user preferences

«Η πτώση του Μιλόσεβιτς»

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Νέα author Tuesday February 26, 2008 18:47author by Dimitri (OAE - personal capacity) - Anarkismoauthor email ngnm55 at gail dot com Report this post to the editors

Αναφορά για την παρουσίαση του βιβλίου

Σύντομη αναφορά στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Χρονικό της πτώσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς» του Τάκη Γιαννικάκη, εκδόσεις «Άρδην».

Στις 23 Φλεβάρη έγινε στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Άρδην», η παρουσίαση του βιβλίο του Τάκη Γιαννικάκη «Το Χρονικό της πτώσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες (2007) από τις ίδιες εκδόσεις.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Παπαδόπουλος (συγγραφέας του βιβλίου «Κούβα. Η γένεση και η πορεία του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού», επίσης από τις εκδόσεις ‘Άρδην», Ιούλης 2000) με εισήγηση γύρω από την κατάρρευση του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ, εδράζοντας στο γεγονός ότι στην πρώην Γιουγκοσλαβία οι τοπικές γραφειοκρατίες για να διασώσουν και διατηρήσουν τα προνόμιά τους στράφηκαν στον εθνικισμό. Ακόμα ότι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, η πληροφόρηση ήταν σχεδόν μονόπλευρη υπέρ του σερβικού εθνικισμού, αποσιωπώντας τελείως τις σφαγές (π.χ. στη Σρεμπρένιτσα), ενώ ο πόλεμος μαινόταν επί σχεδόν δέκα χρόνια. Μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν μόνο κατά την περίοδο των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών. Ο ομιλητής ανέφερε επίσης, σε σχάση με την ιστορία, ότι ο Διαφωτισμός δεν είχε μεγάλη επίδραση στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο με αποτέλεσμα να υπάρξει πνευματική καθυστέρηση, γι’ αυτό και δεν υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη κινημάτων όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μετά πήρε το λόγο ο συγγραφέας Τάκης Γιαννικάκης, ο οποίος έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή από την ίδρυση της Γιουγκοσλαβίας, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, περιέγραψε με λίγα λόγια το τιτοϊκό καθεστώς, για να επικεντρωθεί στην περιγραφή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, πώς αυτός αναρριχήθηκε στην εξουσία παίζοντας το χαρτί του εθνικισμού, πώς αρχικά, λόγω του ζητήματος με το Κόσοβο, είχε τη μεγάλη υποστήριξη από τις μάζες και πώς φθάρθηκε αυτή η υποστήριξη. Επίσης, περιέγραψε τη σχέση της σερβικής άρχουσας τάξης με την αντίστοιχη ελληνική, την αγαστή και αδερφική σχέση του ελληνικού με το σερβικό κεφάλαιο, πώς οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί δυνάμωσαν τον Μιλόσεβιτς αντί προκαλέσουν την πτώση του, πώς όλες οι κινητοποιήσεις είχαν ομοιότητες με τις συγκρούσεις με τα λεγόμενα «Ιουλιανά» στην Ελλάδα του ’60 και κατέληξε στην εξέγερση στις 5 Οκτώβρη 2000 όταν ένα κίνημα εργατών και νεολαίας γκρέμισε τελικά το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

Μετά ακολούθησε συζήτηση, έγιναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις που επικεντρώθηκαν κυρίως στο αν έχει μειωθεί η εθνικιστική έντασης ειδικά σήμερα με το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αλλά και το πώς ο Μιλόσεβιτς από αγαπημένο παιδί της Δύσης έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος, ενώ επισημάνθηκε ακόμα ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο καλύτερός του φίλος στην Ελλάδα ήταν ο Μητσοτάκης. Ακόμα η συζήτηση επεκτάθηκε και στο λεγόμενο «σκοπιανό».

