user preferences

Η μπροσούρα Μετανάστευση: Μια ευκαιρία (;) για το κεφάλαιο γράφτηκε ως αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχαμε στη συλλογικότητά μας από το Φεβρουάριο του 2015 και μετά. Τα κείμενα παρουσιάστηκαν αρχικά σε μια συνοπτικότερη εκδοχή τους ως εισήγηση σε μια διεθνή συνάντηση (summercamp) αντιεξουσιαστών κομμουνιστών και αναρχικών το καλοκαίρι του 2016. Η μπροσούρα εκδόθηκε σε 500 αντίτυπα τον Φεβρουάριο του 2017 από την προλεταριακή συλλογικότητα Υπόγεια Σήραγγα.

Μετανάστευση, μια ευκαιρία (;) για το κεφάλαιο, το παράδειγμα της Ελλάδας και η πρόσφατη προσφυγική κρίση

Περιεχόμενα

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ/ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ; 7

Μόνιμα εγκατεστημένοι μετανάστ(ρι)ες από το Ανατολικό Μπλόκ, τα Βαλκάνια και την Ασία 8

Διερχόμενοι/ες (τράνζιτ) μετανάστ(ρι)ες. 11

Υποκειμενικές αιτίες μετανάστευσης. 13

ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΤΟΥΣ «ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ» ΤΕΛΙΚΑ; 17

ΑΓΩΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. 29

Ταξικοί αγώνες σε χώρους δουλειάς - Αγώνες για το μισθό. 30

Αγώνες γύρω από τη συνοριακή πολιτική και τις συνθήκες εγκλεισμού. 32

Εξανθρωπισμένος καπιταλισμός και κίνημα αλληλεγγύης. 33

Αγώνες μαζί με τους μετανάστες. 41

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η μετανάστευση αποτελεί κεντρικό ζήτημα στις περισσότερες προηγμένες καπιταλιστικές χώρες του δυτικού κόσμου. Ο τρόπος που το κεφάλαιο προσπαθεί να ελέγξει τις μεταναστευτικές κινήσεις αντιστοιχεί κάθε φορά στον τρόπο εκμετάλλευσης της εργασιακής δύναμης που επιδιώκει να επιβάλει. Στη δεκαετία του ΄50 και ΄60 ο κεϋνσιανισμός[1] ήταν το σύστημα ρύθμισης των μισθών και το μοντέλο συσσώρευσης και επιβολής της εργασιακής πειθαρχίας ήταν ο φορντισμός[2]. Στον ερειπωμένο μεταπολεμικό καπιταλιστικό κόσμο υπήρχαν άφθονα κεφάλαια διαθέσιμα για επενδύσεις. Το ζητούμενο ήταν η οικονομική ανάπτυξη και για να την επιτύχει το κεφάλαιο εκμεταλλεύτηκε εκατομμύρια μετανάστ(ρι)ες με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Η μετανάστευση εκείνη την περίοδο ήταν αυστηρά οργανωμένη από τα ίδια τα καπιταλιστικά κράτη για λογαριασμό των αφεντικών που χρησιμοποίησαν τη φθηνή εργασιακή δύναμη των μεταναστ(ρι)ών για να ρίξουν τους μισθούς στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης.

Τη δεκαετία του ΄70 το μοντέλο πειθαρχίας της εργασίας αλλάζει. Ο βιομηχανικός εφεδρικός στρατός[3] εξαντλείται, ταξικοί αγώνες ξεσπούν στους χώρους δουλειάς, οι κοινωνικοί αγώνες οξύνονται (αντιπολεμικά κινήματα, κινήματα γυναικών, μειονοτήτων κλπ) και το κεφάλαιο εισέρχεται σε κρίση αναπαραγωγής που διαρκεί μέχρι σήμερα. Έτσι, η μόνιμη και σταθερή παρουσία εργατών σε έναν εργασιακό χώρο και η ομοιόμορφη αντιμετώπισή τους που αντιστοιχούσε στην ισοπεδωτική παράταξή τους δίπλα δίπλα στη γραμμή παραγωγής και ευνοούσε τη συλλογική οργάνωσή τους -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούνταν και σε εκείνη τη φάση τακτικές του «διαίρει και βασίλευε»- έδωσε, σταδιακά αλλά πάντως οριστικά, τη θέση της σε κάθε είδους ελαστική μορφή εργασίας. Κάθε τακτική διαίρεσης και κατακερματισμού της εργατικής τάξης υιοθετήθηκε από την καπιταλιστική τάξη προκειμένου να υποταχθούν οι απαιτήσεις της και να επιτευχθεί η γενική μείωση των μισθών.

