Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Ρωσία / Ουκρανία / Λευκορωσία

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Alexei Alexeivich Olonetsky (1893-1964)

category Ρωσία / Ουκρανία / Λευκορωσία | Αναρχική Ιστορία | Γνώμη / Ανάλυση author Saturday November 28, 2020 16:46author by Nick Heath Report this post to the editors

Alexei Alexeivich Olonetsky (1893-1964) ή Sadikov, Sadikov-Olonetsky - «Ένας πολύ μορφωμένος επιστήμονας, ένας θαυμάσιος εκπρόσωπος της προηγμένης Ρωσικής διανόησης στα τέλη του 19ου - αρχές του 20ού αιώνα. Από το A. Kuprava. Άνθρωποι: Χρόνος και ζωή. - Sukhum, 2010.
alexei_alexeivich_olonetsky.jpg

Ο Alexei Olonetsky γεννήθηκε στη ρωσική πόλη Penza το 1893. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο του Saratov το 1911 και στη συνέχεια σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης. Εδώ έγινε ριζοσπάστης.

Από το 1915 έως το 1917 εργάστηκε ως στατιστικολόγος στην Κεντρική Διοίκηση Απογραφής στη Γεωργία. Ήταν εκπρόσωπος στο 2ο Πανρωσικό Συνέδριο Σοβιετικών Εργατών Στρατιωτών στις 7-9 Νοεμβρίου 1917.

Το 1919 ήταν Μαξιμαλιστής Σοσιαλιστής Επαναστάτης, αλλά τον επόμενο χρόνο πέρασε στους αναρχικούς.

Δραστηριοποιήθηκε στο αναρχικό υπόγειο κίνημα στην Οδησσό ενάντια στις αντεπαναστατικές δυνάμεις του Ντενίκιν. Ως μέλος της Συνομοσπονδίας Ναμπάτ, συμμετείχε στο Τρίτο Συνέδριο στο Χάρκοβο το Σεπτέμβρη του 1920, όπου εξελέγη στη γραμματεία του.

Ήταν ένας από τους αναρχικούς της Ναμπάτ που συνελήφθη από την Τσεκά στο Χάρκοβο στις 25 Νοέμβρη1920 και στάλθηκε σε φυλακή της μυστικής αστυνομίας. Στη συνέχεια μετήχθη στη Μόσχα, όπου πέρασε από την Εσωτερική Φυλακή της Τσεκά και ακολούθως στις φυλακές Μπουτύρκι και Ορλόφσκ στο Ορέλ, και τη φυλακή απομόνωσης πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος στο Βλαντιμίρ. Ήταν ένας από τους αναρχικούς, μαζί με τους Όλγα Ταρατούτα, Φάνια Μπαρόν, Άρον Μπαρόν, Νταβίντ Κογκάν, Μαρκ Μράτσνι και Αλεξάντερ Γκιουέφσκι που απελευθερώθηκαν από τη φυλακή για να παρευρεθούν στην κηδεία του Κροπότκιν στις 13 Φλεβάρη 1921 και πιθανότατα εμφανίζεται σε κινηματογραφικό πλάνο της κηδείας. Ο αναρχικός Anton Gorelik σοκαρίστηκε από την εμφάνισή του, χαρακτηρίζοντάς την ως ιδιαίτερα τρομερή, λόγω της αγαλματένιας haggard εμφάνισής του και των μακρών ατημέλητων μαλλιών του, ω αποτέλεσμα της κακής μεταχείρισης του από την Τσεκά.

Μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικης εργασίας στο Χάρκοβο, όπου συμμετείχε σε μια σειρά απεργιών πείνας. Απελευθερώθηκε το Νοέμβρη του 1922, αλλά συνελήφθη ξανά στις 14 Νοέμβρη 1923, στο Πέτρογκραντ. Πέρασε τέσσερις μήνες στην εκεί φυλακή και στη συνέχεια μετήχθη στη φυλακή σκληρής εργασίας στο Yaroslav.

