user preferences

Καταδίκη του Γιώργου Μοναστηριώτη

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Νέα author Thursday November 02, 2006 09:27author by "kapoioi" Report this post to the editors

24 μήνες με αναστολή

Το Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθήνας, επέβαλε την Τρίτη, 31 Οκτώβρη, ποινή 24 μηνών με αναστολή στον Γιώργο Μοναστηριώτη.

Το Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθήνας, επέβαλε την Τρίτη, 31 Οκτώβρη, ποινή 24 μηνών με αναστολή στον Γιώργο Μοναστηριώτη, για την άρνησή του να επιβιβαστεί το Μάιο του 2003 στη φρεγάτα «Ναβαρίνο» η οποία αναχωρούσε για τον Περσικό κόλπο, στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής στον πόλεμο του Ιράκ.

Πρωτόδικα ο Μοναστηριώτης είχε καταδικαστεί το 2003 σε φυλάκιση 40 μηνών χωρίς αναστολή, καταδίκη την οποία είχε αρχίσει να εκτίει στις φυλακές Κορίνθου, μέχρι το κίνημα συμπαράστασης που είχε αναπτυχθεί να επιβάλει την αποφυλάκισή του.

Η βαριά αυτή καταδίκη που - να σημειωθεί - επιβλήθηκε στο όνομα του ελληνικού λαού, έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τα αισθήματα των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που διαδήλωναν τότε κατά του πολέμου, όσο και με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες αναφορές του Ο.Η.Ε., οι οποίες συνιστούν στις χώρες-μέλη του να νομοθετήσουν αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης των επαγγελματιών στρατιωτικών (κάτι που ήδη ισχύει σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε.), όσο και το δικαίωμα στην φορολογική αντίρρηση συνείδησης.

Η ποινική περιπέτεια όμως του Μοναστηριώτη δεν τελειώνει εδώ. Ήδη καλείται σε απολογία για επόμενη λιποταξία που έχει τελεστεί το 2005, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον στρατιωτικό ποινικό κώδικα, υπάρχει η δυνατότητα έναρξης νέας ποινικής δίωξης σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Παρόμοιες διατάξεις αλλά και παρόμοιες συμπεριφορές, δείχνουν καθαρά ότι στο ελληνικό στρατιωτικό νομικό σύστημα επιβιώνουν συνθήκες που χαρακτήριζαν άλλες εποχές, όχι και τόσο μακρινές. Κάνουν επίσης επιτακτικό τον αγώνα και την κοινή πορεία όλων μας ενάντια στον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό και στα φιλοπόλεμα κομμάτια της κοινωνίας, που την κρατούν δέσμια των εποχών εκείνων.

Στη συνέχεια παρατίθεται κείμενο του Γιώργου Μοναστηριώτη, σχετικά με τη λιποταξία, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2006, στο αθηναϊκό Indymedia.

Με αφορμή την εκδίκαση της έφεσης την προσεχή Τρίτη (31/10) στο Ρουφ, καταθέτω μερικές από τις σκέψεις/απόψεις μου για τη λιποταξία και τη γενικότερη κατάσταση για τη Δύση και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η λιποταξία ως πράξη αναδημιουργίας του ευρωπαίου πολίτη.

Σε ποιόν όμως ευρωπαίο πολίτη αναφέρομαι; Ασφαλώς δεν πρόκειται για το σημερινό ευρωπαίο (συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα, ίσως κυρίως του Έλληνα), λάτρη της κατανάλωσης, εκστασιασμένο και αποχαυνωμένο από τα τηλεοπτικά σκουπίδια, αδιάφορο για τα δημόσια πράγματα, κυνικό και επιθετικό με ότι πιο αδύναμο ή διαφορετικό γύρω του. Λέγοντας ευρωπαίο πολίτη εννοώ την κοινωνικο-ιστορική δημιουργία της ελληνο-δυτικής δημοκρατικής παράδοσης, πολίτη πού εμπνέεται από αυτήν την παράδοση και αγωνίζεται διαρκώς για μια πραγματική δημοκρατία, για την ουσιαστική αυτο-κυβέρνηση των ανθρώπων και χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα, λόγον διδόναι, παρρησία, ταλανίζεται συνεχώς απο αμφιβολίες για τις σκέψεις του, χωρίς να θέτει όρια στις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς του.

