user preferences

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος / Καταστολή / Φυλακές / Ανακοίνωση Τύπου Tuesday March 14, 2017 15:15 byΑλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας

Το ξημέρωμα της Δευτέρας 13 Μαρτίου, 130 δικοί μας άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν ακούσια από την κατάληψη φιλοξενίας, στο μέχρι τότε και για παραπάνω από ένα χρόνο εγκαταλελειμμένο κτίριο του Δρακοπούλειου κέντρου αιμοδοσίας στην Αλικβιάδου 9, στο οποίο είχαν επιλέξει εκούσια να μείνουν εκεί. Στέλνουμε δε αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους συλληφθέντες της κατάληψης της Βίλας Ζωγράφου, έναν τοπικό ακηδεμόνευτο χώρο που επίσης εκκενώθηκε σήμερα. Είναι φανερό ότι το σύγχρονο «αριστερό» υπόδειγμα είναι αυτό της επιτηρούμενης κατασταλτικά συνοδείας και της θεσμικής κηδεμονίας, απέναντι σε ότι είναι ακηδεμόνευτο και αυτοργανωμένο όπως οι δυο καταλήψεις που εκκενώθηκαν σήμερα.


Το ξημέρωμα της Δευτέρας 13 Μαρτίου, 130 δικοί μας άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν ακούσια από την κατάληψη φιλοξενίας, στο μέχρι τότε και για παραπάνω από ένα χρόνο εγκαταλελειμμένο κτίριο του Δρακοπούλειου κέντρου αιμοδοσίας στην Αλικβιάδου 9, στο οποίο είχαν επιλέξει εκούσια να μείνουν εκεί.

Οι Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας (ΑΛΥ) από την πρώτη στιγμή που άνοιξε ο συγκεκριμένος χώρος φιλοξενίας σταθήκαμε δίπλα στους 130 κυνηγημένους-ες από την Συρία. Την τελευταία εβδομάδα μάλιστα, μαζί με συναδέλφους πρόσφυγες που έμεναν στην κατάληψη, είχαμε ξεκινήσει από κοινού τον καθαρισμό και τις εργασίες για το στήσιμο ιατρείου, που θα κάλυπτε τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες της κατάληψης και όχι μόνο. Δυστυχώς, τα σχέδια μας διακόπηκαν βάναυσα από την κυβέρνηση της πρώτης φορά αριστερά η οποία επιβάλει την «νομιμότητα» και τον κατασταλτικό ανθρωπισμό της, συνεπικουρούμενη από φιλάνθρωπες ΜΚΟ όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, του οποίου ιδιοκτησία ήταν το συγκριμένο εγκαταλελειμμένο κτίριο.

Φυσικά η επέμβαση κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΣ, υπάρχει σχέδιο στέγασης για τα ασυνόδευτά ανήλικα προσφυγόπουλα στο συγκεκριμένο κτίριο. Το εν λόγω έργο θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, οπότε και ο κ.Αυγερινός, υποστράτηγος ε.α, μυρίστηκε χρήμα και ζήτησε την αξιοποίηση του Δρακοπούλειου, που εδώ και έναν χρόνο επρόκειτο να φιλοξενήσει άστεγους της Αθήνας, σχέδιο που παρέμεινε στα χαρτιά. Επίσης, θα χρησιμοποιηθεί κι άλλο ένα παρατημένο κτίριο του ΕΕΣ στην Κηφισιά, το οικοτροφείο – νοσοκομείο των αδελφών νοσοκόμων, για το οποίο κάτοικοι της περιοχής με την υποστήριξη των δημοτικών συμβούλων της Ελληνικής Αυγής άρχισαν ήδη να αντιδρούν.

Όπως φαίνεται για τον ερυθρό σταυρό και τον πρόεδρο του είναι πολλά τα λεφτά και θα είναι κρίμα να μην αξιοποιηθούν. Φυσικά αυτός ο «ανθρωπισμός» με το αζημίωτο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική έννοια της αλληλεγγύης αλλά και του εθελοντισμού. Όπως είναι αναμενόμενο δεν πρόκειται να πτοηθούμε από τέτοιες ενέργειες. Ευελπιστούμε αν και αμφιβάλουμε ότι οι χρόνια πάσχοντες και πολυτραυματίες που διέμεναν στην κατάληψη, ότι θα τύχουν ισάξιας τουλάχιστον φροντίδας υγείας στις «οργανωμένες» θεσμικές δομές και καλούμε τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Στέλνουμε δε αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους συλληφθέντες της κατάληψης της Βίλας Ζωγράφου, έναν τοπικό ακηδεμόνευτο χώρο που επίσης εκκενώθηκε σήμερα. Είναι φανερό ότι το σύγχρονο «αριστερό» υπόδειγμα είναι αυτό της επιτηρούμενης κατασταλτικά συνοδείας και της θεσμικής κηδεμονίας, απέναντι σε ότι είναι ακηδεμόνευτο και αυτοργανωμένο όπως οι δυο καταλήψεις που εκκενώθηκαν σήμερα.

