user preferences

Ιβηρική / Αναρχική Ιστορία / Γνώμη / Ανάλυση Thursday March 08, 2018 13:45 byDmitri (μετάφραση)

Η Ομάδα “Φίλοι του Ντουρρούτι” (“Los Amigos De Durruti" - “Friends of Durruti Group”) άρχισε να λειτουργεί επίσημα στις 17 Μαρτίου 1937, αν και η προέλευσή της μπορεί να ανιχνευθεί πίσω τον Οκτώβριο του 1936. Η ομάδα ήταν η σύγκληση δύο κύριων ρευμάτων: της αντιπολίτευσηw από την πλευρά των αναρχικών πολιτοφυλάκων της φάλαγγας Ντουρρούτι (και της Σιδερένιας Φάλαγγας 1) στη στρατιωτικοποίηση των λαϊκών πολιτοφυλακών, και της αντιπολίτευσης στον κυβερνητισμό, τάσεις που εκφράζονται καλύτερα στα γραπτά του Jaime Balius (αν και όχι μόνο αυτού) στην εφημερίδα “Solidaridad Obrera” μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου 1936, στην εφημερίδα “Ideas” μεταξύ Δεκεμβρίου 1936 και Απριλίου 1937, καθώς και στην “La Noche” μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 1937.

Η προέλευση των “Φίλων του Ντουρρούτι”: Η αντιπολίτευση στη στρατιωτικοποίηση και η δημοσιογραφική καριέρα του Balius

Η Ομάδα “Φίλοι του Ντουρρούτι” (“Los Amigos De Durruti" - “Friends of Durruti Group”) άρχισε να λειτουργεί επίσημα στις 17 Μαρτίου 1937, αν και η προέλευσή της μπορεί να ανιχνευθεί πίσω τον Οκτώβριο του 1936. Η ομάδα ήταν η σύγκληση δύο κύριων ρευμάτων: της αντιπολίτευσηw από την πλευρά των αναρχικών πολιτοφυλάκων της φάλαγγας Ντουρρούτι (και της Σιδερένιας Φάλαγγας 1) στη στρατιωτικοποίηση των λαϊκών πολιτοφυλακών, και της αντιπολίτευσης στον κυβερνητισμό, τάσεις που εκφράζονται καλύτερα στα γραπτά του Jaime Balius (αν και όχι μόνο αυτού) στην εφημερίδα “Solidaridad Obrera” μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου 1936, στην εφημερίδα “Ideas” μεταξύ Δεκεμβρίου 1936 και Απριλίου 1937, καθώς και στην “La Noche” μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 1937.

Και τα δύο ρεύματα, η "πολιτοφυλακή" που απέκρουσε τη στρατιωτικοποίηση των λαϊκών πολιτοφυλακών, όπως αντιπροσωπεύθηκαν από τον Pablo Ruiz, και η "δημοσιογραφική" κριτική της συνεργασίας της CNT-FAI με την κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος τον Jaime Balius, αντιτάχθηκαν στην περιστασιακή (στμ. circumstantialist) ιδεολογία της CNT (η οποία παρείχε και το άλλοθι για την απόρριψη των θεμελιωδών χαρακτηριστικών του αναρχισμού), η οποία προωθήθηκε -σε διαφορετικό βαθμό βέβαια- από την Federica Montseny, τον Garcia Oliver, τον Abad de Santillán ή τον Juan Peiró, μεταξύ άλλων.

Η αποκήρυξη της στρατιωτικοποίησης των λαϊκών πολιτοφυλακών, προκάλεσε σοβαρή ανησυχία σε πολλές μονάδες αναρχικών πολιτοφυλακών και διατυπώθηκε κατά την ολομέλεια των συνομοσπονδιακών και αναρχικών φαλάγγων που πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια από τις 5 μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου1937 2. Ο Pablo Ruiz συμμετείχε ως εκπρόσωπος της φάλαγγας Durruti του τομέα της Gelsa που ήταν αντίθετος στη στρατιωτικοποίηση, ενώ ο Francisco Pellicer 3 ήταν παρών ως εκπρόσωπος της Σιδερένιας Φάλαγγας. Ο τομέας της Gelsa επέδειξε μάλιστα μια προκλητική άρνηση να συμμορφωθεί με τις εντολές που έρχονταν από τις Περιφερειακές Επιτροπές των CNT και FAI για να γίνει αποδεκτή η στρατιωτικοποίηση. Η πικρία που αναπτύχθηκε μεταξύ αυτών των πολιτοφυλακών της φάλαγγας Ντουρρούτι που συμφώνησαν με την στρατιωτικοποίηση και αυτών που την απέρριψαν, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα, που οδήγησαν τελικά στο σχηματισμό μιας επιτροπής από τη Φάλαγγα, με επικεφαλής τον Manzana, η οποία έθεσε το πρόβλημα στην Περιφερειακή Επιτροπή. Το αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών ήταν η απόφαση να δοθεί σε όλες ες πολιτοφυλακές ένα δεκαπενθήμερο για να επιλέξουν μία από τις δύο κατευθύνσεις δράσης: είτε να αποδεχθούν την στρατιωτικοποίηση που επιβάλλει η δημοκρατική κυβέρνηση είτε να αποχωρήσουν από το μέτωπο. 4.

Η δημοσιογραφική δράση του Balius μεταξύ Ιουλίου 1936 και του τέλους του πολέμου είναι αρκετά αξιόπιστη. Η πολιτική του στάση για την υπεράσπιση της διαρκούς επανάστασης, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη ενώ η επαγγελματική και η προσωπική του στάση υπέστησαν ταχείες μεταβολές με το εισερχόμενο ρεύμα της αντεπανάστασης.

Στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου και αρχών Νοεμβρίου 1936, ο Balius, ο οποίος, χωρίς καμία βοήθεια, εκτός από αυτή του φίλου του Gilabert, δημοσίευσε στη “Solidaridad Obrera” -το κύριο εκφραστικό όργανο της CNT που εμφανίστηκε στους δρόμους στις 25 Ιουλίου, πολυάριθμα άρθρα του. Μερικά από αυτά ήταν καθαρά πληροφοριακού 6 χαρακτήρα, όπως άρμοζε σε δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, αλλά πολλά από αυτά -και χωρίς αμφιβολία τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά- ήταν εκφράσεις πολιτικής γνώμης. Τα άρθρα αυτά, τα οποία κάλυπταν μια τακτική στήλη στην “Solidaridad Obrera” 7, εμφανίζονταν περιστασιακά στην πρώτη σελίδα εν είδει σχολίων της σύνταξης της εφημερίδας. 8. Και κατά πάσα πιθανότητα ο Balius ήταν ο συγγραφέας αρκετών τέτοιων editorials (στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 1936), που δημοσιεύθηκαν χωρίς όνομα συντάκτη 9 ως εκφράσεις της πολιτικής γραμμής της “Solidaridad Obrera”. Αλλά ανεξάρτητα από το βαθμό συμμετοχής του στη συγγραφή αυτών των editorials, μπορεί να επιβεβαιωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Balius, μέσα από τις σελίδες του οργάνου της CNT της Καταλονίας, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 1936, δηλαδή του διαστήματος που ο Liberto Callejas ήταν αρχισυντάκτης, διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ιδεολογικό ρόλο ως δημιουργός και διαμορφωτής της πολιτικής στάσης της κύριας ημερήσιας εφημερίδας της CNT. Ήταν πάντα παρούσα στα άρθρα του η επιμονή στην υπεράσπιση των επαναστατικών κατακτήσεων του Ιουλίου και της ανάγκης πίεσης για την υιοθέτηση αποφασιστικών κατασταλτικών μέτρων ή όπως άρεσε στον Balius να τα αποκαλούν, επικαλούμενος τη Γαλλική Επανάσταση, μέτρα «δημόσιας ασφάλειας» κατά της αντεπαναστατικής απειλής της αστικής τάξης. 10

Στις αρχές Νοεμβρίου του 1936, ο Liberto Callejas αποχώρησε από την αρχισυνταξία της “Solidaridad Obrera”. Ο Jacinto Toryho διορίστηκε στη θέση του. 11. Να θυμίσουμε ότι στις αρχές Νοεμβρίου, ο Ντουρρούτι είχε πάει στο μέτωπο της Μαδρίτης και τέσσερις συνομοσπονδιακοί υπουργοί είχαν στελεχώσει τη δημοκρατική κυβέρνηση. Ο διορισμός του Toryho έγινε ως απάντηση στην ανάγκη ο διευθυντής της “Solidaridad Obrera” να είναι ανένδοτος υποστηρικτής της περιστασιακής και πολιτικής συνεργασίας της CNT. Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, ο Toryho είχε καταφέρει να απαλλαγεί από την παλιά συντακτική ομάδα του Liberto Callejas, δηλαδή τους Jaime Balius, Mingo, Alejandro Gilabert, Pintado, Galipienzo, Borras, Gamón κ.ά. 12, οι οποίοι τάσσονταν κατά της επίσημης πολιτικής της CNT, και οι θέσεις τους καταλήφθησαν από εξέχοντες αναρχοσυνδικαλιστές ηγέτες όπως οι Peiró, Montseny και Abad de Santillán, αλλά και πιστούς φίλους του Toryho, όπως ο Leandro Blanco (πρώην εκδότης μοναρχικής εφημερίδας) καθώς και περίβλεπτων συνεργατών όπως των «προοδευτικών» Canovas Cervantes και Zamacois. 13

Ένα από τα τελευταία άρθρα του Balius που δημοσιεύθηκε στη “Solidaridad Obrera” (στις 6 Δεκεμβρίου 1936) με τίτλο «Η διαθήκη του Durruti”, αξίζει μια λεπτομερή αναφορά. Το άρθρο αυτό είναι ένα σχόλιο σε μια ραδιοφωνική εκπομπή όπου μίλησε ο Ντουρρούτι από τη Μαδρίτη στις 5 Νοεμβρίου 5 14, λίγες μόνο ημέρες πριν πεθάνει. Γραμμένο με τρόπο που απευθύνεται σε πολλούς αναρχικούς με προκλητικό τρόπο, το άρθρο αυτό μας δίνει μια ιδέα του ότι επρόκειτο να γίνει ένας από τους βασικούς ιδεολογικούς πυλώνες των μελλοντικών “Φίλων του Ντουρρούτι”, δηλαδή, του ολοκληρωτικού χαρακτήρα κάθε προλεταριακής επανάστασης:

Ένα απόσπασμα:
“Ο Ντουρρούτι δήλωσε ωμά ότι εμείς οι αναρχικοί απαιτούμε η επανάσταση να έχει μια ολοκληρωτική φύση. Και ότι οι σύντροφοι που στάθηκαν όρθιοι κατά του φασισμού τόσο πεισματικά στα πεδία των μαχών δεν είναι έτοιμοι να αφήσουν όλους tamper να παρέμβει με την επαναστατική και απελευθερωτική εισαγωγή του αυτή την ώρα.

(...) Η Διαθήκη του Durruti είναι ζωντανή. Θα καθυστερεί lingers με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι τη νύχτα που μας βομβάρδισαν. Θα μεριμνήσουμε ώστε οι τελευταίες επιθυμίες του να γίνουν πραγματικότητα”.

Στις 29 Δεκεμβρίου 1936 εμφανίστηκε το πρώτο τεύχος της εφημερίδας “Ideas” ως εκφραστικό όργανο της τοπικής ομοσπονδίας της CNT στο Bajo Llobregat Comarca. Ο Balius πάντα δημοσίευε ένα άρθρο σχεδόν σε κάθε έκδοση της “Ideas”. Τα άρθρα του κατήγγειλαν επίμονα την εκ των προτέρων αντεπανάσταση. 15. Εξαιρετική μεταξύ των άρθρων αυτών ήταν η επίθεση κατά του προέδρου της Generalidad, Luis Companys, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 15 της 8ης Απριλίου 1937, υπό τον τίτλο "Ας κάνουμε επανάσταση." 16

Η “Ideas” ήταν ο άμεσος πρόγονος του “El Amigo del Pueblo”. Αν και ο κάθε συνεργάτης της “Ideas” 17 δεν ήταν μέλος των “Φίλων του Ντουρρούτι”, μπορούμε να δηλώσουμε ότι, μαζί με την “Acracia” στη Lerida 18, οι “Ideas” ήταν το πιο σημαντικό όργανο του αναρχικού επαναστατικού ρεύματος πριν από τον Μάιο.
Ο Balius διορίστηκε διευθυντής της “La Noche” στις 26 Ιανουαρίου 1937 από την Τοπική Ομοσπονδία Ενώσεων. Η “La Noche” ήταν απογευματινή καθημερινή εφημερίδα, που διευθυνόταν από έναν συνεταιρισμό εργαζομένων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκαν στην CNT, αν και δεν ήταν μέρος του οργανωτικού Τύπου της CNT.

Ήταν στη “La Noche” της 2 Μαρτίου 1937 που δημοσιεύτηκαν οι στόχοι και τα κριτήρια μέλους μιας νέας αναρχικής ομάδας που είχε πάρει το όνομα «Ομάδα Φίλοι του Ντουρρούτι”.19 Από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και τα γεγονότα του Μάη, η “La Noche”, ενώ ποτέ δεν έγινε επίσημο όργανο της Ομάδας του Ομίλου, έγινε, επειδή ακριβώς δεν ανήκε οργανωτικά κάπου, το έντυπο στο οποίο οι “Φίλοι του Ντουρρούτι” ήταν σε θέση να εκφράσουν ελεύθερα την κριτική τους για την επίσημη πολιτική της CNT.

Χωρίς αμφιβολία τα πιο σημαντικά άρθρα είναι εκείνα του Balius, αλλά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε αυτά με την υπογραφή του Mingo, σχετικά με τη δημοτική και συνδικαλιστική διαχείριση της οικονομίας, διότι αυτά αντιπροσωπεύουν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα της πολιτικής θεωρίας των “Φίλων του Ντουρρούτι”.

Στην έκδοση της 2 Μαρτίου 1937, ο Balius δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Προσοχή, εργαζόμενοι, ούτε ένα βήμα πίσω», το οποίο είχε το πλεονέκτημα του ότι έπεσε στην αντίληψη Νιν, ο οποίος, τον Μάρτιο, στην 4η έκδοση του “La Batalla”, έδωσε ένα λαμπερό καλωσόρισμα στις απόψεις που εκφράστηκαν από τον Balius, καθώς επίσης και στην έναρξη των “Φίλων του Ντουρρούτι”, κάτι που ανακοινώθηκε στην ίδια έκδοση, λόγω της πιθανότητας του ότι θα μπορούσε να δοθεί μια επαναστατική ώθηση στις μάζες της CNT, τις οποίες οι αναρχικοί ηγέτες οδηγούσαν στο μονοπάτι του crassest και πιο κοντόφθαλμου ρεφορμισμού.

Στο άρθρο αυτό, ο Balius καταφέρθηκε κατά της άποψης -όλο και περισσότερο διαδεδομένης σε ορισμένους κύκλους αναρχικών- ότι, αν ο πόλεμος πρέπει να κερδηθεί, η επανάσταση έπρεπε να αποκηρυχθεί. Αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε ένα άρθρο που υπογραφόταν από τον εξέχοντα treintista Juan Peiró. Αφού υπενθύμισε την επίθεση της αντεπανάστασης, η οποία τώρα απαιτούσε ότι έπρεπε να διαλυθούν οι περιπολίες ελέγχου, καταλόγισε την ευθύνη γι’ αυτό στη συνεχιζόμενη πολιτική του κατευνασμού που ακολουθούσε η CNT. Το άρθρο αυτό ζητά την τροποποίηση αυτής της πολιτικής, γιατί μόνο αν η επανάσταση σημειώσει πρόοδο στα μετόπισθεν, ο πόλεμος θα μπορούσε να κερδηθεί στα μέτωπα. Ο τίτλος του άρθρου «Ούτε ένα βήμα πίσω!”, ήταν ως εκ τούτου, αρκετά εύγλωττος.

Στις 6 Μαρτίου 1937, ο Balius δημοσίευσε ένα άρθρο στη “La Noche” με τον τίτλο «Αντεπαναστατικές στάσεις. Οι ουδέτερες θέσεις είναι επιζήμιες", στο οποίο απαριθμούσε τα χαρακτηριστικά του νέου σώματος ασφαλείας που είχε συσταθεί από την κυβέρνηση της Generalidad, προσδιορίζοντάς το ως αστικό σώμα στην υπηρεσία του καπιταλιστικού κράτους και αντίθετο προς τα πιο στοιχειώδη συμφέροντα των εργαζομένων.

Στις 8 Μαρτίου 1937 δημοσιεύτηκε στη “La Noche” ένα από εκείνα τα άρθρα χαρακτηριστικά του ύφους του Balius, όπου, μέσα από μια έξυπνη πρόσμιξη ειδήσεων και γνώμης, κατέγραψε το θέαμα των γεμάτων με κατοίκους της Βαρκελώνης τρένων που πήγαιναν στην ύπαιθρο σε αναζήτηση τροφίμων. Με τη μορφή της περιγραφής της λαϊκής κοσμοσυρροής στα βαγόνια, ο Balius μαστίγωνε τη νέα προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί για την παροχή των προμηθειών, μια προσέγγιση που θεσπίστηκε από τον σταλινικό ηγέτη, Comorera.

Στην έκδοση της 11ης Μαρτίου 1937, η “La Noche” δημοσίευσε ένα άρθρο εγκωμιάζοντας την εικόνα του Ντουρρούτι. Ο Balius θύμιζε σε αυτό την ομιλία του Ντουρρούτι στο ραδιόφωνο από το μέτωπο της Μαδρίτης λίγες μόλις ημέρες πριν πεθάνει, μια ομιλία στην οποία είχε εκφράσει τη λύπη του για τις αποτυχίες της οπισθοφυλακής να μεταφέρει τον πόλεμο στην καρδιά του. Η λύση, όπως έδειξε ο Ντουρρούτι, βρισκόταν στη σωστή διεξαγωγή του πολέμου, δηλαδή στη συμμετοχή των αστών σε τάγματα οχύρωσης και τη διάθεση όλων των εργαζομένων σε πολεμικό ρυθμό. Σύμφωνα με τον Balius, ο θάνατος του Durruti ακολουθήθηκε από μια κηδεία που ταίριαζε σε έναν βασιλιά, αλλά κανείς δεν είχε πάρει τον συλλογισμό του ζεστά. Ως αποτέλεσμα, ο δημοσιογράφος κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το επιχείρημα που είχε αρχίσει να ακούγεται ότι ο εμφύλιος πόλεμος ήταν ένας πόλεμος της ανεξαρτησίας και όχι ο ταξικός πόλεμος που είχε ζητήσει ο Ντουρρούτι. Ο Balius έκλεισε το άρθρο του υποστηρίζοντας ότι ο Ντουρρούτι ήταν πιο επίκαιρος από ποτέ, και ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει πίστη στη μνήμη του, αν δεν υπήρχε επένδυση στις ιδέες του.

Την επόμενη μέρα, 12 Μαρτίου, ο Balius δημοσίευσε ένα άλλο άρθρο στη “La Noche”, με τίτλο “Σχόλια του Largo Caballero: Η αντεπανάσταση σε άνοδο», στο οποίο επέκρινε δηλώσεις του ηγέτη της UGT, χαρακτηρίζοντάς τις ως αντεπαναστατικές, δεδομένου ότι επιβεβαίωναν την πρόθεση να επανέλθει στην κατάσταση πριν από την 19 Ιουλίου με την κολλεκτιβοποίηση και κοινωνικοποίηση των επιχειρήσεων να αποσυναρμολογούνται, αμέσως μόλις κερδηθεί ο πόλεμος.

Στη “La Noche” της 13ης Μαρτίου 1937, ο Balius είχε ένα ακόμα άρθρο με τίτλο «Πρέπει να κάνουμε πόλεμο. Το μέλλον μας τον απαιτεί”, απευθύνοντας έκκληση για τη δημιουργία μιας πολεμικής οικονομίας και επικρίνοντας την οικονομική πολιτική της Generalidad.

Το άρθρο του Balius, με τίτλο “Η βαρβαρότητα του φασισμού. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σιδηρά πυγμή" (στη “La Noche της 16ης Μαρτίου 1937), αναφερόταν στις αεροπορικές επιδρομές στη Βαρκελώνη, όπου έγιναν στόχος επίθεσης οι ανταλλαγές των προσφύγων μέσα από τις πρεσβείες και απηύθυνε έκκληση για την πάταξη της πέμπτης φάλαγγας. Συνέστησε ακόμη να συσταθούν οι επιτροπές παρακολούθησης των γειτονιών. Το συμπέρασμα του συγγραφέα ήταν ότι η άμεση εκκαθάριση της οπισθοφυλακής ήταν επιτακτική ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία στον πόλεμο:

Ένα απόσπασμα:
“Δεν έχει γίνει εκκαθάριση από την οπισθοφυλακή. (...) Οι φασίστες παραμένουν ασύλληπτοι και σε τεράστιους αριθμούς. (...) Οι εχθροί μας πρέπει να περικυκλώνονται και να εξαλείφονται (...) Όποιος προσπαθεί να αμβλύνει τις πυρκαγιές της λαϊκής δικαιοσύνης, είναι εχθρός της Επανάστασης. Ας ενεργήσουμε με μεγαλύτερη αυστηρότητα. Αδιαφορώντας για τις μαλακές μας καρδιές, ας δείξουμε την σιδερένια πυγμή μας

Στις 18 Μαρτίου δημοσιεύτηκε στη “La Noche” μια ανακοίνωση για την επίσημη έναρξη των “Φίλων του Ντουρρούτι”. Ο Félix Martin (EZ) αναφέρθηκε ως γραμματέας της ομάδας και ο Jaime Balius ως βοηθός γραμματέας. Οι José Paniagua, Antonio Puig, Francisco Carreño, Pablo Ruiz, Antonio Romero, Serafin Sobias και Eduardo Cervera, αναφέρθηκαν ως μέλη της διοικούσας επιτροπής (steering committee).

Την Τρίτη, 23 Μαρτίου 1937, ο Balius δημοσίευσε ένα άρθρο στη “La Noche” με τον τίτλο «Ώρα να γίνουμε συγκεκριμένοι: ο ρόλος της Καταλονίας στην Ισπανική Επανάσταση”, όπου υπερασπίστηκε τον ρόλο του καταλανικού προλεταριάτου ως της κινητήριας δύναμης μιας ριζικής κοινωνικής επανάστασης, η οποία δεν χώλαινε, όπως στη Μαδρίτη και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας, από τις άμεσες ανάγκες του πολέμου.

Στην έκδοση της 24ης Μαρτίου, η εφημερίδα δημοσίευσε μια μεγάλη συνέντευξη με τον Pablo Ruiz, μέλος των “Φίλων του Ντουρρούτι” και εκπροσώπου των πολιτοφυλακών της Gelsa που αντιτίθονταν στη στρατιωτικοποίηση των φαλαγγών. Δημοσιεύτηκε, ακόμα, μια σύντομη αλλά ενδιαφέρουσα βιογραφία του Pablo Ruiz, χάρη στην οποία γνωρίζουμε ότι ήταν μέλος της επαναστατικής επιτροπής του Figols, στις 8 Ιανουαρίου 1933, ότι πολέμησε ως επικεφαλής των σαράντα ανδρών στο Las Rondas και στο Paralelo στα γεγονότα του Ιουλίου, ότι έδωσε ένα χέρι στην επίθεση στην τελική πολιορκία στους στρατώνες Atarazanas, στο πλευρό των Ντουρρούτι και Ασκάσο, ότι είχε ξεκινήσει για το μέτωπο Aragon με τη Φάλαγγα Ντουρρούτι, και έκτοτε βρισκόταν σε ενεργό υπηρεσία στην Gelsa. Μετά από έναν παιάνα για τις αρετές και τα πλεονεκτήματα των αγροτικών αναρχικών κολλεκτίβων στην Αραγονία, ο εκτελών τη συνέντευξη ζητά τις απόψεις του Pablo Ruiz για τη στρατιωτικοποίηση. Η απάντησή του ήταν μελετημένη, συνετή και έντονη διαφοροποίηση nuanced: αλλά την ίδια στιγμή αρκετά συνεκτική και ριζοσπαστική, σαν να ήθελε να υπογραμμίσει το ασυμβίβαστο μεταξύ των αναρχικών ιδεών και του πολέμου που διεξαγόταν από την αστική τάξη και το δημοκρατικό κράτος.

Απόσπασμα:
“στην αναδιοργάνωση του στρατού, δεν έχουμε καμία αντίρρηση, γιατί πρέπει να θυμόμαστε ότι ήμασταν οι πρώτοι που ζητούσαν μια ενιαία, κοινή διοίκηση (...) για τη φροντίδα των αντιπροσώπων από τις διάφορες φάλαγγες, μέσω της εξασφάλισης της ομοιογένειας κατά την εκτέλεση όλων αυτών των καθηκόντων. Ας προχωρήσουμε την αναδιάρθρωση, αλλά ας μην επιτρέψουμε στο λαϊκό στρατό να είναι φερέφωνο της Generalidad ούτε της κεντρικής κυβέρνησης. Πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο της Συνομοσπονδίας”.

Στη συνέντευξη, ο Pablo Ruiz υπαινίχθηκε τη συνεχή υποχώρηση από τις επαναστατικές κατακτήσεις του Ιουλίου και στην ίδρυση των “Φίλων του Ντουρρούτι”.

