user preferences

Μέση Ανατολή / Αραβία / Ιράκ / Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος / Ανακοίνωση Τύπου Wednesday March 21, 2018 18:36 byΠυρήνας Αναρχικών Κομμουνιστών Καλαμπάκας

Μόνο η αυτοοργάνωση και η αυτενέργεια των υποτελών και άκληρων στρωμάτων, αυτών που βρίσκονται στη βάση της κοινωνικής πυραμίδας, μπορεί να οδηγήσει στη χειραφέτησή τους από τα δεσμά του κράτους και του κεφαλαίου και να σηματοδοτήσει, έτσι, την αυγή της πανανθρώπινης χειραφέτησης, της γενικευμένης αυτοδιεύθυνσης, διαμορφώνοντας μια κοινωνία ελευθερίας, ισότητας, κοινοκτημοσύνης και αλληλεγγύης, έναν κόσμο για όλους και όχι για λίγους. Σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε ως κομβικό σημείο τη διεθνιστική σύνδεση του αγώνα μας με εκείνον που διεξάγουν οι Κούρδοι/ισσες και διεθνιστές αντάρτες/ισσες στη Ροζάβα, παρά τις ποιοτικές διαφορές που αφορούν κατά βάση τις υλικές συνθήκες της τρέχουσας πραγματικότητας που επικρατούν στην περιοχή τους.

Αλληλεγγύη στην κουρδική και διεθνιστική αντίσταση στο Αφρίν

Το μεγαλύτερο τμήμα του καντονιού του Αφρίν δε βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των συριακών δημοκρατικών δυνάμεων (SDF). Ο άμαχος πληθυσμός έχει αποχωρήσει από την πόλη του Αφρίν, δεχόμενος ισχυρά βομβαρδιστικά χτυπήματα από τον τουρκικό στρατό. Η πόλη του Αφρίν ελέγχεται από τις 18/3/2018 από τον τουρκικό στρατό και τον ελεύθερο συριακό στρατό (FSA), που προχώρησαν σε εκτελέσεις και πλιάτσικο με το που κατέλαβαν το κέντρο της πόλης. Η αντίσταση στο Αφρίν διέρχεται πλέον σε άλλη φάση, καθώς το YPG ανακοίνωσε πως στο Αφρίν θα περάσει από τον τακτικό πόλεμο στον ανταρτοπόλεμο, προσπαθώντας να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη, ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι ξεσπιτωμένοι Κούρδοι του Αφρίν, καθώς και οι περίπου 100.000 εσωτερικοί μετανάστες που είχαν μεταβεί εκεί.

Το επαναστατικό καθήκον της διεθνιστικής αλληλεγγύης μας καλεί να στηρίξουμε, με τις ελάχιστες δυνάμεις που διαθέτουμε και με τον τρόπο που μπορούμε, τον αγώνα της κουρδικής και διεθνιστικής αντίστασης στη Ροζάβα. Η δική μας συνεισφορά προς το παρόν κρίνουμε πως περιορίζεται στο πεδίο της προπαγάνδισης και της κοινώνησης του κουρδικού, αλλά και γενικότερα του επαναστατικού κοινωνικού αγώνα στους χώρους όπου δραστηριοποιούμαστε οργανωτικά, σε πολιτικό, κοινωνικό και ταξικό επίπεδο, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη δεσμών διεθνιστικής αλληλεγγύης μεταξύ των όπου γης καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμεων, καθώς και συνολικότερα την όξυνση της κοινωνικής και ταξικής σύγκρουσης των κάτω με τους πάνω, στη μεριά του χάρτη στην οποία βρισκόμαστε.

Από τις 19/1/2018 ο τουρκικός στρατός σε συνεργασία με τον FSA, αλλά και με την αρωγή ένοπλων ισλαμιστών που πολεμούν για λογαριασμό υποομάδων της Αλ Κάϊντα και της Αλ Νούσρα, έχουν βάλει σε εφαρμογή μετά από εντολές του τουρκικού κράτους την επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” με σκοπό τη μιλιταριστική καταστολή της ελευθεριακής επανάστασης στη Ροζάβα και τον τερματισμό του πειράματος του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού. Ο Ερντογάν ψάχνει για κίβδηλα άλλοθι στη διεθνή κοινότητα, βαφτίζοντας τις πολεμικές του επιχειρήσεις ως πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας» του YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) και του YPJ (Μονάδες Προστασίας των Γυναικών), του PYD (Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα) και του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), δηλώνοντας πως μετά το Αφρίν σειρά έχουν και τα υπόλοιπα καντόνια της Ροζάβα. Αποκαλεί τρομοκράτες τους/τις Κούρδους/ισσες αντάρτες/ισσες που σήκωσαν στις πλάτες τους την ένοπλη αντίσταση απέναντι στον φασιστικό φονταμενταλισμό του ISIS, τον οποίο εξέθρεψε ο ίδιος ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός και οι δορυφόροι του στη Μέση Ανατολή μετά τη λεγόμενη αραβική άνοιξη, για την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών οικονομικών τους συμφερόντων. Ο τουρκικός κρατικός καιροσκοπισμός περί πολέμου κατά της τρομοκρατίας, μπορεί να αποδομηθεί στα μάτια της κοινωνικής βάσης χωρίς την παραμικρή δυσκολία από το διεθνές επαναστατικό κίνημα. Οι κυρίαρχοι αποκαλούν τρομοκράτες όσους η χειραφέτησή τους περνά μέσα από την αποκαθήλωση των συμφερόντων των ισχυρών και τη σύγκρουση με το βάρβαρο κόσμο του κράτους και του κεφαλαίου. Εμείς βρισκόμαστε όμως στο ταξικό στρατόπεδο των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων, γι’ αυτό και αποκωδικοποιούμε αναλόγως τα περίτεχνα τεχνάσματα που σκαρφίζεται η εκάστοτε κρατική εξουσία για να αποκρύψει τη βαρβαρότητα των κυριαρχικών και επεκτατικών της βλέψεων, ώστε να ικανοποιήσει τις ιδιοτελείς οικονομικές και πολιτικές ορέξεις της.

Καθώς το ISIS άρχισε να χάνει διαρκώς έδαφος και πλέον πνέει τα λοίσθια, ο πέλεκυς της αντίδρασης έμελλε να πέσει πάνω στη Ροζάβα. Οι Η.Π.Α. που υποστήριζαν τις SDF στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS, με τελεσίγραφο του Πενταγώνου ανακοίνωσαν πως αποσύρουν την οποιαδήποτε βοήθεια στις SDF, εκτός και αν πρόκειται για επιχειρήσεις, αυστηρά, εναντίον του ISIS. Από την άλλη, η Ρωσία απέσυρε τις αεροπορικές της δυνάμεις από το Αφρίν, μια κίνηση που έχει πληρωθεί με το αίμα του κούρδικου άμαχου πληθυσμού της περιοχής, καθώς οι μαχητές και οι μαχήτριες της κουρδικής αντίστασης δε διαθέτουν οπλικά συστήματα για την εξουδετέρωση των εναέριων επιθέσεων. Επίσης, ο Άσαντ απέσυρε από τα σύνορα του Μανμπίτζ τα στρατεύματα του συριακού στρατού, για να αποστείλει στα μέσα Φεβρουαρίου μια πολιτοφυλακή του συριακού στρατού στο Αφρίν, η οποία όμως αποχώρησε, διότι δέχτηκε αμέσως τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού. Κάπως έτσι το Αφρίν έμεινε εντελώς απομονωμένο και στρατιωτικά αβοήθητο. Περικυκλωμένο παντού από εχθρούς, χωρίς κανέναν στρατιωτικό σύμμαχο διαθέσιμο από αυτούς που μέχρι τελευταία συνήπταν μαζί τους ευκαιριακές στρατιωτικές συμμαχίες για λόγους τακτικής. Ο ευκαιριακός χαρακτήρας αυτών των συμμαχιών και η αμφίβολη διάρκειά τους είναι παράγοντες-κλειδιά για την πραγμάτευση των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Αυτές οι συμμαχίες είναι ρευστές, καιροσκοπικές, πολλές φορές αντιφατικές και μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή όπως βλέπουμε.

Στη Μέση Ανατολή εξελίσσεται εδώ και χρόνια μέσα από το κανάλι του συριακού εμφυλίου πολέμου η σύγκρουση του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, με σημαίνουσα δύναμη τις Η.Π.Α., και του αντίπαλου κυρίαρχου ιμπεριαλιστικού μπλοκ με σημαίνουσα δύναμη τη Ρωσία, χωρίς αυτό να υποδηλώνει όμως πως η παγκόσμια οικονομική και πολιτική πραγματικότητα κινείται σε ρυθμούς ιμπεριαλιστικού διπολισμού, καθώς στα δύο αυτά αντίπαλα κυρίαρχα άρματα υπάρχουν και άλλες ισχυρές δυνάμεις (βλ. Κίνα, Γερμανία, Καναδάς, Ιαπωνία κ.α.). Σε αυτήν την αρένα των διεθνών ανταγωνισμών, το τουρκικό κράτος και η αστική του τάξη διαδραματίζουν έναν σχετικά απρόσμενο ρόλο. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ -ο 2ος μεγαλύτερος στρατός του μάλιστα- και παράλληλα έγκειται σε αυτό που σχηματικά μπορούμε να αποκαλέσουμε δυτικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ, κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε και από τον διακαή της πόθο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόσφατη συμμαχία της με το Ιράν και τη Ρωσία, συνεπώς και με τον Άσαντ, καθώς το καθεστώς του είναι προσδεμένο στα ρωσικά συμφέροντα, μπορεί να λογιστεί μόνο ως ευκαιριακή. Η τριμερής συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν στην Αστάνα, που ορίζει τη δημιουργία ζωνών περιορισμού της εμπόλεμης έντασης στην ευρύτερη περιοχή του Χαλεπιού και περιμετρικά του Ιντλίμπ, ουσιαστικά μεταφράζεται κάπως έτσι: «Η Τουρκία δεν απλώνει χέρι στο Ιντλίμπ, το αφήνει για τον Άσαντ. Η Ρωσία και ο Άσαντ δεν απλώνουν χέρι στο Αφρίν. Το αφήνουν για την Τουρκία και τις συμμαχικές της δυνάμεις.» Οι Η.Π.Α. έχουν βρεθεί σε περίπλοκη θέση, καθώς επέλεξαν τυχοδιωκτικά να στηρίξουν τους Κούρδους, με μοναδικό μέλημα την ανατροπή του φιλορώσου Άσαντ, ώστε να βάλουν κάποια δική τους μαριονέτα στη θέση του, όπως συνηθίζεται να γίνεται άλλωστε στα κράτη της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν αποφύγει τη συμπλοκή με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Αυτό που φαίνεται πάντως πως προσπαθεί να κάνει η Τουρκία μέσα από τους αλλόκοτους γεωστρατηγικούς της ελιγμούς, είναι να ανεβεί σκαλί στην πυραμίδα του διεθνούς ανταγωνισμού, ώστε να πλασαριστεί ανάμεσα στις πρωτοκλασάτες δυνάμεις και να προωθήσει τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης, η οποία έχει βάλει στο μάτι της τους ενεργειακούς πόρους της Μέσης Ανατολής, αλλά και να ενισχύσει περαιτέρω τη σοβινιστική πολιτική του Ερντογάν, η οποία αποτελεί εργαλείο ταξικού αποπροσανατολισμού και απόσπασης της κοινωνικής συναίνεσης στο καθεστώς του από τα συντηρητικά στοιχεία του τουρκικού κράτους.