Τέλος ενημερώνουμε τον αναπληρωτή υπουργό «προστασίας» του πολίτης ότι το μόνο «απολύτως δικαιολογημένο» ως πράξη σε έναν κόσμο αδικίας δεν είναι η αστυνομική καταστολή αλλά η αλληλεγγύη.

13/3/2017

Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας

image img_20170313_193602_0.jpg 0.05 Mb

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος / Καταστολή / Φυλακές / Ανακοίνωση Τύπου Monday March 13, 2017 20:02 byΑναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδόθηκε σήμερα τα ξημερώματα σε ένα κρεσέντο κρατικού αυταρχισμού, πραγματοποιώντας μπαράζ επιθέσεων σε κατειλημμένους αυτοοργανωμένους χώρους στις γειτονίες της Αθήνας, συνεπικουρούμενη από την αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές. Πιο συγκεκριμένα, από τις 6:30 το πρωί η κατάληψη στέγης προσφύγων Δρακοπούλειο στην οδό Αλκιβιάδου, η κατάληψη της Βίλλας Ζωγράφου και της Gare (Kαλλιδρομίου) βρίσκονται υπό κρατική κατοχή, μετά από εισβολή των δυνάμεων κατοχής.

Αντιστεκόμαστε στους βρυκόλακες της κυβέρνησης, υπερασπιζόμαστε τους κοινωνικούς χώρους της αλληλεγγύης – Όλες/οι στις 6 μμ, στην πλ. Γαρδένιας (Ζωγράφου)

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδόθηκε σήμερα τα ξημερώματα σε ένα κρεσέντο κρατικού αυταρχισμού, πραγματοποιώντας μπαράζ επιθέσεων σε κατειλημμένους αυτοοργανωμένους χώρους στις γειτονίες της Αθήνας, συνεπικουρούμενη από την αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές. Πιο συγκεκριμένα, από τις 6:30 το πρωί η κατάληψη στέγης προσφύγων Δρακοπούλειο στην οδό Αλκιβιάδου, η κατάληψη της Βίλλας Ζωγράφου και της Gare (Kαλλιδρομίου) βρίσκονται υπό κρατική κατοχή, μετά από εισβολή των δυνάμεων κατοχής.

Δεν θα προσποιηθούμε ότι πέφτουμε από τα σύννεφα. Η κυβέρνηση αυτή είναι η ίδια η οποία υπέγραψε και εφαρμόζει την συμφωνία της ντροπής Ε.Ε. – Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η ίδια που στοιβάζει τους πρόσφυγες μέσα σε στρατόπεδα και χιονισμένες σκηνές, αυτή που είναι υπεύθυνη για το έγκλημα της Μόριας και που αναβαθμίζει την Αμυγδαλέζα, η ίδια που εισέβαλε στους κοινωνικούς χώρους και τις καταλήψεις προσφύγων στη Θεσσαλονίκη το 2016, η ίδια επίσης που συνεχίζει το πάρτυ εξαθλίωσης ντόπιων και προσφύγων, εφαρμόζοντας τις σκληρές πολιτικές του Κεφαλαίου έναντι της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Την περίοδο όπου χιλιάδες πρόσφυγες στεγάζονται στα άθλια camps όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι τρομακτικά επικίνδυνες, το ελληνικό κράτος εκκενώνει χώρους στέγασης προσφύγων που πρόσφεραν ζωή με αξιοπρέπεια. Παράλληλα εξαπολύει επίθεση σε χώρους αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, στοχοποιώντας το κίνημα των καταλήψεων και τις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες που παράγει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει επάξια την παράδοση των ελληνικών κυβερνήσεων όσον αφορά το κρατικό αυταρχισμό και τη ρατσιστική πολιτική που έχει λαμπρό ιστορικό τα τελευταία χρόνια.

