Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Ρωσία / Ουκρανία / Λευκορωσία

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Ιδεαλιστής και αφοσιωμένος

category Ρωσία / Ουκρανία / Λευκορωσία | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Dienstag Januar 22, 2008 16:54author by "Άγνωστος" Report this post to the editors

Efim Yarchuk

Σύντομη βιογραφία του Efim Yarchuk ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο επαναστατικό κίνημα στην πόλη της Κροστάνδης.

Ο Efim Yarchuk, ή αλλιώς Khaim Zakharev και Efim Zakharovich, συναντάται επίσης και ως Yarchook, Yartchuk, Iarchuk κ.λπ.

«Ήταν άνθρωπος που είχε εξαιρετική επιρροή μεταξύ των ναυτικών και των εργαζομένων και ο ιδεαλισμός και η αφοσίωση του οποίου είναι θέματα ιστορικής καταγραφής» - Emma Goldman «Η απογοήτευσή μου στη Ρωσία».

Ο Efim Yarchuk γεννήθηκε στην εβραϊκή κοινότητα Berezna στην Ουκρανία το 1882 (κατά μερικές εκδοχές το1886). Ήταν ράφτης στο επάγγελμα. Ήταν ένας από τους ιδρυτές της ομάδας «Chernoe Znamia» στο Bialystok πριν από το 1905. Η αναρχική αυτή ομάδα έκανε μαζική προπαγάνδα μεταξύ των εργατών, αλλά και ένοπλες επιθέσεις εναντίον ανώτερων στελεχών της αυτοκρατορίας. Το 1905 διένειμε 2.000 φυλλάδια που απευθύνονταν σε όλους τους εργάτες των εργοστασίων. Η ομάδα διοργάνωνε μυστικά τις συνελεύσεις της σε νεκροταφεία όπου τα μέλη της προσποιούνταν ότι πενθούν νεκρούς, ή και στα δάση.

Με τη συντριβή της επανάστασης του 1905, ο Efim Yarchuk απελάθηκε στη Σιβηρία για 5 χρόνια και έπειτα, το 1913, μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Εκεί συμμετείχε στην Ένωση Ρώσων Εργατών που κυκλοφορούσε την εφημερίδα «Golos Truda» και έγινε, επίσης, μέλος του Αναρχικού Κόκκινου Σταυρού (προκατόχου της Αναρχικού Μαύρου Σταυρού) στη Νέα Υόρκη.

Επέστρεψε στη Ρωσία την άνοιξη του 1917, μετά την επανάσταση του Φλεβάρη. Πήγε στην Κροστάνδη όπου εκλέχτηκε στο σοβιέτ της εκεί ναυτικής βάσης και εξελίχθηκε σε σημαντικό και ενεργό στέλεχος του τοπικού αναρχικού κινήματος. Μαζί με τον κοινωνικό αγωνιστή Bleikhman έπαιξε σημαντικό ρόλο στις ημέρες του Ιούλη, προπομπό της επανάστασης του Οκτώβρη.

Τον Αύγουστο του 1918, κατά τη διάρκεια της πρώτης διάσκεψης των αναρχοσυνδικαλιστών, έγινε ο εκδότης της εφημερίδας «Volyni Golos Truda» (διάδοχης της «Golos Truda» που την έκλεισε το καθεστώς).

Στο 2ο Συνέδριο της Αναρχοσυνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, στη Μόσχα, τον Νοέμβρη του 1918, έγινε ταμίας του εκτελεστικού γραφείου της. Στην ουσία, η οργάνωση αυτή υπήρχε μόνο κατ’ όνομα.

Συνελήφθη από τους μπολσεβίκους 6 φορές, στο Kharkhov (Χάρκοβο) τον Νοέμβρη του 1920 και έπειτα πάλι στη Μόσχα από την Cheka (μυστική αστυνομία). Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Κροστάνδης βρισκόταν ακόμα στη φυλακή και έτσι ήταν ανίκανος να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σ’ αυτήν.

