user preferences

Upcoming Events

No upcoming events.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε πρώτα στις 28/2/2021 στο 10ο τεύχος του Anvil (Αμόνι), της εφημερίδας που εκδίδει η Ομάδα Αναρχικών Κομμουνιστών Μελβούρνης (Melbourne Anarchist Communist Group).

Οι ΗΠΑ έγιναν η κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη το 1945. Παρά τα όσα έχουν συμβεί από τότε, η παγκόσμια τάξη που καθιέρωσε είναι άθικτη και οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν η πιο ισχυρή χώρα. Παρόλο που ο πλούτος και η δύναμή τους σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο φθίνουν εδώ και δεκαετίες, ακόμα καμία δύναμη δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Η σιγουριά των ΗΠΑ στην ηγεμονία τους μπορεί, όμως, να αλλάξει και αυτό δημιουργεί μια επικίνδυνη διεθνή κατάσταση.

Ο προηγούμενος αντίπαλος των ΗΠΑ, η ΕΣΣΔ, είχε συγκρίσιμο πληθυσμό με τις ΗΠΑ, αλλά αντιμετώπισε δομικές οικονομικές δυσκολίες στη δεκαετία του 1960. Τελικά βάλτωσε και κατέρρευσε υπό την πίεση των ΗΠΑ. Η Γερμανία και η Ιαπωνία, αμφότερες με πληθυσμούς που ισοδυναμούν με ένα μικρό μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι η άνοδος τους σταμάτησε πριν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους πλησιάσει αυτό των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι αρκετά μεγάλη, δεν μπόρεσε να δημιουργήσει την απαραίτητη εσωτερική ενότητα, για να αντιμετωπίσει την πρόκληση.

Η Κίνα, ωστόσο, έχει τέσσερις φορές τον πληθυσμό των ΗΠΑ. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της είναι περίπου όσο το 1/6 αυτού των ΗΠΑ. Το ΑΕΠ της Κίνας και επομένως το βάρος της στην παγκόσμια οικονομία τίθενται σε εντυπωσιακή απόσταση από την παγκόσμια οικονομική ισχύ των ΗΠΑ. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερος από εκείνο των ΗΠΑ. Ακόμα κι αν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας διαμορφωθεί στο μισό από αυτό των ΗΠΑ κατά τις επόμενες δεκαετίες, το συνολικό ΑΕΠ της θα εξακολουθούσε να είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο του σημερινού ιμπεριαλιστικού ηγεμόνα. Η κυριαρχία των ΗΠΑ δε θα επιβιώσει από αυτήν την κατάσταση.

Αυτή η προοπτική, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την άρχουσα τάξη των ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι συμπλέουν πολιτικά όσον αφορά τα θέματα της Κίνας τα τελευταία χρόνια. Έτσι, οι καταγγελίες των ΗΠΑ για τις δραστηριότητες της Κίνας υπερβαίνουν κατά πολύ την πραγματική κακή συμπεριφορά της. Επεκτείνονται στις πρωτοβουλίες της Κίνας για την ανάπτυξη παγκόσμιας ηγεσίας σε βασικούς κλάδους και για τη δημιουργία των δικών της διεθνών σχέσεων.

Με αυτό το υπόβαθρο, είναι σημαντικό ότι η αυστραλιανή εφημερίδα Sydney Morning Herald δημοσίευσε ένα άρθρο στις 14/1/2021 με τίτλο «Ο Τραμπ αγνόησε μια στρατηγική για τον περιορισμό της Κίνας και την ενίσχυση της συμμαχίας με την Ινδία». Το άρθρο αυτό βασίστηκε σε ένα πρόσφατα κυβερνητικά αποχαρακτηρισμένο έγγραφο περί της στρατηγικής των ΗΠΑ, το οποίο εκδόθηκε το 2018. Ορισμένες λεπτομέρειες της στρατηγικής ξεχωρίζουν. Πρώτον, οι ΗΠΑ έχουν πολιτική γραμμή περιορισμού της Κίνας. Αυτή η πολιτική γραμμή είναι γεωπολιτική και δεν ωθείται ουσιαστικά από τη συμπεριφορά της Κίνας. Δεύτερον, ο περιορισμός περιλαμβάνει τη συγκράτηση της Κίνας πίσω από την πρώτη αλυσίδα νησιών, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, των νησιών Ρίου Κίου και της Ταϊβάν. Αυτή είναι μια πολύ επιθετική στάση.

