user preferences

New Events

Ιβηρική

no event posted in the last week

Κρατική καταστολή

category Ιβηρική | Καταστολή / Φυλακές | Ανακοίνωση Τύπου author Sunday January 28, 2007 13:03author by Alternative libertaire - Anarkismo Report this post to the editors

Σε βάρος του βασκικού κινήματος

Η Alternative Libertaire επιζητεί να σταματήσει η καταστολή και οι νομικές διώξεις ενάντια στο Segi και να απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι αγωνιστές που έχουν συλληφθεί.

Η Alternative Libertaire (Ελευθεριακή Εναλλαγή) αντιτίθεται στη διαδικασία απαγόρευσης του Βασκικού Νεολαιίστικου Κινήματος Segi (που επιχειρείται από την ισπανική κυβέρνηση με την υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης). Πράγματι, το κίνημα Segi, μια ακροαριστερή επαναστατική οργάνωση που μάχεται για την ανεξαρτησία της χώρας των Βάσκων, έχει χαρακτηριστεί τελευταία ως «τρομοκρατική οργάνωση» από την ισπανική δικαιοσύνη. Μάλιστα, έχει ήδη δύο απαγορεύσεις στο ενεργητικό της καθώς και ποινές φυλάκισης για κάποια μέλη της.

Μετά τις διαταγές και πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απλές συνηθισμένες έρευνες, η ισπανική αστυνομία είναι τώρα ελεύθερη να συλλαμβάνει Βάσκους αγωνιστές που είναι μέλη πολιτικών ή συνδικαλιστικών οργανώσεων οι οποίες θεωρούνται από το γαλλικό κράτος ότι είναι κοντά στο στρατιωτικό σκέλος της ΕΤΑ.

Έτσι, η απαγόρευση του Segi θα έχει επιδράσεις στην Ισπανία και τη Γαλλία. Η καταστολή αυτή είναι το επακόλουθο κύματος επιθέσεων στο κίνημα των Βάσκων από το 1999 και πέρα: Το πιο σημαντικό βασκικό ακροαριστερό κίνημα, το Batasuna, τέθηκε εκτός νόμου το 2003, όπως έγινε και με το Segi δύο φορές, αλλά και επίσης συνδέσμους αλληλεγγύης σε φυλακισμένους και τη μόνη καθημερινή εφημερίδα στην Euskara την «Egunkaria».

Η απαγόρευση του Batasuna υπήρξε ένα πολύ μεγάλο χτύπημα στα πολιτικά δικαιώματα: σπίτια ερευνήθηκαν, η οργάνωση διατάχθηκε να καταβάλλει 24 εκατομμύρια euro στη δικαιοσύνη, διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν κ.λπ. Επίσης, υποθέσεις βασανισμού σε βάρος Βάσκων αγωνιστών από την ισπανική αστυνομία καταγγέλθηκαν από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιβεβαιώθηκε έτσι η συνεργασία ενάντια στην τρομοκρατία μεταξύ Μαδρίτης-Παρισιού, ιδιαίτερα όταν συναντήθηκαν ο Sarkozy και το Ισπανικό Λαϊκό Κόμμα (PP). Το PP αναμένεται να επιστρέψει στην εξουσία, ενισχύοντας περισσότερο την πολιτική του για την ασφάλεια.

Η Alternative Libertaire επιζητεί να σταματήσει η καταστολή και οι νομικές διώξεις ενάντια στο Segi από την ισπανική κυβέρνηση καθώς και να απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι αγωνιστές που έχουν συλληφθεί.

Alternative Libertaire (France)

24/01/2007

http://www.alternativelibertaire.org

* Δημοσιεύτηκε στα www.anarkismo.net και www.ainfos.ca Ελληνική μετάφραση «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 26/1/2007.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]