user preferences

Recent articles by Black Out

textWAL MART – πάντα χαμη_... 1 comments

Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Διάφορα

Δεξιά στροφή &#... May 22 23 by Δήμος Βοσινάκης

Appel anarchiste international à la solidarité: Tremblement de terre e... Feb 19 23 by International anarchist organisations

Διεθνές αναρ ... Feb 18 23 by Αναρχοκομμουνιστικές οργανώσεις

Μπορώ να πάρω αυτό το... βουνό;

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Διάφορα | Λοιπός Ελευθεριακός Τύπος author Thursday July 06, 2006 12:24author by Black Out Report this post to the editors

Και να το ξεπληρώσω με δόσεις;

Το τρίπτυχο: γάμος - σπίτι - ασφάλεια αποτελεί χρυσωρυχείο και τροφοδοτεί μία τεράστια βιομηχανία που πουλάει με ωραίο περιτύλιγμα σπίτια, αυτοκίνητα, ρούχα, αξεσουάρ.

Κι αν πάλιωσε το αμάξι μια πενταετία χρειάζομαι καινούριο με air condition, gps, αυτόματο πιλότο. Χρειάζομαι καινούριες συσκευές, βραστήρες για νερό, ψηστιέρες φρυγανιών, αποχυμωτές, μπλέντερ, απεντομωτές, πλυντήρια πιάτων, ρούχων και εσωρούχων.

Δεν υποθηκεύω τίποτε σοβαρά, απλά το μέλλον μου. Το αυθόρμητο της ζωής. Τη δυνατότητα να φύγω όποια στιγμή θέλω, να αλλάξω ζωή, να ξαφνιάσω τους άλλους, να είμαι αυτό που είναι η φύση: ΜΗ αναμενόμενος.

Ρωτάτε αν είναι κακό να ξέρεις ότι θα χρωστάς επί τριάντα χρόνια το σπίτι, δέκα χρόνια το οικόπεδο, τέσσερα τις ηλεκτρικές συσκευές, δύο χρόνια τα έπιπλα, οκτώ μήνες τις περσινές διακοπές;

Με το επιχείρημα «καλύτερα ένα σπίτι δικό σου πάρα μια ζωή ενοίκιο» γίνεστε οι ίδιοι ντίλερ των τραπεζών και των μάνατζερ.

Όταν σας πείσουν για την αναγκαιότητα των δανείων και των πιστωτικών τότε γίνεστε η καλύτερη διαφήμιση αυτών σε φίλους και γνωστούς. Αυτό που άλλοι πληρώνονται για να το κάνουν, το διαλαλούν καλύτερα αυτοί που το πίστεψαν (ή μάλλον που το έπαθαν).

Αλλά το δάνειο θέλει θυσίες. Τη δουλειά που έχεις πρέπει να την κρατήσεις με οποιαδήποτε θυσία. Το αφεντικό ξέρει αυτή σου την ανάγκη και φυσικά, εννοείται ότι είναι αδιανόητη η απεργία, οι διεκδικήσεις, οι αρνήσεις αλλά και η αξιοπρέπεια. Αν χρειαστεί και μια ρουφιανιά καμιά φορά

Παλαιότερα, η εξυπηρέτηση αναγκών έκτακτων ή μη γινόταν από το οικογενειακό, φιλικό και κοινωνικό περιβάλλον, ενώ αυτός που δάνειζε με τόκο προκαλούσε απέχθεια. Σήμερα, τρεις στις πέντε τηλεοπτικές διαφημίσεις αφορούν δάνεια ή προϊόντα που μπορεί να αποκτήσει κανείς με πιστωτικές κάρτες και δανεισμό, ενώ παράλληλα μια υπερχρεωμένη κοινωνία αρέσκεται να συζητά και να αναπαράγει την αναγκαιότητα των δανείων, διαφημίζοντας τον κάποτε απεχθή τοκογλύφο.

Ο τοκογλύφος έχει αποκτήσει trendy χρώματα και νεανικό προφίλ, μιλάει τη γλώσσα της τεχνολογίας και για τις διαφημίσεις που τον προωθούν επιστρατεύονται νέοι διαφημιστές, καλλιτέχνες και πρόσωπα του θεάματος με μεγάλη δημοτικότητα.

Το μοντέλο των υπερχρεωμένων Αμερικάνικων νοικοκυριών που ακολουθείται και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, αποτελεί ένα κοινωνικό πείραμα, αφού ακόμη και οι παραδοσιακοί θιασώτες του καπιταλισμού υποστήριζαν ότι χρειάζονται καταναλωτές που έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν και όχι . Ο παραλογισμός και η απληστία όμως, καθοδηγούν πραγματικά το καπιταλιστικό μοντέλο, γι’ αυτό και στις μέρες μας τα κέρδη από τους τόκους, και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές έχουν φτάσει να ξεπερνούν κατά πολύ τα πόσα που αντιπροσωπεύουν την πραγματική «παραγωγική οικονομία», κάτι που παράγει τεράστια υπερκέρδη με απάτες, φούσκες και οικονομική κατάρρευση πολλών ανθρώπων, αλλά και κοινωνιών.

Η καθημερινότητα και ο παραλογισμός του χωρίς λόγου δανεισμού είναι αναπαραγωγή ενός κυρίαρχου λόγου εξάρτησης που συμφέρει απίστευτα αυτούς, αλλά υποθηκεύει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, ενώ η σιγουριά που υπόσχεται αποτελεί σκλαβιά. Μια σκλαβιά βασιζόμενη στις φοβίες του ανθρώπου, αλλά και στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας.

Μια σκλαβιά όπου κυριαρχεί η κουλτούρα του γάμου ως πρότυπο της ευτυχίας και που ενισχύεται από τον κυρίαρχο λόγο. Το τρίπτυχο: γάμος - σπίτι - ασφάλεια αποτελεί χρυσωρυχείο και τροφοδοτεί μία τεράστια βιομηχανία που πουλάει με ωραίο περιτύλιγμα σπίτια, αυτοκίνητα, ρούχα, αξεσουάρ. Μια ασφαλής ζωή στα νύχια των τραπεζών. Μια προβλεπόμενη ζωή που δεν πρέπει ποτέ να σταματήσεις να δουλεύεις και να αγκομαχείς, ώστε να τροφοδοτείς ( με το αίμα σου) αυτό το υπέροχο όνειρο που σου πάσαραν.

Related Link: http://www.blackout.gr/keimena.php?id=28
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]