user preferences

New Events

Yunanistan / Türkiye / Kıbrıs

no event posted in the last week

mülksüzler Ekim sayısı çıktı!

category yunanistan / türkiye / kıbrıs | miscellaneous | news report author Friday October 12, 2007 17:01author by mülksüzler - mülksüzlerauthor email mulksuzlerdergisi at gmail dot com Report this post to the editors

Mülksüzler’in ekim sayısında giriş sayfasında güncel iki olay üzerine odaklandık. Bunlardan birincisi kapak konumuz olan anayasa. Çetin Öztürk yeni anayasayı ve değişiklikleri mülksüzler için yorumladı. Bu odaklanış, kuşkusuz “anayasal düzene” beslediğimiz inançtan! kaynaklanmıyor. Bu gelişmelerin hükümetin tavrını ve emekçiler-yönetilenler için sistemi deşifre etmenin bir yolu olarak ortaya koymak için önemli olduğu savından hareket ediyoruz. Yine bir başka yazı olan Festus Okey’in ölümü ve yeni “Polis Kanunu” nu konu ettiğimiz yazı kapitalizme iman etmiş bazı demokrat aydınların söylediği gibi hükümetin güvenlik devletini tasfiye etmek amacında olmadığını savunuyor.

Anti otoriter ve özgürlükçü bir yaklaşımla sınıf mücadelesini eksene koyan perspektifler için son derece önemli güncel sınıf hareketlilikleri yine -yetişebildiğimiz kadarıyla- mülksüzlerin ana konularını oluşturuyor. Tuzla, Tersaneler’de taşeronlaşma ve canlarından olan emekçiler ilgili Cem Dinç röportajı, her türlü yasal örgütlenme aygıtlarından mahrum bırakılan çağrı merkezi emekçilerinin örgütlenme çabaları ve bu konuda yaptığımız bir röportaj, Akyıl direnişi ve THY grev ilanı sürecini özetlediğimiz bir değerlendirme yazısı emek mücadeleleri sayfalarımızı oluşturdu. Ender Yılmaz’ın kayıt dışı (enformel) ekonomideki emeği konu edindiği yazısı da kapitalizmin bugünü üzerine söz söylemek açısından önemli bir başlığı oluşturuyor.

Ortadoğu sorunuyla ilgili olarak Filistinlilerle İsraillierin ortak mücadele sürecini anlatan Bil’in yazısı, ufak bir köydeki emekçilerin ve ezilenlerin birliğine dair küçük çaplı bir olayın aslında büyük bir örnek olması yolunda heyecan verici bir gelişmeyi dergiye taşıyor.

Bu ay sıra dışı bir diyalog örneği olarak Erdal Güçlü ve Mehmet İnce’nin ortak hazırladıkları hem mizahi hem trajik “sayıklamalar” sayfası da ilk kez sayfaları da yerini alıyor.

Türkiye’de yıllarca George Orwell’i anti-komünist ilan etmiş bir sol anlayışa nazire yaparak yazılan Orwell yazısı bu ayki mülksüzlerin kapanış yazısı. Kuşkusuz Orwell’in komünist oluşu onun eserlerinin kapitalizmin propagandası için egemenler yararına kullanıldığı gerçeğini değiştirmiyor. Ancak yazı, Orwell’in “azılı bir komünizm düşmanı” olduğunu söyleyenlerin aksine, onun gerçek fikirleri ve karakterini yansıtma amacı taşıyor.

Gelecek aya görüşmek üzere…

Ekim sayısının kapağı:
http://istanbul.indymedia.org/uploads/2007/10/mlkszlrkapakekim2007.jpg

Satış Noktaları:

İstanbul
Taksim- Mephisto, Pentimento, Simurg, Semerkant
Kadıköy- Genç Mephisto, İmge Khalkedeon, Seyhan

Ankara
Dost Kitabevi, Bilim Ve Sanat Kitabevi

Eskişehir
Adımlar Kitabevi

iletişim için:
email: mulksuzlerdergisi@gmail.com

abonelik için bilgiler:

Related Link: http://www.anarkismo.net/newswire.php?story_id=5340

This page has not been translated into Castellano yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]