user preferences

Εκπαίδευση

textProgettifici e dittatori scolastici 23:09 Jul 05 0 comments

textLa Buona Scuola 02:50 Oct 05 0 comments

textLa Buona Scuola 16:04 Sep 09 0 comments

textEducar para la bobada 07:32 Jan 08 0 comments

textAteismo diventa materia scolastica in Irlanda 17:59 Sep 27 0 comments

more >>
Search author name words: ZACF

Για τα γεγονότα στο WITS

category Νότια Αφρική (Περιφέρεια) | Εκπαίδευση | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday October 06, 2007 12:18author by ZACF - Anarkismo Report this post to the editors

Ανακοίνωση της ZACF

Ο μόνος τρόπος για να είναι επιτυχής ο αγώνας αυτός είναι η συμμετοχή σε άμεσες ενέργειες όπως καταλήψεις, παρεμποδίσεις, καθιστικές διαμαρτυρίες και τα συναφή.

Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών του WITS αυτή τη βδομάδα μετά την ανακοίνωση της διεύθυνσης για αυξήσεις των διδάκτρων και ιδιωτικοποίηση των φοιτητικών εστιών συνάντησαν την αστυνομική καταστολή, λαστιχένιες σφαίρες και συλλήψεις. Η ανακοίνωση που ακολουθεί στους αγωνιζόμενους φοιτητές καθώς και τους εργαζομένους του WITS σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα τους ενάντια στη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου από την κυβέρνηση του ANC.

Είναι σαφές ότι όλα όσα συμβαίνουν στο WITS - αυξήσεις διδάκτρων, ιδιωτικοποίηση φοιτητικών εστιών κ.λπ... - είναι μέρος του κυβερνητικού σχεδίου της κυβέρνησης ANC (Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσσου) για μια γενικευμένη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων προκειμένου αυτά να μετατραπούν σε «πανεπιστήμια για την αγορά», προσανατολισμένα, πρώτα απ' όλα, στην παραγωγή κέρδους. Αυτό είναι μια σκληρή πραγματικότητα που και οι φοιτητές των ANCYL και Sasco, που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα, προσπάθησαν επιμελώς να μην λάβουν υπόψη τους.

Με τον ίδιο τρόπο που η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, μέσω των GEAR και ASGISA, σύμφωνα με τις οποίες η παροχή υπηρεσιών πρέπει να βασίζεται στην ανάκαμψη και τη δυνατότητα να αποπληρωθούν οι δαπάνες, επηρεάζει πρώτα και κύρια την εργατική τάξη και τα φτωχά στρώματα, επηρεάζει, επίσης, τους φοιτητές με τη λεγόμενη αναβάθμιση του WITS και των άλλων πανεπιστημίων. Η προτεινόμενη αύξηση των διδάκτρων κατά 25% και η αύξηση των διδάκτρων κατά 500% για τους φοιτητές που προέρχονται από έξω από την Ν. Αφρική, όπως και οι αυξήσεις των χρημάτων για τη διαμονή στις φοιτητικές εστίες πρόκειται προφανώς να έχουν κατά κύριο λόγο επιπτώσεις στους φοιτητές που προέρχονται από τα φτωχά στρώματα και την εργατική τάξη.

Η προτεινόμενη μεταφορά μέρους των εστιών στην εμπορική και κερδοσκοπική Public Ivestment Corporation, η οποία θα τις διαχειρίζεται από κοινού με διάφορες τράπεζες, δείχνει σαφώς ότι η πρόθεση της κυβέρνησης και της διεύθυνσης του WITS δεν είναι να βελτιωθεί το πανεπιστήμιο, η ποιότητα της εκπαίδευσης και η πρόσβαση των μη προνομιούχων σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά είναι η επιδίωξη του κέρδους, κάτι στο οποίο πρέπει να υπάρξει αντίσταση.

