user preferences

Search author name words: Nick Heath

Συμμετείχε στη Μεξικανική Επανάσταση

category Διεθνή | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Friday January 04, 2008 18:32author by Nick Heath Report this post to the editors

Octave Jahn (Octavio)

Σύντομη βιογραφία του Γάλλου αναρχικού Octave Jahn, που έδρασε στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ελβετία και συμμετείχε στη Μεξικανική Επανάσταση.

«Ένας φλογερός προπαγανδιστής του ελευθεριακού κομμουνισμού» - Max Nettlau.

«Ένα πρωτότυπο, έστω νεαρού αναρχικού, της ηρωικής περιόδου του κινήματος» - Gaetano Manfredonia.

Ο Octave Jahn γεννήθηκε στις 10 Φλεβάρη 1869 στο Cherbourg, στη Γαλλία. Άρχισε να εργάζεται ως τηλεγραφητής σε ηλικία 15 χρόνων και πήρε μέρος στην πρώτη απεργία του κλάδου αυτού. Ο πατέρας του απείλησε τότε να τον στείλει σε ένα εσώκλειστο σχολείο κι έτσι αυτός εγκατέλειψε το σπίτι του και βρήκε καταφύγιο στον αναρχικό δημοσιογράφο Severine.

Το 1886 πήρε μέρος με τον αναρχικό ξυλουργό Joseph Tortelier και άλλους, στην ίδρυση της Ligue des Anti-patriotes (Αντιπατριωτική Ένωση) και της εφημερίδας της «L’Avant-Garde Cosmopolite» ενώ ήταν και σκιτσογράφος (καρτουνίστας) στην «Les Jeunesses Antipatriotes».

Το 1890 συμμετείχε στο διασυνοριακό Συνέδριο Ελβετικών και Γαλλικών Αναρχικών Ομάδων, από το οποίο προήλθε η Federation International de Revendications Prolétariennes. Ήταν, επίσης, ο συγγραφέας τουλάχιστον ενός επαναστατικού τραγουδιού του «Les Pieds Plats», παίρνοντας τον τίτλο του από μια ομάδα με το ίδιο όνομα που ειδικευόταν στην εξαπάτηση ιδιοκτητών πολυτελών εστιατορίων στο Παρίσι.

Εξαιτίας της καταστολής ενάντια στο αναρχικό κίνημα, πέρασε τα σύνορα με το Βέλγιο και εκεί πήρε μέρος στην απεργία των ανθρακωρύχων τον Μάη του 1897 στο Hainaut. Στη διάρκεια της απεργίας, στο Verviers, προκάλεσε εντύπωση για τον επαναστατικό του λόγο στους απεργούς. Συνελήφθη και κρατήθηκε 2,5 χρόνια σε φυλακή στο Mons. Όταν απελευθερώθηκε, συνέχισε να είναι ένας τρομερά δραστήριος αναρχικός προπαγανδιστής, παρ’ ότι συνελήφθη αρκετές φορές και είχε αρκετές μετακινήσεις σε διάφορες χώρες, Γαλλία, Βόρεια Αφρική, Ελβετία, Αγγλία και Ισπανία, όπου έζησε μέχρι το 1909.

Στην Βαλένθια εξέδωσε τις αναρχικές εφημερίδες «La Cuestion Social» και «Controversia», ενώ ανέπτυξε και στενή φιλία με την Salud Borras, κόρη του αναρχικού Martin Borras.

Μαζί έφυγαν για το Μεξικό όπου πήραν μέρος στην εκεί Επανάσταση. Ο ίδιος αναμείχθηκε με τις δραστηριότητες του Casa del Obrero Mundial, μια αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση που ήταν ενεργή ανάμεσα στους εργάτες της Πόλης του Μεξικού.

Τον Μάη του 1914 ο Octave ήταν ένας από τους ελάχιστους αναρχικούς της πόλης, όπως ο Diaz Soto y Gama, οι οποίοι ευθυγραμμίστηκαν με το κίνημα του Zapata στο Morelos.

Το 1915 ήταν ένας από τους ιδρυτές ενός σχολείου των ρασιοναλιστών που βασίστηκε στις ιδέες και τις μεθόδους του Francisco Ferrer, με το όνομα Ρασιοναλιστικό Πολιτιστικό Κέντρο.

Ήταν δε απεσταλμένος από το Casa del Obrero Mundial στη Γουατεμάλα και διάφορες χώρες της Ευρώπης, σε διάφορα συνέδρια και συναντήσεις με άλλες οργανώσεις.

Ήταν επίσης ανταποκριτής αρκετών και ποικίλων αναρχικών εφημερίδων, συμπεριλαμβανομένης και της εφημερίδας «CQFD» του Sébastien Faure, στην οποία δημοσίευσε σειρές σχετικά με την Μεξικανική Επανάσταση.

Πέθανε στην Πόλη του Μεξικού στις 9 Ιούνη 1917.

* Δημοσιεύτηκε στο libcom.org Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 1 Γενάρη 2008.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]