Απόσπασμα:
“Όταν φύγαμε για το μέτωπο, αφήσαμε τους συντρόφους μας να εξασφαλίσουν ότι η Επανάσταση θα φτάσει στην νίκη, με την αναρχική έννοια. Αλλά, κατά την εκπόνηση elaboration αυτής της επανάστασης, ανατέθηκε ένας ρόλος και στα αστικά κόμματα τα οποία δεν είχαν καμία αίσθηση για την επανάσταση, με την έννοια ότι το καθήκον τους ήταν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης καθώς και της UGT που ήταν πολύ μικρή στην Καταλονία σε σχέση με μας. (...) Με τη συμμετοχή σε συνεργασία μαζί τους, χάσαμε την ηγεμονία μας πάνω στην επανάσταση και πρέπει να συμβιβαζόμαστε μέρα με τη μέρα, με αποτέλεσμα η Επανάσταση να έχει παραμορφωθεί, καθώς τα αρχικά επαναστατικά κέρδη έχουν παραμορφωθεί.
Από αυτή την κατάσταση προέκυψε ο σχηματισμός των «Φίλων του Ντουρρούτι», με την έννοια ότι η νέα αυτή οργάνωση έχει ως κύριο αντικείμενο τη διατήρηση άθικτων των αξιών της CNT-FAI.

Ο Pablo Ruiz ολοκλήρωσε τη συνέντευξη, δίνοντας τη δική του άποψη για το πώς η επανάσταση θα μπορούσε να επιστρέψει στο σωστό δρόμο: 1. Η προπαγάνδα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός της CNT, χωρίς προσφυγή στη βία. 2. Θα πρέπει να υπάρχει πίεση στη συνδικαλιστική (CNT) κατεύθυνση της οικονομίας. 3. Τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να παραμεριστούν. 4. Καμιά συμμαχία και κανένας συμβιβασμός με τις δυνάμεις υπόθαλψης της αντεπανάστασης, που είναι, το PSUC και η UGT.

Απόσπασμα:
Η κατεύθυνση της οικονομίας και της κοινωνίας θα έπρεπε να ανατεθεί στην συνδικαλιστική οργάνωση [τη CNT], με καμία θέση για τα πολιτικά κόμματα, στη βάση του ότι αυτά δεν πληρούν τα κριτήρια που πρέπει να θεωρούνται ως καινοτόμα (renovative). Κανένα από τα οποία συνεπάγεται την επιβολή μέσω της εξουσίας, αλλά μάλλον μέσω της προπαγάνδας στις τάξεις της CNT. [. . .] Και αντιτίθεμαι στη συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων, με την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται την απώλεια της επανάστασης, η οποία πρέπει να διώκεται με κάθε μέσο για τον συμβιβασμό από ομάδες που όχι μόνο δεν έχουν καμία αίσθηση για την επανάσταση, αλλά αποτελούν επίσης μειονότητα.

Ο Balius δημοσίευσε (στην έκδοση της “La Noche” στις 27 Μάρτη 1937) ένα άρθρο με τίτλο «Η επανάσταση έχει τις απαιτήσεις της. Όλη η εξουσία στα συνδικάτα», στο οποίο ασχολήθηκε με την παρατεταμένη κρίση στους κόλπους της Generalidad. Η άποψή του για τα συνδικάτα ως όργανα της επανάστασης είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Χαρακτηρίζει την κυβερνητική κρίση της Generalidad ως το προϊόν των εντάσεων που χαρακτηρίζουν μια κατάσταση δυαδικής εξουσίας: η Generalidad ψηφίζει νόμοι και περνά διατάγματα, αλλά τα συνδικάτα δεν δίνουν καμία προσοχή στις αποφάσεις της Generalidad. Κατά την άποψη του Balius, για να προχωρήσει και να εδραιωθεί η επανάσταση πρέπει η εξουσία να περάσει στην εργατική τάξη, και αυτό ήταν συνοψίζεται στο σύνθημα: «Όλη η εξουσία στα συνδικάτα».

Ο Balius έγραψε επίσης ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο "Μια ιστορική στιγμή. Ένα κατηγορηματικό δίλημμα" (“La Noche”, 5 Απριλίου 1937), στο οποίο αναρωτιέται για τη σημασία της κρίσης στην Generalidad. Σύμφωνα με τον Balius, η Generalidad ήταν ένα κατάλοιπο του παρελθόντος, κάτι που δεν ταίριαζε με το νέο επαναστατικό ανάγκες:

Απόσπασμα:
Η κυβέρνηση της Generalidad είναι ένας πονοκέφαλος από το παρελθόν, από ένα μικροαστικό σύστημα που περιλαμβάνει όλα τα είδη των incongruencies, ταλαντεύσεις και υποκρισίες.

Έτσι, σύμφωνα με τον Balius, θα μπορούσε να υπάρξει μόνο μία ανάλυση της κυβερνητικής κρίσης της Generalidad. Μια αλλαγή των προσώπων της κυβέρνησης δεν θα επιτύχει τίποτα. Και εδώ ο Balius κάνει ακόμη και μια συγκαλυμμένη έκκληση για την CNT να αντικαταστήσει την Generalidad με τη δύναμη των εργαζομένων, και να οδηγήσει τα αντεπαναστατικά κόμματα στην εξαφάνιση.

Απόσπασμα: Δεν είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά ειλικρινά πιστεύουμε ότι δεν έχουν ίση με την πρόκληση. Μια αλλαγή του προσωπικού κυβέρνηση θα επιτύχει τίποτα. Και Balius γίνει ακόμη και μια συγκαλυμμένη έκκληση για την CNT να αντικαταστήσει το Generalidad με τη δύναμη των εργαζομένων, και μετακινήστε τη αντεπαναστατική μέρη από την ύπαρξη: Το δίλημμα δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Το μέλλον του προλεταριάτου απαιτεί ηρωικές αποφάσεις. Αν υπάρχουν κάποιες οργανώσεις που προσπαθούν να πνίξουν την επανάσταση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να έχουν την ευθύνη της μια στιγμή στην ιστορία που, λόγω της πολύ μεγαλείο του, προϋποθέτει μια σειρά από μέτρα και αποφάσεις που δεν είναι σε δυσαρμονία με τις παρούσες στιγμές.

Με την Επανάσταση ή εναντίον της. Δεν μπορεί να υπάρξει μέση λύση.
Επίσης, στη “La Noche” της 7 Απριλίου, ο Balius δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο "Σε αυτή την σοβαρό ώρα. Η κυρίαρχη βούληση πηγάζει από τον λαό", στο οποίο επανέλαβε την άποψη που είχε διατυπώσει στις 5 Απριλίου και επανέλαβε τις επιθέσεις του στον Companys. Επίσης στη “La Noche”, υπήρχαν διάφορα άρθρα του Mingo 20, αξιοσημείωτα για την ορμή τους, που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την προβολή της αντεπανάστασης, αναδεικνύοντας το επαναστατικό πνεύμα του αναρχισμού (το οποίο κρίθηκε ασυμβίβαστο με κυβερνητικές συνεργασίες, οι οποίες έπρεπε να λήξουν αμέσως), με άμεση επίθεση στην UGT, το PSUC, Comorera και Companys για τη συνεχή τους δυσφήμηση κατά της Συνομοσπονδίας, συμφωνώντας ότι υπήρχε επιτακτική ανάγκη (όπως διατυπώθηκε από τον Balius) να απαλλαγούν από την Generalidad, και απηχώντας την αυξανόμενη δυσφορία μεταξύ των ανθρώπων. Αλλά το πιο ενδιαφέρον από αυτά τα άρθρα ήταν αυτό που ήταν αφιερωμένο στους Δήμους, γιατί η σκέψη του (απλώς αναφέρεται εδώ) ήταν να διευκρινιστεί πλήρως στο πρόγραμμα των “Φίλους του Ντουρρούτι” στην “El Amigo del Pueblo” μετά τον Μάιο. Σε αυτό το άρθρο 21, Mingo δήλωσε:

Απόσπασμα: Ο Δήμος είναι η αυθεντική επαναστατική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον Mingo, από τις 19 Ιούλη 1936, η Generalidad είχε γίνει περιττή. Η μόνη πολιτική τώρα ήταν η οικονομική πολιτική, και αυτή ήταν δουλειά των συνδικάτων. Έτσι, σύμφωνα με τον Mingo, ο Δήμος, που διοικείται από τους εργαζόμενους, με την οικονομική πολιτική να εποπτεύεται από τους εργαζόμενους, θα μπορούσε και θα έπρεπε να εισέλθει στα παπούτσια του κράτους.

Στην έκδοση της 14ης Απριλίου 1937 της “La Noche”, ο Balius είχε ένα άρθρο με τίτλο «Μια ιστορική ημερομηνία: 14 Απριλίου" που σηματοδοτεί την επέτειο από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας, στην οποία υπογράμμιζε το μικροαστικό χαρακτήρα της ημέρας, όταν ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία, επιτέθηκε στον καταλανισμό, είτε της δεξιάς είτε της αριστεράς, Macià ή Cambó, στο ότι και οι δύο είχαν απαρνηθεί τον εθνικισμό τους για την αντιμετώπιση των απειλών από το προλεταριάτο της Καταλονίας.

Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, αυτά τα άρθρα του Balius (και των άλλων μελών των “Φίλων του Ντουρρούτι”), αγγίζοντας μια τέτοια ευρεία ποικιλία θεμάτων, γενικά πολιτικές απόψεις, αλλά και την περιεκτικότητα των ειδήσεων, ήταν το κονίαμα που γεννούσε μια συνεκτική αντιπολίτευση στην πολιτική συνεργασίας της CNT. Ο Balius δεν ήταν ο μοναδικός που ασκούσε κριτική, αλλά ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς και, φυσικά, ένας από τους πιο συνεπείς, συνεκτικούς και ριζοσπάστες αγωνιστές. Το μερίδιο ευθύνης του Balius έγκειται στο ότι κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη αρκετά μεγάλων ομάδων αγωνιστών που αντιτίθονταν στη στρατιωτικοποίηση των πολιτοφυλακών.

Η σύνδεση αυτών των πολιτοφυλακών, με επικεφαλής τον Pablo Ruiz, με άλλους αναρχοσυνδικαλιστές που βρίσκονταν σε αντίθεση με την πολιτική συνεργασίας της CNT βρήκε την πολιτική και θεωρητική της αιχμή στα άρθρα και τις κριτικές του Balius. Οι απόψεις αυτές επρόκειτο να αποκρυσταλλωθεί σε ένα πρόγραμμα που έγινε γνωστό με μια αφίσα που χρονολογείται από τα τέλη Απριλίου 1937 και διατυπώθηκε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην εφημερίδα “El Amigo del Pueblo”, που κυκλοφόρησε μετά τα γεγονότα Μαΐου.

Έτσι, για να συνοψίσω: αν και οι “Φίλοι του Ντουρρούτι” άρχισαν να λειτουργούν επίσημα ως ομάδα στις 17 Μαρτίου 1937, η προέλευσή της μπορεί να ανιχνευθεί στα βαθιά δυσφορία που είχε δημιουργηθεί στις τάξεις των πολιτοφυλακών από το διάταγμα της Generalidad για τη στρατιωτικοποίηση των λαϊκών πολιτοφυλακών, κάτι δηλαδή, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 1936, όταν ο Ντουρρούτι ήταν ακόμα ζωντανός.

Κατόπιν πάλι, ο Balius είχε έρθει στο προσκήνιο ήδη από το 1935 ως δημοσιογράφος και ιδεολόγος αναρχικός, γνωστός για την ενδιαφέρουσα θεωρητική συνεισφορά του στον εθνικισμό, για την άγρια κριτική του στις πολιτικές δραστηριότητες της αστικής τάξης της Καταλονίας, τις επιθέσεις του στον Macià και της Companys, εκθέτοντας τον καταλάνικο φασισμό που ενσωματωνόταν στους Dencas και Badia, η ανάλυσή του για τα γεγονότα του Οκτωβρίου 1934 στην Καταλονία από την άποψη της CNT. Ούτε ήταν η συνεργασία μεταξύ Jaime Balius και Pablo Ruiz κάτι νέο, αφού είχαν γράψει από κοινού μια μπροσούρα 22 και οι δύο ανήκαν στην ίδια αναρχική ομάδα συγγένειας”, Renacer" - που είναι το όνομα του εκδοτικού οίκου που είχε εκδώσει φυλλάδια του Balius πριν από τον Ιούλιο 1936 23. Εκτός από τους Jaime Balius και Pablo Ruiz, η ομάδα "Renacer" στην οποία ήταν μέλος και ο Φρανσίσκο Pellicer (ο οποίος θα αναθέσει τη Σιδερένια Φάλαγγα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου) και ο Bruno Lladó (ο οποίος ήταν δημοτικός σύμβουλος στη Sabadell κατά τη διάρκεια του πολέμου και οικονομικός-εμπορικός εκπρόσωπος της Generalidad) 24.

Σημειώσεις
1. Για τη Σιδερένια Φάλαγγα υπάρχει η υπέροχη μελέτη του Abel Paz “Crònica de la Columna de Ferro” (Hacer, Βαρκελώνη, 1984). Ήδη από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 1936, η Σιδερένια Φάλαγγα είχε υπολογίσει ότι θα γίνονταν τα συγκλονιστικά περιστατικά με τις εκκαθαρίσεις στην οπισθοφυλακή (στην πόλη της Βαλένθια), πηγαίνοντας εκεί από την πρώτη γραμμή, προκειμένου να ζητήσει τον αφοπλισμό και τη διάλυση των ένοπλων κρατικών και παρακρατικών σωμάτων και την αποστολή των μελών τους στο μέτωπο. Η εναντίωση στη στρατιωτικοποίηση των πολιτοφυλακών συζητήθηκε στο εσωτερικό της Σιδερένιας Φάλαγγας όπως ήταν σε κάθε άλλη συνομοσπονδιακή φάλαγγα. Στο τέλος, η συνέλευση της Φάλαγγας έδωσε την έγκρισή της στη στρατιωτικοποίηση, διότι διαφορετικά θα στερούνταν όπλα, μισθούς και άλλες παροχές. Κατόπιν πάλι, σε περίπτωση διάλυσης, υπήρχε κίνδυνος οι πολιτοφυλακές ίσως κατατάσσονταν σε άλλες, ήδη στρατιωτικοποιημένες μονάδες.

2. Στο Frank Mintz La autogestión en la España revolucionaria (La Piqueta, Madrid, 1977) pp. 295-308. Also Abel Paz, op. cit. pp. 275-294. Καθώς και στο Paul Sharkey The Friends of Durruti: A Chronology (Editorial Crisol, Tokyo, May 1984).

3. Οι Jaime Balius, Pablo Ruiz και Francisco Pellicer ήταν οι κυρίως οργανωτές της συνέλευσης που οργανώθηκαν από τους “Φίλου του Ντουρρούτι” στο θέατρο Poliorama, την Κυριακή, 19 Απρίλη 1937.

4. Δες συνέντευξη Jaime Balius's με τον Pablo Ruiz στην εφημερίδα “La Noche" No. 3545 (24 Μάετη 1937) και στην “El Amigo del Pueblo” No. 5 (21 Ιούλη 1937) και Paul Sharkey, op. cit.

5. Στο "Ponencia que a la Asamblea del Sindicato presenta la sección de periodistas para que sea tomada en consideración y elevada al Pleno y pueda servir de controversia al informe que presente el director interino de Solidaridad Obrera," dated Barcelona, February 21 and 22, 1937, εκ μέρους της Asamblea de la Sección de Periodistas. [Ντοκουμέντο που βρίσκεται στο Archivo Histórico Municipal de Barcelona (AHMB).]

6. Δες μερικά νέα άρθρα στην “Solidaridad Obrera", όπως "La ciudad de Barcelona" (18 Αυγούστου 1936), "En el nuevo local del Comite de Milicias Antifascistas" (23 Αυγούστου 1936), "Ha caido en el cumplimiento de su deber" (3 Οκτώβρη 1936), "Los galeotos de la retaguardia" (4 Οκτώβρη 1936), "Solidaridad con los caidos. . ." (9 Οκτώβρη 1936) ή "Los pájaros de la revolución" (16 Οκτώβρη 1936). Δες ακόμα στις εκδόσεις της “Solidaridad Obrera” Σεπτέμβρη και Οκτώβρη 1936 άρθρα παρόμοια με αυτά του Balius, των Mingo, Floreal Ocaña, Gilabert, και άλλων.

7. Η τακτική στήλη του Balius είχε τίτλο "Como en la guerra”. Επίσης, ο Endériz είχε, ανάμεσα σε άλλους, μια τακτική στήλη.

8. Δες άρθρα του Balius όπως το "No podemos olvidar. 6 de octubre" (6 Οκτώβρη 1936), "la revolución no ha de frenarse. El léxico de la prensa burguesa es de un sabor contrarevolucionario" (15 Οκτώβρη 1936), "Como en la guerra. En los frentes de combate no han de faltar prendas que son indispensables para sobrellevar la campaña de invierno" (16 Οκτώβρη 1936).

9. Δεν πρέπει να παραλείψουμε να τονίσουμε (είτε γράφτηκε από τον Balius είτε όχι) το εκδοτικό σημείωμα που δημοσιεύτηκε ανώνυμα στη “Solidaridad Obrera" (στις 11 Οκτωβρίου 1936) υπό τον τίτλο "Ha de constituirse el Consejo Nacional de Defensa," εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ενσωματώθηκε αργότερα στην εφημερίδα “El Amigo del Pueblo”, ως ένα από τα πιο πρωτότυπα σημεία του επαναστατικού προγράμματος των “Φίλων του Ντουρρούτι” δηλαδή, ο σχηματισμός μιας επαναστατικής χούντας ή ενός Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας.

10. Δες μερικά από αυτά τα άρθρα πολιτικής φύσης, όπως τα "Ha de imponerse un tributo de guerra" (8 Σεπτέμβρη, 1936), "Once de septiembre" (11 Σεπτέμβρη 1936), "Como en la guerra. Es de inmediata necesidad el racionamiento del consumo" (16 Σεπτέμβρη 1936), "Han triunfado las tacticas revolucionarias" (23 Σεπτέμβρη 1936), "Como en la guerra. La justicia ha de ser inflexible" (11 Οκτώβρη 1936), "Seamos conscientes. Por una moral revolucionaria" (18 Οκτώβρη 1936), "Problemas fundamentales de la revolución. La descentralización es la garantia que ha de recabar la clase trabajadora en defensa de la prerrogativas que se debaten en las lineas de fuego" (24 Οκτώβρη 1936), "Como en la guerra. Los agiotistas tienen pena de la vida" [an uncredited article which can be put down to Balius] (31 Οκτώβρη1936), "Como en la guerra. La justicia ha de ser fulminante e intachable" [attributable to Balius] (1 Νοέμβρη 1936), "Como en la guerra. Se ha de establecer un control riguroso de la población" (3 Νοέμβρη 1936), "La cuestión catalana" (2 Δεκέμβρη 1936), "El testamento de Durruti" (6 Δεκέμβρη 1936) and "La revolución de julio ha de cellal el paso a los arribislas" (17 Δεκέμβρη 1936).

11. Δες "Ponencia. . ." στο AHMB.

12. Στο ίδιο.

13. Δες τις παρατηρήσεις του Balius για την αντικατάσταση του Liberto Callejas από τον Jacinto Toryho ως διευθυντή της “Solidaridad Obrera”, της καθημερινής εφημερίδας της CNT:«Κι εγώ που υπηρέτησα ως συντάκτης [της Soli] μαζί με τους Alejandro Gilabert, Fontaura και άλλους, θα πρέπει να καταστήσω σαφές ότι πρέπει να γίνει μια διάκριση μεταξύ της Soli υπό τη διαχείριση του Liberto Callejas και αυτής υπό τον Toryho. Όσο ήταν διευθυντής ο Callejas τα κέρδη της CNT τον Ιούλιο υπερασπίζονταν και οι αναρχικές αρχές εξαίρονταν και προπαγανδίζονταν. Αλλά από τη στιγμή που επιβλήθηκε ο Jacinto Toryho ως διευθυντής της Solidaridad Obrera, από τους αντεπαναστάτες των επιτροπών, δηλαδή, από την κλίκα που δεν έχει άλλο στόχο, εκτός από τη διάλυση της αυθεντικής CNT, τότε όχι μόνο άρχισε να υπερασπίζει τη στρατιωτικοποίηση, όπως συγκατένευσε και η F. Montseny, [αλλά υπήρξε] .. κάτι άλλο: Μέρα με τη μέρα μπορούσε κανείς να διαβάσει στη Soli για τον σύντροφο Prieto και τον σύντροφο Νεγκρίν. Ας το πούμε όμως ξεκάθαρα: άνδρες αμφίβολης υπόληψης, όπως ο Canovas Cervantes και ο Leandro Blanco, πρώην εκδότης της “El Debate”, έγιναν μέλη της συντακτικής ομάδας της Soli. Η ζωή στη Soli έγινε αμφίβολη. Παραιτούμαι». (Jaime Balius "Por los fueros de la verdad," στο “Le Combat Syndicaliste”, 2 Σεπτέμβρη 1971.) Βλέπε επίσης «Ponencia..."

14. Μια ραδιοφωνική μετάδοση ανατυπώθηκε στη “Solidaridad Obrera" (6 Νοέμβρη 1936). Αυτή η έκδοση της Soli απέδωσε τις ακόλουθες λέξεις στον Ντουρρούτι: "Εάν αυτή η στρατιωτικοποίηση που επιβάλλει η Generalidad έχει σκοπό να μας φοβίσει και να μας επιβάλει μια σιδερένια πειθαρχία, τότε έχουν κάνει ένα λάθος, και καλούμε αυτούς που επινόησαν το διάταγμα να πάνε στο μέτωπο.. και τότε θα είμαστε σε θέση να κάνουμε συγκρίσεις με το ηθικό και την πειθαρχία της οπισθοφυλακής. Ησυχάστε. Στο μέτωπο δεν υπάρχει χάος, δεν υπάρχει απειθαρχία”.

15. Τα πιο σημαντικά άρθρα του Balius είναι τα ακόλουθα: «La pequera burguesia es para impotente Reconstruir España destruida por el fascismo" (τεύχος 1, 29 Δεκέμβρη 1936), "La Revolución ha de seguir avanzando" (τεύχος 3, 14 Γενάρη 1937), "El fracaso de la Democracia burguesa" (τεύχος 4, 21 Γενάρη 1937), "La Revolución Exige un Supremo esfuerzo" (τεύχος 7, 11 Φλεβάρη 1937), "Despues del 19 de Julio" (τεύχος 14, 1 Απρίλη 1937) και "Hagamos la Revolución" (τεύχος 15, 8 Απρίλη 1937). Στο τεύχος 11 (11 Μάρτη 1937) υπάρχει ένα ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο "¡Destitución inmediata de Aiguadé!", Καταγγέλλοντας τις αντεπαναστατικές δραστηριότητες του υπουργού Ασφαλείας της Generalidad, δύο μήνες πριν από τα γεγονότα Μαΐου, για την κλοπή του δώδεκα αρμάτων από τη CNT με τη χρήση πλαστών εγγράφων, καθώς και για τις συστηματικές προσλήψεις μοναρχικών και φασιστών ως μελών του προσωπικό του τομέα Ασφάλειας της Generalidad.

16. Σύμφωνα με τον Balius: «Είναι απαράδεκτο το ότι ένα άτομο χωρίς την παραμικρή υποστήριξη στον χώρο εργασίας επιχειρεί να διεκδικήσει την εξουσία που ανήκει στον εργαζόμενο λαό και μόνο. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να μας πει ότι, αν ο ίδιος είχε ένα αρκετά μεγάλο σώμα ανδρών στη διάθεσή του, αυτός ο ίδιος πολιτικός θα έθετε και πάλι μέρος της εργατικής τάξης στην καπιταλιστική εκμετάλλευση [...] Γι’ αυτούς που είναι ένοχοι για την αποτυχία της επανάστασης, αν παραμερίσουμε τους εχθρούς της εργατικής τάξης, πρέπει να κοιτάξουμε στις τάξεις των εργαζομένων, σε εκείνους που, λόγω έλλειψης αποφασιστικότητας στα πρώτα στάδια επέτρεψαν τις αντεπαναστατικές δυνάμεις να έχουν αυξηθεί σε τέτοιες διαστάσεις που θα είναι μια δαπανηρή επιχείρηση να τους βάλει στη θέση τους”.

17. Το τεύχος 1 των “Ideas” δημοσιεύει την ακόλουθη λίστα συντακτών και άλλων συνεισφερόντων στο "όργανο του Ελευθεριακού Κινήματος Bajo Llobregat»: Liberto Callejas (πρώην διευθυντής της Solidaridad Obrera), Evelio Γ. Fontaura, Floreal Ocaña, José Abella και Ginés Alonso, ως συντάκτες. Επίσης, Senén Félix ως διαχειριστής. Ως συντελεστές: Jaime Balius, Nieves Núñez, Elias Γκαρσία, Severino Campos, José Peirats (διευθυντής του “Acracia" της Lerida και μελλοντικός ιστορικός του ισπανικού αναρχικού κινήματος), Fraterno Alba, Δρ Amparo Poch, Ricardo Riccetti, Ramón Calopa, Luzbel Ruiz, Vicente Marcet, Manuel Viñuales, Antonio Ocaña, Tomás και Benjamin Cano Ruiz, Francisco Carreño (μέλος της Φάλαγγας Ντουρρούτι, αντιπρόσωπό της στη Μόσχα και μελλοντικά κορυφαίο στέλεχος των “Φίλων του Ντουρρούτι”), Antollio Vidal, Felipe Alaiz (εξέχων αναρχικός θεωρητικός), Acracio Progreso, Manuel Pérez, José Alberola και Miguel Giménez. Στους γελοιογράφους περιλαμβάνονται οι Joaquin Cadena και Ε. Badia και Bonet.