Η κοινωνική ασφυξία που θέλει να επιβάλλει το ελληνικό κράτος δεν είναι διόλου ανεξήγητη. Οι αντεργατικές πολιτικές εξόντωσης που εφαρμόζονται ασταμάτητα δεν θα μπορούσαν να μην έχουν στην αιχμή του δόρατος την καταστολή, τον ρατσισμό και τα στρατόπεδα. Η βαρβαρότητα των κέντρων κράτησης και των camps όπου αρκετοί πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της μεταχείρισης τους και των ανύπαρκτων συνθηκών υγιεινής και ασφαλείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη πολιτική των μνημονίων, των νέων αντεργατικών νομοσχεδίων, της καταστροφής της κοινωνικής ασφάλισης και φυσικά της αστυνομοκρατίας και των εκκενώσεων.

Το κοινωνικό και εργατικό κίνημα οφείλει να στήσει οδοφράγματα στον κρατικό αυταρχισμό, να σπάσει το τσαμπουκά που κυβέρνηση και αφεντικά επιδεικνύουν σε κάθε κοινωνικό πεδίο. Η απαίτηση για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων με κάθε νομιμοποιητικό έγγραφο, ο αγώνας για την υπεράσπιση των δομών του αντικαπιταλιστικού και ελευθεριακού κινήματος και εντέλει η οργάνωση της τάξης μας για την αντιπαράταξη στην καπιταλιστική λαίλαπα πρέπει να γίνουν ενιαίοι και ταυτόχρονοι.

Για τη ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε συμμετέχει στο κάλεσμα για συγκέντρωση και πορεία στη πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου σήμερα 13/3 στις 6μ.μ. ενάντια στις εκκενώσεις των κατηλειμμένων χώρων και τον κρατικό αυταρχισμό που επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

*Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, πλήρη δικαιώματα διαμονής, περίθαλψης, παιδείας

*Κάτω τα χέρια από τις Καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους.

*Καμία δίωξη στους/στις αγωνιστές/ριες που ανέλαβαν την πολιτική υπεράσπιση των χώρων.

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

image 17309088_10208454626784879_8927264258275166093_n.jpg 0.03 Mb image rocilogo.jpg 0.01 Mb

click on the link for the video! https://www.youtube.com/watch?v=4UYfVyO9FuA&feature=youtu.be

Rafael is a young poor Black man that until June 2013 used to work picking up material for recycling on the streets of Rio de Janeiro, Downtown. He used to sleep on the streets and only sometimes go back home, in favela Vila Cruzeiro, so that he would save up the transportation money. However, on June 20th, his routine changed.

On that day, the biggest of the demonstrations that were happening at the time against the raise of the bus fare took place. In the end of the demonstration, at Lapa, Rafael, at the time 25 years old, was arrested when he was arriving in an abandoned house where he used to sleep sometimes. He didn’t participate in the demonstration and was carrying two plastic bottles, one with bleach and one with disinfectant. At the police station, the cops that arrested him presented the bottles opened and with clothes. He was charged for carrying explosive material that would be Molotov cocktails. He was sentenced to 5 years and 2 months. On December 1st, 2015, he got out of jail on probation with an ankle monitor.

Back to Cascatinha, Vila Cruzeiro, with his family, on January 12th2016, he went to buy breakfast in the morning as asked by Dona Adriana, his mother, and on the way he was stopped by the cops. They said that he was involved with drug dealers and were demanding information and that he said that he was a criminal. He was beat up on the way of the police station. The cops also threatened to rape him if he didn’t assumed participation on drug trafficking. The cops forged a flagrant kit with 0.6g of marijuana, 9.3g of cocaine and a firecracker. So, since January 2016, Rafael Braga faces charges of drug trafficking and trafficking association.

During the audiences, the defense lawyers demanded some diligences that could help to understand what happened that day. Things like the images of the camera of the police car, images of the camera of the police station, the GPS information of the ankle monitor, the GPS information of the police car. The judge denied the access of all this information.

