user preferences

Grigorii (ή Anatolii) Gorelik

category Ρωσία / Ουκρανία / Λευκορωσία | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Sunday September 14, 2008 22:07author by Nick Heath Report this post to the editors

Ένας Ουκρανός αναρχικός

Σύντομη βιογραφία του Ουκρανού αναρχικού Grigorii Gorelik, που συμμετείε στη Ρωσική Επανάσταση.

Ο Grigorii Gorelik, συνήθως γνωστός ως Anatolii Gorelik γενήθηκε από εβραϊκή οικογένεια το 1889. Έγινε αναρχικός 1904, σε ηλικία 14 χρόνων. Δραστηριοποιήθηκε στην Ουκρανία και συνελήφθη αρκετές φορές από την τσαρική αστυνομία.

Το 1909 κατέφυγε στη Γαλλία. Επέστρεψε μυστικά στη Ρωσία το 1911, αλλά ξαναπήγε στη Γαλλία όπου δραστηριοποιήθηκε στο αναρχοσυνδικαλιστικό κίνημα. Το 1913 μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου έγινε μέλος της IWW, εξελισσόμενος σε προπαγανδιστή της, καθώς και της Ένωσης Ρώσων Εργατών.

Το 1916 ίδρυσε στυη Νέα Υόρκη την πρώτη συνδικαλιστική εφημερίδα στη ρωσική γλώσσα με τον τίτλο “Rabochaia Mysl” (“Εργατικός Κόσμος”) .

Εργάστηκε ως δάσκαλος. Στη Ρωσία επέστρεψε το 1917 και δραστηριοποιήθηκε στο Αικατερίνοσλαβ και την περιοχή του Ντόνετζ όπου γραμματέας του Αναρχικού Γραφείου της πόλης. Τότε έγινε μέλος της αναρχικης συνομοσπονδίας Ναμπάτ και δραστηριοποιήθηκε στην ομάδα-μέλος της Ναμπάτ στο Melitopol.

Έγραψε αργότερα για τις εμπειρίες του:

“Στο Αικατερίνοσλβα, εκπρόσωποι εαρκετών εκατοντάδων χωριών ήρθαν να με δουν, ζητώντας μου συμβουλές και οδηγίες για να κατανοήσουν πώς να οικοδομήσουν τη νέα ζωή: την Κομμούνα. Δεν είχα ποτέ ότι υπήρχε μια τέτοια δίψα για γνώση και φως ανάμεσα στη αγροτιά της Ουκρανίας”.

Περιγράφει, επίσης, πώς ανέλαβε την αλληλογραφία με 1.400 χωριά ως γραμματέας του Αναρχικού Γραφείου. Κατά τον ίδιο τρόπο, περιγράφει την μεγάλη επιρροή των αναρχικών ιδεων νάμεσα στους εργάτες της περιοχής Ντόνετζ.

Ήταν συνεκδότης (μαζί με τον Πιοτρ Αρσινοφ) της εφημεριδας “Golos Anarkhista” (“Αναρχική Φωνή”) στο Αικατερίνοσλαβ το 1918. Κατά τη διάρκεια της αυστρογερμανικής κατοχής και της επίθεσης του Ντενίκιν συνέχισε να δρα στην παρανομία . Την περίοδο αυτή ήταν γραμματέας της Υπηρεσίας Πληροφόρησης και Αναρχικής Προπαγάνδας στα εβραϊκά.
Το 1920 εργάστηκε στην υπηρεσία δημόσιας εκπαίεδυευσης στην Ουκρανία.

Συνελήφθη μετά την κατάρρευση της συνφωνίας μεταξύ μαχνοβιτών και μπολσεβίκων, στο Καρκόβ, με άλλα μέλη της Ναμπάτ, όπως οι Volin, Fanya Baron, Mratchny, Olga Taratuta, Yarchuk και άλλους στάλθηκε σε φυλακές της Μόσχας τον Νοέμβρη του 1920.

Απελευθερώθηκε στις 6 Γενάρη 1921 και συνέχισε την αναρχική δραστηριότητά του στη Μόσχα, ειδικά στα πανεπιστήμια.

Συνελήφθη ξανά στις 8 Μάρτη του ιδιου χρόνου, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Κοροστάνδης, και καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκισης σε σρατοποεδα συφγκέντρωσης ως “αναρχο-αντεπαναστάτης”.

Η φυλάκισή του κράτησε μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου και μετά από απεργία πείνας 10 ημερών καθώς και ένα σκάνδαλο στο Συνέδριο τη Διεθνούς των Κόκκινων Συνδιαάτων (Profintern) απελάθηκε με άλλους 10 αναρχικούς. Κατέφυγε στο Βερολίνο όπου τον Μάρτη του 1922 έγραψε τα απομνημονεύματά του για τη Ρωσκή Επανάσταση με τίτλο “Οι Αναρχικοί στη Ρωσική Επανάσταση” όπου παραθέτει λεπτομέιες για την επίδραση των αναρχικών ιδεών στις ρωσικές μάζες.

Στο Βερολίνο, επίσης, ήρθε σε ρήξη με άλλα μέλη της Ναμπάτ και, με πρόσκληση της FOR A, εγκαταστάθηκε στην Αργεντινή, όπου στο Μπουένος Άϊρες το 1919 είχε συγκροτηθεί μια άλλη ομάδα με την επωνυμία “Golos Truda”.

Πέθανε εκεί το 1956.

*Δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στο libcom.org και στο A-Infos. Ελληνική μετάφραση “ούτε θεός-ούτε αφέντης”, 2 Σεπτέμβρη 2008.

This page has not been translated into Polski yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]