18. Για την “Acracia” της Lerida και τον διευθυντή της Peirats, είναι ενδιαφέρον να συμβουλευτείτε απομνημονεύματα του τελευταίου, ειδικά για την πλήρη περιγραφή της τρομερής απογοήτευσης που η συνεργασία των CNT-FAI με την κυβέρνηση δημιούργησε σε πολλούς αναρχικούς αγωνιστές. Δες José Peirats Valls “Memorias" (Suplementos) στο “Anthropos” No. 18, Βαρκελώνη, Γενάρης 1990. Εκτός από το “Ideas” του Hospilalet και την “Acracia" στη Lerida, οι ακόλουθες ήταν επιφανείς αναρχοσυνδικαλιστικές εφημερίδες της αντιπολίτευσης που επέκριναν τη συνεργασία της CNT: “Ciudad y Campo” στην Tortosa και “Nosotros” στη Βαλένθια. Επίσης, οι “Ruta” και “Esfuerzo”, όργανα της Ελευθεριακής Νεολαίας της Καταλονίας.

19. Μια σημείωση στη “La Noche” (2 Μάρτη 1937) αναφέρει: «Με την παρότρυνση πολλών συντρόφων του αναρχικού Buenaventura Durruti, που ήξερε πώς να τελειώσει τη ζωή του με τις ίδιες επιθυμίες για την απελευθέρωση που σημάδεψε όλη την προσωπική του πορεία, έχει κριθεί σκόπιμο ότι μια ομάδα θα πρέπει να ξεκινήσει ώστε να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη του ανθρώπου ο οποίος λόγω της ακεραιότητας και του θάρρους του, ήταν το σύμβολο της επαναστατικής εποχής που ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου. Καλούμε όλους τους συντρόφους που λάτρεψαν τον Ντουρρούτι ενώ ήταν ζωντανός και οι οποίοι, μετά το θάνατο αυτού του γίγαντα, έχουν τιμήσει τη μνήμη του σπουδαίου αυτού πολεμιστή, να ενταχθούν στην ομάδας "Φίλοι του Ντουρρούτι». Οι «Φίλοι του Ντουρρούτι» δεν είναι απλά μια άλλη συλλογικότητα. Πρόθεσή μας είναι ότι η Ισπανική Επανάσταση πρέπει να γεμίσει με το επαναστατικό πνεύμα Durruti μας. Οι Φίλοι του Ντουρρούτι παραμένουν πιστοί στα τελευταία λόγια που πρόφερε ο σύντροφός μας, στην καρδιά της Βαρκελώνης, στην καταγγελία του έργου της αντεπανάστασης, ανιχνεύοντας, αντρίκια, τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε. Για να εγγραφείτε στην οργάνωσή μας, θα πρέπει να είστε μέλος της CNT και να αποδείξετε τη συμμετοχή σας στον αγώνα και την αγάπη σας για τις ιδέες μας και την επανάσταση. Προς το παρόν, οι αιτήσεις να κατατίθενται στο Νο 15 Rambla de Cataluña, 15 (γραφείο της CNT Δημοσιογράφων) μεταξύ 5 και 7 το βράδυ. Η οργανωτική επιτροπή”.

20. Άρθρα στην “La Noche” με την υπογραφή του Mingo ως "Nuestra labor”. La Revolución ha de seguir avallzando" (2 Απρίλη 1937), "Al pueblo se le ha de hablar claro”(8 Απρίλη 1937), "La Revolución exige una labor depuradora" (9 Απρίλη 1937) and "Una labor revolucionaria. La revalorización de los Municipios" (13 Απρίλη1937).

21. Mingo: "Una labor revolucionaria. La revalorización de los Municipios," in La Noche (13 Απρίλη1937).

22. Η μπροσούρα [την οποία δεν στάθηκε δυνατό να συμβουλευτούμε], ου φέρει τις υπογραφές των Jaime Balius και Pablo Ruiz, έχει τίτλο “Figols", 8 de enero, 8 de diciembre, y Octubre και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Renacer.

23. Αν και χωρίς ημερομηνία, αυτά τα φυλλάδια γραμμένα από τον Balius κυκλοφόρησαν μετά τον Οκτώβρη του 1934 και πριν από τον Ιούλη του 1936, και με τη σειρά δημοσίευσής τους ήταν: Jaime Balius De Jaca a Octubre Editorial Renacer, [Barcelona, χωρίς ημερομηνία], Jaime Balius Octubre catalan, εκδόσεις Renacer [Barcelona, χωρίς ημερομηνία], και Jaime Balius El nacionalisrno y el proletariado εκδόσεις Renacer [Barcelona, χωρίς ημερομηνία].

24. Όπως Balius αναφέρεται σε επιστολή του την 1η Ιούνη 1978 στον Paul Sharkey: «Ήμουν μέλος της ομάδας Renacer της FAI μαζί με τους συντρόφους Pablo Ruiz, Francisco Pellicer, που αποβίωσαν και Bruno Lladó, επίσης νεκρό" [Επιστολή που διατέθηκε από τον Paul Sharkey, τον οποίο ευχαριστούμε γι’ αυτές τις πληροφορίες.]

*Ελληνική μετάφραση: "Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης".

**Βίντεο από ομιλία/παρουσίαση στην αγγλική γλώσσα:

Α' Μέρος: https://www.youtube.com/watch?v=VDyyE64Whgg

Β' Μέρος: https://www.youtube.com/watch?v=iIvlyve4Erg

rusia / ucrania / bielorrusia / historia del anarquismo / opinión / análisis Sunday February 04, 2018 08:37 byAgustín Guillamón

La revolución rusa fue fruto de un amplio y profundo movimiento de masas. No la hizo ni la dirigió ningún individuo o partido, sino que fue una tempestad popular que lo arrolló todo a su paso, superando a todas las organizaciones e instituciones existentes. Fue una revolución propulsada desde abajo hacia arriba, que produjo órganos de poder obrero y de democracia directa como los soviets o consejos de delegados obreros.


FEBRERO

Introducción

La revolución rusa fue fruto de un amplio y profundo movimiento de masas. No la hizo ni la dirigió ningún individuo o partido, sino que fue una tempestad popular que lo arrolló todo a su paso, superando a todas las organizaciones e instituciones existentes. Fue una revolución propulsada desde abajo hacia arriba, que produjo órganos de poder obrero y de democracia directa como los soviets o consejos de delegados obreros.

Los soviets surgieron en 1905 como amalgama de organizaciones muy diversas del proletariado revolucionario: comités de huelga, cajas de resistencia y ayuda mutua, comités de barrio, comisiones representativas y diputados de obreros (y más tarde también de campesinos y soldados) elegidos como representantes en el Consejo/Soviet de una ciudad o comarca. Tanto los eseristas de izquierda (SR, Partido social-revolucionario) como los anarquistas participaban en los soviets, impulsándolos como la organización revolucionaria del proletariado y único instrumento capaz de derrocar al Estado zarista y ejecutar una profunda revolución social. La diferencia entre eseristas de izquierda y anarquistas radicaba en que los primeros querían apoderarse del poder estatal y los segundos destruirlo.

El anarquista Volin fundó en 1905 el primer soviet; pero Lenin en 1917 supo obtener la mayoría en esos organismos y cabalgar la oleada revolucionaria para convertir al partido bolchevique en la dirección (prescindible y manipuladora) de un movimiento popular de características y aliento libertarios. Sin embargo, los militantes anarquistas, aunque muy activos e incómodos en determinadas luchas, eran sólo un pequeño grupo, desorganizado y sin influencia, que salvo raras excepciones no obtuvieron representación en los soviets.

Según el historiador Pierre Broué, la socialdemocracia rusa, ya escindida desde 1903 entre bolcheviques y mencheviques, por cuestiones organizativas, hizo tres análisis distintos de la naturaleza del proceso revolucionario iniciado en 1905: el de Plejanov (menchevique), el de Lenin (bolchevique) y el de Trotsky (independiente).

Para Plejanov la revolución sólo podía ser burguesa. El Estado dejaría de ser dirigido por la nobleza feudal para pasar a manos de la burguesía. La clase obrera sólo jugaba el papel de aliado de la burguesía. Consolidada ésta, los trabajadores seguirían la vía democrática y parlamentaria, para ir adquiriendo gradualmente mayores cuotas de poder, hasta llegar a instaurar por fin el socialismo nacional en un incierto y lejano futuro.

Lenin admitía el carácter burgués de la revolución, pero negaba que hubiera de ser dirigida por la burguesía, demasiado débil para enfrentarse a la nobleza. Planteó la alianza de obreros y campesinos como la vía capaz de imponer un poder revolucionario, que realizaría una profunda reforma agraria sin superar aún las estructuras capitalistas. Con el desarrollo y consolidación del capitalismo en la atrasada Rusia, el proletariado incrementaría su número y se fortalecería hasta que llegase el momento de tomar el poder y empezar a construir el socialismo.

La posición de Trotsky, distinta de bolcheviques y mencheviques, consideraba que los obreros ya estaban capacitados para tomar el poder, y se diferenciaba de la de Lenin en que consideraba que la ausencia de condiciones objetivas para iniciar el socialismo serían suplidas por el carácter permanente de la revolución, que permitiría saltarse las etapas intermedias, consideradas por los marxistas como imprescindibles para pasar de la revolución burguesa a la socialista.

Lenin se adhirió a la posición de Trotsky con las llamadas Tesis de Abril, enfrentándose a la inmensa mayoría de bolcheviques, que sostenían el carácter exclusivamente burgués de la Revolución de Febrero (de 1917).

De 1905 a la Primera Guerra Mundial

La guerra ruso-japonesa fue un inmenso desastre bélico y económico, desencadenante de una protesta popular que se transformó en la primera etapa del proceso revolucionario ruso.

El 3 de enero de 1905 se inició la huelga en la fábrica Putilov de San Petersburgo. El domingo día 9 (“Domingo sangriento”) las tropas zaristas dispararon sobre una multitud pacífica e indefensa, encabezada por el pope Gapón, que intentaba entregar un memorial de quejas al zar, produciendo centenares de muertos y miles de heridos. La huelga se extendió a todo el país durante dos meses.

En junio se produjo el motín de los marineros del acorazado Potemkin en el puerto de Odesa; en octubre la revuelta de las tripulaciones de Kronstadt; y en noviembre la sublevación de once buques en la base naval de Sebastopol.

En San Petersburgo surgieron los primeros soviets, de corta duración. El gobierno zarista respondió con una brutal represión. Ante la amenaza de huelga general, Nicolás II prometió convocar la Duma.

En junio de 1906 se reunió la I Duma (Parlamento ruso), de mayoría cadete (KD o Partido Constitucional Democrático), con la intención de implantar un auténtico régimen parlamentario fundamentado en una reforma agraria capaz de crear una clase media campesina (los kulaks).

El nuevo primer ministro Piotr Stolypin impulsó un plan de reformas encaminadas al surgimiento de un proletariado agrícola, que a su vez incrementaría la influencia de los partidos socialistas en la II Duma (de febrero a junio de 1907)

El movimiento revolucionario, iniciado en 1905, se desplazó de las ciudades a las aldeas campesinas. La permanente agitación social provocó una modificación retrógrada del sistema electoral, con la que fue elegida la III Duma (1907-1912), de composición y vocación autocrática, conocida como parlamento de “los señores, popes y lacayos”. El zafio campesino siberiano Rasputín ejerció una nefasta influencia en la zarina, desacreditando al zarismo, incluso entre sus más fieles adeptos.

Stolypin fue asesinado en 1911, sucediéndole unos ineficaces primeros ministros, que encontraron en la IV Duma una asamblea dócil, poco dada a las reformas e incapaz de hacer concesiones a las agitaciones obreras de 1912. El reformismo zarista, demasiado timorato, se había saldado con un rotundo fracaso.

La Primera Guerra Mundial

Rusia no estaba preparada para una guerra de desgaste como la que se planteó en 1914. El ejército zarista carecía de armamento moderno, medios de transporte adecuados, cuadros de mando eficientes, tácticas apropiadas, una red logística, etcétera; sólo contaba con una inmensa masa de soldados dirigidos por una oficialidad inepta, captada entre la corrupta nobleza.

Fueron movilizados cerca de quince millones de hombres, conscientes de su escasa valía militar, considerados mera carne de cañón por una oficialidad brutal. El número de muertos, heridos y prisioneros rusos fue aproximadamente de cinco millones y medio de hombres. La cifra de desertores aumentaba incesantemente, extendiendo el descontento y las ideas revolucionarias.

Tras el éxito inicial de la ofensiva rusa en Galitizia (1914), que obligó a los austríacos a retroceder a los Cárpatos, las deficiencias técnicas del ejército ruso, la ineptitud del mando y el caos burocrático provocaron el desplome del frente, permitiendo que los alemanes ocuparan las provincias imperiales de Polonia y Lituania (1915).

La posterior ofensiva rusa de Brusilov en Bukovina y Galitizia, terminó con unas terribles pérdidas de muertos y heridos, que dieron paso a los primeros síntomas de descontento generalizado en el ejército zarista (1916).

Los soldados carecían de armas y de botas, imprescindibles en el duro clima ruso. Los suministros escaseaban y apareció el hambre. En este contexto, la disciplina militar tendía a quebrarse. Los desertores se contaban ahora por millares. Las divisiones sólo existían sobre el papel, porque en realidad no eran más que una multitud desorganizada, mal alimentada y mal equipada, enferma, indisciplinada y peor dirigida.

El despotismo de los oficiales sobre la tropa era intolerable por su crueldad y corrupción. Algunos mandos habían llegado a vender la madera y el alambre de espino necesarios para construir las trincheras.

En octubre de 1916 el saldo bélico era de un millón ochocientos mil muertos, dos millones de prisioneros de guerra y un millón de desaparecidos. La guerra desembocó en un caos económico. La hambruna azotó a la población y las huelgas se generalizaron. El gobierno respondió enviando a los huelguistas al frente. Se extendió el descontento popular. Los obreros revolucionarios de las ciudades llevaron su protesta a los soldados, que en su gran mayoría habían sido reclutados entre los sumisos campesinos. La rebelión prendió con rapidez entre esos soldados-campesinos. Se organizaron soviets de obreros, soldados y campesinos, y en el ejército sólo se hablaba ya de paz y del reparto de la tierra. Los motines eran habituales.

La Revolución de Febrero de 1917

La falta de pan y todo tipo de suministros, las largas colas y el frío fundamentaron las protestas populares en Petrogrado. La falta de materias primas en las industrias provocó el despido de millares de proletarios. Como la mayoría de los hombres jóvenes habían sido reclutados, las mujeres alcanzaban el cuarenta por ciento de los trabajadores industriales.

El día internacional de la mujer, el 23 de febrero (8 de marzo, en el calendario gregoriano que se sigue en Occidente), se iniciaron las protestas. Las mujeres de la barriada obrera de Viborg, reunidas en asamblea, se declararon en huelga. Las lúdicas manifestaciones de la mañana se hicieron, por la tarde, masivas y broncas, con la incorporación de los obreros metalúrgicos. Se gritaba “¡Pan, paz y libertad!” y “¡Abajo el zar!” Los enfrentamientos con la policía mostraron cierta indecisión por parte de los cosacos, no habituados a la represión de motines urbanos. La izquierda, incluidos los bolcheviques (mayoritarios en Viborg), habían aconsejado no ir a la huelga y aguardar. Todos los partidos se vieron sorprendidos por la fuerza del movimiento. Al día siguiente, ciento cincuenta mil obreros se manifestaron en las calles, y los cosacos, las tropas más leales al régimen zarista, empezaron a verse desbordados. En algunos lugares se negaron a disparar, o lo hicieron por encima de las cabezas. La autoridad zarista se resquebrajaba. La ciudad estaba paralizada. En la plaza Znamenskaya se produjo un enfrentamiento de los cosacos contra la odiada policía zarista, en defensa de una multitud amenazada.

La escuadra del Báltico se sublevó y los marineros de Kronstadt fusilaron a cientos de oficiales. La huelga, iniciada por las obreras el día 23, se había convertido el 24 en huelga general y luego en la insurrección del día 25. El zar incrementó la represión. La ciudad estaba tomada militarmente. El domingo 26, al mediodía, se produjo una matanza en la plaza Znamenskaya, donde más de cincuenta personas murieron bajo los disparos de un destacamento de reclutas novatos del regimiento Volynsky. Tras la matanza una muchedumbre furiosa asaltó juzgados, comisarías y prisiones, liberando a los presos.

Las masas populares consiguieron el apoyo de varios cuarteles del ejército, que se enfrentaron a la policía. Los partidos de izquierda, mencheviques, social-revolucionarios y bolcheviques, se pusieron al frente del movimiento y, junto a los regimientos sublevados, se apoderaron de toda la ciudad. El motín generalizado de la guarnición militar del día 27 convirtió los motines y la insurrección de los días anteriores en una revolución. El 28 la bandera roja ondeaba sobre la prisión-fortaleza de San Pedro y San Pablo. Los policías eran perseguidos y linchados en la calle. Ese mismo día (28) en el ala izquierda del Palacio de Táuride se constituyó el Soviet de Petrogrado, mientras en el ala derecha se reunía la Duma, perfilándose ya físicamente, en el mismo edificio, dos centros rivales de poder.

El zar, reunido con sus asesores, intentó enfrentarse a la revolución con un cambio de gobierno. Pero la lentitud del zar resultó fatal para la autoridad establecida. Burguesía, generales y gran parte de la nobleza aconsejaron al zar la abdicación en favor de su hijo o de su hermano. Pero cuando el zar accedió, ya era demasiado tarde. El pueblo ruso exigía la república.

En febrero de 1917 se planteó una situación de “doble poder”. En oposición al Estado burgués, los soviets surgían como un gobierno alternativo de la clase obrera. El 1 de marzo se publicó la Orden número 1 del Soviet de Petrogrado, que impulsaba la elección de representantes de la tropa en el Soviet, penalizaba el maltrato de los oficiales, limitando los abusos de autoridad, al tiempo que urgía a los soldados insurrectos a reconocer de forma prioritaria la autoridad del Soviet sobre la Duma.

Nicolás II abdicó al día siguiente. Las negociaciones entre el Soviet y la Duma acordaron la formación de un Gobierno Provisional, en el que el príncipe Lvov detentaba el cargo de primer ministro. Cuando se anunció el nombre de Lvov al gentío, un soldado expresó su sorpresa: “¿lo único que hemos hecho es cambiar a un zar por un príncipe?” (Figes, p. 385).

DE FEBRERO A OCTUBRE DE 1917

El Gobierno Provisional

El poder de la calle, el poder real, lo detentaban los soviets, pero no tenían intención alguna de hacerse con el gobierno y asumir todo el poder. Así se planteó lo que Trotsky calificó como “la paradoja de Febrero”, esto es, que una revolución que había ganado las calles dio paso a un gobierno constituido en los salones. Del pacto del Soviet de Petrogrado con la Duma surgió un gobierno provisional republicano, que estaba formado mayoritariamente por cadetes (KD, Partido constitucional democrático) y algunos representantes de los eseristas (SR, Partido socialista revolucionario) de derecha, como Kerenski. La composición social del nuevo gobierno había pasado de la nobleza a la burguesía liberal.

Los soviets habían puesto en libertad a los presos políticos y organizado los abastecimientos. También habían disuelto a la policía política zarista, legalizado a los sindicatos, organizado a los regimientos adictos a los soviets, etcétera, sin esperar ningún decreto. El Gobierno se limitó a ratificar las decisiones tomadas por los soviets, que no habían tomado directamente el poder porque existía una mayoría de mencheviques y eseristas que “no consideraban en absoluto la posibilidad de exigir un poder que la clase obrera aún no está capacitada para ejercer” (Broué, El partido bolchevique, p. 114), de acuerdo con los análisis previos de esos partidos sobre la naturaleza del proceso revolucionario ruso.

Los bolcheviques, dirigidos por Kamenev y Stalin, apoyaban estos dogmas. En el órgano bolchevique Pravda se produjo un giro radical cuando, a mediados de marzo, Stalin tomó la dirección del periódico, puesto que empezaron a publicarse numerosos artículos que defendían la idea de continuar la guerra: “Los bolcheviques adoptan en lo sucesivo la tesis de los mencheviques según la cual es preciso que los revolucionarios rusos prosigan la guerra para defender sus recientes conquistas democráticas frente al imperialismo alemán” (Broué, p. 115). En la Conferencia del 1 de abril, los bolcheviques aprobaron la propuesta de Stalin de “apoyar al Gobierno Provisional”, así como la posibilidad de una fusión entre bolcheviques y mencheviques (Carr, tomo 1, pp. 92-93).

Estas posiciones políticas chocaban con la voluntad popular, que exigía el fin inmediato de la guerra y de sus penalidades. Las declaraciones del ministro de exteriores Miliukov de respetar los compromisos bélicos con los aliados y continuar la guerra hasta la victoria final, provocaron el 20 y 21 de abril algaradas y manifestaciones, que desembocaron en una crisis de gobierno que se saldó con la dimisión de Miliukov y la constitución de un gobierno de coalición entre cadetes, eseristas y mencheviques, con amplia mayoría de estos dos últimos. Kerenski obtuvo el ministerio de Guerra. El nuevo gobierno fue muy bien visto por los aliados, que habían comprendido la relación de fuerzas existente en Rusia y deseaban un gobierno fuerte, capaz de mantener a Rusia en la guerra.

Las Tesis de Abril

Lenin, contrariado por lo que consideraba una política suicida y catastrófica del partido bolchevique, escribió en marzo desde Zurich las llamadas “Cartas desde Lejos”, en las que detallaba el programa bolchevique para pasar a la segunda fase de la revolución: transformar la guerra imperialista en guerra civil, ningún apoyo al Gobierno Provisional, neta diferenciación con los mencheviques, expropiación de los latifundios, armamento de los trabajadores para formar una milicia obrera y preparar de inmediato la revolución proletaria: todo el poder del Estado debía pasar a los Soviets.

Los bolcheviques del interior, que no aceptaban las novedosas posiciones del lejano Lenin, sólo publicaron la primera de las cuatro cartas. Lenin y el resto de exiliados revolucionarios rusos en Suiza examinaron todas las posibilidades existentes para regresar rápidamente a su país. Como los aliados les negaban los visados, aceptaron regresar a Rusia cruzando el territorio alemán. Las autoridades alemanas pensaban que los revolucionarios rusos conseguirían crear una situación caótica, que aceleraría la derrota rusa. Lenin y sus acompañantes atravesaron Alemania en un tren “sellado”. Más tarde, los enemigos de Lenin y de los bolcheviques utilizaron este episodio para acusarles de ser espías alemanes.

Lenin llegó el 3 de abril de 1917 a la estación de Finlandia, en Petrogrado. Sus posiciones, conocidas como Tesis de Abril, fueron incomprendidas y rechazadas por la mayoría de dirigentes bolcheviques. El día 7 las publicó en un breve artículo (“Las tareas del proletariado en la presente revolución”) en el que tácitamente abrazaba la teoría de la revolución permanente de Trotsky. Afirmaba que era imposible acabar con la guerra sin vencer antes al capitalismo, por lo que era necesario pasar “de la primera etapa de la revolución, que entregó el poder a la burguesía, dada la insuficiencia tanto de la organización como de la conciencia proletarias, a su segunda etapa, que ha de poner el poder en manos del proletariado y de los sectores más pobres del campesinado”. Afirmó además que los bolcheviques se ganarían a las masas “explicando pacientemente” su política: “No queremos que las masas nos crean sin más garantía que nuestra palabra. No somos charlatanes, queremos que sea la experiencia la que consiga que las masas salgan de su error”. La misión de los bolcheviques, señalaba, era la de estimular la iniciativa de las masas. De estas iniciativas había de surgir la experiencia que diera a los bolcheviques la mayoría en los soviets: entonces habría llegado el momento en que los soviets podrían tomar el poder e iniciar la construcción del socialismo. Las tesis de Lenin introdujeron de forma inesperada y brutal un rudo debate en el seno del partido bolchevique. Pravda se vio obligada a publicar una nota en la que Kamenev advertía que “tales tesis no representan sino la opinión particular de Lenin”. Lenin se apoyó en los cuadros obreros para enfrentarse a la dirección del partido. Poco a poco consiguió algunos adeptos, como Zinoniev y Bujarin, y la oposición frontal de otros, como Kamenev.

El 24 de abril se convocó una Conferencia Extraordinaria, presidida por Kamenev, quien con Ríkov, y otros dirigentes, defendían las posiciones que el mismo Lenin había planteado en 1906. Kamenev llegó a afirmar que “es prematuro afirmar que la democracia burguesa ha agotado todas sus posibilidades”. Lenin respondió que aquellas ideas eran antiguas fórmulas que los viejos bolcheviques “han aprendido ineptamente en lugar de analizar la originalidad de la nueva y apasionante realidad”, para finalizar recordando a Kamenev la célebre frase de Goethe: “Gris es la teoría, amigo mío, y verde el árbol de la vida”. Aunque salió vencedor en las tesis políticas fundamentales, su victoria no era total, ya que, de los nueve miembros de la dirección, cuatro eran contrarios a sus tesis.

Trotsky había llegado a Rusia el 5 de mayo, siendo inmediatamente invitado a entrar en la dirección del partido. El VI Congreso del partido bolchevique se inició el 26 de julio, sin la presencia de Lenin, que había pasado a la clandestinidad, ni la de Trotsky, detenido en las “jornadas de julio”. Fue un congreso de fusión de varias pequeñas organizaciones con el Partido bolchevique, que agrupaba ahora a ciento setenta mil militantes, de los que cuarenta mil eran de Petrogrado. La dirección elegida era fiel reflejo de la relación de fuerzas presentes: de los veintiún miembros, dieciséis pertenecían a la vieja fracción bolchevique. Lenin, Zinoviev y Trotsky fueron los más votados. El triunfo de las Tesis de Abril era, ahora, total. El camino de la insurrección ya estaba libre de obstáculos internos (Broué, pp.116-126).

Los bolcheviques habían arrebatado el programa de los eseristas de izquierda y de los anarquistas: “Todo el poder para los soviets”, con el único objetivo de dirigirlo.