Οι ευκαιριακές συμμαχίες σε ένα εμπόλεμο περιβάλλον είναι δεδομένο πως μπορούν να γεννήσουν αδιέξοδα, τα οποία μπορούν να επιφέρουν τεράστιο κόστος σε όλα τα επίπεδα. Εκ του ασφαλούς, θα μπορούσαμε να καταδικάσουμε ανερυθρίαστα την έστω και πρόσκαιρη συμμαχία των Κούρδων της Ροζάβα με τις Η.Π.Α.. Για μας, όντας αναρχικοί, είναι παραδεκτό πως οι συμμαχίες των επαναστατικών κινημάτων με κρατικούς σχηματισμούς αποτελούν τροχοπέδη και εν τέλει μπορούν να αναστείλουν εντελώς τη χειραφετική τους διαδικασία. Όμως, κάτι άλλο που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, είναι πως σε αντίθεση με τα επαναστατικά εγχειρήματα που ξεπηδούν εντός μιας οριοθετημένης γεωγραφικής κοιτίδας, το κεφάλαιο «απλώνεται» σε παγκόσμια κλίμακα, είναι παντού. Οι Κούρδοι και οι Κούρδισσες της Ροζάβα βρέθηκαν λοιπόν με την πλάτη στον τοίχο και η προκειμένη συμμαχία τους με τις Η.Π.Α. σε στρατιωτικό επίπεδο, ήταν μια τακτική κίνηση την οποία αναγκάστηκαν να κάνουν για λόγους επιβίωσης της ίδιας της επανάστασης. Για να μη βρίσκονται τα επαναστατικά κινήματα δέσμια των οικονομικών και στρατιωτικών εξαρτήσεων από τους διάφορους ιμπεριαλισμούς, είναι αναγκαία η ανάπτυξη και η προώθηση των δεσμών της προλεταριακής διεθνιστικής αλληλεγγύης, ειδικά μέσα από το εκτεταμένο ξέσπασμα κοινωνικών επαναστάσεων στις γειτονικές περιοχές. Αντίστοιχα, δεν εγκλωβιζόμαστε σε κάποια αναρχική «καθαρότητα». Δεν ταυτιζόμαστε απόλυτα με το μοντέλο του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού. Αναγνωρίζουμε όμως τη σημαντικότατη συνεισφορά του για την κοινωνική βάση της περιοχής, καθώς έχει ικανοποιήσει σημαντικό κομμάτι των αναγκών της, μέσα σε ένα περιβάλλον που μάστιζαν επί μακρόν ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, ο συντηρητισμός, ο σεξισμός και ο δεσποτισμός της εξουσίας. Η ελευθεριακή επανάσταση στη Ροζάβα κατόρθωσε να μετασχηματίσει σε σημαντικό βαθμό τις κοινωνικές και παραγωγικές σχέσεις, μέσα από τα αμεσοδημοκρατικά και ομόσπονδα κοινοτικά συμβούλια με την καίρια συμμετοχή των γυναικών σε αυτά, με τον συνεχή αγώνα για τη χειραφέτηση των γυναικών και της lgbtqia+ κοινότητας από τις έμφυλες διακρίσεις και την πατριαρχία, με τις κοοπερατίβες και τα σημαντικά βήματα στο κομμάτι της κοινωνικής οικολογίας. Διατηρούμε τους κριτικούς προβληματισμούς μας και τις διαφωνίες μας, χωρίς όμως να απομακρυνόμαστε από τα επίδικα που ορίζει η μαινόμενη κοινωνική και ταξική σύγκρουση που εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στην περιοχή.

Σήμερα, τα σενάρια μιας παγκόσμιας πολεμικής σύρραξης αυξάνουν συνεχώς, καθώς τα νέφη ενός εκτεταμένου πολέμου πυκνώνουν. Ήδη υπάρχουν πάρα πολλά ανοιχτά πολεμικά μέτωπα (βλ. Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Κεντρική και Βόρεια Αφρική) που πλησιάζουν όλο και περισσότερο την καρδιά της «Δύσης». Υπάρχουν σφοδρά συγκρουόμενοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, αλλά και μια ραγδαία ενδυνάμωση των εθνικισμών σε παγκόσμια κλίμακα. Ο πόλεμος, πάντως, αποτελεί πάντοτε μια λύση στην ατζέντα του κεφαλαίου, ώστε να κάνει μια ανανεωτική και κερδοφόρα επανεκκίνηση. Όμως δεν πρέπει να αγνοούμε το κόστος που επιφέρει μια τέτοια επιλογή, που είναι πρώτα και κύρια οι ανθρώπινες ζωές που θα θυσιαστούν στο σφαγείο των καπιταλιστών. Ο πόλεμος πάντα γίνεται για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Αυτοί που πρόκειται να πληρώσουν έναν ενδεχόμενο πόλεμο τόσο από την τσέπη τους, όσο και με το αίμα τους, είναι οι όπου γης προλετάριοι. Επιπρόσθετα, οι οπλοβιομηχανίες κάνουν χρυσές δουλειές τη στιγμή που οι φτωχοί αλληλοσκοτώνονται για τα συμφέροντα των πλούσιων και των ισχυρών. Τα κράτη ξοδεύουν ασύστολα χρήματα σε πολεμικές εξοπλιστικές δαπάνες, ενώ η κοινωνική πλειοψηφία εξοντώνεται από την καπιταλιστική κρίση που η ίδια η κεφαλαιοκρατία προκάλεσε. Για να μην ξεχνάμε όμως, ο πόλεμος αποτελεί μια αποτελεσματική διέξοδο για το κεφάλαιο, ώστε να αντιμετωπίσει τις περιοδικές του κρίσεις, καταστρέφοντας εργατικό δυναμικό και μέσα παραγωγής, δημιουργώντας καινούριες αγορές, πρόσφορες για επενδύσεις και για κερδοφορία. Γιατί, μετά από μια παγκόσμια πολεμική καταστροφή, πάντοτε ακολουθεί μια περίοδος ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης, που «καρποφορεί» πάνω στα συντρίμμια και τα χαλάσματα, πάνω στις σωρούς των πτωμάτων.

Οι δυτικές μητροπόλεις θωρακίζονται με μέτρα έκτακτης ανάγκης και προχωρούν σε πολιτικές εξαίρεσης, αξιοποιώντας τη ρητορική περί αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, την οποία επιμελώς έχουν ενορχηστρώσει οι ίδιοι οι κυρίαρχοι. Στην Τουρκία, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, και ειδικότερα μετά το νοθευμένο δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017, ο δεσποτισμός του καθεστώτος έχει ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο, με τον Ερντογάν να συγκεντρώνει επί της ουσίας όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Η μοίρα που επιφυλάσσει για τους κάθε λογής αντιφρονούντες, από τους προοδευτικούς μέχρι τους κομμουνιστές και τους αναρχικούς, είναι απολύσεις, φυλακίσεις, βασανισμοί και καταστολή. Συν τοις άλλοις, διεξάγει ανηλεή επίθεση εναντίον του κουρδικού πληθυσμού και των ανταρτών/ισσών του PKK. Κατά τα άλλα, η διμερής συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, που βρίθει κονδυλίων προς την Τουρκία, θεωρεί το γειτονικό μας κράτος, ως ασφαλή περιοχή και υπαγορεύει έτσι τις επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Η Ευρώπη έχει κλείσει τα σύνορά της στους μετανάστες, εγκαθιστώντας ειδικές περιπόλους συνοριοφυλακών και ακτοφυλακών, ορθώνοντας φράχτες και τείχη. Χωρίζει τους μετανάστες σε νόμιμους και «λαθραίους», σε αυτούς που έχουν και σε εκείνους που δεν έχουν χαρτιά. Τα κράτη και οι αστικές τάξεις φέρουν την πολιτική ευθύνη για κάθε έναν πρόσφυγα που πνίγηκε και πνίγεται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, για κάθε έναν πρόσφυγα που πέθανε στα στρατόπεδα «φιλοξενίας» από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Η στρόφιγγα της «νόμιμης» εισδοχής μεταναστών έχει πλέον κλείσει, διότι έχουν καλυφθεί οι ανάγκες του κεφαλαίου για το ξεζούμισμα των νεοαφιχθέντων κολασμένων. Αυτοί που περισσεύουν, στοιβάζονται στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που ευθαρσώς η αστική αφήγηση αποκαλεί camps «φιλοξενίας». Το πλέον παράδοξο είναι πως αυτοί που παρουσιάζονται ως εκείνοι που θα επουλώσουν τις πληγές, είναι αυτοί που τις άνοιξαν. Και δε σταματούν εκεί, αλλά βρίσκουν την ευκαιρία να αντλήσουν κέρδος πάνω στις πλάτες των ίδιων των πληγέντων, στήνοντας μια, οικονομικά, πολλά υποσχόμενη βιομηχανία κερδοφορίας με τις Μ.Κ.Ο που εμπορεύονται φιλανθρωπία.

