Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Διεθνή

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Kommende Veranstaltungen

Διεθνή | Αναρχική Ιστορία

Keine kommenden Veranstaltungen veröffentlicht

1η Αυγούστου 1993 έφυγε ο Abraham Guillén

category Διεθνή | Αναρχική Ιστορία | Νέα author Samstag August 01, 2020 15:57author by Dmitri - MACG (personal capacity)author email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Την 1η Αυγούστου 1993, πριν από 27 χρόνια, πέθανε στη Μαδρίτη ο Abraham Guillén Sanz (Αβραάμ Γκιγέν Σανθ), δάσκαλος, μαχητής στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο και ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του σύγχρονου αναρχισμού.
guillen.jpg

Σαν σήμερα, 1 Αυγούστου, το 1993, έφυγε ο Abraham Guillén

Την 1η Αυγούστου 1993, πριν από 27 χρόνια, πέθανε στη Μαδρίτη ο Abraham Guillén Sanz (Αβραάμ Γκιγέν Σανθ), δάσκαλος, μαχητής στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο και ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του σύγχρονου αναρχισμού.

Ο Abraham Guillén γεννήθηκε το 1913 στην Γκουαδαλαχάρα, στην Ισπανία. Νεαρός εργάστηκε στον αγροτικό τομέα, όταν εντάχθηκε στην Ελευθεριακή Νεολαία (FIJL). Λιγο μετά έγινε μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CNT), ενώ άρχισε να συμμετέχει και στην Αναρχική Ομοσπονδία Ιβηρικής (FAI). Όταν η Επανάσταση και ο Εμφύλιος Πόλεμος ξεκίνησαν στην Ισπανία, θα είναι ένας από τους υπεύθυνους του Σώματος Στρατού υπό την ηγεσία του Cipriano Mera, αποκτώντας σημαντική εμπειρία στις τακτικές του ανταρτοπολέμου.

Θα τεθεί υπό κράτηση από τα όργανα του φρανκικού καθεστώτος, προς το τέλος του Εμφυλίου, στο λιμάνι του Αλικάντε, και θα καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 20 ετών. Στέλνεται στο Añover de Tajo από όπου δραπετεύει το 1942. Στην εξορία, καλείται να συμμετάσχει στην ηγεσία της εξόριστης CNT, αλλά συνελήφθη εκ νέου το 1943 και μεταφέρθηκε στη φυλακή Carabanchel. Θα αποδράσει ξανά την Πρωτοχρονιά του 1944. Καταφεύγει και κρύβεται αρχικά στη Γαλλία και στη συνέχεια εγκαθίσταται στη Λατινική Αμερική.

Στην Αργεντινή, θα εργαστεί ως καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, στη Σχολή Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Μπουένος Άιρες, ενώ θα συνεργαστεί στενά με τον πολιτικό και διανοούμενο John William Cooke. Με το πραξικόπημα του Aramburu, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται το 1961 ως κατηγορούμενος για την οργάνωση των ανταρτών Uturuncos στο Santiago del Estero, αλλά αποφυλακίζεται το 1962.

Με την απελευθέρωσή του εγκαθίσταται, ζητώντας και παίρνοντας πολιτικό άσυλο, στην Ουρουγουάη, όπου θα ενισχύσει τους δεσμούς του και θα συμμετάσχει στην Αναρχική Ομοσπονδία Ουρουγουάης (FAU) καθώς και στο κίνημα των Τουπαμάρος. Σύμφωνα με την CIA, εκτός από τους Τουπαμάρος, ο Guillén είχε συμμετοχή και σε αντάρτικα κινήματα στη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Παραγουάη. Ωστόσο, αν και συνεργάστηκε με μαρξιστικής κατεύθυνσης ένοπλες οργανώσεις, η κύρια ενασχόλησή του ήταν με την οργάνωση OPR-33, το ένοπλο τμήμα της FAU.

Στο μεταξύ, μέχρι τότε, ο Guillén θα έχει ήδη επεξεργαστεί και γράψει σημαντικά έργα σχετικά με τη δυναμική των αντάρτικων της Λατινικής Αμερικής, των λαϊκών κινημάτων και της αντιιμπεριαλιστικής αντίστασης στην ήπειρο. Σε αντίθεση με το πνεύμα εξτρεμισμού που διαπνέουν τις περισσότερες επαναστατικές οργανώσεις της ηπείρου, θα επικεντρώσει τις προσεγγίσεις του στον ένοπλο αγώνα αλλά με βάση την πρόοδο του μαζικού κινήματος και των εργατικών αγώνων στα κύρια αστικά κέντρα της Λατινικής Αμερικής. Με τις θεωρητικές του αναζητήσεις, ο Guillén θα προσφέρει ανεκτίμητη συνεισφορά στο επαναστατικό κίνημα όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του ιμπεριαλισμού, της διεθνούς οικονομίας και της αυτοδιευθυνόμενης οικονομίας και το σοβιετικό καπιταλισμό, μεταξύ άλλων.