Ήταν ένας από 10 αναρχικούς που κρατούνταν στις φυλακές Taganka και άρχισαν απεργία πείνας κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Διεθνούς των Κόκκινων Συνδικάτων (Profintern). Τελικά, απελευθερώθηκε τον Γενάρη του 1922. Στη φυλακή έπασχε από σκορβούτο.

Εγκαταστάθηκε τότε στο Βερολίνο όπου μαζί με τον Gregori Maximov και τον Schapiro κυκλοφόρησαν το 1923 την εφημερίδα «Rabochii Put» («Εργατικός Δρόμος»).

Μετά, τον ίδιο χρόνο, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου έγραψε το έργο «Η Κροστάνδη στην Ρωσική Επανάσταση», που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε αμέσως (1923) στη Νέα Υόρκη από την Ένωση Ρώσων Εργατών. Το έργο αυτό βασίστηκε σε προσωπικές καταθέσεις συντρόφων μέσα και έξω από τη Ρωσία.

Το 1925 με το «νόμο της επιστροφής», επέστρεψε στη Ρωσία με τις συστάσεις του Bukharin, με τον οποίο είχαν συναντηθεί παλαιότερα και προσχώρησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Συνελήφθη και εκτελέσθηκε το 1937 κατά τη διάρκεια των σταλινικών δικών και εκκαθαρίσεων.

* Η παρούσα σύντομη βιογραφία δημοσιεύτηκε στο libcom.org Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 18 Γενάρη 2008.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”

Ρωσία / Ουκρανία / Λευκορωσία | Αναρχική Ιστορία | gr

Mi 25 Nov, 02:01

browse text browse image

melekess.jpg imageΟμάδα Αναρχοκομμο ... 19:50 Mi 03 Apr by Ομάδας Αναρχοκομμουνιστών Melekess 0 comments

Πρέπει να ασχοληθούμε με τους κομισάριους που μιλούν στις συνελεύσεις υπέρ της συγκρότησης μιας Συντακτικής Συνέλευσης, αντί για τη συνολική νίκη των εργαζομένων. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται στις συνελεύσεις, αλλά αυτό που συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα είναι ακόμη χειρότερο. Όλοι οι κομισάριοι εργάζονται ο καθένας με τον δικό τους τρόπο, ασχολούνται βέβαια με την εξαθλίωση και την έντονη κατανάλωση αλκοόλ, αλλά δεν ανησυχούν για την κατασυκοφάντηση σε βάρος των εργαζομένων. Η αστυνομία που είναι υπεύθυνη για τα τρόφιμα κλέβει το βούτυρο, το λουκάνικο, το αλεύρι κ.λπ. στο σιδηροδρομικό σταθμό και το πουλάει πιο δίπλα.

arsinov.jpg image“Δύο αποδράσεις” του... 18:08 Di 21 Jan by Dmitri (republishing) 0 comments

Κυκλοφορεί το βιβλίο του Ρώσου αναρχικού Πιότρ Αρσίνοφ “Δύο αποδράσεις (Απομνημονεύματα ενός αναρχικού, 1906-09)” από τις Εκδόσεις Λερναία Ύδρα.
Μετάφραση του αυτοβιογραφικού έργου του Αρσίνοφ που εκδόθηκε στα ρωσικά το 1928 στο Παρίσι.
(Το pdf βρήκαμε εδώ: http://www.makhno.ru/lit/book18.php)

imageΟι δύο Οκτώβρηδες Okt 16 by Piotr Archinov 0 comments

*Αγγλική μετάφραση Nick Heath για την North London Organisation of Revolutionary Anarchists (Οργάνωση Επαναστατών Αναρχικών Βόρειου Λονδίνου). Δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος της Libertarian Communist Review (Ελευθεριακή Κομμουνιστική Επιθεώρηση), χειμώνας 1976. Ελληνική μετάφραση: “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης” 2019.

imageΝέστωρ Μαχνό (7/11/1888-6/7/1934) Nov 08 by Dmitri (αναδημοσίευση) 0 comments

