user preferences

Αναρχικοί στο στόχαστρο των μπολσεβίκων

category Ρωσία / Ουκρανία / Λευκορωσία | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Friday May 28, 2021 19:00author by Dmitri (trans., edit.) Report this post to the editors

Τον Μάη του 1921 έκλεισαν από τις μπολσεβίκικες αρχές οι περισσότερες λέσχες των αναρχικών στη Μόσχα, ως αποτέλεσμα μαζικών συλλήψεων μελών αναρχικών ομάδων. Κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα στην πρωτεύουσα της χώρας πραγματοποιήθηκαν 66 κατασταλτικές επιχειρήσεις εναντίον των αναρχικών. Τουλάχιστον σε μια από αυτές - μια ομάδα αναρχικών με επικεφαλής τον Ivan Kruglov, εργαζόταν στο εργοστάσιο κατασκευής μηχανημάτων της Μόσχας Νο. 5 (πρώην εργοστάσιο Bromley).
makhnovchina.jpg

Αναρχικοί στο στόχαστρο των μπολσεβίκων στη Ρωσία τον Μάη του 1921

Τον Μάη του 1921 έκλεισαν από τις μπολσεβίκικες αρχές οι περισσότερες λέσχες των αναρχικών στη Μόσχα, ως αποτέλεσμα μαζικών συλλήψεων μελών αναρχικών ομάδων.

Κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα στην πρωτεύουσα της χώρας πραγματοποιήθηκαν 66 κατασταλτικές επιχειρήσεις εναντίον των αναρχικών. Τουλάχιστον σε μια από αυτές - μια ομάδα αναρχικών με επικεφαλής τον Ivan Kruglov, εργαζόταν στο εργοστάσιο κατασκευής μηχανημάτων της Μόσχας Νο. 5 (πρώην εργοστάσιο Bromley).

Στο Omsk, απελευθερώθηκαν περίπου 30 μέλη της Αναρχικής Ομοσπονδίας της περιοχής. Eίχαν συλληφθεί ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή τον Απρίλη. Κατά την απελευθέρωση, προτάθηκε από το Γραφείο Σιβηρίας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατίας του Καζακστάν να μην δοθούν στους αναρχικούς αυτούς πολιτικά και άλλα δικαιώνατα. Παρ’ όλα αυτά, τον ίδιο μήνα, οι περισσότεροι από αυτούς που απελευθερώθηκαν, με επικεφαλής τον βετεράνο του αναρχικού κινήματος της Σιβηρίας, Yevtikhiy Klyuev, δημιούργησαν μια νέα ομάδα αναρχικών στο Omsk με σαφές πρόγραμμα. Υπήρξε και μια μειοψηφία που δημιούργησε μια ομάδα Οικουμενιστών Αναρχικών, η οποία ζήτησε τη νομιμοποίηση και την επιστροφή της βιβλιοθήκης τους που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια των συλλήψεων τον ίδιο μήνα. Οι Οικουμενιστές Αναρχικοί καθόρισαν τα κύρια καθήκοντά τους για τη διεξαγωγή πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, την αφύπνιση και την υποστήριξη του επαναστατικού πνεύματος μεταξύ των εργατών και των αγροτών.

Η δράση της αναρχικής ομάδας με επικεφαλής τον Ivan Novoselov ξανάρχισε στο χωριό Sorokino της περιοχής Barnaulsky της επαρχίας Altai.

Η Πρώτη Ουκρανική συνάντηση του κόμματος των μπολσεβίκων υιοθέτησε διατάγματα για την ενίσχυση της ηγεσίας του κόμματος και την παρακολούθηση στρατιωτικών σεμιναρίων και άλλων δραστηριοτήτων για την… “καταπολέμηση της ληστείας”, δηλαδή το επαναστατικό κίνημα. Από σχετικά έγγραφα φαίνεται ότι γινόταν εκπαίδευση για τη συγκρότηση ομάδων κρούσης, την ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων για τον αφοπλισμό ενός χωριού, την απομόνωση των “συμμοριών”, την οργάνωση μονάδων αυτοπροστασίας, των υπηρεσιών πληροφοριών και άλλα.

Τον Μάη του 1921, 353 επαναστάτες και 1352 λιποτάκτες, κυρίως πρώην Μαχνοβίτες, παραδόθηκαν στην επαρχία Ekaterinoslav. Μεταξύ άλλων, ο πρώην επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών του Επαναστατικού Στρατού της Ουκρανίας, Feodosius Vinnik, παραδόθηκε υπό αμνηστία. Σε αντάλλαγμα για τη διατήρηση της ζωής του, πρόσφερε αμέσως στους άνδρες της Τσεκά οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες του, ακόμα και την οργάνωση της δολοφονίας του Μαχνό.

Στη γειτονική επαρχία Zaporizhzhya, τον Μάη του 1921, μια ομάδα πρώην Μαχνοβιτών που επωφελήθηκαν της αμνηστίας, κάλεσε τους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους.

