user preferences

Εκπαίδευση

textProgettifici e dittatori scolastici 23:09 Jul 05 0 comments

textLa Buona Scuola 02:50 Oct 05 0 comments

textLa Buona Scuola 16:04 Sep 09 0 comments

textEducar para la bobada 07:32 Jan 08 0 comments

textAteismo diventa materia scolastica in Irlanda 17:59 Sep 27 0 comments

more >>

Καταστολή στη Νιγηρία

category Νότια Αφρική (Περιφέρεια) | Εκπαίδευση | Νέα author Monday April 23, 2007 19:47author by ZACF - Anarkismoauthor email international at zabalaza dot net Report this post to the editors

Σε βάρος του Student’s Union Movement

Η ανταπόκριση αυτή βασίστηκε σε κείμενο που στάλθηκε στη Zabalaza Anarchist Communist Federation (ZACF – Ν. Αφρική) από το Student’s Union Movement.

Η ανταπόκριση αυτή βασίστηκε σε κείμενο που στάλθηκε στη Zabalaza Anarchist Communist Federation (ZACF – Ν. Αφρική) από το Student’s Union Movement, ζητώντας τη βοήθειά στον αγώνα των φοιτητών για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και των φτωχών μαζών από την εκμετάλλευση. Η επέμβασή μας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μεγαλύτερη παρουσία του αναρχισμού στην περιοχή.

Η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Ibadan της Νιγηρίας δεν είναι καθόλου καλή για όσους εμφορούνται από ριζοσπαστικές απόψεις. Τον Αύγουστο του 2006 μερικοί φοιτητές εκδιώχθηκαν από το πανεπιστήμιο επειδή διοργάνωσαν μια διαμαρτυρία τον Σεπτέμβρη του 2005. Συνήθως, κανένας δεν θα περίμενε ότι η διεύθυνση του πανεπιστημίου θα χρησιμοποιούσε το γεγονός αυτό για να επιβάλει την εξουσία της. Αλλά με στόχο της να τελειώνει με τους ανθρώπους εκείνους που της «έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα» - οι οποίοι αγωνίζονται για να προστατευτούν τα δικαιώματα των φοιτητών και των φτωχών μαζών από την εκμετάλλευση - σκέφτηκε ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει για όλες τις δραστηριότητες του Student’s Union Movement στο εν λόγω πανεπιστήμιο.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυτή είναι μια προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί από τη διεύθυνση του πανεπιστημίου για να αποπροσανατολίσει τη συνείδηση των φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη αυτή. Σήμερα, το πανεπιστήμιο δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όπου οι φοιτητές αποθαρρύνονται να κάνουν κάτι από μόνοι τους. Εμείς (ανήκοντες στην αριστερά) τους έχουμε πει ατέλειωτες φορές ότι η διαμαρτυρία, η διαδήλωση και ο ανεξάρτητος συνδικαλισμός των φοιτητών είναι δικαιώματά μας και δεν πρέπει να αποξενωνόμαστε απ’ αυτά. Οι ενεργοί αγωνιστές φοιτητές αποβάλλονται τώρα και έχει ξεκινήσει ένα κυνήγι μαγισσών στην ακαδημαϊκή κοινότητα σε βάρος διαφόρων για τη συμμετοχή τους στις φοιτητικές δραστηριότητες. Αυτό είναι λυπηρό. Κατά ειρωνικό τρόπο, στο εν λόγω πανεπιστήμιο μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι ακόμα και φοιτητές που διαπράττουν σοβαρά ποινικά αδικήματα (όπως βιασμός, απόπειρα δολοφονίας κ.λπ.) δεν τιμωρούνται όπως εμείς.

Ο στόχος τους είναι σαφής: να τσακίσουν κάθε τάση ταξικού ανταγωνισμού και να ενσταλάξουν φόβο στους φοιτητές που θα ήθελαν να αναπτύξουν τέτοια. Οι ίδιες πράξεις με τις οποίες επιχειρείται να συντριφτεί το φοιτητικό κίνημα στο πανεπιστήμιο Ibadan, συμβαίνουν επίσης και στο Πανεπιστήμιο Obafemi Awolowo (OAU), στο κρατίδιο Osun. Τον περασμένο μήνα, η διεύθυνση του πανεπιστημίου αυτού ανήγγειλε ότι έθεσε σε παρανομία την εκεί Ένωση Φοιτητών. Την αναγγελία αυτή ακολούθησε βάναυση επίθεση σε βάρος όλων των φοιτητών από ένα σύνθετο σώμα αστυνομικών και στρατιωτικών, με στόχο να κατασταλεί μια ειρηνική διαδήλωσή τους με την οποία ζητούσαν παράταση του χρόνου των εξετάσεων.

Από τον περασμένο μήνα, η διεύθυνση αρνείται να συνδιαλλαγεί με την εκλεγμένη ηγεσία των φοιτητών και ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Ένωσης Φοιτητών γνωστό ως «Saburi». Φυσικά, αυτό όχι μόνο δεν έχει σταματήσει τις συνηθισμένες ριζοσπαστικές δραστηριότητες της ηγεσίας των φοιτητών, αλλά αντίθετα οι δραστηριότητες αυτές έχουν γίνει πιο δημοφιλείς. Η διεύθυνση το αντιμετωπίζει αυτό ως μεγάλη απειλή και προσέφυγε, όχι μόνο στη ρητορική στα ΜΜΕ περί διάλυσης και απογοήτευσης, αλλά και στην έναρξη ειδικών δίωξεων σε βάρος των ριζοσπαστών φοιτητών καθώς και ένα κυνήγι μαγισσών, επιβραβεύοντας με N250,000 οποιονδήποτε διαθέτει πληροφορίες γι’ αυτά τα «αδίστακτα στοιχεία». Η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Ibadan παραμένει η ίδια.

Ίσως μπορούμε να οργανώσαμε από κοινού μια εκστρατεία, μια συνάθροιση, ένα συμπόσιο, μια διαδήλωση ή να συνάξουμε ένα πρόγραμμα δικαιωμάτων μιας ανεξάρτητης Ένωσης Φοιτητών, απαιτώντας ένα τέρμα της ποινικοποίησης των συντρόφων μας και το δικαίωμα στην ελεύθερη και ποιοτική εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα.

* Δημοσιεύθηκε στα www.anarkismo.net και www.ainfos.ca στις 18 Απρίλη 207. Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 22 Απρίλη 2007.

Related Link: http://www.zabalaza.net
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]