user preferences

Αντίσταση στους κονκισταδόρες

category Βόρεια Αμερική / Μεξικό | Αγώνες Ιθαγενών | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday June 23, 2005 13:11author by EZLN Report this post to the editors

Ένας από τους λόγους που σήμανε «κόκκινο συναγερμ&

EZLN: Αντίσταση στους κονκισταδόρες των Η.Π.Α. και της Ε.Ε.

Ο EZLN που έγινε παγκόσμια γνωστό με τον πρώτο ξεσηκωμό των Ινδιάνων ενάντια στο βορειοαμερικανικό σύμφωνο ελευθέρου εμπορίου - NAFTA, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 01.01.1994 όπως επίσης και με την πρώτη Διαγαλαξιακή Συνάντηση στην Τσιάπας, το 1996, το φύτρο της αντιπαγκοσμιοποίησης (People΄s Global Action), κήρυξε την Κυριακή, στις 19 Ιουνίου 2005, «γενικό κόκκινο συναγερμό».

Με αφετηρία τα παραπάνω γεγονότα οφείλουμε σήμερα να κάνουμε μνεία στο σχέδιο Puebla Panama. Αυτό το σχέδιο θεωρείται επίσημα σαν ένα οικονομικό πρόγραμμα ανάπτυξης της Κεντρικής Αμερικής και συγκεκριμένα της περιοχής μεταξύ της «Puebla», μιας μεξικάνικης επαρχίας, που βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας του Μεξικού και του κράτους του Παναμά.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται όμως για ένα πρόγραμμα άγριας εκμετάλλευσης. Ολόκληρη η περιοχή είναι φοβερά πλούσια σε φυσικούς πόρους:

1) Νερό Γιγάντια προγράμματα κατασκευής υδατοφραχτών έχουν ήδη σχεδιαστεί ή βρίσκονται στο στάδιο της οικοδόμησης ή έχουν περατωθεί.

2) Πρώτες ύλες (hydrocarburos – δηλαδή πετρέλαιο και φυσικό αέριο): Για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου δημιουργήθηκε ένα τεράστιο δίκτυο αγωγών που μέχρι στιγμής είναι ασύνδετο. Το πρόγραμμα προβλέπει γενική σύνδεση των χωρών Βολιβίας – Περού – Κολομβίας – Εκουαδόρ – Βενεζουέλας και Τέξας μέσω του δικτύου των αγωγών.

3) Βιότοποι – Βιολογικός πλούτος Η περιοχή ανήκει σε εκείνες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη βιολογική ποικιλία και πλούτο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αγροτικά και φαρμακευτικά μονοπώλια δείχνουν ένα ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του βιολογικού πλούτου και τη χρησιμοποίησή του ιδιαίτερα για τους σκοπούς της γενετικής τεχνολογίας και της ιατρικής.

4) Διεθνείς Μεταφορές Εφόσον το κανάλι του Παναμά έχει μεταβληθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε ένα ιδιαίτερα στενό πέρασμα για το παγκόσμιο εμπόριο, σχεδιάζονται και άλλα κανάλια, τρόποι παγκόσμιας διασύνδεσης μέσω υδάτινων δρόμων ή/και εθνικών οδών.

Για να καταστεί εφικτή η επιβολή και υλοποίηση όλων αυτών των «πανέμορφων προγραμμάτων ανάπτυξης», υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο: οι αυτόχθονες πληθυσμοί, ιδιαίτερα οι «πρωταρχικοί κάτοικοι», δηλαδή οι Ινδιάνοι. Είναι σαφές ότι κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων κατασκευής υδατοφραχτών πρέπει οι αυτόχθονες κάτοικοι να εκδιωχτούν από τις γόνιμες κοιλάδες στα άγονα ορεινά μέρη.

Οι επιθυμητοί σκοποί αυτών που σφυρηλάτησαν το σχέδιο Πουέμπλα Παναμά είναι το να οδηγήσουν τους αυτόχθονες στο να δουλέψουν, «να βρουν εργασία», στις ενδιάμεσες περιοχές που δημιουργούνται στις ακτές, εκεί όπου εκβάλλουν τα υδάτινα, δηλαδή τα «ξερά κανάλια».

Παράλληλα ονομάζονται αυτοί οι τόποι ιδιαίτερες οικονομικές ζώνες, όπου αίρονται κάθε εθνικοί καθορισμοί, π.χ. εργασιακή ή περιβαλλοντική προστασία από νομοθεσία επιμέρους κρατών. Με μια διαφορετική διατύπωση πρόκειται για μια μοντέρνα αποικία σκλάβων.

Τέτοιου είδους εκτοπίσεις των ιθαγενών που συμβαδίζουν με την καταστροφή χωριών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο Μεξικό. Είναι φανερό ότι προβλέπεται και πάλι ένα νέο κύμα εκτοπίσεων, ένας σημαντικότατος λόγος για να κηρύξει το EZLN „κόκκινο συναγερμό“, κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

http://chiapas.indymedia.org/ http://mexico.indymedia.org/

Διαγαλαξιακή Συνάντηση στην Chiapas το 1996: Η συνάντηση μεξικάνων και αριστερών από όλο τον κόσμο μετά από πρόσκληση του EZLN που έγινε με την ελπίδα και την επιθυμία να αποκτήσουν ερεθίσματα και να αξιοποιήσουν παγκόσμια τις εμπειρίες του κινήματος των Ζαπατίστας

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]