Στις 21 Φλεβάρη 1924 καταδικάστηκε σε τρία χρόνια στα στρατόπεδα στα νησιά Solovetsky, τα οποία ήταν εξουσιοδοτημένα από τους Λένιν, Τρότσκι, Ντζερζίνσκι, Στάλιν, Τσιτσερίν κ.ά. το 1923. Έφτασε εκεί μετά από ένα μακρύ ταξίδι σε διάφορα στάδια στις 4 Αυγούστου 1924. Έκανε ξανά απεργία πείνας και μεταφέρθηκε στηβν απομόνωση του Verkhne-Uralsk.

Το 1926 εξορίστηκε στην Τασκένδη. Το 1931, το Ταμείο Βοήθειας Αναρχοσυνδικαλιστών και Αναρχικών φυλακισμένων στις ρωσικές φυλακές της IWA, ανακοίνωσε ότι ο Olonetsky απαρνήθηκε τον αναρχισμό. Η συνεχής κακομεταχείριση και οι διώξεις ήταν υπερβολικά γι’ αυτόν.

Τον ίδιο χρόνο μετακόμισε στην Αμπχαζία στην περιοχή του Καυκάσου και βρήκε εργασία ως οικονομολόγος για τη Λαϊκή Επιτροπή της Γεωργίας και το Gosplan (Επιτροπή Κρατικού Σχεδιασμού) της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Αμπχαζίας το 1932-1936. Ξεκίνησε επίσης να εργάζεται στο Ινστιτούτο Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ιστορίας του D. Gulia στο Sukhum ως ανώτερος ερευνητής. Εργάστηκε στο Ινστιτούτο μέχρι το 1957. Το 1938-1950 ήταν επιστημονικός γραμματέας. Το 1943 υπερασπίστηκε τη διατριβή του και του απονεμήθηκε ο βαθμός υποψηφίου των Ιστορικών Επιστημών.

Ο Olonetsky ήταν ο συγγραφέας πολλών έργων για την ιστορία της Αμπχαζίας, συμπεριλαμβανομένων των Δοκιμίων του για την ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων στην Αμπχαζία (τέλη 19ου-αρχές του 20ού αιώνα) το 1934.

Ήταν επίσης ο συγγραφέας της ιστορίας Eternity, των έργων Golden Lights και Maria Alexandrovna και της κωμωδίας Invisible Flowers.

Πηγές: Ευχαριστίες στους Malcolm Archibald και τον Sergei Ovsiannikov για τη βιογραφία του Olonetsky.
Ο σύνδεσμος που ακολουθεί δίνει μια βιογραφία του και κατάλογο των έργων του:
http://apsnyteka.org/1489-olonetsky_a_ocherki_po_razvitiyu_kapitalistich...
Ένα από τα ιστορικά άρθρα τυ Olonetsky (στα Ρωσικά) ειναι εδώ:
http://apsnyteka.org/1085-olonetsky_a_stati.html

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Ρωσία / Ουκρανία / Λευκορωσία | Αναρχική Ιστορία | gr

Fri 29 Mar, 00:34

browse text browse image

kronstadt_greek.jpeg image100 χρόνια από την εξέ ... 00:34 Mon 01 Mar by Διάφορες αναρχικές οργανώσεις 0 comments

Στις 1 Μαρτίου 1921, το σοβιέτ της Κροστάνδης εξεγέρθηκε ενάντια στο καθεστώς του Ρωσικού «Κομμουνιστικού» Κόμματος. Ο εμφύλιος πόλεμος είχε αισίως τελειώσει, καθώς οι τελευταίες στρατιές των Λευκών ηττήθηκαν τον Νοέμβριο του 1920. Οι υπόλοιπες μάχες στη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία σχετίζονταν με την εδαφική επέκταση της ΕΣΣΔ. Ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες παρέμεναν άθλιες. Ως απάντηση, απεργίες ξέσπασαν σε όλη την Πετρούπολη τον Φεβρουάριο του 1921. Οι ναύτες της Κροστάνδης έστειλαν μια αντιπροσωπεία, για να διερευνήσει τις απεργίες.