Αυτή η δημιουργία και κατάκτηση της δύσης, δεν κατάφερε δυστυχώς να εξαπλωθεί και στον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος κυριαρχείται ακόμα από θρησκευτικές και παραδοσιακές θεσμίσεις που δεν αλλοιώθηκαν ουσιαστικά μέσα στο χρόνο. Το ζήτημα όμως σήμερα για τον επαναστάτη, (όποιον δηλαδή επιθυμεί μία αυτόνομη/δημοκρατική κοινωνία) το δημοκρατικό δηλαδή πολίτη, είναι ότι το πρόταγμα αυτό της κοινωνικής και ατομικής αυτονομίας δεν εμπνέει πλέον το δυτικό άνθρωπο. Τί ενδιαφέρει όμως σήμερα το δυτικό άνθρωπο και τις κυβερνήσεις του, ο απροκάλυπτος πλούτος και η απροσχημάτιστη στρατιωτική ισχύς είναι αυτά στα οποία έχει στραφεί το ενδιαφέρον των δυτικών «πολιτικών», αυτό είναι και το παράδειγμα που δίνουμε σήμερα στο μουσουλμανικό κόσμο, προσπαθώντας με τις πανέξυπνες βόμβες και το χαζοκούτι με το δυτικό τρόπο ζωής να αλλοιώσουμε μια μακραίωνη ανθρωπολογική κατασκευή θεμελιωμένη σε μια ισχυρή θρησκευτική κοσμοθεώρηση.

Απ’ την άλλη όμως οι μη-δυτικές χώρες και εν προκειμένω οι μουσουλμανικές αυτά που μισούν και πολεμούν στη Δύση δεν είναι τόσο τα υπερσύγχρονα όπλα και η εξελιγμένη τεχνολογία χειραγώγησης και αποβλάκωσης - αυτά μια χαρά τα χειρίζονται ίσως καλύτερα κι από εμάς τους δυτικούς - αυτά που αντιμετωπίζουν ως θανάσιμη απειλή για την αντίληψή τους και νόημα στην ύπαρξή τους (βαθύτερα για το φαντασιακό τους) είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες, το κοσμικό κράτος, η ισότητα των φύλων κ.λπ.

Η λιποταξία λοιπόν καταγράφεται κατά τη γνώμη μου ως μια έμπρακτη κριτική του σύγχρονου δυτικού κόσμου, της αδυναμίας/ανικανότητάς του να κατανοήσει και να επιληφθεί των πλανητικών προβλημάτων (περιβαλλοντική καταστροφή, Τρίτος Κόσμος), εντείνοντας αντίθετα τα προβλήματα (έξαρση της ισλαμικής τρομοκρατίας). Η υποχώρηση της δημοκρατικής κληρονομιάς του Διαφωτισμού και των επαναστάσεων σε Ευρώπη και Αμερική, η ανυπαρξία δηλαδή σήμερα ενός απελευθερωτικού/ριζοσπαστικού κινήματος μας καθιστά ιδιαίτερα ανήσυχους και αβέβαιους για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε γι’ αυτό; Χρέος μας είναι να προσπαθήσουμε να ξαναζωντανέψουμε το πρόταγμα μιας ριζικής αναθέσμισης της κοινωνίας που να οδηγεί στην ελευθερία και όχι στην καλυτέρευση του κράτους και στη βελτίωση των υλικών συνθηκών της ζωής.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Νέα | gr

Fri 28 Apr, 23:47

browse text browse image

hkatastolhtwnantimilitaristwnsthnepoxhtoysyrizaapril2017cover.jpg imageKαταστολή των αντιμ&... 17:43 Tue 11 Apr by Ξυπόλυτο Τάγμα 0 comments