Το ελληνικό κράτος ως μέλος του ΝΑΤΟ, φέρει εξίσου ευθύνες για το αιματοκύλισμα που συντελείται στη Μέση Ανατολή. Φέρει ευθύνες γιατί η νατοϊκή βάση στη Σούδα των Χανίων, έχει αποτελέσει ορμητήριο επιθέσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της διαρκώς αναβαθμίζεται. Οι συζητήσεις για τη δημιουργία δύο νέων νατοϊκών βάσεων, μία στον Έβρο και μία στη Σύρο, θέτουν το ελληνικό κράτος ακόμα πιο βαθιά στους νατοϊκούς πολεμικούς σχεδιασμούς. Ο κόσμος του κράτους και του κεφαλαίου είναι βαμμένος με το αίμα των φτωχών. Αίμα Παλαιστινίων έχουν τα χέρια του Νετανιάχου, αίμα Αιγυπτίων αντιφρονούντων τα χέρια του Αλ Σίσι, με τους οποίους το ελληνικό κράτος έχει συνάψει οικονομικές συμφωνίες συνεργασίας που αφορούν τον ενεργειακό τομέα, αλλά και τις στρατιωτικές ασκήσεις (όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ).

Ο δικός μας πόλεμος όμως δεν είναι εθνικός. Είναι κοινωνικός και ταξικός, ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο, ενάντια σε κάθε έκφανση της εξουσίας και της ιεραρχίας. Όντας κομμάτι της κοινωνικής βάσης δεν πρόκειται να στρέψουμε τις κάννες των όπλων στα ταξικά μας αδέρφια. Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε για καμία πατρίδα, για κανένα αφεντικό. Οι όπου γης καταπιεσμένοι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. Βρισκόμαστε στην ίδια μεριά του οδοφράγματος, όσο και αν προσπαθούν οι κυρίαρχοι να μας διαιρέσουν με επίπλαστους διαχωρισμούς βάσει φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, φυλής, θρησκείας και ηλικίας, με απώτερο σκοπό να μας εκμεταλλεύονται αποτελεσματικότερα και να κοιμούνται οι ίδιοι ήσυχοι.

Μόνο η αυτοοργάνωση και η αυτενέργεια των υποτελών και άκληρων στρωμάτων, αυτών που βρίσκονται στη βάση της κοινωνικής πυραμίδας, μπορεί να οδηγήσει στη χειραφέτησή τους από τα δεσμά του κράτους και του κεφαλαίου και να σηματοδοτήσει, έτσι, την αυγή της πανανθρώπινης χειραφέτησης, της γενικευμένης αυτοδιεύθυνσης, διαμορφώνοντας μια κοινωνία ελευθερίας, ισότητας, κοινοκτημοσύνης και αλληλεγγύης, έναν κόσμο για όλους και όχι για λίγους. Σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε ως κομβικό σημείο τη διεθνιστική σύνδεση του αγώνα μας με εκείνον που διεξάγουν οι Κούρδοι/ισσες και διεθνιστές αντάρτες/ισσες στη Ροζάβα, παρά τις ποιοτικές διαφορές που αφορούν κατά βάση τις υλικές συνθήκες της τρέχουσας πραγματικότητας που επικρατούν στην περιοχή τους.

Υ.Γ.: Η φυσική σειρά για μια νεοσυσταθείσα πολιτική συλλογικότητα παραδοσιακά ορίζει ως σημείο εκκίνησής της στη δημόσια σφαίρα την κοινοποίηση ενός ιδρυτικού κειμένου, το οποίο αποτυπώνει τις αρχές, τους τακτικούς και στρατηγικούς της στόχους, αποσαφηνίζοντας την πολιτική της φυσιογνωμία. Εμάς όμως μας ξεπέρασαν κατά πολύ οι ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην περιοχή του Βορειοδυτικού Κουρδιστάν, της Ροζάβα (Δημοκρατική Ομοσπονδία Βόρειας Συρίας) και συγκεκριμένα στο καντόνι του Αφρίν, γι’ αυτό και η ιδρυτική μας διακήρυξη ως Πυρήνα Αναρχικών Κομμουνιστών Καλαμπάκας θα δημοσιευθεί σε δεύτερο χρόνο, το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΡΟΖΑΒΑ

ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ/ΙΣΣΩΝ ΤΩΝ YPG, YPJ, INTERNATIONAL FREEDOM BATTALION, I.R.P.G.F., Ε.Σ.Δ.Α.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ. ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Πυρήνας Αναρχικών Κομμουνιστών Καλαμπάκας

anarxokommounistes_kalampakas@espiv.net

Μέση Ανατολή / Αραβία / Ιράκ / Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος / Ανακοίνωση Τύπου Saturday March 17, 2018 08:22 byΕλευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους Κούρδους επαναστάτες της Ροζάβα και στους διεθνιστές αναρχικούς και κομμουνιστές που μάχονται στο πλάι τους. Η περιφρούρηση της ελευθεριακής επανάστασης στη Ροζάβα αποτελεί ανάχωμα στην παγκόσμια επέλαση του κρατικού και καπιταλιστικού ολοκληρωτισμού και φωτεινό παράδειγμα αντίστασης και επαναστατικού κοινωνικού μετασχηματισμού. Μετά την ηρωική μάχη του Κομπάνι, η υπεράσπιση του Αφρίν είναι η συνέχεια του αγώνα των λαών στο Κουρδιστάν για έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης.

Στις 20/1 τουρκικά στρατεύματα άρχισαν να επιτίθονται από αέρος και με πυροβολικό οπλισμό εναντίον των θέσεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στο καντόνι του Αφρίν, που αποτελεί τμήμα της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας ή αλλιώς Ροζάβα. Οι βομβαρδισμοί των τουρκικών στρατευμάτων έχουν πλήξει και μη στρατιωτικούς στόχους. Ο αριθμός των τραυματιών και των νεκρών παραμένει αδιευκρίνιστος. Αυτή τη στιγμή ο τουρκικός στρατός έχει περικυκλώσει το Αφρίν όπου 800 χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν ελεύθεροι πολιορκημένοι χωρίς νερό, φαγητό και φάρμακα. Λίγες μέρες πριν, ο Ερντογάν εξαπέλυε απειλές εναντίον των Κούρδων της Ροζάβα, λέγοντας πως η Τουρκία έχει επεκτατικές βλέψεις προς το την περιοχή του Μανμπίτζ το Κομπάνι και το Καμισλί, τις οποίες πρόκειται να περατώσει μέσω μιλιταριστικών επεμβάσεων. Οι 20.000 Τούρκοι στρατιώτες επικουρούνται από 5.000 ισλαμιστές πολιτοφύλακες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Η γενικευμένη, από ό,τι φαίνεται, στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας έναντι των απελευθερωμένων εδαφών της Ροζάβα έγινε με τη συγκατάθεση των κεντρικών και περιφερειακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που δρουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα με τη συναίνεση τόσο της Ρωσίας, η οποία απέσυρε τα στρατεύματά της από το Αφρίν, όσο και του Ιράν. Σε τριμερή συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στην Αστάνα, αποφασίστηκε η εγκαθίδρυση περιοχών περιορισμού της εμπόλεμης έντασης στις περιοχές του Χαλεπίου και περιμετρικά του Ιντλίμπ, καθώς και η απομάκρυνση των ισλαμιστικών στρατευμάτων από τις περιοχές αυτές. Οι στρατιωτικές αυτές οργανώσεις, που αποτελούν παρακλάδια της Αλ Κάιντα, χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται από την Τουρκία. Το καθεστώς Άσαντ όμως με τη βοήθεια των σταθερών συμμάχων του στην περιοχή, της Ρωσίας και του Ιράν δηλαδή, θέλει να προσαρτήσει για λογαριασμό του την περιοχή του Ιντλίμπ, βόρειο τμήμα του οποίου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Η Τουρκία όμως όχι μόνο δεν «νουθέτησε» και δεν απομάκρυνε αυτές τις οργανώσεις από την περιοχή, αλλά βρήκε την ευκαιρία για να αυξήσει την επιρροή της σε αυτές και να τις εντάξει στους σχεδιασμούς της για να χτυπήσει το καντόνι του Αφρίν, το οποίο συνορεύει βόρεια με την Τουρκία, νότια με το Ιντλίμπ και δυτικά με μία ζώνη τουρκικής κατοχής που επονομάζεται “Ασπίδα του Ευφράτη”. Το Αφρίν λοιπόν είναι περικυκλωμένο από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους. Οι στρατιωτικές μονάδες του Άσαντ αποσύρονται από τα σύνορα με το Μανμπίτζ, ανοίγοντας πέρασμα για τον τουρκικό στρατό και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), ώστε να χτυπήσουν το Αφρίν στα νώτα του. Ο Άσαντ παραμένει πιστός στην εξάρτησή του από τα ρωσικά συμφέροντα, γι’ αυτό και πράττει αναλόγως. Την ίδια στιγμή οι Η.Π.Α., που μέχρι τώρα υποστήριζαν τους Κούρδους της Ροζάβα όσον αφορά τη χρηματοδότηση, την παροχή οπλισμού, τη στρατιωτική εκπαίδευση και βοήθεια, με δήλωση του Πενταγώνου εξήγγειλαν πως μονάδες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που δεν εστιάζουν αποκλειστικά και μόνο στην ένοπλη σύγκρουση με το ISIS, δε θα λαμβάνουν από εδώ και στο εξής τη στήριξη των Η.Π.Α.. Ταυτόχρονα, το ISIS εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στην Ανατολική Συρία. Οι δυνάμεις των Κούρδων επαναστατών της Ροζάβα βρίσκονται σε δίλημμα, όντας υπό τρομερή πίεση. Έχουν δύο τεράστια ανοιχτά μέτωπα, στο Αφρίν και στην Ανατολική Συρία. Το Αφρίν υπερασπίζονται 10.000 πολιτοφύλακες των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) και των YPJ (Μονάδες Προστασίας των Γυναικών).