Από τότε που η κυβέρνηση και τα πανεπιστήμια άρχισαν την εφαρμογή αυτής της αναβάθμισης με την υιοθέτηση του συγκεκριμένου Σχεδίου 2001 του πανεπιστήμιου WITS το 1999, έχουν χαθεί περισσότερες από 600 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα οι μισθοί των εργαζομένων να μειωθούν στο μισό, να συντριφτούν τα συνδικάτα τους και οι συνθήκες εργασίας τους να γίνουν εξαιρετικά άσχημες. Τμήματα έχουν κλείσει, μεγάλο μέρος της αλληλογραφίας έχει «παγώσει», ενώ ασκείται συνεχής πίεση στους λέκτορες να ερευνούν και να διδάσκουν με μειωμένα κεφάλαια. Οι τρέχουσες αυξήσεις των διδάκτρων και τα αυστηρά μέτρα αποκατάστασης των γενικότερων δαπανών όπως η προτεινόμενη αύξηση στις κατευθείαν πληρωμές των διδάκτρων έχουν επιπτώσεις στους φοιτητές. Πράγματι, πριν το 2000 δεν ίσχυαν καν οι κατευθείαν πληρωμές διδάκτρων και με την εισαγωγή τους, η διεύθυνση έκλεισε τον τρόπο προς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε πολλούς φτωχούς φοιτητές, και αυτά τα εμπόδια έχουν από τότε γίνει χειρότερα. Οι ολοένα και πιο άσχημες συνθήκες στις φοιτητικές εστίες, οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές του φαγητού, η αύξηση των φοιτητών ανά τάξη και οι επιβαρημένες εγκαταστάσεις έχουν ήδη επιπτώσεις στις δυνατότητες των φοιτητών να συγκεντρωθούν στα αντικείμενο των σπουδών τους και να εφαρμόσουν τις μελέτες τους. Επίσης, μετά την απόφαση της διεύθυνσης του WITS να περικοπούν οι υποτροφίες το 2004, οι φοιτητές που προέρχονται από την εργατική τάξη χτυπιούνται ιδιαίτερα σκληρά από τις προτεινόμενες τώρα αυξήσεις των διδάκτρων. Αντίθετα, η εξουσία, το μέγεθος και οι μισθοί του ανώτερου διευθυντικού προσωπικού έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ως αναρχικοί κομμουνιστές υποστηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητών στο πανεπιστήμιο WITS, όχι μόνο επειδή είναι προς όφελος όλων των φοιτητών για να αντισταθούν στην εφαρμογή αυτής της αναβάθμισης, που μετατρέπει το WITS σε κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχείρηση προσιτή μόνο σ’ εκείνους που μπορούν να αντέξουν οικονομικά για να φοιτήσουν εκεί, ένας ολοένα μειούμενος αριθμός άλλωστε, αλλά και επειδή είναι ένας σημαντικός αγώνας ενάντια στην εμπορικοποίηση και εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικά.

Καλούμε τους φοιτητές να μην εναποθέσουν την πίστη και τις ελπίδες τους στους φοιτητικούς ηγέτες, μερικοί από τους οποίους έχει αποδειχθεί ότι αγνοούν την ουσιαστική αιτία της κρίσης στο πανεπιστήμιο WITS λόγω του ότι ανήκουν σε διάφορα πολιτικά κόμματα, αλλά να πάρουν την όλη υπόθεση στα χέρια τους. Καλούμε τους φοιτητές να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες και άλλες δραστηριότητές τους έως ότου ικανοποιηθούν όλα τους τα αιτήματα. Ενθαρρύνουμε τους φοιτητές να κινηθούν έτσι ώστε να ακουστεί η φωνή και οι ανησυχίες τους με το να προβούν σε άμεσες ενέργειες, όπως καταλήψεις, καθιστικές διαδηλώσεις και μποϊκοτάρισμα των εργασιών στο πανεπιστήμιο, παρά να καταφύγουν σε διαπραγματεύσεις και παραστάσεις ή εκκλήσεις στη διεύθυνση, η οποία, άλλωστε, εφαρμόζει μόνο την πολιτική κερδοσκοπίας και νεοφιλελευθερισμού της κυβέρνησης του ANC σε τοπικό επίπεδο. Προκειμένου να γίνουν ισχυρότεροι καλούμε τους φοιτητές να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το εργατικό προσωπικό του WITS (καθαριστές, εργαζόμενους στην τροφοδοσία κ.λπ....), οι οποίοι έχουν επίσης χτυπηθεί σκληρά με την χειροτέρεψη των συνθηκών εργασίας τους εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης του WITS και της μετατροπής του σε πανεπιστήμιο που θα παράγει κέρδος. Ενθαρρύνουμε, επίσης, τους φοιτητές να επιδιώξουν να βρουν συμμάχους ανάμεσα στα κοινότητες των φτωχών και της εργατικής τάξης που αντιστέκονται και αγωνίζονται ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και τις περικοπές κάθε είδους στις κοινότητές τους.