Από εκείνη την περίοδο και μετά τα σύνορα λειτουργούν ως τρόπος διαλογής των μεταναστ(ρι)ών και ελέγχου της κίνησής τους. Ο τύπος των μεταναστ(ρι)ών που είναι πλέον αναγκαίος για το κεφάλαιο είναι οι εποχικοί/ές, ανειδίκευτοι/ες ή και υψηλής ειδίκευσης, αλλά πάντως οπωσδήποτε το χαρακτηριστικό που απαιτείται από τους καπιταλιστές είναι να φτάνουν στην χώρα προορισμού παράνομοι/ες, εξαθλιωμένοι/ες, αντιμετωπίζοντας βία και ανείπωτες ταλαιπωρίες και επιπλέον πληρώνοντας οι ίδιοι/ες το συχνά υπέρογκο κόστος για τη μετακίνησή τους. Έτσι, επιτυγχάνεται η πειθάρχηση και η υποταγή τους σε κάθε είδους εργασιακές συνθήκες και ταυτόχρονα ανοίγεται ο δρόμος για την επιβολή των νέων ελαστικών σχέσεων εργασίας στο σύνολο της εργατικής τάξης.

Ωστόσο, από την πλευρά των μεταναστ(ρι)ών, η μετανάστευση αποτελεί την ευκαιρία τους να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τον πόλεμο ή την καταπίεση και να διεκδικήσουν ένα μέρος από τον παγκόσμιο πλούτο που συσσωρεύεται κάπου στον δυτικό κόσμο, και στην περίπτωσή μας, στην Ευρώπη. Αυτή η σύγκρουση μεταξύ των επιθυμιών των μεταναστ(ρι)ών και των συμφερόντων των καπιταλιστών οξύνει τον ταξικό ανταγωνισμό και δημιουργεί την πιθανότητα ανάδυσης ταξικών αγώνων.

Στην Ελλάδα της δεκαετίας του ΄80 και του ΄90, μιας εποχής καπιταλιστικής άνθισης, οι μετανάστ(ρι)ες είναι επιθυμητοί/ές για το κεφάλαιο, καθώς με τα φθηνά τους μεροκάματα συντελούν στην κερδοφορία του, και συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας. Με ορόσημο τη δεκαετία του 1990, που ξεκινά η μαζική είσοδός τους, βρίσκεται μόνιμα εγκαταστημένη στη χώρα μας μια πολυπληθής μεταναστευτική εργατική τάξη, η οποία αποτελεί δομικό στοιχείο της δημογραφικής σύνθεσής της. Τα τελευταία οχτώ χρόνια (από το 2009), η κατάσταση άλλαξε εντελώς. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης δεν υπάρχει θέση για τους/τις μετανάστ(ρι)ες στην κατεστραμμένη οικονομία της Ελλάδας. Σε πρώτη φάση η κρατική προπαγάνδα της δεξιάς καλλιεργεί αντιμεταναστευτικό κλίμα και το κράτος οργανώνει την καταστολή των μεταναστ(ρι)ών με απελάσεις, κέντρα κράτησης, συλλήψεις και βασανισμούς με στόχο την απώθησή τους από το ελληνικό έδαφος. Η Ελλάδα σε αυτό το διάστημα μετατρέπεται από χώρα προορισμού σε χώρα διέλευσης (τράνζιτ) μεταναστ(ρι)ών. Σε δεύτερη φάση από την άνοιξη του 2015 μέχρι το Μάρτιο του 2016 που υπογράφτηκε η συμφωνία μεταξύ ΕΕ -Τουρκίας, περίπου 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες μετακινήθηκαν προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας (860.000 στη διάρκεια του 2015 και περίπου 120.000 μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας).

Η κρατική διαχείριση έχει περάσει από τον Γενάρη του 2015 στα χέρια της αριστεράς του κεφαλαίου η οποία με μια πρωτοφανή αντιρατσιστική εκστρατεία αλληλεγγύης, τουλάχιστον μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, πέτυχε να παρουσιάσει τις μετακινήσεις αυτές ως «προσφυγική κρίση». Σ’ αυτό το κοινωνικό τοπίο συγκροτείται ένα δίπολο συμφερόντων:

Από τη μία πλευρά, υπάρχει η προοπτική των μεταναστ(ρι)ών. Ένα μεγάλο μέρος Σύριων προσφύγων, οι οποίοι επικαλέστηκαν λόγους πολιτικής δίωξης ή το καθεστώς του πρόσφυγα, αναγνωρίστηκαν ως τέτοιοι και κατέφυγαν στην Τουρκία, εκμεταλλεύτηκαν το εθνικό και το ευρωενωσιακό δίκαιο και στη συνέχεια αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τα συμφέροντα του ελληνικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Το κράτος ΣΥΡΙΖΑ με τη φιλανθρωπική διαχείριση της «προσφυγικής» κρίσης κατάφερε όσα δεν μπόρεσαν να πετύχουν οι κυβερνήσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Η ντόπια εργατική τάξη όχι μόνο συμβιβάζεται πλέον με τις συνθήκες γενικευμένου hot spot που επιβάλλονται στο σύνολο της με τις συνεχιζόμενες πολιτικές των μνημονίων, αλλά νιώθει μάλιστα και «ευγνωμοσύνη» που δεν βρίσκεται στη θέση των προσφύγων. Πέτυχε να εδραιώσει σε όλους την πεποίθηση πως οι «ξένοι/ες» υποψήφιοι/ες προλετάριοι/ες δεν μπορούν να ελπίζουν σε τίποτα καλύτερο από την καλή διάθεση του κράτους να τους προωθήσει στην γηράσκουσα ευρωπαϊκή αγορά εργασίας[4] ώστε να τη βοηθήσουν να αναδιαρθρωθεί με χαμηλότερα μεροκάματα.