Τρίτον, ενώ ο Τραμπ συμφώνησε σε μεγάλο βαθμό με την πρόθεση της στρατηγικής, δεν του άρεσε οτιδήποτε παρεμπόδιζε την άσκηση προσωπικής εξουσίας επί της διακυβέρνησής του και των ΗΠΑ γενικά. Δεδομένου ότι ο Μπάιντεν δεν έχει τέτοια κωλύματα, μπορούμε πλέον να αναμένουμε να τηρηθούν σε μεγάλο βαθμό οι επιταγές του εγγράφου του Φεβρουαρίου του 2018. Και τέλος, η Αυστραλία έχει σημαντικό ρόλο ως μέρος της «Τετράδας», μαζί με την Ιαπωνία και την Ινδία.

Ξέχωρα από το συγκεκριμένο έγγραφο, το άρθρο έκανε ισχυρισμούς για την Κίνα που είναι συνηθισμένοι στα αυστραλιανά ΜΜΕ αυτές τις μέρες. Το άρθρο κάνει λόγο για «την υπαρξιακή απειλή μιας ανερχόμενης Κίνας» και ισχυρίζεται ότι η Κίνα εμπλέκεται σε χειραγώγηση νομισμάτων και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Οι προσπάθειες της Κίνας να επηρεάσει τη συναλλαγματική ισοτιμία της δεν είναι πιο σημαντικές από αυτές των ΗΠΑ ή της Αυστραλίας και για τους ίδιους λόγους. Και οι «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» που αναφέρονται είναι η επιμονή της Κίνας στη μεταφορά τεχνολογίας ως μέρος επενδυτικών συμφωνιών και αξιώσεις ότι οι ρυθμίσεις πνευματικής ιδιοκτησίας της Κίνας είναι ανεπαρκώς αυστηρές, για να ικανοποιήσουν τους Δυτικούς κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Ως συνεπείς αντίπαλοι της πνευματικής ιδιοκτησίας, η Ομάδα Αναρχικών Κομμουνιστών Μελβούρνης (Melbourne Anarchist Communist Group) μπορεί να συμβουλεύει αυτούς τους Δυτικούς κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας να πάνε να «πνιγούν».

Η πιο ανησυχητική δήλωση του άρθρου ήταν, ωστόσο, ότι η ανερχόμενη Κίνα αποτελεί «υπαρξιακή απειλή» για την Αυστραλία, την Ιαπωνία και άλλες χώρες που δεν κατονομάζονται. Αυτά είναι πολεμικά λόγια. Τα κράτη πηγαίνουν σε πόλεμο για υπαρξιακές απειλές. Αυτό ισοδυναμεί με το να πούμε ότι η Κίνα δεν επιτρέπεται να γίνει βιομηχανική χώρα. Οι εργάτες και οι αγρότες της Κίνας πρέπει να παραμείνουν φτωχοί, ώστε ο αυστραλιανός καπιταλισμός να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει.

