user preferences

Τι πιστεύουμε

category Νότια Αφρική (Περιφέρεια) | Αναρχικό κίνημα | Γνώμη / Ανάλυση author Wednesday February 27, 2008 18:53author by Zabalaza Anarchist Communist Front - Anarkismoauthor email international at zabalaza dot net Report this post to the editors

Zabalaza Anarchist Communist Front

Προγραμματικές θέσεις του Zabalaza Anarchist Communist Front (από τη Ν. Αφρική), όπως δημοσιεύονται στο ομώνυμο έντυπο της οργάνωσης.

Εμείς η εργατική τάξη, παράγουμε τον πλούτο της γης. Επιζητούμε να απολαύσουμε τα οφέλη.

Θέλουμε να καταργήσουμε το καπιταλιστικό σύστημα που θέτει τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια των λίγων και να το αντικαταστήσουμε με την εργατική αυτοδιεύθυνση και τον σοσιαλισμό.

Δεν εννοούμε το ψέμα που ονομάστηκε «σοσιαλισμός» και τέθηκε σε εφαρμογή στην Ρωσία, την Κίνα και σε άλλα αστυνομικά κράτη – το σύστημα στις χώρες αυτές δεν ήταν και δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια μορφή καπιταλισμού – κρατικού καπιταλισμού.

Υποστηρίζουμε μια νέα κοινωνία όπου δεν θα υπάρχουν αφεντικά ή γραφειοκράτες. Μια κοινωνία που θα λειτουργεί με έναν πλήρη δημοκρατικό τρόπο από τον εργαζόμενο λαό, διαμέσου ομοσπονδιών των κοινοτικών και εργατικών επιτροπών.

Θέλουμε να καταργήσουμε τις εξουσιαστικές σχέσεις και να τις αντικαταστήσουμε με τον κοινωνικό έλεγχο από κάτω προς τα πάνω και όχι από την κορυφή προς τη βάση.

Όλες οι βιομηχανίες, όλα τα μέσα παραγωγής και διανομής, θα τεθούν υπό κοινή ιδιοκτησία, κάτω από τη διαχείριση αυτών που τα χρησιμοποιούν.

Η παραγωγή θα διευθύνεται, οργανώνεται και σχεδιάζεται από την ομοσπονδία των εκλεγμένων και ανακλητών κοινοτικών και εργατικών επιτροπών, όχι για κερδοσκοπία, αλλά για την ικανοποίηση των αναγκών μας.

Η καθοδηγητική αρχή θα είναι «Από τον καθένα σύμφωνα με τις ικανότητές του στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του».

Είμαστε αντίθετοι στην καταπιεστική εξουσία, πιστεύουμε ότι το μόνο όριο στην ελευθερία του ατόμου είναι το ότι η ελευθερία τους δεν επεμβαίνει στην ελευθερία των άλλων.

Δεν επιζητούμε να γίνουμε κυρίαρχοι ούτε είμαστε διατεθειμένοι να καταλάβουμε την εξουσία «στο όνομα της εργατικής τάξης». Αντίθετα, πιστεύουμε ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να δημιουργηθεί μόνο από τη μάζα των συνηθισμένων ανθρώπων. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό είναι αναπόφευκτο να οδηγήσει στην αντικατάσταση του ενός αφεντικού με ένα άλλο.

Είμαστε αντίθετοι στο κράτος επειδή δεν είναι ουδέτερο, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα ενδιαφέροντά μας. Η δομή του κράτους είναι απαραίτητη μόνο στην περίπτωση που μια μειοψηφία επιδιώκει να κυριαρχήσει σε βάρος της πλειοψηφίας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας δομές οι οποίες θα είναι ανοιχτές και δημοκρατικές ώστε να εξασφαλίζουν τη λειτουργία της καθημερινής ζωής.

Είμαστε περήφανοι που αποτελούμε μέρος της παράδοσης του ελευθεριακού σοσιαλισμού, του αναρχισμού. Το αναρχικό κίνημα έχει ρίζες στην εργατική τάξη αρκετών χωρών επειδή εξυπηρετεί τα συμφέροντά της και όχι τα συμφέροντα όσων επιζητούν εξουσία και των επαγγελματιών πολιτικών.

Κοντολογίς, αγωνιζόμαστε για τις άμεσες ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της τάξης μας στην υπάρχουσα κοινωνική τάξη, ενώ επιδιώκουμε να ενθαρρύνουμε την απαραίτητη κατανόηση και δραστηριότητα ώστε να ανατραπεί ο καπιταλισμός και το κράτος του, κάτι που θα οδηγήσει στη γέννηση μιας ελεύθερης και ισότιμης (αναρχικής) κοινωνίας.

Για επικοινωνία zacf@zabalaza.net και international@zabalaza.net Ιστοσελίδα www.zabalaza.net

* Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 27 Φλεβάρη 2008.

Related Link: http://www.zabalaza.net
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]