Benutzereinstellungen

Kommende Veranstaltungen

Διεθνή | Φύλο

Keine kommenden Veranstaltungen veröffentlicht

Θεσμικός και ελευθεριακός φεμινισμός

category Διεθνή | Φύλο | Γνώμη / Ανάλυση author Saturday March 14, 2020 20:28author by Dmitri - 1 of Anarkismo Editorial Group Report this post to the editors

Δέκα διαφορές

Δέκα διαφορές μεταξύ θεσμικού και ελευθεριακού φεμινισμού
Με βάση το πρωτότυπο κείμενο στα ισπανικά, μεταφράσαμε και συμπληρώσαμε το κείμενο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην οποία ζούμε και λειτουργούμε.
87745809_3010001099044537_1055452079432138752_n.jpg

Δέκα διαφορές μεταξύ θεσμικού και ελευθεριακού φεμινισμού

Με βάση το πρωτότυπο κείμενο στα ισπανικά, μεταφράσαμε και συμπληρώσαμε το κείμενο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην οποία ζούμε και λειτουργούμε.

Ο θεσμικός φεμινισμός αναζητά την προστασία των γυναικών μέσω της εξουσιαστικής κρατικής μηχανής, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων. Οι ελευθεριακές φεμινίστριες προωθούν την αυτοάμυνα των γυναικών αλληλέγγυα και συλλογικά απέναντι σε κάθε μορφή έμφυλης βίας.

Ο θεσμικός φεμινισμός επιδιώκει κάθε γυναίκα να ανταγωνίζεται με ίσες ευκαιρίες και να πληρώνεται ανάλογα τα ατομικά της προσόντα. Αντιθέτως, Οι ελευθεριακές φεμινίστριες αγωνίζονται ώστε κάθε άτομο να αναπτύσσεται μέσα από την αλληλεγγύη και την ισότητα και να ικανοποιούνται οι ανάγκες του (από το καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του, στο καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του).

Ο θεσμικός φεμινισμός επιδιώκει την συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις εξουσίας, σε κοινοβούλιο και στρατό, στην κορυφή της διεύθυνσης καπιταλιστικών εταιρειών και στην στελέχωση κυβερνητικών επιτελείων. Οι ελευθεριακές φεμινίστριες επιδιώκουν την κατάργηση κάθε ιεραρχικής δομής. Για αυτό και ταυτόχρονα τάσσονται ενάντια σε κράτος, μιλιταρισμό και κυβέρνηση.

Ο θεσμικός φεμινισμός ισχυρίζεται ότι η ισότητα των φύλων είναι ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να κατοχυρωθεί από το κράτος. Οι ελευθεριακές φεμινίστριες κάνουν ξεκάθαρο ότι το κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει και να παρέχει ισότητα, καθώς η ισότητα δεν προκύπτει μέσα από την ιεραρχία της κοινωνίας, που αναπαράγει τον κάθετο και εξουσιαστικό μηχανισμό του κράτους.

Ο θεσμικός φεμινισμός δημιουργεί «φεμινιστική συνείδηση πολίτη», δηλαδή ένα σύνολο πρακτικών και αντιλήψεων που διαμορφώνουν ένα υπάκουο υποκείμενο μπροστά στις δημοκρατικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ο ελευθεριακός φεμινισμός χτίζει «φεμινιστική ταξική συνείδηση», που αποτελείται από ελευθεριακές αξίες και σκοπούς, με στόχο την κατάργηση των σχέσεων εξουσίας και την αντικατάστασή τους με σχέσεις ελευθερίας και ισότητας.

Ο θεσμικός φεμινισμός επιμένει να εξηγεί τον φεμινισμό ιστορικά σε «κύματα» («Πρώτο κύμα», «Δεύτερο κύμα», «Τρίτο κύμα» κ.α), αγνοώντας και λογοκρίνοντας τον φεμινισμό της εργατικής τάξης, του αναρχισμού και της κοινότητας (ο κοινοτικός φεμινισμός είναι ρεύμα φεμινισμού που αφορά γυναίκες ιθαγενών φυλών και θέτει ζητήματα που ο φεμινισμός των λευκών των μεσοστρωμάτων παραβλέπει). Οι ελευθεριακές φεμινίστριες, χωρίς να παραβλέπουν την θεωρητική και διαχρονική συνεισφορά του θεσμικού φεμινισμού, ενδυναμώνονται πάνω απ’ όλα από τους ιστορικούς αγώνες γυναικών από τις τάξεις των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων.