De julio a octubre

La dualidad de poderes se deslizó rápidamente hacia un enfrentamiento social, sin más alternativa que la continuidad de la guerra, como defendían nobleza y burguesía, o la paz inmediata, exigida por las clases populares. Lenin había señalado en mayo que “el país estaba mil veces más a la izquierda que los mencheviques y cien veces más que los bolcheviques”. Soldados, obreros y campesinos estaban cada vez más radicalizados, porque sufrían directamente las consecuencias de la guerra.

Pero el Gobierno Provisional prosiguió su aventura bélica, cediendo a la presión de los aliados y al patriotismo ruso, ordenando una ofensiva, dirigida por Brusilov, que terminó en catástrofe militar y deserciones masivas. La orden de trasladar los destacamentos de Petrogrado al frente provocó una sublevación de los soldados, a la que se sumaron los obreros. Las manifestaciones populares del 3 y 4 de julio culminaron con la ocupación de Petrogrado por las masas, que exigían la destitución del gobierno, todo el poder a los soviets, la nacionalización de la tierra y la industria, el control obrero, pan y paz.

Los cadetes aprovecharon la crisis para dimitir y Kerenski asumió la presidencia de un gobierno formado ahora sólo por eseristas y mencheviques. Los bolcheviques, tras una campaña de propaganda contra el gobierno, en la que reclamaban todo el poder para los soviets, consideraron prematura la insurrección, aunque ésta se produjo en las principales ciudades y, sobre todo, en la capital, Petrogrado.

Los bolcheviques fueron desbordados y se mostraron incapaces de detener el movimiento insurreccional. Llegaron a ser abucheados. Tras diez días de movilizaciones la insurrección se extinguió, sin un claro vencedor. Ahora se aceptó el llamamiento de los bolcheviques para regresar al trabajo.

El Gobierno Provisional acusó a los bolcheviques de los incidentes, y a Lenin de ser un espía alemán, sacando a la luz la historia del tren sellado. Algunos regimientos neutrales se pasaron al bando gubernamental y muchos obreros, mencheviques y eseristas, estaban confusos ante las calumnias. En esta coyuntura, favorable al gobierno, se inició la represión contra los bolcheviques. Se prohibió su prensa, se asaltaron sus locales. Trotsky y Kamenev fueron detenidos. Lenin se exilió en Finlandia. Los cuadros bolcheviques pasaron a la clandestinidad.

Pero el fenómeno más importante se estaba produciendo en las zonas rurales. Los campesinos no sólo habían dejado de creer en las promesas de reforma de los socialistas en los distintos gobiernos provisionales, sino que influidos por el llamamiento de los bolcheviques a la acción directa y la ocupación de la tierra, generalizaron en todo el país la ocupación de fincas. Los cadetes regresaron al gobierno y exigieron duras medidas para restablecer el orden. Kerenski, sin embargo, fue incapaz de establecer el orden social y la disciplina militar. La represión de los cosacos en las zonas rurales aproximó irremisiblemente a campesinos y bolcheviques, porque éstos sostenían la consigna de “paz, pan y tierra”.

En agosto, Kerenski convocó una Conferencia Nacional, que agrupaba a fuerzas políticas, sociales, económicas y culturales de todo el país, con el fin de conseguir “un armisticio entre el capital y el trabajo” (Broué, p. 128). Los bolcheviques boicotearon la Conferencia, que fracasó sin remedio: sólo quedaba el golpe de estado militar.

Burguesía, nobleza, aliados y Estado Mayor promovieron un golpe de estado, que había de dirigir el general Kornilov, hasta entonces hombre de plena confianza de Kerenski. Kornilov se dirigió el 25 de agosto a Petrogrado, al mando de las tropas cosacas. Kerenski destituyó a Kornilov, aunque siguió manteniendo con él unas confusas negociaciones, mientras cadetes y mencheviques abandonaban el gobierno. Kerenski, caricatura de un nuevo zar, se marchó al frente como medio para esquivar los problemas. Mientras tanto, en un Petrogrado abandonado por el Gobierno Provisional, los soviets organizaron la defensa contra la amenaza de Kornilov. Los marineros de Kronstadt liberaron a los bolcheviques detenidos, Trotsky entre ellos, y el partido abandonó la clandestinidad. Sus cuadros y militantes consiguieron de inmediato una mayoría aplastante en la guarnición militar y en las fábricas.

Trotsky obtuvo de nuevo la presidencia del Soviet de Petrogrado y formó el Comité Militar Revolucionario, un órgano del Soviet que fusionaba las tropas con la recién creada Guardia Roja, compuesta por grupos de obreros armados. Kornilov y sus cosacos ni siquiera pudieron llegar a Petrogrado. Los ferroviarios se negaron a hacer circular los trenes que transportaban las tropas golpistas, o los llevaron a otros destinos. Los propios soldados se amotinaron en cuanto conocieron su misión.

El 3 de septiembre Kornilov desistía del golpe de estado y se entregaba al Gobierno. El intento golpista había invertido la situación a favor de los bolcheviques. Las asambleas de soldados arrestaban, y a veces ejecutaban, a los oficiales sospechosos de simpatizar con la kornilovada, y aprobaban resoluciones a favor del poder soviético y de la paz.

OCTUBRE

El 31 de agosto el Soviet de Petrogrado reclamaba todo el poder para los soviets, y el 9 de septiembre condenaba toda política de coalición con la burguesía. El 13 de septiembre Lenin envió dos cartas al Comité Central (CC) del Partido bolchevique en las que planteaba que las condiciones para la toma del poder ya habían madurado suficientemente. Pero la mayoría del CC, capitaneada por Zinoviev y Kamenev, se oponía aún a la definitiva insurrección proletaria. Creían que las condiciones seguían tan inmaduras como en julio.

Trotsky apoyaba la insurrección si se la hacía coincidir con el Congreso de los Soviets, que proyectaba reunirse a finales de octubre. Lenin sólo obtuvo el apoyo del joven Smilga, presidente del Soviet de Finlandia.

El 10 de octubre, Lenin, disfrazado con peluca y gorra, y afeitada la perilla, llegó a Petrogrado desde su exilio finlandés, con el fin de arrancar al CC, como sucedió por diez votos contra dos (Zinoviev y Kamenev), una resolución favorable a la insurrección, para la que se iniciaron inmediatamente los preparativos (Broué, pp. 126- 134; Figes, pp. 456-507).

La Revolución de Febrero de 1917 había derrocado al zar e instaurado las libertades democráticas y una república burguesa. Pero el proceso revolucionario ruso no se detuvo aquí y quiso llegar hasta el final, para arrebatar el poder a la burguesía e instaurar el poder obrero de los soviets. Los preparativos de la insurrección nunca fueron secretos para nadie. Kamenev y Zinoviev llegaron a denunciarlo en la prensa. El Comité Militar Revolucionario (CMR), encargado de la insurrección en Petrogrado, organizó toda la operación. Por otra parte, la insurrección de Octubre no se produjo en realidad por una decisión tomada por el CC del Partido bolchevique, sino como rechazo del Soviet a la orden del gobierno Kerensky de enviar al frente a dos tercios de la guarnición de Petrogrado.

El gobierno burgués pretendía, otra vez, alejar a las tropas revolucionarias de Petrogrado, y sustituirlas por batallones contrarrevolucionarios. Las Jornadas de Octubre empezaron sólo unas semanas después de la kornilovada, contra el nuevo intento de aplastar la revolución, obligando al proletariado a tomar medidas insurreccionales para defenderla. Las fuerzas con las que contaba el CMR no eran numerosas, pero sí absolutamente decisivas: la Guardia Roja, los marineros de la flota del Báltico, la guarnición de la ciudad y los barrios obreros. En la insurrección tomaron parte activa unos treinta mil hombres. No fue necesario el levantamiento de los barrios obreros, que permanecieron tranquilos; ni el asalto a los cuarteles militares, porque ya habían sido ganados para la revolución antes de la insurrección.

La fecha de la insurrección se fijó para la noche del 24, porque el 25 de octubre se reunía el Congreso de los Soviets. Esa noche se detuvo a toda la oficialidad que no reconociera la autoridad del CMR, se ocuparon las comisarías de policía, las imprentas, los puentes, los edificios oficiales, se establecieron controles en las calles más importantes, se adueñaron del banco estatal, de las estaciones ferroviarias, del telégrafo, de las centrales telefónica y eléctrica. En sólo trece horas Petrogrado estaba en manos de los soldados y obreros revolucionarios a las órdenes del Soviet.

A las 10 de la mañana del 25 sólo quedaba en poder del Gobierno su propia sede, el Palacio de Invierno, que estaba sitiado desde hacía días. Al anochecer del día 25 el crucero Aurora disparó una salva que daba la orden de asalto al Palacio de Invierno. Lenin quería anunciar a la asamblea del Congreso de los Soviets la caída del Gobierno Kerenski. Las tropas que defendían el Palacio resistieron hasta que se les dio la oportunidad de huir. Al final, el Palacio de Invierno se rindió en la madrugada del 26 de octubre, tras un asalto conjunto de marineros, soldados y obreros. El Gobierno Provisional, que se había reunido para organizar la resistencia en la capital, fue detenido; pero Kerenski huyó, en un coche requisado en la embajada norteamericana.

Entre el 28 de octubre y el 2 de noviembre la insurrección obrera triunfó también en Moscú, y tras dos o tres semanas se había extendido prácticamente a toda Rusia. Esa misma madrugada del 26 de octubre, el II Congreso de los Soviets, con una amplia mayoría bolchevique, eligió un gobierno revolucionario, compuesto mayoritariamente por bolcheviques y eseristas de izquierda, y aprobó los primeros decretos del nuevo gobierno. Lenin fue elegido presidente del Consejo de Comisarios del Pueblo. Se decretó la paz, y se pactó un alto el fuego inmediato en todos los frentes. Trotsky, que había sido nombrado Comisario de Asuntos Exteriores, fue quien llevó el peso de las negociaciones con Alemania.

El 2 de diciembre se firmó el armisticio y el 4 de marzo de 1918 la paz, llamada de Brest-Litovsk, que provocó una agria polémica entre quienes querían firmar la paz a cualquier precio, como medio de defender el nuevo Estado soviético, y los que proponían extender la guerra revolucionaria a Europa, lo que estuvo a punto de provocar una escisión en el partido bolchevique. Ucrania quedaba abierta al saqueo de los austríacos y alemanes.

Se decretó la confiscación de los latifundios y la entrega de las tierras a los soviets campesinos, el control obrero de la industria y la nacionalización de la banca. Se reconocieron los derechos de las nacionalidades, incluyendo el derecho a la autodeterminación y la libertad de separarse. El nuevo gobierno soviético, que no fue reconocido por los aliados, tenía además en su contra la radical oposición de todo el espectro político restante, desde la extrema derecha zarista hasta los mencheviques. El estallido de una guerra civil, con intervención de las potencias extranjeras, fue inevitable sólo algunos meses más tarde.

El régimen bolchevique

Los bolcheviques se encontraron políticamente aislados. Los mencheviques seguían considerando que la toma del poder por un partido obrero era una locura, puesto que las “condiciones objetivas” impedían ir más allá de las tareas propias de una revolución burguesa: se trataba de desarrollar las libertades democráticas. Los eseristas de derecha oscilaban entre pedir a los bolcheviques un suicidio político, esto es, la expulsión de Lenin y Trotsky, o la confrontación armada. Los eseristas de izquierda se enfrentaron con los bolcheviques a causa de las discrepancias existentes sobre la cuestión de disolver, o no, la Asamblea Constituyente. En este Parlamento, elegido por sufragio universal, los bolcheviques eran una minoría. Los eseristas de izquierda estaban mal representados, porque el Partido Socialrevolucionario había designado a los candidatos antes de la anunciada escisión del ala izquierda, que era mayoritaria en las bases y en el campo. Ante la negativa de la Asamblea Constituyente a aprobar la Declaración de Derechos del Pueblo Trabajador y Explotado (aprobada por los soviets), los bolcheviques la abandonaron, y a continuación, un destacamento de guardias rojos entró en el hemiciclo y dio por terminadas las sesiones. Era el fin de la democracia parlamentaria en Rusia. Se iniciaba una peligrosa confusión y entrelazamiento entre la burocracia del aparato estatal y los cuadros del partido bolchevique.

La guerra civil y el comunismo de guerra (1918-1921)

La guerra civil empezó con el levantamiento, en mayo de 1918, de la Legión Checoslovaca, formada por unos cincuenta mil soldados, con mandos franceses. Marcharon hacia el oeste, y en poco tiempo llegaron al Volga. El éxito de la operación decidió a los aliados a intervenir, con el objetivo de ahogar la revolución y restaurar el régimen zarista. En junio, tropas anglo-francesas desembarcaron en Murmansk y en Arkangel. En agosto, los aliados desembarcan cien mil hombres en Vladivostok, con el pretexto de ayudar a la Legión Checoslovaca. En el Sur el general zarista Denikin organizó un ejército de voluntarios con material y suministros británicos: había nacido la Guardia Blanca.

En septiembre, Trotsky, creador del Ejército Rojo, obtuvo el primer éxito soviético con la derrota de los checos y la reconquista de Kazán. En 1919 los franceses se apoderaron de Odesa y Crimea; los ingleses se adueñaron de los pozos petrolíferos del Cáucaso y el Don. El suelo ruso estaba ocupado además por tropas norteamericanas, polacas, alemanas, austríacas y serbias. La situación era desesperada. Se había consumado el plan de Clemenceau de cercar a los bolcheviques. Pero las disensiones entre los aliados y la nulidad política de los generales de la Guardia Blanca, incapaces de hacer concesiones de autonomía a las nacionalidades (cuestión que interesaba a los cosacos) y de tierra a los campesinos, para obtener su apoyo, permitieron que el Ejército Rojo resistiera durante los treinta meses que duró la guerra civil. Finalmente, la oleada revolucionaria que agitaba Europa y los éxitos militares de los rojos consiguieron la firma de un nuevo armisticio.

La guerra civil había dejado el país en ruinas. El comercio privado había desaparecido (Broué, pp. 163-170). Las medidas del llamado “comunismo de guerra” nacían pues de las propias necesidades de la guerra. Para alimentar a las ciudades sitiadas y al ejército se requisaban las cosechas. Los campesinos pobres fueron organizados contra los kulaks. No había ingresos fiscales, ya que la administración había desaparecido. La emisión descontrolada de papel moneda disparó la inflación. El hambre y las epidemias asolaron las ciudades, centro de la revolución. Los salarios se pagaban en especie. Los obreros industriales fueron desplazados a los frentes de batalla. El terror de la policía política hizo su inevitable aparición, con la fundación de la Checa en abril de 1918, cebándose especialmente en los mencheviques, eseristas y anarquistas: ya nada iba a ser igual. La producción industrial cayó en picado. La producción de acero y de hierro era mínima. Casi las tres cuartas partes de las vías férreas habían sido inutilizadas. La superficie cultivada se había reducido en una cuarta parte. Los kulaks sacrificaban el ganado y escondían sus cosechas para evitar su requisa.

En este contexto, se produjo la revuelta de Kronstadt, una base naval cercana a Petrogrado de gran tradición soviética y bolchevique. En marzo de1921, Trotsky asumió la represión del alzamiento de la marina de Kronstadt, que había sido durante la revolución de 1917, en palabras del propio Trotsky, “el orgullo y la gloria de la revolución”. Fue también en este mes, en el X Congreso del Partido, que prohibía la existencia de corrientes y tendencias en el seno del partido bolchevique, cuando Lenin propuso la “Nueva Política Económica” (NEP). Aparecieron numerosos focos de alzamiento campesino.

El partido decidió cambiar su política económica, pero la represión armada de amplios sectores de la población, indudablemente revolucionarios, constituyó un punto de inflexión contrarrevolucionaria irreversible de la revolución soviética. No en vano la aplastada Kronstadt se había sublevado en defensa del eslogan “soviets sin bolcheviques” (Brinton, pp.137-144; Mett pp.39-116).

Capítulo aparte merecería el anarquista ucraniano Makhno y la experiencia de las comunas de Ucrania desde 1918 hasta 1921, donde se implantaron con éxito medidas socio-económicas libertarias y los principios pedagógicos de Ferrer Guardia. El Ejército Negro ucraniano combatió al Ejército Blanco zarista en alianza con el Ejército Rojo bolchevique, constituyendo el Territorio Libre de Ucrania. Tras nueve meses de combates contra el Ejército Rojo, a fines de 1921 los anarquistas fueron derrotados y Makhno tuvo que exiliarse, mientras los bolcheviques entraban en las aldeas ucranianas provocando matanzas entre los campesinos, con el objetivo de exterminar el menor recuerdo y simpatía por la reciente experiencia libertaria.

ESTALINISMO Y CAPITALISMO DE ESTADO

La Nueva Política Económica (1921-1927)

La llamada NEP impuso una serie de medidas económicas extraordinarias, motivadas por las catastróficas consecuencias de la guerra, y puso las bases de un capitalismo de Estado ruso. Para aumentar la productividad se decidió fomentar la iniciativa privada, prohibida en 1917, y permitir la rentabilidad de las pequeñas empresas agrícolas y comerciales. Se eliminó la requisa forzosa y se devolvieron gran parte de las tierras a los kulaks, creándose un mercado libre interior. Al mismo tiempo, el Estado creaba las grandes granjas estatales: los sovjós, y las cooperativas de explotación agraria: los koljós. Se desnacionalizaron las empresas de menos de veinte trabajadores, autorizándose la liberalización de salarios y las primas de producción en las empresas privadas. Se autorizó la presencia de técnicos extranjeros. Se fijó un impuesto en “especie” y se autorizaron, bajo control estatal, las inversiones extranjeras. El sistema estatal estaba dirigido por el Soviet Supremo de Economía.

La NEP trajo cierta estabilidad y permitió recuperar los niveles de producción anteriores a la guerra. Pero en el camino los soviets se habían vaciado de contenido y la revolución había perecido. La NEP finalizó en 1927, con el nacimiento del primer plan económico quinquenal, que priorizaba la industria pesada sobre la producción de artículos de consumo.

El triunfo de la burocracia

A causa de las calamidades, penurias y destrucciones de la guerra civil, el aislamiento de la revolución rusa tras el fracaso de la revolución internacional, la muerte de numerosos militantes bolcheviques, el caos económico, el hambre que había producido millones de muertos, y una miseria generalizada; pero sobre todo gracias a la identificación realizada entre Partido y Estado, surgió una burocracia que se afianzó en el triunfo de la contrarrevolución política, y la costosa y salvaje industrialización impuesta por el triunfante capitalismo de Estado.

En 1922, Lenin ya había advertido los peligros de esta estatificación. La burocracia había vaciado de significado y contenido a los soviets, los sindicatos, las células y comités del partido, sometidos al aparato estatal y a las directrices contrarrevolucionarias. A partir de 1923, Stalin encarnó esta nueva burocracia del Partido-Estado que dirigía una brutal contrarrevolución política.

El pronóstico elemental de los bolcheviques en 1917 había sido que, dado el atraso económico de Rusia, una revolución obrera victoriosa sólo podía sobrevivir con la extensión internacional de una revolución que había de ser de ámbito mundial, dando su primer paso concreto en Alemania. En caso contrario, la revolución rusa fracasaría. En 1924, la burocracia adoptó la teoría del “socialismo en un sólo país” y el culto a la personalidad del momificado Lenin, como los dos ejes sobre los que levantar la nueva ideología estalinista. La burocracia rusa, abandonado ya todo disfraz, aparecía dispuesta a aplastar definitivamente cualquier oposición. El estalinismo deformó grotescamente el concepto de lo que era el socialismo, vació de contenido los soviets, suprimió el menor atisbo de democracia obrera, impuso una dictadura personal sobre el partido, y del partido sobre el país, construyendo un régimen totalitario.

La burocracia necesitaba aniquilar a todos los cuadros de la dirección bolchevique que hizo la revolución de octubre, ya que la mistificación de su propia naturaleza contrarrevolucionaria era una de las características del estalinismo. Así, a lo largo de los años treinta se produjeron numerosas purgas, que condenaron al exterminio y la ignominia a cientos de miles de opositores, ficticios o reales, de cualquier ideología, y entre ellos a los propios bolcheviques, y sobre todo a sus principales dirigentes.

Trotsky fue asesinado en agosto de 1940 en México por Ramón Mercader, agente estalinista español que ejecutó las órdenes de Stalin. En la guerra civil española los estalinistas encabezaron la contrarrevolución en el seno del campo republicano, eliminando física y políticamente a anarquistas, poumistas y disidentes.

En agosto de 1939 se firmó un pacto entre Hitler y Stalin para invadir Polonia. Al fin de la Segunda Guerra Mundial, el Ejército Rojo ocupó media Europa, estableciendo regímenes totalitarios, satélites de la Unión Soviética, que se desmoronaron rápidamente tras la caída del muro de Berlín en octubre de 1989.

Estos regímenes estalinistas vivieron diversas insurrecciones obreras y populares, como la de Berlín en 1947, Hungría en 1956 o Checoslovaquia en 1968. El derribo del muro de Berlín, en octubre de 1989, fue el principio del fin de la Unión Soviética y de todos los Estados estalinistas.

Características internacionales del estalinismo

Las características de la contrarrevolución estalinista fueron:

a) Terrorismo policíaco incesante, omnipresente y casi omnipotente.

b) Imprescindible falsificación de su propia naturaleza, y de la naturaleza de sus enemigos, especialmente de los revolucionarios.

c) Explotación de los trabajadores mediante un capitalismo de Estado, dirigido por el Partido-Estado, que militarizó el trabajo.

Los estalinistas no han sido nunca un sector reformista del movimiento obrero, sino que siempre han sido el partido de la contrarrevolución y de la represión feroz del movimiento revolucionario. Con el estalinismo no ha sido posible nunca colaboración alguna, sólo la lucha sin cuartel. El estalinismo, siempre y en todo lugar, ha encabezado y guiado las fuerzas contrarrevolucionarias, encontrando su fuerza en la idea de unidad nacional, en la práctica de una política de orden, en su lucha por establecer un gobierno fuerte, en una política económica basada en las nacionalizaciones, en la penetración de los militantes del partido estalinista en el aparato de Estado, y sobre todo disfrazando su naturaleza reaccionaria en el seno del movimiento obrero (Munis, pp. 158-290).

CONCLUSIONES

La grandeza del Octubre Rojo radica en que fue la primera revolución proletaria de la historia, la primera vez en la que el proletariado tomó el poder, derrocando el gobierno de la burguesía. Una revolución comunista sólo podía ser mundial, y fracasó en Rusia cuando se produjo la derrota del proletariado revolucionario en Alemania y la revolución soviética quedó aislada. Este aislamiento, unido a las catástrofes de la guerra civil, el caos económico, la miseria y el hambre, magnificaron los terribles errores de los bolcheviques, entre los que destacaba la identificación entre Partido y Estado, que condujeron al triunfo inevitable de la contrarrevolución estalinista, desde el seno del propio partido bolchevique que había impulsado la revolución soviética de Octubre de 1917.

En Rusia, el proceso revolucionario iniciado en 1905, obtuvo su primer éxito con la revolución democrática de febrero de 1917, que derrocó al zar e instauró una república democrática, pero no se quedó a medio camino y llegó hasta el final con la insurrección de octubre de 1917 en Petrogrado, en la que los soviets tomaron el poder, desplazando a la burguesía del aparato estatal.

La contrarrevolución estalinista fue de carácter político, y se encarnó en el monopolio del poder por el propio partido bolchevique, en las medidas de nacionalización y concentración económica estatal (capitalismo de Estado) y en la transformación del Partido bolchevique en un Partido-Estado, que destruyó toda oposición política e ideológica, reprimió duramente movimientos y grupos proletarios, indudablemente revolucionarios, y persiguió hasta el exterminio físico a quienes manifestaron la menor disidencia, ya fuera dentro o fuera del partido único.

Lejos de ser un banal golpe de Estado, como mienten los voceros de la clase dominante, la revolución de octubre fue uno de los puntos culminantes alcanzado por la humanidad en toda su historia. Por primera vez la clase obrera tuvo el valor y la capacidad de tomar el poder, arrebatándoselo a los explotadores, e iniciar la revolución proletaria mundial. Aunque la revolución pronto iba a ser derrotada en Berlín, Munich, Budapest y Turín, aunque el proletariado ruso y mundial tuvo que pagar un precio terrible por su derrota: el horror de la contrarrevolución, otra guerra mundial, y toda la barbarie sufrida bajo los estados estalinistas; la burguesía todavía no ha sido capaz de borrar la memoria y las lecciones de este formidable acontecimiento.

Agustín Guillamón

Publicado en Catalunya números 189-192 (febrero/mayo 2017)
Catalunya es el órgano en catalán de la CGTBibliografía sobre la revolución rusa:

Anweiler, Oskar: Los soviets en Rusia 1905-1921. Zero, 1975
Archinof, Pedro: Historia del movimiento macknovista. Tusquets, 1975
Aunoble, Eric : “Le communisme tout de suite!”. Le mouvement des Communes en Ukraine soviétique (1919-1920). Les nuits rouges, 2008.
Barrot, Jean : Communisme et question russe. Tête des Feuilles, 1972. [Traducción al castellano en Dauvé y Martin: Declive y surgimiento de la perspectiva comunista. Espartaco Internacional, 2003]
Brinton, Maurice: Los bolcheviques y el control obrero (l917-1921). Ruedo Ibérico, 1972
Broué, Pierre: El partido bolchevique. Ayuso, 1973
Carr, E.H.: La Revolución Bolchevique (1917-1923). (Tres tomos) Alianza Univ., 1985
Ciliga, Ante: En el país de la mentira desconcertante. Descontrol, 2016.
Figes, Orlando: La revolución rusa (1891-1924). Edhasa, 1996
Fitzpatrick, Sheila: La revolución rusa. Siglo XXI, 2005.
Gorter; Korsh; Pannekoek: La izquierda comunista germano-holandesa contra Lenin. Espartaco Internacional, 2004. [Contiene la “Carta abierta al camarada Lenin”, de Gorter y “Lenin filósofo” de Pannekoek].
Guérin, Daniel: L´anarchisme. Gallimard, 1965
Luxemburg, Rosa: La revolución rusa. Anagrama, 1975
Mett, Ida: La Comuna de Kronstadt. Crepúsculo sangriento de los Soviets. Espartaco Internacional, 2006
Munis, G.: Revolución y contrarrevolución en Rusia. Muñoz Moya, 1999
Trotsky, León: Historia de la revolución rusa. (Tres tomos) Ruedo Ibérico, 1972
Volin: La revolución desconocida. 2 vol. Campo Abierto, 1977

russia / ukraine / belarus / history of anarchism / review Thursday January 25, 2018 20:57 byJosé Antonio Gutiérrez D.