One of the main issue raised by the Campaign is the motivation behind the arrest of Rafael Braga. He was arrested and condemned in 2013 even without being a protester. He was arrested because he is Black and poor. Because he is not an activist, no mobilizations were made at the time and he was tried and condemned very quickly. Even after his sentencing, the mobilization around his case never achieved the level of the mobilizations around the case of other arrests of militants in 2013 and 2014. Rafael is a symbol of the penal selectivity and structural racism of the justice system of Brazil. The most recent arrest reinforces this point of view. Living in a militarized area, Rafael was stopped and charged of drug trafficking. The flagrant kit forged by the cops is often used by the police in favelas. The war on Blacks camouflaged of war on drugs keeps on making new victims every day, exterminating Black people and sustaining mass incarceration.

Website of the campaign for the liberation of Rafael Braga https://libertemrafaelbraga.wordpress.com/

image 16640551_1146946498749755_8142544794000693800_n.jpg 0.12 Mb

venezuela / colombia / represión / presos / llamado / petición Friday March 10, 2017 17:44 byRuptura Coleciva (RC)

En palabras de sus amigos: “Mateo se caracteriza por una enorme sonrisa en momentos buenos y malos, la alegría es una de sus más grandes armas”.

06 de Marzo de 2017

Solidaridad internacional con Mateo Gutiérrez: ¡el pensamiento crítico no es terrorismo!

Al hablar de la violencia en Latinoamérica y en otras partes del mundo, se piensa que esta sólo implica las problemáticas de una sociedad inestable que se conflictúa y golpea a sí misma, de un sinfín de patrones que condenan a nuestros barrios, pueblos y comunidades, reproducida en las calles, en las relaciones sociales y dentro de uno mismo. Hay más elementos al interior de este esquema, existe una violencia otra en los medios de comunicación, desinformando lo que acontece diariamente; después, nos encontramos con una violencia selectiva que se respalda en la criminalización por instituciones y los malos gobiernos, condenando a través de sus leyes a personas inocentes, imputándoles delitos fabricados e inculpándolos como personas violentas, precisamente, porque esos malos gobiernos –en su mito propio- se anteponen como los únicos guardianes del orden y la vida.

¿Qué pasa entonces con quienes se dan cuenta de que no es así?

Mateo Gutiérrez León es un estudiante comprometido y crítico del 5to semestre de la carrera de sociología en la Universidad Nacional de Colombia –Bogotá-, un excelente compañero, hijo, amigo, amante de la lectura y los animales, posee una mente activa y solidaria en distintas circunstancias nacionales que considera injustas y producto de la manipulación social. Hoy es víctima de un falso positivo judicial.

El Estado colombiano –en la voz y acto del ministro de Defensa, Luis Carlos Villegas y la Fiscalía colombiana- le ha imputado cargos judiciales por terrorismo, fabricación y tráfico de armas y concierto para delinquir, en el supuesto de haber colocado una “bomba panfletaria” el 18 de septiembre de 2015 en la ciudad de Bogotá, hecho ficticio que ha sido refutado por sus propios padres y cercanos, ya que Mateo se encontraba en un viaje fuera del país junto con su madre Aracely León. De igual manera, su padre Omar Gutiérrez, menciona que “es perfectamente probable que la fiscalía esté buscando un ‘chivo expiatorio’ ante su incapacidad de dar con los responsables de la ola de inseguridad en Bogotá”.

Mateo se encuentra preso desde el 1° de marzo en la Cárcel Nacional Modelo de Bogotá, la Fiscalía lo considera autor de otros 10 actos terroristas desde septiembre de 2015 hasta la fecha. Los grandes medios de comunicación han hecho bien su trabajo diciendo que él es culpable porque estudia en una “universidad de revoltosos”; porque ha visitado Cuba y otros países latinoamericanos “tierras del socialismo del demonio”; además de cambiarse de look y pintarse el cabello constantemente. ¿Desde cuándo tal vestimenta o tal estilo lo convierten a uno en terrorista?

Esta es la violencia selectiva que tenemos que parar de una vez por todas, pues parece que el peor delito que puede hacer un estudiante es ocupar su conocimiento en beneficio de la sociedad.

Mateo no ha sido el único sociólogo inculpado por su pensamiento crítico, de igual manera, el profesor y doctor en sociología de la UNAL, Miguel Ángel Beltrán Villegas, fue detenido el pasado 31 de julio de 2015 en la Ciudad de México, cuando se encontraba realizando estudios doctorales sobre temas latinoamericanos en la Universidad Nacional Autónoma de México; se le imputó una condena de más de 8 años por el “delito de rebelión” por supuestas "pruebas" que se encontraron en una USB durante su detención que refieren a una investigación académica que realizaba sobre el conflicto armado en Colombia.