Η Ομάδα Αναρχικών Κομμουνιστών Μελβούρνης (Melbourne Anarchist Communist Group) καταδικάζει την προσπάθεια του ιμπεριαλισμού της Αυστραλίας και των ΗΠΑ να περιορίσουν την Κίνα και να εμποδίσουν την ανάπτυξή της. Δεν πίνουμε νερό στο όνομα των σταλινικών του Πεκίνου, που είναι σκληροί τύραννοι και των οποίων ο εθνικός σοβινισμός αγγίζει αναλογίες γενοκτονίας, όταν αντιμετωπίζει τους Θιβετιανούς και τους Ουιγούρους. Υποστηρίζουμε την εργατική επανάσταση την καταστροφή του επονομαζόμενου «Κομμουνιστικού» Κόμματος Κίνας και την οικοδόμηση του ελευθεριακού κομμουνισμού. Όμως, η απόπειρα να περιοριστεί η Κίνα και να παραμείνει φτωχή είναι ανήθικη και, επίσης, αν αποτύχει, ενδέχεται να οδηγήσει σε πόλεμο στην πράξη. Εάν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη της Κίνας με οικονομικά μέσα, θα βρεθούν στην παγίδα του Θουκυδίδη. Η καθιερωμένη δύναμη φοβάται ότι θα ξεπεραστεί από μια ανερχόμενη, οπότε ο πειρασμός για την ανάληψη προληπτικής στρατιωτικής δράσης θα είναι επιτακτικός.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό.

ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Ομάδα Αναρχικών Κομμουνιστών Μελβούρνης (Melbourne Anarchist Communist Group)
*Μετάφραση: https://www.alerta.gr/archives/17164

venezuela / colombia / género / opinión / análisis Thursday April 15, 2021 09:09 byViaLibre

El pasado lunes 8 de marzo de 2021, se realizó una nueva conmemoración del día internacional de las mujeres trabajadoras, en medio de nuevos llamados regionales a organizar un paro internación de mujeres de parcial acogida. En Colombia bajo la consigna del estallido feminista nacional, se presentaron movilizaciones en Bogotá, Medellín, Cali, Barranquilla, Cartagena, Cúcuta, Pereira y Bucaramanga, así como concentraciones en Tunja y otras poblaciones.

El pasado lunes 8 de marzo de 2021, se realizó una nueva conmemoración del día internacional de las mujeres trabajadoras, en medio de nuevos llamados regionales a organizar un paro internación de mujeres de parcial acogida. En Colombia bajo la consigna del estallido feminista nacional, se presentaron movilizaciones en Bogotá, Medellín, Cali, Barranquilla, Cartagena, Cúcuta, Pereira y Bucaramanga, así como concentraciones en Tunja y otras poblaciones.

En la capital nacional, la marcha unitaria preparada por la Coordinadora Feminista, reunió unas 10 mil personas en el centro oriente de la ciudad. La marcha que integro participantes reunidas en 5 cuadras compactas, partió sobre las 3:00 pm del Parque Nacional, se desplazó por la carreta séptima hacia el sur encabezada por personas con capacidades diversas, y se concentró sobre las 7:00 pm en la Plaza de Bolívar donde se presentaba un acto cultural que llego a reunir hasta 15 mil personas.

En el recorrido fue muy importante el paso por el Centro de Atención Inmediata (CAI) de la policía del sector de San Diego, lugar donde fueron denunciadas violaciones y abusos sexuales contra mujeres durante las explosivas jornadas de protestas juvenil contra la brutalidad policial del 9 y el 10 de septiembre de 2020, lugar donde las participantes entonaron cantos contra la violencia machistas y realizaron actos de arte público. Más adelante a la altura de la avenida Jiménez, se presentaron algunos choques entre manifestantes que arrojaron objetos contra la fachada de la Iglesia de San Francisco, lo que generó una embestida policial con gases lacrimógenos, que sin embargo no logro desarmar la movilización, que continuo su rumbo.

Se destacaron múltiples colectivos y agrupaciones de mujeres con una gran presencia juvenil y estudiantil, la presencia de sectores de izquierda socio política, delegadas de organizaciones sindicales y el bloque transfeminista con cerca de un centenar de participantes al que se sumaron la Colectiva Severas Flores y del que también participamos activistas de Mujeres En Lucha-Organización feminista de tendencia libertaria, Aquel-arde grupo de estudiantes de las licenciaturas de artes de la Universidad Pedagógica, la Coordinadora de Procesos de Educación Popular (CPEP) En Lucha y el Grupo Libertario Vía Libre.