With the occasion of the recent centenary of the Russian Revolution of October, 1917, Anthony Zurbrugg has edited a wonderful contribution to our understanding of those turbulent times. What we found in this collection of reports put together by Zurbrugg, are testimonies written by anarchists who visited the USSR in the crucial years of 1920-1921.


“Anarchist Encounters. Russia in Revolution” Emma Goldman, Armando Borghi, Gastón Leval, Ángel Pestaña Núñez, Vilkens. Edited by A.W. Zurbrugg (London: Anarres Editions -Merlin Press, 2017)

With the occasion of the recent centenary of the Russian Revolution of October, 1917, Anthony Zurbrugg has edited a wonderful contribution to our understanding of those turbulent times. As the revolution turned into a bitter civil war, exacerbated by the blockade of Soviet Russia by the allies of the Entente –mostly France, Britain and the US-, news of what was really going on in Russia were scarce. While the bourgeois press published horror stories, the left-wing movements associated to the Bolshevik movement reproduced propaganda documents which idealised everything Soviet. It was only in 1920 that it became possible for foreigners to visit the Soviet Union, and many unionists and revolutionaries from all over the world did so in order to offer they support and to witness the revolution with their very own eyes. The trip was not easy: often the travellers would be arrested by the countries of the so-called “free world” on their way in or out of the Soviet Union. However the hardships of such a trip, the testimonies left by these visitors give us an invaluable insight into the revolution as it developed, its complexities, hardship, difficulties, achievements and disappointments.

Bringing to life a world in revolution

What we found in this collection of reports put together by Zurbrugg, are testimonies written by anarchists who visited the USSR in the crucial years of 1920-1921, in a period in which still the majority of the anarchist movement supported the Bolsheviks, being oblivious (or in denial) of the suppression of the anarchists which started in 1918 and knowing little or nothing about the Makhnovist movement in the Ukraine. In short, these testimonies constitute a most valuable collection of encounters with the realities of an authoritarian revolution by libertarians. Many of these testimonies are available here for the first time in English, such as those written by Vilkens, Ángel Pestaña, Armando Borghi and Gastón Leval. The lengthy document by Emma Goldman, The Crushing of the Russian Revolution, had been published by Freedom Press in London in 1922 and it has been, as far as I am aware, unavailable since. These witnesses, are quite extraordinary figures. The Asturias born Manuel Fernández Alvar, aka Vilkens, to give but one example, went to Russia in 1920 to fight in the Red Army, but growing increasingly critical was arrested between October and November 1920, and then allowed to leave for France. He would die eventually in 1936 fighting fascism in Spain, in the defence of Guadarrama. Informed by these encounters, a critical stance of the international anarchist movement started to develop, as put succinctly by Vilkens: ‘The Russian revolution proves undeniably, against the opinion of reformists, that the capitalist class is not needed at all, that it is a parasite that society can do without. And here we are in agreement with the communists, except that the latter wish to impose a transitional regime which will make them the profiteers of the revolution while we do not expect anything for our own particular benefit and fight for the people themselves to benefit from the revolution’ (p.67).

Let us acknowledge that, like any testimony, these are highly subjective. It is also true that given these testimonies were written in 1920-1921, we miss an important element of the whole picture: they can’t tell us in what ways society actually did change in the period 1917-1920, because none of them was a witness to pre-revolutionary Russia nor to the first years of the revolutionary upheaval -the only Russian in this collection, Goldman, had left Russia in 1885 when she was a teenager. However, this is compensated with a wealth of information they provide about the day to day hardships of ordinary people and their impressions on the political realities of a society in revolution. They bring to life this fateful period with vivid snapshots. These testimonies are well-informed. All of the contributors spent months and even years in the land of the Soviets. None of them was hostile at first. All of them travelled to support the revolution and evaluate ways to defend it and expand it. Some of them had travelled to the International Congress of Unions of July 1920, as representatives of their own organisations, at a time when the Third International was coming into being. It was after their encounter with the harsh realities of post-revolutionary Russia, that they developed a critical stance. At first, however, most of them yearned intimately to be wrong when confronted with the evidence of the bureaucratic and despotic turn of the revolution. ‘How I would have preferred to be mistaken!’, thought Pestaña, ‘How I wold have preferred that this could be nothing but the workings of a fevered imagination, driven by the prejudice that might influence me driven by life under capitalism!’ (p.73). It is perhaps the fact that they had come with hopes and expectations what made their clash with reality the bitterer. And yet, in spite of their bitter disappointment, they still made efforts to be as balanced as possible, sometimes bordering on the pathetic, like Vilkens defending the Cheka of the accusations of torture in the international press: ‘Yet it is wrong to say that torture is employed by the Cheka. It executes easily, judges without guarantees, commits all sorts of injustices in the name of the proletariat, but as for torture, nothing would be so untrue. Bourgeois spies invent that. The Cheka is odious enough just as it is. It is the White armies that carry out savage mutilations and executions among the communists and the people’ (p.56).

The problem of creating a new society in the shell of the old

The value of these testimonies, above all, is that they are a reminder of the enormous difficulties of changing society, forcing us to put some more thought into general problems which are found in any revolutionary situation. No revolutionaries ever chose the conditions under which they will do the revolution and often they have had to work in exceedingly difficult circumstances of famine, civil war, embargoes, blockade, as the anarchist would found twenty years later in Spain. But the context of revolutionaries influences outcomes in other ways. Inasmuch as most revolutionaries want to also change radically society, there is never a blank slate in which to start putting into practice their social projects: they have soaked in values of the dominant society, they have to build a new world when the structures of the old permeate culture, communities, infrastructure, and institutions of all sorts. In spite of the claim that the Bolshevik revolution stamped out the last vestiges of the Czar’s regime, many of the testimonies here point at the continuities between the old regime and the new regime after the revolution. Most of these continuities referred to State structures, but also to political, community and class dynamics –here we find early critiques on how elements of the old regime managed to thrive and reproduce socially their privileged status through the bureaucratic structures of the State, a problem faced not only by radical revolutions, but also by reformist attempts elsewhere. Years later, Charles Bettelheim –who most certainly wasn’t an anarchist- would explore in detail this process in his famous Class Struggles in the USSR (Monthly Review Press, 1976). To what a degree the Bolsheviks reproduced the dominant ideology of the old regime, and how their ways aped the ways of the autocracy, is reflected here in an anecdotal fashion: following the official fashion of naming everything through acronyms, people in Russian cities derided the Sov-bourg, or the Soviet Bourgeoisie, that is, commissars, bureaucrats and technocrats, together with the Sod-Koms, or the mistresses of the commissars, many of whom came actually from the old aristocracy (p.36).

The international arena as a straight-jacket

Another big problem which revolutionaries have encountered time and again lies in the international arena, where often they found themselves surrounded by reactionary regimes, such as the Holy Alliance in the 18th century against French Revolution, and the Entente and its criminal blockade of Russia in 1920. These regimes are bent on isolating, invading, strangling, starving and smothering the revolution, thus making it non-viable and avoiding its spread to their own realms. The role of the Western capitalist countries in relation to the Russian tragedies and the famine of the early years of the revolution has been largely white-washed in mainstream historical accounts, in which they single-out the Bolshevik policy as sole responsible of this most dreadful body-count. The testimonies in this book put the record straight. The veteran anarchist Pyotr Kropotkin, in a private conversation with Goldman, in which she asked why he hadn’t denounced the arbitrary nature of the Bolshevik rule, confessed that ‘so long as Russia was being attacked by the combined imperialists of Europe, and Russian women and children were starved to death by the criminal blockade, he could not join the shrieking chorus of the ex-revolutionists in the cry of “Crucify!”’ (p.139). The Spanish anarcho-syndicalist Pestaña, while acknowledging the many faults of the Bolsheviks, also lashed out against the criminal behaviour of the West in outrage:

We refuse to hold them responsible for all the evils that afflict the Russian people. In saying so we proceed with the same candour that we used in rejecting and challenging the political procedures and sophistries that the Bolsheviks deployed to seize and remain in power. Yes, they are partly responsible, but for the smallest part, we must add from the off.
Material responsibility for all the miseries we witnessed in the seventy days we spent in Russia, falls as an affront, a stigma and a terrible accusation against Europe’s governments and bourgeoisie (…) One must absolve the Bolsheviks of this sin. They have enough faults already on their conscience as socialists and as actors in the drama of the dawning of a new world, without also burdening them with ones they did not commit, and sins for which they cannot be held responsible
’ (p.10-11)

The Kurdish in Rojava have found this same problem –as they have fought to create a new world based on the principles of freedom, autonomy and equality, they have faced a fierce reaction by the most conservative elements of the region, as well as the active military opposition of the Turkish State. But the international arena poses another most subtle problem which has massive repercussions for the organisation of a new and revolutionary society. As no nation can survive on its own in a world interconnected as this in which we live in, the relations to a world still organised in the form of conventional Nation-States poses enormous challenges for revolutionaries. The Kurdish of Rojava, for instance, in order to dialogue with the outside world, had to develop democratic autonomous administrations which mirrors more traditional representative administration, with its parliament, parties and ministers. Although this system has been described as transitional and it runs in parallel to the more direct-democracy oriented council network, it still imposes limitations to the ability of the revolutionaries to change radically their society. These objectives difficulties cannot be overstated and any serious movement aiming at changing society need to factor them in.

The thin-line that divides defence of the revolution from repression

Other immense problem for revolutions is posed by privileged sectors of society, even sectors of the subordinate classes enjoying meagre and very relative privileges: since times immemorial some sectors of the oppressed have been used by those in power to oppose other oppressed. How to proceed, as anarchists, with sectors who, without being part of the dominant classes still want to keep a privileged position in relation to other oppressed groups? Coercion, a fundamental fact in social life, has been always elusive in anarchist thinking, although revolution, as such, is a coercive action by definition –the suppression of some sectors of society, no matter it is made in the name of justice and freedom, is not a sweet affair. An example of this problem is explored in the testimonies of Pestaña, who discusses the situation of the anti-Bolshevik (and presumably anti-revolutionaries) Tula munitions factories’ workers, who had staged a strike shortly before he had visited them, which had been crushed with a great deal of ruthlessness by the Bolsheviks. His testimony, though short, is full of insights to feed into broader debates around these issues:

It should be pointed out –always in the interest of fullest impartiality and so that readers’ judgment is not distorted- that the sentences passed on these strikers (…) to us (…) seemed harsh and disproportionate, the strike was unjustified; furthermore at that moment it had counter-revolutionary consequences. Tula munition workers (…) enjoyed benefits and privileges not enjoyed by workers elsewhere. And these privileges were respected by the Soviet Government, inasmuch as was appropriate and possible (…) So (…) being in a superior position as compared to other workers all over Russia, what could justify a call to strike? Moreover, there was another factor that made the circumstances of this strike all even more tragic.
(…) Workers decided to declare a strike and stage a conflict in these workshops at the very moment when the whole world was anticipating the threat of a Polish invasion of Russia. Such a strike would leave the Red Army defenceless against the enemy, would it not? (…) the declaration of a strike might have led to an invasion by reactionary armies.
’ (p.70-71)

This testimony shows how bluntly real life puts to test the lofty theories and good intentions of genuine revolutionaries. No matter how reasonable the argument provided here, one may wonder if the Kronstadt workers and sailors weren’t accused in similar terms of potentially aiding even if involuntarily, the reactionary forces. Surely there were important differences –while the Kronstadt sailors and workers were actually defending the revolution and demanding an end to its bureaucratic deviations through a very practical programme elaborated in the original spirit of the Soviet system, the Tula workers seemed bent on gaining particular demands for themselves, placing their own relative privileges above the general needs of the bulk of the oppressed. However the historical verdict on this particular case, it proves that dealing with conflicting interests at a time of deep change, is always difficult and complex. No amount of well-meaning rhetoric can do away with this problem, and no one-size-fit-all solutions exist in order to deal with it either. Again, Vilkens summarises in powerful terms the difficulties faced by actual revolutions in terms of the thin line which divides defence of the revolution from repression, abuse and arbitrariness: ‘We do not believe that a revolution must be sweet and united, but what appears as unjustifiable and criminal is that it should be treated as an umbrella for all things’ (p.56).

History at the service of a better future

All in all, this is a highly recommended book which adds to the efforts being done by Anarres -Merlin Press, of making available to an English speaking audience a number of documents of the international anarchist movement which are rarely available in this language. However critical of the centralisation and the dictatorship of the single-party which developed in the USSR, these testimonies, as we have seen, are far from a black and white narrative. The narrative is complex, emotional but nuanced. If there is hurt and bitterness in these pages it is precisely because these are not detached observers. There is a rich texture here, in which the concerns of these militants, all committed to the revolution in their respective countries, comes up to the very forefront. They are just not observing events from a distance as train-spotters. They are thinking of what they can take with them to help them in their own revolutionary activities. They are trying to understand the events in Russia as a way to advance social transformation in their own contexts. It is with these eyes that contemporary activists should approach history in general and this book in particular. Almost a hundred years later, the voices of these anarchists still have a great contribution to make in the endeavour for a better future.

José Antonio Gutiérrez D.
25 January, 2018

Οι ιστορίες των αναρχικών εκείνης της περιόδου είναι ιστορίες ανθρώπων που μολονότι δεν έδωσαν, ή δεν μπορούσαν να δώσουν, πειστικές ή σωστές απαντήσεις, έθεσαν με διαύγεια ορισμένα από τα πιο ζωτικά ερωτήματα σε σχέση με τη δυνατότητα εξόδου της ανθρωπότητας από το μακραίωνο βασίλειο της ανελευθερίας. Και δεν έπαψαν να σκέφτονται τη δυνατότητα κατάργησης των εκμεταλλευτικών κοινωνικών σχέσεων ως κάτι αξεδιάλυτα συνυφασμένο με τη δυνατότητα κατάργησης του κράτους.

«Στη Ρωσία, ο μπολσεβικισμός έχει ανανεώσει, κατά έναν τρόπο ριζικό και μεθοδικό, τα συστήματα αντιπροσωπευτικής διακυβέρνησης». Σήμερα, αυτή η πρόταση θα ηχούσε, κατά πάσα πιθανότητα, ως μια ειρωνεία. Έτσι, όμως, αρχίζει ένα μικρό κείμενο που τιτλοφορείται «Η αυτοδημοκρατία», και ο συγγραφέας του δεν έχει καμιά πρόθεση να ειρωνευτεί τους μπολσεβίκους. Πιστεύει, αντίθετα, ότι η αξία των ριζικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν μετά από τον Οκτώβρη του 1917 «ξεπερνά τα όρια της Ρωσικής Επανάστασης τόσο λόγω της επίδρασης που αυτές ασκούν στην πολιτική σκέψη των υπόλοιπων εθνών όσο και από την άποψη των ιδεολογικών καταβολών τους». Στην επαναστατική Ρωσία των εργατικών συμβουλίων δρομολογήθηκε ένα «πείραμα» καθολικού εκδημοκρατισμού της κοινωνικής ζωής.

Διαβάζοντας τις επόμενες παραγράφους του ίδιου κειμένου θα μάθουμε περισσότερα για τη γενεαλογία αυτού του πειράματος «αυτοδημοκρατίας». Στη «λαϊκή αυτοκυβέρνηση» που επιχειρήθηκε στην Ρωσία το 1917 βρήκαν την πρακτική εφαρμογή τους η «άμεση νομοθεσία», «η φεντεραλιστική οργάνωση» της δημόσιας σφαίρας και η «άμεση λαϊκή διακυβέρνηση» που είχαν οραματιστεί και προτείνει ορισμένοι ουτοπικοί σοσιαλιστές του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, όπως ο Moritz Rittinghausen, συνεργάτης του Μαρξ και του Ένγκελς στην Neue Rheinische Zeitung κατά την επανάσταση του 1848, ο Émile Leverdays, ένας από τους πρωτεργάτες της Παρισινής Κομμούνας, και ο επίσης κομμουνάρος, Victor Prosper Considerant. Οι ιδεολογικές όμως καταβολές της σοβιετικής «αυτοδημοκρατίας» εκτείνονται ακόμα πιο πίσω στο χρόνο:

«Το καθεστώς των σοβιέτ έλκει την προέλευσή του από τη φεντεραλιστική αυτονομία και βρίσκεται στον αντίποδα της συγκεντρωτικής τάσης του κρατικού σοσιαλισμού. Δεν είναι παρά ένα πολιτικό σύστημα του οποίου το γενικό περίγραμμα και τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά συναντώνται στα πολιτικο-φιλοσοφικά ιδεατά σχήματα των σημαντικότερων από τους στοχαστές της επαναστατικής και δημοκρατικής Γαλλίας» [1].

Το 1917 αποτελεί εκπλήρωση εκείνου που μετά το 1848 έγινε αντικείμενο θεωρητικής πραγμάτευσης, αλλά υπήρχε ως τάση ήδη από το 1789.

Μπορεί σήμερα να σκεφτόμαστε ότι ο συγγραφέας μας εδώ βλέπει φαντάσματα, ότι συγχέει τις δικές του επιθυμίες με τα πραγματικά γεγονότα. Εκείνος, όμως, που συνέταξε τις παραπάνω γραμμές δεν είναι κάποιος που θα περιμέναμε να βρούμε ανάμεσα στη μεγάλη λίστα των συνοδοιπόρων του μπολσεβικισμού κατά τον 20ο αιώνα. Το σύντομο άρθρο από το οποίο μόλις αντλήσαμε ορισμένες φράσεις ενδεικτικές μιας ασυνήθιστης θέασης του μπολσεβικισμού έφερε την υπογραφή του Ιταλού αναρχικού Camillo Berneri και δημοσιεύθηκε το 1919 στη δεκαπενθήμερη αναρχική επιθεώρηση Volontà (Βούληση) που εξέδιδαν στην Ανκόνα ο Luigi Fabbri και ο Cesare Agostinelli, αμφότεροι σύντροφοι και στενοί συνεργάτες του Ερρίκο Μαλατέστα.

Αυτά που γράφει ο Μπερνέρι δεν τα γράφει από «πολιτική αφέλεια», ούτε τυφλωμένος από έναν άκριτο ενθουσιασμό. Στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία, έχει κάμποσους και σοβαρούς λόγους να πιστεύει ότι ο Λένιν και οι σύντροφοί του είναι επαναστάτες, άνθρωποι αφοσιωμένοι στην υπόθεση της κοινωνικής χειραφέτησης.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι περισσότερες αναρχοσυνδικαλιστικές οργανώσεις στην Ευρώπη είχαν αποκρούσει τα κελεύσματα για εθνική ενότητα, με εξαίρεση την πλειοψηφία της γαλλικής CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας), και μια ισχυρή μειοψηφία της ιταλικής USI (Ιταλική Συνδικαλιστική Ένωσης) υπό τον Alceste de Ambris, η οποία αποχώρησε για να σχηματίσει Fasci d’Azione Rivoluzionaria Internazionalista (Σύνδεσμοι Διεθνιστικής [sic!] Επαναστατικής Δράσης) και κατόπιν, μαζί με άλλους σοσιαλιστές υπέρμαχους της εμπλοκής του ιταλικού κράτους στον πόλεμο, με προεξάρχοντα τον Μπενίτο Μουσολίνι, τους Fasci d’Azione Rivoluzionaria (Σύνδεσμοι Επαναστατικής Δράσης), την πρώτη οργανωτική έκφραση, δηλαδή, του ιταλικού φασισμού. Ενώ τα συνδικάτα και τα κόμματα που αναφέρονταν στη Δεύτερη Διεθνή συστρατεύθηκαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, με τις εθνικές αστικές τάξεις, οι αναρχικοί/ές, όλων των τάσεων, ως επί το πλείστον, αντιμετώπισαν τον πόλεμο ως μια καταστροφική κρίση της καπιταλιστικής νεωτερικότητας, το κόστος της οποίας καλούνταν να καταβάλλουν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης οι προλετάριοι/ες. Ο Λένιν και οι σύντροφοί του, υιοθετώντας κι αυτοί μια στάση διεθνιστικής εναντίωσης στον πόλεμο βρέθηκαν εκ των πραγμάτων κοντά στους/ις αναρχικούς/ές. Και παρέμειναν αρκετά κοντά και το 1917, αντιτάσσοντας από κοινού την εξουσία των εργατικών συμβουλίων στον κοινοβουλευτισμό, αλλά και κατά την περίοδο που ακολούθησε, μέχρι την άνοιξη του 1918, όταν έγιναν οι πρώτες μαζικές εκτελέσεις αναρχικών, με συνοπτικές διαδικασίες, στη Μόσχα, από το μπολσεβίκικο κόμμα-κράτος.

Ο ίδιος ο Μπερνέρι είχε εγκαταλείψει τη νεολαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιταλίας και είχε στραφεί στον αναρχισμό, το 1915, επειδή στους ιταλικούς αναρχικούς κύκλους είχε επικρατήσει η αντιπολεμική και αντιεθνικιστική τάση που εκπροσωπούσαν ο Μαλατέστα και ο Φάμπρι. Στον Λένιν, το 1917, έβλεπε έναν διεθνιστή επαναστάτη, και όχι έναν αρχηγό κράτους. Το ίδιο έβλεπε και το 1919, όταν ακόμα η καταστολή των αναρχικών από τους μπολσεβίκους έμοιαζε περιστασιακή, και μπορούσε εξ αποστάσεως να ερμηνευθεί ως σύμπτωμα όξυνσης των προστριβών εντός ενός κοινού επαναστατικού στρατοπέδου. Ανάλογη εικόνα, τότε, είχαν και τα μέλη των αναρχικών ομάδων στη Ρωσία. Στις επί μακρόν αγνοημένες πολιτικές μαρτυρίες και αποτιμήσεις αναρχικών που έζησαν και έδρασαν εκείνα τα χρόνια στη Ρωσία, ο Οκτώβρης του 1917 εικονογραφείται ως μια ιστορική τομή, μεγαλύτερης σημασίας ακόμα και από τη Γαλλική Επανάσταση. Ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι θεωρούνταν αρχικά, αλλά και για κάμποσο καιρό αφότου είχαν ανέλθει στην εξουσία, ως ένα από τα ρεύματα που άνοιγαν τον δρόμο γι’ αυτήν τη συλλογική «έφοδο στον ουρανό».

Στις 25 του Οκτώβρη, κι ενώ αποσπάσματα ένοπλων εργατών στο Πέτρογκραντ είχαν ήδη αρχίσει να τοποθετούνται στα νευραλγικά σημεία της πόλης, η εβδομαδιαία εφημερίδα που εξέδιδε η Αναρχοσυνδικαλιστική Ένωση Προπαγάνδας, Golos Truda (Φωνή της Εργασίας), ξεκαθάριζε ότι εφόσον αυτό που συνέβαινε ήταν μια «ενέργεια των επαναστατημένων μαζών για πολιτικούς σκοπούς και κάτω απ’ την αιγίδα ενός πολιτικού κόμματος», η στάση των αναρχικών όφειλε να είναι αρνητική. Αν, όμως, αναλάμβαναν δράση οι ίδιες οι «επαναστατημένες μάζες», τότε οι αναρχικοί/ές έπρεπε να συμμετέχουν στο μαζικό αυτό κίνημα «με την πιο μεγάλη ενεργητικότητα» [2].

Δεν χρειάστηκε να ξηλωθούν λιθόστρωτα και να πυρποληθούν κυβερνητικά κτίρια, για να επιτευχθεί η κατάληψη του Πέτρογκραντ και για να ανατραπεί η κυβέρνηση Κερένσκι. Τεχνικά μιλώντας, ό,τι έγινε θα μπορούσε να περιγραφεί ως πραξικόπημα. Αλλά, όπως αναγνώρισε αργότερα ο Vsevolod Mihajlovič Èjhenbaum, γνωστός και ως Volin (ή Voline), ένας από τους εμπνευστές και ο κύριος συντάκτης της Golos Truda, από τον Οκτώβρη και μετά, η επαναστατική διαδικασία που είχε ξεκινήσει από τον Φλεβάρη του 1917 στη Ρωσία μπήκε «σ’ έναν δρόμο πολύ ιδιαίτερο, ολοκληρωτικά ανεξερεύνητο»: πέρασε το κατώφλι της κοινωνικής επανάστασης [3]. Η ευρεία διάχυση και η ραγδαία ριζοσπαστικοποίηση, μέσω της ανάπτυξης διάφορων μορφών αυτο-οργάνωσης (εργατικά συμβούλια, συμβούλια στρατιωτών και αγροτών, εργοστασιακές επιτροπές, συνοικιακές επιτροπές), μιας πολλαπλότητας πρακτικών εναντίωσης στην αστική ταξική κυριαρχία, έτσι όπως αυτή ασκούνταν είτε στη μικροκλίμακα των χώρων εργασίας και της καθημερινής αναπαραγωγής της εργασιακής δύναμης είτε στο κεντρικό επίπεδο της υλοποίησης των αποφάσεων της κυβερνητικής εξουσίας, τον Οκτώβρη του 1917 οδήγησε, σύμφωνα με έναν άλλο Ρώσο αναρχικό, τον Grigorij Maksimov, σε μια «προσωρινή εξάλειψη του κράτους και σ’ έναν κλονισμό της καπιταλιστικής οικονομίας εκ θεμελίων» [4].

