user preferences

Ενάντια στη δίωξή του

category Κεντρική Αμερική / Καραϊβική | Έγκλημα, Φυλακή, Σωφρονισμός | Ανακοίνωση Τύπου author Friday June 13, 2008 21:48author by Chacalon - Anarkismo Report this post to the editors

Marco Antonio Sosa Gonzalez

Απορρίπτουμε την εκστρατεία της ποινικοποίησης και της δίωξης ενάντια στον Marco Antonio Sosa Gonzalez

Οι παρακάτω οργανώσεις υπογράφουν αυτή τη δήλωση για να απορρίψουν και να καταγγείλουν, ενώπιον των τοπικών και διεθνών κοινοτήτων, τη σοβαρή κατάσταση που έχει προκληθεί από τη δίωξη και την όλη παρενόχληση ενάντια στον Marco Antonio Sosa Gonzalez εκ μέρους των οργανισμών κρατικής ασφαλείας και της εθνικής αστυνομίας της Κολομβίας.

Ο Marco Antonio Sosa Gonzalez είναι μέλος του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού, μιας ομάδας ελευθεριακού χαρακτήρα, που έχει επιτελέσει σημαντική εργασία για την προώθηση και υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών, διαμαρτυριών και δράσεων αλληλεγγύης στους πολικούς κρατούμενους. Ο Marco Antonio Sosa Gonzalez είναι αφοσιωμένος στη συγκρότηση χώρων για την προώθηση και διάχυση των διαφόρων εκστρατειών ενάντια στη βιαιότητα της αστυνομίας - ειδικά σε σχέση με την ανθρωποκτονία του Nicolas Neira από την ESMAD (ειδικό αστυνομικό σώμα) - την 1η Μάη 2005 - και ενάντια στις πολυεθνικές που, μεταξύ των άλλων, είναι αρμόδιες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Ως άμεσο αποτέλεσμα της συμμετοχής του στις δραστηριότητες αυτές, ο Marco Antonio Sosa Gonzalez είναι για αρκετά χρόνια θύμα διώξεων, απειλών, εχθρότητας και κακής μεταχείρισης από τους πράκτορες του κράτους, των σωμάτων DAS και SIJIN και την εθνική αστυνομία, ενώ διάφορα ΜΜΕ, κυρίως το City News, κατά τρόπο ανεύθυνο έχουν διεξάγει εκστρατεία δυσφήμησης και ποινικοποίησής του καθώς και έκθεσης της προσωπικής του ασφαλείας και ακεραιότητάς του σε κίνδυνο.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Τη 1η Μάη, μέρα-μεσημέρι, ο Marco Antonio Sosa Gonzalez συνάντησε ομάδα δημοσίων υπαλλήλων που διαδήλωνε στην πλατεία Simon Bolivar, όταν κάποια στιγμή η ομάδα περικυκλώθηκε από την ESMAD.

Καθώς ήταν αυτόπτης μάρτυρας, ο Marco Antonio Sosa Gonzalez μίλησε και με τους διαδηλωτές, αλλά και με τον επικεφαλής των αστυνομικών στρατηγό Rodolfo Palomino, προκειμένου να εξασφαλισθεί η σωστή μεταχείριση των διαδηλωτών. Ο Palomino υποσχέθηκε να επιτρέψει την έξοδό τους από το κτίριο Δικαιοσύνης (Palace of Justice). Εντούτοις, όμως, όπως εξήγησε ο ίδιος ο Marco Antonio εξήγησε σε μια του επικοινωνία, ενώ ήταν εκεί, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας της μεσολάβησης οι διαδηλωτές προκλήθηκαν και υπέστησαν επίθεση από τους άντρες του ESMAD.

Ο Marco Antonio ζήτησε τότε εξηγήσεις από το στρατηγό γι’ αυτό που συνέβη, αλλά όχι μόνο δεν έλαβε καμία απάντηση από κανέναν, αλλά στη συνέχεια, συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση στον αστυνομικό σταθμό XVII, στην περιοχή Candelaria, μαζί με έναν από τους συντρόφους του, χωρίς να του απαγγελθεί οποιαδήποτε κατηγορία ή να του δοθεί κάποια εξήγηση. Μόλις έφθασαν εκεί, η αστυνομία υποστήριξε ότι τέθηκαν υπό κράτηση «επειδή βρίσκονταν στο σημείο των ταραχών και συμμετείχα σ’ αυτές».