La jornada mostro que el gran crecimiento del movimiento feminista local continúa, aunque ahora a ritmos más lentos frente a la explosión de participación de los años pasados. Sin embargo, el número de participantes de esta jornada en Bogotá tiende a mantenerse o disminuir ligeramente frente a 2020, en parte en razón de la pandemia o las dificultades de coordinación de las actividades con horarios laborales.

Reflexiones
En la nueva situación mundial producida por la pandemia del coronavirus, simplemente no podemos renunciar a la lucha social, y dentro de ello a múltiples expresiones de acción colectiva y protesta callejera. Sin embargo, la defensa política de la vida digna y una ética del cuidado, la empatía y la solidaridad con las otras personas, nos debería llevar a priorizar en tiempos de crisis socio sanitaria, la implementación activa y continua de elementos mínimos de bio seguridad, como el tapabocas y la distancia social, que muchas personas no respetaron en esta movilización y es habitual que no se respeten en general en las convocatorias juveniles.

Como es habitual, la combinación de un movimiento de mujeres fuertemente juvenil y el carácter aún patriarcal del movimiento sindical, produjo que el elemento del trabajo y la especificad de las mujeres trabajadoras, tuviera menos importancia que otras importantes demandas del movimiento de mujeres en esta jornada, como lo son los derechos sexuales y reproductivos o el cese de la violencia patriarcal. Seguimos en mora de profundizar las luchas y reflexiones sobre la desigualdad en salarios y labores, la lucha contra el acoso y la marginación en los centros de trabajo y la feminización de la pobreza y la precariedad, sin descuidar otras importantes dimensiones. En ese mismo sentido es clave fortalecer la vinculación del movimiento con las mujeres trabajadoras adultas y de las mujeres populares que asumen el trabajo del hogar.

Por otra parte, muchos de los sectores de la izquierda socio política que se movilizaron en esta jornada entienden las reivindicaciones feministas solo hacia afuera, en términos de demandas y reivindicaciones frente al Estado y la sociedad. Sin embargo, muchas organizaciones y sectores son por acción y omisión reproductores constantes a su interior de estructuras patriarcales, políticas híper masculinizadas, prácticas machistas y ejercicios de violencia contras las mujeres y las disidencias, al tiempo que defienden y legitiman liderazgos machistas altamente cuestionables, especialmente grave entre las organizaciones progresistas, comunistas y guevaristas. Es claro sin embargo que todas las organizaciones mixtas y no mixtas, incluidas las de mujeres, pueden reproducir estas dinámicas patriarcales, y es solo un esfuerzo auto crítico y auto reflexivo sostenido el que puede empezar a modificar estos patrones.

La participación de las mujeres trasns aunque minoritaria en estas convocatorias es fundamental para fortalecer el movimiento de mujeres y disidencias sexuales, y abrir el campo a todas las mujeres en su diversidad, así como desarrollar luchas contra la violencia hacia ese colectivo y las políticas de identidad restrictiva y a favor de la plena inclusión laboral trans. Mantener la empatía y amplitud del movimiento y sostener la crítica contra los sectores transfóbicos, que combinan un discurso fuertemente colonial mal traducido del inglés, con valores tradicionalistas conservadores sobre “la mujer”, sigue siendo relevante.

Así, seguimos aportando y aprendiendo de la lucha feminista, fortaleciendo la actividad y la organización de las mujeres y las disidencias sexuales y construyendo un mundo más justo y más libre para las mujeres y la sociedad toda.

