user preferences

Απελάσεις-τσάρτερ

category Διεθνή | Μετανάστευση / Ρατσισμός | Νέα author Thursday July 07, 2005 13:01author by unknown Report this post to the editors

Ευρωπαϊκή συμφωνία για απελάσεις-τσάρτερ

Great Britain called the 4 most powerfull countries-members of European Union (EE) to organise charter-deportations

Η Βρετανία κάλεσε τα τέσσερα ισχυρότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσουν πτήσεις charter για την απέλαση προσφύγων των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε.

Τα αεροσκάφη, που αποκαλούνται «Asylum Airways», θα πετούν από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα και επιβιβάζονται σ’ αυτά παράνομοι μετανάστες.

Αυτό αποφάσισαν οι υπουργοί Εσωτερικών των πέντε ισχυρότερων μεγαλύτερων κρατών της ΕΕ, στο Εβιάν.

Ο γάλλος υπ. Εξωτερικών, Nicolas Sarkozy, δήλωσε μετά το G5: «Η ιδέα μας είναι απλή. Πιστεύουμε ότι οι αλλοδαποί χωρίς δικαίωμα παραμονής στις χώρες μας δεν πρέπει να μείνουν. Παραβιάζουν τους νόμους μας. Η λύση είναι να τους στείλουμε πίσω στις πατρίδες τους. Έτσι, έχουμε αποφασίσει να συνδυάσουμε τις πολιτικές και οικονομικές προσπάθειές μας και να οργανώσουμε πτήσεις επιστροφής για εκείνους τους αλλοδαπούς των οποίων τα έγγραφα παραμονής δεν είναι σωστά. Από κοινού... θα οργανώσουμε τα αεροπλάνα για να επαναπατρίσουμε τους παράνομους μετανάστες από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία».

Ο Sarkozy πρότεινε ότι οι πτήσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά η βρετανική κυβέρνηση υιοθέτησε μια πιο προσεκτική προσέγγιση στο χρονοδιάγραμμα για την πρώτη απογείωση των τσάρτερ. Το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση υποστήριξε την ιδέα των κοινών πτήσεων τσάρτερ και επιλύει τα πρακτικά ζητήματα.

Ο Charles Clarke, υπουργός Εσωτερικών, είπε: «Μεταξύ των πέντε χωρών μας υπάρχει πραγματική αποφασιστικότητα να καταδειχθεί στους πολίτες μας ότι μπορούμε να εργαστούμε από κοινού. Η κοινή δράση είναι πάντα αποτελεσματικότερη. Το να εστιάσουμε στις σχέσεις μεταξύ μιας τρίτης χώρας και των πέντε από μας, είναι ο σωστός τρόπος δράσης για να εξασφαλίσει ότι υπάρχει κατανόηση των υποχρεώσεων, των δικαιωμάτων και των ευθυνών της».

Σύμφωνα με τα ισχυρότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό αποτελεί μια πίεση για να συνδεθεί η χορήγηση βίζας στους πολίτες τρίτων χωρών με την αποδοχή από τις χώρες αυτές να δεχτούν πίσω τους αιτούντες άσυλο και τους παράνομους μετανάστες.

Οι υπουργοί Εσωτερικών δήλωσαν ότι οι χώρες που αποτυγχάνουν να παρέχουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα για την απέλαση των «δικών» τους παράνομων μεταναστών και αυτούς που αποτυγχάνουν να πάρουν άσυλου, θα λαμβάνουν λιγότερες βίζες για τους πολίτες τους για την είσοδο στην ΕΕ.

Οι πτήσεις τσάρτερ είναι μια πολύ φτηνότερη εναλλακτική από τις απελάσεις με εμπορικές πτήσεις. Οι κοινές πτήσεις τσάρτερ θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να αυξήσει το ποσοστό απέλασης των αποτυχημένων αιτούντων άσυλου, μετά από μια πτώση ύψους 10% στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε 3.000 από 3.320 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι υπουργοί έχουν θέσει τον στόχο της απομάκρυνσης περισσότερων αποτυχημένων αιτούντων άσυλου από τον αριθμό υποψηφίων των οποίων οι αιτήσεις κρίνονται αβάσιμες στο τέλος του έτους. Η πρωτοβουλία θα διευκολύνει την κυβέρνηση να απομακρύνει τους ανθρώπους στις χώρες με τις οποίες δεν έχει σχέσεις ή απευθείας πτήσεις, όπως η Σομαλία. Η Ιταλία έχει περισσότερες σχέσεις με τη Σομαλία από τη Βρετανία, όπως η Γαλλία με μερικά βόρεια αφρικανικά κράτη.

Αεροσκάφη έχουν ήδη ναυλωθεί από την κυβέρνηση για να επιστρέψουν πίσω όσους απέτυχαν να πάρουν άσυλο στα Βαλκάνια, αλλά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε απελάσεις εκτός Ευρώπης.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι αυτοί που αποτυγχάνουν να πάρουν άσυλο απελαύνονταν με εμπορικές πτήσεις, πράγμα που είναι και ακριβό ενοχλητικό για άλλους επιβάτες, ιδιαίτερα εάν το άτομο αντιδρά βάναυσα και πρέπει να κατασταλεί.

Οι εκτιμήσεις που δόθηκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων έδειξαν ότι το κατά κεφαλή κόστος για την απέλαση ενός Αλβανού με τα αεροσκάφη τσάρτερ είναι το ένα δέκατο του κόστους μιας κανονικής πτήσης.

* Το κείμενο αυτό αναδημοσιεύεται από το Athens Indymedia.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]