user preferences

Οι διαθεσιμότητες στις εκδόσεις ΔΟΜΗ

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Λοιπός Ελευθεριακός Τύπος author Friday July 27, 2007 14:35author by ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥauthor email sylyp_vivliou at yahoo dot gr Report this post to the editors

Ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου

Ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής σχετικά με τις διαθεσιμότητες στις εκδόσεις ΔΟΜΗ

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Την Τρίτη 3 Ιουλίου 2007 αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε στους εργαζομένους της εταιρείας ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΟΜΗ Α.Ε. ότι από το σύνολο των εργαζομένων στα τμήματα σύνταξης και ατελιέ της εταιρείας (συνολικά 70 άτομα) θα τεθούν αμέσως από την επόμενη μέρα σε διαθεσιμότητα οι 35!

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε στο ένα τμήμα (ατελιέ) με έναν απαράδεκτο και σκαιότατο τρόπο («Σας έχω ένα καλό κι ένα κακό νέο. Το καλό είναι ότι αύριο πληρώνεστε, το κακό ότι μπαίνετε σε διαθεσιμότητα»).

Η διαθεσιμότητα είναι ένας νομότυπος τρόπος για να ξεφορτώνεται ένας επιχειρηματίας απεριόριστο αριθμό εργαζομένων, ξεπερνώντας τον «σκόπελο» του μέγιστου αριθμού απολύσεων ανά μήνα. Οι υπό διαθεσιμότητα εργαζόμενοι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα λαμβάνουν για 3 μήνες το μισό του μισθού τους χωρίς να προσέρχονται στην επιχείρηση και ακολούθως θα αποφασιστεί η επαναπρόσληψη ή η οριστική απόλυση τους. Το πόσες ελπίδες έχουν για επαναπρόσληψη διαφαίνεται από το γεγονός ότι 2 μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση αποσύρθηκαν οι υπολογιστές τους! Για μας το καθεστώς της διαθεσιμότητας, οπουδήποτε και οποτεδήποτε εφαρμόζεται, είναι παράνομο και απαράδεκτο και συνιστά ψυχολογικό εκβιασμό για τους εργαζομένους.

Ένας από αυτούς που συμμετέχουν στις Εκδόσεις ΔΟΜΗ είναι και ο κ. Μανιατέας (εκδόσεις Μανιατέας, Sportime, Αθλητική Ηχώ και διάφορες συνεργασίες με την «Ελευθεροτυπία» στα ένθετα και τις προσφορές της), ο οποίος στις Εκδόσεις του απέλυσε γύρω στους 120 εργαζόμενους. Η πρακτική αυτή των «επιχειρηματιών» που υπερβαίνουν νόμους και αφήνουν στον δρόμο δεκάδες εργαζομένους, τη στιγμή που οι ίδιοι καταληστεύουν τις επιχειρήσεις «τους», θεωρώντας τες συνέχεια της τσέπης τους, τις πτωχεύουν και μετά συνεχίζουν ακάθεκτοι την επιχειρηματική τους «δραστηριότητα» πρέπει να πάψει. Ο Όμιλος Μανιατέα δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι η εταιρεία του Multicapital πτωχεύει, αφήνοντας άλλες 250 οικογένειες στον δρόμο. Μάλιστα, για να γλιτώσει από τυχόν καταγγελίες των εργαζομένων, άλλαξε το όνομα της εταιρείας σε General. Αφού πρώτα έθεσε σε διαθεσιμότητα τους περισσότερους υπαλλήλους σε εταιρεία του, στη συνέχεια έστειλε απολύσεις με δικαστικό επιμελητή, στα σπίτια των εργαζομένων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τους έχει δώσει ήδη την αποζημίωση. Όποιος υπάλληλος τόλμησε να ζητήσει την αποζημίωση, πηγαίνοντας στο λογιστήριο της εταιρείας, η απάντηση που πήρε από μεγάλο στέλεχος ήταν «Δεν έχουμε λεφτά να σας δώσουμε, κάντε καταγγελία».

Το οικονομικό έγκλημα που συντελέστηκε στην ΔΟΜΗ θα μείνει ατιμώρητο; Οι κ.κ. επιχειρηματίες προσπαθούν -σε βάρος των εργαζομένων- να παρουσιάσουν ως προβληματική μια ανθηρή και, πριν από λίγους μήνες, κερδοφόρα εταιρεία. Θα το ανεχτούν αυτό σεμνά και ταπεινά οι προστάτες τους; Ο εισαγγελέας; Το ΣΔΟΕ; Η Επιθεώρηση Εργασίας;

Θεωρούμε άμεσα υπεύθυνους την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας γι΄ αυτές τις διαθεσιμότητες και το καλούμε να τις ανακαλέσει.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου καταγγέλλει την απαράδεκτη τακτική της επιχείρησης που θέτει σε καθεστώς ομηρίας τους συναδέλφους, με προφανή στόχο να τους εξωθήσει να φύγουν. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΔΟΜΗΣ πρώτα και κύρια δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα της «επιχειρηματικής» ασυδοσίας. Μόνο με τη δική τους ενότητα και δράση μπορούν να υπερασπίσουν τη δουλειά και την αξιοπρέπειά τους. Από την πλευρά μας, σεβόμενοι τις αποφάσεις των εργαζομένων, θα σταθούμε δίπλα τους με όποιες άλλες εργατικές συλλογικότητες θέλουν να στηρίξουν αυτό τον αγώνα και τις καλούμε να συμβάλλουν και να κινηθούμε στο ίδιο πνεύμα. Η αναστολή διαθεσιμοτήτων σε τμήμα των εργαζομένων είναι μια πρώτη αναδίπλωση, αλλά αυτό δεν αρκεί στο βαθμό που δεν αφορά το σύνολο των εργαζομένων, ενώ η απειλή της απόλυσης επικρέμεται για δεκάδες εργαζομένους. Η ενότητα, η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητα είναι ο αναγκαίος όρος για να αποτραπούν οι επιδιώξεις της εταιρείας και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας..

Απαιτούμε:

- Άρση της διαθεσιμότητας του συνόλου των συναδέλφων

- Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας

- Καμιά απόλυση

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]