melekess.jpg imageΟμάδα Αναρχοκομμο ... 19:50 Wed 03 Apr by Ομάδας Αναρχοκομμουνιστών Melekess 0 comments

Πρέπει να ασχοληθούμε με τους κομισάριους που μιλούν στις συνελεύσεις υπέρ της συγκρότησης μιας Συντακτικής Συνέλευσης, αντί για τη συνολική νίκη των εργαζομένων. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται στις συνελεύσεις, αλλά αυτό που συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα είναι ακόμη χειρότερο. Όλοι οι κομισάριοι εργάζονται ο καθένας με τον δικό τους τρόπο, ασχολούνται βέβαια με την εξαθλίωση και την έντονη κατανάλωση αλκοόλ, αλλά δεν ανησυχούν για την κατασυκοφάντηση σε βάρος των εργαζομένων. Η αστυνομία που είναι υπεύθυνη για τα τρόφιμα κλέβει το βούτυρο, το λουκάνικο, το αλεύρι κ.λπ. στο σιδηροδρομικό σταθμό και το πουλάει πιο δίπλα.

arsinov.jpg image“Δύο αποδράσεις” του... 18:08 Tue 21 Jan by Dmitri (republishing) 0 comments

Κυκλοφορεί το βιβλίο του Ρώσου αναρχικού Πιότρ Αρσίνοφ “Δύο αποδράσεις (Απομνημονεύματα ενός αναρχικού, 1906-09)” από τις Εκδόσεις Λερναία Ύδρα.
Μετάφραση του αυτοβιογραφικού έργου του Αρσίνοφ που εκδόθηκε στα ρωσικά το 1928 στο Παρίσι.
(Το pdf βρήκαμε εδώ: http://www.makhno.ru/lit/book18.php)

image1917-1921 - Το Ουκρανικό Μαχ&#... Dec 28 by anarchism.espivblogs 0 comments

«Όλοι έχουμε φλερτάρει με την ελευθερία, και βαθιά μέσα μας όλοι έχουμε την τάση να κάνουμε πιο σταθερή αυτή τη σχέση. Οι αναρχικές αξίες της ατομικής ελευθερίας, της δημοκρατίας από τα κάτω, και της αποκέντρωσης από κάθε μορφής εξουσία είναι, αν μη τι άλλο, πιο επίκαιρες σήμερα από ποτέ. Τα λέμε στα οδοφράγματα.»

imagePiotr Andrievich Marin (Arshinov) Jul 27 by Dmitri 0 comments

Οι αναρχικοί ήταν εξαιρετικά σκληροί στην κριτική τους προς τον Αρσίνωφ. Ο παλιός φίλος του Νέστωρ Μάχνο έγραψε πικρόχολα ότι «ήταν ματαιόδοξος και επιζητούσε εξουσία. Άγνωστος στη ρωσική επανάσταση μέχρις ότου ξύπνησε από την άχρηστη εργασία του στη Μόσχα το 1919 στη θύελλα των επαναστατικών πράξεων... αργότερα πήγε μακριά για να γράψει την ιστορία της Μαχνοβτσίνας. Κατά συνέπεια, έγινε ένα από τα ενεργά στελέχη του διεθνούς αναρχικού κινήματος και άρχισε να σκέφτεται τον εαυτό του ως τον ηγέτη του αναρχισμού, μια θέση που την επιδίωξε και βρήκε τα θεωρητικά θεμέλια γι’ αυτήν. Ήταν ένα εύκολο βήμα, τόσο εύκολο όσο και ο μπολσεβικισμός».