Τα κοινωνικά κινήματα που αποτελούν/ούσαν τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, οι οργανώσεις της άκρας αριστεράς αλλά και η πλειοψηφία του αντιεξουσιαστικού χώρου, εναρμονιζόμενοι με την επιθυμία των μεταναστ(ρι)ών, πρόβαλλαν ως διεκδίκηση την ελεύθερη μετακίνησή τους. Αυτό εξυπηρετούσε την ίδια στιγμή και τις επιδιώξεις του κράτους (ελληνικού και βορειοευρωπαϊκού) και με αυτήν ακριβώς την έννοια είναι που η κρατική διαχείριση χαρακτηρίζεται αντιρατσιστική. Το κίνημα αλληλεγγύης επεδίωκε μεν να προσδώσει ταξικά χαρακτηριστικά στην αλληλέγγυα δράση και έτσι να την οριοθετήσει σε σχέση με τη φιλανθρωπική δραστηριότητα, επιμένοντας εντούτοις να παραμερίζει το γεγονός πως τα ίδια τα υποκείμενα, οι μετανάστ(ρι)ες δεν έβλεπαν τους εαυτούς τους ως εργάτ(ρι)ες αλλά σαν μεμονωμένους/ες ταξιδιώτες/ισσες προς τον «εργασιακό παράδεισο» του βορρά, όπου προορίζονταν να αυξήσουν με τον κακοπληρωμένο ιδρώτα τους τα κέρδη των αφεντικών. Σε αυτήν την βάση δεν μπορούν να αναπτυχθούν κοινοί ταξικοί αγώνες ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών και μοιραία όλες οι κινήσεις αλληλεγγύης, αποσκοπώντας στο να υπηρετήσουν τις ανάγκες και τις αποφάσεις των μεταναστ(ρι)ών/προσφύγων, δεν μπορούν παρά να έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Δεν στεκόμαστε ενάντια στις κινήσεις ανθρωπιστικής αλληλεγγύης αλλά θεωρούμε σημαντικό να αναδείξουμε τα όριά τους και το ρόλο τους στο συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο που αναπτύσσονται. Αναγνωρίζουμε την επικράτηση τέτοιων πρακτικών στο αυτοοργανωμένο ανταγωνιστικό κίνημα ως πισωγύρισμα σε σχέση με τις εξεγερσιακές κινήσεις που υιοθετούνταν στο πρόσφατο παρελθόν και θεωρούμε ότι αποτελεί άμεση απόρροια της ήττας των ταξικών αγώνων της περιόδου 2008-2012. Μόνο αν οι δεσμοί που χτίζονται με τους μετανάστες αποκτήσουν ταξικό χαρακτήρα -και κατ’ επέκταση και οι αγώνες μας- μπορούμε να δημιουργήσουμε σημαντικές ρωγμές στην καπιταλιστική πραγματικότητα, ώστε να βελτιώσουμε συνολικά τις συνθήκες ζωής μας, έως ότου τελικά αυτή πραγματικότητα καταστραφεί.

Καταλήγοντας, θεωρούμε πως είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την ανάπτυξη του ταξικού ανταγωνιστικού κινήματος και για εμάς ως προλεταριακή συλλογικότητα, αφού εξερευνήσουμε τόσο τη σύνθεση της εδώ εγκαταστημένης μόνιμα μεταναστευτικής εργατικής τάξης όσο και το προφίλ των πρωταγωνιστών της λεγόμενης «προσφυγικής κρίσης», να παρουσιάσουμε την κρατική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος τα τελευταία χρόνια και να αναφερθούμε στους ταξικούς αγώνες που απαντούν σε αυτήν.

30/1/2017

Προλεταριακή συλλογικότητα, Υπόγεια Σήραγγα

[1] Αναδιανομή μέρους των κερδών του κεφαλαίου στην εργατική τάξη, με τη μορφή μεγαλύτερων μισθών και κοινωνικών παροχών με στόχο την μεγαλύτερη κατανάλωση και την αποφυγή κοινωνικής δυσαρέσκειας και αναταραχών.

[2] Μαζική παραγωγή και σταθερότητα στα κέρδη της επιχείρησης. Συνεχής λειτουργία των εργοστασίων με λεπτομερή καταμερισμό της εργασίας και με πλήρη απασχόληση μόνιμου και σταθερού, στρατιωτικοποιημένου ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού.