Οι περιοχές περιορισμού της εμπόλεμης έντασης, για τις οποίες έγινε λόγος προηγουμένως, επρόκειτο βάσει της συμφωνίας της Αστάνα να αποδοθούν τελικά στο καθεστώς Άσαντ. Όμως οι ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις –σύμμαχοι της Τουρκίας- δεν έχουν αποχωρήσει ακόμα από την περιοχή του Ιντλίμπ. Φαίνεται λοιπόν πως γεννούνται κραδασμοί στο εσωτερικό του νεοσχηματισθέντος, αλλά ευκαιριακού όπως φαίνεται, συνασπισμού Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν. Αυτό όμως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση τη διάλυσή του. Είναι γεγονός πως η Τουρκία επιζητεί να γίνει πρωτοκλασάτη δύναμη στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής. Τρίζει τα δόντια της σε Η.Π.Α. και Ρωσία και προσπαθεί να ανελιχθεί σε μέγεθος αντάξιο αυτών. Μπορεί να εκβιάζει διακρατικές συμφωνίες και συμμαχίες, αλλά ο σταθερός εχθρός της είναι οι Κούρδοι της Ροζάβα και το ελευθεριακό πείραμα του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού. Στον στόχο της αυτόν βρίσκουν κοινό τόπο η Ρωσία, το Ιράν και το καθεστώς του Άσαντ. Η τουρκική κατοχή του βόρειου Ιντλίμπ και της “Ασπίδας του Ευφράτη”, είναι που κρατά την Τουρκία μέσα στο παιχνίδι του συριακού εμφυλίου πολέμου και των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία έχει βάλει στο μάτι τις ενεργειακές πηγές της περιοχής και την καταστολή της επανάστασης των Κούρδων στη Ροζάβα και δεν διατίθεται να κάνει βήμα πίσω. Η Τουρκία αυτήν τη στιγμή κρατά την περιοχή του βόρειου Ιντλίμπ ως διαπραγματευτικό χαρτί για μια πιθανή ανταλλαγή του με το καντόνι του Αφρίν.

Η σχεδόν ολοκληρωτική εξάλειψη του ISIS, σηματοδοτεί την έναρξη μιας δύσκολης περιόδου για την υπεράσπιση της κοινωνικής επανάστασης στη Ροζάβα. Πλέον, η επανάσταση πρόκειται είτε να γίνει άμεσος στόχος επιθέσεων από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή είτε να γίνει στόχος προς χειραγώγηση από τις μεγάλες δυνάμεις (βλ. Η.Π.Α.), που θα θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους για την προώθηση των σχεδιασμών τους εναντίον των αντιπάλων τους. Οι γεωπολιτικές πιέσεις, η οικονομική και στρατιωτική εξάρτηση των μονάδων των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) και YPJ (Μονάδες Προστασίας των Γυναικών) πρόκειται να κορυφωθούν τώρα που οι ώρες του ISIS τελειώνουν και το μάτι του κυκλώνα πρόκειται να μεταφερθεί στη Ροζάβα. Παρότι, από την πλευρά μας, δεν αρκούμαστε σε μια καθαρολογική και εκ του ασφαλούς καταδίκη της έστω και πρόσκαιρης, μερικής συνεργασίας των επαναστατικών κινημάτων με κρατικούς σχηματισμούς (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), αυτό σίγουρα δε σημαίνει ότι ξεχνάμε έστω και για μια στιγμή το ότι αυτές οι συμμαχίες υποσκάπτουν εντατικά τα ίδια τα θεμέλια μιας πιθανά χειραφετικής και απελευθερωτικής προοπτικής. Το κεφάλαιο έχει διεθνές εκτόπισμα μέσα στον κόσμο της διεθνοποιημένης οικονομίας της αγοράς, σε αντίθεση με τις επαναστάσεις που ξεπηδούν από μια συγκεκριμένη τοπική οριοθέτηση. Επομένως, ο μόνος τρόπος για να αποδεσμευτούν τα επαναστατικά κινήματα από τις γεωπολιτικές πιέσεις και την οικονομική και στρατιωτική εξάρτηση από διάφορους ιμπεριαλισμούς είναι η προώθηση του προλεταριακού διεθνισμού και το διευρυμένο ξέσπασμα κοινωνικών επαναστάσεων, ειδικά στις γειτονικές χώρες. Έτσι μπορούν να προασπιστούν οι κοινωνικές επαναστάσεις, δια του πολλαπλασιασμού τους. Η πρόσδεσή τους σε κρατικούς σχηματισμούς και στα συμφέροντα αυτών, είναι το τέλος κάθε επανάστασης.

Δεν ταυτιζόμαστε απόλυτα με το μοντέλο του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού. Αναγνωρίζουμε, όμως, τη συνεισφορά του στη χειραφετική πορεία των γυναικών και στον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία, στην πολυφυλετική συνύπαρξη και τον διεθνισμό, στην προσπάθεια για την υλοποίηση των προταγμάτων της κοινωνικής οικολογίας, της άμεσης δημοκρατίας, του αντικρατικού φεντεραλισμού, καθώς και στην ανανέωση της σύγχρονης επαναστατικής απελευθερωτικής προοπτικής. Γνωρίζουμε πως η επανάσταση στη Ροζάβα εξασφάλισε ελευθερίες και ικανοποίησε σημαντικό τμήμα των αναγκών και των επιθυμιών της καταπιεζόμενης κοινωνικής βάσης μέσα σε ένα περιβάλλον που μέχρι πρότινος μάστιζε ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, η δεσποτική κρατική κυριαρχία, ο σεξισμός και ο γενικευμένος συντηρητισμός. Γι’ αυτούς τους λόγους δεν εφησυχάζουμε στην αναρχική μας «καθαρότητα», διατηρούμε ζωντανούς τους κριτικούς προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας, χωρίς ωστόσο να απομακρυνόμαστε από το επίκεντρο της κοινωνικής και ταξικής πάλης που μαίνεται σε ραγδαίο βαθμό στην περιοχή της Ροζάβα, καθώς η εθελοτυφλία θα συνιστούσε πολιτικό αναχωρητισμό.

Οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι αυτού του κόσμου δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. Οφείλουμε να βρεθούμε στην ίδια πλευρά του οδοφράγματος, παρά τα όσα διαγγέλλουν οι «εθνικές» αφηγήσεις, που θέλουν να διαιωνίσουν την πολιτική ανελευθερία και την οικονομική εκμετάλλευση των από τα κάτω. Ο κοινός μας εχθρός είναι το κράτος και το κεφάλαιο, όχι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην ίδια κοινωνική και ταξική θέση με εμάς. Σε μια εποχή που οι πολεμικοί σχεδιασμοί πυκνώνουν και σιγά-σιγά φαίνεται πως προσεγγίζουν τη διασπορά τους και στην ίδια τη Δύση, οι απανταχού προλετάριοι είναι αυτοί που προορίζονται να γίνουν βορά στα κανόνια των κυρίαρχων. Η αστική τάξη ούτε πολεμάει ούτε καλύπτει τα έξοδα των πολέμων. Τους πολέμους τους πληρώνει από την τσέπη του και με το αίμα του το ίδιο το προλεταριάτο για τα συμφέροντα όμως του κεφαλαίου. Ο πόλεμος αποτελεί μια δίοδο για το κεφάλαιο, ώστε να μπορέσει να εξέλθει από τη δομική κρίση υπερσυσσώρευσης που ο ίδιος ο καπιταλισμός γέννησε, καταστρέφοντας σταθερό και μεταβλητό κεφάλαιο -μέσα παραγωγής και εργάτες/τριες δηλαδή-, δημιουργώντας καινούριες αγορές και προϋποθέσεις κερδοφορίας για τους καπιταλιστές, επεκτείνοντας διαρκώς τις σφαίρες κυριαρχίας του κράτους και του κεφαλαίου.

Ειρήσθω εν παρόδω, μια πάγια μιλιταριστική τακτική είναι ο λεγόμενος «πόλεμος για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη» ή αλλιώς «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», που έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα από τις Η.Π.Α. και τέθηκε σε εφαρμογή και στο εκρηκτικό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής για την εξόντωση του ISIS, το οποίο εξέθρεψε ο ίδιος ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός και οι δορυφόροι του στην περιοχή (βλ. Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία). O υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως η επέμβαση της Τουρκίας σκοπεύει στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και μέσα στις αντιφάσεις των καιροσκοπικών συμμαχιών, προεδρικός εκπρόσωπος της Τουρκίας έκανε έκκληση προς τις Η.Π.Α. να αποσύρουν την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Η κυρίαρχη αφήγηση αποκαλεί τρομοκράτες αυτούς που αγωνίζονται ενάντια στην τυραννία του κράτους και του κεφαλαίου. Για μας η αποκωδικοποίηση του παραπάνω μηνύματος έχει να κάνει με την πλευρά του ταξικού στρατοπέδου στην οποία βρίσκεται ο καθένας. Και εμείς βρισκόμαστε στο απέναντι στρατόπεδο. Στο στρατόπεδο των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων, αυτών που ζουν από την εργασία τους, των ανέργων, των φτωχών και των άκληρων. Οι αγωνιστές του YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) και οι αγωνίστριες του YPJ (Μονάδες Προστασίας των Γυναικών) μάχονται με το όπλο στο χέρι για την κοινωνική απελευθέρωση. Από την άλλη, οι πόλεμοι επιχειρούν να εξαγνιστούν από τις εκατόμβες των θυμάτων που προκαλούν, με το «ελαφρυντικό» της «αποκατάστασης» των καταστρατηγημένων ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Πίσω από αυτές τις εξουσιαστικές ωραιοποιήσεις, για τα μάτια του κόσμου, κρύβεται η στυγνότερη ωμότητα του καπιταλισμού και της κρατικής εξουσίας, βαμμένη με αίμα προλετάριων για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Τέτοιες επεμβάσεις έχουν δώσει πολιτική/θεσμική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ σε θεοκρατικά και απολυταρχικά καθεστώτα που λειτουργούν ως μαριονέτες των ιμπεριαλιστών και αγωγοί των επιδιώξεών τους.