¡Arriba las que luchan!
Grupo Libertario Vía Libre

venezuela / colombia / miscellaneous / anarchist communist event Wednesday April 14, 2021 00:03 byViaLibre

Invitado especial: Bruno Lima Rocha (Profesor de Ciencia Política y Relaciones Internacionales)

Encuentros Ácratas: Análisis de coyuntura de América Latina para 2021

Invitado especial: Bruno Lima Rocha (Profesor de Ciencia Política y Relaciones Internacionales)

Jueves 15 de abril. 6:00 pm (Col)-8:00 pm (Bra)

Vía facebook live Vía Libre Grupo Libertario

Grupo Libertario Vía Libre

Διεθνή / Λαϊκοί Αγώνες / Γνώμη / Ανάλυση Tuesday April 13, 2021 17:26 byMACG

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις παγκοσμίως μας είπαν πως «απέναντι σε αυτήν την κατάσταση είμαστε όλοι μαζί». Φυσικά, αυτό ήταν πάντα ένα ψέμα, αλλά έπρεπε να το πουν και ανταποκρίθηκε στις βαθύτερες επιθυμίες της εργατικής τάξης. Πρέπει να οικοδομήσουμε το κίνημα που θα μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία που θα μας χωράει όλους μαζί. Χρειαζόμαστε ένα εργατικό κίνημα βασισμένο στις αρχές του αναρχικού κομμουνισμού. Χρειαζόμαστε την κοινωνική επανάσταση που μόνο αυτή μπορεί να οδηγήσει στον ελευθεριακό κομμουνισμό.

Εμβολιασμός, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε πρώτα, υπό τον τίτλο “Εμβόλια”, στις 28/2/2021 στο 10ο τεύχος του “Anvil” (“Αμόνι” - Vol 10 No 1, 28 Φλεβάρη 2021.), που εκδίδει η Ομάδα Αναρχικών Κομμουνιστών Μελβούρνης (Melbourne Anarchist Communist Group).

Τα εμβόλια κατά του COVID-19, της ασθένειας που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, έχουν αρχίσει να αξιοποιούνται στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και η πανδημία αρχίζει να υποχωρεί εκεί. Σε ορισμένες χώρες οι αριθμοί νέων κρουσμάτων μειώθηκαν δραστικά και οι θάνατοι έχουν, επίσης, μειωθεί σημαντικά. Νέα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια αποτρέπουν ουσιαστικά τη μετάδοση του ιού.

Τα εμπόδια

Είμαστε, όμως, πολύ μακριά από τον παράδεισο. Αρκετά εμπόδια στέκουν στον δρόμο της νίκης του ιού και θα ακολουθήσουν οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Το πιο σημαντικό είναι πως τα εμβόλια σπανίζουν στον Τρίτο Κόσμο. Πολλές χώρες δεν έχουν τους πόρους, για να τη διενέργεια τεστ για τον ιό, επομένως οι επίσημοι αριθμοί των κρουσμάτων είναι ανεξέλεγκτα υποτιμημένοι. Και τώρα που είναι διαθέσιμα αποτελεσματικά εμβόλια, το αντίτιμο που απαιτείται από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες είναι απρόσιτο. Υπάρχει ένα ταμείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πληρωμή εμβολίων για τις πολύ φτωχότερες χώρες, αλλά οι συνεισφορές από τις πλούσιες χώρες είναι πολύ μικρές σε σύγκριση με ό,τι χρειάζεται. Ως αποτέλεσμα, για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 6 χρόνια. Οι πλούσιες χώρες, πολλές εκ των οποίων (συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας) έχουν πολύ χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων, θα εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους εντός ενός έτους. Πρόκειται για επιπλέον πέντε χρόνια δυστυχίας και θανάτου, επειδή κάποιος είναι φτωχός. Το να έχει κάποιος λάθος χρώμα δέρματος φαίνεται πως δε βοηθά.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ο ιός μεταλλάσσεται, οδηγώντας σε αυτό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκαλεί «παραλλαγές ανησυχίας». Αυτά τα στελέχη του ιού είναι πιο μολυσματικά και μερικά μπορεί να είναι πιο θανατηφόρα. Επιπλέον, μερικά μεταλλαγμένα στελέχη του ιού μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά στα υπάρχοντα εμβόλια, τα οποία πρέπει να τροποποιηθούν, για να τα αντιμετωπίσουν. Παρότι ορισμένοι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα, θα ήταν παράλογο να το υποθέσουμε ως βεβαιότητα. Εν τω μεταξύ, η φυσική επιλογή πιέζει πάντα έναν νέο ιό να εξελιχθεί, ώστε να είναι πιο μολυσματικός και πιο ανθεκτικός στα εμβόλια. Επιτρέποντας την ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού στον Τρίτο Κόσμο, την ώρα που οι πλούσιες χώρες εμβολιάζονται, δίνεται η μέγιστη ευκαιρία για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού.

