user preferences

ΔΟΜΗ Α.Ε: 35 σε διαθεσιμότητα

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Λοιπός Ελευθεριακός Τύπος author Thursday August 09, 2007 12:47author by Σύλλογος Βιβλίου Report this post to the editors

Συνέντευξη με εργαζόμενη

(Συνέντευξη με εργαζόμενη της εταιρείας που απειλεί να βάλει λουκέτο)

«Σας έχω ένα καλό και ένα κακό νέο. Αύριο πληρώνεστε, αλλά οι μισοί από εσάς θα μπουν σε διαθεσιμότητα». Με αυτόν τον τρόπο ανακοινώθηκε στο ατελιέ της εταιρείας ΔΟΜΗ Α.Ε., στις 3 Ιουλίου, η θέση σε διαθεσιμότητα των 35 από τους συνολικά 70 εργαζόμενους της ιστορικής εταιρείας με τις επώνυμες εκδόσεις εγκυκλοπαιδειών. Διαθεσιμότητα, για όσους δεν γνωρίζουν, ονομάζεται ο ωραιότατος και νομότυπος τρόπος για να ξεφορτώνεται ένας επιχειρηματίας απεριόριστο αριθμό εργαζομένων, ξεπερνώντας τον «σκόπελο» του μέγιστου αριθμού απολύσεων ανά μήνα.

Οι υπό διαθεσιμότητα εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα λαμβάνουν για 3 μήνες το μισό του μισθού τους χωρίς να προσέρχονται στην επιχείρηση και ακολούθως θα αποφασιστεί η επαναπρόσληψη ή οριστική απόλυσή τους. Η ΔΟΜΗ Α.Ε. ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων του κ. Μανιατέα (εκδόσεις Μανιατέας, Sportime, Αθλητική Ηχώ και διάφορες συνεργασίες με την Ελευθεροτυπία στα ένθετα και τις προσφορές της), ο οποίος στις Εκδόσεις Μανιατέας πρόσφατα, απέλυσε καμιά 90αριά ανθρώπους ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. O όμιλος, δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι η άλλη εταιρεία του, η Multi capital πτωχεύει, αφήνοντας άλλες 250 οικογένειες στον δρόμο. Ο Όμιλος μάλιστα για να γλιτώσει από τυχόν καταγγελίες των εργαζομένων, άλλαξε το όνομα της εταιρείας σε General.

Αφού πρώτα έθεσε σε διαθεσιμότητα τους περισσότερους υπαλλήλους στην εταιρεία αυτή, στην συνέχεια έστειλε απολύσεις με δικαστικό επιμελητή, στα σπίτια των εργαζομένων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι έχουν δώσει ήδη την αποζημίωση. Όποιος υπάλληλος τόλμησε να ζητήσει την αποζημίωση, πηγαίνοντας στο λογιστήριο της εταιρείας, η απάντηση που πήρε από μεγάλο στέλεχος ήταν «Δεν έχουμε λεφτά να σας δώσουμε, κάντε καταγγελία».

Μιλήσαμε με την Β.Φ., εργαζόμενη στην εταιρεία ΔΟΜΗ Α.Ε., η οποία μας καταθέτει τους φόβους, τις ανησυχίες και τον προβληματισμό των συναδέλφων της.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι ακολούθησε την ανακοίνωση της διοίκησης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: O Δ/ντης μας, του τμήματος σύνταξης, μας διάβασε γραπτή ανακοίνωση του ΔΣ, με την οποία του ζητούσαν να επιλέξει να κρατήσει μόνο 5 άτομα από το τμήμα μας, που έχει συνολικά 23 άτομα. Αυτός αρνήθηκε να κάνει την επιλογή και μας ζήτησε να δηλώσουμε εμείς ποιοι θέλουμε να μείνουμε και ποιοι θέλουμε να φύγουμε. Εμείς φυσικά σοκαριστήκαμε και δηλώσαμε ότι όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε την εργασία μας. Έτσι έγραψε ένα υπόμνημα προς τους βασικούς μετόχους Μανιατέα και Τεγόπουλο με το οποίο έλεγε ότι αδυνατούσε να κάνει μια τέτοια επιλογή αφού του κοινοποιήθηκε την τελευταία στιγμή αιφνιδιαστικά. Έλεγε επίσης ότι οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του τμήματος και οι εργασίες που είχε αναλάβει έκαναν αναγκαία την διατήρηση των εργαζομένων στις θέσεις τους ζητώντας να παραμείνουν στο τμήμα σύνταξης τουλάχιστον 15 άτομα. Στους συναδέλφους του τμήματος ατελιέ, την επόμενη μέρα, μετά την ανακοίνωση ότι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ήρθαν και απέσυραν τους Η/Υ από τα γραφεία τους, έτσι ώστε τελικά εκ των πραγμάτων από ένα μέρος από τους εργαζόμενους, τους πήραν και το αντικείμενο εργασίας τους. Και να σκεφτείς ότι αυτά γίνονταν χωρίς να μας ενημερώνουν και τα μαθαίναμε τυχαία και εκ των υστέρων. Έτσι πέρασαν δύο εβδομάδες, πολύ ψυχοφθόρες, κατά τις οποίες πηγαίναμε στο γραφείο, είχαμε μεν αντικείμενο εργασίας, αλλά λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχούσε και της ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρισκόμασταν, δεν ήταν εύκολο να εργαστούμε..

