user preferences

New Events

Bolivia / Peru / Ecuador / Chile

no event posted in the last week

Bolivya Halkı ile Dayanışmaya!

category bolivia / peru / ecuador / chile | emperyalizm / savaş | opinion/analysis author Thursday September 18, 2008 17:40author by Federação Anarquista Gaúcha - Fórum do Anarquismo Organizado - FAG - FAOauthor email miasnikov at gmail dot com Report this post to the editors

Latin Amerika’nın Geleceği Bolivya’da belirleniyor!

Morales hükümetinin siyasal çıkmazı, ancak yasal imkânların dışına çıkılarak çözülebilir. Latin Amerika üniversiteleri ve hükümetleri arasında cilalı milliyetçilikleriyle sallanan laftan anlamaz Başkan Yardımcısı Linera ve bilindik bürokratlarının solunda güçlü bir siyasal kutup vardır. MAS’ın solu Movimiento Pachakuti’nın eski gerillalarıdır; El Alto’da Coordinación Regional; Topluluk Adaleti gibi kurumlar; ülkeyi ve atalarının topraklarını Cortés ve Pizarro’nun mirasçılarına teslim etme niyeti olmayan devasa bir örgütlü toplumsal doku güçlenmektedir.
[Português] [Castellano] [Italiano] [English]
ponchos_rojos1_1.jpg


Bolivya Halkı ile Dayanışmaya!

Latin Amerika’nın Geleceği Bolivya’da belirleniyor!


Bolivya’daki güncel gelişmeler FAG (Gaúcha Anarşist Federasyonu – Brezilya) içinde örgütlü anarşistleri endişelendirdi. Mesele, ulusçu bir çizgisi ve yerlilere dayanan bir tabanı olan bir hükümeti savunmak değil. Gerçek mesele, Latin Amerika halkının kitlesel mücadelesinin koşulsuz savunulmasıdır.

Bolivyalı yoldaşlarımızla 2003 yılından beri organik ilişkimizi sürdürüyoruz. Yani “Gaz Savaşı”nda halkın zaferinden, Gonzalo Sanchez de Losada’nın düşüşünden, onu takip eden başkan Carlos Mesa’nın da düşüşünden ve MAS’ın (Sosyalizme Doğru Hareket) seçim zaferinden çok önce.

Daha o zamanlarda bile FAG Bolivya’daki siyasal oyunun sert olduğunu ve yasal veya kurumsal sınırlarının olmadığını görmüştü. Halk İktidarını ("poder popular") inşa etme mücadelesinin çeşitli boyutları var ve bugünkü Evo Morales ve Álvaro Garcia Linera hükümeti halkın atalarının toprakları üstündeki egemenliklerini tekrar kazanmalarından yana olduğunu ifade ediyor. Evo bunu sadece kendisi istediği için yapmıyor ve Brezilya’daki eski fabrika işçisi Lula gibi bankerlerle beraber ülkeyi yönetmiyor. Neo-liberalizmi onlarca defa yenen bu halk bugün karşılaştığı en büyük kavganın eşiğinde. Kuzey Peru’nun eski genel valiliği altındaki pek çok yerli halkı, geleneksel Quechua, Aymara, Guaraní, Tupi toplumları ve daha düzinelerce etnik grup; şehirlerin eritme potasında karışan çocukları; El Alto’nun, Cochabamba’nın kahramanca direnen madencileri, cocaleroları; La Paz'da sokak sokak savaşanlar… Bunların hepsi düşmanı defalarca yendi. Bu insanlar; toplumsal dokunun örgütlülüğü, komünal adaletin uygulanması ve tabandan gelen ittifakları ile 1980’lerin özelleştirmeleriyle iyice çürüyen bir siyasi partiler sistemini yendiler. Taşlar ve dinamitlerle kaçakçı General Hugo Banzer’in komutasındaki ordunun hakkından geldiler; dayanışmacı pratikleriyle Brezilya’nın nefret uyandıran alt-emperyalist varlığı dahil petrol tekellerinin zehrine karşı koydular.

Bugün mücadele tüm ülke sathına yayılmış durumda: Yarım Ay olarak adlandırılanTarija, Beni, Pando ve Chuquisaca eyaletlerini kontrol eden ve Santa Cruz’daki büyük toprak sahiplerinin, soya çiftçilerinin ve uyuşturucu kaçakçılarının oligarşisine karşı halk mücadele ediyor. Morales hükümeti oligarşinin hedeflerinden biri, ama halkın örgütleri ve yerli alternatifleri, toplumsal hayatın geleneksel komünal yaşanışı ve toprakaltı petrollerinin ve doğal kaynakların halkın eline geçmesi de öyle. Yarım Ay eyaletlerinin özerklik mücadelesi, çokuluslu şirketlerle ittifak halinde ABD Dışişleri Bakanlığı, CIA ve DEA (Uyuşturucu İnfaz Ajansı) tarafından desteklenen ve Bolivya halkından çalınan paralarla finanse edilen bir darbe girişiminden başka bir şey değildir. “Özerklik” için mücadele eden erkek ve kadınlardan oluşan kalabalıkların çoğunluğu bu oligarşilerin çalışanları, parti üyeleri ve destekçileridir. Bolivya’da hükümet karşıtı sivil itaatsizliğin boyutu ciddi seviyededir. Solda toplumsal protestolar gittikçe güçlenmekte ve onların talepleri Morales’i örgütlü halkın çoğunluğunun istediklerinin yapmaya zorlamakta. Ama diğer yandan ulusal ve bölgesel hükümetlerdeki geri çağrılma referandumlarından başarıyla çıkmış olan oligarşi tüm enerjisini kaos ve ekonomik abluka için harcıyor. La Paz’deki hükümete vergi ödemek istemiyorlar; ülkenin tüm servetini kendi ellerinde tutmak istiyorlar, tıpkı bankaların bizim servetimizi sömürmeleri ve halkın 2002 Nisan’ındaki zaferinden önce Venezüella petrol şirketi PDVSA’nın miskin bir bürokrasinin elinde olması gibi. Yoldaşlar, bugün Bolivya’da oligarşiye karşı bir mücadele yükselmektedir! Bu, Latin Amerika halklarının küreselleşme maskesini takmış emperyalizmin zincirlerini kırma mücadelesinin bir parçasıdır.