Τρίτον, αντιμετωπίζουμε την επιζήμια επιρροή των αντι-εμβολιαστών. Διαδίδοντας έναν εκλεκτικό συνδυασμό θεωριών συνωμοσίας και αντι-επιστημονικής αμπελοφιλοσοφίας, προσπαθούν να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους στις ανεπτυγμένες χώρες να εμβολιαστούν. Παρόλο που οι πεπεισμένοι αντι-εμβολιαστές αποτελούν απλώς ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού, έχουν, ωστόσο, πολύ μεγαλύτερο ακροατήριο ανθρώπων που είναι διστακτικοί και επιρρεπείς στην παραπληροφόρηση. Εάν πεισθούν αρκετά άτομα να απορρίψουν τον εμβολιασμό, η κοινωνία θα παραμείνει ευάλωτη στον ιό.

Οι αντι-εμβολιαστές διέπονται από μια εξαιρετικά επιβλαβή πολιτική. Μερικές θεωρίες συνωμοσίας είναι απλώς τρελές. Αυτές που αφορούν τη Big Pharma συνδυάζουν βάσιμες ανησυχίες με ανεξέλεγκτη ​​παραπληροφόρηση. Αλλά θεωρίες συνωμοσίας είναι, όμως, πολύ πιο σκοτεινές. Οι χειρότερες εξ αυτών είναι απολύτως ξεκάθαρα αντισημιτικές και συνήθως ενδύονται με κωδικοποιημένη γλώσσα για τον Τζορτζ Σόρος ή για απροσδιόριστους υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης. Αυτοί οι άνθρωποι είναι φασίστες και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι.

Οι επιπτώσεις

Επιπλέον, θα αντιμετωπίσουμε οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Η πανδημία έχει επιβάλει τεράστιο κόστος στις καπιταλιστικές οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Μέρος αυτού του κόστους προέρχεται από μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις, για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κόστους πηγάζει από τις αποφάσεις που έλαβαν μεμονωμένα άτομα για την προστασία της υγείας τους, όταν οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να περιορίσουν δραστικά τη μετάδοση του ιού. Οι δημόσιες δαπάνες βρίσκονται υπό κατάρρευση παγκοσμίως. Ο αντίκτυπος της πανδημίας έχει υποσκιαστεί από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που επικρατούν, αλλά εάν τα επιτόκια αυξηθούν ακόμη και κατά το ελάχιστο, κάθε κράτος θα βιώσει μια δημοσιονομική κρίση τεράστιων διαστάσεων.

Η οικονομική ανισότητα έχει, επίσης, αυξηθεί με συγκλονιστική ταχύτητα. Μετά την αρχική τους πτώση οι χρηματιστηριακές αγορές ανήλθαν σε νέα ύψη. Οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας βιομηχανίας που κατέχουν μεγάλα μερίδια σε εταιρείες που άνθισαν στην κρίση συσσωρεύουν επιδεικτικά πλούτο σαν ληστές. Ο Τζεφ Μπέζος, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Amazon, κάνει τους βαρόνους της βιομηχανίας του 19ου αιώνα να μοιάζουν με φτωχαδάκια. Η ανεργία έχει αυξηθεί και παράλληλα έχει επιβληθεί εκτεταμένο πάγωμα μισθών. Ακόμη και οι περικοπές μισθών δεν είναι ασυνήθιστες. Μαίνεται ένας ταξικός πόλεμος και μέχρι στιγμής η μία πλευρά νικά, χωρίς να συναντά ουσιαστική αντίσταση.

