user preferences

Μην παλεύετε τους γείτονες για τα σπίτια τους

category Νότια Αφρική (Περιφέρεια) | Μετανάστευση / Ρατσισμός | Ανακοίνωση Τύπου author Friday May 30, 2008 20:39author by Zabalaza Anarchist Communist Front - Anarkismoauthor email zacf at zabalaza dot netauthor address Postnet Suite 47, Private Bag X1, Fordsburg, 2033, South Africa Report this post to the editors

Παλέψτε την κυβέρνηση για σπίτια για όλους

Χρειαζόμαστε ένα μαζικό κίνημα της εργατικής τάξης που να μπορεί να προκαλέσει την κυβέρνηση και να την αναγκάσει να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας για κατοικία, εργασίες και παροχή υπηρεσιών.

Πάνω από 5000 άνθρωποι από τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε, το Κονγκό και την Αιθιοπία, διαδήλωσαν στο Γιοχάνεσμπουργκ το Σάββατο, 24 Μάη, σε μια διαμαρτυρία ενάντια στη ξενόφοβη βία, η οποία ερήμωσε τη Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο εβδομάδων, αφήνοντας πάνω από 50 νεκρούς και, κατά εκτιμήσεις, 35 000 μετανάστες εκτοπισμένους από τα σπίτια τους. Η διαδήλωση, η οποία πέρασε από μερικές περιοχές στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ όπου εκτυλίχτηκαν σκηνές βίας, οργανώθηκε από το Coalition Against Xenophobia (Συνασπισμός Ενάντια στην Ξενοφοβία) μια νέα ομάδα-ομπρέλα κοινωνικών κινημάτων, οργανωμένη όπως και οι διάφορες ΜΚΟ.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την Αφρική να ενωθεί, διακηρύσσοντας ότι ο αγώνας κατά της ένδειας και της εκμετάλλευσης δεν γνωρίζει σύνορα, λαμβάνοντας υποστήριξη μεγάλου αριθμού ανθρώπων που παρακολουθούσαν τη διαδήλωση καθώς και περαστικών – κάτι που αναμενόταν εν μέρει εξαιτίας του μεγάλου αριθμού μεταναστών που ζουν στις περιοχές από όπου πέρασε η διαδήλωση, αλλά και κάτι που σημαίνει επίσης ότι πολλοί Νοτιοαφρικανοί δεν υποστηρίζουν την ξενόφοβη βία.

Μέλη του Zabalaza Anarchist Communist Front (Αναρχικό Κομμουνιστικό Μέτωπο Zabalaza) συμμετείχαν στη διαδήλωση και μοίρασαν περίπου 1000 προκηρύξεις σχετικά την ξενόφοβη βία, η οποία πιστεύουμε ότι είναι αποτέλεσμα και του αστικού εθνικισμού που προωθείται από το κυβερνών ANC (African Natioanl Congress - Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσσο) και της αποτυχίας του να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις του για «μια καλύτερη ζωή για όλους». Υποστηρίξαμε τη διαδήλωση επειδή σκεφτήκαμε ότι ήταν σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους μετανάστες που ζουν στη Νότια Αφρική και για να τους δείξουμε ότι δεν είναι μόνοι, αλλά επίσης και για να δείξουμε σε όσους είναι υπεύθυνοι για τη βία ότι πολλοί άνθρωποι δεν δέχονται ότι οι αλλοδαποί είναι υπεύθυνοι για την έλλειψη παροχής υπηρεσιών, την ένδεια, την υψηλή εγκληματικότητα ή την αύξηση των τιμών των τροφίμων. Το πιο σημαντικό για μας ήταν να δώσουμε μια αίσθηση αλληλεγγύης μεταξύ της αφρικανικής εργατικής τάξης.

Όπως και η Coalition Against Xenophobia, πιστεύουμε ότι το ξέσπασμα της ξενόφοβης βίας είναι αποτέλεσμα της φτώχειας στην οποία αναγκάζεται να ζήσει η πλειοψηφία των Νοτιοαφρικανών. Πιστεύουμε ότι δεν είναι υπεύθυνοι οι μετανάστες για τις άθλιες συνθήκες που αναγκάζονται να υπομείνουν οι άνθρωποι, αλλά η κυβέρνηση. Από τότε που αναρριχήθηκε στην εξουσία το ANC, το 1994, έχει ακολουθήσει μια οικονομική και κοινωνική πολιτική που ευνοεί τους πλούσιους σε βάρος των φτωχών, θέτοντας τους μισούς φτωχούς ενάντια στους άλλους μισούς, σε έναν αγώνα για ανεπαρκείς πόρους, όταν είναι πραγματικά η κυβέρνηση που πρέπει να κατηγοηθεί για την αποτυχία της εκπλήρωσης των υποσχέσεών της και της αποτυχίας της να παρέχει κατοικία, ηλεκτρισμό, νερό και άλλες βασικές υπηρεσίες που μας υποσχέθηκε.

