user preferences

New Events

Griekenland / Turkije / Cyprus

no event posted in the last week

Een interview met de Internationaal Secretaris van de Griekse ESE

category griekenland / turkije / cyprus | community struggles | interview author Friday December 19, 2008 17:29author by CNT-F Report this post to the editors

Een interview door de Franse CNT-F met de Internationaal Secretaris van de Griekse ESE (vakbond van libertaire syndicalisten)

Een interview door de CNT-F met Yannis - de Internationaal Secretaris van de ESE (vakbond van libertaire syndicalisten - Eleftheriaki Sindikalistiki Enosi), discussierend over de dood van Alexis Grigoropoulos en de gebeurtenissen die daar op volgden. [English] [Italiano]


Een interview door de Franse CNT-F met de Internationaal Secretaris van de Griekse ESE (vakbond van libertaire syndicalisten)


Kun je de gebeurtenissen rond de dood van Alexis nog eens beschrijven?

Gedurende de laatste drie jaren is de strategie in Exarcheia, een district dat beroemd is vanwege volksstrijd en waar veel studenten, jonge mensen en libertaire mensen wonen, er een van provocatie geweest. Recentelijk zijn de politie patrouilles frequenter geworden en iedere dag beledigt de politie de mensen in het gebied. Als het gaat over de moord op deze 15 jaar oude jongen beweren alle getuigen (bewoners, voorbijgangers, enz.) dat de politie een groep jonge mensen provoceerde door ze te beledigen. Toen de jongeren antwoordden parkeerden de politieagenten hun auto en kwamen terug naar waar de jongeren zaten en schoten drie keer. De getuigen stellen dat de moordenaar direct naar Alexis schoot, die stierf op het trottoir.

Wat zijn de tactieken van de Griekse politie?

Sinds het einde van de dictatuur van de kolonels zijn tientallen Grieken door de politie vermoord. Onder de doden zijn: Mikalis Kaltezas, een 15 jarige anarchistische militant die in 1985 werd vermoord; Issidoros Issidoropoulos, een 16 jarige extreem linkse militant die in 1976 werd vermoord; Koumis en Kanellopoulou, twee demonstranten en ook een aantal immigranten en mensen uit etnische minderheden (zigeuners en Turken enz.). Recentelijk vermoordde de politie een jonge gehandicapte jongen. Tegelijkertijd zien we talrijke gevallen van militanten, demonstranten en immigranten die worden gemarteld door de politie; evenals een systematisch en onwettig gebruik van traangas bommen en andere gas wapens bij alle demonstraties. Tenslotte voeg ik toe dat nog nooit een politieagent is vermoord door een demonstrant, verder heeft nog nooit een politieagent langer dan twee en een half jaar in de gevangenis gezeten.

Wat gebeurt er, en waar?

De revolte is in bijna alle regionale hoofdsteden tot ontploffing gekomen. In Saloniki, Agrinion, Yannena en op Kreta zijn er botsingen tussen politie en demonstranten geweest. In Patras viel de politie, vergezeld door een bataljon van gewapende neo-nazi's, zogenaamde "woedende burgers", demonstranten aan. Iedere dag zijn er in Athene twee of drie verschillende demonstraties, met tienduizenden deelnemers. In solidariteit woonden 20.000 demonstranten de begrafenis van Alexandros Grigoropoulos bij. Dit is geen "blinde rebellie", zoals de media beweren, integendeel, het is een echte beweging en een die voortgaat . De doelen van de demonstranten zijn de banken en de multinationale bedrijven die de symbolen van armoede en lijden zijn. De revolte verenigt jong en oud, militanten en de niet gepolitiseerde mensen. Het is de omvangrijkste revolte in Griekenland sinds de tweede wereldoorlog en de burgeroorlog die in Griekenland volgde. Het zou de omvangrijkste revolte in de westerse wereld gedurende de laatste veertig jaar kunnen zijn. Voor ons is deze revolte een volledig legitieme reactie.

Wat zijn, los van de moord op deze jongeman, de andere redenen voor deze explosie van protesten?

We zijn de eerste naoorlogse generatie die slechtere economische en werkgelegenheid situaties aantreft dan onze ouders. In Griekenland spreken we vaak over de "700 euro generatie". Zonder twijfel drukt deze leuze niet uit hoe slecht de situatie is. In feite leeft de meerderheid van de mensen onder de 30 jaar van minder dan 700 euro per maand. De enige banen die beschikbaar zijn, zijn tijdelijke banen of korte termijn banen, veel mensen zijn gedwongen op de zwarte markt te werken. De bazen ontslaan mensen, geven ze de schuld van de crisis, ondertussen profiteert het Griekse kapitaal van de massieve winsten die worden gemaakt in de Balkan.

De situatie is slechter voor immigranten die lijden onder racistische wetten, breed verspreide xenofobie en aanvallen van nazi groepen die onbestraft blijven. We moeten onderstrepen dat immigranten een belangrijk deel hebben uitgemaakt van deze beweging en dat ze, zoals gebruikelijk, de voornaamste slachtoffers van staatsrepressie zijn geweest. Van de 400 gearresteerden tot nu toe is de helft immigrant. Wat betreft politiek en corruptie kan ik kort de situatie voor je opsommen: recentelijk was er een schandaal als de 'Vatopedio' affaire, waarbij de regering land gaf aan de kerk. Twee families, de Papandreous van centrum-links en de Caramanlis van rechts, hebben Griekenland gedurende 34 van de laatste 40 jaar geregeerd. Hieraan kunnen we het rampzalige mismanagement van de branden in 2007 en de nasleep er van toevoegen; de aanvallen op de sociale zekerheid door de socialisten in 2001 en door rechts in 2006. En de privatisering van het elektriciteitsbedrijf, de havens en van Olympic Airways.


Interview door Jeremie, Internationaal Secretaris van de CNT.

[Vertaling door a-infos-nl]

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

How Do We Stop a Coup?

Aλληλεγγύη στους 51 αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης

No war on China

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]