Μόλις ο Marco Antonio οδηγήθηκε στα κελιά του αστυνομικού σταθμού της Candelaria, ένας από τους αστυνομικούς του επιτέθηκε άγρια, αφήνοντάς τον ανίκανο για 7 μέρες. Στη συνέχεια, ο στρατηγός Palomino έφθασε στο σταθμό και διέταξε την απελευθέρωσή του. Αλλά όταν ετοιμαζόταν να φύγει, ο ίδιος ο Palomino με υψωμένο τον τόνο της φωνής του τον χαρακτήρισε υπεύθυνο για τα γεγονότα, «τις ταραχές που υπονόμευσαν τη ζωή της πόλης».

Σε αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς εκ μέρους της εθνικής αστυνομίας είναι που στηρίζεται η εκστρατεία δυσφήμησης και ποινικοποίησης του Marco Antonio Sosa Gonzalez, που άρχισε από μερικά ΜΜΕ, μεταξύ τους το κανάλι City TV. Το εν λόγω κανάλι μετέδωσε στις 2 Μάη μια αναφορά, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη έρευνα και με απουσία κάθε πολιτικής έννοιας, χαρακτηρίζοντας τον Marco Antonio ως τον «ηγέτη» και τον «κύριο διοργανωτή» αυτών των «ταραχών» που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης, παραβιάζοντας δημόσια τα προσωπικά του δεδομένα, μέσω της οθόνης ενός υπολογιστή που ανήκει στις υπηρεσίες ασφαλείας, στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί με μεγάλη λεπτομέρεια. Στο τέλος της αναφοράς, λέχθηκε ότι ο Marco Antonio, μαζί με άλλους ενεργούς αγωνιστές, επρόκειτο να «δικαστούν» από τις αρχές, παρουσιάζοντάς τον ως κοινό εγκληματία και θέτοντας την προσωπική ασφάλειά του σε κίνδυνο.

Απαιτούμε και επικαλούμαστε το σεβασμό των διαφορετικών πολιτικών και πολιτιστικών εκφράσεων, και δεδομένου ότι ο ίδιος είναι ενεργός αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Marco Antonio Sosa Gonzalez, ενώ απορρίπτουμε έντονα τη δημόσια συκοφαντία και την εκστρατεία της ποινικοποίησης ενάντιά του, κατά τρόπο πολύ ανεύθυνο από μερίδα των ΜΜΕ.

Επιρρίπτουμε την ευθύνη στο κολομβιανό κράτος, την ηγεσία της εθνικής αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας DAS, DIJIN και SIJIN, το City News που φέρει μεγάλη ευθύνη, για οποιαδήποτε προσπάθεια ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ενάντια στην προσωπική ακεραιότητα του Marco Antonio Sosa Gonzalez.

Καλούμε τις τοπικές και διεθνείς κοινότητες να απαιτήσουν να μπει ένα τέλος από την κολομβιανή κυβέρνηση σε αυτήν την άδικη δίωξη, στην εκστρατεία δυσφήμησης του Marco Antonio Sosa Gonzalez, ο οποίος μπορούσε σίγουρα να εγκαταλείψει τη χώρα σε πολλές περιπτώσεις και που τώρα δεν μπορεί πραγματικά να κινηθεί ελεύθερα, από φόβο για την ασφάλεια και την προσωπική του ακεραιότητα.

Υπογράφουν οι οργανώσεις Legal Corporation for a Valid Humanity, Foundation Committee of Solidarity with Political Prisoners, Collective Corporation of Lawyers «Jose Alvear Restrepo», National Movement of Victims of State Crimes (MOVICE) και Grϊpa Frιamhacha/Grupo Raνces (Ireland).

*Από το www.anarkismo.net Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέτης», 13 Ιούνη 2008.

This page has not been translated into Français yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]