Ως αναρχοκομμουνιστές, πιστεύουμε ότι, παρά την πάλη των φτωχών ανθρώπων από άλλες χώρες, οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί από τη Νότια Αφρική πρέπει να ενωθούν με τους μετανάστες στις κοινότητές τους, ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση και να αναγκαστεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, παρέχοντας επαρκή παροχή υπηρεσιών σε όλους, Νοτιοαφρικανούς και αλλοδαπούς. Δεν είναι οι μετανάστες που κλέβουν τις θέσεις εργασίας και τα σπίτια, είναι η κυβέρνηση που δεν δημιουργεί αρκετές θέσεις εργασίας και δεν παρέχει επαρκή στέγαση κατά πρώτο λόγο - ενώ οι «παχιές γάτες» του ANC πλουτίζουν. Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στην κυβέρνηση και να την αναγκάσουμε να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας για εργασία, κατοικία και υπηρεσίες, και όχι ενάντια στους μετανάστες αδελφούς και αδελφές μας που αγωνίζονται επίσης να επιζήσουν από την φτώχεια και την ανεργία.

Αν και ως ZACF υποστήριξαμε τη διαδήλωση ενάντια στην ξενοφοβία, δεν πιστεύουμε ότι από μόνη της, αφότου έχει συμβεί η βία, είναι αρκετή. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα μαζικό κίνημα της εργατικής τάξης που να είναι ικανό να υπερασπίσει τους μετανάστες από τους βίαιους όχλους που δεν δέχονται ότι είναι η κυβέρνηση και το καπιταλιστικό σύστημα - που κάνει τον πλούσιο πλουσιότερο και το φτωχό φτωχότερο - που πρέπει να κατηγορηθούν για τα βάσανά τους και όχι οι μετανάστες. Χρειαζόμαστε ένα κίνημα που να μπορεί να συγκροτηθεί σε τοπικό επίπεδο και να γίνει το ασφαλές λιμάνι της εργατικής τάξης για τους μετανάστες, όπου μπορούν να καταφύγουν εάν υποστούν επιθέσεις και όπου θα ξέρουν ότι οι τοπικές κοινότητες αυτές θα τους υπερασπιστούν. Ένα κίνημα που θα μπορεί να επεμβαίνει και να αποτρέπει περαιτέρω βία ενάντια στην εργατική τάξη και τους φτωχούς μας αδελφούς και αδελφές ακριβώς επειδή είναι από άλλη χώρα.

Χρειαζόμαστε ένα μαζικό κίνημα της εργατικής τάξης που να μπορεί να προκαλέσει την κυβέρνηση και να την αναγκάσει να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας για κατοικία, εργασίες και παροχή υπηρεσιών. Κοινωνικές συσπειρώσεις όπως το Anti-Privatisation Forum (APF - Φόρουμ κατά των Ιδιωτικοποιήσεων) και Landless People’s Movement (LPM - Λαϊκό Κίνημα Ακτημόνων) έχουν προσπαθήσει επί χρόνια να δημιουργήσουν ένα τέτοιο κίνημα, αλλά οι ξενόφοβες επιθέσεις δείχνουν ότι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αποκτήσουν μαζική βάση, που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει αυτό το ξέσπασμα της βίας από να συμβεί.

Το ZACF εργάζεται στο εσωτερικό τους και υποστηρίζει συσπειρώσεις όπως το APF και το LPM, σε μια προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα μαζικό κίνημα της βάσης, των εργατών και των φτωχών, ικανό και να υπερασπίσει τους ίδιους και τις κοινότητές τους από τις επιθέσεις, και εσωτερικά, από τα αντιδραστικούς κύκλους, και εξωτερικά, υπό μορφή της κρατικής καταστολής και οικονομικής κυριαρχίας, αλλά και να προωθήσει τους αγώνες των εργαζομένων και των φτωχών για κατάλληλη κατοικία, εργασία και παροχή υπηρεσιών για όλους, ανεξάρτητα από τη χώρα τους προέλευσή τους.

*Από το www.anarkismo.net και το www.ainfos.ca Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 29 Μάη 2008.

Related Link: http://www.zabalaza.net
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]