user preferences

Η εργατική τάξη παίρνει θέση

category Νότια Αφρική (Περιφέρεια) | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Ανακοίνωση Τύπου author Tuesday April 22, 2008 22:13author by ZACF - Anarkismoauthor email zacf at zabalaza dot net Report this post to the editors

Όχι στα κινέζικα πολεμικά πλοία

Greek translation of «The Working Class Takes a Stand: Stop Chinese Arms Shipment to the Zimbabwean Regime!» της Zabalaza Anarchist Communist Front - ZACF

Καλωσορίζουμε και υποστηρίζουμε την απόφαση του Συνδικάτου Νοτιοαφρικανών Εργατών Μεταφορών και Συναφών Εργαζομένων (SATAWU) να μην ξεφορτώσουν τα μέλη του ούτε και να μεταφέρουν πολεμικό υλικό που αποστέλλεται από κινεζικές εταιρίες και προορίζεται για τη Ζιμπάμπουε. Αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι αλληλεγγύης και εργατικού διεθνισμού και ελπίζουμε ότι τέτοιες ενέργειες θα αποτρέψουν πράγματι αυτήν την αποστολή όπλων από το να μη φτάνουν στον προορισμό της, δηλαδή τις ένοπλες δυνάμεις της Ζιμπάμπουε.

Την ίδια στιγμή, εάν οι εργαζόμενοι στις μεταφορές αποτύχουν, εάν οι φίλοι του Robert Mugabe βρουν κάποιο τρόπο να παρακάμψουν την αντίσταση των εργατών, όλοι όσοι είναι στο πλευρό του λαού της Ζιμπάμπουε πρέπει να είναι ικανοί να υιοθετήσουν μια στάση. Εάν η στάση που υιοθετήθηκε από το SATAWU, να αποτραπεί η μεταφορά αυτού του εξοπλισμού στη Ζιμπάμπουε, αποτύχει, καλούμε όλα τα προοδευτικά στοιχεία σε ολόκληρη τη χώρα να παρέμβουν.

Στις 29 Μάρτη 2008, πραγματοποιήθηκαν στη Ζιμπάμπουε κοινοβουλευτικές, προεδρικές και τοπικές εκλογές. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την τελευταία ελπίδα του Movement for Democratic Change (MDC - Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής) να ανατρέψει το ηλικίας 28 χρόνων καθεστώς του Robert Mugabe, αφότου μια μακρά σειρά ενεργειών αμφισβήτησής του από το 2000 οδήγησε σε αδιέξοδο.

Τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών δείχνουν ότι το MDC διαθέτει μια οριακή πλειοψηφία, αλλά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών καθυστέρησαν να μετρηθούν – κάτι που πιθανώς επέτρεψε στο καθεστώς Mugabe να επανεδραιώσει την εξουσία του σε βάρος των λαϊκών μαζών που ολοένα φτωχαίνουν.

Τα γεγονότα αυτά είναι ευρέως γνωστά στις προοδευτικές δυνάμεις του κόσμου και σε εκείνους που αγωνίζονται για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική δικαιοσύνη και ισότητα. Τώρα, την ώρα της τελευταίας προδοσίας του Mugabe, έχει προκύψει μια νέα απειλή υπό τη μορφή της αποστολής κινεζικού εξοπλιστικού υλικού - συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τύπων χειροβομβίδων, όλμων, όπλων ΑΚ-47 και άλλων υλικών - που, δικαιολογημένα φοβούμαστε ότι θα χρησιμοποιηθούν για να κατασταλούν με τη βία οι δημοκρατικές δυνάμεις στη Ζιμπάμπουε, οδηγώντας άμεσα στη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα. Γνωρίζουμε πλήρως την ηρωική αντίσταση του λαού της Ζιμπάμπουε στη ρατσιστική κυριαρχία και την επιτυχή ανατροπή του καθεστώτος Ian Smith το 1980. Η αντίσταση αυτή ήταν πλουραλιστική μέσω των ανταρτών Zanla και Zipra, αλλά και πολυφυλετική - ακόμα κι αν η πλειοψηφία των λευκών "Rhodesians" (Ροδεσιανών) επέλεξε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά από την ανεξαρτησία.

