user preferences

Recent articles by "Συμμετέχων"
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Περιβάλλον

AKBELEN FORESTS ARE CALLING EVERYONE FOR RESISTANCE Jul 30 23 by Various Turkish anarchiss

Self Organisation Or Chaos Sep 16 21 by Anarchist Federation (Gr)

Η βιβλική κατ&#... Aug 07 21 by Αναρχικοί από την Εύβοια

Ενάντια στα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Περιβάλλον | Ανακοίνωση Τύπου author Wednesday August 27, 2008 22:04author by "Συμμετέχων" Report this post to the editors

Στο Βαθύ Θίσβης Βοιωτίας

Το Σάββατο στις 23 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας στον Όρμο Νούσας (Βαθύ) Θίσβης Βοιωτίας ενάντια στην κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων στην περιοχή, την ύπαρξη παράνομου λιμανιού, τις περιφράξεις των δημόσιων χώρων και τη μετατροπή της περιοχής σε βιομηχανική χαβούζα. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα Θίσβης.

Η προσυγκέντρωση έγινε στην πλατεία της Θίσβης στις 6 το απόγευμα απ'όπου ξεκίνησε αυτοκινητοπομπή προς την παραλία στον Όρμο Νούσας, η οποία βρίσκεται δίπλα στο παράνομο λιμάνι και το εργοστάσιο της Σωληνουργίας Κορίνθου. Στην εκδήλωση τελικά συγκεντρώθηκαν γύρω στα 300 άτομα από την περιοχή της Θίσβης και αλλού (Βοιωτία, Κόρινθο, Αθήνα, κλπ). Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλίες από τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα σχετικά με την κινητοποίηση ενάντια στη βιομηχανική περιοχή και την επαπειλούμενη επέκτασή της. Στο τέλος των ομιλιών και μετά από κάλεσμα της Επιτροπής ξηλώθηκε από κόσμο που συμμετείχε στην εκδήλωση η (παράνομη) περίφραξη που έχει τοποθετήσει η Σωληνουργία απαγορεύοντας την πρόσβαση στην παραλία. Στη συνέχεια ακολούθησε πάρτυ με dj-set από τους Active Member που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

Ακολουθεί η προκήρυξη της Επιτροπής Αγώνα Θίσβης:

Σήμερα στη Βοιωτία, συντελείται ήδη μια καταστροφή που θα την υποβαθμίζαμε αν την αποκαλούσαμε απλά οικολογική. Ουσιαστικά καταστρέφεται η γη, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, η κτηνοτροφία, η γεωργία, η αλιεία, η ζωή μας συνολικά. Απ’ τα Οινόφυτα και τη Θήβα μέχρι τον Ωρωπό και την Αυλίδα το νερό εξακολουθεί να είναι μολυσμένο με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο. Στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Αντίκυρας απ’ τα εργοστάσια του Μυτηλιναίου, πρόκειται να κατασκευαστούν 3 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής του ίδιου επιχειρηματία, εκ των οποίων το ένα με λιθάνθρακα. Η Βοιωτία γενικά έχει προγραφεί στον καπιταλιστικό σχεδιασμό ως ενεργειακό κέντρο με 11 (μέχρι στιγμής) συνολικά μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που αντιστοιχούν στο 40% πανελλαδικά των νέων εγκαταστάσεων. Εγκαθίστανται επίσης 41 αιολικά πάρκα (τα 27 στον Ελικώνα), που αντιστοιχούν στο 24%, περίπου, των πανελλαδικών εγκαταστάσεων μέχρι το 2010. Κι όλα αυτά δρομολογούνται εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή της ιδιωτικοποίησής της εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, όπου δίνεται η δυνατότητα στον κάθε καπιταλιστικό κολοσσό να κατασκευάσει το δικό του εργοστάσιο ενέργειας για να την πουλά ακριβά κι όχι φυσικά για να καλύπτει τις ανάγκες μας. Αυτή η προσδοκία υπέρογκων κερδών και η γειτνίαση της Βοιωτίας με την Αθήνα, αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους για την καταδίκη της Βοιωτίας σε βιομηχανική χαβούζα.

Στον τόπο μας, τη Θίσβη, εδώ και 7 χρόνια λειτουργεί στο χώρο της ΒΙ.ΠΕ. η Σωληνουργεία Κορίνθου που έχει το «προσόν» να συνδυάζει την άγρια εκμετάλλευση των ντόπιων και ξένων εργατών της με τη ρύπανση του περιβάλλοντος εξαιτίας των αποβλήτων της. Ήδη επίσης κατασκευάζεται εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, των συνεργαζόμενων κολοσσών Edison, Χαλκόρ και HE και D. Θα λειτουργεί με φυσικό αέριο (ένα ορυκτό καύσιμο που σκόπιμα προβάλλεται ως περιβαλλοντικά φιλικό) και θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με τόνους διοξειδίου του άνθρακα και μεγάλες ποσότητες αζώτου και διοξειδίου του θείου προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους αλλά υπέρογκα κέρδη στους βιομήχανους.