[3]Ο Καρλ Μαρξ στο Κεφάλαιο τ. 1, κεφ. 23, αποκαλεί τον υπερπληθυσμό των ανέργων «βιομηχανικό εφεδρικό στρατό» ο οποίος είναι άμεσα διαθέσιμος για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου. Στην πορεία εξέλιξης του κεφαλαίου αυξάνονται και εκσυγχρονίζονται συνεχώς τα μηχανήματα και τα μέσα παραγωγής, εντατικοποιώντας έτσι την εργασία, απορροφώντας δηλαδή («ξεζουμίζοντας» όπως λέει ο ίδιος ο Μαρξ) όλο και περισσότερη μάζα εργασίας, από όλο και λιγότερους εργάτες. Με τη συσσώρευση του κεφαλαίου, επομένως, η ζήτηση των εργατικών χεριών περιορίζεται σχετικά, αν και η αριθμητική δύναμη του προλεταριάτου γενικά αυξάνεται με την ανάπτυξη του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. «Επομένως, ο εργατικός πληθυσμός, παράγοντας ο ίδιος τη συσσώρευση του κεφαλαίου, παράγει ταυτόχρονα σε αυξανόμενη έκταση τα μέσα που τον κάνουν σχετικά υπεράριθμο» ( Κ. Μαρξ: «Το Κεφάλαιο», τ. 1, σελ. 654.).Ο βιομηχανικός εφεδρικός στρατός σαν αναγκαίο προϊόν της καπιταλιστικής συσσώρευσης γίνεται ισχυρός μοχλός της συσσώρευσης του κεφαλαίου.Ο εργατικός υπερπληθυσμός: «Αποτελεί ένα διαθέσιμο βιομηχανικό εφεδρικό στρατό που ανήκει στο κεφάλαιο τόσο απόλυτα, σαν να τον είχε φτιάξει με δικά του έξοδα».(Κ. Μαρξ: ο.π.)

[4] Σύμφωνα με έρευνες του ΟΟΣΑ το κατά κεφαλήν προϊόν θα μειωθεί κατά 18% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προκειμένου να διατηρηθεί αμετάβλητος ο δείκτης γήρανσης απαιτείται η μετανάστευση να είναι 13 εκατομμύρια το χρόνο, με βάση την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών το 2000 (Ναξάκης & Χλέτσος, 2003, σ.38). Η προσέλευση, λοιπόν, μοιάζει απαραίτητη και αναγκαία και δεν αντιμετωπίζεται ως ανεπιθύμητη.

Email: ypogeia_siragga@espiv.net

Blog: ypogeiasiragga.espivblogs.net/

Η ΜΠΡΟΣΟΥΡΑ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΞΗΣ ΣΗΜΕΙΑ( Ο κατάλογος θα ενημερώνεται στο μπλογκ της συλλογικότητας):

Αθήνα

Στέκια και καταλήψεις:

Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής

Στέκι Πέρασμα (Ζ. Πηγής 97 & Ισαύρων)

Βανκούβερ Απαρτμάν (Μαυρομματαίων & Δεριγνύ 1)

Ελευθεριακό Στέκι “Πικροδάφνη”, Αγ. Βασιλείου και Π.Π.Γερμανού 22, Μπραχάμι

Μπερντές (Aράδου 55, πλατεία Κύπρου, Άνω Ιλίσια)

Στέκι Άνω-Κάτω Πατησίων (Νάξου 75 & Κρασσά)

Χώρος Αλληλεγγύης και Δράσης «Υπόστεγο», 25ης Μαρτίου 38, Αργυρούπολη

ΒΟΞ, πλ. Εξαρχείων

Καφενείο πλησίον Βοξ

Βιβλιοπωλεία:

Αλφειός (Χαρ. Τρικούπη 22)

Εκδόσεις των Συναδέλφων (Καλλιδρομίου 30)

Ελεύθερος Τύπος (Βαλτετσίου 53)

Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37)

Λοκομοτίβα (Μπόταση 7 & Σολωμού)

Ναυτίλος (Χαρ. Τρικούπη 28)

Περίπτερα:

Βαλτετσίου 50-52

Μάγος του Όουζ (Ναυαρίνου 17, έναντι Πάρκου Ναυαρίνου)

πλ. Εξαρχείων (στη γωνία Στουρνάρη & Σπ. Τρικούπη)

πλ. Κάνιγγος (στην αρχή της Ακαδημίας)

Συγχαρητήριο μήνυμα της ΕΣΕ Αθήνας στο Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης για την επιλογή αποκλεισμού του Χρυσαυγίτικου ψηφοδελτίου από τις εκλογές του σωματείου - ανάρτηση στο μπλοκ

