user preferences

Search author name words: CNT-f

Διεθνείς Συνδικαλιστικές Διασκέψεις

category Διεθνή | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday November 09, 2006 09:17author by CNT-F Report this post to the editors

Οργανώνονται από την γαλλική CNT-F

Ανακοίνωση της CNT-F για τη σύγκληση Διεθνούς Συνδικαλιστικής Διάσκεψης στο Παρίσι τον Απρίλη-Μάη 2007.

Ζούμε σε μια εποχή που σε ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια, κλίμακα, καταστρατηγούνται τα κοινωνικά οφέλη και γίνονται αντικείμενο επίθεσης τα εργατικά δικαιώματα μέσω της αποκαλούμενης αναβάθμισης της εργασίας και της αγοράς εργασίας, μέσω της προώθησης της κοινωνικής αβεβαιότητας και ανασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο (ιδιωτικοποίηση, ανταγωνισμός μεταξύ των εργαζόμενων, επέκταση των νέων συμβάσεων εργασίας, αύξηση των εργαζόμενων χωρίς δικαιώματα κ.λπ.).

Παρατηρούμε την εφαρμογή ενός νεοφιλελεύθερου προγράμματος με ολοένα και αυξανόμενα κέρδη για ελάχιστους και υποβάλλοντας την πλειοψηφία σε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση και ένδεια παντού στον κόσμο.

Παρ’ όλα αυτά, «στην αρχή του 21ου αιώνα, υπάρχει ακόμα μια μάζα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την υδρόγειο που αναζητεί ένα μισθό για να καλύψει τις βασικές τους ανάγκες και μια καλύτερη ζωή. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η καπιταλιστική υπόσχεση για πλουτισμό και ευημερία δεν είναι παρά μια φανταχτερή πρόσοψη πίσω από την οποία η ζωή μας καταναλώνεται όλο και περισσότερο από τις διαρκώς επιδεινούμενες καθημερινές συνθήκες.

Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι τίποτα νέο στον καπιταλισμό. Αλλά η κινητικότητα, η επιθετικότητα και η ικανότητα του συστήματος αυτού δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρές όσο είναι σήμερα. Το κλείσιμο κερδοφόρων εργοστασίων όπου οι εργαζόμενοι αποδέχονται τις χαμηλότερες αμοιβές και τις χειρότερες συνθήκες εργασίας μόνο και μόνο για να εγκατασταθεί το ίδιο εργοστάσιο κάπου αλλού και με μόνους κερδισμένους τους κατόχους μετοχών, δεν είναι, δυστυχώς, κάτι το εκπληκτικό στις μέρες μας.

Από την άλλη πλευρά, το κίνημα και οι οργανώσεις της εργατικής τάξης φαίνεται ότι είναι ελάχιστα οργανωμένο σε επίπεδο συντονισμού ανάμεσα στις διαφορετικές χώρες και, φυσικά, πολύ πιο αδύνατο από την εποχή της Α’ Διεθνούς. Οι εργατικές οργανώσεις είναι ανίκανες σήμερα να απαντήσουν συγκεκριμένα και να αντιδράσουν γρήγορα και συνολικά στις επιθέσεις του καπιταλισμού.

Οι γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, το στρατόπεδο της λεγόμενης κοινωνικής συνεργασίας, χέρι-χέρι με τα πολιτικάντικα ενδιαφέροντα, αρνούνται να αντισταθούν στις επιθέσεις αυτές του θριαμβευτή καπιταλισμού. Αυτό οδηγεί σε συγκρούσεις με τον ταξικό συνδικαλισμό, που, ναι μεν, δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά είναι αδύνατος και ανοργάνωτος.

Μετά τις Διεθνείς Συνδικαλιστικές Διασκέψεις του Σαν Φραντσίσκο το 1999 (με την επωνυμία Ι 99) και του Έσσεν το 2002 (με την επωνυμία Ι 02), η γαλλική CNT (CNT-F) παίρνει την πρωτοβουλία να προσκαλέσει σε μια νέα Διάσκεψη όλες εκείνες τις οργανώσεις, ομάδες, δίκτυα και ενεργά στελέχη που συμμετείχαν στις δύο προηγούμενες αυτές Διασκέψεις, καθώς επίσης και άλλους ενδιαφερόμενους.

Η νέα αυτή Διάσκεψη προτείνεται να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το τετραήμερο 28 Απριλίου-1 Μαΐου 2007.

Ποιο είναι το κοινό σημείο που έχουν οι αναρχοσυνδικαλιστές, οι επαναστάτες συνδικαλιστές καθώς και όλοι εκείνοι που αγωνίζονται για έναν κόσμο με εργατικό έλεγχο ώστε να συναντηθούν σε διεθνές επίπεδο; Αυτά που μπορεί να γίνει σε μια τέτοια Διάσκεψη θα είναι μια εισαγωγή με συγκεκριμένα παραδείγματα από τις δραστηριότητες και τους αγώνες του καθένα από μας.

Ο άμεσος στόχος πρέπει να είναι: τι συγκεκριμένο μπορούμε να κάνουμε εμείς σήμερα από κοινού; Για να υλοποιήσουμε τον απώτερο στόχο μας και τις ελπίδες μας, πρέπει να επανοικοδομήσουμε τους δεσμούς και να βρεθούμε στο πλευρό των εργαζομένων των διαφορετικών χωρών, να επανακαθορίσουμε την ουσία της αλληλοπληροφόρησης, του αγώνα και της δράσης μέσω της οργάνωσης της διεθνούς αλληλεγγύης.

Όλοι στο Παρίσι, λοιπόν, για τη Διεθνή Συνδικαλιστική Διάσκεψη (I 07)

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται εργαστήρια (workshops) για μια μεγάλη και ποικίλη σειρά θεμάτων: ακριβό κόστος ζωής, μισθοί, ιδιωτικοποίηση, δικαιώματα εργασίας, επαναστατικός συνδικαλισμός, καταστολή, στέγαση, εκπαίδευση, ταχυδρομικές υπηρεσίες, υγεία, πολιτισμός, Τύπος, μεταφορές, χαλυβουργία, εργαζόμενοι γης, γυναίκες, αντιφασισμός, κοινωνική οικολογία, μετανάστευση, αντι-ιμπεριαλισμός και άλλα, καθώς και κινηματογράφος, εκθέσεις, συναυλία και διαδήλωση στο Παρίσι.

ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΜΑΣ - ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

* Δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη 2006 στο A-Infos. Ελληνική μετάφραση «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, Οκτώβρης 2006.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]