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν πάνω από 20 άτομα.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Νέα | gr

Fri 28 Apr, 23:48

browse text browse image

hkatastolhtwnantimilitaristwnsthnepoxhtoysyrizaapril2017cover.jpg imageKαταστολή των αντιμ&... 17:43 Tue 11 Apr by Ξυπόλυτο Τάγμα 0 comments

Η εν λόγω 16σέλιδη μπροσούρα, που αποτελεί την 9η κατά σειρά εκδοτική προσπάθεια, τυπώθηκε σε 2.000 αντίτυπα και διακινείται χωρίς αντίτιμο. Βέβαια, κάθε συνεισφορά θα γινόταν δεκτή με ικανοποίηση.

textwww.antimilitarism.gr 22:51 Mon 16 Jul by oikologos 0 comments

Σελίδα www.antimilitarism.gr

textΚαταδίκη του Γιώργ&#... 09:27 Thu 02 Nov by "kapoioi" 0 comments

Το Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθήνας, επέβαλε την Τρίτη, 31 Οκτώβρη, ποινή 24 μηνών με αναστολή στον Γιώργο Μοναστηριώτη.

textΓια την 28η Οκτωβρίου... 11:08 Fri 28 Oct by «Ανταρσία στον Εύριπο» 0 comments

Αντεθνική αφίσα που κολλήθηκε στη πόλη της Χαλκίδας με αφορμή την 28η Οκτωβρίου.

imageΣκόνη τα Δόντια μέσ&... Jan 27 by Νίκος Ιωάννου 0 comments

Για περισσότερα από εξήντα χρόνια η Κυπριακή κοινωνία ζει πάνω σε μια διακοπτόμενη γραμμή στα κενά της οποίας διαρκώς τραυματίζεται. Αυτή η βασανιστική διάρκεια δημιουργεί μια ψυχολογία απογοήτευσης και αμηχανίας στους ανθρώπους. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο δημόσιος χώρος καταλαμβάνεται σχεδόν ολοκληρωτικά από το πολιτικό σύστημα, από τη θρησκευτική ιεραρχία και από την κεφαλαιουχική δραστηριότητα. Στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νησιού, στη Λευκωσία, δεν υπάρχουν πλατείες όπως δεν υπάρχουν στη πραγματικότητα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

imageΕλληνική εξωτερικ ... Dec 31 by Μολότ 0 comments

Φυσικά, η Ελλάδα ως χώρα μέσου επιπέδου καπιταλιστικής ανάπτυξης, επιδιώκει τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση πουλώντας γεωπολιτικές εξυπηρετήσεις όχι επειδή είναι ισχυρή και “ιμπεριαλιστική”, αλλά ακριβώς για τους αντίθετους λόγους: επειδή είναι στριμωγμένη στη γωνία. Ούτως ή άλλως, περισσότερο καθεστώς ανεπίσημου οιονεί προτεκτοράτου θυμίζει το καθεστώς διαρκούς οικονομικής εποπτείας και η επιβολή σκληρών και εξοντωτικών όρων δανεισμού για την ανατροφοδότηση του χρέους, καθώς και οι ρυθμίσεις που επιβάλει το “αριστερό” μνημόνιο, όπως η προγενέστερη έγκριση των δανειστών για νομοσχέδια που θα κατεβάζει η κυβέρνηση ή η αποδοχή της γερμανικής απαίτησης για τη δημιουργία ενός νέου αποθεματικού “υπερταμείου” ξεπουλήματος στρατηγικών τομέων της δημόσιας περιουσίας.

imageΕνάντια στη στράτε&#... Jan 09 by Αναρχικές Γυναίκες 0 comments

Ένα κείμενο του 1977 ενάντια στη στράτευση των γυναικών, από τις «Αναρχικές γυναίκες»

image28η Οκτωβρίου Oct 14 by Άπατρις 0 comments

Μικρή ανάλυση που έχει γραφτεί το 2009 σχετικά με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο 5ο φύλλο (Οκτώβρης 2009)της εφημερίδας δρόμου Άπατρις. Είναι ελεύθερο προς κινηματική χρήση.
Τι ακριβώς γιορτάζει το ελληνικό έθνος και η χώρα την 28η Οκτωβρίου; Μήπως την απαρχή του αγώνα για την απελευθέρωση από κάποιο ζυγό κατακτητών;

imageΟι διώξεις Ακριβόπ&#... Apr 03 by Πρωτοβουλία για την Ολική Άρνηση Στράτευσης 0 comments