Bir nokta tekrar kesin olarak ifade edilmelidir: FAG, bir örgüt olarak, hiçbir devletçi veya burjuva hükümeti desteklememektedir. Desteğimiz, Bolivarcı ve Artigist miraslarını savunmak isteyen halklara yöneliktir; Venezüella’nın büyüyen bürokrasisine ve karizmatik liderlerin tipik savrulmalarına karşı gayretle direnen toplumsal kurumların ve taban yapılarının siyasal iradesine yöneliktir. Ekvador’daki CONAIE (Confederación de Nacionalidades Indígenas de Ecuador), Venezüela’daki ANMCLA (Associación Nacional Medios Comunitarios, Libres y Alternatives), El Alto’daki kahraman COR (Central Obrero Regional) ve Bolivya’nın tüm toplumsal hareketiyle aynı saflardayız. Morales hükümetinin siyasal çıkmazı, ancak yasal imkânların dışına çıkılarak çözülebilir. Latin Amerika üniversiteleri ve hükümetleri arasında cilalı milliyetçilikleriyle sallanan laftan anlamaz Başkan Yardımcısı Linera ve bilindik bürokratlarının solunda güçlü bir siyasal kutup vardır. MAS’ın solu Movimiento Pachakuti’nın eski gerillalarıdır; El Alto’da Coordinación Regional; Topluluk Adaleti gibi kurumlar; ülkeyi ve atalarının topraklarını Cortés ve Pizarro’nun mirasçılarına teslim etme niyeti olmayan devasa bir örgütlü toplumsal doku güçlenmektedir.

Yeni bir Ayacucho Savaşı, Yeni bir 1809 Ayaklanması

1809’da genç Bolivyalıların cesareti, İspanyalı Charlotte Joaquina’nın ülkeyi genel valilerce yönetmesini reddetti. Bu karar, Amerika’nın kurtuluş mücadelesini kıtanın kalbinde başlattı. Buna cevaben sömürgecilere sadık Vali Potosí’nin askerleri hızla asi kentleri işgal etti. 1824’te Ayacucho Savaşı’nda düşman hem siyasal hem de askeri olarak yenildi. Ama siyasal bağımsızlık halkların kurtuluşunu garantileyemez ve tek başına Halk İktidarı, Özyönetim ve Siyasal Federalizm getiremez. Nerdeyse 190 yıl sonra aynı mücadele sürmekte. Sağ, halk iktidarının yükselişine, devletin halkın doğrudan kontrolü altında bir kamusal alana dönüşmesine, burjuva toplumsal denetim aygıtının parçalanmasına karşı savaşmakta. Bugün sıra Bolivya’da; 2002'de Venezüella’daydı; son 11 yılda üç defa Ekvador halkı başkanları devirdi; 2001 Aralığında Arjantinliler neo-liberalizmi ve onun toplumsal hayatı yok etme planını yendiler. Bugün Latin Amerika halklarının kavgası Bolivya Yarım Ayı Savaşı ile kurtuluşa doğru yol almakta!

Oligarşi Yenilecek!
CIA, DEA, ABD Dışişleri Yenilecek!
Bolivya halkı ulusal hükümetin sınırlarının ötesine çıkıp Halk İktidarı yolunda yürümeli!
Çünkü neo-liberalizm ve emperyalizm aynı pisliktir!
Çünkü Halk İktidarı ancak mücadele ile kurulur!
Bolivya Halkı ile Dayanışmaya!
Quechua, Aymara, Guaraní, Tupi halkları Bolivya’nın geleceğidir ya da bu ülkenin hiçbir geleceği yoktur!
Latin Amerika teslim olmayacak!
Halk İktidarı, Özyönetim ve Siyasal Federalizm!

Porto Alegre, 13 Eylül 2008

Uruguay Anarşist Federasyonu (FAU) ile stratejik ittifak halinde
Federação Anarquista Gaúcha (Gaúcha Anarşist Federasyonu - FAG)
Fórum do Anarquismo Organizado (Örgütlü Anarşizm Forumu - FAO)

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]