Οι φιλελεύθερες φεμινίστριες θέλουν έναν «πράσινο, ευγενικό και συμπεριληπτικό» καπιταλισμό. Οι ελευθεριακές φεμινίστριες εναντιώνονται στον καπιταλισμό και σε όλες τις μορφές καταπίεσης είτε οικονομικής, είτε πολιτικής, είτε πολιτισμικής. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να υπάρξει ούτε οικολογικός, ούτε ευγενικός απέναντι στη ζωή, ούτε συμπεριληπτικός.

Οι θεσμικές φεμινίστριες συνδέονται με ιεραρχικές δομές και κοινοβουλευτικά κόμματα. Προωθούν την εκλογική ανάθεση και τη συμμετοχή των γυναικών στη κρατική πολιτική. Οι ελευθεριακές φεμινίστριες οργανώνονται ισότιμα, οριζόντια και αλληλέγγυα και ασκούν την άμεση δράση χωρίς ανάθεση και ιεραρχία.

Ο θεσμικός φεμινισμός θεωρεί ότι οι νόμοι που θα θεσπίσουν την ισότητα των φύλων, θα κάνουν πιο «φεμινιστική» την ιεραρχική δόμηση του καπιταλισμού. Οι ελευθεριακές φεμινίστριες βλέπουν τον αντιπατριαρχικό αγώνα, όχι ως κατάκτηση μιας «ισότιμης» θέσης στην κυριαρχία μαζί με τους άντρες κρατιστές, αλλά ως κατάργηση κάθε σχέσης επιβολής.

Οι θεσμικές φεμινίστριες θέλουν ο άντρας να μοιράζεται τις δουλειές στο σπίτι και να συμπληρώνει τη γυναίκα μέσα από τους κανόνες του δίπολου «άντρας-γυναίκα». Οι ελευθεριακές φεμινίστριες αμφισβητούν ριζοσπαστικά την ετεροκανονικότητα (και το σύνολο των κανόνων του διπόλου φύλου), την δομή της πατριαρχικής οικογένειας και την αντίληψη περί «αγάπης» που την συντηρεί.

*Πηγή: noticiasyanarquia.blogspot.com

**Ελληνική μετάφραση και δημοσίευση: https://fuerzafemeninavolos.home.blog/2020/03/07/10-differences-state-and-libertarian-feminism/

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Διεθνή | Φύλο | gr

Sat 20 Apr, 06:31

browse text browse image

transacg.jpg imageΔικαιώματα των τρα&#... 18:02 Mon 22 Nov by Anarchist Communist Group 0 comments

Το “διαίρει και βασίλευε” έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και καιρό ως εργαλείο, για να μας υποτάξει. To Anarchist Communist Group επιδιώκει την ενότητα της εργατικής τάξης, διότι οι αγώνες μας επιτάσσουν τη συσπείρωση και την αλληλεγγύη, προκειμένου να είναι συνολικοί, στην κατεύθυνση της επαναστατικής κοινωνικής αλλαγής και της δημιουργίας μιας κοινωνίας στην οποία η εκμετάλλευση θα καταργηθεί και όλοι οι πόροι θα είναι κοινοί.

stonewallgreek.jpg imageΗ ελευθερία και η ισ... 04:28 Tue 29 Jun by Αναρχοκομμουνιστικές οργανώσεις 0 comments

Η ελευθερία και η ισότητα δεν τίθενται προς διαπραγμάτευση! Στις 28 Ιουνίου του 1969 αστυνομικοί έφτασαν στο Stonewall Inn στη Νέα Υόρκη. Αυτό το μπαρ είναι γνωστό στις γκέι, λεσβιακές, μπάι και τρανς κοινότητες, επειδή αποτελεί έναν ανοικτό χώρο υποδοχής των κοινωνικά περιθωριοποιημένων. Ως συνήθως, η αστυνομία χάλασε το πάρτι.