Ως κομμάτι της κοινωνικής βάσης, δεν πρόκειται να στρέψουμε τις κάννες των όπλων προς τα ταξικά μας αδέλφια, από τα οποία μας χωρίζουν μόνο τεχνηέντως και από τα πάνω συνοριογραμμές, έθνη και θρησκείες, για να ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο ο αποπροσανατολισμός των από τα κάτω από την πολιτική και κοινωνική καταπίεση και την οικονομική εκμετάλλευση που υφίστανται και να διαιρούνται οι ίδιοι μεταξύ τους παρά την κοινότητα των υλικών τους συμφερόντων. Ο μόνος πόλεμος στον οποίο συμμετέχουμε είναι ο ασταμάτητος κοινωνικός και ταξικός πόλεμος, απόληξη του οποίου επιζητούμε να είναι η κοινωνική επανάσταση που θα κατακρημνίσει τον κόσμο του κράτους και του κεφαλαίου για να καταστήσει εφικτή την πανανθρώπινη εξισωτική συνύπαρξη και τη γενικευμένη κοινωνική αυτοδιεύθυνση πάνω στις βάσεις του ελευθεριακού κομμουνισμού. Το τελειωτικό χτύπημα στον βάρβαρο κόσμο του κράτους και του καπιταλισμού μπορεί να το δώσει μόνο η αυτοοργάνωση και η αυτενέργεια των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων, σε συνδυασμό με τη διεθνοποίηση των ακηδεμόνευτων κοινωνικών επαναστάσεων.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους Κούρδους επαναστάτες της Ροζάβα και στους διεθνιστές αναρχικούς και κομμουνιστές που μάχονται στο πλάι τους. Η περιφρούρηση της ελευθεριακής επανάστασης στη Ροζάβα αποτελεί ανάχωμα στην παγκόσμια επέλαση του κρατικού και καπιταλιστικού ολοκληρωτισμού και φωτεινό παράδειγμα αντίστασης και επαναστατικού κοινωνικού μετασχηματισμού. Μετά την ηρωική μάχη του Κομπάνι, η υπεράσπιση του Αφρίν είναι η συνέχεια του αγώνα των λαών στο Κουρδιστάν για έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης.

ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΤΟΥ YPG (ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ) ΚΑΙ ΤΟΥ YPJ (ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ)

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ INTERNATIONAL FREEDOM BATTALION (ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΑΓΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ), ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΤΑΡΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (I.R.P.G.F.)

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 17/3 12:00 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ
ΠΕΜΠΤΗ 22/3 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης – μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος / Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος / Ανακοίνωση Τύπου Wednesday March 14, 2018 20:35 byΕλευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους Κούρδους επαναστάτες της Ροζάβα και στους διεθνιστές αναρχικούς και κομμουνιστές που μάχονται στο πλάι τους. Η περιφρούρηση της ελευθεριακής επανάστασης στη Ροζάβα αποτελεί ανάχωμα στην παγκόσμια επέλαση του κρατικού και καπιταλιστικού ολοκληρωτισμού και φωτεινό παράδειγμα αντίστασης και επαναστατικού κοινωνικού μετασχηματισμού. Μετά την ηρωική μάχη του Κομπάνι, η υπεράσπιση του Αφρίν είναι η συνέχεια του αγώνα των λαών στο Κουρδιστάν για έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο αγωνιζόμενο Αφρίν

Στις 20/1 τουρκικά στρατεύματα άρχισαν να επιτίθονται από αέρος και με πυροβολικό οπλισμό εναντίον των θέσεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στο καντόνι του Αφρίν, που αποτελεί τμήμα της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας ή αλλιώς Ροζάβα. Οι βομβαρδισμοί των τουρκικών στρατευμάτων έχουν πλήξει και μη στρατιωτικούς στόχους. Ο αριθμός των τραυματιών και των νεκρών παραμένει αδιευκρίνιστος. Αυτή τη στιγμή ο τουρκικός στρατός έχει περικυκλώσει το Αφρίν όπου 800 χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν ελεύθεροι πολιορκημένοι χωρίς νερό, φαγητό και φάρμακα. Λίγες μέρες πριν, ο Ερντογάν εξαπέλυε απειλές εναντίον των Κούρδων της Ροζάβα, λέγοντας πως η Τουρκία έχει επεκτατικές βλέψεις προς το την περιοχή του Μανμπίτζ το Κομπάνι και το Καμισλί, τις οποίες πρόκειται να περατώσει μέσω μιλιταριστικών επεμβάσεων. Οι 20.000 Τούρκοι στρατιώτες επικουρούνται από 5.000 ισλαμιστές πολιτοφύλακες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Η γενικευμένη, από ό,τι φαίνεται, στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας έναντι των απελευθερωμένων εδαφών της Ροζάβα έγινε με τη συγκατάθεση των κεντρικών και περιφερειακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που δρουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα με τη συναίνεση τόσο της Ρωσίας, η οποία απέσυρε τα στρατεύματά της από το Αφρίν, όσο και του Ιράν. Σε τριμερή συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στην Αστάνα, αποφασίστηκε η εγκαθίδρυση περιοχών περιορισμού της εμπόλεμης έντασης στις περιοχές του Χαλεπίου και περιμετρικά του Ιντλίμπ, καθώς και η απομάκρυνση των ισλαμιστικών στρατευμάτων από τις περιοχές αυτές. Οι στρατιωτικές αυτές οργανώσεις, που αποτελούν παρακλάδια της Αλ Κάιντα, χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται από την Τουρκία. Το καθεστώς Άσαντ όμως με τη βοήθεια των σταθερών συμμάχων του στην περιοχή, της Ρωσίας και του Ιράν δηλαδή, θέλει να προσαρτήσει για λογαριασμό του την περιοχή του Ιντλίμπ, βόρειο τμήμα του οποίου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Η Τουρκία όμως όχι μόνο δεν «νουθέτησε» και δεν απομάκρυνε αυτές τις οργανώσεις από την περιοχή, αλλά βρήκε την ευκαιρία για να αυξήσει την επιρροή της σε αυτές και να τις εντάξει στους σχεδιασμούς της για να χτυπήσει το καντόνι του Αφρίν, το οποίο συνορεύει βόρεια με την Τουρκία, νότια με το Ιντλίμπ και δυτικά με μία ζώνη τουρκικής κατοχής που επονομάζεται "Ασπίδα του Ευφράτη". Το Αφρίν λοιπόν είναι περικυκλωμένο από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους. Οι στρατιωτικές μονάδες του Άσαντ αποσύρονται από τα σύνορα με το Μανμπίτζ, ανοίγοντας πέρασμα για τον τουρκικό στρατό και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), ώστε να χτυπήσουν το Αφρίν στα νώτα του. Ο Άσαντ παραμένει πιστός στην εξάρτησή του από τα ρωσικά συμφέροντα, γι' αυτό και πράττει αναλόγως. Την ίδια στιγμή οι Η.Π.Α., που μέχρι τώρα υποστήριζαν τους Κούρδους της Ροζάβα όσον αφορά τη χρηματοδότηση, την παροχή οπλισμού, τη στρατιωτική εκπαίδευση και βοήθεια, με δήλωση του Πενταγώνου εξήγγειλαν πως μονάδες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που δεν εστιάζουν αποκλειστικά και μόνο στην ένοπλη σύγκρουση με το ISIS, δε θα λαμβάνουν από εδώ και στο εξής τη στήριξη των Η.Π.Α.. Ταυτόχρονα, το ISIS εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στην Ανατολική Συρία. Οι δυνάμεις των Κούρδων επαναστατών της Ροζάβα βρίσκονται σε δίλημμα, όντας υπό τρομερή πίεση. Έχουν δύο τεράστια ανοιχτά μέτωπα, στο Αφρίν και στην Ανατολική Συρία. Το Αφρίν υπερασπίζονται 10.000 πολιτοφύλακες των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) και των YPJ (Μονάδες Προστασίας των Γυναικών).

Οι περιοχές περιορισμού της εμπόλεμης έντασης, για τις οποίες έγινε λόγος προηγουμένως, επρόκειτο βάσει της συμφωνίας της Αστάνα να αποδοθούν τελικά στο καθεστώς Άσαντ. Όμως οι ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις -σύμμαχοι της Τουρκίας- δεν έχουν αποχωρήσει ακόμα από την περιοχή του Ιντλίμπ. Φαίνεται λοιπόν πως γεννούνται κραδασμοί στο εσωτερικό του νεοσχηματισθέντος, αλλά ευκαιριακού όπως φαίνεται, συνασπισμού Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν. Αυτό όμως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση τη διάλυσή του. Είναι γεγονός πως η Τουρκία επιζητεί να γίνει πρωτοκλασάτη δύναμη στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής. Τρίζει τα δόντια της σε Η.Π.Α. και Ρωσία και προσπαθεί να ανελιχθεί σε μέγεθος αντάξιο αυτών. Μπορεί να εκβιάζει διακρατικές συμφωνίες και συμμαχίες, αλλά ο σταθερός εχθρός της είναι οι Κούρδοι της Ροζάβα και το ελευθεριακό πείραμα του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού. Στον στόχο της αυτόν βρίσκουν κοινό τόπο η Ρωσία, το Ιράν και το καθεστώς του Άσαντ. Η τουρκική κατοχή του βόρειου Ιντλίμπ και της "Ασπίδας του Ευφράτη", είναι που κρατά την Τουρκία μέσα στο παιχνίδι του συριακού εμφυλίου πολέμου και των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία έχει βάλει στο μάτι τις ενεργειακές πηγές της περιοχής και την καταστολή της επανάστασης των Κούρδων στη Ροζάβα και δεν διατίθεται να κάνει βήμα πίσω. Η Τουρκία αυτήν τη στιγμή κρατά την περιοχή του βόρειου Ιντλίμπ ως διαπραγματευτικό χαρτί για μια πιθανή ανταλλαγή του με το καντόνι του Αφρίν.

