user preferences

Recent articles by System Failure Acceleration
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Έγκλημα, Φυλακή, Σωφρονισμός

Meydan: 3 miembros de DAF detenidos por escribir sobre la masacre del ... Oct 11 21 by Marusia

Τουρκικό κρά ... Feb 08 16 by Αναρχική Ομοσπονδία

Για την απεργ&#... Jun 23 13 by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Off-shore φυλακές

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Έγκλημα, Φυλακή, Σωφρονισμός | Νέα author Saturday July 16, 2005 13:58author by System Failure Acceleration Report this post to the editors

Off-shore φυλακές και ο ιμπεριαλισμός του ελληνικού κράτ

Off-shore prisons and the imperialism of the Greek state

«Είναι παράδοση αιώνων οι (πρώτης κλάσης) νταβάδες του πλανήτη να έχουν το αποκλειστικό – και δολοφονικό – προνόμιο να εξάγουν: στρατό, πόλεμο, βάσεις, φτώχια, πολιτισμό, ανθρωπισμό, πολιτική, νόμο... Ο καθείς εκεί που τον παίρνει, ο καθείς στη «σφαίρα επιρροής» του. Ανάμεσα στα εξαγώγιμα είδη, οι φυλακισμένοι είχανε πάντα μια στενή, ιστορική σχέση με τις αποικίες. Απ’ την Αμερική μέχρι την Αυστραλία, οι «εξαγωγές» κρατουμένων απ’ τις μητρικές χώρες στα αποικιοκρατούμενα εδάφη, πήγαινε χέρι – χέρι με τον ιμπεριαλισμό των χωρών αυτών.

Και φυσικά, το ελληνικό κράτος (αυτό το τελευταίο καταφύγιο του αντιιμπεριαλισμού και γη των ηρωϊκών αντιαμερικανών!) δεν απουσιάζει από αυτή την λίγκα εξαγωγής βαρβαρότητας. Στα τέλη Σεπτέμβρη, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως το Ελληνικό κράτος θα χτίσει στην Αλβανία μια φυλακή που θα «φιλοξενήσει» την πληθώρα μεταναστών απ’ τη χώρα αυτή, που τώρα στοιβάζονται στις ελληνικές φυλακές. Δεν θα είναι μια αλβανική φυλακή, που θα υπόκειται στους νόμους εκείνου του κράτους. Θα είναι ένας θύλακας ελληνικού νόμου μέσα στο γειτονικό κράτος. Ο όρος ύπαρξης αυτής της φυλακής είναι η τήρηση των ποινών που έχουν επιβάλλει τα ελληνικά δικαστήρια. Η διάρκειά τους επίσης. Μια ελληνική κόλαση, έτοιμη προς εξαγωγή στη βαλκανική ενδοχώρα!

Ο λόγος που επικαλέστηκε ο υπουργός για τη νέα φυλακή είναι πως «εκεί πέρα κοστίζει φτηνότερα το χτίσιμο». Το «εκεί πέρα» δεν είναι άλλο από τα χωριά, τα σπίτια, τις γειτονιές που έχουν στείλει εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες στην Ελλάδα, για να χτίσουν – μαζί με άλλους κι άλλες που είναι κάτω από τον ίδιο ήλιο της μετανάστευσης – το αεροδρόμιο που πάνω του απογειώθηκε η «ελληνική υπεροχή».

Το «εκεί πέρα» είναι οι γυναίκες, οι άντρες, τα παιδιά, οι γονείς, οι φίλοι, οι σύντροφοι που υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τους ανθρώπους τους στις μηχανές των Ελληνικών εργοστασίων, στα κλιμακοστάσια των Ελληνικών πολυκατοικιών, στα σίδερα των Ελληνικών οικοδομών, στα κρεβάτια των Ελληνικών μπουρδέλων... Το «εδώ πέρα» είναι κατάλληλο για προσφορά φτηνής εργασίας από τους μετανάστες κι ακόμη πιο κατάλληλο για γρήγορες κι εύκολες ποινές και φυλακίσεις, για να κρατιέται «φτηνή» η εργασία τους. Το «εκεί πέρα» είναι κατάλληλο για να χτίσουν οι ίδιοι, που στο «εδώ» έρχονται σαν μετανάστες, τη «φτηνή» φυλακή που χρειάζεται το ελληνικό κράτος σαν εργαλείο ελέγχου τους. Ο κύκλος της καπιταλιστικής λογικής, ενισχυμένος με κάγκελα...