Αυτό που συμβαίνει στο WITS συμβαίνει σε όλη τη χώρα, σε κάθε πανεπιστήμιο και κάθε φτωχή κοινότητα. Ολόκληρη η οικονομία έχει γίνει αντικείμενο νεοφιλελεύθερη; αναδιάρθρωσης από την κεντρική κυβέρνηση, ο σκοπός της οποίας δεν είναι να κάνει την παροχή εκπαίδευσης ή υπηρεσιών πιο προσιτή, αλλά να εξασφαλίσει ότι θα είναι προσιτή μόνο σ’ εκείνους που μπορούν να την αντέξουν οικονομικά. Αυτό έχει καταστρεπτικές συνέπειες για εκατομμύρια πληθυσμού που πρέπει να αγωνιστεί πριν συμβούν τα χειρότερα.

Υποστηρίζουμε τα ακόλουθα αιτήματα και επισείουμε την προσοχή των φοιτητών, των εργαζομένων και του προοδευτικού προσωπικού να μην σταματήσουν τον αγώνα έως ότου ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα.

- Παρά να τίθεται σε ισχύ το όλο και πιο αυταρχικό στυλ διεύθυνσης διαχείρισης κάτω από το πρόγραμμα WITS 2001, οι φοιτητές και το προσωπικό να διαχειριστούν τις υποθέσεις τους συλλογικά και να συμμετέχουν άμεσα σε ό,τι έχει επιπτώσεις σ’ αυτούς.

- Τα δίδακτρα των φοιτητών να σταματήσουν να καταβάλλονται αμέσως, από τη στιγμή που θα ισχύσουν οι προτεινόμενες από τη διεύθυνση αυξήσεις των διδάκτρων.

- Οι υποτροφίες για τα παιδιά του απολυμένου και μη απολυμένου προσωπικού να επαναφερθούν αμέσως.

- Η οικονομική ενίσχυση των φοιτητών που προέρχονται από εργατικά και φτωχά στρώματα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά.

- Το WITS πρέπει να υπερασπίσει τον εαυτό του από καπιταλιστικές και νεοφιλελεύθερες επιρροές και ενάντια στην εμπορευματοποίηση του πανεπιστημίου.

- Το WITS πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι αντιτάσσεται σταθερά στις όποιες περικοπές.

- Οι τρέχουσες περικοπές των υπηρεσιών υποστήριξης πρέπει να σταματήσουν και το απολυμένο προσωπικό να επανέλθει σε μόνιμες και ασφαλείς θέσεις εργασίες στο WITS.

Υπογραμμίζουμε πάλι ότι τα αιτήματα αυτά δεν πρόκειται να επιτευχθούν με διαπραγματεύσεις και εκκλήσεις ή παραστάσεις στη διεύθυνση του WITS ούτε με την ανάθεση της όλης κατάστασης στους ηγέτες των φοιτητών. Ο μόνος τρόπος για να είναι επιτυχής ο αγώνας αυτός είναι ο κάθε φοιτητής που προέρχεται από την εργατική τάξη να αναμιχθεί άμεσα στον αγώνα και τη συμμετοχή σε άμεσες ενέργειες όπως καταλήψεις, παρεμποδίσεις, καθιστικές διαμαρτυρίες και τα συναφή.

Ένα χτύπημα στον ένα είναι χτύπημα σε όλους!

PHAMBILI NGOMZABALAZA

Zabalaza Anarchist Communist Federation

http://www.zabalaza.net

* Η ανακοίνωση αυτή της Zabalaza Anarchist Communist Federation (Αναρχική Κομμουνιστική Ομοσπονδία Zablaza) της Ν. Αφρικής δημοσιεύτηκε στα www.anarkismo.net και www.ainfos.ca Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης» 6 Οκτώβρη 2007.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]