user preferences

Κατάληψη γης στην Ουρουγουάη

category Αργεντινή / Ουρουγουάη / Παραγουάη | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα author Friday March 09, 2007 11:04author by Επιτροπή Συμπαράστασης Report this post to the editors

Έκκληση για αλληλεγγύη

Στις 14 Ιανουαρίου 2007, η Mandiyi - μια ομάδα μικρών γαλακτοπαραγωγών - κατέλαβε γη 388 εκταρίων στην περιοχή Bella Union, στη βόρεια Ουρουγουάη.

Στις 14 Ιανουαρίου αυτού του χρόνου, η Mandiyi - μια ομάδα μικρών γαλακτοπαραγωγών - κατέλαβε ένα κτήμα 388 εκταρίων της Eduardo Acevedo Estate στην περιοχή Bella Union, στο βόρειο τμήμα της Ουρουγουάης. Αυτή είναι η δεύτερη κατάληψη γης στη χώρα, μετά από την κατάληψη των «peludos» (εργαζόμενοι στα ζαχαροκάλαμα) ένα χρόνο πριν, οι οποίοι κατέλαβαν μια έκταση 32 εκταρίων που ήταν εγκαταλειμμένη για πάνω από 10 χρόνια.

Η περιοχή Bella Union, που βρίσκεται στην επαρχία Artigas, είναι μια από τις φτωχότερες ζώνες της Ουρουγουάης. Συνορεύοντας με τη Βραζιλία, η περιοχή είναι γνωστή για την εκτροφή βοοειδών και τη γεωργία της. Εντούτοις, οι θέσεις εργασίας είναι ελάχιστες και όποιος μπορεί να βρει πληρώνεται πολύ άσχημα. Συγχρόνως, στο παρελθόν η περιοχή προσέλκυσε αρκετούς ανθρώπους που ήρθαν να κερδίσουν τα προς το ζειν εργαζόμενοι ως «peludos».

Η Ουρουγουάη δεν έχει αποφύγει τη λατινοαμερικανική πραγματικότητα, με την τρομερά άνιση διανομή γης και η αιώνια υπόσχεση της αγροτικής μεταρρύθμισης δεν έχει εκπληρωθεί. Το 75% του εδάφους ανήκει σε διάφορες εταιρίες με τις οποίες σχετίζονται άμεσα λιγότεροι από 8.000 άνθρωποι. Το Εθνικό Ίδρυμα Αποικισμού INC (το διοικητικό αγροτικό σκέλος της εθνικής κυβέρνησης) διαχειρίζεται μια έκταση 500.000 περίπου εκταρίων, το οποίο αντιστοιχεί μόνο στο 3% του συνολικού εδάφους της χώρας.

Για πάνω από ένα χρόνο, το INC έχει επιτρέψει στην ομάδα Mandiyi να χρησιμοποιήσει την ιδιοκτησία του για εκτροφή αγελάδων και παρ’ ότι η ομάδα πλήρωνε νοίκι η κατάσταση ήταν ασταθής, γιατί δεν υπήρχε καμία νομική ασφάλεια. Το Δεκέμβριο του 2006, έληξε και η τελευταία σύμβαση και οι μικροί αυτοί γαλακτοπαραγωγοί εγκαταλείφθηκαν, περιμένοντας, ανά πάσα στιγμή, την έξωση των ίδιων και των αγελάδων τους από το έδαφος αυτό. Οι ίδιοι ανακάλυψαν, επίσης, ότι είχε γίνει μια διαπραγμάτευση σύμφωνα με την οποία 600 εκτάρια είχαν ήδη δοθεί σε κάποιον πλούσιο ο οποίος δεν χρειάστηκε τη βοήθεια του INC.

Σήμερα, για μια ακόμα φορά, οι εργάτες γης και οι μικροί αγρότες προσβλέπουν στην τοπική υποστήριξη και τη διεθνή αλληλεγγύη για να αποτρέψουν την έξωσή τους, δεδομένου ότι η απόφαση να καταληφθεί το έδαφος αυτό δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα μιας πολιτικής θέσης ή μιας ιδεολογίας, αλλά βασίζεται, επίσης, στην καθημερινή ανάγκη της διατροφής των ίδιων και των οικογενειών τους καθώς και της επίτευξης μιας αξιοπρεπούς ζωής.

Στην πρώτη ανακοίνωσή τους, οι καταληψίες τονίζουν: «Δεν ζητάμε καμία εύνοια, απαιτούμε το σεβασμό του δικαιώματός μας στην εργασία». Καταφεύγουν σ’ αυτή την «τελευταία και σχεδόν απέλπιδα προσπάθεια να συνεχίσουν να ζουν από τη γη και να μένουν στην επαρχία».

Και οι δύο καταλήψεις, έχουν ήδη δεχθεί την υποστήριξη διαφόρων οργανώσεων και ομάδων, όπως το Κίνημα Άκληρων Εργατών Γης, MST, από τη Βραζιλία, και το MOCASE από την περιοχή του Σαντιάγο del Estero της Αργεντινής. Οι Βραζιλιάνοι σύντροφοι έχουν μάλιστα επισκεφτεί ήδη την πρώτη κατάληψη, όπου αντάλλαξαν εμπειρίες και έφεραν διάφορους σπόρους. Επίσης, στις 22 Γενάρη 2007, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Κοινωνικού Φόρουμ στο Ναϊρόμπι της Κένυας, εκφράστηκε αλληλεγγύη στους καταληψίες από διάφορες οργανώσεις.

Ενώ η κυβέρνηση αυτοδιαφημίζεται με το σύνθημα «Για μια παραγωγική χώρα με κοινωνική δικαιοσύνη», οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θέτουν πραγματικά σε πράξη αυτό το σύνθημα. Υπερασπίζουν το δικαίωμά τους στην εργασία και σε μια αξιοπρεπή ζωή για να μην καταλήξουν όπως τόσοι πολλοί Ουρουγουανοί σε καταφύγια και τρώγλες στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Οι καταληψίες είναι πλέον μπουχτισμένοι με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις περί αγροτικής μεταρρύθμισης και γι’ αυτό έχουν ήδη αποφασίσει να πάρουν στα χέρια τους τις υποθέσεις τους και να χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμα ώστε να ζήσουν στη γη στην οποία εργάζονται.

Υπάρχει μια ιστοσελίδα και ένα blog αλληλεγγύης (κυρίως στα ισπανικά) στο http://www.ocupacionxtierra.org http://caxtierra.blogia.com/gja

Επίσης μπορείτε να στείλετε επιστολές διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης μέσω της ιστοσελίδας www.entodaspartes.org/porlatierra?1=en

* Δημοσιεύτηκε στο A-Infos. Ελληνική μετάφραση «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 6 Μάρτη 2007.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]