Όσο κι αν απαιτήθηκαν πολιτικοί ελιγμοί για να επικρατήσει η εξουσία των εργατικών συμβουλίων έναντι της εξουσίας της προσωρινής κυβέρνησης συνασπισμού αστικών και εργατικών κομμάτων, που είχε σχηματιστεί μετά την εξέγερση του Φλεβάρη, ο Οκτώβρης δεν βιώθηκε ως μια θριαμβευτική απόδειξη του πόσο ιστορικά καθοριστική είναι η πολιτική διορατικότητα. Έγινε σημείο αναφοράς γιατί ήταν μια ριζική αμφισβήτηση της πολιτικής όπως την ξέρουμε: ως δραστηριότητα διαχωρισμένη από την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής, η οποία, ακριβώς επειδή παραμένει διαχωρισμένη, αφήνει άθικτες, και ακόμα περισσότερο, αντεπιδρώντας παραγωγικά, διαιωνίζει, τις κοινωνικές συνθήκες που καθιστούν την καθημερινή ζωή μια άθλια, επίμοχθη και ακατανόητη, εμπειρία διάψευσης πραγματικών δυνατοτήτων, προσαρμογής σε μια καταστατική ανελευθερία.

Εκείνο που έκανε την ιστορική διαφορά δεν ήταν ότι καταλήφθηκαν τα Χειμερινά Ανάκτορα από ανθρώπους οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονταν ως κομμουνιστές. Όπως έγραψε ο αναρχικός Efim Yartchuk, μέλος του σοβιέτ της Κρονστάνδης το 1917, και αργότερα, το 1937, ένας από τους χιλιάδες επαναστάτες που εκτελέστηκαν κατά τις Δίκες της Μόσχας: «η Επανάσταση του Οκτώβρη, φέροντας εντός της όλες τις δυνατότητες ενός ριζικού κοινωνικού μετασχηματισμού, ήταν στα ίδια τα θεμέλιά της ελευθεριακή. Είχε καταστρέψει τη συγκεντρωτική εξουσία, διασπείροντάς την στα σοβιέτ, ώστε να είναι πια αυτά που αποφασίζουν. Κατάφερε ένα θανάσιμο πλήγμα στη φεουδαρχική αγροτική τάξη πραγμάτων και επιδίωξε να προχωρήσει ακόμα πιο πέρα στο δρόμο της ολοσχερούς καταστροφής της νεωτερικής αστικής τάξης πραγμάτων. Η καταστροφή του παλιού ήταν ριζική, αλλά εκείνο που μετράει περισσότερο είναι ότι κίνητρο αυτής της τόσο ριζικής καταστροφής ήταν η θέληση να μετασχηματιστεί η κοινωνία στη βάση ελευθεριακών κομμουνιστικών αρχών. Να γιατί προκάλεσε τέτοιο μίσος, μια τόσο λυσσαλέα εχθρότητα από την πλευρά των εκμεταλλευτών, στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό» [5]. Μια δεκαετία μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, ωστόσο, ο Peter Archinov, ένας πρώην μπολσεβίκος που είχε γίνει αναρχικός το 1906, θα διακρίνει ανάμεσα σε δύο εκδοχές του Οκτώβρη.

Από τη μία μεριά, ήταν ο «Οκτώβρης των εργατών», που ανέτρεψε «το τελευταίο και μεγαλύτερο εμπόδιο στην επανάσταση τους: την εξουσία του κράτους των, ήδη ηττημένων και αποδιοργανωμένων, κατεχουσών τάξεων». Από την άλλη, ήταν ο «Οκτώβρης των μπολσεβίκων», η υπαγωγή της επανάστασης στο κόμμα, μέσω «της υποκατάστασης της ιδέας της κοινωνικής επανάστασης και της κοινωνικής χειραφέτησης των μαζών από την ιδέα της σοβιετικής εξουσίας» [6].

Ό,τι τεχνικά έμοιαζε να συνιστά ένα πολιτικό πραξικόπημα, η ανατροπή μέσω ένοπλης εξέγερσης της κυβέρνησης Κεράνσκι, στην πραγματικότητα ήταν η «νομική επικύρωση», κατά τη διατύπωση του Alexander Bergman (ενός αναρχικού που το 1919 απελάθηκε, μετά από φυλάκιση δύο ετών εξαιτίας της αντιπολεμικής του στάσης, από τις ΗΠΑ στη σοβιετική Ρωσία), της εκ βάθρων κοινωνικής αλλαγής στην οποία είχε ήδη αρχίσει να αποδύεται το προλεταριάτο [7]. Ο προλεταριακός Οκτώβρης ήταν μια εξέγερση εν εξελίξει. Κι ως τέτοιος είχε οικουμενικό περιεχόμενο. Αποτελώντας μια απόπειρα άρσης των εκμεταλλευτικών κοινωνικών σχέσεων, ριζικής ανανέωσης των τρόπων με τους οποίους τα ανθρώπινα όντα σχετίζονται μεταξύ τους κατά την κοινωνική παραγωγή των ζωών τους, κατέτεινε σε μια παγκόσμια επανάσταση de facto, κι όχι μονάχα επειδή αυτό ήταν ένα κομβικό στοιχείο στον πολιτικό λόγο των μπολσεβίκων. Αυτό ήταν το πείραμα αυτοδημοκρατίας στο οποίο αναφερόταν ο Μπερνέρι. Ο Οκτώβρης των μπολσεβίκων, αντίθετα, η επαναστατική δικτατορία ενός κόμματος μετατρεπόμενου σε κράτος στο όνομα του προλεταριάτου, μακράν από το να εκφράζει σε ένα ανώτερο, υποτίθεται, επίπεδο ή να προασπίζει, τη νικηφόρα προλεταριακή εξέγερση, τελικά κατέπνιξε τη χειραφετητική δυναμική που η εξέγερση είχε αποδεσμεύσει σε όλες τις εκφάνσεις τις κοινωνικής ζωής, εγκαθιστώντας, κατά τις διατυπώσεις της αναρχικής Ida Mett, «πάνω στα συντρίμμια της κοινωνικής επανάστασης ένα ολιγαρχικό καθεστώς που δεν έχει τίποτα κοινό με τις ιδέες που είχαν εμπνεύσει την ίδια την ανάπτυξή της» [8].

Πέντε μόλις ημέρες πριν την εξέγερση του Οκτώβρη, η συντακτική ομάδα της Golos Truda είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο «Είναι αυτό το τέλος;». Θέμα του ήταν η ερμηνεία της λέξης «εξουσία» στο σύνθημα «όλη η εξουσία στα σοβιέτ», και το νόημα, επομένως, της κατάληψης της πολιτικής εξουσίας από το προλεταριάτο:

«Αν με τον όρο “εξουσία” θέλουν να πουν ότι όλη η δημιουργική εργασία κι όλη η οργανωτική δραστηριότητα, σ’ όλη την έκταση της χώρας, θα περάσουν στα χέρια των εργατικών κι αγροτικών οργανισμών, που θα υποστηρίζονται απ’ τις ένοπλες μάζες· Αν με την “εξουσία” εννοούν το απόλυτο δικαίωμα αυτών των οργανισμών ν’ ασκήσουν μια τέτοια δραστηριότητα και να συνασπισθούν μ’ αυτό το σκοπό, κατά ένα τρόπο φυσιολογικό κι ελεύθερο, αρχίζοντας έτσι τη νέα οικονομική και κοινωνική οικοδόμηση που θα οδηγήσει την Επανάσταση σε καινούριους ορίζοντες ειρήνης, οικονομικής ισότητας κι αληθινής ελευθερίας· Αν με το σύνθημα “η εξουσία στα Σοβιέτ” δεν εννοούν τη δημιουργία εστιών μιας πολιτικής εξουσίας, εστιών υποταγμένων σ’ ένα γενικό πολιτικό κι εξουσιαστικό κέντρο του Κράτους· Αν, τέλος, το πολιτικό κόμμα που αποβλέπει στην εξουσία και στην κυριαρχία διαλυθεί μετά τη νίκη και παραχωρήσει πραγματικά τη θέση του σε μια ελεύθερη αυτο-οργάνωση των εργαζομένων· Αν η “εξουσία στα Σοβιέτ” δεν γίνει στην πραγματικότητα μια κρατική εξουσία ενός καινούριου πολιτικού κόμματος, Τότε, και μόνον τότε, η νέα κρίση θα μπορέσει νά ’ναι η τελευταία, θα μπορέσει να σημάνει την αρχή μιας καινούριας εποχής» [9].

Οι περισσότεροι Ρώσοι αναρχικοί, και ιδίως εκείνο το τμήμα τους που συμμετείχε δραστήρια στην οικοδόμηση μορφών προλεταριακής αυτο-οργάνωσης, όπως οι εργοστασιακές επιτροπές, δεν απέρριπταν συλλήβδην το ενδεχόμενο κατάληψης της πολιτικής εξουσίας. Η κυβέρνηση Κερένσκι έπρεπε να ανατραπεί, και για να συμβεί αυτό ήταν αναγκαίο να επιστρατευτούν πολιτικά μέσα, συντονισμένες τακτικές κινήσεις, ελιγμοί ή ακόμα και μορφές καταναγκασμού. Αναρχικοί αγωνιστές μπορούσαν, ή μάλλον έπρεπε συχνά, να συνεργάζονται με μπολσεβίκους για να πετύχουν την τάδε ή τη δείνα απόφαση σε μια συνέλευση ενός εργατικού συμβουλίου ή μιας εργοστασιακής επιτροπής, αλλά και να συντονίζονται ώστε στην πράξη να επιβληθούν συγκεκριμένοι τρόποι εφαρμογής, και συγκεκριμένες πολιτικές ερμηνείες, των αποφάσεων στις οποίες κατέληγαν τέτοιου είδους συνελεύσεις, διαμορφώνοντας έτσι ενεργητικά έναν ευνοϊκό συσχετισμό δύναμης έναντι των άλλων, συμφιλιωτικών με την αστική τάξη, εργατικών κομμάτων. Και κάτι τέτοιο όντως γινόταν τακτικά από την άνοιξη του 1917 μέχρι και την εξέγερση του Οκτώβρη. Τόσο οι αναρχοκομμουνιστές όσο και οι αναρχοσυνδικαλιστές συνεργάζονταν με τους μπολσεβίκους. Τέσσερα τουλάχιστον από τα μέλη της Επαναστατικής Στρατιωτικής Επιτροπής του σοβιέτ της Πετρούπολης, η οποία κατάστρωσε και υλοποίησε το επιχειρησιακό πλάνο για την ανατροπή της κυβέρνησης Κερένσκι, μια πράξη αναμφίβολα πολιτική με την πιο στενή μάλιστα έννοια του όρου, ήταν αναρχικοί [10].

Η κατάληψη της πολιτικής εξουσίας, όμως, άνηκε στο καταστροφικό σκέλος της επανάστασης. Συγκαταλεγόταν σε όσα έπρεπε αναγκαστικά να γίνουν ώστε να αναιρεθεί η υπάρχουσα κοινωνική τάξη πραγμάτων, βασική διάσταση της οποίας ήταν (και εξακολουθεί βέβαια σήμερα να είναι) ο διαχωρισμός της δημόσιας, τυπικής και αφηρημένης πολιτικής πραγματικότητας από την ιδιωτική, βιωματική και συγκεκριμένη κοινωνική-οικονομική πραγματικότητα. Το κόμμα των μπολσεβίκων, αντίθετα, από τη στιγμή που κατέλαβε την εξουσία άρχισε να στήνει μια επαναστατική δικτατορία η οποία έτεινε να γίνει ένα νέο πολιτικό καθεστώς, αντί να λειτουργεί ως μια πολιτική πτύχωση μιας μεταβατικής κοινωνικής μορφολογίας, ενός προσωρινού κι ασταθούς πλαισίου σχέσεων ανάμεσα σε ανταγωνιζόμενες κοινωνικές τάξεις, ενός πειράματος κοινωνικού μετασχηματισμού.

Τοποθετώντας στη θέση του αστικού κράτους, νοούμενου ως οργάνου καταπίεσης της εργατικής τάξης, ένα «σοσιαλιστικό κράτος», που προοριζόταν ιδεατά να λειτουργήσει ως όργανο καταπίεσης της αστικής τάξης, οι μπολσεβίκοι αναιρούσαν την «αυτοδημοκρατία» των συμβουλίων, την οποία επαινούσε ακόμα και το 1919 ο Μπερνέρι, και την οποία οι ίδιοι είχαν εγκαθιδρύσει ως πολιτικό σύστημα. Ενίσχυαν το κράτος αντί να το απονεκρώνουν. Για να υπερασπιστούν την εξουσία των εργατικών συμβουλίων ως πολιτική εξουσία υποκαθιστούσαν τον συλλογικό νου του αγωνιζόμενου προλεταριάτου από τον συλλογικό νου ενός κόμματος που αυτόκλητα διεκδικούσε το προνόμιο του αποκλειστικού εκπροσώπου της «πρωτοπορίας» του προλεταριάτου, εξουθενώνοντας τα εργατικά συμβούλια ως μορφές αμφισβήτησης της πολιτικής.

Πολύ πριν τους απηνείς διωγμούς που εξαπέλυσε τη δεκαετία του 1930 η σταλινική γραφειοκρατία, αυτό που είχε αρχίσει να δημιουργείται, όπως είχε διαγνώσει ήδη από το 1918 η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ήταν ένα «καπιταλιστικό κράτος με το κεφάλι κάτω» [11]. Η ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους, στη ρητορική των μπολσεβίκων, εμφανιζόταν ως ένας καρπός της επανάστασης, ως κάτι που ήλθε για να μείνει, και όχι ως ένα δυσάρεστο επεισόδιο κατά την πρώτη φάση της εκτύλιξής της, και δικαιολογούνταν με μια θεωρία περί δικτατορίας που προϋπέθετε υπόρρητα τη θέση «ότι ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός είναι ένα πράγμα, για το οποίο το επαναστατικό κόμμα έχει τη συνταγή έτοιμη στην τσέπη του και δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο παρά να την εφαρμόσει με ζήλο» [12].

Στους επαναστατικούς κύκλους της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής δεν δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντίφαση ανάμεσα στην εξέγερση του Οκτώβρη ως σημείο καμπής μιας εξελισσόμενης διαδικασίας προλεταριακής αυτοχειραφέτησης και την εξέγερση του Οκτώβρη ως πολιτικό στρατήγημα για την εγκαθίδρυση μια πολιτικής δικτατορίας, την οποία είχαν έγκαιρα αναδείξει οι αναρχικοί/ές στη Ρωσία, καθώς και η Λούξεμπουργκ. Οι απόψεις, άλλωστε, των αναρχικών που έζησαν σε πραγματικό χρόνο την εκτύλιξη αυτής της αντίφασης, πριν από τη δεκαετία του 1940, όταν πρωτοκυκλοφόρησαν στα Αγγλικά και τα Γαλλικά τα γραπτά του Βολίν, της Μετ και του Μαξίμοφ, δεν είχαν βγει και πολύ έξω από τα ασφυκτικά στενά όρια των μικρών κύκλων των ομόδοξών τους και των Ρώσων πολιτικών προσφύγων. Τα γραπτά των μπολσεβίκων ηγετών, αντίθετα, τυπώνονταν από κρατικά τυπογραφεία και μεταφράζονταν ταχύτατα σε δεκάδες γλώσσες από κομματικούς στρατούς που αποκτούσαν με το πέρασμα του χρόνου όλο και μεγαλύτερη ισχύ ως κατά τόπους αντιπρόσωποι του σοβιετικού κόμματος-κράτους.

Οι νικητές, όπως ξέρουμε, γράφουν την ιστορία. Ακόμα και σήμερα, όποτε τυγχάνει να ανοίξει κουβέντα για τον Οκτώβρη του 1917, έχουμε να αναμετρηθούμε με τους μύθους που το κόμμα-κράτος των μπολσεβίκων καλλιέργησε μετά την επικράτησή του. Ένας από αυτούς, ίσως ο πιο ανθεκτικός, είναι ότι ο μετασχηματισμός των κοινωνικών σχέσεων είναι επί της ουσίας έργο ενός κόμματος ικανού να λειτουργεί ως στρατηγικός νους για τις «μάζες», ότι οι κοινωνικοί αγώνες «δεν αρκούν» από μόνοι τους για να δρομολογηθεί μια επαναστατική αλλαγή, ότι πρέπει ένας συγκεντρωτικός φορέας, ορατός στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, ένα πρόπλασμα κράτους, να έλθει να βάλει τα σωστά «πολιτικά περιεχόμενα». Ένας άλλος είναι ότι οι χαφιέδες και τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας που κατέκλυσαν από τη δεκαετία του 1930 τη σοβιετική επικράτεια ήταν ένα ατύχημα στον δρόμο για τον σοσιαλισμό. Και οι δύο αυτοί μύθοι αποσυνδέουν την κριτική προς το κεφάλαιο από την κριτική προς το κράτος. Συσκοτίζουν, επίσης, τον πιο δύσκολο και κρίσιμο κόμπο στο κουβάρι των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν από τον Οκτώβρη του 1917 και μετά, που δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι το ίδιο συλλογικό σώμα, το κόμμα των μπολσεβίκων, που υπήρξε ένα από τα πιο αποτελεσματικά όργανα της επανάστασης μεταστράφηκε σύντομα στο πιο καταστροφικό όχημα της αντεπανάστασης.

Ο Μαξίμοφ το 1940 θα κάνει λόγο για κάποιου είδους εξαπάτηση, τις παραμονές και κατά τον πρώτο καιρό της Οκτωβριανής Επανάστασης, από πλευράς των μπολσεβίκων, και προσωπικά του ίδιου του Λένιν: έβαλαν για λίγο στην άκρη τον μαρξιστικό κρατισμό, και διατράνωσαν την πίστη τους στην εργατική εξουσία, τον φεντεραλισμό, την αυτονομία και την προλεταριακή αυτοκυβέρνηση, για να καταφέρουν να επιβάλλουν από την πίσω πόρτα τη δική τους δικτατορία [13]. Ο Μπερνέρι, το 1936, από τη Βαρκελώνη, θα υποστηρίξει ότι η αντίφαση διέτρεχε τον ίδιο τον «λενινισμό», ο οποίος ήταν αφενός μια «επιστροφή στο επαναστατικό πνεύμα του μαρξισμού», κι αφετέρου μια «επιστροφή στα σοφίσματα και τις αφαιρέσεις της μαρξιστικής μεταφυσικής» [14].

Είτε έτσι είτε αλλιώς, αν κάτι αξίζει να διερωτηθούμε σήμερα, ανατρέχοντας στον Οκτώβρη του 1917 είναι ακριβώς αυτό: γιατί και πώς η αντεπανάσταση εμφανίστηκε εντός της επανάστασης, όχι ως μια εξωτερική δύναμη ανάσχεσης, αλλά ως μια εσωτερική δύναμη απονέκρωσης και καταστολής. Οι ιστορίες των αναρχικών εκείνης της περιόδου είναι ιστορίες ανθρώπων που μολονότι δεν έδωσαν, ή δεν μπορούσαν να δώσουν, πειστικές ή σωστές απαντήσεις, έθεσαν με διαύγεια ορισμένα από τα πιο ζωτικά ερωτήματα σε σχέση με τη δυνατότητα εξόδου της ανθρωπότητας από το μακραίωνο βασίλειο της ανελευθερίας. Και δεν έπαψαν να σκέφτονται τη δυνατότητα κατάργησης των εκμεταλλευτικών κοινωνικών σχέσεων ως κάτι αξεδιάλυτα συνυφασμένο με τη δυνατότητα κατάργησης του κράτους.

Ο μύθος ότι ο ρόλος τους ήταν ασήμαντος, και τα γραπτά τους «αφελή», είναι ένα πολυφορεμένο, παρά την πλαστότητά του, άλλοθι για να συνεχίσουμε να αναπαράγουμε τους μπολσεβίκικους μύθους, για να εξακολουθούμε να πιστεύουμε άκριτα ότι οι πολιτικοί μέντορες και σύντροφοι του Στάλιν ήταν, τάχα, πιο διορατικοί/ές από τους συναγωνιστές/τριές τους που πρώτοι/ες βρέθηκαν στην θέση του θύματος γιατί επέλεξαν να υπερασπιστούν σε χρόνο ενεστώτα τον προλεταριακό Οκτώβρη ενάντια στον Οκτώβρη του κόμματος-κράτους, την επανάσταση ενάντια στην αντεπανάσταση, ακόμα κι αν αδυνατούσαν συχνά να συλλάβουν πόσο στενή ήταν η σχέση ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη.

[1] C. Berneri, “L’autodemocrazia” [1919], στον τόμο: P. C. Masini και A. Sorti (επιμ.), Scritti scelti di Camillo Berneri: Pietrogrado 1917 – Barcellona 1937, Milano: Sugar Editore, 1964, σελ. 30-34 – τα παραθέματα στις σελ. 30 και 34.

[2] Παρατίθεται στο έργο του Volin, Η άγνωστη επανάσταση, μετάφραση: Σ. Ζάκκας, 2 τόμοι, Αθήνα: Διεθνής Βιβλιοθήκη, 1975-1976, τόμ. 2, σελ. 55-56.

[3] Ό.π., τόμ. 2, σελ. 5.

[4] G. P. Maximoff, The guillotine at work: Twenty years of terror in Russia, Chicago: The Chicago Section of the Alexander Berkman Fund, 1940, σελ. 343.

[5] E. Yartchuk, “Les soviets et la défense de la révolution”, μετάφραση: A. Skirda, Autogestion et socialisme, 18-19 (1972), σελ. 229-235 – η αναφορά στη σελ. 231.

[6] P. Archinov, “Les 2 octobres” [1927], μετάφραση: A. Skirda, Autogestion et socialisme, 18-19 (1972), σελ. 185-197 – η αναφορά στις σελ. 189, 191.

[7] A. Berkman, The Russian tragedy [1922], επιμέλεια: W. G. Nowlin Jr., Sanday, Orkney: Cienfuegos Press Ltd., 1976, σελ. 13-15.

[8] I. Mett, La commune de Cronstadt: Crépuscule sanglant des Soviets, Paris: Spartacus, [1949], σελ. 79.

[9] Το άρθρο αναδημοσιεύεται ολόκληρο από τον Volin, Η άγνωστη επανάσταση, σελ. 53-55 – το παράθεμα στις σελ. 53-54.

[10] Βλ. A. Rabinowitch, Prelude to revolution: The Petrograd Bolsheviks and the July 1917 Uprising, Bloomington και Indianapolis: Indiana University Press, 1968, σελ. 71-73, 100-102· P. Avrich, “The anarchists in the Russian Revolution”, Russian Review 26 (1967), σελ. 341-350 – οι σχετικές αναφορές στις σελ. 344-346.

[11] Ρ. Λούξεμπουργκ, Η ρωσική επανάσταση, μετάφραση: Κ. Μιλτιάδης, Αθήνα: Εκδόσεις Κοροντζή, 1978, σελ. 78.

[12] Ό.π., σελ. 79.

[13] Βλ. Maximoff, The guillotine at work, σελ. 19-34.

[14] Berneri, “La dittatura del proletariato e il socialismo di stato” [1936], στον τόμο: Masini και Sorti (επιμ.), Scritti scelti di Berneri, σελ. 218-221 – τα παραθέματα στη σελ. 221.

http://pandiera.gr/%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CE%BA%CE%B...F%81/

asia oriental / historia del anarquismo / opinión / análisis Saturday January 13, 2018 05:36 byKôtoku Shûsui

Carta escrita por el reconocido anarquista japonés Kôtoku Shûsui a sus abogados en Diciembre de 1910 mientras esperaba el juicio por traición en el que finalmente sería ahorcado junto a otros 10 anarquistas, incluida su compañera Kano Sugano. Estos anarquistas serían: Umpei Morichika (director del Heimin Shimbun), Tadao Niimura, Tokichi Miyashita, Rikisaku Hurukawa, Kenshi Okumiya, Seinosuke Ôishi, Heishiro Naruishi, Uichita Matsuo, Uichiro Miimi, y Gudo Uchiyama. Junto a ellos, a Ganketsu Akaba también se le considera un mártir de este mismo proceso, pues sin haber recibido la pena capital, murió en huelga de hambre. Para más información de este proceso se puede leer los siguientes documentos en este mismo portal: Sobre la muerte de Kôtoku Shûsui y sus 11 compañeros (1911), Guy Aldred, escritos sobre Kôtoku Shûsui y selección epistolar, y En contra del Dios-Emperador: las ejecuciones de anarquistas en el Japón (1911).


Carta desde la prisión: Kôtoku Shûsui

(18 de Diciembre de 1910)

Carta escrita por el reconocido anarquista japonés Kôtoku Shûsui a sus abogados en Diciembre de 1910 mientras esperaba el juicio por traición en el que finalmente sería ahorcado junto a otros 10 anarquistas, incluida su compañera Kano Sugano. Estos anarquistas serían: Umpei Morichika (director del Heimin Shimbun), Tadao Niimura, Tokichi Miyashita, Rikisaku Hurukawa, Kenshi Okumiya, Seinosuke Ôishi, Heishiro Naruishi, Uichita Matsuo, Uichiro Miimi, y Gudo Uchiyama. Junto a ellos, a Ganketsu Akaba también se le considera un mártir de este mismo proceso, pues sin haber recibido la pena capital, murió en huelga de hambre. Para más información de este proceso se puede leer los siguientes documentos en este mismo portal: Sobre la muerte de Kôtoku Shûsui y sus 11 compañeros (1911), Guy Aldred, escritos sobre Kôtoku Shûsui y selección epistolar, y En contra del Dios-Emperador: las ejecuciones de anarquistas en el Japón (1911).