Συγχαρητήριο μήνυμα της ΕΣΕ Αθήνας στο Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης, σας συγχαίρουμε για τη στάση σας και δηλώνουμε ότι στηρίζουμε την απόφαση που λάβατε ως εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, να αποκλείσετε τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, η οποία μέσω της «συνδικαλιστικής» της παράταξης, Εθνικιστική Λαϊκή Δύναμη, προσπαθεί να συμμετάσχει στις εκλογές του Συλλόγου σας, με απώτερο σκοπό να διεισδύσει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι προστάτες και οι μπράβοι των αφεντικών, οι δολοφόνοι, οι υμνητές του ναζισμού, αυτοί που επιτίθενται ενάντια σε συνδικαλιστές και αγωνιζόμενους εργαζόμενους, οι φασίστες που ασκούν την πιο ωμή και απάνθρωπη βία στους πλέον αδύναμους συνανθρώπους μας, δεν έχουν καμία θέση μέσα ή δίπλα στις κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οφείλουμε (ατομικά και συλλογικά) όλοι/-ες, εργαζόμενοι/-ες, άνεργοι/-ες, οι άνθρωποι της εργασίας και του καθημερινού αγώνα επιβίωσης, να απομονώσουμε και να εκδιώξουμε τις ναζιστικές και φασιστικές συμμορίες και τα καμουφλαρισμένα σε «συνδικαλιστικές» παρατάξεις τάγματα εφόδου τους, που μόνο σκοπό έχουν την επίθεση στο εργατικό κίνημα και την κοινωνία, την καλλιέργεια του μίσους και του διχασμού μεταξύ των εργαζομένων και τελικά την υποστήριξη με κάθε τρόπο των συμφερόντων των αφεντικών και του κεφαλαίου.

Οι εκπρόσωποι και οι οπαδοί της εγκληματικής, βίαιης και απάνθρωπης ναζιστικής και φασιστικής ιδεολογίας και του μίσους δεν έχουν καμία δουλειά να μπλέκουν με τους εργαζόμενους, τους αγώνες τους και τις εργατικές οργανώσεις.

Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση και με κάθε τρόπο, να ξεκαθαρίζουμε στους φασίστες ότι οι εργαζόμενοι/-ες και τα εργατικά σωματεία θα βρίσκονται μονίμως μπροστά τους, παλεύοντας ενάντια στη βία, την απανθρωπιά και την εγκληματικότητά τους.

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση – (ΕΣΕ Αθήνας)

yunanistan / türkiye / kıbrıs / miscellaneous / news report Wednesday March 22, 2017 00:57 byDAF

Kawa’nın yüz yıllar önce yaktığı isyan ateşi, devletin Newroz’u yasaklamasına rağmen, Kürdistan’ın dört bir yanında harlanmaya devam ediyor.
Bugün, Demirci Kawa’nın zalim Dehaq’ın karşısına çıkarak “Ey Saray sahibi, seninle adalet için kavga etmeye geldim!” dediği gündür. Bugün, kavganın ve isyanın, direnerek özgürleşmenin günüdür. Bugün, Kawa’nın çıktığı yolda, aynı adalet kavgasıyla; yaşadığımız coğrafyada süren soykırım girişimlerine, kimyasal gazlarla katliamlara, zorla göç ettirmelere ve asimilasyon politikalarına karşı isyanı büyütmenin günüdür. Bugün Newroz’dur!

Kawa’nın yüz yıllar önce yaktığı isyan ateşi, devletin Newroz’u yasaklamasına rağmen, Kürdistan’ın dört bir yanında harlanmaya devam ediyor.
Bugün, Demirci Kawa’nın zalim Dehaq’ın karşısına çıkarak “Ey Saray sahibi, seninle adalet için kavga etmeye geldim!” dediği gündür. Bugün, kavganın ve isyanın, direnerek özgürleşmenin günüdür. Bugün, Kawa’nın çıktığı yolda, aynı adalet kavgasıyla; yaşadığımız coğrafyada süren soykırım girişimlerine, kimyasal gazlarla katliamlara, zorla göç ettirmelere ve asimilasyon politikalarına karşı isyanı büyütmenin günüdür. Bugün Newroz’dur!

Devletlerin sürdürdüğü inkar ve imha politikalarıyla ne Kawa’nın yaktığı isyan ateşi sönecektir ne de özgürlük halayları duracaktır. Dehaqların adaletsizliği sürdükçe; isyan dinmeyecek, Kawa’lar bitmeyecektir.

Em Hemû Kawane Li Dijî Dehaqan!
Dehaqlara Karşı Hepimiz Kawayız!

image 17309971_1861861484029733_4628335407298830089_o.jpg 0.13 Mb image 17358901_1861855207363694_3162241934919520468_o.jpg 0.13 Mb image 17359092_1861861937363021_8628980016502519851_o.jpg 0.1 Mb image 17359310_1861861997363015_4824370819747525417_o.jpg 0.08 Mb image 17389165_1861855077363707_3106636483464168698_o.jpg 0.1 Mb image 17434644_1861855120697036_1131021690030446491_o.jpg 0.11 Mb

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος / Εργατικοί Αγώνες / Ανακοίνωση Τύπου Monday March 20, 2017 15:23 by@ΕΣΕ Θεσσαλονίκης

Την Δευτέρα 20 Μάρτη στις 19.00 στην Καμάρα καλούμε σε συγκέντρωση και πορεία για άλλη μια φορά ενάντια στις δολοφονίες εργατών στο βωμό του κέρδους των αφεντικών.
Ακολουθεί το κείμενο για το εργατικό "ατύχημα" στο εργοτάξιο του μετρό στη Καλαμαριά http://ese-thessalonikis.gr/