ΕΡ.: Τι εργασία είχατε αυτήν την εποχή;

ΑΠ.: Βγάζαμε μια εγκυκλοπαιδική σειρά για τους νομούς της Ελλάδας σε 50 περίπου τόμους, σε συνεργασία με την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ». Και επειδή υπάρχει μια δέσμευση με την συγκεκριμένη εφημερίδα πιστεύαμε ότι δεν θα θέλανε να σταματήσουν εντελώς την εργασία μας, διότι θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις από την εφημερίδα.

ΕΡ.: Ακούσατε για τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στις άλλες εταιρείες του Ομίλου;

ΑΠ.: Αυτά τα μάθαμε εκ των υστέρων και αφού προέκυψε το δικό μας θέμα. Όταν κάποιοι ανέβασαν στο ίντερνετ μια καταγγελία για την δική μας παρέμβαση στο indymedia, κάποιοι άλλοι απάντησαν γράφοντας για την κατάσταση στις άλλες εταιρείες του Ομίλου, που μέχρι τότε εμείς αγνοούσαμε.

ΕΡ.: Πριν γίνει αυτό δεν είχατε ακούσει τίποτα που να σας προβληματίζει; Πώς ήταν η κατάσταση στην εταιρεία;

ΑΠ.: Να σκεφτείς ότι είχαμε έως τώρα πολύ καλούς μισθούς. Κανείς μας δεν έπεφτε κάτω από 1000 ευρώ καθαρά. Όταν πρωτοπήγα εγώ στην δουλειά είχα ρωτήσει μια υπάλληλο αν εδώ έχετε προβλήματα και αν κάνετε απεργίες κλπ. και μου απάντησε: «Μπα, εμείς εδώ είμαστε σαν μια οικογένεια». Οι πιο πολλοί εργαζόμενοι είμαστε σε νεανική ηλικία – το πολύ μέχρι 40 ετών. Η εργασιακή μας προϋπηρεσία στην παρούσα εταιρεία για κανέναν μας δεν υπερβαίνει τα 4 χρόνια. Μάλιστα η παλαιότερη συνάδελφος, μια τηλεφωνήτρια που δουλεύει 6 χρόνια εδώ είναι ανάμεσα σε αυτούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Μόλις πριν τρεις μήνες προσέλαβαν δύο υπάλληλους. Όλοι μας έχουμε συμβάσεις, ενώ όταν προέκυπταν θέματα υπερωριών – ειδικά όταν έκλεινε ο τόμος - όλες πληρώνονταν, έστω και με την μορφή bonus, προφανώς για να αποφύγουν τις υψηλές εισφορές της εργατο-ώρας. Τον προηγούμενο μήνα είχαν καθυστερήσει να μας πληρώσουν τον μισθό μας. Αυτό το έκαναν γύρω στις 10 του μήνα. Μετά από λίγες μέρες μας ειδοποίησαν ότι δεν είχαν χρήματα για να καλύψουν ανάγκες αναλώσιμων ειδών γραφείου και μας είχαν ζητήσει να βάλουμε εμείς από την τσέπη μας για να πάρουμε χαρτιά τουαλέτας, απορρυπαντικά κλπ. Μας είπαν χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία έχει πληρώσει για τις ανάγκες μας ένα σωρό λεφτά σε σούπερ μάρκετ! Και οι πιο πολλοί από εμάς έβαλαν τελικά χρήματα για να πάρουμε αυτά τα πράγματα. Ε, πώς πριν από τρεις μήνες κάνουν προσλήψεις και τώρα δεν έχουν ούτε για κωλόχαρτο; Επίσης παράλληλα μας είχαν ανακοινώσει τότε ότι οι υπερωρίες δεν θα πληρώνονται πια.