Η σχεδόν ολοκληρωτική εξάλειψη του ISIS, σηματοδοτεί την έναρξη μιας δύσκολης περιόδου για την υπεράσπιση της κοινωνικής επανάστασης στη Ροζάβα. Πλέον, η επανάσταση πρόκειται είτε να γίνει άμεσος στόχος επιθέσεων από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή είτε να γίνει στόχος προς χειραγώγηση από τις μεγάλες δυνάμεις (βλ. Η.Π.Α.), που θα θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους για την προώθηση των σχεδιασμών τους εναντίον των αντιπάλων τους. Οι γεωπολιτικές πιέσεις, η οικονομική και στρατιωτική εξάρτηση των μονάδων των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) και YPJ (Μονάδες Προστασίας των Γυναικών) πρόκειται να κορυφωθούν τώρα που οι ώρες του ISIS τελειώνουν και το μάτι του κυκλώνα πρόκειται να μεταφερθεί στη Ροζάβα. Παρότι, από την πλευρά μας, δεν αρκούμαστε σε μια καθαρολογική και εκ του ασφαλούς καταδίκη της έστω και πρόσκαιρης, μερικής συνεργασίας των επαναστατικών κινημάτων με κρατικούς σχηματισμούς (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), αυτό σίγουρα δε σημαίνει ότι ξεχνάμε έστω και για μια στιγμή το ότι αυτές οι συμμαχίες υποσκάπτουν εντατικά τα ίδια τα θεμέλια μιας πιθανά χειραφετικής και απελευθερωτικής προοπτικής. Το κεφάλαιο έχει διεθνές εκτόπισμα μέσα στον κόσμο της διεθνοποιημένης οικονομίας της αγοράς, σε αντίθεση με τις επαναστάσεις που ξεπηδούν από μια συγκεκριμένη τοπική οριοθέτηση. Επομένως, ο μόνος τρόπος για να αποδεσμευτούν τα επαναστατικά κινήματα από τις γεωπολιτικές πιέσεις και την οικονομική και στρατιωτική εξάρτηση από διάφορους ιμπεριαλισμούς είναι η προώθηση του προλεταριακού διεθνισμού και το διευρυμένο ξέσπασμα κοινωνικών επαναστάσεων, ειδικά στις γειτονικές χώρες. Έτσι μπορούν να προασπιστούν οι κοινωνικές επαναστάσεις, δια του πολλαπλασιασμού τους. Η πρόσδεσή τους σε κρατικούς σχηματισμούς και στα συμφέροντα αυτών, είναι το τέλος κάθε επανάστασης.

Δεν ταυτιζόμαστε απόλυτα με το μοντέλο του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού. Αναγνωρίζουμε, όμως, τη συνεισφορά του στη χειραφετική πορεία των γυναικών και στον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία, στην πολυφυλετική συνύπαρξη και τον διεθνισμό, στην προσπάθεια για την υλοποίηση των προταγμάτων της κοινωνικής οικολογίας, της άμεσης δημοκρατίας, του αντικρατικού φεντεραλισμού, καθώς και στην ανανέωση της σύγχρονης επαναστατικής απελευθερωτικής προοπτικής. Γνωρίζουμε πως η επανάσταση στη Ροζάβα εξασφάλισε ελευθερίες και ικανοποίησε σημαντικό τμήμα των αναγκών και των επιθυμιών της καταπιεζόμενης κοινωνικής βάσης μέσα σε ένα περιβάλλον που μέχρι πρότινος μάστιζε ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, η δεσποτική κρατική κυριαρχία, ο σεξισμός και ο γενικευμένος συντηρητισμός. Γι' αυτούς τους λόγους δεν εφησυχάζουμε στην αναρχική μας «καθαρότητα», διατηρούμε ζωντανούς τους κριτικούς προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας, χωρίς ωστόσο να απομακρυνόμαστε από το επίκεντρο της κοινωνικής και ταξικής πάλης που μαίνεται σε ραγδαίο βαθμό στην περιοχή της Ροζάβα, καθώς η εθελοτυφλία θα συνιστούσε πολιτικό αναχωρητισμό.

Οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι αυτού του κόσμου δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. Οφείλουμε να βρεθούμε στην ίδια πλευρά του οδοφράγματος, παρά τα όσα διαγγέλλουν οι «εθνικές» αφηγήσεις, που θέλουν να διαιωνίσουν την πολιτική ανελευθερία και την οικονομική εκμετάλλευση των από τα κάτω. Ο κοινός μας εχθρός είναι το κράτος και το κεφάλαιο, όχι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην ίδια κοινωνική και ταξική θέση με εμάς. Σε μια εποχή που οι πολεμικοί σχεδιασμοί πυκνώνουν και σιγά-σιγά φαίνεται πως προσεγγίζουν τη διασπορά τους και στην ίδια τη Δύση, οι απανταχού προλετάριοι είναι αυτοί που προορίζονται να γίνουν βορά στα κανόνια των κυρίαρχων. Η αστική τάξη ούτε πολεμάει ούτε καλύπτει τα έξοδα των πολέμων. Τους πολέμους τους πληρώνει από την τσέπη του και με το αίμα του το ίδιο το προλεταριάτο για τα συμφέροντα όμως του κεφαλαίου. Ο πόλεμος αποτελεί μια δίοδο για το κεφάλαιο, ώστε να μπορέσει να εξέλθει από τη δομική κρίση υπερσυσσώρευσης που ο ίδιος ο καπιταλισμός γέννησε, καταστρέφοντας σταθερό και μεταβλητό κεφάλαιο -μέσα παραγωγής και εργάτες/τριες δηλαδή-, δημιουργώντας καινούριες αγορές και προϋποθέσεις κερδοφορίας για τους καπιταλιστές, επεκτείνοντας διαρκώς τις σφαίρες κυριαρχίας του κράτους και του κεφαλαίου.

Ειρήσθω εν παρόδω, μια πάγια μιλιταριστική τακτική είναι ο λεγόμενος «πόλεμος για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη» ή αλλιώς «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», που έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα από τις Η.Π.Α. και τέθηκε σε εφαρμογή και στο εκρηκτικό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής για την εξόντωση του ISIS, το οποίο εξέθρεψε ο ίδιος ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός και οι δορυφόροι του στην περιοχή (βλ. Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία). O υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως η επέμβαση της Τουρκίας σκοπεύει στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και μέσα στις αντιφάσεις των καιροσκοπικών συμμαχιών, προεδρικός εκπρόσωπος της Τουρκίας έκανε έκκληση προς τις Η.Π.Α. να αποσύρουν την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Η κυρίαρχη αφήγηση αποκαλεί τρομοκράτες αυτούς που αγωνίζονται ενάντια στην τυραννία του κράτους και του κεφαλαίου. Για μας η αποκωδικοποίηση του παραπάνω μηνύματος έχει να κάνει με την πλευρά του ταξικού στρατοπέδου στην οποία βρίσκεται ο καθένας. Και εμείς βρισκόμαστε στο απέναντι στρατόπεδο. Στο στρατόπεδο των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων, αυτών που ζουν από την εργασία τους, των ανέργων, των φτωχών και των άκληρων. Οι αγωνιστές του YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) και οι αγωνίστριες του YPJ (Μονάδες Προστασίας των Γυναικών) μάχονται με το όπλο στο χέρι για την κοινωνική απελευθέρωση. Από την άλλη, οι πόλεμοι επιχειρούν να εξαγνιστούν από τις εκατόμβες των θυμάτων που προκαλούν, με το «ελαφρυντικό» της «αποκατάστασης» των καταστρατηγημένων ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Πίσω από αυτές τις εξουσιαστικές ωραιοποιήσεις, για τα μάτια του κόσμου, κρύβεται η στυγνότερη ωμότητα του καπιταλισμού και της κρατικής εξουσίας, βαμμένη με αίμα προλετάριων για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Τέτοιες επεμβάσεις έχουν δώσει πολιτική/θεσμική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ σε θεοκρατικά και απολυταρχικά καθεστώτα που λειτουργούν ως μαριονέτες των ιμπεριαλιστών και αγωγοί των επιδιώξεών τους.

