ή στην πραγματικότητα της περιοχής μας [Λατινικής] Αμερικής, υπάρχει μια επαρκής θεωρητική ανάλυση, δηλαδή μια επαρκώς κατανοητή κατανόηση, ούτε καν κοντά. Η διαπίστωση αυτή ισχύει και για την υπόλοιπη πραγματικότητα μας. Η θεωρία είναι μόνο στα αρχικά της στάδια. Ωστόσο, εδώ και δεκαετίες και δεκαετίες υπήρξαν αγώνες, μια αντιπαράθεση. Αυτή η κατανόηση δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην περιφρόνηση της θεμελιώδους σημασίας της θεωρητικής εργασίας.

Πρέπει να απαντήσουμε στην ερώτηση που τέθηκε προηγουμένως: Η προτεραιότητα είναι η πράξη, αλλά πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η πρακτική εξαρτάται από μια πιο αυστηρή γνώση της πραγματικότητας.

Σε μια πραγματικότητα όπως η δική μας, στον κοινωνικό σχηματισμό της χώρας μας, η θεωρητική εξέλιξη πρέπει να ξεκινήσει, όπως παντού, από μια ομάδα αποτελεσματικών θεωρητικών εννοιών, που θα λειτουργεί όσο το δυνατόν μαζικά, που θα αποτελέσει την πρώτη ύλη για θεωρητική ανάπτυξη.

Η μεμονωμένη βάση δεδομένων, η εξεταζόμενη σε κατάσταση απομόνωσης, χωρίς επαρκή θεωρητική εννοιολογική μεταχείριση, δεν αντιπροσωπεύει επαρκώς την πραγματικότητα. Απλώς διακοσμεί και εξαφανίζει τις ιδεολογίες στις οποίες λειτουργούν αυτά τα δεδομένα.

Οι αφηρημένες έννοιες, από μόνες τους, επαρκείς πληροφορίες, δεν δίνουν περαιτέρω γνώσεις για την πραγματικότητα.

Η θεωρητική δουλειά που γίνεται στη χώρα μας συνήθως κυμαίνεται ανάμεσα σε αυτά τα δύο λανθασμένα άκρα.

Για μια σχετική θεωρία και στρατηγική άρθρα συστήνουμε: “Especifismo: The Anarchist Praxis of Building Popular Movements and Revolutionary Organization in South America¨ (“Especifismo: Η Αναρχική Πρακτική της Δημιουργίας Λαϊκών Κινήσεων και Επαναστατική Οργάνωση στη Νότια Αμερική”), “For a Theory of Strategy by CAB (Brazil)” (”Για μια Θεωρία της Στρατηγικής από το CAB (Βραζιλία)”) και “The Problems Posed by the Concrete Class Struggle and Popular Organization” (“Τα Προβλήματα που θέτει η Συγκεκτιμένη Ταξική Πάλη και η Λαϊκή Οργάνωση”). Για μια σύγχρονη ανάλυση των ΗΠΑ από την αναρχική Ομοσπονδία Black Rose / Rosa Negra, συνιστούμε το κείμενο “Below and Beyond Trump: Power and Counter Power "που γράφτηκε το 2017.

*Αγγλική μετάφραση: Pedro Ribeiro (2009, Amanecer: For A Popular Anarchism, California), αναθεωρημένη μετάφραση Gabriel Ascui (2018, SOL, Chile). Ελληνική μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

Related Link: http://blackrosefed.org/huerta-grande/?fbclid=IwAR1y_VBErNv1z5eDrtK1LmSY1MLxkA6QG4M9dfzAd7uC_GrMuHhxjKX3WmU
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]