imageAναρχοκομμουνιστι ... May 24 by Dmitri 0 comments

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι ήταν νέοι αναρχικοί, που πάλευαν ενάντια στην εκμετάλλευση των από πάνω (10 έως 18 ώρες την ημέρα, για ένα ξεροκόμματο και χωρίς βασικές κοινωνικές εγγυήσεις για την κοινωνική πρόνοια), καθώς και την τρομοκρατία της κυβέρνησης. Σε συνθήκες φτώχειας, συνεχούς ταπείνωσης της καθημερινής ζωής και βάρβαρης καταστολής, η τσαρική κυβέρνηση απαντούσε βίαια σε οποιαδήποτε προσπάθεια των εργαζομένων για την προάσπιση των συμφερόντων τους, και έτσι τα σαμποτάζ και οι μαχητικές δράσεις ήταν συχνά ο μόνος τρόπος να δωθεί μια κατάλληλη απάντηση στη βία. Κυρίως προλεταριακής σύνθεσης, το αναρχικό κομμουνιστικό κίνημα, στην πραγματικότητα, ήταν απόρροια ενός υπερήφανου λαού, που υπερηφανευόταν για το ότι δεν ήθελε να είναι ένας μισθωτός σκλάβος υπό το μαστίγιο του αφέντη.

imageΟι δύο Οκτώβρηδες Oct 16 by Piotr Archinov 0 comments

*Αγγλική μετάφραση Nick Heath για την North London Organisation of Revolutionary Anarchists (Οργάνωση Επαναστατών Αναρχικών Βόρειου Λονδίνου). Δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος της Libertarian Communist Review (Ελευθεριακή Κομμουνιστική Επιθεώρηση), χειμώνας 1976. Ελληνική μετάφραση: “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης” 2019.

imageΝέστωρ Μαχνό (7/11/1888-6/7/1934) Nov 08 by Dmitri (αναδημοσίευση) 0 comments

Σαν σήμερα γεννήθηκε μια ιστορική μορφή του αναρχισμού και της επαναστατικής σκέψης, ο Νέστωρ Μαχνό. Το παρακάτω εκτενές απόσπασμα από το βιβλίο του Ντανιέλ Γκερέν "ο αναρχισμός (από τη θεωρία στην πράξη)" μεταφράστηκε από τους συντρόφους/ισσες του ιστότοπου http://www.nestormakhno.info και αποτελεί μια περιληπτική ιστορία του ουκρανικού αναρχικού επαναστατικού κινήματος (περισσότερο γνωστού ως "Μαχνοφτσίνα", όπως ορίστηκε από τον ιστοριογράφο του κινήματος, Αρσίνοφ).

more >>

image100 χρόνια από την εξέ ... Mar 01 Διάφορες αναρχικές οργανώσεις 0 comments

Στις 1 Μαρτίου 1921, το σοβιέτ της Κροστάνδης εξεγέρθηκε ενάντια στο καθεστώς του Ρωσικού «Κομμουνιστικού» Κόμματος. Ο εμφύλιος πόλεμος είχε αισίως τελειώσει, καθώς οι τελευταίες στρατιές των Λευκών ηττήθηκαν τον Νοέμβριο του 1920. Οι υπόλοιπες μάχες στη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία σχετίζονταν με την εδαφική επέκταση της ΕΣΣΔ. Ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες παρέμεναν άθλιες. Ως απάντηση, απεργίες ξέσπασαν σε όλη την Πετρούπολη τον Φεβρουάριο του 1921. Οι ναύτες της Κροστάνδης έστειλαν μια αντιπροσωπεία, για να διερευνήσει τις απεργίες.

imageΟμάδα Αναρχοκομμο ... Apr 03 0 comments

Πρέπει να ασχοληθούμε με τους κομισάριους που μιλούν στις συνελεύσεις υπέρ της συγκρότησης μιας Συντακτικής Συνέλευσης, αντί για τη συνολική νίκη των εργαζομένων. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται στις συνελεύσεις, αλλά αυτό που συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα είναι ακόμη χειρότερο. Όλοι οι κομισάριοι εργάζονται ο καθένας με τον δικό τους τρόπο, ασχολούνται βέβαια με την εξαθλίωση και την έντονη κατανάλωση αλκοόλ, αλλά δεν ανησυχούν για την κατασυκοφάντηση σε βάρος των εργαζομένων. Η αστυνομία που είναι υπεύθυνη για τα τρόφιμα κλέβει το βούτυρο, το λουκάνικο, το αλεύρι κ.λπ. στο σιδηροδρομικό σταθμό και το πουλάει πιο δίπλα.

© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]