user preferences

New Events

Ιβηρική

no event posted in the last week

3 χρόνια «Luta Social»

category Ιβηρική | Αναρχικό κίνημα | Γνώμη / Ανάλυση author Saturday February 09, 2008 19:45author by «Caderno Luta Social» - Anarkismoauthor email iniciativalutasocial at gmail dot com Report this post to the editors

Μια προτογαλική ομάδα

Greek translation of «Luta Social – three years of a project». [ English ]

Η ομάδα «Luta Social» («Κοινωνικός Αγώνας») ιδρύθηκε στο τέλος του 2004, μετά από το Ελευθεριακό Συνέδριο που συνήλθε στο Setubal της Πορτογαλίας και στο οποίο συμμετείχαν μερικοί από τους ιδρυτές και συμμετέχοντες στην ομάδα. Από την έναρξη, οι βασικές θέσεις της ομάδας ήταν αντικαπιταλιστικές και αντιεξουσιαστικές, αφιερώνοντας όλη τη δραστηριότητά της στον κοινωνικό αγώνα

Από την έναρξη της δραστηριότητάς της (Μάρτης 2005), η «Luta Social» εντόπισε την προφανή ανάγκη για έναν αντιεξουσιαστικό και αντικαπιταλιστικό τύπο συνδικάτου στην Πορτογαλία, που θα μπορούσε να αναβαθμίσει το συνδικαλιστικό κίνημα παρουσιάζοντάς τον ως εναλλακτική λύση στο μεταρρυθμιστικό και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό.

Δεν ήταν τυχαίο, φυσικά, ότι ως αποτέλεσμα της δράσης της ομάδας ιδρύθηκε η πρώτη ένωση σε επίπεδο βάσης μετά τις 25 Απρίλη 1974 στην Πορτογαλία, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Associacio de Classe Interprofessional (A.C.Interpro - Διεπαγγελματικός Ταξικός Σύνδεσμος) τον Ιούνιο του 2006.

Ένα χρόνο νωρίτερα, οι ίδιοι αγωνιστές είχαν συμμετάσχει ήδη στη δημιουργία του πορτογαλικού τμήματος του FESAL-E (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εναλλακτικού Συνδικαλισμού στην Εκπαίδευση). Τον επόμενο χρόνο, θεωρήθηκε ότι οι συνθήκες ήταν ώριμες για τη δημιουργία ενός συνδικάτου αντιεξουσιαστικών αρχών.

Μετά την ιδρυτική συνέλευση τον Ιούνιο του 2006, άρχισε η διαδικασία νομιμοποίησης του συνδέσμου, κάτι που απαιτούσε αλλαγή Καταστατικού σύμφωνα με το νόμο. Η τελική έγκρισή του έγινε στο τέλος Οκτώβρη 2006 και η δημοσίευσή του στο Επίσημο Δελτίο του Τμήματος Εργατικών Σχέσεων και Ευημερίας τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου, κάτι που σήμαινε ότι ο σύνδεσμος βάσης ήταν πλέον νόμιμος.

Παράλληλα, ο σύνδεσμος άρχισε τη δραστηριότητά του: σε διάφορα δελτία Τύπου υποστήριξε τις θέσεις, του για ζητήματα που έχουν επιπτώσεις στους Πορτογάλους εργαζόμενους και δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με τους κοινωνικούς αγώνες στην Πορτογαλία και σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιώντας συνεδριάσεις με αγωνιστές και υποστηρικτές για να καθορίσει τη στρατηγική του. Το 2006 οργάνωσε το Φεστιβάλ «Διεπαγγελματικές Μέρες», με δημόσιες συζητήσεις σχετικά με την εργασία και την κοινωνική επισφάλεια, την ιδιωτικοποίηση στην εκπαίδευση και την παγκοσμιοποίηση της ταξικής πάλης. Το 2007, διοργάνωσε ένα σεμινάριο στη Λισσαβόνα με θέμα «Βία στα σχολεία, βία στην κοινωνία», μια πρωτοβουλία του Τομέα Εκπαίδευσης. Τον Απρίλη-Μάη, ο A.C.Interpro συμμετείχε στο συνδικαλιστικό συνέδριο του Παρισιού i07, όπου συμμετείχαν επαναστατικά και αυτόνομα συνδικάτα από 5 ηπείρους.

Αλλά εμπόδια εμφανίστηκαν σύντομα. Κατά περιόδους, στις συνελεύσεις συμμετείχαν ελάχιστοι. Η οριζόντια οργάνωση χρειάζεται την ενεργό συμμετοχή όλων εκείνων που ενδιαφέρονται και η απουσία ιεραρχίας σημαίνει ότι ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του. Ωστόσο, ένα απροσδόκητο εμπόδιο ήταν τα νομικά μέτρα που έλαβε ο κρατικός κατήγορος ενάντια στον A.C.Interpro τον Γενάρη του 2007, ζητώντας τη διάλυσή του, με τον ισχυρισμό ότι το Καταστατικό δεν ήταν σε συμφωνία με το νόμο. Τα επιχειρήματα ενάντια στον A.C.Interpro ήταν κάπως αμφίβολα. Αλλά η οικονομική κατάστασή μας σήμαινε ότι δεν μπορούσαμε να διαθέσουμε δικηγόρο, κάτι που θα έβαζε τον σύνδεσμο σε δαπανηρές περιπέτειες με αβέβαιη έκβαση. Λαμβάνοντας υπόψη τη γενική κατάσταση, αποφασίστηκε να μην προχωρήσουμε στη δράση. Έτσι η λύση ήρθε τελικά στο τέλος του 2007, που ο σύνδεσμος καταργήθηκε νόμιμα.