Πέθανε στη Μαδρίτη το 1993 αφήνοντας μια τεράστια κληρονομιά διδαγμάτων σχετικά με την αντίσταση στο καπιταλιστικό σύστημα και τον ιμπεριαλισμό.

Ελάχιστα έργα του Guillén έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά. Εδώ υπάρχει μια μπροσούρα σχετικά με την αυτοδιεύθυνση κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Επανάστασης: https://libcom.org/hist…/abraham-guillen-anarchist-economics

Για την κολλεκτιβίστικη αναρχική οικονομία: https://zabalazabooks.files.wordpress.com/…/principles_of_l…

Μια εκτίμηση της δράσης της FAU και της OPR-33;
https://libcom.org/…/federacion-anarquista-uruguaya-fau-cri…

Άλλα βιβλία και κείμενά του στα Αγγλικά και Ισπανικά: https://thefreeonline.wordpress.com/2018/01/09/abraham-guillen-revolutionary-pdf-downloads/

Στην Ελληνική γλώσσα έχει κυκλοφορήσει μόνο το βιβλίο “Ισπανικός Εμφύλιος 1936-1939 - τα στρατηγικά λάθη των δημοκρατικών” από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων, Αθήνα, 2017, σε μετάφραση Κώστα Παναγιωτίδη.

*Επιμέλεια: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”

Διεθνή | Αναρχική Ιστορία | Νέα | gr

So 29 Nov, 09:44

browse text browse image

1.jpg imageΈνα πολύ καλό βιβλί&... 13:18 Sa 24 Jan by Dmitri 0 comments

Πέτρος Πέτκας, "Δικτατορία του προλεταριάτου" και "Εργατικά συμβούλια": Ασύμβατες έννοιες Τιμή : 6 ευρώ - Σελ. 85

textΚυκλοφορεί το βιβλ&#... 18:47 Mo 21 Mai by M.Schmidt-Lucien van der Walt 0 comments

Μια ριζοσπαστική νέα εργασία σχετικά με την αναρχική και συνδικαλιστική θεωρία και ιστορία.

textAlcatraz – Το νησί του διαβό&#... 10:47 Fr 16 Mär by KSL 0 comments

«Experiences of a Conscientious Objector in America during the First Wolrd War» του Philip Grosser, από την KSL

textΠόλεμος και Επανάσ&#... 14:14 Mi 26 Jul by KSL 0 comments

«Πόλεμος και Επανάσταση. Το Ουγγρικό αναρχικό κίνημα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Κομμούνα της Βουδαπέστης (1919)». Νέα μπροσούρα της KSL.

textPaul Avrich (1931-2006) 12:52 Fr 24 Feb by Marianne Enckell από τη CIRA 0 comments

Χωρίς αυτόν ένα μεγάλο μέρος της μνήμης του κινήματός μας θα χανόταν.

imageΟ αναρχικός Aron Davidovich Baron Feb 10 by Nick Heath* 0 comments

Ο Aron Davidovich Baron γεννήθηκε το 1891 στο χωριό Hlynets στην επαρχία Κιέβου στην Ουκρανία σε μια φτωχή εβραϊκή οικογένεια. Εργάστηκε ως αρτοποιός. Είχε γίνει αναρχικός στα σχολικά του χρόνια. Γύρω στο 1906 ασχολήθηκε με την επαναστατική δραστηριότητα στο πλαίσιο της Ένωσης Αρτοποιών Κιέβου. Συνελήφθη και εξορίστηκε το 1907. Μαζί με τη σύζυγό του Fanya κατέφυγαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εδώ ενεργοποιήθηκε στο πλαίσιο της Russian Workers Union (Ρωσική Ένωση Εργαζομένων) και των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου (IWW) από το 1912. Υπήρξε συν-συντάκτης της αναρχικής εφημερίδας “Alarm” του Σικάγου από το 1915, με την Lucy Parsons επίσης, ενώ έγραφε και στην εφημερίδα της Ρωσικής Ένωσης Εργαζομένων “Voice of Labour “ (“Φωνή της Εργασίας”). Συμμετείχε ενεργά σε δραστηριότητες στις κοινότητες των Εβραίων και Ρώσων εργαζομένων. Αρκετές φορές συνελήφθη για σύντομες περιόδους. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των ανέργων το 1915, ο Aron και η Fanya ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και κάποια στιγμή χτυπήθηκαν σοβαρά από την αστυνομία.