Για το εργατικό "ατύχημα" στο εργοτάξιο του Μετρό στη Καλαμαριά

Πόσο ακόμα αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών;

Τη Δευτέρα 13-3-17 ένας ακόμα νεκρός εργαζόμενος προστέθηκε στη λίστα των νεκρών της τάξης μας. Ένας 50χρονος χειριστής γερανοφόρου οχήματος προσπάθησε να σηκώσει άλλο όχημα με αποτέλεσμα ο γερανός να ανατραπεί και ο ίδιος να χάσει τη ζωή του. Δεν είναι το πρώτο ατύχημα στα εργοτάξια του μετρό στη Θεσσαλονίκη, ούτε και το πρώτο θανατηφόρο. Το 2009 άλλος ένας εργάτης σκοτώθηκε. Άλλωστε και οι εργάτες στο μετρό της Αθήνας είχαν πληρώσει κι αυτοί το δικό τους φόρο αίματος.

Το “ατύχημα”, όπως τόσα άλλα, είναι ακόμα μια ανθρωποθυσία στον βωμό του κέρδους των αφεντικών. Μια ζωή θα είχε σωθεί αν η εταιρία “Αττικό Μετρό” είχε, όπως είναι υποχρεωμένη, τον υπέυθυνο ασφαλείας παρόντα κάθε φορά που πρόκειται να γίνει μια επικίνδυνη εργασία. Και όχι έναν οποιονδήποτε εργαζόμενο που τυπικά βαφτίζεται ως υπέυθυνος ασφαλείας, άλλα έναν άνθρωπο εξειδικευμένο για αυτή τη δουλειά. Αξίζει να αναρωτηθούμε γιατί μια εταιρία που αναλαμβάνει ένα δημόσιο έργο τεραστίων διαστάσεων δεν μπαίνει στα έξοδα να προσλάβει ειδικούς για την ασφάλεια των εργαζομένων. Μήπως η ζωή και η υγεία των εργαζομένων είναι παθητικό στον ισολογισμό;

Το “ατύχημα”, όπως τόσα άλλα, θα είχε αποφευχθεί αν η εταιρία έμπαινε σε έξοδα ώστε να μισθώσει έναν γερανό μεγαλύτερο και καταλληλότερο για τις εργασίες που απαιτούνται. Οι εργοδότες σε κάθε δουλειά προσπαθούν να περιορίσουν στο ελάχιστο το κόστος, ιδιαίτερα όταν αφορά την ασφάλεια της εργασίας. Ταυτόχρονα, οι ρυθμοί της δουλειάς γίνονται ταχύτεροι, η ένταση μεγαλώνει και τα κέρδη, που τα αφεντικά κλέβουν από τους εργάτες, συσσωρεύονται. Έτσι λειτουργεί η αγορά και η ανθρώπινη ζωή δεν είναι έχει καμιά σημασία στην εξίσωση αυτή.

Είναι πολλοί οι καλοθελητές οι οποίοι ρίχνουν την ευθύνη για το “ατύχημα”,όπως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, σε αμέλεια του ίδιου του εργαζόμενου. Δυστυχώς υπάρχουν και αφελείς εργαζόμενοι που υιοθετούν αυτό το σκεπτικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι είναι κατάκτηση της εργατικής τάξης ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ να χαρακτηρίζονται “εργατικά ατυχήματα”, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ποινική ευθύνη και την αποζημίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους. Και αυτό γιατί όλα τα “ατυχήματα” στην εργασία οφείλονται στην παραβίαση των κανόνων ασφαλείας, στην εντατικοποίηση και στην εξάντληση των εργαζομένων. Γι' αυτό όλα τα ατυχήματα στην εργασία είναι δολοφονίες των αφεντικών.

Να μην αφήσουμε όσα έχουμε κερδίσει με αγώνες να πάνε χαμένα.

Οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς από τα κάτω, χωρίς εργατοπατέρες και τσιράκια των αφεντικών, για να απαιτήσουμε τα αυτονόητα: ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ωράρια και μεροκάματα, τήρηση των κανόνων ασφαλείας, καμία ανοχή στην αυθαιρεσία των αφεντικών. Ως την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς.

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Θεσσαλονίκης

18/3/2017

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος / Εργατικοί Αγώνες / Ανακοίνωση Τύπου Monday March 20, 2017 15:19 byΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΕΣΕ Αθήνας)

Την Τρίτη 28/03 δικάζονται επτά συνάδελφοι συνδικαλιστές ενεργά μέλη του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού. Οι συκοφαντικές κατηγορίες είναι η ηθική αυτουργία σε απόπειρα εκβιασμού και η απόπειρα εκβιασμού. Αυτό που ονομάζεται εκβιασμός είναι οι διεκδικήσεις των συναδέλφων για δεδουλευμένα και ένσημα και η ακύρωση των εκδικητικών απολύσεων.

Σύσταση Τμήματος Κρατικής Ασφάλειας για την Προστασία των Αφεντικών!...

Με τέτοιο κράτος, τύφλα να’ χει το παρακράτος!