Ως κομμάτι της κοινωνικής βάσης, δεν πρόκειται να στρέψουμε τις κάννες των όπλων προς τα ταξικά μας αδέλφια, από τα οποία μας χωρίζουν μόνο τεχνηέντως και από τα πάνω συνοριογραμμές, έθνη και θρησκείες, για να ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο ο αποπροσανατολισμός των από τα κάτω από την πολιτική και κοινωνική καταπίεση και την οικονομική εκμετάλλευση που υφίστανται και να διαιρούνται οι ίδιοι μεταξύ τους παρά την κοινότητα των υλικών τους συμφερόντων. Ο μόνος πόλεμος στον οποίο συμμετέχουμε είναι ο ασταμάτητος κοινωνικός και ταξικός πόλεμος, απόληξη του οποίου επιζητούμε να είναι η κοινωνική επανάσταση που θα κατακρημνίσει τον κόσμο του κράτους και του κεφαλαίου για να καταστήσει εφικτή την πανανθρώπινη εξισωτική συνύπαρξη και τη γενικευμένη κοινωνική αυτοδιεύθυνση πάνω στις βάσεις του ελευθεριακού κομμουνισμού. Το τελειωτικό χτύπημα στον βάρβαρο κόσμο του κράτους και του καπιταλισμού μπορεί να το δώσει μόνο η αυτοοργάνωση και η αυτενέργεια των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων, σε συνδυασμό με τη διεθνοποίηση των ακηδεμόνευτων κοινωνικών επαναστάσεων.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους Κούρδους επαναστάτες της Ροζάβα και στους διεθνιστές αναρχικούς και κομμουνιστές που μάχονται στο πλάι τους. Η περιφρούρηση της ελευθεριακής επανάστασης στη Ροζάβα αποτελεί ανάχωμα στην παγκόσμια επέλαση του κρατικού και καπιταλιστικού ολοκληρωτισμού και φωτεινό παράδειγμα αντίστασης και επαναστατικού κοινωνικού μετασχηματισμού. Μετά την ηρωική μάχη του Κομπάνι, η υπεράσπιση του Αφρίν είναι η συνέχεια του αγώνα των λαών στο Κουρδιστάν για έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης.

ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΤΟΥ YPG (ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ) ΚΑΙ ΤΟΥ YPJ (ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ)

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ INTERNATIONAL FREEDOM BATTALION (ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΑΓΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ), ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΤΑΡΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (I.R.P.G.F.)

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 17/3 12:00 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης - μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας

lib_thess@hotmail.com
libertasalonica.wordpress.com

internacional / imperialismo / guerra / non-anarchist press Wednesday March 07, 2018 10:13 byFrente Internacional

Con una campaña mediática bien orquestada, el régimen terminó el año anterior y comenzó el actual, invitando a la opinión a celebrar el éxito del proceso de paz con las FARC, que silenció más de 7 mil fusiles insurgentes, desmovilizó otros tantos guerrilleros y los “reinsertó” a la sociedad, con la promesa de cambiar esos fusiles por votos y concursar en pie de igualdad, con las elites tradicionales en las luchas políticas colombianas.

Sin embargo, los guerrilleros desmovilizados ahora piensan otra cosa, porque les han incumplido lo acordado y además han asesinado a más de un centenar de ellos, luego de firmados los acuerdos. Muchos de sus presos siguen en las cárceles y se vieron obligados a suspender su campaña electoral, debido a las estrategias de desprestigio e intimidación, que realizan desde el régimen y sus grandes empresas de información.

Al contraste entre lo acordado con las FARC y la realidad, hay que sumarle las aterradoras cifras de violencia, que hablan de más de mil homicidios mensuales en Colombia, de estos, en enero pasado, mataron 27 líderes sociales, 20 guerrilleros y 11 miembros de las Fuerzas Armadas, o sea que asesinaron diariamente casi un líder popular, social o defensor de Derechos Humanos.

¿Cuál es la paz de la que tanto se ufanan el gobierno y las clases dominantes? Y no hablemos del contraste entre ricos y pobres, de los dueños de la tierra que no la trabajan y los que la trabajan y no la poseen, de los 7,5 millones de gentes humildes desplazadas, de los que no tienen una vivienda digna, de los niños que mueren de hambre, de la prostitución, de la creciente corrupción de los de cuello blanco y pare de contar.

Entonces, ¿Cuál es su paz señores del poder? El pasado 30 de enero el presidente Santos declaró, que “dialogaremos como si no hubiera guerra y haremos la guerra como si no hubiera diálogos”. Llamada como doctrina Rabin.

En esa misma línea el comandante del Ejército estatal, general Ricardo Gómez dijo el pasado 26 de febrero, que:ndo Central
En qué va el trueque de fusiles por votos
[Editorial]
“Después del término del cese al fuego bilateral, se ha desarrollado una serie de operaciones militares enmarcadas dentro del Operación Relámpago Rojo, con la cual se han obtenido resultados significativos. Tenemos 115 neutralizaciones... hemos afectado especialmente las estructuras de los Frentes de Guerra del departamento de Arauca, la zona del Catatumbo en Norte de Santander, Chocó y el sur de Bolívar. Esas 115 acciones
contra el Ejército de Liberación Nacional no se habían visto en años anteriores. Lo que significa que la Fuerza Pública está actuando de manera contundente”.

Así no coincidamos con este general en las cifras de bajas que presenta, en el ELN las vemos como una muestra de la estrategia gubernamental de ‘dialogar en medio del conflicto’, que han aplicado, desde que se iniciaron las conversaciones de paz.

Llama la atención, que es demasiado incoherente del régimen y sus seguidores, que ante la respuesta del ELN a esa estrategia guerrerista, el gobierno se “rasga las vestiduras”, se levanta de la Mesa de conversaciones, congela los diálogos y lanza una feroz campaña mediática, afirmando que nuestra respuesta es “terrorismo”.

El ELN no se ha levantado, ni se levantará de la Mesa de conversaciones, sigue pendiente del regreso a Quito de la delegación gubernamental, para iniciar el Quinto ciclo; aceptando la doctrina de Santos de hacer los diálogos en medio del conflicto; con el propósito de continuar desarrollando la Agenda pactada y dispuestos a acordar un nuevo cese al fuego bilateral, que interprete a las partes y supere las falencias del anterior.

Al pueblo y al Gobierno del Ecuador, a los países Garantes y Acompañantes, a todas las organizaciones populares, sociales, a las personalidades de Colombia y del mundo que acompañan el proceso de paz entre el Gobierno y el ELN, les reiteramos que el futuro de Colombia es la paz y no la guerra, que es urgente llegar a un verdadero acuerdo de paz, donde los humildes sean los protagonistas y donde los poderosos no maten la ilusión de paz de las mayorías.

Βαλκανικές Χώρες / Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος / Ανακοίνωση Τύπου Tuesday February 27, 2018 15:46 byΑναρχική Ομοσπονδία

Να αγωνιστούμε λοιπόν από κοινού με τους καταπιεσμένους και τους εκμεταλλευόμενους όλων των χωρών για να δημιουργήσουμε ένα κοινό διεθνιστικό μέτωπο που θα υψώσει φράγμα στους εθνικισμούς και στον φασισμό, που θα παλέψει ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, που θα βροντοφωνάξει πως δεν θα αφήσει τα αφεντικά μας να μας διαχωρίσουν βάσει εθνικότητας, χρώματος, σεξουαλικής κατεύθυνσης, κατεύθυνσης φύλλου, θρησκείας ή οποιασδήποτε άλλης διαχωριστικής γραμμής. Που θα αγωνιστεί για μία α-κρατική, α-ταξική, α-εθνική ζωή.

Η αναθέρμανση του μακεδονικού ζητήματος αποτέλεσε μια σπάνια ευκαιρία για κάθε λογής εθνικιστικό και φασιστικό κατακάθι να πάρει μια θέση στον δημόσιο λόγο και να προσπαθήσει να προωθήσει τα δολοφονικά πολιτικά του σχέδια. Τα εθνικιστικά συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα εξυπηρέτησαν αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Έγινε φανερό και στους πλέον αφελείς, ότι ο υποτιθέμενα α-κομμάτιστος και α-πολίτικος χαρακτήρας του συλλαλητηρίου, που διαφημίστηκε με τόση επιμέλεια από τα ΜΜΕ, ήταν απλώς μια προβιά που από κάτω της κρύφτηκε το θηρίο -και όπως αποδείχτηκε, δε του πήρε πολύ να νιώσει σίγουρο και να φανερώσει το πραγματικό του πρόσωπο. Κάπως έτσι, οι χρήσιμοι ηλίθιοι μετατράπηκαν σε επικίνδυνους ηλίθιους. Είναι προφανές πως αρκετές τάσεις του ακροδεξιού κι εθνικιστικού χώρου θεωρούν πως ήρθε η ώρα για ένα κοινοβουλευτικό κόμμα της ακροδεξιάς πέρα από τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Επίσης προφανές είναι όμως πως από το ιδεολόγημα της εθνικής ενότητας, που αποβλέπει στην ενστάλαξη της συμφιλίωσης με την ταξική και κοινωνική ανισότητα και καταπίεση, δεν ωφελούνται μόνο αυτοί οι κύκλοι αλλά σχεδόν το σύνολο της κυριαρχίας, καθώς η εξάπλωση του εθνικιστικού δηλητηρίου κατακερματίζει την κοινωνική βάση και την αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά της προβλήματα και συμφέροντα, ειδικά σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης.

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας δεν πρέπει να ικανοποίησαν τους διοργανωτές των 2 συλλαλητηρίων. Παρά τις διθυραμβικές κορώνες τις επόμενες των συλλαλητηρίων μέρες, η προσέλευση κόσμου ούτε κατά διάνοια προσέγγισε αυτή των αντίστοιχων συλλαλητηρίων του 1992, και βέβαια ούτε καν άγγιξε έστω και ένα δέκα τοις εκατό από την οροφή του 1.500.000 που ήθελαν να επιτύχουν οι σε πλήρη κινητοποίηση ακροδεξιοί και εθνικιστικοί κύκλοι. Παρ’ όλα αυτά, αρκετές χιλιάδες πλαισίωσαν και συμμετείχαν στο εθνικιστικό παραλήρημα. Αυτό το γεγονός έθεσε αναπόφευκτα το ερώτημα αν είναι όλοι όσοι συμμετείχαν στις πατριωτικές φιέστες φασίστες. Η απάντηση, κατά την άποψη μας, είναι ότι μπορεί να μην είναι όλοι φασίστες αλλά αποτελούν το κοινωνικό στήριγμα του φασισμού και του εθνικισμού και σίγουρα είναι το πιο δεκτικό σε αυτές τις ιδέες ακροατήριο, ένα προς αξιοποίηση δυναμικό. Και αυτό αναδεικνύεται πιο έντονα από οτιδήποτε άλλο από την ίδια την πραγματικότητα: στα πλαίσια των συλλαλητηρίων φασιστικές ομάδες επιτέθηκαν σε χώρους αγώνα κι ευθύνες έχουν όλοι όσοι διαδήλωναν μαζί τους, όσοι τους ξέπλυναν στις πλατείες νομιμοποιώντας την δημόσια παρουσία τους.