Esta carta, si bien refleja la maduración de las ideas de Kôtoku, debe ser leída con flexibilidad y una cierta capacidad interpretativa debido a las difíciles condiciones en que Kôtoku la escribió. Por una parte, las condiciones impuestas por la vida carcelaria hacen casi imposible que el autor pueda expresar con plena libertad sus opiniones, tanto por la censura de los carceleros así como por las mismas condiciones de encierro. También el contexto social en el que el autor intenta defender las ideas por las cuales él y sus compañeros fueron encerrados y posteriormente asesinados es de profunda reacción y de histeria colectiva anti-anarquista, alimentada por toda suerte de prejuicios y supersticiones –lo cual contribuye, sin lugar a dudas a que el tono sea mesurado y no agitativo. Por otra parte, esta carta es escrita a pocas semanas de la ejecución de Kôtoku y sus compañeros (incluida su compañera sentimental); es evidente que esto también pesa en la conciencia del anarquista prisionero que sabe la responsabilidad que sobre el cae, que sopesa las palabras que escribe y que se siente responsable de la suerte de sus compañeros, arrepintiéndose si sus palabras incendiarias en el pasado los pudieron comprometer a ellos. Sin embargo, en esta carta no hay ni por asomo una tentativa desesperada por salvar el pellejo, sino un digno testimonio político de alguien dispuesto a morir por lo que ha creído y luchado en vida, pero que sin embargo, busca salvar a los otros de su destino.

Sabiendo leerla con estas precauciones en mente, su carta representa un espléndido testimonio político de alguien que, según la tradición anarquista, convirtió su juicio en una tribuna para popularizar la causa anarquista, tal cual antes que él hicieron los Mártires de Chicago. Es notable que sus quejas en contra de las injusticias del proceso sean dejadas para el final de la carta, demostrando que el objetivo primordial de ella es limpiar el nombre del anarquismo y no el nombre propio. Y aún estas quejas son elevadas en contra del conjunto del sistema, más allá de las particularidades de su propio caso.

Un primer elemento que destaca de esta carta, es la manera en que Kôtoku no habla de un anarquismo en un lenguaje foráneo o extranjerizante, sino que en todo momento intenta buscar los paralelos con las filosofías orientales con las cuales los lectores japoneses estaban más familiarizados. De la misma manera, es notable que en lugar de excesivas referencias a la historia europea para relatar el componente práctico y vital del anarquismo, prefiere asentarse en los hechos de la historia japonesa.

El segundo elemento importante a destacar, que en nuestra opinión constituye una debilidad, es que la visión política de Kôtoku está impregnada de un evolucionismo kropotkiniano muy difundido entre los comunistas anárquicos de fines del siglo XIX, el cual fue resumido en la obra clásica de Elisée Reclus “Evolución y Revolución”. Para ellos, el anarquismo es una tendencia plenamente acorde a todo el progreso social e incluso natural (la obra “El Apoyo Mutuo” de Kropotkin así lo refleja), el cual es impedido por las añejas estructuras de contención de la sociedad burguesa y estatalista. La revolución, es el torbellino que derrumba esas estructuras de contención para permitir que el progreso siga su curso sin altercados. La voluntad revolucionaria, por tanto, se limita a anunciar el porvenir y prepararse para el gran día: en palabras de G. Bovio, “Anárquico es el pensamiento y hacia la anarquía marcha la historia”. Sin dudas, que esta premisa llevó a una actitud contemplativa, a veces pasiva, y que degeneró en una espontaneísmo que hasta el día de hoy es sumamente nocivo… si la revolución anárquica es inevitable y si es el resultado natural después de la revolución, ¿Por qué encargarse de pensar los medios de construcción de la sociedad libertaria? Con esto se obvian los problemas más básicos y urgentes de cualquier revolución, los cuales se enfrentan el primer día del alzamiento y la manera en que se responde a ellos, determina el curso de la revolución. Esta falta de un cierto pragmatismo costó carísimo a los anarquistas cuando la revolución llegó a Rusia en 1917.

Un tercer elemento importante, es el quiebre con el terrorismo que había seducido a Kôtoku en un comienzo, pero que gradualmente había ido abandonando. Si bien es difícil que haya renunciado a la necesidad de la violencia revolucionaria, como lo atestiguan sus referencias históricas y su posición ante la obstinación conservadora como auténtica partera de la violencia revolucionaria, no hay ya espacio en sus palabras para la llamada “propaganda por el hecho”, para la glorificación de la violencia ni del asesinato. Su énfasis está en el cambio de las estructuras sociales mediante la acción directa y la organización de los oprimidos, lo que acusa la creciente influencia del sindicalismo revolucionario; su énfasis está en la destrucción de las instituciones burguesas, no en el asesinato del Emperador o de cualquier otro representante de un sistema que sobrevive a sus oficiales y estadistas. Es difícil minimizar el daño que ha hecho al movimiento anarquista cierto lenguaje violentista al que se inclinan algunos elementos, el cual es seguido frecuentemente de espasmódicos episodios de violencia individual, tan estéril como inofensiva para el sistema. En claro contraste, Kôtoku denuncia la naturaleza intrínsecamente violenta del Estado y del sistema capitalista, así como de otras corrientes políticas del Japón que no fueron demonizadas de la misma manera, dejando en claro que los anarquistas han sido responsables de una infinitesimal fracción de la violencia que aflige al mundo.

Esta carta fue parcialmente publicada en la excelente antología de artículos anarquistas “Anarchism –a documentary history of libertarian ideas” (volumen 1) de Robert Graham (Black Rose Books, Montreal, 2005). Agradezco a Robert Graham el facilitarme la versión completa de esta, la cual había sido originalmente traducida del japonés por Yoshiharu Hashimoto.

José Antonio Gutiérrez D.
12 de Enero, 2018

*******

Kôtoku Shûsui
Prisión de Tokio
18 de Diciembre de 1910

Para:
Isobe-Sensei
Hanai-kun
Imamura-kun [1]

Sé muy bien toda la persecución que tienen que haber pasado a causa de nuestro caso, debido a que ustedes han defendido a traidores y bandidos, habiendo visitado los tribunales diariamente, ocupando en nosotros su precioso tiempo y desatendiendo sus propios asuntos. Cuando pondero el dolor, el daño y los problemas que han sufrido en su entorno, no tengo palabras para expresar mi pesar. Y sin embargo, recuerdo siempre la simpatía que ustedes nos han brindado y les doy mil gracias por ello. Los procedimientos recientes de la Corte, que dicen que “Kôtoku ha ocasionado una revolución violenta”, se han convertido en una acusación en contra de mis camaradas, a la vez que se siguen ignorando completamente nuestra opinión anarquista sobre la revolución y nuestro movimiento, tanto en el pre-examen como en el examen del procurador. Lo que ha hecho han sido hipótesis, explicaciones y elaboraciones caprichosas que, me temo, están distorsionando todo el asunto. Por consiguiente, quiero compartir con ustedes mi opinión sobre los hechos para referencia vuestra.

Donde sea que se mencione al movimiento anarquista, hay gente que cree que no es sino el asesinato de un soberano a tiros o con bombas, lo cual demuestra su ignorancia del anarquismo. Ustedes, abogados, saben que el anarquismo es una especie de filosofía similar a la de Lao Tzu y Chuang Tzu, quienes nos enseñan que debemos progresar acorde a las tendencias generales para realizar nuestra libertad y felicidad, ya que esa tendencia es natural en la sociedad humana, la cual se realiza en el apoyo mutuo y la vida comunitaria, en la unidad otorgada por la moralidad y la caridad, libre de la coerción gubernamental como en el presente.

Por consiguiente, no hay necesidad de decir que los anarquistas odian la opresión, desprecian la servidumbre tanto como la violencia y nadie ama como ellos la libertad y la justicia. Un juez me ha preguntado si P. Kropotkin es un líder anarquista; su opinión personal es que él era un bueno para nada, cuando en realidad Kropotkin nació como un príncipe ruso, siendo ahora un anciano de 69 años, que comenzó su carrera militar para luego ser un geógrafo de primera categoría. Sus investigaciones científicas y sus descubrimientos lo convierten en un hombre de genio en todos los campos del conocimiento, incluidas la filosofía y la literatura. Hace unos 20 años, cuando fue arrojado a una prisión por sospechas de haber sido parte de un atentado explosivo de unos obreros en Lyon, los principales académicos y literatos europeos pidieron al presidente de Francia su liberación en virtud a sus servicios académicos, y el presidente accedió inmediatamente a esta petición. La petición fue firmada entre otros por académicos de la Academia Británica, con notas especiales añadidas por H. Spencer y Víctor Hugo sobre su posición y reputación en el mundo de la academia. Por lo demás, su personalidad es bastante noble, su carácter gentil y generoso desprecia toda violencia.

También el fallecido Elisée Reclus, un hombre francés que gozaba de popularidad semejante a la de Kropotkin, era un geógrafo y Francia supo valorar su valor, tomando la metrópolis su nombre para utilizarlo en una calle parisina en conmemoración de sus logros. Tanto era lo que odiaba el asesinato que rechazó el consumo de carne para convertirse en un vegetariano. De hecho, muchos anarquistas europeos son vegetarianos. ¿Es posible, entonces, que alguien que no sea capaz de asesinar un animal doméstico, sienta placer por el asesinato?

No solamente aquellos académicos considerados líderes, sino además los obreros anarquistas, según tengo entendido, tienen buenos modales y son gente letrada, muchos de ellos rechazan incluso beber alcohol y fumar tabaco. No son en absoluto truhanes.

Es verdad que hubo asesinos entre los anarquistas, pero eso no significa que todos los anarquistas sin excepción hayan sido asesinos. Además, no solamente de las filas anarquistas salieron asesinos, también los hubo entre los socialistas de Estado, los republicanos, los Minkenka [2], los patriotas y los realistas. Pero se asegura hasta el día de hoy que casi todos los asesinos son anarquistas y se pretende que hubo muchos de ellos. De hecho, cuando Alexandre II [3] fue víctima de un ataque terrorista, se insistió que éste había sido obra del Partido Anarquista, pero fue realizado por partidarios del movimiento por los derechos civiles como lo es Seiyu-kai [4] en nuestro país. Consultando la historia, el número de asesinatos por anarquistas, de hecho, es bastante reducido si se le compara con el de los demás partidos, y no son más de 10 en todo el mundo en los últimos 50 años. Mientras que los asesinatos de los patriotas o realistas se cuentan por decenas o centenas solamente en el Japón, sin mencionar el resto del mundo. Si una idea es declarada como terrorista solamente porque entre sus filas apareció un asesino, no hay idea más violenta que el patriotismo y el monarquismo.

Podemos decir, por consiguiente, que la aparición de los asesinos nada tiene que ver con las ideologías, sino que sus hechos son motivados por sus disposiciones personales fruto de las condiciones en que vive.

Por ejemplo, el gobierno oprime a los compañeros mientras se les roba sus medios de subsistencia y se les despoja su libertad de expresión, reunión y prensa. Debido a la tiranía de los ricos, los pobres viven en condiciones miserables, azotados por el hambre y el frío, algo que no puede ser observado sin sentir compasión. En ausencia de leyes que los defiendan o de métodos pacíficos a las cuales recurrir, uno se siente como una roca muerta, pero los jóvenes apasionados se inclinan hacia el asesinato y la acción violenta. Para ellos, estos hechos constituyen, en su opinión, legítima autodefensa. No es diferente a los actos del patriota que piensa que el gobierno se ha desviado de la línea correcta del Estado, o que se imagina que no hay más medio para aliviar la horrible opresión de su movimiento que el asesinato, al cual recurre gracias a la indignación. No está dispuesto a aceptar el asesinato ni como objetivo ni como medio en un comienzo, pero es acorralado como una liebre hasta esa posición, a la cual contribuyen sus inclinaciones y condiciones particulares. De acuerdo a la historia, la violencia, por lo general, es iniciada por los oficiales del gobierno, por los ricos y la aristocracia, mientras los militantes y los obreros son provocados, hasta que al final los explotados se ven forzados a rebelarse violentamente como su último recurso. Sé que existen condiciones excepcionales con el asesinato del presidente McKinley en los EEUU [5], con el asesinato del rey Humberto de Italia [6], y con el atentado explosivo contra el rey español Alfonso [7], pero no vale la pena entrar en muchos detalles.

II.

El problema entonces es cómo hacer la revolución anarquista sin atacar con bombas al soberano. La palabra KAKUMEI, tomada del chino, sugiere un cambio de emperador o soberano, con la Providencia Divina. Pero en nuestra boca, KAKUMEI puede ser traducido como REVOLUCIÓN. Nuestra REVOLUCIÓN significa una transformación fundamental de las instituciones políticas y sociales, no un cambio de gobernantes. Ashikaga Shyogun fue reemplazado por el aristócrata Oda, el cual fue seguido por Toyotomi y Tokugawa, uno tras otro, y sin embargo, se mantuvo el mismo régimen feudal de poder de los Samurai [8]. Tal transformación no puede ser considerada una revolución. Por otra parte, Ôsei Ishin, el restaurador del poder imperial, realizó una revolución, pese a la mantención de la institución imperial. Esto es así no porque el emperador de Satsuchyo (la facción política dominante representada por los clanes Satsuma y Chyoshyu) se haya tomado el Shogunato de Tokugawa [9], sino porque realizó cambios fundamentales en cientos de instituciones convencionales. El régimen de Taika [10], cuando nació hace mil años, creo que fue una especie de revolución aún cuando el emperador no haya sido tocado, o aún cuando los cambios hayan sido hechos por éste y no por el pueblo. En otras palabras, cuando hablamos de revolución, no hablamos de que el soberano A sea reemplazado por el soberano B, o que un individuo poderoso o un grupo de poder C sea reemplazado por otro grupo o persona D. Por el contrario, nos referimos al advenimiento de una nueva organización social, seguida de la decadencia del antiguo régimen una vez pasado su apogeo, lo que representa un salto en la evolución social. Por consiguiente, en estricto rigor, la revolución ocurre de manera espontánea, ningún individuo o partido pueden instigarla. Por ejemplo, ni Kido, ni Saigô, ni Ôkubo [11] la iniciaron, sino que la institución feudal y su sistema de clases, según existían en los inicios del Shogunato Tokugawa, eran incapaces de seguirle el paso a los avances de 300 años en la humanidad y la sociedad, cayendo así en la decadencia y el fracaso, por lo cual fueron derrocadas espontáneamente. Si la oportunidad para derrocar al antiguo régimen y sus instituciones no ha madurado, ni cien Ôkubos o Saigôs podrían hacer nada. De haber vivido 20 años antes, se les habría decapitado como a Shôin Yoshida [12] o habrían caído en el olvido. Afortunadamente, tuvieron ocasión de pasar al frente de los eventos, pero no fueron ellos quienes iniciaron la revolución. De hecho, la génesis de una revolución siempre es como estar construyendo un canal en medio de las inundaciones.

Por consiguiente, no podemos planificar por adelantado cómo será iniciada la revolución y cómo proceder ante ella. En los momentos de la restauración Meiji [13] nadie podía prever o premeditar los eventos debido a lo fluctuante de la situación. Cuando el poder fue transferido pacíficamente por decreto, el cual indicaba restaurar la autoridad suprema del Emperador, estalló una guerra civil en Toba y Sushumi. Cuando el pueblo pensó que era inevitable que hubiera sangre y fuego en Edo [14], la metrópolis de ese momento, Katsu y Saigô convirtieron la crisis en una negociación entre cuatro paredes. Mientras el pueblo pensaba que se había evitado una calamidad, una rebelión de los Shôgitai [15] y una batalla en el distrito Oou, se siguieron una tras otra. Aún si se hubiera sacado al poder de Edo, el asunto hubiera terminado en una catástrofe, de no haberse presentado la oportunidad dorada de sostener una reunión privada con hombres representativos como Katsu y Saigô. ¿No es cierto que un evento tan importante en la historia como ese no podría haber sido previsto por mortales como nosotros? Basados, por consiguiente, en el presupuesto de hombres pioneros e inteligentes, de que las jerarquías y las instituciones actuales no avanzarán paso a paso con el desarrollo de la sociedad y de la humanidad, su derrocamiento y la creación de nuevas instituciones será, por consiguiente, algo inevitable, ya que la jerarquía feudal ha sido seguida por el sistema de condados y prefecturas, luego por el despotismo monárquico, y luego por el liberalismo constitucionalista, y así sucesivamente. Por tanto, no nos ocupa el tema de cómo hacer la revolución, ni si ésta será pacífica o violenta.

Teniendo en cuenta este proceso evolutivo, creemos que tras la decadencia de la competencia individual y de la institución de la propiedad privada, seguirá una sociedad comunista, con instituciones anarquistas libertarias que reemplazarán al despotismo del Estado moderno; por ello es que queremos que ocurra tal revolución.

Se especulaba el otro día sobre el supuesto de qué ocurriría con la familia imperial tras la revolución anarquista, pero este no es ni un problema que hemos señalado nosotros ni que nos concierne. En realidad, es el mismo Emperador y su familia quienes deberían decidir sobre esta cuestión. Como lo he dicho anteriormente, los anarquistas aspiran a una sociedad libre para todos, donde millones de personas puedan vivir sin coacción ni de armas ni de poder. Cuando esta sociedad se haya convertido en una realidad, nadie decretará al Emperador qué hacer con su vida pues nadie tendrá poder para hacerlo. A menos que afecte la libertad de los demás, la familia del Emperador podrá gozar de prosperidad y felicidad según les parezca y no habrá razón para forzarlos a nada.

Pese a que no podemos predecir en qué condiciones debe realizarse una revolución ni cómo se logrará llevar a efecto, de cualquier modo los partícipes de una revolución por la libertad y la paz para las masas deben intentar limitar el uso de la violencia, evitando que ésta afecte a quienes no han hecho daño a nadie y no victimizar a nadie con la violencia. Los choques violentos han sido, de hecho, frecuentemente provocados por la obstinación conservadora que lucha en contra de la tendencia general [del progreso evolutivo]. Aún hoy ¿no es verdad que, aunque se diga que la familia del Emperador reza por la libertad y la paz, han utilizado la violencia, cooperando con los necios conservadores en contra de esta tendencia? Uno puede imaginar los eventos de los períodos Ganji y Keio, o los eventos en torno al período Kansei [16]. Pero es imposible oponerse a ella. Lo único que espero es que la revolución anarquista no sea mal interpretada como si su objetivo fuera matar o asesinar a un soberano.

III.

Me pregunto si hay algún malentendido hasta ahora, ya que si la revolución es una tendencia natural tal cual lo es construir un canal cuando se vienen las inundaciones, ¿no sería entonces fútil la existencia de un movimiento revolucionario, o es el rol del movimiento provocar revoluciones y arrojar bombas?

El movimiento anarquista revolucionario, denominado así correctamente, no busca inducir a la revolución inmediatamente, ni tampoco buscan un amotinamiento. Por el contrario, está constituido por toda clase de esfuerzos, tales como el cultivo del conocimiento y comprensión del individuo, y de la disciplina para contribuir con nuestros servicios a la revolución que se viene. La publicación de periódicos y revistas, de libros y folletos, realizar reuniones públicas y asambleas, todos estos medios son empleados para explicar las razones y las vicisitudes de la tendencia a la evolución social, cultivando así el conocimiento relativo a ella.

Además, la organización de sindicatos y de diversas cooperativas es un aspecto ventajoso en nuestro desarrollo de las capacidades para una vida comunitaria sea ahora o sea tras la revolución. Pero el movimiento sindical previo en el Japón, no ha hecho sino promover los intereses inmediatos de los trabajadores, sin prestar atención a la revolución futura. Ni siquiera los anarquistas de momento han comenzado a trabajar en los sindicatos japoneses.

Por tanto, es una acusación bárbara e irracional aquella que reza que la juventud se ha agitado con el fin de insurreccionarse y asesinar al Emperador, sólo por haber hablado de revolución y haber agitado. En nuestros círculos es frecuente que los asociados estudien teoría anarquista, distribuyan periódicos y carteles para nuestra causa. Esto es muy distinto a realizar una revolución.

Habrá quienes dirán que un movimiento es inútil si la revolución solamente puede ocurrir de manera espontánea, pero tal cosa no es cierta. Cuando sea que un régimen obsoleto y sus instituciones anticuadas alcanzaron su apogeo, la sociedad comenzó el declive por su propia cuenta. Donde sea que no hubo conocimiento o nociones sobre esta tendencia general de la evolución social, de las nuevas instituciones y de la organización que reemplazará al antiguo orden, y donde no haya capacidad de participación, la sociedad se desintegra junto al antiguo régimen, sin que florezca entonces el nuevo capullo revolucionario. Por el contrario, si nos preparamos adquiriendo los conocimientos y la capacidad, este nuevo capullo florecerá aún cuando todo el mundo viejo haya muerto. El imperio romano entró en decadencia sin que una idea nueva o un nuevo movimiento se haya desarrollado, sencillamente colapsó. En Francia la corrupción alcanzó su cenit con la dinastía de los Borbones, sin embargo, las ideas de Rousseau, de Voltaire y de Montesquieu prepararon el camino a la vida nueva, lo cual llevó a una revolución en lugar de a una catástrofe. Así Francia puedo renacer. La revolución que tuvo lugar durante la Restauración Imperial en el Japón, también fue precedida por preparativos –la propagación del monarquismo. El Dai Nippon Shi (Historia del Japón), publicado por el Círculo Mito, la Gaishi (Historia No Oficial) y la Saiki (Teoría Política) escritas por Rai Sanyo, los clásicos nacionales japoneses recomendados por Motori e Hirata, y una gira de conferencias organizada por Hikokuro Takayama, son testigos de lo que digo. Todos ellos intuían que el Shogunato de la familia Tokugawa se había progresivamente inadaptado respecto a la vida de los japoneses. Entonces, habiendo percibido esto, prepararon una revolución con algo de conciencia o con una vaga conciencia. Con la caída de la familia Tokugawa, ya tenían suficiente experiencia y conocimiento como para que la Restauración no fuera presa de la confusión. Debido a esto, no hubo un colapso, sino que una espléndida revolución. ¡Qué habría pasado si la revolución no hubiera contado con esta preparación! Japón se habría visto enfrentada al mismo destino que hoy aflige a Corea [17], debido a un cambio drástico de su situación, como ser una invasión extranjera. Yo soy de la opinión de que la pérdida de la independencia de Corea se debe a su incapacidad y ausencia de ideas sobre cómo construir una nueva sociedad y una nueva vida mediante sus propios esfuerzos y reformas, dejando a la decadencia seguir su curso catastrófico.

No existen las instituciones ni las organizaciones permanentes, que no fluctúen o evolucionen incesantemente, pues los seres humanos y la sociedad son dinámicos. Es necesario avanzar y renovar acorde con los tiempos. Un pequeño período de avance y renovación es llamado reforma o innovación; uno prolongado, es llamado revolución. A fin de evitar la decadencia y la descomposición de la sociedad, creo necesario propagar las nuevas ideas y el nuevo pensamiento; en otras palabras, el movimiento revolucionario es indispensable.

IV.

Me sorprendió oír que la acción directa era entendida como sinónimo de revolución violenta y lanzamiento de bombas cuando fue interrogado en la oficina del procurador y luego en la comisión investigadora preliminar. Chyokusetsu-kõdo es el equivalente japonés al término “acción directa” en inglés, utilizado frecuentemente por el movimiento obrero europeo. No es un término de uso privativo de los anarquistas, pues el movimiento sindical está compuesto por anarquistas, pero también por socialistas y por patriotas. Lo que significa, es que sean los mismos trabajadores quienes, con el objetivo de lograr sus propios avances como grupo, en beneficio de sus sindicatos, tomen la acción por sí mismos sin fiarse de la lentitud del parlamento; no es la acción indirecta a través de los intermediarios parlamentarios, sino la acción directa de los trabajadores mismos, sin representantes, que sólo buscan sus intereses.

Ahora, lo explicaré con un ejemplo práctico. En lugar de pedir a los parlamentarios que legislen sobre las empresas para mejorar las condiciones de trabajo, son los trabajadores quienes negocian directamente con sus empleadores; si éstos se niegan a negociar, los trabajadores utilizan la huelga general. He aquí otro ejemplo: la defensa de la expropiación de comida del rico cuando en las calles los trabajadores languidecen de hambre. En ese caso, la expropiación es otra forma de acción directa. Más aún, hay quienes insisten que es mejor que sean los mismos sindicatos quienes conduzcan la revolución en lugar de esperar decretos parlamentarios. He ahí otra dimensión de la acción directa.

El sólo hecho que alguien esté a favor de la acción directa no significa que apoye todo lo que no esté bajo el control del parlamento; por tanto, la acción directa no debe ser confundida con el amotinamiento, el asesinato, el robo o el fraude porque ellos no son sancionados por el parlamento. Los parlamentos casi en todas partes, en Europa y en Estados Unidos, están corrompidos. Es cierto que hay en ellos algunos elementos saludables, pero estando en minoría no pueden hacer nada. Por consiguiente, el hecho de que los obreros no dependan de los parlamentos e impulsen directamente sus acciones, como lo dicta la teoría del sindicalismo, no significa que la acción directa implique hacer cualquier cosa a cualquier costo.

Habiendo desechado la noción del parlamentarismo y defendido la acción directa, un militante aún puede restringir sus actividades a buscar una reducción de la renta agrícola a través de la Liga de Arrendatarios Campesinos. Otros obreros pueden buscar avanzar hacia la Huelga General. Entonces, la acción directa puede usarse con diferentes objetivos y métodos dependiendo de quién la utilice y en qué circunstancias. De hecho, es absurdo que se nos acuse a todos como partidarios de algo tan amplio como la acción directa, y que ésta sea equiparada con revolución violenta.