Την Τρίτη 28/03 δικάζονται επτά συνάδελφοι συνδικαλιστές ενεργά μέλη του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού. Οι συκοφαντικές κατηγορίες είναι η ηθική αυτουργία σε απόπειρα εκβιασμού και η απόπειρα εκβιασμού. Αυτό που ονομάζεται εκβιασμός είναι οι διεκδικήσεις των συναδέλφων για δεδουλευμένα και ένσημα και η ακύρωση των εκδικητικών απολύσεων.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή. Είναι κοινώς γνωστό ότι στα μαγαζιά της διασκέδασης και του φαγητού οι συνάδελφοι δουλεύουν χωρίς ένσημα, με μισά ένσημα, χωρίς δώρα Χριστουγέννων και άλλα επιδόματα γιατί τα αφεντικά έχουν δημιουργήσει την επονομαζόμενη «πιάτσα» και εκβιαστικά σου λένε «αν δε θέλεις φύγε, τόσα δίνουν όλοι στην πιάτσα».

Όταν διεκδικείς, βρίσκεις μπροστά σου κάθε λογής μπράβους και προστάτες, είτε παρακρατικούς είτε και κρατικούς. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση των μαγαζιών «Βοτανοπωλείο» και «Σαλαντίν» στα Πετράλωνα και στον Κεραμεικό αντίστοιχα. Αφού απολύθηκαν 4 εργαζόμενοι για τη συνδικαλιστική τους δράση και ζήτησαν να ακυρωθεί η απόλυση και να ξαναπιάσουν δουλειά, στη συνέχεια στοχοποιήθηκε το ίδιο το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων για τις δράσεις που οργάνωσε και την αλληλεγγύη που έδειξε.

Οι παρεμβάσεις και η νόμιμη πίεση που άσκησε το σωματείο ενόχλησαν το καλοστημένο σύστημα της «πιάτσας», που στράφηκε εναντίον του. Επιστρατεύτηκε ακόμη και η κρατική ασφάλεια (και μάλιστα το τμήμα προστασίας του πολιτεύματος που πρέπει να μετονομαστεί σε τμήμα προστασίας συμφερόντων των αφεντικών και των μαγαζατόρων) για να προσπαθήσει να συκοφαντήσει και να ασκήσει δίωξη στο σωματείο. Προσπαθεί αποτυχημένα και χοντροκομμένα να βαπτίσει τις νόμιμες παρεμβάσεις μας ως απόπειρες εκβιασμού, προσπαθώντας ευθέως να ποινικοποιήσει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Στις 28/3 λοιπόν δικάζεται ουσιαστικά ο μαχητικός αυτοοργανωμένος συνδικαλισμός, που μακριά από εργατοπατέρες και λογικές ανάθεσης και γραφειοκρατίας μάχεται για τα συμφέροντα της τάξης μας.

Γίνεται ο συνδικαλισμός να φοβίζει τα αφεντικά, να μεγαλώνει την δύναμη των εργαζόμενων και να αναγκάζει το κατασταλτικό σύστημα, δικαστικό και αστυνομικό, να αναλάβει δράση προς συμμόρφωση; Είτε πρόκειται για συνδικαλισμό Βάσης, είτε πρόκειται για Ελευθεριακό συνδικαλισμό ή Αναρχοσυνδικαλισμό, που και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για πραγματικό συνδικαλισμό, ο οποίος καθιστά τον ίδιο τον εργαζόμενο υπεύθυνο για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του μέσα από συλλογικές διαδικασίες.

Με αυτοοργάνωση μέσα από σωματεία ή διακλαδικές συνελεύσεις και με όπλο την αλληλεγγύη ανάμεσα σε διαφορετικούς κλάδους δημιουργεί αγώνες μαχητικούς που δεν συμβιβάζονται. Αυτό ακριβώς φοβάται κάθε αφεντικό μικρό ή μεγάλο και για αυτό φτάνουν να απειλούν με μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση και εκβιασμό. Αυτή η δύναμη που έχουμε αναγκάζει το κράτος να ενεργοποιήσει εισαγγελείς και αστυνόμους υπό τις εντολές των εκάστοτε εργοδοτών. Καμία δίωξη στους συναδέλφους και στο σωματείο Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων και στην κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΕΣΕ Αθήνας)

image wp_20160611_002.jpg 0.09 Mb

This page has not been translated into 한국어 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Català Ελληνικά DeutschGreece / Turkey / Cyprus

Mon 27 Mar, 06:50

browse text browse image

metanasteusi_mia_eukairia_gia_to_kefalaio_to_paradeigma_tis_elladas_kai_i_prosfati_prosfugiki_krisi.jpg imageΜετανάστευση, ευ_... Mar 26 17:21 by Dmitri 0 comments

wp_20160611_002_1.jpg imageΣυγχαρητήριο μήν... Mar 24 15:32 by ΕΣΕ Αθήνας 0 comments