Εκτιμήσεις σχετικά με την στρατιωτική καταστολή με αφορμή τις πρόσφατες εκδικητικές διώξεις του Μπάμπη Ακριβόπουλου και του Νίκου Καρανίκα

more >>

imageΑνακοίνωση για την &... Nov 14 0 comments

Απέναντί τους στέκει μια μακρά σειρά αγώνων διεθνώς, μια διαρκής απειλή για τις εξουσιαστικές ελίτ, μια διαδρομή ελευθερίας που παραμένει ανοιχτή για τους πληβείους. Στις Η.Π.Α., οι μαζικές απεργίες εργαζόμενων για τους μισθούς πείνας και οι εξεγέρσεις ενάντια στη δολοφονική κρατική ρατσιστική βία, οι αγώνες των κρατούμενων ενάντια στη βιομηχανία της φυλακής και οι κινητοποιήσεις των μεταναστών κρατούν ζωντανή την αντίσταση. Όντας αλληλέγγυοι σε αυτούς τους αγώνες επιζητούμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη και τη συνέχεια των αντιστάσεων, σε ένα κοινωνικό και ταξικό πεδίο που έχει χαραχτεί από το αίμα και τις άοκνες προσπάθειες των κινημάτων για την αλληλεγγύη, την ισότητα και την ελευθερία.

imageΠαρέμβαση στο Αμερ&#... Nov 08 0 comments

Σήμερα, Τρίτη 8 Νοέμβρη κάναμε παρέμβαση στο Αμερικάνικο Προξενείο της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να συμμετάσχουμε από νωρίς στις κινητοποιήσεις ενάντια στην άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ. Καλούμε όλους/ες να κατέβουν στον δρόμο τις μέρες της επίσκεψης Ομπάμα ενάντια στον πόλεμο, το κράτος, τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό.

textΜιλιταρισμός και α&#... Sep 21 MACG (personal capacity) 0 comments

Την Παρασκευή, 23 Σεπτέμβρη, στις 7μμ, στην ΑΣΟΕΕ (αίθουσα Αντωνιάδου) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ & ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Η εισήγηση θα γίνει από συντρόφισσα της αναρχοκομμουνιστικής οργάνωσης σε Ισραήλ/Παλαιστίνη Unity (Ahdut/Wihda)

imageΈνας χρόνος από την ... Jul 28 0 comments

Ένας χρόνος έκλεισε σήμερα από την βομβιστική επίθεση στο Suruç στη Ν.Τουρκία στα σύνορα με το Kobane. Οι εκδηλώσεις μνήμης που είχαν προγραμματιστεί για το περασμένο Σαββάτο 16/07 ακυρώθηκαν, καθώς την προηγούμενη ημέρα η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία συμπίεσε μεγάλης κλίμακας ιστορικά γεγονότα σε διάστημα λίγων ωρών. Όλες αυτές τις μέρες οι μόνοι που νιώθουν άνετα να κυκλοφορούν όλο το εικοσιτετράωρο μέσα στην πόλη είναι οι οπαδοί του κόμματος AKP και οργανωμένοι ή σκόρπιοι εθνικιστές ή φανατικοί ισλαμιστές που συμμετέχουν στην περιφρούρηση και την προστασία της πολύ- αμφιλεγόμενης τουρκικής “δημοκρατίας”.

imageΑπόπειρα πραξικοπ ... Jul 18 1 of Anarkismo Editorial Group 0 comments

Αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος καθιστά αναγκαίο για μας να μην επιβραδύνουμε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό του ΑΚΡ, αλλά για να τον ενισχύσουμε, έτσι ώστε το χάος και οι συγκρούσεις στην Τουρκία έρθουν σε ένα τέλος και μια νέα και δημοκρατική Τουρκία να αναδυθεί.

more >>
© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]