Σαν σήμερα γεννήθηκε μια ιστορική μορφή του αναρχισμού και της επαναστατικής σκέψης, ο Νέστωρ Μαχνό. Το παρακάτω εκτενές απόσπασμα από το βιβλίο του Ντανιέλ Γκερέν "ο αναρχισμός (από τη θεωρία στην πράξη)" μεταφράστηκε από τους συντρόφους/ισσες του ιστότοπου http://www.nestormakhno.info και αποτελεί μια περιληπτική ιστορία του ουκρανικού αναρχικού επαναστατικού κινήματος (περισσότερο γνωστού ως "Μαχνοφτσίνα", όπως ορίστηκε από τον ιστοριογράφο του κινήματος, Αρσίνοφ).

image1900-1923: Αναρχισμός στη Σ ... Jun 08 by Nick Heath 0 comments

Μια σύντομη ιστορία του αναρχισμού στη Σιβηρία, μέχρι την εξάλειψή του από την μπολσεβίκικη αντεπανάσταση. Έχει πολλές ομοιότητες με το μαχνοβίτικο κίνημα.

imageΗ ιδέα της ισότητας ... Apr 28 by Νέστωρ Μαχνό 0 comments

Οι Μπολσεβίκοι έχουν ξεφορτωθεί την ιδέα της ισότητας, όχι μόνο στην πράξη αλλά και στη θεωρία, γιατί και μόνο η προφορά της τους φαίνεται επικίνδυνη τώρα. Αυτό είναι αρκετά κατανοητό, γιατί ολόκληρη η κυριαρχία τους εξαρτάται από μια διαμετρικά αντίθετη ιδέα, από μια τρανταχτή ανισότητα, οι τρόμοι και τα κακά της οποίας έχουν κάτσει στις πλάτες των εργατών. Ας ελπίσουμε ότι οι εργάτες κάθε χώρας μπορούν να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και με τη σειρά τους να τελειώσουν με τους Μπολσεβίκους, αυτούς τους υποστηρικτές της ιδέας της σκλαβιάς και τους καταπιεστές της Εργασίας.

image«Ο κοκκινόμαυρος Οκ&... Jan 13 by Λένορμαν 0 comments

Οι ιστορίες των αναρχικών εκείνης της περιόδου είναι ιστορίες ανθρώπων που μολονότι δεν έδωσαν, ή δεν μπορούσαν να δώσουν, πειστικές ή σωστές απαντήσεις, έθεσαν με διαύγεια ορισμένα από τα πιο ζωτικά ερωτήματα σε σχέση με τη δυνατότητα εξόδου της ανθρωπότητας από το μακραίωνο βασίλειο της ανελευθερίας. Και δεν έπαψαν να σκέφτονται τη δυνατότητα κατάργησης των εκμεταλλευτικών κοινωνικών σχέσεων ως κάτι αξεδιάλυτα συνυφασμένο με τη δυνατότητα κατάργησης του κράτους.

more >>

imageΟμάδα Αναρχοκομμο ... Apr 03 0 comments

Πρέπει να ασχοληθούμε με τους κομισάριους που μιλούν στις συνελεύσεις υπέρ της συγκρότησης μιας Συντακτικής Συνέλευσης, αντί για τη συνολική νίκη των εργαζομένων. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται στις συνελεύσεις, αλλά αυτό που συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα είναι ακόμη χειρότερο. Όλοι οι κομισάριοι εργάζονται ο καθένας με τον δικό τους τρόπο, ασχολούνται βέβαια με την εξαθλίωση και την έντονη κατανάλωση αλκοόλ, αλλά δεν ανησυχούν για την κατασυκοφάντηση σε βάρος των εργαζομένων. Η αστυνομία που είναι υπεύθυνη για τα τρόφιμα κλέβει το βούτυρο, το λουκάνικο, το αλεύρι κ.λπ. στο σιδηροδρομικό σταθμό και το πουλάει πιο δίπλα.

© 2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]