Es importante señalar la constante criminalización a los estudiantes de la Nacional, ya que el pasado 4 de marzo por la noche, dos estudiantes fueron detenidos en el Parque Independencia en Bogotá y golpeados por dos patrulleros. El hecho se gestó tras ser detenidos por su apariencia y los policías al percatarse que pertenecían al departamento de sociología, fueron relacionados directamente con el "caso Mateo", diciéndoles "¿acaso ustedes también ponen bombas como Mateo?".

Recientemente en México, tres mujeres indígenas hñáhñú -Teresa González Cornelio, Jacinta Francisco Marcial y Alberta Alcántara Juan- fueron encarceladas por supuestamente haber sometido y secuestrado a seis ‘indefensos’ agentes de la extinta Agencia Federal de Investigación (AFI). Pasaron poco más de 3 años para obtener su libertad. Ahora, una de las frases que nos dejan dice así: “hasta que la dignidad se haga costumbre”.

Con este potente llamado a la dignidad, nos solidarizamos y exigimos la libertad inmediata e incondicional de Mateo Gutiérrez desde distintos rincones de Latinoamérica y el mundo. Abrazamos a sus compañeros de la UNAL, a su familia y a todos los amigos que tejen redes de empatía y solidaridad para lograr su liberación.

Abrazamos también las resistencias de los pueblos indígenas en el Norte del Cauca por la liberación de la Madre Tierra, de Putumayo en defensa de los recursos naturales contra el fracking, de los estudiantes de la Universidad del Valle en Cali contra la privatización de la educación, las luchas agrarias en Arauca y La Guajira, así como los múltiples procesos estudiantiles y populares en las grandes ciudades que luchan por la paz y en contra del avance del paramilitarismo en las comunidades más desprotegidas.

En palabras de sus amigos: “Mateo se caracteriza por una enorme sonrisa en momentos buenos y malos, la alegría es una de sus más grandes armas”.

¡Hasta la alegría siempre!

Suscriben: Red de Historias Anticapitalistas (México); Colectivo Rebeldía, Resistencia y Libertad -IPN- (México); Comisión de la Sociedad de Alumnos CECyT 2 (CoSAC) -IPN- (México); Comité Voca 4 -IPN- (México); COAGI, Colectivo de la Asamblea General Interna de CECyT 5 -IPN- (México); CLOV - Comité de Lucha y Organización de Vocacional 14 -IPN- (México); Asamblea de Lucha Estudiantil ESCOM -ALEE-IPN- (México); Agrupación Juvenil Anticapitalista Politécnico -IPN- (México); Colectivo "Antes del Amanecer" (México); Árbol Kollectivo -Querétaro- (México); Asamblea Estudiantil UANL -Monterrey- (México); Colectivo Antiespecista "Hermanas de Garras" -Morelos- (México); "#HueyapanVa: Rumbo a la Autonomía" -Morelos- (México); Centro Cultural "Ricardo Flores Magón" -Baja California Sur- (México); Semana por la Soberanía Audiovisual - México; Imprenta Comunera (Colombia); Revolución Internacional / World Revolution (Latinoamérica); Ruptura Colectiva (RC) (Latinoamérica).

* Cualquier colectivo/agrupación/comunidad que desee sumarse al pronunciamiento, favor de enviar su firma a en.ruptura.colectiva@gmail.com

FIRMA LA PETICIÓN POR LA LIBERTAD DE MATEO EN CHANGE.ORG

https://www.change.org/p/fiscal%C3%ADa-general-de-la-na...icial

Publicado el 06 de Marzo de 2017 en:

http://rupturacolectiva.com/solidaridad-internacional-m...ismo/

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος / Καταστολή / Φυλακές / Ανακοίνωση Τύπου Thursday March 02, 2017 15:04 byΑναρχική Ομοσπονδία

Την απονομή του δικαίου δεν μπορεί να την κάνει ο θύτης. Το κράτος και η αστυνομία δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από έναν "καμένο χαρτί" εντολοδόχο τους. Είναι η ίδια η φύση αυτής της δίκης που εμείς οφείλουμε να αμφισβητήσουμε. Ο Κορκονέας είναι ένοχος για όλους εμάς, είναι ένοχος με το δίκαιο της ταξικής μας θέσης. Το κράτος είναι ένοχο μέσω αυτού. Το κράτος, όμως, δικάζεται και καταδικάζεται μόνο στους δρόμους.