8mgreek.png imageΕνάντια στην πατρι&#... 03:04 Mon 08 Mar by Διάφορες αναρχικές οργανώσεις 0 comments

Σήμερα, 8 Μαρτίου, τιμούμε τη Διεθνή Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, μια ιστορική ημερομηνία κατά την οποία εγείρουμε τον αγώνα για τα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και σεξουαλικά δικαιώματα των γυναικών, των λεσβιών και των τρανς των καταπιεσμένων τάξεων. Σήμερα σκοπεύουμε να θέσουμε τέλος στη συστηματική βία της πατριαρχίας και να στηρίξουμε τον επαναστατικό εργατικό, λαϊκό και αντι-αποικιοκρατικό αγώνα. Κατόπιν πρότασης από ομάδα σοσιαλιστών γυναικών στα πλαίσια του Β’ Διεθνούς Συνεδρίου Σοσιαλιστών Γυναικών που πραγματοποιήθηκε το 1910 στην Κοπεγχάγη, η ημερομηνία αυτή είχε αρχικά ως σκοπό την προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών. Αργότερα η 8η Μάρτη έγινε ημέρα αγκιτάτσιας, κινητοποίησης, διαδήλωσης και απεργίας για τη ζωή και την ελευθερία των γυναικών και των ετεροκανονικών έμφυλων ταυτοτήτων σε όλο τον κόσμο.

8march300x169.jpg image8 Μάρτη: Ενάντια στην... 03:52 Thu 08 Mar by Aναρχική Συλλογικότητα mⒶnifesto 0 comments

Στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη, οι εργάτριες στον τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κατέβηκαν σε απεργία για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών. Δυο χρόνια αργότερα, οι ίδιες εργάτριες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους. Το 1908 στους δρόμους της Νέας Υόρκης διαδήλωσαν 15.000 εργάτριες, ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.

imageΓια τον Άνθρωπο, Άνδ... Dec 09 by Joseph Déjacque 1 comments

Ο Αναρχισμός έχει κατηγορηθεί ότι υποθάλπει ή ότι έχει αγνοήσει την Πατριαρχία. Αρκετές από αυτές τις κατηγορίες είναι αληθείς φωτογραφικά, αλλά αδικούν το Αναρχικό κίνημα συνολικά, διότι από την απαρχή της Ιδέας υπήρξαν φωνές που ζητούσαν το αυτονόητο: ότι η χειραφέτηση δεν είναι θέμα φύλου, ούτε ότι οι άντρες έχουν προτεραιότητα στην Ελευθερία. Ο πρώιμος αναρχοκομμουνιστής Joseph Déjacque (Ζοζέφ Ντεζάκ), ο πρώτος που χρησιμοποίησε την λέξη «ελευθεριακός», μαθητής του Pierre-Joseph Proudhon, γράφει μια οργισμένη επιστολή στον Δάσκαλο το 1857.

imageΤέχνη, φεμινισμός κ&... Feb 25 by Dmitri (republishing) 0 comments

Η συμμετοχή γυναικών καλλιτεχνών, που μεταξύ άλλων απευθύνουν ερωτήματα σχετικά με τους κοινωνικούς ρόλους και τις έμφυλες επιτελέσεις, με έργα τους σε μεγάλες διοργανώσεις και εκθέσεις σημαντικών ιδρυμάτων είναι πλέον γεγονός ακόμη και στην ελληνική εικαστική πραγματικότητα, η οποία με επιδεικτική καθυστέρηση ακολούθησε τις διεθνείς εξελίξεις

imageΦεμινισμός, Διαθεμ&#... Jan 05 by Dmitri (republishing) 0 comments

Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι το σώμα δεν είναι συνδεδεμένο με την ιδιωτική σφαίρα ή τον εαυτό -όπως υποστηρίζει η Δυτική αντίληψη για το αυτόνομο άτομο-, αλλά ότι είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τις υλικές εκφράσεις της κοινότητας και του δημόσιου χώρου. Με αυτή την έννοια, το σωματικό και το κοινωνικό δεν διαχωρίζονται ξεκάθαρα, αλλά υπάρχει αυτό που ονομάζεται “κοινωνική σάρκα” [Wendy Harcourt και Arturo Escobar].