V.

Dejando de lado las verdaderas motivaciones detrás de este juicio, como ya he explicado, es erróneo interpretar al anarquismo como un evangelio de la violencia y a sus partidarios como partidarios de la violencia. Esta interpretación errónea también es común en Europa. Allá se le calumnia y distorsiona maliciosamente, pero es raro que el anarquismo sea perseguido de manera tan bárbara, privándoles de todos sus derechos cívicos, aún el derecho a la vida, y ultrajándolos como se ha hecho acá en el Japón y en Rusia. En los países civilizados de Europa, los periódicos y los volantes se imprimen libremente, y las reuniones no son suprimidas. En Francia, existen siete u ocho semanarios anarquistas, mientras que en Inglaterra, país monárquico y aliado del Japón, se publican periódicos en inglés, ruso y lengua judía. Más aún, P. Kropotkin vive en Londres y puede publicar en completa libertad sus trabajos. De hecho, su trabajo “El Terror en Rusia” fue publicado el pasado año por el Comité de Asuntos Rusos del Parlamento Británico. Su libro “La Conquista del Pan”, el cual yo he traducido al japonés, ha sido traducido del original en francés al inglés, alemán, ruso, italiano y al español. Se el considera una obra maestra, y entre las naciones civilizadas, solamente Rusia y Japón han sido tan bárbaras como para prohibirlo.

Algunos países han propuesto una alianza para suprimir el peligro anarquista, y he escuchado rumores que Japón estaría apoyando esta iniciativa, pero provendría de Alemania, Italia y España. Lo que buscan es primero perseguir a los anarquistas, y luego, si cualquier persona protesta al indignarse por algo, inmediatamente, so pretexto de acabar con la violencia, tomarán las medidas para suprimirla. Este tratado represivo ha sido propuesto por esa alianza de países, pero no tienen manera de convertir esta propuesta en ley, pues pese a la corrupción de este mundo que se debe poner el disfraz de la civilización, aún es inaceptable semejante ultraje al libre pensamiento. Me interesa mencionar, especialmente, que Inglaterra, el aliado de Japón, se opone a esta propuesta.

VI.

Me imagino que la palabra Boryoku Kakumei, la cual han inventado de manera arbitraria para definir revolución violenta, como si la revolución pudiera ser invocada o realizada en cualquier momento si se cuenta con suficientes armas y fuerzas, o como si no fuera otra cosa que el cambio de un soberano por otro, como lo cree el pensamiento oriental, o que toda revolución violenta, desde un motín hasta un levantamiento, es decretada por un revolucionario. Pero ya he explicado el verdadero significado de la revolución, y debemos hacer una distinción estricta entre lo que es una asonada callejera y una revolución. No he usado jamás la palabra para revolución violenta cuando he hablado con Ôishi y Matsuo (me pregunto si mis simples opiniones pudieran ser consideradas como un plan o como una conspiración desde un punto de vista legal, pero no soy abogado como para saberlo) como el juez preliminar y el procurador en todo momento han insistido insidiosamente.

He oído que Ôishi dijo haber “conocido los sucesos de la Comuna de París gracias a Kôtoku” [18]. Bueno, es un hecho bastante conocido para un estudioso de la cultura francesa como usted, Isobe-sensei, que en 1871 se ocasionó el tumulto de la Comuna de París a causa de la guerra franco-prusiana, y que los obreros se levantaron en armas y ocuparon París, controlaron el gobierno municipal a su antojo por un tiempo, cuando aún el aire estaba sobrecargado de pánico por el humillante tratado de paz obtenido y por las duras condiciones de vida. En esos momentos, el gobierno estaba en Versalles, sin aparecerse por París, y el pueblo creó una comuna por un tiempo en París. No puede, por tanto, aludirse que hubo una revolución como la de 1795 o la de 1848, la cual es frecuentemente llamada insarekshon, es decir, insurrección, o revuelta, o tumulto. En la corte Ôishi también mencionó la revolución francesa, pero creo que se refería a la Comuna de París. Al parecer ha confundido la Comuna de París con una revolución o se le ha enredado la lengua con todo este asunto.

Como sea, el objetivo de lo que dije era aclarar que si se había hecho tal o cual cosa en la Comuna, para nosotros era difícil realizar esto, sino que lo que nos convocaba era dar ropa al harapiento y dar alimento al pobre aunque más no fuese por un período breve, pero aún esto es algo que no tenía intención de realizar inmediatamente. Solamente suponía que de seguirse profundizando la actual crisis económica y la depresión actual por unos tres o cinco años más, entonces, sería necesario rescatar a los hambrientos que languidecen en las calles aún a costa de realizar semejantes tumultos.

En este asunto, usted podrá comprobar el sentido de lo que digo si revisa no solamente las últimas actas sino aún la primera.

Por ejemplo, durante los duros años de Tenmei y Tenppô [19], resultó inevitable y fue lógico para que el pueblo sobreviviera, que se expropiara a los ricos y que hubiera actos terroristas en represalia por la represión política. Es por tanto imposible calcular a ciencia cierta, en base a los intereses de las personas, si sus medios sirven a una revolución futura o no. Yo creo que no presta ningún servicio a la revolución el disturbar sin ninguna causa a un país en paz, ocasionando así sacrificios en vano mediante la destrucción de propiedad y de vidas humanas. Pero cuando la tiranía de los ricos y del gobierno alcanza su cenit, y el pueblo es llevado al borde de la ruina, vale entonces la pena que la futura revolución les brinde su ayuda. Pero tal hecho no es realizable si solamente se consulta con el interés individual de cada uno; por el contrario, es necesario que el individuo se alce por sobre sus emociones y sea empujado adelante por las circunstancias.

Tal fue el caso de Chyûsai Ôshio [20], en momentos en que los ricos acumulaban el arroz, especulando con el hambre, y mientras su precio iba en aumento, se masacraba así indirectamente a los pobres. Resultaba imposible para una persona honesta permanecer indiferente. Según los historiadores, la insurrección de Ôshio dañó la reputación del gobierno de Tokugawa y contribuyó a la atmósfera revolucionaria, pero no estamos seguros si él tuvo conciencia de esto, y menos podemos afirmar que intentó invocar a una revolución nacional.

Tras continuos exámenes, todos los acusados los han sido por estar “asociados con Kôtoku para fines de una revolución violenta”. También a mí la corte me ha hecho un juicio preliminar por la acusación de la revolución violenta y yo me he dedicado a hacer la justa distinción entre revolución y motín.

Ellos han declarado que esta noción no sirve para nada, pero yo creo que en esta definición se encierra el sufrimiento de los acusados. Hasta donde tengo entendido, tanto el fiscal como el juez, durante los exámenes preliminares, han invocado la “revolución violenta” y han acuñado una dura frase como “personas que desafían a la muerte”, y desde ahí han arribado a su silogismo de que “la revolución anarquista implica el asesinato de la familia imperial”. La conspiración de Kôtoku, por consiguiente, es realizar una revolución violenta. Por tanto, sus asociados son culpables de “Alta Traición”.

Me siento por ello arrepentido si mi plática cotidiana sobre la acción directa y el movimiento revolucionario los ha comprometido en este asunto.

VII.

Nosotros, los anarquistas, creemos que sus leyes y tribunales no pueden juzgar de manera justa a nadie, pero ahora que lo estoy experimentando en carne propia, creo que esto es peligrosamente cierto.

Por mi parte, estoy resignado a mi destino, y por ello no quiero seguir hablando de él. Pero en lo relativo a la suerte de los otros acusados, quiero hacer algunas sugerencias.

Primero que nada, el informe de la parte acusadora no es de fiar. He examinado, en un primer momento, al menos diez veces la evidencia del fiscal, y la he escuchado dos o tres veces de su propia boca, pero luego no se me ha permitido registrarla o acceder nuevamente a ella. En consecuencia, se me ha informado que la parte acusadora ha escrito tal o cual cosa en su informe, y me he enterado de “mi propia confesión”, es decir, de las palabras que la imaginación de este abogado puso en mi boca como confesión. Yo creo que lo mismo ha ocurrido con los otros acusados. ¿Qué es, entonces, lo que ha impactado al juez preliminar? ¿El informe de la parte acusadora o los testimonios de los acusados? Esto es algo muy delicado. Es más, el método de examen del fiscal, consiste en tender trampas, o forzar el debate, entonces, si uno carece de habilidad para darse cuenta de este truco y discutir con él, puede instruir con facilidad testimonios parciales. Puedo dar prueba de ello, pero no creo necesario ahora entrar en detalles. Recordando mis experiencias personales, creo que la situación debe ser aún peor para los jóvenes del campo [21]. Cuando he escuchado el testimonio de Yoshio Ishimaki, de que él se había enterado del “plan de Miyashita por Gudo”, como yo le entiendo, fue una trampa para atraer a Gudo Uchiyama [22] al asunto, pues Miyashita fabricó una bomba mucho después de la conversación de Ishimaki y Gudo, por lo cual no pudieron haber hablado de este asunto. Cuando las cosas son tan evidentes, es muy fácil aclararlo todo, pero cualquiera se puede enredar con trucos más elaborados. Pues si a uno le sugieren que tal persona dijo tal o cual cosa, puede pensar que esto ha sido cierto, y de esta manera se obtienen declaraciones en base a historias de origen dudoso, las cuales se convierten en una cadena más para el acusado. En consecuencia, sostengo que el informe del fiscal no son más que falsedades y distorsiones interpretadas de manera extravagante, pero no puedo decir más si no se me permite leerlo.

Confié en el juicio y la ecuanimidad del juez preliminar. Pese a mi experiencia con otros jueces preliminares, el Sr. Ushio examinó mi caso y, al menos, parecía investigar con precaución y espíritu justo, lo cual me tenía por satisfecho. Pero sin importar lo ecuánime que sea un juez, es imposible que pueda desempeñarse de manera perfecta en las actuales instituciones. Primero que nada, las actas no son tomadas por taquigrafía, por lo cual el juez debe llenar un formulario de preguntas y respuestas según su entendimiento, basado en los testimonios de los acusados. Entonces, algunas sentencias son incorporadas al texto y otras omitidas. Aún cuando el juez preliminar haya entendido bien al acusado en su declaración oral, una tercera persona (el juez en un juicio público) saca sus conclusiones en base a las palabras registradas, con lo cual su interpretación de los hechos puede ser bastante diferente. En segundo lugar, es muy difícil corregir los informes. El secretario nos hace escuchar los informes, pero cuando nuestras mentes están agotadas después de un largo examen, es muy difícil que no se nos pase una palabra mientras el informe es rápidamente leído, y por ello resulta imposible discernir inmediatamente si el informe es correcto o no lo es. Mientras uno está reflexionando, el informe es leído de manera tan rápida que uno termina perdiendo el hilo de la lectura. Así es que si hay diez o muchos más errores, uno solamente puede reparar en uno. Cuando alguien es analfabeto y carece de palabras para hacer correcciones, entonces no se le permite discutir el informe, aún cuando esté distorsionado, con pretextos fraseológicos. Ni siquiera yo pude reparar en todos los errores y la mayoría quedó tal cual. En tercer lugar, nos pareció que el examen preliminar fue poco más que el preámbulo al juicio público. No pensamos que cada palabra y sentencia de la declaración oral sería objeto de escrutinio legal, y decimos dejar estas cosas hasta que comenzara el juicio. Entendemos que este fue un malentendido de nuestra parte. Ahora, resulta que no hay más actas importantes que aquellas hechas durante el examen preliminar, y muchos de los acusados han desaprovechado la oportunidad de decir todo debido a su inexperiencia en el sistema legal. Entonces, al final los testimonios durante el juicio preliminar fueron a veces descuidados. Por mi parte, tengo facilidad con la palabra, y en comparación con ellos, mis declaraciones están más o menos correctas, pero debido a mi agotamiento físico, me descuide de las correcciones las cuales dejé para el juicio público. Creo que otros acusados hicieron lo mismo. Los defectos de las declaraciones orales y las actas de ellas, no solamente son causados por los defectos en las instituciones sino también por nuestra inexperiencia, por lo cual asumo en lo personal mis errores y no me interesa corregirlas. Pero les ruego que por favor tengan en consideración este asunto cuando revisen las actas con las declaraciones de los otros acusados que me llenan de lástima.

Lo anterior es todo cuanto tengo que decir para su consideración. Mi mente está agotada con todos los constantes juicios estos días, por lo cual me cuesta formular mis pensamientos de manera sistemática. Además, mis dedos están congelándose puesto que carecemos de calefacción en la celda y he perdido ya tres veces la vaina de mi pluma mientras he escrito esta carta, por lo cual me temo que será difícil comprender mi mala escritura. Les ruego me disculpen.

Si consideran que esta carta pueda servir en algo, por favor háganla llegar al juez o al fiscal.

Tarde del 18 de Diciembre, 1910
Prisión de Tokio
Kôtoku Denjiro


[1] Sensei es un sufijo que en japonés quiere decir doctor o maestro. Kun es utilizado como una expresión de respeto para un colega o para alguien con calificaciones menores.

[2] Nota del traductor, los Minkenka eran partidarios del movimiento por los derechos populares que surgió en el Japón a mediados de 1870, compuesto por samuráis, propietarios agrícolas, académicos y profesionales, y en general, los estratos medios de la sociedad del Japón de la era Meiji (1867-1912).

[3] Nota del traductor, Zar ruso asesinado por populistas (narodniki) en 1881.

[4] Seiyu-Kai era un partido conservador dirigido por Hirobumi Ito.

[5] Nota del traductor, Presidente norteamericano asesinado en 1901 por un obrero polaco, León Czsolgoz, sobre el cual se ha especulado mucho si era o no anarquista. Según muchos no lo era. Ciertamente hay testimonio que frecuentó por un corto tiempo círculos anarquistas. Las autoridades atribuyeron el asesinato a un discurso de Emma Goldman.

[6] Nota del traductor, El rey fue asesinado en 1900 por el anarquista Gaetano Bresci en represalia por las matanzas de obreros en huelgas y manifestaciones acaecidas en esa época.

[7] Nota del traductor, El anarquista Mateo Morral lanzó una bomba en contra del carruaje real de Alfonso XIII el día de su boda, en 1906. El rey no murió, pero al menos una treintena de personas de su comitiva y espectadores murieron.

[8] Ashikaga Shyogun fue un Samurai dictador del siglo XVI, que vio su poder usurpado por Oda, Toyotomi hasta que Tokugawa estableció el Shogunato en Edo en 1603.

[9] Nota del traductor, Un Shogunato era una dictadura de la casta militar de los Shogun. El Shogunato Tokugawa fue el tercer Shogunato de la historia del Japón, durante el cual 15 Shogunes gobernaron al país (1603-1868), aún cuando, formalmente, seguía existiendo la autoridad simbólica del Emperador.

[10] Taikano-kaishin (645-649), es el período en el cual se establece la figura imperial, moldeada en base a las instituciones chinas. En este momento también empieza la recaudación de impuestos.

[11] Ôkubo y Saigô, dos Samurai que fueron fundamentales para el proceso de Restauración Meiji, terminando con el Shogunato. Saigô era para muchos la encarnación de los valores de un Samurai

[12] Yoshida Shôin fue un Samurai que intentó infructuosamente viajar a los EEUU para familiarizarse con la cultura occidental. Intentó rebelarse en 1858 y un año más tarde fue ejecutado.

[13] Nota del traductor, La restauración Meiji fue un proceso desde 1866 y 1869 en el cual se terminó con el Shogunato y se inició la era del Emperador Meiji (Mutsuhito), la cual se caracterizó por terminar con el poder de los Samurái y producir un proceso de modernización de la economía y de la sociedad impulsado por el Estado aristocrático.

[14] Nota del traductor, Edo era el antiguo nombre de Tokio.

[15] Shôgitai fue un cuerpo de élite del Shogunato Tokugawa, que se rebeló contra lo que entendieron como la usurpación del poder por los Kangun, las tropas pro-imperiales tras Meiji, conformadas por la alianza de los clanes Satsuma-Chôshû. Los Kangun atacaron en ese mismo período al distrito Oou, actualmente conocido como Aizuwakamatsu. Los comandantes detrás de este ataque conformarían el Partido Liberal en 1881.

[16] Los períodos Ganji y Keio fueron los turbulentos períodos que precedieron a la restauración Meiji (1864-1867). Por el contrario, el período Kansei (1789-1800) corresponde con un período particularmente pacífico, salvo por una insurrección en Aiinu en 1789. Esta alusión dice relación con el argumento de Kôtoku de que es imposible urdir planes sobre el destino de la familia imperial en épocas de paz. Fue un vano intento de sacarse de encima la sospecha en este juicio-montaje. La historia fue la que lo absolvió.

[17] Esta afirmación no es cierta. Aún en esa época muchos coreanos habían derramado su sangre por su independencia, cuando el imperio japonés decidió ocuparla con la excusa de una amenaza por parte de la dinastía china Ching. Irónicamente, el caso de Kôtoku fue llevado a juicio un día antes de la anexión de Corea para que la opinión pública no prestara atención al asunto.

[18] Ôishi Seinosuke (1867-1911), nacido en Shingu, prefectura de Wakayama, fue bautizado a los 18 años y luego ingresó a estudiar inglés a la academia de Doshisha. En 1890 viajó a los EEUU para estudiar medicina. Se graduó en la Universidad de Oregon en 1895. Comenzó entonces su evolución del cristianismo al socialismo, simpatizando luego con el anarquismo gracias a la propaganda de Kôtoku en el periódico Heimin Shimbun, pero no abandonó las comunidades cristianas y siguió entregando su labor a los humildes fundamentalmente a través de la disciplina médica. Aparte de simpatizar con el anarquismo, colaboró con fondos y con artículos para el Heimin Shimbun. Su artículo más famoso fue “La destrucción de la familia”, un artículo en el que defendía al amor libre, aún cuando él mismo era estrictamente monógamo. Este artículo fue publicado en 1909 por Jiyu Shiso (Libre Pensamiento), editado por Kôtoku y Kanno tras ser abandonados por sus compañeros debido a la cuestión del amor libre. La revista fue censurada y sus dos editores recibieron sendas multas y fueron condenados a 70 años de prisión. Debido a su inhabilidad para pagar la multa, Kanno ya estaba en custodia cuando salió a luz el juicio por Traición.

En 1908 Kôtoku se alojó en la casa del doctor y tuvieron una reunión con algunos de sus asociados. El 19 de Diciembre de 1908 el doctor visitó a Kôtoku en sus oficinas de Tokio le habló de la Comuna de París. En un momento, él hizo alarde de que “con 50 compañeros, yo sería capaz de expropiar el arroz de los centros de abastecimiento y distribuirlo a los pobres, luego destruiríamos las oficinas de registro civil para anular la propiedad y terminaríamos a las puertas del palacio imperial para convocar al emperador”. Nótese que todo lo que decía era convocar al emperador, no matarlo ¡vaya que intenciones más extremas! Este alarde fue distorsionado en el acta para hacerlo pasar como una conspiración. Uno de los supuestos conspiradores, Tadeo Niimura, vivía en el hospital del doctor como farmacéutico hacía 4 meses. El 6 de Agosto de 1909 Niimura compró una libra de material explosivo a nombre de Ôishi y lo envió a Takishi Miyashita. Así es como el doctor terminó involucrado en el asunto y fue ahorcado a la edad de 45 años.

[19] Nota del traductor, Eras en la historia japonesa. Tenmei (1781-1789) estuvo marcada por una devastadora hambruna. La era Tenppô (1830-1841) estuvo marcada por el incendio de Edo y el terremoto de Kyoto.

[20] Chyûsai Ôshio (1793-1841), un discípulo del filósofo chino Wang YangMing, escuela basada en la coherencia entre el pensamiento y los actos, según la cual saber y no actuar acorde significan en realidad no saber. Tenía un cargo legal en Osaka durante la hambruna de la era Tenppô, vendió su biblioteca y distribuyó el dinero entre los pobres urbanos. En 1837 se rebeló en contra del gobierno municipal de Osaka, destruyó la sede de los comerciantes ricos pero su insurrección fue suprimida tras dos días.

[21] Se refiere a los arrestos en masa que se llevaron a cabo entre los suscriptores de Heimin Shimbun, que sucedieron en las prefecturas rurales de Wakayama, Okayama, Kynamoto entre otras. Muchos inocentes fueron detenidos sin tener idea de lo que estaba sucediendo.

[22] Gudo Uchiyama (1874-1911) era un budista y un anarquista convencido. Escribió un tratado titulado Museifu Khoisan, con hondas influencias de Kropotkin, el cual versaba sobre la miseria de los campesinos y cómo superarla. Hizo frecuentes llamados al terrorismo contra la familia imperial pero nunca estos llamados estuvieron acompañados de ningún complot en la práctica. Fue asesinado debido a sus declaraciones.

This page has not been translated into 한국어 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Català Ελληνικά DeutschRojava: Mensaje urgente de un compañero anarquista en Afrin

Rojava: Mensaje urgente de un compañero anarquista en Afrin

History of anarchism

Mon 19 Mar, 12:47

browse text browse image

fod1_1.jpg imageΠροέλευση των “Φί ... Mar 08 13:45 by Dmitri (μετάφραση) 0 comments

world_october_revolution_poster.jpg imageLa revolución rusa. Una interpretación crítica y libertaria Feb 04 08:37 by Agustín Guillamón 0 comments

anarchistencountersrusrev.jpeg image[Book Review] “Anarchist Encounters. Russia in Revolution”. Edited by A.W. Zurbrugg (Londo... Jan 25 20:57 by José Antonio Gutiérrez D. 1 comments

mavrokokinessimaies725.jpg image«Ο κοκκινόμαυρος ... Jan 13 20:08 by Λένορμαν 0 comments

Kôtoku Shûsui y Kano Sugano imageCarta desde la prisión: Kôtoku Shûsui (18 de Diciembre de 1910) Jan 13 05:36 by Kôtoku Shûsui 0 comments

81ndr2bexfl.jpg image[Book Review] Anarchism in Korea. Independence, Transnationalism, and the Question of Nati... Jan 09 10:57 by José Antonio Gutiérrez D. 0 comments

mujereslii.jpg image80 años de Mujeres Libres: las anarquistas que revolucionaron la clase obrera Dec 29 23:48 by Público.es 0 comments

maorilandworkerheader1912.jpeg imageThe Maoriland Worker on the Haymarket Martyrs Nov 15 11:11 by Copasetic65 0 comments

sm.jpg imageXIII Seminario Militante: Revolución Rusa y Anarquismo Oct 30 12:34 by Grupo Libertario Vía Libre 0 comments

textOctober 2017 Kate Sharpley Library Bulletin online Oct 11 18:37 by KSL 0 comments

textComments on “The First International and the Development of Anarchism and Marxism” by Wayn... Aug 23 21:49 by René Berthier 1 comments

sv1.jpg imageΕπιστολή του Βαν`... Aug 23 20:43 by Dmitri (republishing) 0 comments

kropotkine_prostousneous.jpg imageΠιοτρ Κροπότκιν, ... Aug 19 15:47 by Δημήτρης Τρωαδίτης (επιμ.) 0 comments

sv.jpg imageΜνήμη Σάκκο και Β ... Aug 17 20:22 by Dmitri 0 comments

textRemembering Erich Muhsam Jul 10 20:31 by Victor Osprey 1 comments

textMakhnovicina, la rivoluzione sconosciuta Jun 29 21:25 by Alternativa Libertaria/FdCA 0 comments

c3vzoqmwaaa6jye.jpg imageBook Review: Raymond B. Craib, The Cry of the Renegade. Politics and Poetry in Interwar Ch... Jun 20 03:07 by José Antonio Gutiérrez D. 0 comments

marxbakunin.png imageThe First International and the Development of Anarchism and Marxism Jun 11 10:58 by Wayne Price 4 comments

textMay 2017 Kate Sharpley Library Bulletin online May 31 18:47 by KSL 0 comments

9788485735921.jpg imageReseña del libro de José Luis Carretero Miramar “Eduardo Barriobero: Las Luchas de un Jaba... May 24 16:46 by José Antonio Gutiérrez D. 0 comments

18342441_324922137923599_3232661247811023757_n.jpg imageΚαμίλλο Μπερνέρι... May 06 16:46 by Φρανκ Μίντζ 0 comments

makhno_group.jpg imageΟ Νέστωρ Μαχνό γι ... May 01 20:54 by Νέστωρ Μαχνό 0 comments

Fotografía de Los Mártires de Chicago de 1887 imageLos Mártires de Chicago: historia de un crimen de clase en la tierra de la “democracia y l... May 01 17:33 by José Antonio Gutiérrez D. 1 comments

240690x426.jpg imageO Μπακούνιν για το&#... Apr 04 18:28 by Εφημερίδα δρόμου 0 comments

textPrison Memoirs of an Anarchist by Alexander Berkman, annotated and introduced by Jessica M... Apr 04 17:42 by KSL 0 comments

17361886_1871951746351091_8786882785282676585_n.jpg image«Η Ισπανία σε κόκκ&#... Mar 21 16:25 by Γιάννης Ανδρουλιδάκης 0 comments

184.jpg imageOAM-Storia e fonti dell'Organizzazione Anarchica Marchigiana Mar 20 03:12 by Alternativa Libertaria/FdCA 0 comments

peq_2.jpeg imageO que é Anarquismo? Mar 16 23:10 by Coordenação Anarquista Brasileira (CAB) 0 comments

makhno.jpg imagePrecisazioni circa Makhno, Contropiano e le solite calunnie Mar 11 06:31 by Alternativa Libertaria/fdca 0 comments

buenaventuradurrutisquotes7.jpg imageDurruti en la labirinto Mar 11 06:17 by Jurgo Alkasaro 0 comments

more >>
© 2005-2018 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]