Κι ενώ όσα προαναφέραμε βρίσκονται στα όρια της αστικής νομιμότητας, το λιμάνι στον όρμο της Νούσας σκανδαλωδώς κουρελιάζει ακόμα κι αυτούς τους ήδη ανεπαρκείς –όταν εφαρμόζονται– νόμους. Κατασκευάστηκε από την ΕΤΒΑ το 1988 και το υπουργείο Οικονομικών παραχώρησε προς χρήση χρόνια αργότερα τμήμα των εγκαταστάσεών του στη Σωληνουργεία Κορίνθου, την Ελβάλ και τη Χαλκόρ. Το ίδιο το υπουργείο αναγνωρίζει ότι τόσο για τις παλαιότερες εγκαταστάσεις όσο και για τις κατοπινότερες που έγιναν από τη ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ, την ανώνυμη εταιρεία που διαχειρίζεται τη ΒΙ.ΠΕ., δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες και πρόσφατα απέρριψε την αίτηση νομιμοποίησής τους. Παράλληλα, εκκρεμεί απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη δυνατότητα ύπαρξης λιμανιού εκεί, καθώς το λιμάνι κατασκευάστηκε δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο ουσιαστικά καταστρέφοντάς τον!

Ωστόσο, ενώ ρητά λέγεται απ’ το υπουργείο Οικονομικών ότι «ο χώρος αιγιαλού-παραλίας και λιμενικών εγκαταστάσεων είναι κοινόχρηστος χώρος, την κυριότητα και προστασία των οποίων έχει το Δημόσιο», η ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ θρασύτατα και ψευδώς ισχυρίζεται ότι είναι φορέας διαχείρισης του λιμανιού και έχει αυθαίρετα περιφράξει το χώρο απαγορεύοντας την πρόσβαση στους κατοίκους!

Είναι σαφές ότι οι επελαύνοντες καπιταλιστές δεν αρκούνται μόνο στη λεηλασία των δημόσιων αγαθών αλλά θέλουν να λειτουργούν σαν φεουδάρχες και ιδιοκτήτες δημόσιων χώρων, τσαλαπατώντας κάθε έννοια αξιοπρέπειας και δικαιωμάτων μας. Τους τρέφει δε τόσο η άγνοια, η ανοχή όσο και ο φόβος αρκετών ντόπιων. Όμως αρκετά!

Πηγαίνουμε στον όρμο της Νούσας, στο Βαθύ, όπως το ξέρουμε από τα παιδικά μας χρόνια, για να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει, Λέγοντας ένα βροντερό ΟΧΙ στην ύπαρξη ενός παράνομου λιμανιού, που αποτελεί διαρκή απειλή για τον κλειστό Κορινθιακό κόλπο, όπως και οι εγκαταστάσεις του Μυτιληναίου στην Αντίκυρα με τις 750.000 τόνους ετησίως κόκκινης λάσπης που παράγουν και τα βαρέα μέταλλα που μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα! Λέγοντας ένα βροντερό ΟΧΙ σ’ ένα λιμάνι όπου δεν τηρείται καμιά περιβαλλοντική νομοθεσία, που δεν υπάρχει σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων, που δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών ρύπανσης, που αγνοούμε τη ρύπανση που έχει ήδη προκληθεί και συνεχίζει να προκαλείται! Λέγοντας ένα βροντερό ΟΧΙ τόσο στη σημερινή του λειτουργία όσο και στη σχεδιαζόμενη εμπορική του επέκταση που θα το μετατρέψει σ’ ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Στερεάς Ελλάδας πλήττοντας την υγεία μας, τις παραλίες μας και όλες τις παράκτιες περιοχές όπου εκατοντάδες κόσμου ήδη κινητοποιούνται! Λέμε ένα ΟΧΙ στις περιφράξεις των δημόσιων χώρων και την περιφρόνηση των βιομήχανων απέναντι στα δικαιώματά μας! Κι αν γι’ αυτούς τα κέρδη είναι το μόνο που τους απασχολεί, τότε ίσως θ’ αναγκαστούν να μας σεβαστούν αφού πρώτα μας φοβηθούν!

ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΤΟ ΒΑΘΥ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΙΣΒΗΣ! ΝΑ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΒΙΠΕ! ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ

ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ!

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]