Καθώς η πανδημία υποχωρεί, οι εργαζόμενοι στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες θέλουν να αντισταθμίσουν τις θυσίες που έκαναν, ενώ ο ιός μαινόταν. Ο δεξιός φιλελευθερισμός έχει υποτιμηθεί εντελώς και οι κυβερνήσεις έβαλαν τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία στην άκρη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρόλο που οι φασίστες στρατολόγησαν κόσμο από τη δεξαμενή των αντι-εμβολιαστών, η ευρύτερη κοινωνία απελευθερώθηκε από την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού. Αυτή η ηγεμονία θα είναι δύσκολο να αποκατασταθεί.

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις παγκοσμίως μας είπαν πως «απέναντι σε αυτήν την κατάσταση είμαστε όλοι μαζί». Φυσικά, αυτό ήταν πάντα ένα ψέμα, αλλά έπρεπε να το πουν και ανταποκρίθηκε στις βαθύτερες επιθυμίες της εργατικής τάξης. Πρέπει να οικοδομήσουμε το κίνημα που θα μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία που θα μας χωράει όλους μαζί. Χρειαζόμαστε ένα εργατικό κίνημα βασισμένο στις αρχές του αναρχικού κομμουνισμού. Χρειαζόμαστε την κοινωνική επανάσταση που μόνο αυτή μπορεί να οδηγήσει στον ελευθεριακό κομμουνισμό.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ

Ομάδα Αναρχικών Κομμουνιστών Μελβούρνης (Melbourne Anarchist Communist Group)

*Μεταφράστηκε και δημοσιεύτηκε στα ελληνικά αρχικά εδώ: https://www.alerta.gr/archives/17589

**Πρώτη αγγλική δημοσίευση εδώ: https://melbacg.wordpress.com/2021/03/26/the-vaccines/

yunanistan / türkiye / kıbrıs / anarşist hareketin / feature Monday April 12, 2021 03:30 byDevrimci Anarşist Federasyon
featured image

Adalet ve özgürlüğün iki yüz yıllık mücadelesidir anarşizm. Bireyin ve toplumun iktidarlı ilişkilerine, halkların düşmanı devlete, halkları sömüren kapitalizme karşı koyuştur anarşizm. İsyanlarla delik deşik olmuş beş bin yıllık devletli dünyanın karşısındaki yüz bin yıllık devletsiz dünyaya dayanır gerçekliği. Bu gerçekliğin gücüyle anarşizm iktidarı yıkacak, adalet ve özgürlük için iktidarsız yaşamı yaratacaktır.

[Castellano] [Ελληνικά] [English] [Français] [Kurdî]

This page has not been translated into 한국어 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Català Ελληνικά DeutschLes victoires de l

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Tue 20 Apr, 13:46

browse text browse image

navy1280x640.jpg imageΟι ΗΠΑ στην παγίδ ... Apr 19 19:53 by Dmitri 0 comments

whatsapp_image_20210309_at_10.54.jpeg imageBalance del 8 de marzo de 2021 Apr 15 09:09 by ViaLibre 0 comments

encuentro_crata_coyuntura_al.jpeg imageEncuentros Ácratas: Análisis de coyuntura de América Latina para 2021 Apr 14 00:03 by ViaLibre 0 comments

emvoliasmos1024x640.jpg imageΤα εμβόλια Apr 13 17:26 by MACG 0 comments

federasyondek.png imageFederasyon’a Çağırıyoruz! Apr 12 03:30 by Devrimci Anarşist Federasyon 0 comments