Αλλά γνωρίζουμε εξίσου τα σοβαρά χτυπήματα στην υπόθεση του λαού εξαιτίας της παράνοιας του Mugabe κατά τη διάρκεια των χρόνων - ακόμα κι αν αυτή η παράνοια βασιζόταν κατάλληλα στις απόπειρες του απαρτχάιντ σε βάρος της ζωής του – ενώ οι νεκροί του Matabeleland [1] και οι εκτοπισμένοι της Επιχείρησης Murambatsvina [2] φωνάζουν επιζητώντας κοινωνική δικαιοσύνη. Τώρα, που ολόκληρος ο κόσμος βλέπει τα τεκταινόμενα- και η Southern African Development Community αμφιταλαντεύεται, όπως αναμενόταν, με τις συνήθεις ατελέσφορες «δεσμεύσεις» της – ο Mugabe έκλεψε ξανά πάλι όχι μόνο τις πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης, αλλά και το μέλλον του λαού του.

Δημοσιογράφοι απελαύνονται και οι παρατηρητές των εκλογών έχουν αποχωρήσει, επιτρέποντας να τρέχει το αίμα να ρέει στους δρόμους απαρατήρητο και ανεξέλεγκτο: ανεπαρκείς εκθέσεις μιλούν τώρα για βασανιστήρια, δολοφονίας, απελάσεις, εκτοπισμούς και ξυλοδαρμούς.

Και τώρα έχουμε μπροστά μας μια κινεζική αποστολή όπλων προς το εν λόγω καθεστώς, ένα καθεστώς που σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς βρίσκεται σε τροχιά τελικής πτώσης, με το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στον κόσμο και μια ελίτ που έχει ήδη επιδείξει τα πλέον τραγελαφικά σημάδια κοινωνικής αποσύνθεσης που μπορεί κάποιος να διανοηθεί.

Καλούμε όλες τις προοδευτικές ομάδες, οργανώσεις και άτομα να αποτρέψουμε με φυσικό τρόπο, είτε ειρηνικά είτε με τον απαραίτητο εξαναγκασμό, την αποστολή των όπλων αυτών σε μια από τις πιο μισητές δικτατορίες παριών παγκοσμίως. Το κάλεσμα αυτό απευθύνεται επίσης στην παγκόσμια προοδευτική κοινότητα να κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό ώστε να φέρει στη δημόσια προσοχή το όλο ζήτημα και να αποτρέψει ενδεχόμενο μακελειό.

Σ’ αυτό περιλαμβάνονται ενέργειες όπως:

Στοχεύοντας και ασκώντας πίεση στις νοτιοαφρικανικές λιμενικές αρχές (South African Port Authorities) να μην επιτραπεί η αποστολή και η εκφόρτωσή της στην ξηρά. Στοχεύοντας τις νοτιοαφρικανικές και κινεζικές πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές, όπως και αυτές της Ζιμπάμπουε, με πικετοφορίες, διαδηλώσεις και άλλες μη βίαιες άμεσες ενέργειες - ενάντια στους αντιπροσώπους των κυβερνήσεων αυτών - και όχι τους απλούς πολίτες αυτών των κρατών αυτών. (Δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια σε Κινέζους, πολίτες της Ζιμπάμπουε ή Νοτιοαφρικανούς με βάση την εθνικότητα και/ή τηνυπηκοότητά τους).

Συλλέγοντας στοιχεία και πληροφορίες για το πού βρίσκονται τα φορτία των εξοπλισμών, την προγραμματισμένη διαδρομή τους και τον τρόπο μεταφοράς τους και δίνοντάς τα στη δημοσιότητα.