imageLola Ridge, Αναρχική και ποι&#... Jan 31 by Dmitri 0 comments

Η Lola Ridge υπήρξε κοντινή φίλη της Emma Goldman και άλλων γνωστών αναρχικών καθώς και γνωστών συγραφέων και ποιητών όπως των William Carlos Williams, Kenneth Rexroth και Marianne Moore. Σε αντίθεση με αρκετούς ριζοσπάστες συγγραφείς του καιρού της είχε ιδίαν αντίληψη και αυθντική εμπειρία από τη ζωή της εργατικής τάξης, την οποία απέκτησε από νεαρή ηλικία κατά τη διάρκεια της παραμονής της στα χωριά και τις μικρές κωμοπόλεις των ανθρακωρύχων στις δυτικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας. Αλλά, πάνω από όλα, αφιερώθηκε στη σύνδεση της avant-garde λογοτεχνίας με την πολιτική δράση.

imageΓια την επαναστατι&#... Nov 22 by Νέστωρ Μαχνό 0 comments

Γι’ αυτό μιλώ για μια οργάνωση αναρχικών που να στηρίζεται πάνω στην αρχή της συντροφικής πειθαρχίας. Μια τέτοια οργάνωση θα οδηγούσε στον απαραίτητο εκείνο συντονισμό όλων των ζωντανών δυνάμεων του αναρχισμού στη χώρα και θα βοηθούσε τους αναρχικούς να καταλάβουν τη θέση που τους ανήκει στον σπουδαίο αγώνα της εργασίας ενάντια στο κεφάλαιο. Μόνο κατ' αυτό τον τρόπο μπορεί η ιδέα του αναρχισμού να κερδίσει μαζική υπόσταση και να μην παραμένει αποδυναμωμένη.

imageAνάμεσα στο Εγώ και τ... Nov 18 by Κώστας Δεσποινιάδης 0 comments

Όπως και να έχει, οι αναρχικοί άλλοτε ως φορείς συλλογικότητας, άλλοτε ως απεγνωσμένοι «ελεύθεροι σκοπευτές» τροφοδότησαν και τροφοδοτούν την κοινωνία με όλους εκείνους τους σπόρους αμφισβήτησης, εξέγερσης, γκρεμίσματος ειδώλων και προκαταλήψεων, άνοιξαν με υπομονή και ανυπολόγιστο κόστος όλες εκείνες τις κρίσιμες ρωγμές ελευθερίας από τον άτεγκτο, σιδερένιο κλουβί στο οποίο μετέτρεψε την κοινωνία το κράτος και ο καπιταλισμός.

imageΜ. Μπακούνιν: Διαχρο... Jul 12 by Αργύρης Αργυριάδης 0 comments

«Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι ο πρώτος ανθρώπινος νόμος. Η ελευθερία ο δεύτερος»

. Αν και ο όρος Αναρχισμός ως όρος συνδέεται ξεκάθαρα ως σύνολο πολιτικών ιδεών μονάχα όταν το διακήρυξε περίτρανα ("Είμαι Αναρχικός!") ο Προυντόν στο πολύ σημαντικό έργο του «Τι είναι ιδιοκτησία», αναμφίβολα ένας από τους πιο σημαντικότερους εκφραστές του κλασικού αναρχισμού της νεωτερικότητας είναι ο Μιχαήλ Μπακούνιν. Συμπληρώνονται φέτος 143 χρόνια από τον θάνατό του και στο κείμενο αυτό θα προσπαθήσω να συνοψίσω τις επαναστατικές ιδέες του και την διαχρονικότητα τους στο σήμερα.

more >>

textΤο Διεθνές Αναρχικ&#... Nov 30 Anarkismo 0 comments

Η πλέον πρόσφατη μπροσούρα της FdCA στη σειρά «Μελέτες για μια Ελευθεριακή Εναλλαγή» («Studies for a Libertarian Alternative») στην αγγλική γλώσσα είναι τώρα διαθέσιμη και στο διαδίκτυο.

image23 Αυγούστου 1927: Σάκο κα... Aug 23 Anarkismo 0 comments

80 πριν, η Πολιτεία της Μασαχουσέτης και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δολοφόνησαν τους Nicola Sacco και Bartolomeo Vanzetti στην ηλεκτρική καρέκλα

textΠαρουσίαση ιστορι ... Dez 30 0 comments

Σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε μια θεματική ενότητα για τους νέους τρόπους έρευνας για τον αναρχισμό και τον επαναστατικό συνδικαλισμό.

textΑυτή η 19η Ιούλη στην ... Jul 21 FdCA 0 comments

Το ελευθεριακό κομμουνιστικό πρόγραμμα που πρότειναν οι Ισπανοί αναρχικοί έγινε πραγματικότητα, πάνω απ’ όλα, χάρη κυρίως στις συλλογικές προσπάθειες των προλεταρίων

© 2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]