169725092_953790335448585_8254954449907362881_n.jpg imageΓια μια αλληλέγγ`... Apr 10 22:15 by Αναρχοκομμουνιστές από την Puglia 0 comments

far1e1617809759927.jpg imageΑναρχικός Συντον... Apr 08 19:55 by FAR 0 comments

ypourgeioygeias1080x675.jpg imageΝα στηρίξουμε τι`... Apr 06 21:50 by Αναρχική Ομοσπονδία 0 comments

460_0___30_0_0_0_0_0_house_of_mesopotamia_3.jpg imagePiştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya Apr 06 03:45 by UCL Lyon 1 comments

federasyonesp2.jpg image¡A la Federación! Apr 05 20:41 by Devrimci Anarşist Federasyon 0 comments

federasyonfr.jpg imageNous appelons à la Fédération! Apr 05 20:36 by Devrimci Anarşist Federasyon 0 comments

deklaeng.jpg imageWe Are Calling To The Federation! Apr 05 20:13 by Devrimci Anarşist Federasyon 0 comments

federasyonkurdi.jpg imageEm We Gazî Federosyonê Dikin Apr 05 20:02 by Devrimci Anarşist Federasyon 0 comments

460_0___30_0_0_0_0_0_house_of_mesopotamia_2.jpg imageMezopotamya Evi’ne Yapılan Saldırı Sonrası Dayanışma için Ba... Apr 05 19:46 by UCL Lyon 0 comments

460_0___30_0_0_0_0_0_house_of_mesopotamia_1.jpg imagePress release in support to the House of Mesopotamia after the attack Apr 05 19:43 by UCL Lyon 0 comments

460_0___30_0_0_0_0_0_house_of_mesopotamia.jpg imageCommuniqué de soutien après l’attaque de la maison de la Mésopotamie Apr 05 19:41 by UCL Lyon 0 comments

house_of_mesopotamia.jpg imageΕπίθεση στο “Σπίτ ... Apr 04 20:09 by Αλληλέγγυοι 0 comments

sitelogo1.png imageΣας καλούμε στην ... Apr 04 19:31 by Anarsist Federasyon 0 comments

anlisis_de_coyuntura_colombia_2021.jpeg imageAnálisis de coyuntura de Colombia para 2021 Apr 03 09:39 by ViaLibre 0 comments

houmerianos1.jpg imageΑναρχισμός και κ_... Apr 02 07:22 by Μανώλης Χουμεριανός 0 comments

24march_mozambique_wires1440x960.jpg image[Mozambique] A more complex reality in Cabo Delgado Mar 31 21:13 by Joseph Hanlon 0 comments

textEnd of the Road for the AKP? Mar 31 16:17 by Daniel Johnson 0 comments

download_copy.jpg imageΗ επανάσταση του 182... Mar 30 18:13 by Πρωτ. Αναρχικών Αγ. Αναργύρων–Καματερού 0 comments

5f2c1b0120000083010bd2b1.jpeg imageΗ Χούντα δεν τελε ... Mar 28 20:20 by black athena 0 comments

salvador.jpg imageBook Review: ‘Salvador Puig Antich’ Mar 28 12:25 by LAMA 0 comments

visuel_manif_lyon_3_avril.jpg imageManifestation contre les violences d'extrême-droite et pour la fermeture des locaux fascis... Mar 25 19:15 by UCL 0 comments

textGli attacchi fascisti non ci fermeranno! Mar 24 02:10 by Groupe de Lyon - UCL 0 comments

photo_20210323_003333.jpg imageFuera el fascismo de los barrios! NO PASARÁN Mar 23 05:35 by Groupe de Lyon - UCL 0 comments

photo_20210322_191826.jpg imageFascist attacks will not stop us! Mar 23 05:27 by Groupe de Lyon - UCL 0 comments

solidaridadplumenoirefr.jpeg imageLes attaques fascistes ne nous arrêteront pas ! Mar 23 04:28 by Groupe de Lyon - UCL 0 comments

more >>
© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]