Η εν λόγω 16σέλιδη μπροσούρα, που αποτελεί την 9η κατά σειρά εκδοτική προσπάθεια, τυπώθηκε σε 2.000 αντίτυπα και διακινείται χωρίς αντίτιμο. Βέβαια, κάθε συνεισφορά θα γινόταν δεκτή με ικανοποίηση.

text«Η πτώση του Μιλόσεβ... 18:47 Tue 26 Feb by Dimitri (OAE - personal capacity) 0 comments

Σύντομη αναφορά στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Χρονικό της πτώσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς» του Τάκη Γιαννικάκη, εκδόσεις «Άρδην».

textwww.antimilitarism.gr 22:51 Mon 16 Jul by oikologos 0 comments

Σελίδα www.antimilitarism.gr

textΓια την 28η Οκτωβρίου... 11:08 Fri 28 Oct by «Ανταρσία στον Εύριπο» 0 comments

Αντεθνική αφίσα που κολλήθηκε στη πόλη της Χαλκίδας με αφορμή την 28η Οκτωβρίου.

imageΣκόνη τα Δόντια μέσ&... Jan 27 by Νίκος Ιωάννου 0 comments

Για περισσότερα από εξήντα χρόνια η Κυπριακή κοινωνία ζει πάνω σε μια διακοπτόμενη γραμμή στα κενά της οποίας διαρκώς τραυματίζεται. Αυτή η βασανιστική διάρκεια δημιουργεί μια ψυχολογία απογοήτευσης και αμηχανίας στους ανθρώπους. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο δημόσιος χώρος καταλαμβάνεται σχεδόν ολοκληρωτικά από το πολιτικό σύστημα, από τη θρησκευτική ιεραρχία και από την κεφαλαιουχική δραστηριότητα. Στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νησιού, στη Λευκωσία, δεν υπάρχουν πλατείες όπως δεν υπάρχουν στη πραγματικότητα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

imageΕλληνική εξωτερικ ... Dec 31 by Μολότ 0 comments

Φυσικά, η Ελλάδα ως χώρα μέσου επιπέδου καπιταλιστικής ανάπτυξης, επιδιώκει τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση πουλώντας γεωπολιτικές εξυπηρετήσεις όχι επειδή είναι ισχυρή και “ιμπεριαλιστική”, αλλά ακριβώς για τους αντίθετους λόγους: επειδή είναι στριμωγμένη στη γωνία. Ούτως ή άλλως, περισσότερο καθεστώς ανεπίσημου οιονεί προτεκτοράτου θυμίζει το καθεστώς διαρκούς οικονομικής εποπτείας και η επιβολή σκληρών και εξοντωτικών όρων δανεισμού για την ανατροφοδότηση του χρέους, καθώς και οι ρυθμίσεις που επιβάλει το “αριστερό” μνημόνιο, όπως η προγενέστερη έγκριση των δανειστών για νομοσχέδια που θα κατεβάζει η κυβέρνηση ή η αποδοχή της γερμανικής απαίτησης για τη δημιουργία ενός νέου αποθεματικού “υπερταμείου” ξεπουλήματος στρατηγικών τομέων της δημόσιας περιουσίας.

imageΕνάντια στη στράτε&#... Jan 09 by Αναρχικές Γυναίκες 0 comments

Ένα κείμενο του 1977 ενάντια στη στράτευση των γυναικών, από τις «Αναρχικές γυναίκες»

image28η Οκτωβρίου Oct 14 by Άπατρις 0 comments

Μικρή ανάλυση που έχει γραφτεί το 2009 σχετικά με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο 5ο φύλλο (Οκτώβρης 2009)της εφημερίδας δρόμου Άπατρις. Είναι ελεύθερο προς κινηματική χρήση.
Τι ακριβώς γιορτάζει το ελληνικό έθνος και η χώρα την 28η Οκτωβρίου; Μήπως την απαρχή του αγώνα για την απελευθέρωση από κάποιο ζυγό κατακτητών;

imageΟι διώξεις Ακριβόπ&#... Apr 03 by Πρωτοβουλία για την Ολική Άρνηση Στράτευσης 0 comments