Τιις ίδιες μέρες σκοτώθηκε και ένας από τους διοικητές του μαχνοβίτικου στρατού Philip Mikheevich Krat (1886-1921) που καταγόταν από αγροτική οικογένεια του Walkfield. Αναρχικός κομμουνιστής από το 1907. Στα νιάτα του, εργάστηκε σε εργοστάσια. Την άνοιξη του 1917, εξελέγη γραμματέας της οργάνωσης των κομμουνιστών στο Gulyay-Pole, και ήταν επίσης μέλος της συνδικαλιστικής οργάνωσης Gulyay-Pole. Στη μαχνοβτσίνα προσχώρησε τον Νοέμβριο του 1918, και αναδείχθηκε σε διοικητή της 3ης Ταξιαρχίας Zadneprov και του Επαναστατικού Στρατού της Ουκρανίας (RPAU) στα τέλη του 1919 με αρχές του 1920. Στις αναμνήσεις του Νέστωρα Μαχνό αναφέρεται ως ένας από τους κύριους ηγέτες της εξέγερσης στην Ουκρανία.

Μαζί με τον Krat σκοτώθηκε και ο χωρικός Gulyaypol Tyhenko (το πραγματικό όνομα και το έτος γέννησής του παραμένουν άγνωστα), ο οποίος το φθινόπωρο του 1918 πολέμησε στην πρώτη γραμμή κοντά στα χωριά Pologi και Tsarekonstantinovka. Αργότερα, υπηρέτησε ως επικεφαλής του τμήματος εφοδιασμού στα κεντρικά γραφεία της 3ης Ταξιαρχίας Zadneprovsky και του επιτελείου του RPAU.

Τον ίδιο μήνα, Μάη του 1921, ο Nikita Chaly πυροβολήθηκε στην επαρχία Ekaterinoslav. Ήταν νεαρός αγρότης από το χωριό Zalivnoye της κομητείας Alexandrovsky της επαρχίας Ekaterinoslav. Έζησε στο Gulyay, όπου εντάχθηκε στους αναρχοκομμουνιστές το 1917. Από το φθινόπωρο του 191 ήταν συν-διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Zadneprovsky του RPAU. Σύμφωνα με τον Μαχνό ήταν “επιτέλεσε έξοχα όλα τα καθήκοντά του στο στρατηγείο μας στην περιοχή Bolshemikhailovka (Dibrovka). Τελικά, προσχώρησε στο ρωσικό στρατό με έναν αριθμό εκατοντάδων μαχητών. Παρεμπιπτόντως, ο Chaly θεωρείται η κύρια πηγή πληροφοριών για τον Makhno για τον συνταγματάρχη Gerasimenko, ο οποίος άρχισε να γράφει τις “Σημειώσεις του Belogovardian", μια συλλογή από τις πιο γελοίες φήμες για τη μαχνοβτσίνα και την προσωπικότητα του Makhno. Τον Οκτώβρη του 1920 ο Chaly έμαθε για την αληθινή στάση του RPAU (του μαχνοβίτικου στρατού) έναντι του Wrangel, θέλησε να επανενωθεί και έλαβε συγχώρεση από τους συντρόφους του. Συμμετείχε σε διάφορους αγώνες, ενώ δημιούργησε νέα τμήματα του μαχνοβίτικου στρατού. Αφού παραβίασε τη δεύτερη στρατιωτική-πολιτική συμφωνία με τους μπολσεβίκους από τα τέλη Νοέμβρη 1920, πολεμούσε εναντίον τους στην κομητεία Alexandr μέχρι να συλληφθεί.

Παρά τα προβλήματα, η μαχνοβτσίνα συνέχισε να πολεμά. Στην ίδια επαρχία Zaporizhzhya, τον Μάη του 1921, οι αντάρτες σκότωσαν περισσότερους από 200 αξιωματούχους μπολσεβίκους και αστυνομικούς.

Και κάτι για τους Ρώσους και Ουκρανούς αναρχικούς πουμ έφευγαν μετανάστες, κυρίως, στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή. Τον Μάη του 1921, μια ομάδα Ρώσων αναρχομμουνιστών στη Νέα Υόρκη κυκλοφόρησε το μοναδικό τεύχος της εφημερίδας «Call of Anarchists», αφιερωμένο στη μνήμη του Peter Alekseevich Kropotkin. Το 4ο τεύχος του “μηνιαίου κομμουνιστικού αναρχικού οργάνου”, όπως αυτοπαρουσιαζόταν, του περιοδικού Wave κυκλοφόρησε τον ίδιο μήνα. Η έκδοση μεταφέρθηκε από το Cleveland στο Detroit. Η μεγάλη έγνοια των εκδοτών του “Wave” ήταν η διαδικασία συγκρότησης μιας Ομοσπονδίας Ρώσικων Αναρχο-κομμουνιστικών ομάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

*Πηγή: Анатолий Дубовик. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

This page has not been translated into Nederlands yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]