ΕΡ.: Τι ενέργειες έχετε κάνει από την μέρα που κοινοποιήθηκαν οι διαθεσιμότητες;

ΑΠ.: Αφού πέρασαν 4-5 μέρες που περιμέναμε απάντηση από το ΔΣ της εταιρείας στο υπόμνημα του Δ/ντή μας, απευθυνθήκαμε στον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου–Χάρτου. Από εκεί ήρθαν κάποιοι συνδικαλιστές και έφεραν μαζί τους και εκπρόσωπο από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Αυτοί μας συμβούλεψαν να εκλέξουμε μια επιτροπή για να ζητήσουμε επίσημη ενημέρωση από το ΔΣ της εταιρείας και να απευθυνθούμε και στην Επιθεώρηση Εργασίας του Υπουργείου, αλλά και στο ίδιο το υπουργείο Εργασίας και τόνισαν ότι θα είναι δίπλα μας σε οποιαδήποτε απόφαση πάρουμε σαν εργαζόμενοι. Ζητήσαμε το ραντεβού με το ΔΣ, αλλά αντί αυτού το ΔΣ κάλεσε μόνο το διευθυντή του τμήματος και του είπε ότι αφού υπάρχει αντικείμενο εργασίας ας μην φύγει κανείς από το συγκεκριμένο τμήμα μέχρι να ολοκληρωθεί η έκδοση της σειράς. Κατόπιν θα παραμείνουν μόνο 2-3 από το συγκεκριμένο τμήμα. Πάντως αυτή η παρατεταμένη αγωνία μας, ήδη οδήγησε δύο συναδέλφους να υποβάλουν οικειοθελώς την παραίτηση τους αφού μάλλον βρήκαν άλλη δουλειά. Και αυτό είναι άσχημο γιατί ίσως αυτό επιδιώκουν με το να μας εξαναγκάσουν σε μαζικές παραιτήσεις έτσι ώστε να τους είναι πιο εύκολο μετά να απολύσουν τους υπόλοιπους. Επίσης σκεφτήκαμε να βάλουμε και δικηγόρους για να ψάξουν την υπόθεση.

ΕΡ.: Τι σας λένε οι εκπρόσωποι των σωματείων;

ΑΠ.: Εδώ υπάρχει μια ασάφεια για το ποιος κλάδος και ποιο σωματείο μας καλύπτει. Γιατί οι περισσότεροι έχουμε συμβάσεις ιδιωτικού υπαλλήλου αλλά ο όμιλος είναι εκδοτικός και θα έπρεπε να καλύπτεται από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου–Χάρτου. Κοίτα εδώ ήρθε από το Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Κομνηνός. Μας είπε ότι εμείς θα σας στηρίξουμε δυναμικά, δεν σας υποσχόμαστε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» αλλά θα κάνουμε ότι μπορούμε για το καλό του κλάδου. Μας είπε επίσης ότι κανονικά υπαγόμαστε στους Ιδιωτικούς Υπάλληλους και όχι στον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου. Αυτό δεν μου άρεσε γιατί έμοιαζε σαν να προσπαθούσε να μας πολώσει. Και εδώ υπάρχουν διαφορετικές αντιδράσεις και από εμάς, καθώς άλλοι δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτα από τους συνδικαλιστές και άλλοι επέλεγαν αυτόν ή τον άλλον για συνομιλητή.

ΕΡ.: Τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνετε;

ΑΠ.: Εγώ λέω ότι κατ’ αρχήν, εμείς πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να ζητήσουμε κάθε βοήθεια από όλα τα εμπλεκόμενα σωματεία. Και στο τέλος εμείς να αποφασίσουμε για το τι θα κάνουμε αφού τους ακούσουμε όλους. Εμείς δεν πρέπει να διασπαστούμε και να απογοητευτούμε. Σημαντικό είναι να οργανωθούμε και να μην τα παρατάμε εύκολα όταν καταπατούνται τα δικαιώματά μας, κάνοντας έτσι «τη χάρη» του κάθε αφεντικού.. Αλληλεγγύη! και λίγο να ξυπνήσει ο κόσμος για τα δικαιώματά του και να μην γλύφει τον κ… του κάθε εργοδότη.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]