user preferences

Louisa Sarah Bevington (1845-1895)

category Ιρλανδία / Μεγάλη Βρετανία | Αναρχική Ιστορία | Λοιπός Ελευθεριακός Τύπος author Friday July 28, 2006 15:30author by «Organise» Report this post to the editors

Μια αναρχική ποιήτρια και αγωνίστρια

Περισσότερες πληροφορίες, κείμενα και ποιήματά της μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα www.mantex.co.uk/ou/aa810/vww-08.htm

Η Louisa Sarah Bevington γεννήθηκε στις 18 Μάη 1845, στο St. John Hill του Battersea της Αγγλίας, από οικογένεια κουάκερων. Η ειδικότητα του πατέρα της περιγράφηκε ως «τζέντλεμαν». Ήταν η μεγαλύτερη από 8 παιδιά, από τα οποία τα 7 ήταν κορίτσια.

Άρχισε να γράφει ποίηση από νεαρή ηλικία. Το 1882 κυκλοφόρησε την πρώτη της ποιητική συλλογή. Το 1883 πήγε στη Γερμανία όπου γνωρίστηκε και παντρεύτηκε τον καλλιτέχνη Ignatz Felix Guggenberger στο Μόναχο. Ο γάμος κράτησε λιγότερο από 8 χρόνια και επέστρεψε στο Λονδίνο το 1890.

Άρχισε να συμμετέχει σε αναρχικές ομάδες, ξαναρχίζοντας την καριέρα της με το πατρικό της όνομα. Στα μέσα του 1890, γνώριζε ήδη αρκετούς αναρχικούς του Λονδίνου και ήταν ήδη γνωστή ως αναρχική ποιήτρια. Μάλλον, ήρθε σε επαφή με τις αναρχικές ιδέες μέσα από τις συγκεντρώσεις της αναρχικής Charlotte Wilson, η οποία μαζί με άλλους κυκλοφόρησε τον αναρχική εφημερίδα «Freedom» το 1886.

Αρνούμενη την τακτική της βόμβας και του δυναμίτη που υιοθετούσαν τότε μερικοί Βρετανοί αναρχικοί, σχετίστηκε με τον κύκλο της αναρχικής εφημερίδας «Liberty», που έφερε ως υπότιτλο το «Επιθεώρηση του Αναρχικού Κομμουνισμού» και είχε ως εκδότη τον ράφτη James Tochatti από το 1894. Έγραψε αρκετά άρθρα και ποιήματα για την εφημερίδα αυτή, αλλά και για άλλα αναρχικά έντυπα της εποχής, όπως το «Torch», που κυκλοφορούσε από δύο νεαρές κοπέλες την Helen και την Olivia, ανιψιές του καλλιτέχνη Dante Gabriel Rossetti.

Αναμείχθηκε, επίσης, σε κάποιες προσπάθειες για τη συγκρότηση της Anarchist Communist Alliance και έγραψε το Anarchist Manifesto του, το οποίο διανεμήθηκε την 1η Μάη 1895, αν και η οργάνωση αυτή δεν φαίνεται να επέζησε για πολύ.

Το 1895, σε ηλικία 50 χρόνων, ήταν ακόμα ενεργή, αλλά επειδή υπέφερε από καρδιακές παθήσεις η υγεία της ήταν σε αρκετά άσχημη κατάσταση. Κατάφερε να γράψει μερικά ακόμα κείμενα για την «Liberty» καθώς και την τελευταία της ποιητική συλλογή από εκδόθηκε από την «Liberty».

Πέθανε στις 28 Νοέμβρη 1895 στο Lechmere.

Το κείμενο αυτό μεταφράστηκε από το «Organise» (Νο 66, Φθιν. 2006) της βρετανικής Αναρχικής Ομοσπονδίας. Μετάφραση «Ούτε θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, Ιούλης 2006.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]