"Κορκονέας" Κορκονέα ένοχο ου ποιεί

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και το νομικό μέρος αυτής της υπόθεσης ολοκληρώνεται με το εφετείο των δολοφόνων αστυνομικών, Κορκονέα και Σαραλιώτη. Οχτώ χρόνια μετά την δολοφονία και την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 ο άνθρωπος που πάτησε τη σκανδάλη "ανοίγει την καρδιά του" μπροστά στην έδρα. Δεν ζητάει καμία, όπως είπε, συγνώμη από 15χρονους αντιεξουσιαστές, είναι προφανές ότι για τον ίδιο η δολοφονία ήταν μέρος των καθηκόντων του. Και έχει δίκιο. Έπραξε αυτό για το οποίο τον πλήρωναν.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει γιατί αποφάσισε να δυσχεράνει τη θέση του τόσο, ώστε ακόμα και ο αχαρακτήριστος συνήγορός του, ο Κούγιας, να φύγει πανικόβλητος. Δεν γνωρίζουμε αν η αλήθεια που εκστόμισε ο Κορκονέας πήγασε από κάποια αντεστραμμένη αίσθηση αξιοπρέπειας, ή αν είναι μια άφρονη διαμαρτυρία προς τον εργοδότη του, το κράτος, που τώρα τον συντρίβει. Το πραγματικά σημαντικό εδώ είναι πως η αλήθεια του Κορκονέα αποκάλυψε ακριβώς αυτό που οι αναρχικοί δεν παύουν να κραυγάζουν στα καταπιεζόμενα και εκμεταλλευόμενα κομμάτια της κοινωνίας: όλοι μας βρισκόμαστε στην καρδιά μιας σύγκρουσης, είτε επιλέγουμε την ενεργητική συμμετοχή είτε όχι, είτε συντασσόμαστε με κράτος και κεφάλαιο είτε με τα δικά μας συμφέροντα.

Ο Κορκονέας επέλεξε να γίνει ένας στρατιώτης του κράτους και του κεφαλαίου. Κι αν μπορεί κανείς να βρει "ελαφρυντικά" για στρατιώτες που σκοτώνουν όταν τους στέλνουν σε πολεμικές μάχες κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αυτά σίγουρα δεν υπάρχουν για στρατιώτες που "παρουσιάστηκαν" εθελοντικά και πληρώνονται για τη μόνιμη θητεία τους. Αποπροσωποποιώντας τον 15χρονο και εστιάζοντας στον "αντιεξουσιαστή" έδειξε πόσο ξεκάθαρα πολιτική ήταν η πράξη του και πόσο πολιτικός είναι ο στρατός που ανήκε, η αστυνομία. Το σφάλμα του ήταν ότι υπερέβη τα όρια των "κανόνων εμπλοκής" της ιστορικής περιόδου που ζούμε και χρησιμοποίησε μέσα προορισμένα για πολύ πιο οξυμένες συνθήκες, για συνθήκες που απειλούν το σύστημα. Και ακόμα χειρότερα γι' αυτόν, κατάφερε με την πράξη του ακόμα και να πυροδοτήσει τέτοιες συνθήκες. Σφάλμα του ήταν επίσης και ότι δεν κατάλαβε πως θα έπρεπε να είναι πολύ πιο σημαντικό μέλος της εξουσίας από ένας μπάτσος στα Εξάρχεια για να περιμένει ότι τα αφεντικά του θα τον κάλυπταν. Ο κόσμος της εξουσίας είναι αμείλικτος. Έμεινε και πιθανόν θα μείνει για πολλά ακόμα χρόνια στη φυλακή. Αλλά όχι εξαιτίας του φόνου. Ο πραγματικός λόγος της φυλάκισής του δεν είναι άλλος από την "ολέθρια για το κράτος/αφεντικό του υπέρβαση καθήκοντος".

Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον Κορκονέα δεν ήταν η πρώτη φορά που άρχισε να γίνεται λόγος περί "άβατου των εξαρχείων". Μιλούσαν γι’ αυτό και πριν από το 2008. Και όλα αυτά τα χρόνια οι μπάτσοι έχουν ρίξει αρκετές φορές πυροβολισμούς σε αυτό το ιστορικό κέντρο αγώνα. Για το κράτος, η ένοπλη βία απέναντι στην αντίσταση είναι πάντα μια επιλογή. Θα μπορούσε, δηλαδή, ο δολοφονημένος να μην ήταν ο 15χρονος αλλά κάποιος άλλος. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση, αυτή η επιλογή του κράτους απέτυχε.