Εκτιμήσεις σχετικά με την στρατιωτική καταστολή με αφορμή τις πρόσφατες εκδικητικές διώξεις του Μπάμπη Ακριβόπουλου και του Νίκου Καρανίκα

more >>

imageΑνακοίνωση για την &... Nov 14 0 comments

Απέναντί τους στέκει μια μακρά σειρά αγώνων διεθνώς, μια διαρκής απειλή για τις εξουσιαστικές ελίτ, μια διαδρομή ελευθερίας που παραμένει ανοιχτή για τους πληβείους. Στις Η.Π.Α., οι μαζικές απεργίες εργαζόμενων για τους μισθούς πείνας και οι εξεγέρσεις ενάντια στη δολοφονική κρατική ρατσιστική βία, οι αγώνες των κρατούμενων ενάντια στη βιομηχανία της φυλακής και οι κινητοποιήσεις των μεταναστών κρατούν ζωντανή την αντίσταση. Όντας αλληλέγγυοι σε αυτούς τους αγώνες επιζητούμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη και τη συνέχεια των αντιστάσεων, σε ένα κοινωνικό και ταξικό πεδίο που έχει χαραχτεί από το αίμα και τις άοκνες προσπάθειες των κινημάτων για την αλληλεγγύη, την ισότητα και την ελευθερία.

imageΠαρέμβαση στο Αμερ&#... Nov 08 0 comments

Σήμερα, Τρίτη 8 Νοέμβρη κάναμε παρέμβαση στο Αμερικάνικο Προξενείο της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να συμμετάσχουμε από νωρίς στις κινητοποιήσεις ενάντια στην άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ. Καλούμε όλους/ες να κατέβουν στον δρόμο τις μέρες της επίσκεψης Ομπάμα ενάντια στον πόλεμο, το κράτος, τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό.

textΜιλιταρισμός και α&#... Sep 21 MACG (personal capacity) 0 comments

Την Παρασκευή, 23 Σεπτέμβρη, στις 7μμ, στην ΑΣΟΕΕ (αίθουσα Αντωνιάδου) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ & ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Η εισήγηση θα γίνει από συντρόφισσα της αναρχοκομμουνιστικής οργάνωσης σε Ισραήλ/Παλαιστίνη Unity (Ahdut/Wihda)

imageΈνας χρόνος από την ... Jul 28 0 comments

Ένας χρόνος έκλεισε σήμερα από την βομβιστική επίθεση στο Suruç στη Ν.Τουρκία στα σύνορα με το Kobane. Οι εκδηλώσεις μνήμης που είχαν προγραμματιστεί για το περασμένο Σαββάτο 16/07 ακυρώθηκαν, καθώς την προηγούμενη ημέρα η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία συμπίεσε μεγάλης κλίμακας ιστορικά γεγονότα σε διάστημα λίγων ωρών. Όλες αυτές τις μέρες οι μόνοι που νιώθουν άνετα να κυκλοφορούν όλο το εικοσιτετράωρο μέσα στην πόλη είναι οι οπαδοί του κόμματος AKP και οργανωμένοι ή σκόρπιοι εθνικιστές ή φανατικοί ισλαμιστές που συμμετέχουν στην περιφρούρηση και την προστασία της πολύ- αμφιλεγόμενης τουρκικής “δημοκρατίας”.

imageΑπόπειρα πραξικοπ ... Jul 18 1 of Anarkismo Editorial Group 0 comments

Αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος καθιστά αναγκαίο για μας να μην επιβραδύνουμε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό του ΑΚΡ, αλλά για να τον ενισχύσουμε, έτσι ώστε το χάος και οι συγκρούσεις στην Τουρκία έρθουν σε ένα τέλος και μια νέα και δημοκρατική Τουρκία να αναδυθεί.

more >>
© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]