imageΑναρχία σημαίνει ε&#... Nov 07 by Dmitri (republishing) 0 comments

Μια αφίσα για ένα φεστιβάλ οικονομικής στήριξης σε συλληφθέντες αντιφασίστες ανακινεί, μάλλον επίτηδες, θαμμένες ιστορίες στις μνήμες του αντιεξουσιαστικού/αναρχικού κινήματος στη Γαλλία. Ιστορίες που τραυμάτισαν τα άτομα που τις βίωσαν και που είχαν αντίκτυπο στις ζωές τους. Έθεσαν επίσης σε προβληματισμό τον κόσμο που τις έμαθε. Η αφίσα η ίδια, η επιλογή του καλλιτέχνη που τη δημιούργησε, αλλά και η αντίδραση στη μετέπειτα κριτική που έγινε, είναι ενδεικτικές των πατριαρχικών λογικών/λόγων/νοοτροπιών, αλλά και των πατριαρχικών τρόπων οργάνωσης, αναπαράστασης και απεικόνισης που εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και μέσα στα αντιεξουσιαστικά/αναρχικά/αυτόνομα κινήματα. Και όχι μόνο στη Γαλλία.

imageΦεμινισμός, Διαθεμ&#... Aug 28 by Abbey Volcano & J. Roger 0 comments

Κριτική στους φιλελεύθερους τρόπους θέασης της “διαθεματικότητας” και σκιαγράφηση μιας αναρχικής προσέγγισης με βάση την ταξική πάλη.

more >>

imageΔικαιώματα των τρα&#... Nov 22 0 comments

Το “διαίρει και βασίλευε” έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και καιρό ως εργαλείο, για να μας υποτάξει. To Anarchist Communist Group επιδιώκει την ενότητα της εργατικής τάξης, διότι οι αγώνες μας επιτάσσουν τη συσπείρωση και την αλληλεγγύη, προκειμένου να είναι συνολικοί, στην κατεύθυνση της επαναστατικής κοινωνικής αλλαγής και της δημιουργίας μιας κοινωνίας στην οποία η εκμετάλλευση θα καταργηθεί και όλοι οι πόροι θα είναι κοινοί.

imageΗ ελευθερία και η ισ... Jun 29 0 comments

Η ελευθερία και η ισότητα δεν τίθενται προς διαπραγμάτευση! Στις 28 Ιουνίου του 1969 αστυνομικοί έφτασαν στο Stonewall Inn στη Νέα Υόρκη. Αυτό το μπαρ είναι γνωστό στις γκέι, λεσβιακές, μπάι και τρανς κοινότητες, επειδή αποτελεί έναν ανοικτό χώρο υποδοχής των κοινωνικά περιθωριοποιημένων. Ως συνήθως, η αστυνομία χάλασε το πάρτι.

imageΕνάντια στην πατρι&#... Mar 08 Διάφορες αναρχικές οργανώσεις 0 comments

Σήμερα, 8 Μαρτίου, τιμούμε τη Διεθνή Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, μια ιστορική ημερομηνία κατά την οποία εγείρουμε τον αγώνα για τα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και σεξουαλικά δικαιώματα των γυναικών, των λεσβιών και των τρανς των καταπιεσμένων τάξεων. Σήμερα σκοπεύουμε να θέσουμε τέλος στη συστηματική βία της πατριαρχίας και να στηρίξουμε τον επαναστατικό εργατικό, λαϊκό και αντι-αποικιοκρατικό αγώνα. Κατόπιν πρότασης από ομάδα σοσιαλιστών γυναικών στα πλαίσια του Β’ Διεθνούς Συνεδρίου Σοσιαλιστών Γυναικών που πραγματοποιήθηκε το 1910 στην Κοπεγχάγη, η ημερομηνία αυτή είχε αρχικά ως σκοπό την προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών. Αργότερα η 8η Μάρτη έγινε ημέρα αγκιτάτσιας, κινητοποίησης, διαδήλωσης και απεργίας για τη ζωή και την ελευθερία των γυναικών και των ετεροκανονικών έμφυλων ταυτοτήτων σε όλο τον κόσμο.

image8 Μάρτη: Ενάντια στην... Mar 08 0 comments

Στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη, οι εργάτριες στον τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κατέβηκαν σε απεργία για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών. Δυο χρόνια αργότερα, οι ίδιες εργάτριες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους. Το 1908 στους δρόμους της Νέας Υόρκης διαδήλωσαν 15.000 εργάτριες, ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.

© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]