user preferences

«Η πτώση του Μιλόσεβιτς»

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Νέα author Tuesday February 26, 2008 19:47author by Dimitri (OAE - personal capacity) - Anarkismoauthor email ngnm55 at gail dot com Report this post to the editors

Αναφορά για την παρουσίαση του βιβλίου

Σύντομη αναφορά στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Χρονικό της πτώσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς» του Τάκη Γιαννικάκη, εκδόσεις «Άρδην».

Στις 23 Φλεβάρη έγινε στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Άρδην», η παρουσίαση του βιβλίο του Τάκη Γιαννικάκη «Το Χρονικό της πτώσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες (2007) από τις ίδιες εκδόσεις.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Παπαδόπουλος (συγγραφέας του βιβλίου «Κούβα. Η γένεση και η πορεία του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού», επίσης από τις εκδόσεις ‘Άρδην», Ιούλης 2000) με εισήγηση γύρω από την κατάρρευση του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ, εδράζοντας στο γεγονός ότι στην πρώην Γιουγκοσλαβία οι τοπικές γραφειοκρατίες για να διασώσουν και διατηρήσουν τα προνόμιά τους στράφηκαν στον εθνικισμό. Ακόμα ότι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, η πληροφόρηση ήταν σχεδόν μονόπλευρη υπέρ του σερβικού εθνικισμού, αποσιωπώντας τελείως τις σφαγές (π.χ. στη Σρεμπρένιτσα), ενώ ο πόλεμος μαινόταν επί σχεδόν δέκα χρόνια. Μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν μόνο κατά την περίοδο των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών. Ο ομιλητής ανέφερε επίσης, σε σχάση με την ιστορία, ότι ο Διαφωτισμός δεν είχε μεγάλη επίδραση στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο με αποτέλεσμα να υπάρξει πνευματική καθυστέρηση, γι’ αυτό και δεν υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη κινημάτων όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μετά πήρε το λόγο ο συγγραφέας Τάκης Γιαννικάκης, ο οποίος έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή από την ίδρυση της Γιουγκοσλαβίας, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, περιέγραψε με λίγα λόγια το τιτοϊκό καθεστώς, για να επικεντρωθεί στην περιγραφή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, πώς αυτός αναρριχήθηκε στην εξουσία παίζοντας το χαρτί του εθνικισμού, πώς αρχικά, λόγω του ζητήματος με το Κόσοβο, είχε τη μεγάλη υποστήριξη από τις μάζες και πώς φθάρθηκε αυτή η υποστήριξη. Επίσης, περιέγραψε τη σχέση της σερβικής άρχουσας τάξης με την αντίστοιχη ελληνική, την αγαστή και αδερφική σχέση του ελληνικού με το σερβικό κεφάλαιο, πώς οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί δυνάμωσαν τον Μιλόσεβιτς αντί προκαλέσουν την πτώση του, πώς όλες οι κινητοποιήσεις είχαν ομοιότητες με τις συγκρούσεις με τα λεγόμενα «Ιουλιανά» στην Ελλάδα του ’60 και κατέληξε στην εξέγερση στις 5 Οκτώβρη 2000 όταν ένα κίνημα εργατών και νεολαίας γκρέμισε τελικά το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

Μετά ακολούθησε συζήτηση, έγιναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις που επικεντρώθηκαν κυρίως στο αν έχει μειωθεί η εθνικιστική έντασης ειδικά σήμερα με το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αλλά και το πώς ο Μιλόσεβιτς από αγαπημένο παιδί της Δύσης έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος, ενώ επισημάνθηκε ακόμα ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο καλύτερός του φίλος στην Ελλάδα ήταν ο Μητσοτάκης. Ακόμα η συζήτηση επεκτάθηκε και στο λεγόμενο «σκοπιανό».

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν πάνω από 20 άτομα.

This page has not been translated into Português yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]