Αποκλείοντας αυτές τις διαδρομές κατά τρόπο μη βίαιο, στοχεύοντας στην παρεμπόδιση της μεταφοράς των εξοπλισμών από το να καταλήξουν στον προορισμό τους.

Αποκλείοντας τα σύνορα της Νότιας Αφρικής με τη Ζιμπάμπουε ώστε να εμποδιστεί η μεταφορά του εξοπλιστικού αυτού υλικού.

Ενισχύοντας και υποστηρίζοντας τους εργαζομένους στις μεταφορές στην άρνησή τους να ξεφορτώσουν και μεταφέρουν τα όπλα. Υπερασπίζοντας τους εργαζομένους στις μεταφορές και οποιουσδήποτε άλλους που αντιμετωπίζουν την καταστολή ως αποτέλεσμα των αγώνων τους, να μη φτάσουν τα όπλα στον προορισμό τους.

Συνδέστε άμεσα αυτό τον αγώνα με την παγκόσμια αντίσταση στην καταστολή του λαού του Θιβέτ από την Κίνα και προβάλετε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 ως επανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 στη ναζιστική Γερμανία - όπου τα εθνικιστικά αθλητικά γεγονότα χρησιμοποιήθηκαν ως προκάλυψη των εγκλημάτων σε βάρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Τι γνωρίζουμε:

Ένα κινεζικό σκάφος, το «Yue Jiang» - ιδιοκτησία της ημικρατικής Chinese Ocean Shipping Company – που μεταφέρει εξοπλισμό που προορίζεται για τη Ζιμπάμπουε, έχει δέσει στο λιμάνι του Durban της Ν. Αφρικής. Το φορτίο περιλαμβάνει σχεδόν τρία εκατομμύρια πυρομαχικά για μικρά όπλα και ΑΚ- 47, 3.500 περίπου όλμους και γεμιστήρες όλμων, καθώς επίσης και 1.500 ρουκέτες για πυραυλο-ωθούμενες χειροβομβίδες (RPGs) συνολικού κόστους R 9,88 εκατομ. (νοτιοαφρικανικό νόμισμα).

Η τεκμηρίωση του φορτίου του σκάφους οριστικοποιήθηκε σύμφωνα με διάφορους ισχυρισμούς ακριβώς 3 ημέρες μετά από τις εκλογές στη Ζιμπάμπουε. Οι εργαζόμενοι-μέλη του South African Transport and Allied Workers Union (SATAWU - Συνδικάτο Νοτιοαφρικανών Εργατών Μεταφορών και Συναφών Εργαζομένων έχει αρνηθεί να ξεφορτώσουν ή μεταφέρουν, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος άλλος δεν το ήθελε. Υπάρχουν περίπου 10 Κινέζοι στρατιώτες οπλισμένοι με πιστόλια που έχουν θεαθεί με τους ανώτερους αξιωματικούς του στρατού της Ζιμπάμπουε στην πρωτεύουσα Χαράρε.

ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΘΕΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΛΑΪΚΉ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ!

Ο MUGABE ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ! ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ, Ο ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, ΘΑ ΤΟΝ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Σημειώσεις:

[1] Η σφαγή του Matabeleland, 1982- 1983 ήταν μια προσπάθεια φυλετική κάθαρση από την πλευρά του ZANU-PF σε βάρος των μελών της εθνο-πολιτικής ομάδας Ndebele που ζει στην περιοχή Matabeleland. Σύμφωνα με εκτιμήσεις σκοτώθηκαν 20.000 άνθρωποι.

[2] Γνωστό στα αγγλικά ως Operation Drive Out Trash, η Επιχειρηση Murambastvina ήταν μια κυβερνητική εκστρατεία μεγάλης κλίμακας να «καθαριστούν» βίαια περιοχές με τρώγλες, με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν περίπου 2,4 εκατομμύριο άνθρωποι. Δείτε τη σημείωση στο http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Murambatsvina

* Δημοσιεύτηκε στο www.anarkismo.net και στο www.ainfos.ca Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 21 Απρίλη 2008.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]