17240259_1861861610696387_2532171986647156223_o.jpg imageNewroz Piroz Be! Mar 22 00:57 by DAF 0 comments

ese.jpg image"Ατύχημα" εργοτάξ ... Mar 20 15:23 by @ΕΣΕ Θεσσαλονίκης 0 comments

17270281_1286177794837314_1611122275_n.jpg imageΤύφλα να’ χει το πα&... Mar 20 15:19 by ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΕΣΕ Αθήνας) 0 comments

vilazografou.jpg imageΗ αλληλεγγύη δεν ... Mar 14 15:15 by Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας 0 comments

ekkenosialkiviadou.jpg imageΑντιστεκόμαστε - ... Mar 13 20:02 by Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε 0 comments

image.png imageLa liberación de las hijas del sol y el fuego Mar 11 12:48 by Alejandro Azadî 0 comments

socialanarchy_2_m_1.jpg imageΟργάνωση ενάντια... Mar 09 17:54 by Αντώνης Δρακωνάκης 0 comments

anarsistkadinlar031.jpg imageÖzgürlüğümüz Mücadelemizdedir Mar 08 16:18 by Meydan 0 comments

anarsistkadinlar031_1.jpg imageOur Freedom Is In Our Struggle Mar 08 16:14 by Meydan 0 comments

tumblr_static_tumblr_static_7djoa9v4eaw4ocws4o8ccc400_focused_v31080x675.png imageΟργάνωση ενάντια... Mar 06 18:03 by Αντώνης Δρακωνάκης 0 comments

Imágenes de Nusaybin, destruida por las fuerzas turcas imageEl asedio a Xerabê Bava: la invasión turca al Kurdistán Mar 03 10:33 by Alejandro Azadî 0 comments

lamia2.jpg image"Κορκονέας" Κορκο ... Mar 02 15:04 by Αναρχική Ομοσπονδία 0 comments

72foto1.jpg imageStop the persecution against the women cleaners Feb 28 14:33 by Initiative for the vindication of the struggling women clean 0 comments

turkeysolidarity1_2.jpg imageLigel kesên ku ji bo azadiyê û li hemberî faşîzmê li ber xwe didin, hevgirtin! Feb 23 15:05 by Pêngava Hevgirtina Enternasyonalîst a Rethymnoyê (Gîrît) 0 comments

turkeysolidarity1_1.jpg imageÖzgürlük için ve faşizme karşı mücadele verenlerle dayanışma! Feb 23 15:03 by Rethymno (Girit)’deki Enternasyonalist Dayanışma İnisyatifi 0 comments

turkeysolidarity1.jpg imageΑλληλεγγύη στους... Feb 23 15:00 by Πρωτοβουλία Διεθνιστικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου 0 comments

6339818330_975367e68a_b300x225.jpg imageΟ φασισμός τσακί_... Feb 23 03:45 by Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ιωαννίνων 0 comments

ahr0cdovl2vzzwhtyxroawfzlmvzcgl2ymxvz3mubmv0l2zpbgvzlziwmtyvmtavmtq1otu1njnfmtczmzyyote2mzyyota5n185mje1mzm2mziwndazodq4ntk3x24tmji1edmwmc5qcgc.jpg imageΤο σχολείο που θέ ... Feb 22 18:08 by ΕΣΕ Εκπαιδευτικών 0 comments

1486395120135_3.jpg imageSolidarietà con Théo e con ogni vittima degli abusi della polizia! No alla legge di "Pubbl... Feb 20 23:12 by Coordination des Groupes Anarchistes 0 comments

16426075_1841964542686094_3875616516575574301_n_1.jpg imageUmut Fırat Süvarioğulları, il rivoluzionario anarchico in carcere, ha messo... Feb 20 23:06 by Devrimci Anarşist Faaliyet 0 comments

anarchist_women.jpg imageA Call From Anarchist Women / İstanbul Feb 16 02:25 by Anarchist Women 0 comments

16602769_1841985462684002_7570215785476275251_n.jpg imageRevolutionary Anarchist Prisoner Umut Fırat Süvarioğulları Ended His Hunger... Feb 15 01:02 by Devrimci Anarşist Faaliyet 1 comments

16426075_1841964542686094_3875616516575574301_n.jpg imageDevrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları’nın Açlık... Feb 15 01:00 by Devrimci Anarşist Faaliyet 0 comments

ese.jpg imageΤα δεδουλευμένα `... Feb 14 15:38 by Διακλαδική ΕΣΕ Αθήνας 0 comments

antipnoia_net.jpg imageΠολιτικό Κάλεσμα... Feb 14 15:35 by Αναρχική Πολιτική Οργάνωση 0 comments

b53e7b02b43fd9a184e4595fcef86472.jpg imageNous voulons un salaire, pas un travail insignifiant! Feb 09 16:59 by Assemblée des employés et des chômeurs sur la place Syntagma 0 comments

1398183250.jpg imageΚύπρος: Συμβουλι^... Feb 08 17:08 by Γιώργος Κολέμπας 0 comments

biomet.jpg image4 χρόνια αυτοδιαχ ... Feb 05 18:16 by Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ 0 comments

more >>
© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]