Από ταξική σκοπιά, το εφετείο των δολοφόνων αστυνομικών θα ήταν αδιάφορο. Το πρόβλημα είναι πως ένα "διοικητικό δικαστήριο" πάει να γίνει πλυντήριο για τους εντολοδότες του Κορκονέα, αυτούς, τελικά, που πραγματικά προστατεύει η αστυνομία. Η εξουσία, που αυτά τα 8 χρόνια έχει εξαπολύσει την μεγαλύτερη επίθεσή της με οικονομικούς και πολιτικούς όρους στην τάξη μας, παίρνει από τον Κορκονέα την τελευταία του υπηρεσία: εκτός από την τιμωρία με φυλάκιση, του φορτώνει και όλη την πολιτική ευθύνη. Τι θα αλλάξει όμως με έναν αμετάκλητα ισοβίτη μπάτσο; Θα πάψουν να γίνονται "υπερβάσεις" ή η εξουσία θα αρνηθεί στον εαυτό της το δικαίωμα να πάψει να θεωρεί τον φόνο "υπέρβαση" όταν απειληθούν τα συμφέροντά της;

Παρά την τραγικότητα του γεγονότος, της εκτέλεσης ενός δεκαπεντάχρονου αντιεξουσιαστή, κανείς δεν περίμενε αυτό που ακολούθησε. Ο Δεκέμβρης αποκάλυψε την ύπαρξη υπόγειων κοινωνικών ρευμάτων οργής που κανείς ως τότε δεν τα είχε εντοπίσει. Σε πολύ πιο δύσκολες από τότε συνθήκες, σήμερα, η κοινωνική ειρήνη μοιάζει να καλύπτει τα πάντα. Αλλά αυτό είναι -όπως ήταν και τότε- παραπλανητικό. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι -όποτε κι αν αυτοί επιλέξουν να αντεπιτεθούν σε μαζική κλίμακα- είναι ότι η πράξη του Κορκονέα δεν αποτελεί παρά μέρος εκείνης ακριβώς της δουλειάς για την οποία το κράτος έχει τον Κορκονέα στη δούλεψή του. Αυτό που εκπροσωπείται στο πάτημα της σκανδάλης από τον Κορκονέα -και όποιον Κορκονέα- δεν είναι άλλο από το κράτος.

Την απονομή του δικαίου δεν μπορεί να την κάνει ο θύτης. Το κράτος και η αστυνομία δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από έναν "καμένο χαρτί" εντολοδόχο τους.
Είναι η ίδια η φύση αυτής της δίκης που εμείς οφείλουμε να αμφισβητήσουμε.
Ο Κορκονέας είναι ένοχος για όλους εμάς, είναι ένοχος με το δίκαιο της ταξικής μας θέσης.
Το κράτος είναι ένοχο μέσω αυτού.
Το κράτος, όμως, δικάζεται και καταδικάζεται μόνο στους δρόμους.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, 7 Μαρτίου 2017, 9:00, Δικαστικό μέγαρο Λαμίας

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

This page has not been translated into 한국어 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Català Ελληνικά DeutschRepression / prisoners

Tue 28 Mar, 23:58

browse text browse image

vilazografou.jpg imageΗ αλληλεγγύη δεν ... Mar 14 15:15 by Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας 0 comments

ekkenosialkiviadou.jpg imageΑντιστεκόμαστε - ... Mar 13 20:02 by Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε 0 comments

chamada_postagem.png imageInterview with dona Adriana, mother of Rafael Braga Mar 13 05:13 by farj 0 comments

17141384_1827530404174295_2062682958_n.jpg imageSolidaridad internacional con Mateo Gutiérrez: ¡el pensamiento crítico no es terrorismo! Mar 10 17:44 by Ruptura Coleciva (RC) 0 comments

lamia2.jpg image"Κορκονέας" Κορκο ... Mar 02 15:04 by Αναρχική Ομοσπονδία 0 comments