Δεν είναι μόνο το «φτηνό χτίσιμο της φυλακής» που κάνει αποτελεσματικό το σχέδιο εξαγωγής κρατούμενων μεταναστών. Το ελληνικό κράτος, επιπλέον, δεν θα πληρώνει δεκάρα τσακιστή για τα έξοδα λειτουργίας – όλα τα αναλαμβάνει το αλβανικό κράτος. Βέβαια, το διπλανό κράτος δεν έχει άλλα έσοδα παρά μόνο από την μαφιόζικη παραοικονομία και τα εμβάσματα των μεταναστών. Που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι μετανάστες θα πληρώνουν κερατιάτικα, για να μπορεί το ελληνικό κράτος να τους μπουζουριάζει όποτε το κρίνει απαραίτητο! Όποτε δηλαδή, χρειάζεται επέμβαση στη ροή της μεταναστευτικής εργασίας. Θυμίζουμε πως η πλειοψηφία των κρατούμενων μεταναστών, είτε είναι οι «εύκολοι» κατηγορούμενοι για να κλείνουν οι μπάτσοι τις υποθέσεις, είτε έχουν καταδικαστεί για παραβάσεις σχετικές με την είσοδό τους στη χώρα και το καθεστώς εργασίας τους – επειδή δηλαδή είναι μετανάστες.

Μια off – shore φυλακή, τέλος, γλιτώνει το ελληνικό κράτος και τους μπάτσους του απ’ τον κόπο να είναι «διακριτικοί» στις μεθόδους ελέγχου και επιτήρησης στο εσωτερικό της φυλακής. Τα εγχώρια σωφρονιστήρια έχουν φτάσει στα όριά τους, εξαιτίας της βιομηχανίας παραγωγής καταδικών απ’ τα δικαστήρια σε βάρος – κυρίως – των μεταναστών, με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου σπάνιες οι αποδράσεις, οι ταραχές, οι συγκρούσεις, αλλά και η βίαιη καταστολή. Λίγα απ’ αυτά βγαίνουν στα media, ακριβώς λόγω της ανάγκης «διακριτικότητας». Πάντα όμως υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο της ποσότητας βίας που μπορεί να ασκηθεί. Όλο και κάνα στόμα μπορεί να βουίξει, όλο και περισσότερο μπορεί να μεγαλώνει ο φόβος των μπάτσων ότι θα βρουν μπροστά τους την εκδίκηση. Στην Αλβανία όμως; Χέστηκε το Ελληνικό κράτος για τις μεθόδους σωφρονισμού και καταστολής που χρησιμοποιούν οι εκεί μπάτσοι. Στα τέτοια του, αν τα Αλβανικά «ΜΑΤ» κάνουν τη φυλακή καλοκαιρινή, αν χρειαστεί. Και επιπλέον, θα έχει πάντα τη δυνατότητα να καταγγείλει την «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»...

Σίγουρα θα βρεθούνε διάφοροι «ευαίσθητοι» χαζοχαρούμενοι, κρατικοί απολογητές, που θα συγκινηθούν γιατί «οι κρατούμενοι θα έχουν καλύτερες συνθήκες, μιας κα θα είναι πιο κοντά στην οικογένειά τους». Θα τρώνε ξύλο στη γλώσσα τους, βρ’ αδελφέ, και θα τους βλέπουν οι δικοί τους, ας είναι και μπλαβιασμένοι! Αυτή είναι η κτηνωδία του καπιταλιστικού ανθρωπισμού.

Κατά τ’ άλλα, οι βέροι αντιαμερικάνοι μπορούν να συνεχίσουν τον ύπνο του αδίκου τους. Γι’ αυτούς, ο ιμπεριαλισμός είναι πάντα υπόθεση κάποιων άλλων κρατών. Ας ρίχνουν όμως κάνα βλέφαρο στην οικιακή βοηθό τους. Μ’ αυτά και με τ’ άλλα, ποιος ξέρει τι θα ξημερώσει;»

«LAMBEDUSA Οι φυλακές off-shore φυσικά δεν είναι ελληνικής επινόησης. Εδώ και καιρό η Ε.Ε. επεξεργάζεται αντίστοιχα σχέδια – στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών εκτός των συνόρων – προκειμένου να ελεγχθεί η ροή μεταναστευτικής εργασίας. Επικεφαλής των κρατών που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Ιταλία (που θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου έστω και μόνη της, διαπραγματευόμενη ήδη συμφωνίες με την Λιβύη, την Τυνησία και το Μαρόκο) αν και η πρωτοβουλία ανήκει στη Βρετανία, που μελετούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εδώ και χρόνια. Τα οφέλη για τα αφεντικά και τα κράτη από τέτοιες φυλακές εγκλεισμού μεταναστών είναι αντίστοιχα με αυτά της ελληνικής περίπτωσης της φυλακής στην Αλβανία. Το γελοίο είναι ότι η Ελλάδα αντέδρασε αρνητικά στις προτάσεις της Ε.Ε. Προφανώς τα Ελληνικά αφεντικά δεν θέλουν ξένα χέρια να απλώσουν στη μοιρασιά της λεηλασίας των μεταναστών που φτάνουν εδώ.

(Lambedusa: Ιταλικό νησί ανάμεσα στη Σικελία και την Τυνησία που λειτουργεί ήδη ως απομακρυσμένη φυλακή μεταναστών.)»

* Από το έντυπο «System Failure Acceleration», τ.1, 10-04.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]