user preferences

Γιορτάστε την Πρωτομαγιά!

category Ινδονησία / Φιλιππίνες / Αυστραλία | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Sunday May 06, 2007 17:57author by Melbourne Anarchist Communist Group - Anarkismoauthor email macg1984 at yahoo dot com dot au Report this post to the editors

Ανακοίνωση της MACG

Πρωτομαγιάτικη προκήρυξη της Melbourne Anarchist Communist Group (MACG – Αναρχική Κομμουνιστική Ομάδα Μελβούρνης)

Διεθνής Ημέρα των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι γιορτάζουν την Πρωτομαγιά για πάνω από 100 χρόνια. Από την προέλευσή της από μια απεργία για την εργάσιμη ημέρα των 8 ωρών στο Σικάγο και τις διαμαρτυρίες από τους αναρχικούς οργανωτές συνδικάτων οι οποίοι κρεμάστηκαν με βάση ψεύτικες κατηγορίες περί δολοφονίας, η Πρωτομαγιά είναι μια μέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται από κοινού. Σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε καταγάγει νίκες, αλλά έχουμε υποστεί και ήττες. Αρκετοί από μας έχουν παραπλανηθεί αρκετά από τις λανθασμένες ιδεολογίες του σταλινισμού ή του εθνικισμού. Αλλά παρεμβαίνει εδώ η πραγματικότητα και ο κοινός δεσμός των εργαζομένων όλου του κόσμου γίνεται προφανής.

Η Αυστραλία σήμερα

Πουθενά ο κοινός μας αυτός δεσμός δεν έχει αποκρυφτεί πιο σκόπιμα απ’ ό,τι στην Αυστραλία. Η κυβέρνηση Howard επιτίθεται άμεσα στα συνδικάτα - οργανώσεις στις οποίες διαμορφώνεται και εκφράζεται εντονότερα η συνείδηση της εργατικής τάξης - σε μία προσπάθεια να ξεμπερδεύει με αυτές μια για πάντα. Χρησιμοποιεί το ρατσισμό και τη θρησκευτική προκατάληψη για να διαιρέσει την εργατική τάξη σε αντιμαχόμενες φατρίες. Κηρύσσει τον εθνικισμό και το μιλιταρισμό για να μας προσδέσει στο άρμα της «δικής μας» άρχουσας τάξης. Σε αυτό ενισχύεται από τα ΜΜΕ, τα οποία - με εξαίρεση μόνο μερικές μικρής σημασίας επιφυλάξεις - σαλπίζουν ενθουσιωδώς την ακροδεξιά ιδεολογία. Και τελικά, το Εργατικό Κόμμα, με ένα μέρος δειλίας και δύο μέρη πεποίθησης, επικυρώνει την ιδεολογία αυτή, προτείνοντας κάποια ελαφρώς διαφορετικά μέσα.

Ο κόσμος σήμερα

Σε όλο τον κόσμο οι εργαζόμενοι αποτελούν αντικείμενο επίθεσης. Στις βιομηχανικές χώρες, οι εργοδότες χρησιμοποιούν αντισυνδικαλιστικούς νόμους, αποσταθεροποίηση της ζωής μέσω των πολυεθνικών και εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό για να επιτεθούν στις θέσεις και τις συνθήκες εργασίας, ενώ τα συνδικάτα βρίσκονται συνήθως σε υποχώρηση. Εντούτοις, στις χώρες του Τρίτου Κόσμου οι επιθέσεις εργοδοτών και κυβέρνησης συναντούν την αυξανόμενη αντίσταση από τη γρήγορα αυξανόμενη εργατική τάξη και ένα, εξίσου γρήγορα αυξανόμενο, ανεξάρτητο εργατικό κίνημα. Τα συμφέροντά μας εναπόκεινται στους αγωνιζόμενους αυτούς εργάτες και καθώς τα κέρδη από την παγκοσμιοποίηση αυξάνονται η μοίρα μας είναι συνυφασμένη όλο και περισσότερο με τη δική τους.

Εργάτες όλου του κόσμου ενωθείτε!

Σε όλο τον κόσμο, βλέπουμε τις κεφαλαιοκρατικές κυβερνήσεις να επιτίθενται αδυσώπητα στην εργατική τάξη. Η μόνη μας υπεράσπιση είναι η συλλογική μας δράση ως εργάτες και εργαζόμενοι. Πρέπει να αρνηθούμε σε κάθε χώρα να διαιρούμαστε μεταξύ μας με το ρατσισμό, το σεξισμό, τη θρησκευτική προκατάληψη ή την ομοφοβία. Και γυρίζοντας τις πλάτες μας στις εκκλήσεις περί πατριωτισμού, πρέπει να αναγνωρίσουμε τον κοινό μας δεσμό με τους εργάτες των άλλων χωρών. Είναι απαραίτητο να υπερασπίσουμε αυτά ακριβώς που έχουμε ακόμα. Αλλά πρέπει, ταυτόχρονα, να χτίσουμε, επίσης, τη βάση για μια επανάσταση που θα εξαλείψει τον καπιταλισμό μια για πάντα και θα δημιουργήσει μια κοινωνία ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης.

Melbourne Anarchist Communist Group (MACG – Αναρχική Κομμουνιστική Ομάδα Μελβούρνης)

1 Μάη 2007

macg1984@yahoo.com.au

* Η προκήρυξη αυτή μοιράστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης την 1η Μάη στο Μνημείο 8 Ωρών στο κέντρο της Μελβούρνης και στην Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση την Κυριακή, 6 Μάη (καθώς η 1η Μάη στην Αυστραλία δεν είναι αργία και οι σχετικές συγκεντρώσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή μετά την ημέρα). Δημοσιεύτηκε στο Anarkismo.net. Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης» 5 Μάη 2007.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]