Erdogan citó a la Alemania de Hitler como un ejempo de gobernabilidad eficiente (The Guardian, 1 de enero, 2016) imageErdogan: un discípulo fascista Mar 01 23:45 by Alejandro Azadî 0 comments

turkeysolidarity1_2.jpg imageLigel kesên ku ji bo azadiyê û li hemberî faşîzmê li ber xwe didin, hevgirtin! Feb 23 15:05 by Pêngava Hevgirtina Enternasyonalîst a Rethymnoyê (Gîrît) 0 comments

turkeysolidarity1_1.jpg imageÖzgürlük için ve faşizme karşı mücadele verenlerle dayanışma! Feb 23 15:03 by Rethymno (Girit)’deki Enternasyonalist Dayanışma İnisyatifi 0 comments

turkeysolidarity1.jpg imageΑλληλεγγύη στους... Feb 23 15:00 by Πρωτοβουλία Διεθνιστικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου 0 comments

16426075_1841964542686094_3875616516575574301_n_1.jpg imageUmut Fırat Süvarioğulları, il rivoluzionario anarchico in carcere, ha messo... Feb 20 23:06 by Devrimci Anarşist Faaliyet 0 comments

16602769_1841985462684002_7570215785476275251_n.jpg imageRevolutionary Anarchist Prisoner Umut Fırat Süvarioğulları Ended His Hunger... Feb 15 01:02 by Devrimci Anarşist Faaliyet 1 comments

16426075_1841964542686094_3875616516575574301_n.jpg imageDevrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları’nın Açlık... Feb 15 01:00 by Devrimci Anarşist Faaliyet 0 comments

fob_escudo_copia.jpg imageMilitantes de la FOB Judicializadas. Frenemos con Lucha la Criminalización de la Protesta Feb 06 17:54 by Federación de Organizaciones de Base 0 comments

textDALL'ALTRA PARTE DELLA REPRESSIONE Feb 06 15:28 by Gianni Sartori 1 comments

textIL MIO NOME E' DUMA KUMALO Feb 06 05:34 by Gianni Sartori 0 comments

textLIBERARE OCALAN, LIBERARE TUTTI/E Feb 02 01:04 by Gianni Sartori 0 comments

16299229_408924822783881_4386184309798283658_n.jpg imageΑλληλεγγύη στους... Jan 26 17:36 by Αναρχική Πολιτική Οργάνωση 0 comments

Nursel Aydoğan, painting by Janet Biehl imageOccupying democracy Jan 25 16:53 by Ercan Ayboga 0 comments

umutsilbuyuk768x496_2.jpg image[Turchia] 39° giorno di sciopero della fame in carcere per il rivoluzionario anarchico Umu... Jan 22 18:20 by Devrimci Anarşist Faaliyet 0 comments

umutsilbuyuk768x496_1.jpg imageΟ σύντροφος Umut Firat δεν... Jan 21 06:51 by Devrimci Anarşist Faaliyet 0 comments

efren.jpg imageJoven herido en el rostro por disparo de arma química del ESMAD en Bello, Antioquia Jan 21 00:09 by El (A)guijón 0 comments

umutsilbuyuk768x496.jpg imageDevrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin... Jan 20 23:18 by Devrimci Anarşist Faaliyet 1 comments

umutfirat300x194.jpg image[Turkey] Revolutionary Anarchist Prisoner Umut Fırat Süvarioğulları is on t... Jan 19 18:08 by Devrimci Anarşist Faaliyet 0 comments

15781152_10154861268587497_6335987580449105012_n.jpg imageΕίμαστε όλοι δια_... Dec 30 09:58 by Χειρονομία-Αντιεξουσιαστική Κίνηση 0 comments

meydan_30_3.jpg imageTurchia: condannato a pena detentiva l'editore responsabile del giornale anarchico Meydan Dec 28 07:26 by Devrimci Anarşist Faaliyet 0 comments

cysaq4mxgaevjyx.jpg imageΗ Lola Gutiérrez για σύλληψή τ... Dec 27 17:52 by Dmitri (republishing) 0 comments

2.jpg imageΕνημέρωση για δρ^... Dec 26 15:24 by Αναρχική Ομοσπονδία - Περιφέρεια Αθήνας 0 comments

meydan_30_2.jpg imageMeydan Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürüne Hapis Cezası Dec 25 03:26 by Devrimci Anarşist Faaliyet 0 comments

15673043_391468774529486_2701436708791953805_n.jpg imageΦυλάκιση για τον ... Dec 24 10:13 by Devrimci Anarşist Faaliyet - DAF 0 comments

meydan_30_1.jpg imagePrisión para el editor responsable del periódico anarquista Meydan en Turquía Dec 24 04:08 by Devrimci Anarşist Faaliyet 0 comments

more >>
© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]