Στο εθνικιστικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στις 21/1 φασιστικές γκρούπες επιτέθηκαν στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο (όπου απωθήθηκαν από την περιφρούρηση) και την Κατάληψη Libertatia (όπου με την κάλυψη των μπάτσων προχώρησαν στον εμπρησμό του κτιρίου). Επίσης αποπειράθηκαν να επιτεθούν στην αντεθνικιστική συγκέντρωση της Καμάρας ενώ η Χρυσή Αυγή βεβήλωσε και το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων. Στην Αθήνα στις 4/2 επιτέθηκαν στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (όπου επίσης απωθήθηκαν από την περιφρούρηση). Τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά του κινήματος όμως δεν τους επέτρεψαν να επεκτείνουν περαιτέρω τη δράση τους καθώς όλοι οι κινηματικοί χώροι περιφρουρούνταν ενώ αντιφασιστικές περιφρουρήσεις και περιπολίες υπήρχαν στα Εξάρχεια και στον Άγιο Παντελεήμονα. Το ευρύτερο αντιφασιστικό κίνημα οφείλει όχι μόνο να καταδικάσει στα λόγια τη φασιστική επιθετικότητα αλλά να τσακίσει ολοκληρωτικά τους φασίστες, τόσο στο πολιτικό όσο και στο υλικό επίπεδο.

Διαχρονικά, οι λαοί των Βαλκανίων έχουν πληρώσει με πολύ αίμα τους εθνικισμούς. Στην παρούσα συγκυρία έχουμε από την εδώ πλευρά των συνόρων μια παράλογη απαίτηση να έχει το ελληνικό κράτος τον κύριο λόγο απέναντι στην ονομασία ενός άλλους έθνους-κράτους. Μια απαίτηση που μετριάζεται από τη θέληση της ΕΕ να εντάξει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας στους κόλπους της και την ανάγκη του ΝΑΤΟ να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του. Από την άλλη πλευρά των συνόρων βλέπουμε έναν αυξανόμενο εθνικισμό ο οποίος στοχεύει στην δημιουργία και παγίωση του δικού τους «εθνικού μύθου» και συχνά παίρνει εντελώς γελοίες μορφές, σαφώς όμως ούτε ελάχιστα πιο γελοίες από ότι ο «δικός» μας εθνικισμός. Μια ματιά στις φωτογραφίες από τα δύο συλλαλητήρια επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Οι καταπιεσμένοι/ες κι εκμεταλλευόμενοι/ες δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας. Οι καταπιεστές μας είναι κοινοί κι έχουν το ίδιο όνομα, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, κι αυτοί είναι το κράτος και το κεφάλαιο. Το μοναδικό που καταφέρνει ο εθνικισμός είναι να διαχωρίζει και να αποπροσανατολίζει τους από-τα-κάτω διευκολύνοντας τα αφεντικά, και αυτή ακριβώς είναι η υπηρεσία που προσφέρει στην κυριαρχία, αυτός είναι ο λόγος που συστηματικά προωθείται και φυτεύεται στην κοινωνική βάση. Εμείς, από την πλευρά μας, θα παλέψουμε για τη διάλυση κάθε διαχωρισμού πάνω στο σώμα των καταπιεσμένων κι εκμεταλλευόμενων. Να αγωνιστούμε λοιπόν από κοινού με τους καταπιεσμένους και τους εκμεταλλευόμενους όλων των χωρών για να δημιουργήσουμε ένα κοινό διεθνιστικό μέτωπο που θα υψώσει φράγμα στους εθνικισμούς και στον φασισμό, που θα παλέψει ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, που θα βροντοφωνάξει πως δεν θα αφήσει τα αφεντικά μας να μας διαχωρίσουν βάσει εθνικότητας, χρώματος, σεξουαλικής κατεύθυνσης, κατεύθυνσης φύλλου, θρησκείας ή οποιασδήποτε άλλης διαχωριστικής γραμμής. Που θα αγωνιστεί για μία α-κρατική, α-ταξική, α-εθνική ζωή.

ΚΑΝΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΔΕ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ
ΚΑΝΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΔΕ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ

ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ, ΤΟΣΟ ΜΑΣ ΝΤΟΠΑΡΟΥΝΕ ΜΕ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΦΥΛΗ

ΚΑΜΙΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

ΠΑΜΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/3
12:00, ΚΑΜΑΡΑ

Αναρχική Ομοσπονδία

anarchist-federation.gr
info@anarchist-federation.gr
twitter: witter.com/anarchistfedGr

This page has not been translated into 한국어 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Català Ελληνικά DeutschRojava: Mensaje urgente de un compañero anarquista en Afrin

Rojava: Mensaje urgente de un compañero anarquista en Afrin

Imperialism / War

Thu 22 Mar, 19:33

browse text browse image

images.jpeg imageΑλληλεγγύη στο Α`... Mar 21 18:36 by Πυρήνας Αναρχικών Κομμουνιστών Καλαμπάκας 0 comments

a795c05aeb3535e2389f0ffc7b2de995.jpg imageΠορεία αλληλεγγύ... Mar 17 08:22 by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης 0 comments

c4a698429e8ba2ed9ba22bc49f3d6674.jpg imageΣυγκέντρωση αλλη... Mar 14 20:35 by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης 0 comments

textEn qué va el trueque de fusiles por votos Mar 07 10:13 by Frente Internacional 0 comments

e6e068ec338ccda2102c4926c58b60e7.jpg imageΟι προλετάριοι δ^... Feb 27 15:46 by Αναρχική Ομοσπονδία 0 comments

textVermont AFL-CIO Central Labor Council Stands With Rojava Feb 24 22:57 by Green Mountain Central Labor Council AFL-CIO 0 comments

w04155319syllalhthriosyntagma4.jpg imageΤο εθνικιστικό σ`... Feb 21 18:07 by Aναρχική Συλλογικότητα mⒶnifesto 0 comments

textAgainst Imperialism: International Solidarity and Resistance Feb 10 19:57 by Archive 0 comments

p_29_11_2016.jpeg image¿Por dónde cortar el nudo gordiano en la negociación ELN-Gobierno de Colombia? Feb 03 09:06 by José Antonio Gutiérrez D. 0 comments

pa31112863.jpg imageGeopolítica del pueblo kurdo y el caso de Rojava Feb 01 22:15 by Ercan Ayboga 0 comments

textVanguards of Humanity: Why I support Afrin & the Rojava Revolution Feb 01 19:22 by Marcel Cartier 0 comments

turkeyinvadesafrin_jan2018_1.jpg imageSolidarity for Afrin and Rojava against the Turkey State Jan 30 23:58 by KAF 1 comments

javierderiba_rojavasmall.jpg imageA call for solidarity: defend Afrin — defend humanity! Jan 29 06:41 by Dilar Dirik 0 comments

pa31112863.jpg imageThe geopolitics of the Kurds and the case of Rojava Jan 29 06:38 by Ercan Ayboga 0 comments

df0c1da5b22e4a8fbe74d256ebb68e2a_3.jpg imageAfrin: la guerra degli Stati verrà sconfitta dalla guerra popolare Jan 28 17:41 by Devrimci Anarşist Faaliyet 0 comments

df0c1da5b22e4a8fbe74d256ebb68e2a_2.jpg imageLes États en guerre contre les peuples subiront la défaite Jan 25 20:52 by DAF 0 comments

Afrin Halkı Kazanacak imageHalklarla Savaşan Devletler Kaybedecek Jan 25 18:21 by DAF 0 comments

daf04.jpg imageΤα κράτη θα ηττηθ ... Jan 24 21:49 by DAF (Αναρχική Επαναστατική Δράση) 0 comments

df0c1da5b22e4a8fbe74d256ebb68e2a_1.jpg imageLos estados en guerra contra el pueblo perderán Jan 24 09:42 by Devrimci Anarşist Faaliyet 0 comments

sk_2.jpg imageRojava: Mensaje urgente de un compañero anarquista en Afrin Jan 24 09:38 by Insurrection News 0 comments

df0c1da5b22e4a8fbe74d256ebb68e2a.jpg imageStates at War with Peoples will Lose Jan 24 09:23 by Devrimci Anarşist Faaliyet 0 comments

26991887_2063969017172753_3989592990748405220_n.jpg imageΓια το Μακεδονικa... Jan 18 05:42 by Libertatia 0 comments

thewarroom750x430.jpg imageGovernança global e hegemonia dos EUA Jan 15 07:00 by BrunoL 0 comments

makedonia2750x500.jpg imageΜακεδονία και Εθ_... Jan 09 20:09 by Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας 0 comments

4925a244a538b3717d7b9d2e0f8ccb8b.jpg imageΕνάντια στην ισρ^... Dec 21 20:33 by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης 0 comments

textLe vieux et le Coup d’État Dec 06 09:58 by Shawn Hattingh 0 comments

zimbabwe1758992_960_720.png imageThe Old Man and the Coup Dec 01 18:39 by Shawn Hattingh 0 comments

textLe agenzie di "analisi" di rischio e violazione delle sovranità Nov 19 02:34 by BrunoL 0 comments

28b9eebf550d43177f73a101bb5894a5_1.jpg imageIl movimento anticapitalista nella Repubblica Catalana Nov 14 06:35 by Aitor Tarradellas 0 comments

15.jpg imageΌχι πυρηνικά στο_... Nov 13 04:18 by «δυσήνιος ίππος» 0 comments

more >>
© 2005-2018 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]