Τότε η «Luta Social» αναδιοργανώθηκε και τα μέλη της είναι κυρίως πρώην μέλη του A.C.Interpro, αλλά αυτή τη φορά η «Luta Social» συγκροτήθηκε ως αυτόνομη κολεκτίβα, χωρίς να στοχεύσει να δραστηριοποιηθεί σύμφωνα με το νόμο που έχει έτσι σχεδιαστεί με σκοπό να καταστείλει οποιαδήποτε αμφισβήτηση του κατεστημένου συστήματος. Μέχρι να υπάρξουν συνθήκες με την ύπαρξη ενός ικανού αριθμού ενεργών αγωνιστών, γνωρίζουμε ότι η οικοδόμηση ενός συνδικάτου στην Πορτογαλία που να ικανοποιεί τις επιθυμίες μας δεν είναι δυνατή. Τώρα με ένα νέο Καταστατικό και μια νέα παρουσία στο Διαδίκτυο (με ιστοχώρο και φόρουμ συζήτησης), η ομάδα θα είναι ενδεχομένως σε θέση να διδαχθεί από τις εμπειρίες της και να συνεχίσει να αναπτύσσει την παρέμβασή της, ακολουθώντας μεν τις ίδιες αρχές, προσαρμόζοντάς τις όμως στις εκάστοτε περιστάσεις.

Μια σημαντική παράμετρος της λειτουργίας μας είναι η οριζοντιότητα. Όλα τα μέλη έχουν ίσο βάρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μια άλλη παράμετρος είναι η ειλικρίνεια: είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με άλλες ομάδες όποτε συγκλίνουν οι στόχοι μας, ακόμα κι αν η συνεργασία περιορίζεται σε ορισμένες περιοχές. Είναι αυτό το πνεύμα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή μας του να εισάγουμε μια σειρά «Cadernos Luta Social», στα οποία θα στηρίζουμε την όποια συνεργασία μας. Θέλουμε σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας να αναληφθεί από ανθρώπους έξω από την ομάδα, φίλους από την Πορτογαλία ή το εξωτερικό, οι οποίοι επιθυμούν να συμβάλουν με τις σκέψεις και την ανάλυσή τους στην προώθηση και εμβάθυνσης της συζήτησης σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως:

Την ταξική πάλη, που δεν έχει πεθάνει βέβαια, αλλά που έχει αποκτήσει απλώς νέες μορφές. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, σε τακτικό και οργανωτικό επίπεδο; Να αντιμετωπίσουμε τον καπιταλισμό: αντιμέτωποι με τη διεθνοποίηση του κεφαλαίου δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη διεθνοποίηση της ενεργού αλληλεγγύης μεταξύ των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων. Ποιοι δρόμοι είναι ανοικτοί στην άμεση συνεργασία μεταξύ των λαών, στους αγώνες τους; Επίσης υπάρχουν και διάφορα άλλα μέτωπα, όπως η ισότητα των φύλων, ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό, η ξενοφοβία, η υπεράσπιση του περιβάλλοντος και πολλά άλλα. Πρέπει να συμβάλλουμε σε όλα αυτά με την ενίσχυση των μη ρεφορμιστικών, αντικαπιταλιστικών και αντιεξουσιαστικών παρεμβάσεων. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό πράξη; Ο αυθεντικός πολιτισμός και η εκπαίδευση είναι μια οριζόντια και μη-ιεραρχική ανταλλαγή. Πώς να αυτο-οργανωθούμε για να παράγουμε τον δικό μας πολιτισμό, σε αντίθεση με τη σχιζοφρενή καταναλωτική κοινωνία, αλλά να μην απομονωθούμε από τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, να μη κλειστούμε σε γκέτο;

Γνωρίζουμε καλά ότι μπορούμε να αρχίσουμε να δίνουμε απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα, μόνο εάν ενεργούμε σε αλληλεγγύη και συνεργασία για την επίτευξη του κοινωνικού στόχου. Ούτε προσποιούμαστε ότι έχουμε «έτοιμες» λύσεις ούτε νομίζουμε ότι η παρουσίαση συνταγών ή προτύπων είναι οποιουδήποτε ενδιαφέροντος. Ας αποκτήσουμε τη νοημοσύνη για να καταλάβουμε ότι δεν είναι δυνατό να διδαχθούμε από άλλες εμπειρίες κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο, εάν δεν λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις εποικοδομητικές τους πρακτικές. Επομένως, κάνουμε έκκληση για συνεργασία και αλληλοβοήθεια, σε μόνιμη βάση, στο στρατόπεδό μας.

Η ιστοσελίδα μας είναι στο http://www.luta-social.org

Το φόρουμ συζήτησης στο http://groups.google.com/group/iniciativalutasocial

* Το κείμενο αυτό είναι το εκδοτικό σημείωμα του τεύχους 1 του «Caderno Luta Social» από την Πορτογαλία. Δημοσιεύτηκε στο www.anarkismo.net στις 4 Φλεβάρη 2008 καθώς και στο A-Infos. Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 9 Φλεβάρη 2008.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]